Stasis

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Mac  

Ισομετρικός διαστημικός τρόμος.

Ισομετρικός διαστημικός τρόμος.

Ισομετρικός διαστημικός τρόμος.

Το 2015 έχει να επιδείξει αρκετά αξιόλογα -έως και εξαιρετικά- isometric games και αναμφίβολα, το Stasis είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για δημιουργία της The Brotherhood, μιας μικρής indie εταιρείας από την Νότιο Αφρικη που αποτελείται από τους Chris και Nic Bischoff και είναι ένα horror/sci-fi Adventure που ακολουθεί τα χνάρια κλασικών τίτλων όπως τα παλιά Fallout της Interplay ή το Sanitarium. Αξίζει δε να σημεειωθεί ότι στην έκδοσή του έχει βάλει το χεράκι της και η Daedalic Entertainment, μια εταιρεία που μας έχει χαρίσει εξαιρετικά Adventures την τελευταία πενταετία.

Το Stasis χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter σε μία καμπάνια που ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Δεκέμβρη του 2013, ενώ βρισκόταν ήδη υπό ανάπτυξη για τρία ολόκληρα χρόνια. Σε έναν κόσμο που τα horror games συνήθως σημαίνουν μια τερατόμορφη απειλή που σας κυνηγά σε ένα ανελέητο παιχνίδι γάτας-ποντικιού με οπτική πρώτου προσώπου, το Stasis έρχεται να προσφέρει μια λίγο διαφορετική, κάπως πιο old-school αισθητική και μια αναπάντεχα «δυνατή» εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσετε.

 


«Rise and shine, Mr. Maracheck»
Ο χαρακτήρας μας ονομάζεται John Maracheck και, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του παιχνιδιού, ξυπνάει από τον βαθύ ύπνο στον οποίο είχε υποβληθεί (stasis), για να ανακαλύψει ότι κάτι δεν πάει καθόλου, μα καθόλου καλά. Το διαστημόπλοιό του είναι κατεστραμμένο, έρημο και ρημαγμένο και δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βρισκόταν πριν. Τριγύρω πλανάται ένας μυστήριος τρόμος, υπάρχει αίμα και ακούγονται περίεργοι ήχοι, ο ίδιος δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενώ η γυναίκα του και το παιδί του αγνοούνται.

Με αυτόν τον -ολίγον κλασικό ομολογουμένως- τρόπο ξεκινάει η περιπέτειά σας στο Groomlake, ένα σκάφος-βάση ιατρικών ερευνών που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα και το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρείας Cayne Corporation, πολύ μακριά θα λέγαμε από την… δικαιοδοσία του γήινου δίκαιου. Το σενάριο μπορεί να σας μοιάζει λίγο τυπικό μέχρι εδώ αλλά να είστε σίγουροι πως το Stasis ξεδιπλώνεται με εξαιρετικό τρόπο, αποτίνει τεράστιο φόρτο τιμής στο κλασικό sci-fi horror σινεμά (Alien, Event Horizon), έχει εκπληκτική ατμόσφαιρα, είναι βαθύ, έξυπνο και αρκετά «ενοχλητικό» ενίοτε. Όπως καταλάβατε, το στόρι και το όλο ζοφερό, κλειστοφοβικό κλίμα είναι απλά must για τους φίλους του είδους!


Sci-fi τρόμος

Όπως περιγράψαμε παραπάνω, το Stasis είναι ένα point-and-click isometric Horror/Adventure και ενδεχομένως να θεωρείτε σε αυτό το σημείο, έχοντας κατατοπιστεί και σχετικά με το σενάριό του, πως θα είναι μια indie συρραφή στοιχείων από πολλές γνωστές παρόμοιες μνημειώδεις sci-fi δημιουργίες. Και ναι, θα έχετε δίκιο μέχρις ενός σημείου. Το Stasis φέρνει στο μυαλό τα πάντα: Alien, System Shock, Sanitarium, Event Horizon, Dead Space, The Thing, Doom κτλ.

Το θέμα είναι πως ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί του το αρνούνται αυτό και φυσικά δεν πρόκειται για κάτι αρνητικό να βασίζεσαι σε αριστουργήματα, όμως αξίζει να σημειώσουμε πως το παιχνίδι πάει ένα βήμα παραπέρα. Καταφέρνει να χτίσει σημεία που έχουν το δικό τους, μοναδικό feeling, ενώ το όλο backstory είναι τόσο βαθύ και «μεγάλο», που πραγματικά θα σας αφήσει έκπληκτους ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται την «βαριά» σκοτεινή sci-fi κληρονομιά του.


Μην φοβάσαι το σκοτάδι
Όσον αφορά το gameplay, το Stasis βασίζεται σε γρίφους που θα πρέπει να λύσετε για να προχωρήσετε και να ξεδιπλώσετε το κουβάρι των γεγονότων. Σε αντίθεση με τα συνήθη Adventures του είδους το Stasis έχει μια πιο δυναμική λογική. Δεν βασίζεται τόσο πολύ στο κουβάλημα δεκάδων αντικειμένων, όσο στην εξερεύνηση και αξιοποίηση των γύρω χώρων.

Η δυσκολία των γρίφων σε γενικές γραμμές κυμαίνεται σε ένα λογικό εύρος, πέρα από ορισμένους που θα σας δημιουργήσουν αυτό το συναίσθημα «τι λες τώρα!» όταν τους λύσετε. Αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση, είναι το πόσο πολύ το ύφος των γρίφων του παιχνιδιού εξυπηρετεί την κλιμάκωση της ιστορίας, την «κάθοδό» σας στην κόλαση του Stasis.

Η The Brotherhood κάνει ένα ιδιοφυές, σκοτεινό και πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο!

Όπως είπαμε λοιπόν, το… environmental στυλ πολλών puzzles απαιτεί από εσάς να είστε παρατηρητικοί στον γύρω χώρο, να σκέφτεστε κυρίως λογικά και να έχετε το νου σας στο περιβάλλον. Πολλές φορές, η λύση για κάποιο σημείο βρίσκεται σε ένα διαφορετικό μέρος. Να σημειώσουμε πως μπορείτε να πεθάνετε στο Stasis, αλλά αυτό εάν συμβεί θα είναι σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις που φέρνουν στο νου μια κάπως πιο trial-and-error λογική, αλλά αυτό δεν είναι η βασική νόρμα του παιχνιδιού. Δυστυχώς υπάρχουν και ένα-δύο σημεία που οι γρίφοι μοιάζουν να μας κόβουν κάπως την φόρα, αλλά ενδεχομένως εάν είστε old-shool adventur-άς (ο τύπος που κρατάει σημειώσεις σε πρόχειρο δηλαδή) να βρείτε ενδιαφέρον ακόμη και σε αυτό.


Έχε το νου σου
Από ένα σημείο και έπειτα, το Stasis θα αρχίσει πραγματικά να σας βυθίζει στον ζοφερό κόσμο του. Η σκοτεινή και «ενοχλητική» του ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με το puzzle-solving που θα σας ωθήσει να νιώσετε πως πρέπει να επιβιώσετε μονάχος σε αυτό το τρομερό μέρος συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο αγνού και «ψαγμένου» sci-fi horror που θα σας δημιουργήσει πλήθος συναισθημάτων.

Ο χειρισμός στο Stasis εκτελείται κυρίως με την χρήση του mouse και γενικά θα λέγαμε πως το παιχνίδι διαθέτει ένα βασικό, απλό interface. Υπάρχει και ένα inventory στο οποίο έχετε την δυνατότητα να αποθηκεύσετε έως και έξι αντικείμενα, τα οποία θα αξιοποιήσετε ενδεχομένως και συνδυαστικά σε κάποιους γρίφους που τα απαιτούν. Όπως σε κάθε αντίστοιχο Adventureπου σέβεται τον εαυτό του, περισσότερες λεπτομέρειες για το lore και την υπόθεση θα λάβετε μέσω των διαφόρων PDAs και σημειώσεων που θα συναντήσετε εδώ και εκεί.


Εάν θα πρέπει να βρούμε κάτι αρνητικό στη δομή της όλης εμπειρίας αυτό θα είναι η γραμμικότητά της, το ελάχιστα glitchy interface αλλά και η κάπως μικρή διάρκεια, αφού εφόσον δεν πολύ-κολλήσετε σε ορισμένα σημεία θα σας πάρει γύρω στις 6-7 ώρες να την ολοκληρώσετε. Ωστόσο, να σημειώσουμε πως σε παιχνίδια όπως το Stasis καλό είναι να απολαμβάνετε το «ταξίδι» και να μην βιάζεστε, έτσι, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως όλο και κάπου θα σκαλώσετε λίγο παραπάνω, θα έλεγα πως ο χρόνος που θα σας φάει πραγματικά το παιχνίδι είναι γύρω στις οκτώ με δέκα ώρες.


Σε βλέπω από ψηλά

Οπτικά το Stasis, αν και βασίζεται σε ισομετρική pre-rendered 3Dπροοπτική και αποτελεί δουλειά αποκλειστικά του Chris Bischoff δεν διαθέτει απλά μια ρετρό-indie άποψη, αλλά προσφέρει ένα πολύ καλοδουλεμένο σύνολο που εξυπηρετεί τρομερά την ατμόσφαιρα που θέλει να αποδώσει. Τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα σχεδιασμένα, το rendering έχει γίνει με ένα φωτορεαλιστικό στυλ και οι λεπτομέρειες που υπάρχουν εδώ και εκεί είναι δεκάδες και έξυπνα στημένες, έτσι ώστε αποδίδεται εν τέλει η αίσθηση ενός «ζωντανού» γύρω χώρου και υπάρχει σαφώς μια γενικότερη οπτική ποιότητα που κλείνει βεβαίως το μάτι στην δεκαετία του 90’. Αν θα πρέπει να βρούμε πάλι κάποιο αρνητικό, αυτό είναι ενδεχομένως η κάποια μονοτονία και επανάληψη στην χρωματική παλέτα, αλλά ΟΚ, βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό μεταλλικό κτήνος κάπου στο διάστημα, δεν περιμένουμε να δούμε χρώματα και δεντράκια!

Όσον αφορά τον τομέα του ήχου, να ξέρετε πως έχει συνεισφέρει ο Mark Morgan (Fallout, Planescape: Torment) στην μουσική, κάτι που χωρίς να σας πω εγώ και πολλά προδίδει την… μαεστρική δουλειά που έχει γίνει. Όσον αφορά τα εφέ και το γενικότερο ambince, διαθέτει όλα όσα θα περιμένατε από μια κλειστοφοβική sci-fi περιπέτεια και με το παραπάνω, έτσι ετοιμαστείτε για ένα ακόμα ταξίδι στον τρόμο και το έρεβος!

Νο one can hear you scream και τα λοιπά…
Το Stasis είναι μια εξαιρετική στο σύνολό της δημιουργία, μια τρομερή προσπάθεια γεμάτη μεράκι και αγάπη για το είδος φτιαγμένη από δυο-τρεις ανθρώπους που αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τι μπορούν να καταφέρουν πλέον ευφάνταστοι δημιουργοί με τα μέσα που τους παρέχονται, χωρίς τα τεράστια budgets και το καλοπληρωμένο marketing. Μια απόκοσμη, διαστημική horror εμπειρία που θα δοκιμάσει τις αντοχές σας με μια ατμόσφαιρα που θα σας στοιχειώσει, ένα sci-fi Adventure που απλά θα πρέπει να τσεκάρουν όλοι οι fans του είδους.

Θετικά:
- Εξαιρετικό και βαθύ backstory
- Πολύ όμορφος οπτικός τομέας
- Μοναδική σκοτεινή sci-fi horror ατμόσφαιρα
- Άρτιο feeling «μοναχικής» εξερεύνησης, τρομερό φινάλε

Αρνητικά:
- Είναι αρκετά γραμμικό
- Η γενική πλοκή θα σας θυμίσει πολλά αντίστοιχα games/ταινίες
- Σχετικά μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.8

Ένα εξαιρετικό isometric indie Adventure που φέρνει στο νου κλασικές δημιουργίες.

Γρηγόρης Βούλγαρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Professor_Severus_Snape (Level 28) 21/12/2015 19:21
Δεν είμαι λάτρης των first person horror adventures, αλλά ένα τέτοιο isometric point & click θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ μαζί του. Με έπεισε το πολύ "ατμοσφαιρικό" review. Ακόμη μια indie δημιουργία που βάζει τα γυαλιά σε εταιρίες με πολλαπλάσιο μπάτζετ.
#2 Mystique (Level 23) 21/12/2015 20:02
Απο το trailer που βλεπω μου φαινεται αρκετα ενδιαφερον για ν'ασχοληθω μαζι του. Θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια.
#3 Purified Water (Level 17) 21/12/2015 20:28
Το trailer είναι ωραίο αν είναι φθηνό και μου περισσέψουν χρήματα θα το δοκιμάσω.
#4 Sephiroth (Level 18) 22/12/2015 19:26
Έκαναν παιχνίδι το Pandorum?
#5 rjhe (Level 22) 22/12/2015 19:47
Quoting Sephiroth:
Έκαναν παιχνίδι το Pandorum?


Χαχαχα περίπου... και όλα όσα παρόμοια θυμάσαι! Αλλά είναι καλό
#6 Diminio (Level 2) 25/12/2015 14:25
Φαίνεται ενδιαφέρον θα το δοκιμάσω με την πρωτη ευκαιρία.
Score 7.8
7.12 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: The Brotherhood
Publisher: The Brotherhood, Daedalic Entertainment
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Dual Core 2GHz, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 205 ή AMD Radeon HD 3400 Series με 256 MB+ VRAM, Χώρος στο σκληρό δίσκο 5GB, Λειτουργικό σύστημα XP 32 bit SP3
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 31/8/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification