Nex Machina

Hot
REVIEWED ON PC   PS4 (Primary version tested)   

Λιώστε τις μηχανές, σώστε τα όντα με το βλέμμα το απλανές.

Λιώστε τις μηχανές, σώστε τα όντα με το βλέμμα το απλανές.

Λιώστε τις μηχανές, σώστε τα όντα με το βλέμμα το απλανές.

Ο Eugene Peyton Jarvis είναι ένας άντρας στον οποίο οφείλουμε εν μέρει την χρυσή εποχή των arcade games που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας 1970 και τελείωσε στα μέσα της δεκαετίας 1980, θεμελιώνοντας την gaming κουλτούρα. Ο Jarvis σχεδίασε το επικό Defender, ένα αξέχαστο Shoot ‘Em Up που έπαιξα στο Atari 2600 και με μάγεψε με την δράση του μερικές δεκαετίες πριν. Στο ίδιο άτομο χρωστώ αρκετές ώρες απολαυστικής διασκέδασης παίζοντας το Smash TV στην Amiga αρχικά και κατόπιν στο SNES.

Είναι φανερή η κλήση του Jarvis στην αισθητική των Shooters και μάλιστα εκείνη που ευνοεί την χρήση δύο μοχλών και την top – down οπτική γωνία, ήταν αδύνατον λοιπόν να βρεθεί τελειότερος υποψήφιος για τον ρόλο του δημιουργικού συμβούλου στο Nex Machina, την νέα προσπάθεια της εταιρείας ανάπτυξης Housemarque. Προσωπικά την γνώρισα ασχολούμενος λίγο (δυστυχώς) με το Super Stardust στο PS3, ένα εκπληκτικό Shoot ‘Em Up. Αν εσείς έτυχε να την γνωρίσετε από το Dead Nation ή το Resogun τότε θα εκτιμήσετε αφάνταστα το Nex Machina που παντρεύει τα γραφικά και τα game mechanics τους.

nex machina 1

Η συνεργασία Housemarque και Jarvis άρχισε το 2014 και όλο το team πίσω από το Resogun επανήλθε στην ενεργό δράση, ενισχύοντας την game engine και την τεχνολογία voxel εκείνου για χάρη του Nex Machina. Πριν ξεχυθούμε στα άδυτα του νέου μακελειού που σας περιμένει δύο σημαντικές πληροφορίες. Το Nex Machina είναι το πρώτο game που λανσάρει η ίδια η Housemarque άρα αγοράζοντάς το θα ενισχύσετε αντίστοιχες προσπάθειές της στο μέλλον. Επίσης μέσα στα σχέδια της εταιρείας είναι η κυκλοφορία και arcade μηχανήματος Nex Machina, θα το δούμε άραγε κάποτε και στην ψωροκώσταινα σε αναπαλαιωμένη αίθουσα arcade;

Η επανάσταση των μηχανών
Η τεχνολογική ανάπτυξη στο σύμπαν του Nex Machina απέχει ακόμα αρκετά από την υλοποίησή της στον κόσμο μας, ωστόσο θα σας θυμίσει κάτι από τον κινηματογράφο. Στο παιχνίδι οι μηχανές έχουν πάρει στα χέρια τους την απόλυτη εξουσία σε στυλ The Matrix, ρουφώντας την ενέργεια από τους ζωντανούς. Οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε άβουλα όντα που περιφέρονται σαν την άδικη κατάρα στα levels αδιαφορώντας για τον περίγυρο διότι είναι υπνωτισμένοι από τις συσκευές που κρατούν στα χέρια τους. Αλήθεια πόσα άτομα συναντάτε σε καθημερινή βάση τα οποία κοιτούν τις οθόνες των κινητών και των tablets τους σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτά, αδιαφορώντας παράλληλα ακόμα και για τα άτομα με τα οποία κυκλοφορούν;

Την ίδια φαιδρότητα θα συναντήσετε και στους humans του Nex Machina που πρέπει να σώσετε άρα αμέσως εξαφανίζεται ο παράγοντας συμπάθεια από την εξίσωση. Πιστεύω ότι θα λυπηθείτε που δεν μπορείτε να διαλύσετε με τις βολές σας τα άβουλα ανθρώπινα πλάσματα όπως κάνετε και με τις μηχανές αλλά μην στεναχωριέστε, τα levels είναι γεμάτα μηχανικά θύματα τουλάχιστον. Σαρώνοντας τις εχθρικές μάζες με τα οπλικά σας συστήματα θα οδηγηθείτε από την μια νίκη στην άλλη έως ότου απαλλάξετε την (βλαμμένη) ανθρωπότητα από τους δυνάστες της.

Σε ένα Shooter το σενάριο είναι το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί ενώ το πρώτο ονομάζεται δράση και gameplay mechanics, συστατικά που έχουν προσεχτεί πολύ στην συνταγή του Nex Machina. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα διακρίνετε τις ομοιότητές του με το θεϊκό Smash TV και το κλασικό Robotron: 2084. Το Nex Machina είναι μια ψηφιακή σφαγή που εκτελείται χρησιμοποιώντας τους δύο μοχλούς του χειριστηρίου για κίνηση και πυροβολισμό αντίστοιχα. Λεγεώνες εχθρών ξεπροβάλλουν από το πουθενά ή από πύλες και προσπαθούν να σας εξοντώσουν με τις βολές ή τον πλεονάζοντα αριθμό τους πέφτοντας πάνω σας.

nex machina 2

Το μέγεθος των levels είναι περιορισμένο, μοιάζει περισσότερο με αρένα και παραπέμπει αυτόματα στους κλειστοφοβικούς χώρους του Smash TV. Η προϋπηρεσία σε Top-down Shooters θα σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε ταχύτατα το μυαλό σας στο γρήγορο μανουβράρισμα του χαρακτήρα, στην αναγνώριση των πιο επικίνδυνων εχθρών βάση απόστασης και στην εξόντωσή τους με τα οπλικά σας συστήματα. Το Nex Machina περιλαμβάνει τα πιο περίπλοκα μοτίβα βολών που έχουμε συναντήσει εδώ και καιρό. Οι βολές κινούνται κυκλικά, ευθεία, σε σχήμα βεντάλιας ή ακανόνιστα και θα σας αναγκάσουν να έχετε μόνιμα το νου σας για να τις αποφύγετε. Οι πιο επικίνδυνες βολές είναι οι revenge bullets που εκτοξεύονται από συγκεκριμένες μηχανές όταν τινάζονται στον αέρα, πρέπει να μάθετε ποιες είναι αυτές και να αποφασίσετε την κατάλληλη στιγμή για να τις καθαρίσετε.

Μετά από αρκετά λεπτά στο Nex Machina θα νοιώσετε την ροή της δράσης, ο κόσμος γύρω θα σας φανεί σαν ένα ζωντανό πλάσμα που πάλλεται και θα μάθετε να κινείστε ρυθμικά μαζί του, βλέποντας τους εχθρούς και τις βολές σαν κύματα και τον χαρακτήρα σας σαν σανίδα του surfing. Στο Nex Machina τρέχετε, πυροβολείτε και εξορμάτε (dashing). Ο μηχανισμός του dashing προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα δοκιμασίας των ικανοτήτων σας διότι σας καθιστά άτρωτους από πυρά για το δευτερόλεπτο που ενεργοποιείται. Αντικρίζοντας τις παχιές ενεργειακές ακτίνες των εχθρών σας που θυμίζουν το μωβ όπλο στα Raiden θα συνειδητοποιήσετε ότι ούτε το dashing δεν σας σώζει από αυτές και άρα, μια νέα στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί, η στρατηγική της τακτικής εξολόθρευσης των αντιπάλων.

nex machina 3

Όσο παίζετε θα αρχίσετε να βάζετε στο μυαλό σας ορισμένες προτεραιότητες. Μία από αυτές είναι η ανάγκη να σκοτώνετε πρώτα... τους εχθρούς που ρίχνουν ακτίνες και μετά εκείνους που χρησιμοποιούν βολές ή το σώμα τους. Ραφινάροντας το playstyle σας μειώνετε τον χρόνο που σας παίρνει μέχρι να καθαρίσετε ένα level από όλους τους εχθρούς, να ελευθερώσετε τους ανθρώπους και να έχετε πρόσβαση στα μυστικά του σημεία. Τα secrets είναι ουκ ολίγα από level σε level συνεπώς η προσεκτική παρατήρηση του περιβάλλοντος και το ράντισμα με ριπές σε κάθε τοίχο, κολώνα και κουτί επιβάλλεται. Η απελευθέρωση των ανθρώπων πρέπει να γίνει γρήγορα πριν τους απορροφήσουν οι μηχανές συνεπώς το σωστό timing είναι ο κυρίαρχος παράγων σε όλο το παιχνίδι.

Είστε επιζώντες ή θύματα;
Το να σκοτώσετε είναι πολύ εύκολο στο Nex Machina, το να μην σκοτωθείτε είναι το δυσκολότερο κατόρθωμα και η επίτευξή του περνά από την αξιοποίηση των φυσικών ικανοτήτων του ήρωα και του εξαιρετικού εξοπλισμού του. Τον χαρακτηρίζω εξαιρετικό γιατί το όπλο του σκορπίζει αποτελεσματικά τον θάνατο χωρίς να είναι αναβαθμισμένο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να σκοτώσετε και bosses με το main gun σας, απλά θα σας πάρει περισσότερη ώρα αν δεν το έχετε αναβαθμίσει. Οι αναβαθμίσεις πέφτουν χύμα από τα θύματά σας και αυξάνουν το range αλλά και τον αριθμό των βολών, με το τελευταίο να είναι η αγαπημένη μου αναβάθμιση γιατί διευρύνει δραματικά την γωνία δράσης και θερίζει πλήθη μηχανών ταχύτατα.

Αφήστε τις μηχανές να σας κυκλώσουν, πατήστε σφιχτά την σκανδάλη του όπλου σας και διατηρήστε μέχρι τέλους το σατανικό χαμόγελό σας.

Τα secondary weapons είναι χρησιμότατα κυρίως για τα bosses και τους ανθεκτικότερους εχθρούς και το καθένα θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση. Το power shot είναι το ισχυρότερο ανάμεσά τους, μια πανίσχυρη ριπή που πρέπει να φορτιστεί πρώτα άρα η χρήση του εξαρτάται και πάλι από το timing. Το smart bomb δεν στέκεται στο ύψος του ονόματός του δηλαδή δεν ανατινάζει όλους τους εχθρούς της οθόνης όπως μας έχει συνηθίσει σε άλλα Shoot ‘Em Ups αλλά λειτουργεί σαν ασπίδα προστατεύοντάς σας από βολές και προσκρούσεις για δευτερόλεπτα. Θεωρώ το power rocket το κορυφαίο secondary weapon γιατί κινείται ευθεία και σκάει στον στόχο με την επαφή και θα ήταν τέλειο αν είχε heat seeking ιδιότητες.

Βασική δουλειά του game designer σε ένα Shooter είναι ο σχεδιασμός των εχθρών. Οι μηχανές λαμβάνουν αρκετές μορφές στο Nex Machina, άλλοτε στατικές, άλλοτε γρήγορες και άλλοτε συγκεντρωμένες σαν μεταλλικά κοπάδια που μαζεύτηκαν για να σας ποδοπατήσουν. Απομνημονεύοντας τα κινητικά και επιθετικά τους μοτίβα, ιδιαίτερα των bosses, θα τερματίσετε όλους τους κόσμους και θα ανοίξετε πανιά προς την κορυφή των high scores. Τα bosses είναι αδυσώπητοι αντίπαλοι, εξαπολύουν τεράστιο αριθμό βολών και εκτελούν αιφνιδιαστικές βουτιές προς το μέρος σας θέλοντας να σας συντρίψουν με τον όγκο τους.

nex machina 4

Κανένας οίκτος προς τις μηχανές και τους ανταγωνιστές σας
Οι λεπτομέρειες του gameplay που συζητήσαμε οδηγούν σε μερικά αναπόφευκτα συμπεράσματα όσον αφορά την εμπειρία που προσφέρει το Nex Machina. Ένα βασικό συναίσθημα που ενεργοποιείται ασταμάτητα εξαιτίας του "ξαφνικού θανάτου" που σας βρίσκει ξανά και ξανά από αδέσποτες βολές και θρασείς εξωγήινους είναι η οργή. Η ακατανίκητη επιθυμία να πετάξετε το χειριστήριο στην οθόνη και να αρχίσετε να φωνάζετε διοχετεύεται στην εξόντωση χιλιάδων εχθρών και σταδιακά αποφορτίζεται μαζί με όλες τις εντάσεις της ημέρας. Αν το playstyle σας είναι επιθετικό στα Shooters τότε θα εκτιμήσετε στο έπακρο τις καταστάσεις του Nex Machina που το καθιστούν ιδανικό για αυτό, καταστάσεις διαρκούς απειλής δηλαδή. Το Nex Machina λοιπόν συνδυάζει την απαραίτητη αποφόρτιση από το καθημερινό άγχος με την στρατηγική σκέψη, την βελτίωση των ρεφλέξ και το κυνήγι του high score που αποτελεί πανίσχυρο κίνητρο σε κάθε video game.

Ένα από τα συντομότερα ανέκδοτα της καριέρας σας στο gaming θα αποτελέσει η διάρκεια του Nex Machina. Συνιστώ να αποφύγετε το εύκολο επίπεδο δυσκολίας και να περάσετε κατευθείαν στο Experienced ώστε να μην δείτε το 80% του παιχνιδιού μέσα σε μισή ώρα. Αναφερόμαστε στο 80% γιατί στο εύκολο επίπεδο απουσιάζει ο έκτος κόσμος του όπου οι μάχες διεξάγονται σε διαστημικό σταθμό και το τελικό boss σας περιμένει στην άκρη του. Στο experienced θα περάσετε μερικές ώρες έως ότου φτάσετε στον διαστημικό σταθμό, μαθαίνοντας όλα τα κόλπα του παιχνιδιού και απολαμβάνοντας το περιεχόμενό του. Ο τερματισμός του Nex Machina σας σπρώχνει στο Multiplayer και το Arena mode.

nex machina 5

Το Arena είναι ένα ιδιοφυώς σχεδιασμένο mode που συνδυάζει τα Challenge modes άλλων τίτλων με την competitive διάσταση του multiplayer. Σε αυτό ο αγώνας εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η πάλη σας με όλους τους μηχανισμούς του gameplay αναβαθμισμένους εις βάρος σας. Κάθε πρόκληση χαρίζει και από ένα πλεονέκτημα στις αιμοδιψείς μηχανές, είτε πρόκειται για την τεράστια επιτάχυνσή τους, είτε για την αριθμητική τους υπεροχή, είτε για τις βολές που εξαπολύουν μόλις τις καταστρέφετε, επιχειρώντας να σας εξολοθρεύσουν έστω και μετά θάνατον. Ξεπερνώντας τις προκλήσεις βαθμολογήστε ανάλογα, κερδίζετε ένα αριθμό coins για να ανοίξετε τα κλειδωμένα challenges και ο βαθμός σας στην season που τρέχει εκείνη την στιγμή ανεβαίνει.

Αυτόματα μπαίνει σε λειτουργία το δεύτερο επίπεδο του Arena, η σύγκρουση σας με τους καλύτερους παίκτες του community η οποία είναι αποκλειστικά βαθμολογική. Σκαρφαλώνοντας στα leaderboards δυναμώνει η ικανοποίησή σας για τις ικανότητες που επιδεικνύετε και θέλετε να πάτε ακόμα πιο πάνω. Προσέξτε εδώ το εξής καταπληκτικό που σκέφτηκαν οι δημιουργοί του Nex Machina. Αντί να παρατηρείτε απλά τα ονόματα των καλύτερων παικτών στον κόσμο προσπαθώντας να καταλάβετε πως πέτυχαν τα εξωπραγματικά σκορ τους μπορείτε να δείτε σε replay το πέρασμα που έκαναν.

nex machina 6

Με την τακτική αυτή το Nex Machina πετυχαίνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Αφενός σας αφήνει να μελετήσετε τον τρόπο παιξίματος των πρωταθλητών στους βαθμολογικούς πίνακες ώστε να δείτε ποια λάθη κάνετε και να τα διορθώσετε στο επόμενο παιχνίδι. Αφετέρου, θα αναβιώσει μέσα σας την απεριόριστη συγκίνηση που νοιώθετε όταν παρακολουθείτε ένα playthrough από κορυφαίο παίκτη σε arcades, net café ή φιλική παρέα. Πίσω από την ράχη του παίκτη νοιώθετε την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την έξαψη της στιγμής, μια ιστορική gaming περίσταση στην οποία έχετε την τιμή να είστε μάρτυρας.

Η διασκέδασή σας θα απογειωθεί στο local co -op mode με ένα φιλικό πρόσωπο. Καλό είναι ο συμπαίκτης σας να γνωρίζει το gameplay ώστε να μην βλέπετε συνέχεια την πολύχρωμη έκρηξη του χαρακτήρα του όταν πεθαίνει. Σε αντίθεση με games που νοιώθετε το επίπεδο δυσκολίας να κατρακυλά στο co - op, στο Nex Machina η δυσκολία είναι σταθερή και θα έλεγα μάλιστα ότι αυξάνεται κιόλας αν σκεφτείτε ότι ο επιπλέον χαρακτήρας σημαίνει και περισσότερες βολές στην οθόνη άρα περιορισμό του οπτικού πεδίου. Ο συντονισμός των ενεργειών σας και η μαζική εξολόθρευση των μηχανών με περίτεχνες μανούβρες και εύστοχες βολές είναι ένα καταπληκτικό θέαμα που πρέπει να δείτε.

Η τεράστια προσοχή που δόθηκε στον σχεδιασμό των levels επεκτάθηκε και στην ποιότητα της αναπαράστασης. Το Nex Machina τρέχει σφαίρα στα 60 fps ανεξάρτητα αν στην οθόνη βλέπετε μονάχο τον χαρακτήρα σας ή κυνηγημένο από 500 αντιπάλους και 600 βολές. Η σταθερότητα των frames στην 1080p ανάλυση επιτρέπει την αδιάσπαστη ροή του παιχνιδιού, η δράση γίνεται ένα με την συνειδητότητα και τις ικανότητές σας, οι οδηγίες σας μέσω χειριστηρίου ακολουθούνται με αστραπιαία ταχύτητα και δεν χάνετε ποτέ εξαιτίας κάποιου περίεργου τινάγματος ή ασυνέχειας στα γραφικά.

Τα παραπάνω είναι πραγματικό κατόρθωμα από τους σχεδιαστές του παιχνιδιού αν αναλογιστείτε ότι η δράση εκτυλίσσεται σε έναν πυκνά δομημένο κόσμο από voxel graphics και φανταστικά water effects που αναγκάζουν τους υδάτινους όγκους να αλλάζουν σχήμα και μορφή ανάλογα με τις βολές και τα πλάσματα που τους αγγίζουν. Τεράστιος αριθμός από particle effects συνθέτει τις εντυπωσιακές εκρήξεις (θαυμάστε για παράδειγμα την έκρηξη του χαρακτήρα σας όταν πεθαίνει) και τα καταστρέψιμα τμήματα του σκηνικού που "φαγώνονται" από την μανία των βολών σας είναι χάρμα οφθαλμών. Στα γραφεία της Housemarque συζητείται μια special έκδοση του Nex Machina για PS4 Pro αλλά αν δεν υποστηρίξει 4K ανάλυση τότε δεν βλέπουμε τον λόγο ύπαρξής της διότι το Nex Machina λειτουργεί καταπληκτικά στην παρούσα ανάλυση.

nex machina 7

Παράλληλα με το πέπλο των βολών και των μηχανών που σκεπάζει τις οθόνες, ένα ακόμα πέπλο θα σας σκεπάσει, εκείνο της φανταστικής ηλεκτρονικής μουσικής υπόκρουσης. Κλείστε τα μάτια σας ακούγοντας το soundtrack και παρατηρήστε πόσο εύκολα οι νότες του συνθεσάιζερ ταξιδεύουν το μυαλό σας σε κυβερνοπάνκ πόλεις και περιβάλλοντα που ξεχειλίζουν από μηχανικά όντα και τεχνολογικά θαύματα. Συγχαίρω τον Ari Pulkkinen για τα θαυμάσια κομμάτια και αντιλαμβάνομαι γιατί αποτελεί μόνιμο μουσικοσυνθέτη της Housemarque.

Deus Nex Machina
Το Nex Machina είναι μια επίθεση γοητείας στην οποία δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε αν αγαπάτε τα Arcade Shooters σαν τον γράφοντα. Το αυξημένο replayability που φέρνει στην συνταγή το κυνήγι του σκορ και μιας θέσης στην κορυφή των leaderboards ισοσταθμίζει κάπως την πενιχρή του διάρκεια. Τα game mechanics είναι απλά, γίνονται άμεσα κατανοητά και η αξιοποίησή τους θα ενδυναμώσει όλες τις gaming ικανότητές σας. Το σημαντικότερο από όλα στον τίτλο είναι η εκπληκτική του ροή, ο τέλειος ρυθμός που έγινε εφικτός χάρη στον σχεδιασμό των levels. Παίζοντας το θα απορροφηθείτε στον κόσμο του, θα χάσετε την αίσθηση του χρόνου και δεν θα το εγκαταλείψετε εύκολα. Η κοστολόγησή του στα 20 ευρώ είναι απόλυτα θεμιτή για ένα τίτλο με τόσες αρετές.

Θετικά:
- Σταθερό frame rate
- Όμορφα γραφικά και μοναδικός σχεδιασμός των levels
- Μεγαλειώδες soundtrack
- Τεστάρει τις ικανότητες σας στο μάξιμουμ
- Σωστή ροή και απολαυστική δράση
- Άρτιο σύστημα χειρισμού

Αρνητικά:
- Ισχνή χρονική διάρκεια
- Προσχηματικό σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.8

Μια ψηφιακή λιχουδιά που συνδυάζει gameplay παλιάς κοπής και νέα τεχνολογία.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
7.82 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Shoot ‘Em Up
Developer: Housemarque
Publisher: Housemarque
Διάθεση: Steam, Official PlayStation Store
Players: 1 - 2
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-4690 ή AMD FX-4300, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 760 ή AMD Radeon R9 270, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10/ στα 64 bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/6/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification