Lovers in a Dangerous Spacetime

Hot
REVIEWED ON PC   PS4 (Primary version tested)   Xbox One   Mac  

Διαστημική περιπέτεια για δύο.

Διαστημική περιπέτεια για δύο.

Διαστημική περιπέτεια για δύο.

Πόσα games θα συναντήσετε που να περιέχουν τη λέξη "Lovers" στον τίτλο τους; Πέρα από την αγάπη που κυριαρχεί σαν θέμα στο σενάριο του παιχνιδιού, ο τίτλος υποδηλώνει και την στοργή που έδειξαν οι developers κατά τη σύλληψη της ιδέας, αλλά και την υλοποίηση του συγκεκριμένου project. Άλλωστε χρειαζόταν μπόλικη στοργή ώστε το Lovers in a Dangerous Spacetime να εξελιχθεί από ένα μικρό project που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο τριήμερο του Toronto Global Game Jam του ’12, σε ένα ολοκληρωμένο διαστημικό Action που ήρθε κοντά μας αρχικά στο Xbox One με τη βοήθεια του προγράμματος ID@Xbox.

Κάτι που παρατήρησα είναι ότι το όνομα του βασικού σχεδιαστη του Lovers in a Dangerous Spacetime, Matt Hammill, είναι πολύ κοντά στο όνομα του ηθοποιού Mark Hamill, ο οποίος υποδύεται τον Luke Skywalker στη δημοφιλή σειρά ταινιών Star Wars. Προφανώς κι ετοιμάζομαι να κάνω κάποια συσχέτιση. Ο Matt Hammill δήλωσε ότι η αρχική ιδέα για το concept του χειρισμού ενός διαστημοπλοίου από δύο συγκυβερνήτες προήλθε από τις σκηνές του Star Wars, όπου ο Han Solo μαζί με τον Luke Skywalker οδηγούν το Millennium Falcon. Ακόμα είπε ότι η ομάδα ανάπτυξης, που αργότερα ονομάστηκε Asteroid Base, δυσκολευόταν να βρει ένα όνομα για το project μέσα στα χρονικά περιθώρια του Game Jam. Κάποια στιγμή ο Jamie Tucker, μέλος της ομάδας ανάπτυξης, άρχισε μέσα σε όλη την πίεση του διαγωνισμού να τραγουδάει το “Lovers in a Dangerous Spacetime” του Bruce Cockburn και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.



Αγάπη μόνο
Σεναριακά το Lovers in a Dangerous Spacetime δεν έχει πολλά να δείξει, αλλά αυτό είναι και το τελευταίο που θα σας απασχολήσει κατά τη διάρκεια του playthrough σας. Άλλωστε οι developers τόνισαν ότι με τόσα σκοτεινά διαστημικά έπη στον χώρο, ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, με περισσότερο χρώμα και ανέμελη ατμόσφαιρα. Έτσι, για να πετύχουν το στόχο τους, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουν την διαστημική περιπέτεια που ονειρεύονταν, αποφάσισαν να αποφύγουν οποιοδήποτε σκοτεινό, μεταλλικό και steampunk στοιχείο. Αντ’ αυτού, η έμπνευση τους αντλείται από πηγές όπως το Katamari Damacy, τα Powerpuff Girls και η Sailor Moon.

Παρόλα αυτά θα αναφέρουμε τυπικά μερικά στοιχεία για την φανταχτερή πλοκή του. Σε ένα μακρινό μέλλον οι επιστήμονες κατάφεραν να τιθασεύσουν τη δύναμη της αγάπης και να δημιουργήσουν ένα μηχάνημα εκμετάλλευσης της ενέργειας της, το Ardor Reactor. Με αυτή την ενέργεια έγιναν ταξίδια σε όλο το γαλαξία και οι λαοί του διαστήματος ήρθαν πιο κοντά από ποτέ μεταξύ τους. Όλα κυλούσαν θεσπέσια και υπέροχα και φαντασμαγορικά μέχρι την στιγμή που ένα σφάλμα της συσκευής επέτρεψε στην σκοτεινή δύναμη της Αντι-αγάπης να μπει στον κόσμο μας και να σκορπίσει πανικό. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνετε δράση εσείς ως η επίλεκτη ομάδα προστασίας του Ardor Reactor με την κωδική ονομασία LOVERS (League Of Very Empathetic Rescue Spacenauts), να εξοντώσετε τα τέρατα της Αντι-αγάπης και να σώσετε τα διαστημικά κουνελάκια που έχουν σκορπιστεί. Ναι, προφανώς και υπάρχουν όλα αυτά κάπου εκεί έξω.

Συγχρονισμός και συντονισμός
Από τη στιγμή που θα μπείτε στο διαστημόπλοιο σας, θα κατάλαβετε ότι δεν σας περιμένει ένα κλασικό Shooter. Ο χαρακτήρας σας (τον οποίο επιλέγετε στην αρχή) κινείται σε ένα διαστημόπλοιο, του οποίου τους χώρους βλέπετε εσωτερικά από μια οπτική κομμένου φρούτου. Το αεροσκάφος σας αποτελείται από τέσσερα πολυβόλα, το πιλοτήριο, την ασπίδα, το Yamato laser και το δωμάτιο του χάρτη. Το μυστικό του Lovers in a Dangerous Spacetime είναι το εξής: δεν χειρίζεστε το διαστημόπλοιο, αλλά τον αστροναύτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να κινείστε μέσα από πόρτες και σκάλες για να πηγαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να επανδρώνετε τον αντίστοιχο σταθμό ανάλογα με την περίσταση.

Βοηθός σας σε αυτή την περιπέτεια θα είναι το κατοικίδιο σας, το οπόιο και είναι ελεγχόμενο από AI. Παρόλα αυτά, μπορείτε να του δώσετε εντολές σε ποιον σταθμό πρέπει να πάει για να το συντονίσετε. Χωρίς το κατοικίδιο σας δεν θα μπορούσατε για παράδειγμα να οδηγείτε και να πυροβολείτε ταυτόχρονα. Ακόμα κι έτσι, η εμπειρία του AI συνοδηγού δεν πλησιάζει επ’ ουδενί τις συγκινήσεις που θα ζήσετε έχοντας κάποιον με δεύτερο χειριστήριο δίπλα σας.



Αφού λοιπόν ξεχυθείτε στο διάστημα να πάρετε κεφάλια στο όνομα της αγάπης, θα συνειδητοποιήσετε ότι κάθε επίπεδο απαιτεί να σώσετε τουλάχιστον πέντε από ένα σύνολο δέκα κουνελιών, ώστε να ενεργοποιηθεί το portal τερματισμού. Σε περίπτωση που σώσετε παραπάνω από πέντε, θα κερδίσετε περισσότερο XP και θα μπορείτε να αναβαθμίσετε γρηγορότερα το διαστημικό σκάφος σας. Οι χαμένοι διαστημικοί κούνελοι βρίσκονται σκόρπιοι μέσα στο επίπεδο, το οποίο καλύπτεται από fog of war, ακριβώς όπως βλέπουμε σε γνωστά Strategy. Ο μόνος τρόπος να ξεδιαλύνετε την ομίχλη είναι να πλησιάσετε στο εκάστοτε τμήμα του χάρτη. Ενώ κινείστε πάντως θα συγκεντρώνετε στοιχεία για τις τοποθεσίες των κούνελων κι όχι μόνο.

Πέρα από τα health pick-ups, θα βρίσκετε διάφορα gems με τα οποία θα αναβαθμίζετε τους σταθμούς του διαστημοπλοίου σας. Τα gems χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις ιδιότητες που προσδίδουν: τα Power Gems, τα Metal Gems και τα Beam Gems. Αν τοποθετήσετε για παράδειγμα ένα Beam Gem στην μηχανή, τότε θα κινείστε σε υψηλότερη ταχύτητα βγάζοντας φλόγες. Το ίδιο gem σε ένα πολυβόλο θα το μετατρέψει σε όπλο ακτινών. Αργότερα, κάθε σταθμός θα μπορεί να δέχεται μέχρι και δύο gems, με κάθε πιθανό συνδυασμό να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Η ανάγκη να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό λειτουργίας των σταθμών για κάθε κατάσταση θα σας συναρπάσει.

Καλύτερα να βρείτε συμπαίκτη γιατί το "Lovers" στον τίτλο δεν έχει μπει τυχαία.

Οι εχθροί ποικίλουν από διαστημικές μύγες που εκτοξεύουν βλήματα μέχρι turrets που σας ρίχνουν κατά ρυπάς. Όμως, η ζημιά στο διαστημόπλοιο σας μπορεί να προκληθεί από άλλα τόσα εξωτερικά ερεθίσματα. Αρχικά, το πρώτο αεροσκάφος που θα χρησιμοποιήσετε μέχρι να ξεκλειδώσετε το επόμενο, θα δέχεται damage από οποιαδήποτε επαφή κάνει με ουράνιο σώμα. Πέρα από αυτό, ο κίνδυνος να εκραγείτε ελλοχεύει παντού στα περιβάλλοντα του κρύου διαστήματος, είτε είναι κάποιος αστεροειδής, είτε είναι ένας Λευκός Νάνος ή ακόμα και διαστημικές παγίδες.

Υπάρχουν συνολικά τέσσερα κεφάλαια τα οποία αποτελούνται από πέντε επίπεδα το καθένα, με το τελευταίο κάθε κεφαλαίου να είναι boss fight. Ορισμένα από τα επίπεδα έχουν την μορφή επιθέσεων εχθρών σε κύματα κι έτσι δεν υπάρχει περιθώριο να εξερευνήσετε κάτι σε αυτά. Τα boss fights είναι άλλο ένα λαμπρό σημείο του εν λόγω διαστημικού έπους(;). Κάθε ένα ξεχωριστά αποτελεί παράδειγμα σχεδιασμού καλλιτεχνικά και λειτουργικά, ενώ το επίπεδο δυσκολίας στις μάχες απέναντι τους κορυφώνεται. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για φοβερές μανούβρες, συνεχή χρήση της ασπίδας και τακτικά χτυπήματα.

Ενωμένοι θα νικήσουμε
Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πάιξετε το Lovers in a Dangerous Spacetime πέρα από τη συνεργασία με δεύτερο παίκτη. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει online Co-op, αλλά δεν μπορώ καν να φανταστώ πως θα λειτουργούσε στην πράξη αν υπήρχε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άμεση και γρήγορη επικοινωνία είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε πρόοδο.

Σκεφτείτε για παράδειγμα να πρέπει να περάσετε μέσα από ένα στενό διάδρομο με εχθρούς μπροστά και πίσω και να πρέπει ο ένας από εσάς να κρατήσει τιμόνι κι ο άλλος να επανδρώσει το μπροστινό πολυβόλο. Ή μήπως ο πρώτος να αφήσει τιμόνι ακινητοποιώντας το σκάφος και να χειριστεί την ασπίδα; Ίσως καλύτερα να πάει σε δεύτερο πολυβόλο; Σε ποιο σταθμό θα τοποθετηθεί το νέο gem που εμφανίστηκε; Από ποιον; Πολλοί ενδοιασμοί και ελάχιστος χρόνος αντίδρασης. Αυτό είναι το Lovers in a Dangerous Spacetime.



Ροζ διάστημα
Οι developers έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στον οπτικό τομέα, αφού κατάφεραν να προσδώσουν τόσα χρώματα και τέτοια χαρούμενη διάθεση σε μια περιπέτεια που εξελίσσεται στο κατά τ’άλλα σκοτεινό διάστημα. Από τεχνικής άποψης δεν μιλάμε για κάτι που να ξεχωρίζει, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχει δοθεί όση σημασία απαιτείται ώστε να τονώσει το playthrough σας. Στα του ήχου έχουμε πολύ εμφατικά ηχητικά εφέ, ειδικά όσον αφορά τα όπλα και τους εχθρούς. Μουσική επένδυση δεν υπάρχει ιδιαίτερη, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των επιπέδων, αλλά αυτό προσδίδει στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μερικές φορές οι κραυγές των εγκλωβισμένων κούνελων ενδέχεται να σας τσιτώσουν.

Μοιραστείτε την αγάπη
Το Lovers in a Dangerous Spacetime θα σας εγκλωβίσει μέσα στις 6-7 που διαρκεί. Αν βέβαια αποφασίσετε να συλλέξετε τα πάντα θα ασχοληθείτε τουλάχιστον 10 ώρες. Η τιμή του αυτή την στιγμή στο PS Store ανέρχεται στα 15 ευρώ. Μπορεί να μην είναι πολύ χαμηλή για indie, όμως αυτά που προσφέρει αξίζουν και με το παραπάνω. Με τη δυσκολία να αυξάνεται σταδιακά κι επικύνδυνα, η διάσωση κουνελιών στο εχθρικό αλλά πολύχρωμο διάστημα γίνεται δουλειά για δύο άτομα τουλάχιστον, μιας και οι developers ετοιμάζουν ήδη update υποστήριξης τεσσάρων παικτών.

Θετικά:
- Απίστευτη Co-op εμπειρία
- Το πρωτότυπο gameplay και το σύστημα με τα gems
- Ικανοποιητικός βαθμός δυσκολίας
- Ευφυέστατα boss fights
- Μεγάλη ποικιλία εχθρών

Αρνητικά:
- Αδιάφορο σενάριο
- Λιτά γραφικά
- Το single player "χάνει" σε σχέση με το Co-op

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.2

Μια ξεχωριστή Co-Op εμπειρία που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

Lovers in a Dangerous Spacetime

[Αρχική δημοσίευση: 8/9/15] Η Asteroid Base μας παρουσιάζει ένα 2D Action σε ένα περιβάλλον με αρκετά φώτα νέον και μπόλικο...ρομαντισμό. Πρόκειται για το Lovers in a Dangerous Spacetime το οποίο προσ...
Posted (21 Jan 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 christos13 (Level 16) 12/06/2016 14:37
Πολύ ωραίο review! Φαίνεται ενδιαφέρον παιχνιδάκι, ειδικά εάν υπάρχει καλή παρέα. Τα γραφικά σε αυτό το είδος καθώς και το σενάριο δεν νομίζω ότι είναι λόγοι να μην το δοκιμάσω.
#2 +1 ashbringer (Level 25) 13/06/2016 07:41
Αρκετά ενδιαφέρον φαίνεται.Ότι πρέπει για co-op και ξεκούραση-διασκ έδαση.Τα boss fights ξεχωρίζουν.
#3 +3 Lordwinter (Level 28) 13/06/2016 16:52
Το καλύτερο co-op game του 2015 κατά την ταπεινή μου άποψη και ένα από τα καλύτερα indie games των τελευταίων ετών ανεξαρτήτως κατηγορίας.
Score 7.2
7.72 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Platform
Developer: Asteroid Base
Publisher: Asteroid Base
Διάθεση:
Players: 1-2
Requirements: Επεξεργαστής: 1.7GHz Core 2 Duo, Κάρτα γραφικών 256 MB, 900MB χώρο στο δίσκο, Windows XP και άνω/OS X 10.7 και άνω, 2GB RAM
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC, Xbox One, Mac: 9/9/15, PS4: 9/2/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification