World of Warplanes

Hot
REVIEWED ON PC  

Ο πόλεμος...πάει στους αιθέρες!

Ο πόλεμος...πάει στους αιθέρες!

Ο πόλεμος...πάει στους αιθέρες!

Μετά την τεράστια επιτυχία του World of Tanks, η Wargaming μεταφέρει τις μάχες μας στον αέρα και μας χαρίζει... απλόχερα (καθότι free-to-play) το World of Warplanes, ένα παιχνίδι για ανελέητα dogfights με ιστορικά μαχητικά αεροσκάφη. Η ιδέα πίσω από τον εν λόγω τίτλο υπήρχε από τα πρώτα ακόμα στάδια της δημιουργίας του WoT και το νέο πόνημα της εταιρίας του "τρελαμένου" Victor Kislyi είχε ανακοινωθεί πρώτη φορά στην E3 του 2011.

Το γενικότερο concept των Λευκορώσων με έδρα πλέον την Κύπρο και με γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι να μας χαρίσουν την απόλυτη πολεμική MMO εμπειρία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με το επερχόμενο World of Warships που θα ρίξει στην μάχη τα πολεμικά πλοία. Με το τελευταίο θα κλείσει η τριλογία "World of", η οποία έχει σαν βασικό ανταγωνιστή το επίσης... σοβιετικό War Thunder της Gaijin Entertainment και καθώς τα δύο games ακολουθούν βίους παράλληλους, δεν γίνεται να μην υπάρχει και η απαραίτητη σύγκριση. Ωστόσο, αρχικά ας δούμε τι... πουλιά πιάνουν τα αεροπλάνα της Wargaming.

world-of-warplanes-1

Όταν κοιτάς από ψηλα...
To WoWp δεν περιλαμβάνει κάποιο story mode, αλλά είναι ένα MMO όπου βρίσκεστε αντιμέτωποι με άλλους παίκτες σε άμεσες και γεμάτες ένταση PvP αερομαχίες 15 vs. 15. Η γενική ιδέα που κρύβεται πίσω από το παιχνίδι όσον αφορά καθαρά το gameplay, είναι να προσφέρει απλά και γρήγορα "σφηνάκια" δράσης στον χρήστη σε μια δωρεάν, προσβάσιμη από όλους λογική, χωρίς να πρέπει να φάτε άπειρες ώρες (τουλάχιστον εάν δεν θέλετε να εμβαθύνετε στην εξέλιξη των σκαφών σας) και χωρίς να μπλέκετε με το εξεζητημένο μοντέλο χειρισμού ενός πραγματικού flight simulator.

To WoWp είναι ουσιαστικά ένα Action/Arcade που μπορεί να παίξει ο καθένας, αν και μέχρι να το μάθετε και λίγο η αλήθεια είναι πως θα σας καταρρίψουν δεκάδες φορές. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα δύσκολο και "ψαγμένο" εξομοιωτή αερομαχίας. Εδώ έχουμε ένα απλό στον πυρήνα του παιχνίδι όπου ο σκοπός σας είναι να ελιχθείτε, να κυνηγήσετε, να κάνετε μανούβρες και να "φάτε" τα αντίπαλα αεροσκάφη, σε καταιγιστικά matches που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά.

Όχι και τόσο πλούσιο περιεχόμενο
Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια μάχης, τα Training Mode και Standard Battles. Το πρώτο όπως αντιλαμβάνεστε προσφέρει εξάσκηση για εκμάθηση στους αρχάριους, ενώ το δεύτερο είναι το κύριο mode του παιχνιδιού. Πριν από μερικούς μήνες εισήχθη και το Battle Against Bots, στο οποίο μπορείτε να πολεμήσετε μαζί με άλλους παίκτες εναντίον αεροσκαφών που ελέγχει η CPU. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για εξάσκηση καθώς τα bots αποδεικνύονται πιο εύκολοι αντίπαλοι από τους ανθρώπους, αν και η πώρωση του να καταρρίπτετε πραγματικούς παίκτες δεν είναι η ίδια σε καμία περίπτωση.\

world-of-warplanes-2

Εύκολο στη χρήση, αλλά...
Το WoWp προσφέρει διάφορους τρόπους χειρισμού, όπως πληκτρολόγιο με mouse, χειριστήριο και flight sticks. Όπως είπαμε το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για να είναι απλό και απευθύνεται ακόμη και στον nooba από flight simulators. Έτσι, ο μέσος PC παίκτης θα βρεθεί στο στοιχείο του με τον κλασικό mouse/keyboard συνδυασμό, κυρίως επειδή υπάρχει και μια μικρή βοήθεια από το ίδιο το παιχνίδι με την μορφή ψηγμάτων autopilot και βοήθειας στην στόχευση.

Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως υπάρχει μια δυσκολία στους ελιγμούς με αυτό το μοντέλο χειρισμού, ενώ και η κάμερα ενίοτε δεν βοηθάει. Ειδικά εάν ξεκλειδώσετε τα πιο γρήγορα αεροσκάφη στην πορεία, θα ανακαλύψετε πως με το mouse στρίβουν με πολλά ζόρια και θα πρέπει να κάνετε νευρόσπαστες παλινδρομικές κινήσεις στο mouse pad αποτελώντας ένα άσχημο θέαμα για τους γύρω σας (!). Αντίθετα, με την χρήση gamepad θα διαπιστώσετε πως οι μανούβρες γίνονται με αρκετά πιο εύκολο τρόπο και ενδεχομένως να βολεύει περισσότερο. Πάντως σε γενικές γραμμές, ο χειρισμός του WoWp είναι απλός και απευθύνεται σε όλους.

world-of-warplanes-3

Τα hangars γέμισαν
Στο παιχνίδι υπάρχουν πάνω από 100 αεροπλάνα που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε, από την επονομαζόμενη "Χρυσή εποχή της Αεροναυπηγικής", δηλαδή εκεί στα χρόνια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για πραγματικά μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών και μάλιστα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε και την χώρα της οποίας θα χειριστείτε και θα εξελίξετε τον στόλο. Το WoWp περιλαμβάνει τις Γερμανία, Σοβιετική Ένωση, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία και Κίνα.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών αεροσκάφη, κάποια κύρια classes αν προτιμάτε, τα Fighters, Heavy Fighters, Multirole Fighters, Attack Aircrafts και ορισμένα Premium Aircrafts. Κάθε χώρα έχει το δικό της TechTree το οποίο καλείστε να "ξεδιπλώσετε". Όλα αυτά γίνονται μέσα από το βασικό interface που θα συναντήσετε, το Hangar, που είναι ουσιαστικά η αποθήκη σας στα πρότυπα του World of Tanks. Τα αεροσκάφη χωρίζονται σε Tiers. Ξεκινάτε από το Tier I με πιο παλιά και αδύναμα αεροπλάνα και έχετε την δυνατότητα να φτάσετε μέχρι το Tier X όπου κρύβονται πχ. πιο εξελιγμένα μαχητικά jets.

Κάθε αεροπλάνο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά (ταχύτητα, θωράκιση, πυρομαχικά, όπλα). Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε μια επακριβή μεταφορά των πραγματικών δυνατοτήτων των αεροσκαφών όπως μεταφράζονται in-game, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μια αντιστοιχία στα ψηφιακά με τα αληθινά μοντέλα αν και όλα είναι σε πιο "arcade" λογική. Στον οπτικό τομέα βέβαια η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ καλή με τα μοντέλα να είναι σχεδόν ακριβείς αναπαραστάσεις των πραγματικών.

world-of-warplanes-4

Βέβαια το υψηλότερο Tier δεν σημαίνει αυτόματα πως γίνεστε καλύτεροι στην μάχη. Περισσότερο έχει να κάνει με το τι σας βολεύει και ποιο αεροσκάφος σας δίνει καλύτερη αίσθηση στον αέρα με βάση τα προσωπικά σας γούστα. Όπως θα διαπιστώσετε, το matchmaking σας θέτει αντιμέτωπους με παίκτες από διαφορετικά Tiers, όμως αυτό δεν συνεπάγεται σίγουρα πως θα γίνετε εύκολος στόχος για τους πιο προχωρημένους. Το θεωρητικό unbalanced σύστημα μπορεί να εξισορροπηθεί από το skill του καθενός, όπως και από παράγοντες όπως ο χειρισμός που αναφέραμε προηγουμένως, καθότι ένα πιο αργό αεροπλάνο εκτελεί πιο εύκολα ελιγμούς και δύναται να κάνει τη ζημιά.

Πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί η επιτυχία του World of Tanks...

"Χτυπήθηκα; Δεν είμαι σίγουρος!"
Οι μάχες στο WoWp είναι καταιγιστικές και έχουν πλάκα. Σε γενικές γραμμές το gameplay υποστηρίζει το concept του παιχνιδιού και θα σας δώσει μια ικανοποιητική εμπειρία από dogfights της εποχής χωρίς να σας προβληματίσει ιδιαίτερα. Όμως, υπάρχουν μερικά θέματα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και ουσιαστικά το καθιστούν κατώτερο κατά την ταπεινή μου άποψη από τον άμεσο ανταγωνιστή του, το War Thunder.

Τα του χειρισμού τα είπαμε. Δεν υπάρχει κάποιο τρομερό πρόβλημα, αλλά είναι φανερό πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι το War Thunder είναι ανώτερο, τόσο γιατί προσφέρει μια γκάμα τρόπων χειρισμού που ξεκινάνε από ένα απλοϊκό arcade στήσιμο και φτάνουν μέχρι το κανονικό σχεδόν simulation, όντας στην απλή του μορφή πιο άμεσο, εύκολο και fun στα controls του. Επίσης, τα αεροπλάνα και γενικώς οι μάχες αν και είναι αρκούντως "κινηματογραφικές" και δημιουργούν όμορφα στιγμιότυπα, μοιάζουν λίγο ενίοτε με αερομαχίες μινιατούρων.

world-of-warplanes-5

Το χειρότερο πάντως κατά την άποψή μου είναι το damage σύστημα του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με το αληθοφανές και πιο πωρωτικό damage model του War Thunder, όπου κάθε χτύπημα στο αεροπλάνο αντιστοιχεί με κάποιο -ορατό μάλιστα- χτύπημα στα τμήματα του σκάφους (πχ. εάν πετύχετε το φτερό θα υπάρχει πρόβλημα στην πτήση του αεροπλάνου, εάν πετύχετε τον πιλότο έχετε άμεση κατάρριψη -λογικό!), στο WoWp υπάρχει ένα κλασικό σύστημα με hit points που δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση σε μια αληθοφανή μάχη με αεροπλάνα.

Πάντως το αποτέλεσμα δεν είναι κακό, ίσα-ίσα που απαιτεί και skill μέσα στην απλότητά του και θα σας χαρίσει αρκετές όμορφες αερομαχίες, ειδικά εφόσον αρχίσετε να μπαίνετε στο νόημα και κάνετε τα πρώτα σας kills. Ωστόσο, το περιεχόμενο δεν είναι και το πλέον πλούσιο με ένα ουσιαστικά βασικό mode και ίσως πολλοί βρουν το γενικό στήσιμο του WoWp κάπως επαναλαμβανόμενο καθαρά από gameplay άποψης.

world-of-warplanes-6

Όρεξη να 'χετε!
Φυσικά το free-to-play μοντέλο δεν πάει πουθενά χωρίς microtransactions! Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι κατηγορούσαν το World of Tanks ως "pay-to-win", ωστόσο πλέον η φιλοσοφία της Wargaming είναι περισσότερο προς το μοντέλο "free-to-win". Επειδή οι χαρακτηρισμοί ωστόσο δεν λένε και τίποτα στη τελική, πράγματι δεν μπορούμε να πούμε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσετε στο WoWp, κάτι που το καθιστά όντως free-to-play τίτλο. Βέβαια, θα χρειαστείτε μπόλικο χρόνο στην αντίθετη περίπτωση, αλλά το παιχνίδι δεν δείχνει πως θέλει ντε και σώνει τα λεφτά μας, πέρα από ορισμένα διακοσμητικά αντικείμενα ή για πιο γρήγορο progression, οπότε θα έλεγα πως είναι αρκετά "τίμιο" σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια, για να ξεκλειδώσετε δωρεάν ολόκληρο το περιεχόμενό του, θα πρέπει να παίζετε μάλλον για χρόνια!

Όπως και να έχει, ξεκινάτε με αεροσκάφη του Tier I και όσο παίζετε κερδίζετε πόντους και xp που ξοδεύετε τόσο για να αγοράσετε νέα αεροπλάνα ανώτερων Tier, όσο και για να αναβαθμίσετε αυτά που ήδη υπάρχουν στην κατοχή σας. Κάθε αεροπλάνο μπορεί να δεχτεί πολλαπλές παραλλαγές στο χρώμα του, διάφορους τύπους πυρομαχικών, μηχανές, ενισχυμένη θωράκιση καθώς και διάφορους συνδυασμούς ρυθμίσεων που θα του επιτρέψει να πάρει τη βέλτιστη αποτελεσματική συμπεριφορά στη μάχη. Τα διάφορα εξαρτήματα ξεκλειδώνονται σταδιακά μέσα από την επιλογή των Tech Trees και αλλάζουν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του αεροπλάνου όπως η δυνατότητα ελιγμών, το βάρος, η ταχύτητα και η ανθεκτικότητα στις ζημιές.

Προσεγμένο free-to-play
Τεχνικά το WoWp στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, όντας εντυπωσιακό και δουλεμένο για free-to-play. Υπάρχουν διάφοροι χάρτες όμορφα σχεδιασμένοι με "θέατρα μάχης" της εποχής, όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός ή ο Αρκτικός κύκλος, με προσεγμένα lighting effects, δυναμικά στοιχεία όπως ο καιρός και αξιόλογα textures, στοιχεία που γενικώς γίνεται πιο εύκολο να αναδειχθούν εφόσον το παιχνίδι διαδραματίζεται μακριά από τις διάφορες επιφάνειες.

Τα μοντέλα των αεροσκαφών είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα και πιστά στα πραγματικά τους "ξαδερφάκια" και θα ικανοποιήσουν τους φίλους της πολεμικής ιστορίας. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τον ήχο, όπου έχουμε ένα αρκετά δουλεμένο σύνολο που θα σας βάλει στην καρδιά της μάχης, ενώ κυριαρχούν τα πολεμικά μουσικά θέματα που θυμίζουν ταινία εποχής.

world-of-warplanes-7

Mayday-mayday!
Το World of Warplanes είναι στη βάση του ένα διασκεδαστικό MMO arcade που θέλει να μας μεταφέρει στις καταιγιστικές αερομαχίες της εποχής. Διαθέτει πολλά αεροσκάφη με δεκάδες upgrades, σταθερούς servers, δεν είναι hardcore εξομοιωτής και μπορεί ο καθένας να παίξει και να περάσει καλά, αλλά... το ερώτημα είναι για πόσο; Το περιεχόμενο δεν είναι και ό,τι πλουσιότερο έχουμε δει, η γενική ιδέα του gameplay είναι η ίδια, το grinding μάλλον δεν τους ενδιαφέρει όλους και δυστυχώς, έχοντας παίξει το War Thunder, μπορούμε να πούμε πως εκεί μάλλον έχουμε μια πιο ποιοτική πρόταση στα χέρια μας!

Θετικά:
- Ποικιλία αεροσκαφών
- Προσεγμένα production values για free-to-play
- Online χωρίς προβλήματα
- Μπορεί να χαρίσει εντυπωσιακές αερομαχίες

Αρνητικά:
- Μικροπροβλήματα σε χειρισμό-κάμερα
- Το damage system δεν είναι αληθοφανές
- Θέλει "άπειρο" χρόνο για να ξεκλειδώσετε περιεχόμενο δωρεάν
- Κάτι του λείπει σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνιστή

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 6
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.7

Δωρεάν είναι, αξιόλογο είναι, αλλά δεν ξέρω αν θα σας κρατήσει για πολύ.

Γρηγόρης Βούλγαρης

NEWS   VIEW ALL

World of Warplanes: Συνέντευξη με τον Ivan Kulbych

Όπως έχετε ήδη διαβάσει σε προηγούμενο άρθρο, το GameWorld βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, για ένα press tour που διοργάνωσε η Wargaming.net. Ο λόγος για το even...
Posted (05 Aug 2013)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 landogar (Level 13) 30/12/2014 18:57
Το είχα παίξει όταν πρωτοκυκλοφόρησ ε.Έχει την πλάκα του αλλά όπως και με το World of tanks από ένα σημείο και έπειτα βαριέσαι.Ωραίο review πάντως!
#2 +1 ArB (Level 13) 30/12/2014 19:10
Quoting landogar:
Το είχα παίξει όταν πρωτοκυκλοφόρησε.Έχει την πλάκα του αλλά όπως και με το World of tanks από ένα σημείο και έπειτα βαριέσαι.Ωραίο review πάντως!

Κι έλεγα πως ήμουν από τους λίγους που το είχαν παρατηρήσει.Πρά γματι λίγο overhyped τα games της Wargaming.net.Λ ίγο.Ισως μετά και το World of warships αν τα ενώσει αυτά τα τρία όπως λένε οι φήμες και το εμπλουτίσει με τίποτα strategy στοιχεία να καταφέρει κάτι.Αλλά μέχρι στιγμής...meh.Τ ουλάχιστον ειναι f2p.
#3 Aelaos (Level 11) 30/12/2014 19:50
Το World of Tanks δεν μου πολύ άρεσε. Αλλά με τα αεροπλάνα ίσως του δώσω μια ακόμα προσπάθεια.
#4 Mystique (Level 23) 30/12/2014 21:09
Ωραια τα αεροπλανα αλλα το θεμα ειναι πως θα τα πιλοταρεις χωρις το καταλληλο gamepad. Με το mouse ειναι απιθανος ο χειρισμος τετοιων παιχνιδιων. :lol:
#5 Phantom2hell (Level 5) 01/01/2015 22:39
βαρετο βαρετο βαρετο....
ξεκινας με αεροσκαφη του Α παγκοσμιου... ωραια καλο αλλα ... στο αλλα ειναι το ζουμι..
Δεν δεχετε κανενενα joystick....... .. προσπαθησα να βαλω το δικο μου. αλλα δεν..
ειναι παραπολυ κακο παιχνιδι... πραγματικα λυπαμε.
ειμαι λατρης των παιχνιδιων αυτων(βλεπε αβαταρ.. χαχαχα!) τοσο τραγκιο παιχνιδι συνολικα.. δεν ματα ειδα!
#6 Typhonios (Level 1) 06/01/2015 13:39
Συμφωνώ με το written Review αλλά προτιμώ σε video
https://www.youtube.com/watch?v=ZYNROJEKpvE
Score 6.7
7 User Score
(16 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Arcade/MMO
Developer: Persha Studia, Wargaming
Publisher: Wargaming
Διάθεση: Wargaming
Players: 4-30 Online
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Pentium 4 505-505J στα 2.66GHz ή AMD Athlon 64 3200+, Κάρτα γραφικών 256MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 19GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 32
Official Website: Κλικ εδώ
Full Game: Download
Release Date: 13/11/2013
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification