The Witness

Hot
Χριστιάνα Θάνου
REVIEWED ON PS4 (Primary version tested)   PC  

Όταν η ηρεμία συναντά τις σπαζοκεφαλιές.

Όταν η ηρεμία συναντά τις σπαζοκεφαλιές.

Όταν η ηρεμία συναντά τις σπαζοκεφαλιές.

Υπάρχει μια πληθώρα από genres για να διαλέξει ένας gamer προκειμένου να παίξει φανατικά ή απλώς να περάσει την ώρα του. Κάπου στον μεγάλο χάρτη της βιομηχανίας, υπάρχουν και τα Puzzle games τα οποία έχουν μικρότερο κοινό από ότι τα διάσημα genres αλλά φανατικό. Τα Puzzle games χαρακτηρίζονται από λιγότερη δράση και περισσότερη σκέψη για την επίλυση γρίφων. Τις περισσότερες φορές, οι γρίφοι πρέπει να λυθούν ένας προς έναν για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο ενώ πολλές φορές παίρνουμε bonus σε περίπτωση που ολοκληρώσουμε και τα secondary objectives στην κάθε πίστα.

Κάπου εδώ έρχεται σφήνα το The Witness το οποίο “σπάει” τον συγκεκριμένο κανόνα. Πρόκειται για ένα 3D Puzzle game το οποίο ανακοινώθηκε το 2009 από τον Jonathan Blow, δημιουργό του γνωστού indie, Braid. Η εμπορική επιτυχία του Braid εξασφάλισε την δημιουργία του στούντιο Thekla Inc το οποίο ανέλαβε την δημιουργία του The Witness. Το παιχνίδι προοριζόταν να κυκλοφορήσει αρχικά για PS3 και Xbox 360 αλλά λόγω της βαριάς μηχανής γραφικών, τα σχέδια της εταιρίας πήραν αναβολή. Το The Witness κυκλοφόρησε φέτος για PC και PS4 με σχέδια για το iOS αργότερα μέσα στο 2016. Παίξαμε το The Witness σε PS4, είδαμε τις ιδιαιτερότητές του, τα ωραία αλλά και τα άσχημα στοιχεία και σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας.

the-witness-1
Ο Ναυαγός
Το lore του The Witness δεν είναι κάτι που μπορεί να δει κανείς σε ένα opening cinematic ή logs. Η ιστορία είναι καλά κρυμμένη και βρίσκεται μόνο σε μικρά ηχητικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα και κρυμμένα σε τυχαία σημεία του χάρτη. Σε περίπτωση που δεν ασχοληθείτε αρκετά με το να ψάξετε την ιστορία, ενδεχομένως και να μην καταλάβετε περί τίνος πρόκειται ακόμα και όταν το τερματίσετε.

Εσείς είστε ένας ανώνυμος χαρακτήρας ο οποίος είναι μόνος του σε ένα νησί γεμάτο puzzles. Μπορείτε να εξερευνήσετε τον κόσμο του The Witness σε First-person κάμερα και το μόνο που βλέπετε μπροστά σας είναι ο απέραντος ορίζοντας και ένα μυστηριώδες βουνό το οποίο πιάνει μεγάλο χώρο στο νησί. Διάσπαρτα υπάρχουν panels ή αλλιώς οθόνες, με τα puzzles τα οποία καλείστε να λύσετε. Χωρίς να κάνουμε spoiler, σας μεταφερουμε πως οι περιοχές του νησιού είναι 11, παρουσιάζουν διαφορές στο περιβάλλον και όσο προχωράτε τα επίπεδα, τόσο αυξάνεται η δυσκολία των γρίφων.

Ακολούθα την μπλε γραμμή
Ξεκινώντας την περιήγηση στον άγνωστο κόσμο του The Witness, είδαμε μπροστά μας ένα πανέμορφο τοπίο με έντονο πράσινο γρασίδι, αληθοφανείς λίμνες με ωραία εφέ νερού και ψηλά, ανθισμένα δέντρα. Σύντομα όμως παρατηρήσαμε την πρώτη μας οθόνη, μία από τις 600+ που υπάρχουν συνολικά σε αυτό το μυστηριώδες νησί. Οδηγίες δεν μας δόθηκαν, απλά πράξαμε σύμφωνα με την κοινή λογική. Πατήσαμε το Χ από την μία άκρη και σπρώχνοντας το analog stick προς την μοναδική κατεύθυνση που μας δινόταν, λύσαμε τον πρώτο γρίφο. Αμέσως ακούσαμε τον πρώτο ήχο ο οποίος μας παραπέμπει σε άνοιγμα πόρτας και αποκαλύφθηκαν μπροστά μας άλλες παρόμοιες οθόνες.

Έπειτα, όπως ήταν αναμενόμενο, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι είναι τα καλώδια που βλέπουμε, τα ακολουθήσαμε και μας έφεραν σε άλλες οθόνες. Το gameplay είναι περίπου το ίδιο από εδώ και πέρα. Στόχος σας είναι να επιλύετε γρίφους και να είστε πολύ προσεχτικοί στις κινήσεις σας καθώς μερικές φορές ακόμα και μία οθόνη με γρίφο στην άκρη της πίστας μπορεί να σας εμποδίσει από το να προχωρήσετε. Ένα απλό παράδειγμα είναι ένα σύμπλεγμα από πέντε οθόνες οι οποίες μπορούν να σας “παγιδεύσουν” για αρκετές ώρες καθώς εάν κάνετε λάθος στην δεύτερη ή τρίτη από αυτές, θα πρέπει να τις ξαναπεράσετε όλες από την αρχή. Σίγουρα μπορεί να μην σας πειράξει αυτή η ιδιαιτερότητα στην αρχή αλλά όσο προχωράτε ενδεχομένως να ενοχληθείτε από αυτή την άβολη επανάλληψη.

the-witness-2 Το έκαψες
Παίζοντας το The Witness περάσαμε από πολλά στάδια. Το πρώτο είναι αυτό της χαράς που έρχεται όταν επιλύουμε έναν γρίφο που μας ταλαιπώρησε για λίγο. Το δεύτερο στάδιο αφορά την αγανάκτηση η οποία μας βρίσκει θέλουμε, δεν θέλουμε καθώς ορισμένες φορές απλά δεν είναι εμφανής ο τρόπος επίλυσης του Puzzle. Το The Witness δεν χαρίζει, ούτε είναι φτιαγμένο για τον casual παίκτη ο οποίος θέλει να προσθέσει άλλον έναν τίτλο στην συλλογή του. Παίζοντάς το, θα δείτε πως πρέπει να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον και να μαντέψετε την επίλυση του γρίφου καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες.

Ένας μαγευτικός κόσμος όπου υπάρχουν οθόνες με γρίφους για να λύσετε, πόρτες που οδηγούν σε εκπλήξεις και μυστικά τα οποία δεν φανταζόσασταν ποτέ.

Όταν τα βρείτε σκούρα στο The Witness, οι επιλογές σας είναι δύο. Να σηκωθείτε να φύγετε ή να παρατηρήσετε το περιβάλλον. Ότι και αν διαλέξετε από τα δύο, αποτελεί...σωστή κίνηση! Πολλές φορές, μπορεί κάποιο Puzzle να μοιάζει τελείως άγνωστο αλλά κοιτώντας γύρω να βρείτε την σωστή απάντηση. Αν τελικά δεν τα καταφέρετε, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πηγαίντε σε άλλη περιοχή και γυρίστε πίσω να λύσετε ότι αφήσατε τώρα που έχετε περισσότερες γνώσεις και έχετε βρει νέους τρόπους να προσεγγίσετε την κατάσταση. Εδώ στέκεται και η ιδιαιτερότητα του The Witness, στο 90% των περιπτώσεων σας αφήνει να φύγετε μέχρι να έρθετε πίσω τρέχοντας με ένα νέο κομμάτι γνώσης.

the-witness-3
Θα λέγαμε πως ο Jonathan Blow αφήνει λίγα στοιχεία σε κάθε γωνιά με αποτέλεσμα να τα συνδυάσετε κατάλληλα. Υπάρχει όμως μία δέσμευση, θα πρέπει να παίζετε συχνά και για αρκετές ώρες έτσι ώστε να λύσετε γρίφους χωρίς να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Παρόλα αυτά, το πραγματικό μυστήριο βρίσκεται στο νησί το οποίο είναι ανεξερεύνητο και κρύβει διάφορα στοιχεία, από ηχητικά ντοκουμέντα μέχρι αρχαίους ναούς και φυσικά το τεράστιο βουνό. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του game designer, η οποία είναι να μην γίνουν spoil σε κανένα review τα είδη των γρίφων.

3D Island
Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο νησί του The Witness, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η ομορφιά αυτού του μέρους. Το τοπίο παρουσιάζει διαφορές ανάμεσα στις περιοχές του οι οποίες είναι αρκετά μεγάλες. Για παράδειγμα συναντάμε μεγάλες εκτάσεις με λιβάδια, αλλού λίμνες και δάση με ψηλά δέντρα. Έπειτα βρισκόμαστε σε έρημο με αχανή έκταση καλυμμένη με άμμο και πάλι πίσω σε βραχώδεις περιοχές με έντονη βλάστηση.

the-witness-3
Όσο ωραίο και αν είναι το περιβάλλον στο οποίο περιπλανόμαστε για 20+ ώρες, η ηρεμία που επικρατεί την περισσότερη ώρα, καταντάει αποπνικτική. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο soundtrack το οποίο παίζει στο background και οι στιγμές που ακούγεται κάτι είναι σπάνιες. Την μονοτονία σπάνε τα ηχητικά ντοκουμέντα που βρίσκονται τυχαία σε διάφορα σημεία του χάρτη και οι οθόνες με τους γρίφους όπου ακούγεται το ίδιο επαναλαμβανομενο μοτίβο. Θα προτιμούσαμε να υπήρχε μουσική επένδυση αντάξια της ποιότητας του The Witness αλλά φυσικά οι απόψεις διίστανται καθώς ενδέχεται κάποιοι από εσάς να προτιμάτε τις πιο ήρεμες εξερευνήσεις.

Γίνε μάρτυρας
Το The Witness θα λέγαμε πως φέρνει την καινοτομία στα Pluzzle/Adventures και θα το προτείναμε σε κάθε λάτρη του είδους. Η διάρκειά του ξεπερνάει τις 20 ώρες και οι γρίφοι-σπαζοκεφαλιές είναι πάνω από 600. Το γεγονός πως μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνησή σας χωρίς να έχετε λύσει απαραίτητα όλους τους γρίφους της περιοχής είναι ο παράγοντας που δίνει ελευθερία στον παίκτη και τονίζει την διαφορά του The Witness με άλλα games του είδους. Αν είστε fans του συγκεκιμένου genre και δεν σας ενοχλεί ιδιαίτερα η ηρεμία που επικρατεί, σας το προτείνουμε ανεπιφυλακτα.

Θετικά:
- Μεγάλη διάρκεια
- Όμορφο art direction σε έναν μεγάλο χάρτη
- Ικανοποιητικό επίπεδο δυσκολίας
- Ελευθερία κινήσεων

Αρνητικά:
- Έλλειψη οδηγιών
- Η απουσία ουσιαστικού soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Ένα εικαστικό αριστούργημα που κάθε fan των Puzzle games οφείλει να παίξει

Χριστιάνα Θάνου  

NEWS   VIEW ALL

The Witness

[Αρχική δημοσίευση: 18/09/15] Το Τhe Witness είναι ένα open world Puzzle που λαμβάνει χώρα σε ένα νησί με αμέτρητους γρίφους.  Βασικό στέλεχος στο development είναι ο Jonathan Blow, δημιουργός...
Posted (23 Aug 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 teknik (Level 9) 14/02/2016 18:43
Καλό και προσεγμένο σαν game αλλά χαμηλότερου επιπέδου και από τα portal και από το talos principle. θα έλεγα ότι και το προηγούμενο game του δημιουργού του, to braid, είχε πολύ πιο ωραία puzzles.
#2 Professor_Severus_Snape (Level 28) 14/02/2016 20:37
Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον και είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθώ μαζί του εἀν στραφώ στα first person puzzle games.
#3 Mystique (Level 23) 14/02/2016 20:52
Μου αρεσουν τα puzzles, δεν μπορω να μην ριξω μια ματια σ'αυτο το παιχνιδι αφου στηριζεται σ'αυτα.
#4 Purified Water (Level 17) 15/02/2016 00:57
Πολύ ωραία χρώματα και μου αρέσουν οι γρίφοι του μου θυμίζουν σπαζοκεφαλιές σε περιοδικά με σταυρόλεξα.
#5 Shikabane_Hime7 (Level 29) 14/09/2016 11:31
Κατατοπιστικό το review! Θα το τιμήσω σίγουρα, μου αρέσουν πολύ τα puzzle games, το έχω στη wishlist και θα το πάρω με την πρώτη ευκαιρία! Φαίνεται πολύ όμορφο λόγο των πολύχρωμων γραφικών.
#6 Blood Prince (Level 30) 18/03/2021 01:23
Πολύ ωραίο τοπίο το οποίο θυμίζει αρκετά RIME αλλά κρίμα που δεν υπάρχει soundtrack στο background.
Score 8
7.72 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle
Developer: Thekla, Inc.
Publisher: Thekla, Inc.
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Core 2 Duo E4300 1.8GHz, Κάρτα γραφικών GeForce GT 620, Χώρος στο σκληρό δίσκο 4GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/01/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification