• Reviews
  • Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

Hot
REVIEWED ON PC   iOS (Primary version tested)  

Η Οδύσσεια ενός μικρού ήρωα που θέλει να σώσει τον κόσμο.

Η Οδύσσεια ενός μικρού ήρωα που θέλει να σώσει τον κόσμο.

Η Οδύσσεια ενός μικρού ήρωα που θέλει να σώσει τον κόσμο.

Το Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas είναι ένα Action-Adventure της Cornfox & Bros. Κυκλοφόρησε το 2013 για iOS, ενώ φέτος από τις 17 Μαρτίου ακολούθησε η έκδοση για PC που έγινε διαθέσιμη μέσω Steam. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις games στο App Store, γι’ αυτό και θα το συναντήσετε στην λίστα των “Editor’s Choice” ή σε εκείνη των “Essentials”. Έχει λάβει δεκάδες βραβεία και διακρίσεις, ενώ θεωρείται ένα εκ των καλύτερων games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ για iOS. 

 

Το δημιούργημα της Cornfix & Bros θυμίζει αρκετά την σειρά The Legend of Zelda, καθώς οι ομοιότητες στο gameplay και την ιστορία είναι πολλές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως το Oceanhorn είναι μια απλή αντιγραφή. Κάθε άλλο, πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο παιχνίδι δράσης. Απο την πρώτη στιγμή, θα σας μαγνητίσει με το όμορφο παραμύθι που θα σας διηγηθεί και στο οποίο θα λάβετε μέρος. Ακόμα και αν είστε μεγάλοι φίλοι του Legend of Zelda, στο Oceanhorn θα βρείτε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα σας κάνει να το αγαπήσετε και να το δείτε ως έναν ξεχωριστό τίτλο. Η Cornfox & Bros απλά δανείστηκε κάποια στοιχεία από την θρυλική σειρά της Nintendo, αλλά εισήγαγε τις δικές της ξεχωριστές πινελιές σε αυτό το ενδιαφέρον indie δημιούργημα.

Ένα αναπάντεχο ταξίδι και η αρχή της αναγέννησης
Ο ήρωας με τον οποίο θα ταξιδέψετε και θα εξερευνήσετε τον κόσμο του Oceanhorn είναι ένα μικρό αγόρι που καλείται να δώσει τέλος στις σκοτεινές δυνάμεις που έχουν κυριεύσει τις "Uncharted Seas" και τα νησιά τους τα τελευταία χρόνια. Ο πατέρας του αγοριού, ξεκίνησε κάποτε για ένα μακρινό ταξίδι με σκοπό να σκοτώσει το τεράστιο και τρομερό τέρας στο οποίο κρύβονταν οι σκοτεινές δυνάμεις. Αν το τέρας πέθαινε, τότε θα επέστρεφε η γαλήνη στον κόσμο. Το όνομα του θηρίου είναι… Oceanhorn.

Ο Oceanhorn είναι ένα δημιούργημα των ίδιων των ανθρώπων, σε μια προσπάθειά τους να διατηρήσουν για πάντα την ειρήνη στις Uncharted Seas και την πρωτεύουσα του πολιτισμού, την Arcadia. Όμως, ο κακός της ιστορίας μας, ο άρχοντας Mesmeroth, κατάφερε να απελευθερώσει την σκοτεινή δύναμη Triloth, που είχε ξεμείνει απο την δημιουργία του κόσμου, κυρίευσε τις Uncharted Seas και τα νησιά, ερήμωσε την Arcadia και μπήκε στον Oceanhorn, μεταλλάσσοντας τον σε ένα αδυσώπητο τέρας.

Ο πατέρας του αγοριού δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει τον Oceanhorn και χάθηκε από το πρόσωπο της γης. Έτσι λοιπόν, μόνο ένας μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή. Ο γιος του. Για να τα καταφέρει όμως θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει από τον Mesmeroth και την Triloth τα τρία εμβλήματα του κόσμου. Τα Emblem of Sun, Emblem of Earth και Emblem of Ocean. Έτσι, οι θεοί του ήλιου, της γης και της θάλασσας θα ήταν μαζί του στην εξόντωση του Oceanhorn και του Mesmeroth. Το αγόρι αρχικά εξοπλίστηκε μόνο με ένα σπαθί και μια ασπίδα και με τις συμβουλές του σοφού γέρου Hermit, ξεκίνησε την αναζήτηση για τα εμβλήματα που θα τον οδηγούσαν στον Oceanhorn. Ήταν η αρχή της αναγέννησης των Uncharted Seas και της Arcadia. Στο μέλλον θα μάθαινε πολλά μυστικά, θα έβρισκε νέα όπλα, θα ανακάλυπτε πως οι άνθρωποι δεν είναι ο μόνος πολιτισμός και εν τέλει θα προετοιμαζόταν για την ύστατη δοκιμασία, ψάχνοντας συνάμα τον αγαπημένο του πατέρα. Όσον αφορά την μητέρα του, το αγόρι την είχε χάσει από τα χρόνια που ήταν νεογέννητο. Ποια ήταν όμως εκείνη;

Tο νησί του Hermit
Πριν ξεκινήσει το ταξίδι, ο πατέρας του ήρωά μας, άφησε τον μικρό του γιο στο νησί του γέρου Hermit για να τον προσέχει και να τον μεγαλώσει σύμφωνα με τις διδαχές του. Αν ο πατέρας δεν επέστρεφε ποτέ, ο Hermit θα προετοίμαζε το αγόρι για την ημέρα που εκείνο θα ξεκινούσε την αναζήτηση για τον Oceanhorn.

Το παιχνίδι ξεκινά ως εκ τούτου στο νησί του Hermit. Βρίσκεστε στην σκηνή σας, καθώς δεν έχετε κανονικό σπίτι και πρέπει να βρείτε το σπαθί και την ασπίδα για να ξεκινήσετε με την σειρά σας το ταξίδι που έκανε και ο πατέρας σας. Σύντομα όμως θα συνειδητοποιήσετε ότι στο μικρό νησάκι που κατοικείτε μόνο εσείς με τον Hermit, υπάρχουν και κάποια άλλα μυστικά που πρέπει να ανακαλύψετε για την συνέχιση της ιστορίας.

Από την πρώτη στιγμή που θα παίξετε το Oceanhorn , θα σας έρθουν στο μυαλό σκηνές απ' το Zelda. Θα πρέπει να εξερευνήσετε dungeons, να ψάξετε σε σπηλιές, να πολεμήσετε διάφορα τέρατα από τα οποία μερικά θέλουν ειδικό τρόπο για να εξουδετερωθούν, ενώ φυσικά θα χρειαστεί να σπάσετε το κεφάλι σας πολλές φορές λόγω γρίφων για να συνεχίσετε την ιστορία του παιχνιδιού. Ιδιαίτερα σε μερικά σημεία, η δυσκολία του Oceanhorn και το γεγονός πως θα πρέπει να σκεφτείτε μια λύση στο πρόβλημα που ούτε στις Πανελλήνιες εξετάσεις δεν θα έμπαινε, θα φέρει στις μνήμες σας τις ατελείωτες ώρες (ή μέρες) που φάγατε για να σκαρφιστείτε την λύση και να προχωρήσετε την ιστορία στο Zelda.

Σαφώς και το παρουσιαστικό "νεαρός που κρατάει σπαθί και ασπίδα" παραπέμπει στον Link. Κατά τα άλλα, τόσο η οπτική της κάμερας, όσο και η ξεχωριστή αισθητική, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ανάγει το Oceanhorn σε "ξερό Zelda κλώνο" αλλά σε ένα πολύ προσεγμένο project. Έχει ξεχωριστούς στην όψη ήρωες, δικό του σενάριο και μαγευτικά μέρη με ιδιαίτερο art direction. Η Cornfox & Bros έδωσε στο παιχνίδι της κάποια επιπλέον στοιχεία που το καθιστούν ένα αριστούργημα από μόνο του.

Εισβάλοντας στη μάχη
Πέρα από το σπαθί σας, κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας, θα αποκτήσετε τόξο, βόμβες αλλά και spells τα οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε εναντίον των εχθρών. Τα spells απαιτούν mana, ενώ φυσικά θα πρέπει να αγοράζετε βέλη για το τόξο και πολλές βόμβες. Αν είστε προσεκτικοί, μπορείτε να βρείτε mana potions, coins, βέλη, βόμβες και επιπλέον ζωή στα φυτά τα οποία θα κόβετε με το σπαθί, σε βάζα που θα πετάτε και θα σπάτε ή σε μπουκάλια τα οποία επίσης θα πετάτε. Προφανώς, όταν σκοτώνετε εχθρούς πιθανόν και εκείνοι να σας δίνουν καλούδια. Με λίγα λόγια, μπορείτε να μην αγοράσετε ποτέ από το μαγαζί, αλλά να φυλάξετε να χρήματα σας και να πάρετε μια επιπλέον καρδιά που θα αυξήσει την ζωή σας.

Ο νεαρός πολεμιστής στο Oceanhorn δεν μπορεί να πηδήξει, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να περάσει εμπόδια. Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε από την τελευταία φορά που κάνατε save γιατί ο χαρακτήρας σας έχει πέσει σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να υπερπηδήσει εμπόδια που είναι ουσιαστικά αμελητέα (πχ. ένα σκαλάκι). Σε κάποια φάση του παιχνιδιού θα αποκτήσετε ένα ζευγάρι μπότες οι οποίες είναι απαραίτητες για την συνέχιση της ιστορίας, τις Trencher Boots. Με αυτές θα μπορείτε να περάσετε από ένα υπερυψωμένο εμπόδιο σε ένα άλλο, αλλά όχι να σκαρφαλώσετε πηδώντας σε αυτά.

Προχωρώντας λοιπόν, το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού θα το περάσετε με τον μικρό ήρωα στα dungeons και τις σπηλιές. Πολύ σημαντικό είναι να έχετε πάντα στο νου σας πως οι πόρτες και μερικά σεντούκια ξεκλειδώνουν με κλειδιά: Είτε με regular keys, είτε με special keys. Κατά τόπους θα βρίσκετε πινακίδες που ίσως να σας βοηθούν για το πού να βρείτε να κλειδιά. Τις περισσότερες φορές σας δίνουν έναν γρίφο (σχετικά εύκολο) του οποίου η λύση οδηγεί στο κλειδί που ψάχνετε κάθε φορά.

“Από την αρχή της ιστορίας έως το τέλος, από το πρώτο νησί έως το τελευταίο, το Oceanhorn είναι ένα πραγματικά μαγικό παιχνίδι.”

Όταν οι κίνδυνοι παραμονεύουν
Καθώς εξερευνάτε τα νησιά, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν ελάχιστα είδη εχθρών. Συγκεκριμένα, θα συναντήσετε ερπετά, κινούμενους κάκτους, ζωντανούς σκελετούς, μοχθηρούς καλικάντζαρους, ρομποτάκια, επιθετικά πτηνά και… σαλάχια που θα σας πετούν πέτρες. Όλα αυτά θα τα συναντήσετε καθώς περιηγείστε στις αξιλόξενους νήσους των Uncharted Seas. Εντελώς διαφορετικό είναι φυσικά το σκηνικό στα bosses που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε, καθένα εκ των οποίων έχει ξεχωριστό προφίλ.

Όσον αφορά στο A.I. δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να σκοτώσετε τους εχθρούς σας. Όλοι έχουν συγκεκριμένες κινήσεις που σύντομα θα μάθετε απ’ έξω. Για παράδειγμα οι σκελετοί κάνουν συγκεκριμένες πορείες, όπως και τα περισσότερα όντα. Τα πτηνά πετούν πάνω από το κεφάλι σας όταν είστε στάσιμος, άρα είναι εύκολο να τα χτυπήσετε. Σαφώς δυσκολότερα είναι τα bosses, τα οποία όμως έχουν επίσης προκαθορισμένες κινήσεις που αν μάθετε, δεν θα τους κερδίσετε δύσκολα. Ουσιαστικά το A.I. του Oceanhorn δεν είναι υψηλό, ούτε ο βαθμός πρόκλησης. Το δύσκολο είναι να σκέφτεστε τι χρειάζεται να κάνετε κάθε φορά, ώστε να προχωρήσετε παρακάτω.

Καλό θα είναι όποτε θέλετε να μπείτε σε ένα dungeon να έχετε γεμίσει την φαρέτρα με τα βέλη, να έχετε full mana και όλες τις βόμβες που μπορείτε να κουβαλήσετε (όσο ανεβαίνετε level, αυξάνεται και η χωρητικότητα για βόμβες και βέλη). Εκτός από τις σπηλιές και τα dungeons όμως, μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψετε σε άλλο νησί για να βρείτε το ζητούμενο αντικείμενο που απαιτείται για να προχωρήσετε. Θα πρέπει να θυμάστε καλά τις συνομιλίες που έχετε κάνει με προηγούμενους χαρακτήρες, γιατί τις περισσότερες φορές εκεί θα κρύβεται ο επόμενος σας προορισμός (αν ξεχάσετε κάποιες συζητήσεις, θα τις βρείτε όλες καταγεγραμμένες στο pause menu).

Το βασικότερο όλων είναι να εξερευνήσετε ένα νησί όσο μπορείτε καλύτερα κάθε φορά. Μπορεί να είναι αδύνατο να εισέλθετε σε κάποια σημεία του νησιού γιατί θα απαιτείται εξοπλισμός που δεν έχετε ακόμα, αλλά κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα μην ξεχνάτε να το εξερευνάτε όσο γίνεται και φυσικά να μιλάτε με τους κατοίκους του, μηδενός εξαιρουμένου.

Όσο παίζετε το Oceanhorn θα ανεβαίνετε και levels, πράγμα το οποίο θα σας βοηθήσει σε αρκετούς τομείς. Για παράδειγμα, όπως προαναφέρθηκε, θα μπορείτε να έχετε μαζί σας περισσότερα βέλη και τόξα. Τα ταξίδια με την βάρκα μπορούν να σας αποφέρουν και άλλα εκτός από την απλή μεταφορά. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού από το ένα νησί στο άλλο, θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε καλούδια πετυχαίνοντας με το όπλο σας (το έχετε μόνο όταν βρίσκεστε στο πλοιάριο σας κατά την διάρκεια των ταξιδιών απο νησί σε νησί) διάφορα βαρέλια, νάρκες και μικρά θαλάσσια τέρατα.

Για τα δεδομένα του iOS, το Oceanhorn είναι μια μικρή πολυτέλεια, όσον αφορά στο περιεχόμενο, τον τεχνικό τομέα αλλά και την διάρκεια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα games του App Store στο θέμα αντοχής. Ο τερματισμός της βασικής ιστορίας απαιτεί περίπου 10 ώρες gameplay και αποτελεί περίπου το 60-70% όλου του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει πως για να φέρετε το Oceanhorn εις πέρας στο 100%, θα χρειαστούν κάτι παραπάνω από 18 ώρες, αριθμός πολύ μεγάλος για παιχνίδι φορητής συσκευής. Όσοι το παίξετε σε PC θα έχετε πάλι να κάνετε με ένα μεγάλο Adventure. Συν τις άλλοις, η ιστορία του Oceanhorn είναι εξαιρετική, με πλοκή που στο τέλος δεν δημιουργεί ερωτηματικά και ένα τρομερό plot twist που θα σας αφήσει άφωνους.

Μαγευτικό περιβάλλον και soundtrack
Το Oceanhorn είναι ένα 3D isometric Action-Adventure, με την κάμερα να δείχνει μονίμως τον ήρωα από ψηλά. Τα χρώματά του είναι πλούσια. Μπορείτε να παρατηρήσετε τις σκιές τόσο των χαρακτήρων, όσο και των φυτών και κτιρίων, αλλά όπως είναι αναμενόμενο για είναι παιχνίδι σαν το Oceanhorn, τα γραφικά είναι low poly και δεν διαθέτουν ιδιαίτερη λεπτομέρεια στο anti-aliasing. Ο βασικός μας ήρωας έχει κάπως πιο προσεγμένο σχεδιασμό, αλλά ως επί το πλείστον θα δείτε απλές φυσιογνωμίες NPC και εχθρών, με λιτά facial expressions και μέχρι εκεί. Άλλωστε, δεν θα αγοράσετε το Oceanhorn για τα γραφικά του, αλλά για την υπέροχη ιστορία και το gameplay του. Το σίγουρο όμως είναι πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά τόσο στα cutscenes, όσο και στην απόδοση ζωντανών χρωμάτων που αντανακλούν ευχάριστα στο μάτι και δεν το κουράζουν.

Η μουσική έχει ενσωματωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει απόλυτα, ανάλογα πάντα με την περίσταση. Εύθυμα και χαρμόσυνα τραγούδια σας συνοδεύουν όταν είστε στην επιφάνεια των νησιών εξερευνώντας τα ή όταν ταξιδεύετε με το πλοιάριό σας. Από εκεί και πέρα όμως, όταν κάποιος χαρακτήρας σας διηγείται μια ιστορία ή όταν μπαίνετε σε dungeons και σπηλιές, η μουσική αλλάζει βάζοντας σας κατάλληλα στο κλίμα. Εν ολίγοις, το soundtrack έχει δεθεί αρμονικά με το gameplay. Συνθέτες των μουσικών κομματιών του Oceanhorn είναι οι Kalle Ylitalo, Kenji Ito και Nobuo Uematsu, οι οποίοι άλλοτε σας χαλαρώνουν κι άλλοτε σας τρομάζουν ή σας αγχώνουν, ανάλογα με την περίσταση.

Όσον αφορά στο voice acting θα το χαρακτηρίζαμε ελλειπές, καθώς υπάρχει σε ορισμένους χαρακτήρες. Αντίστοιχα, τα ηχητικά εφέ περιλαμβάνουν ελάχιστους κλασικούς ήχους, όπως για παράδειγμα η εκτόξευση ενός βέλους, η έκρηξη μιας βόμβας ή η χρήση του σπαθιού σας, ενώ μερικά πλάσματα βγάζουν τους δικούς τους παράξενους ήχους. Σε γενικές γραμμές όμως, το Oceanhorn δεν έχει ιδιαίτερα ηχητικά εφέ.

Αξίζει την αγορά, πρέπει να το έχετε στην συλλογή σας
Το Oceanhorn μπορεί να χαρακτηριστεί ως το Legend of Zelda των PC και των φορητών συσκευών. Είναι ένα υπέροχο Adventure που αξίζει να αγοράσετε. Δεν χωράει αμφιβολία πως θα ευχαριστηθείτε μέχρι και το τελευταίο λεπτό του. Η αλήθεια βέβαια είναι πως η τιμή του στο iTunes App Store είναι σχετικά τσιμπημένη. Για να το κάνετε δικό σας θα πρέπει να πληρώσετε 9 ευρώ, κάτι που το καθιστά ένα εκ των ακριβότερων games στο iOS. Όσοι το αγοράσετε μέσω Steam για PC, θα καταβάλετε το ποσό των 15 ευρώ.

Όταν ξεκινήσετε να παίζετε, θα βρείτε το Oceanhorn εξαιρετικό. Αν έχετε ασχοληθεί με κάποιο απ' τα κλασικά 2D Legend of Zelda στο παρελθόν, τότε θα αγαπήσετε ακόμα περισσότερο το παιχνίδι της Cornfox & Bros. Τα βραβεία και οι διακρίσεις του μαρτυρούν το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει, συνθέτοντας ένα εκ των πιο ωραίων indie games. Η υπέροχη ιστορία του, το εθιστικό gameplay, αλλά και η αξιοσημείωτη διάρκειά του με τόσο χαμηλό κόστος, εγγυώνται ότι τα ελάχιστα ευρώ για αυτή την αξιόλογη indie προσπάθεια δεν θα πάνε χαμένα.

Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Πανέμορφο art direction
- Εθιστικό gameplay
- Ονειρικό sountrack
- Αξιοσημείωτη διάρκεια

Αρνητικά:
- Μικρή ποικιλία εχθρών
- Περιορισμένο voice acting
- Πανομοιότυπο και προβλέψιμο A.I. που το κάνει πολύ εύκολο
- Ακριβό για τα δεδομένα του iOS

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2

Ένα μικρό αριστούργημα.

Τάσος Νικολακόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Stephen King (Level 10) 21/03/2016 19:35
Διαβασα το review και το έβαλα want list.Πανέμορφο indie μου κάνει εντύπωση που ενώ έχω παίξει τα περισσότερα Zelda δεν το είχα ακούσει καν.Οποτε thanks για την ενημέρωση!
#2 +2 Efane (Level 24) 21/03/2016 21:03
Εξαιρετικό review. Πολυ καλό game. ;-) τωρα είδα τα βίντεο και δείχνει ευχάριστο!
#3 +1 Blood King (Level 25) 21/03/2016 21:13
Με "έψησε" το review τρελά, πρέπει να ασχοληθώ μαζί του.
#4 Lordwinter (Level 28) 22/03/2016 16:27
Zelda για iOS; Ενδιαφέρον ακούγεται, αλλά προτιμώ το original.
#5 +2 Professor_Severus_Snape (Level 28) 03/04/2016 20:08
Πολύ καλό το review, ενδεχομένως ασχοληθώ με το παιχνίδι στο μέλλον, δείχνει αρκετά όμορφο.
Score 8.2
8.36 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Cornfox & Bros
Publisher: FDG Entertainment
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Για PC: 1 GB RAM, 1.7 GHz διπύρηνος επεξεργαστής, κάρτα γραφικών που να υποστηρίζει DirectX 10 με 256 MB VRAM, χώρος στον σκληρό δίσκο 700 ΜΒ / Για iOS συσκευές: iOS 6.0 ή νεότερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: iOS: 14/11/13, PC: 17/3/15
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification