Bastion

Hot
Γιάννης Μπόκας
REVIEWED ON Xbox 360  

Bastion
Μικρός στο μάτι…




Μια νέα εταιρία στο χώρο των video games που ακούει στο όνομα Supergiant Games, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της παρουσιάζοντας το Bastion, έναν action τίτλο με στοιχεία RPG, τον οποίο συναντάμε ως μια από τις πέντε νέες κυκλοφορίες της καθιερωμένης συλλογής της Microsoft, Summer of Arcade, στο Xbox 360. Αργότερα μέσα στη χρονιά το Bastion θα κάνει την εμφάνισή του και στα PC. Εκδότρια εταιρεία δεν είναι άλλη απ’ την Warner Bros. Interactive Entertainment, με εξαιρετικούς τίτλους στο ιστορικό της, όπως τα Mortal Kombat, Fear και Overlord, αλλά και το επικείμενο Batman: Arkham City.

Σενάριο
Η άλλοτε ολοζώντανη χώρα της Caelondia, έχει σχεδόν αφανιστεί από ένα καταστροφικό συμβάν, το οποίο αναφέρεται ως «Calamity», δηλαδή συμφορά. Πρωταγωνιστής μας είναι ένας νεαρός επιζώντας, γνωστός και ως «The Kid», στον οποίο πέφτει το βάρος της ανασυγκρότησης και επαναφοράς της περιοχής. Ο μικρός μας φίλος χρησιμοποιεί την περιοχή Bastion ως βάση του και ξεκινά την οδύσσειά του, αναζητώντας τυχόν επιζώντες από το καταστροφικό γεγονός.



Στην Bastion βρίσκεται και ο σοφός Rucks, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον αφηγητή της ιστορίας. Ο Rucks είναι πρόθυμος να εξηγήσει στον «The Kid» και κατά συνέπεια και σε εμάς, το πως θα επιβιώσουμε και θα επαναφέρουμε την πόλη σε τάξη. Ο λιγομίλητος αυτός γέροντας, αναφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα ιστορίες από το παρελθόν της Bastion, ξεδιπλώνοντας έτσι την εξέλιξη του σεναρίου. Σκοπός σας είναι να περιπλανηθείτε στις γύρω περιοχές, να εξοντώσετε τους εχθρούς και να συλλέξετε διάφορα αντικείμενα.

Gameplay
Το Bastion είναι ένα Αction RPG, στο οποίο ο ήρωας σας κινείται πάνω σε ένα τρισδιάστατο επίπεδο, ενώ τα πλακόστρωτα μονοπάτια που ακολουθείτε σχηματίζονται από κομμάτια που ίπτανται και ενώνονται κάθε φορά που κάνετε βήματα προς τα εμπρός. Με αυτό τον απλό και συνάμα πανέξυπνο τρόπο, ποτέ δεν γνωρίζετε τι μπορεί να κρύβεται λίγα μόλις μέτρα μπροστά από εσάς, με αποτέλεσμα να πρέπει πάντα να βρίσκεστε σε ετοιμότητα.


Τα σχετικά στενά δρομάκια που ακολουθείτε στολίζονται από εύθραυστα αντικείμενα, τα οποία μπορείτε να σπάσετε με ένα χτύπημα, είτε από περιέργεια, είτε για να μαζέψετε in-game κρυστάλλους που τυχόν κρύβουν. Σπάζοντας τα προστατευτικά τοιχώματα που περιβάλλουν τα μονοπάτια, υπάρχει το ενδεχόμενο αν πάτε πολύ άκρη, να πέσετε στο κενό και τότε ξαναεμφανίζεστε στην πίστα πέφτοντας από τον ουρανό, αλλά χάνοντας λίγη από την υγεία σας.

Εκτός από την μπάρα της υγείας σας, στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχει και ο μετρητής της εμπειρίας σας (XP). Εσείς ξεκινάτε από το πρώτο level και μπορείτε να φτάσετε μέχρι και το δέκατο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο για τον τερματισμό. Κάθε level που ανεβαίνετε, ανοίγει μια θέση στην οποία τοποθετείτε ένα spirit, δηλαδή προσθέτετε μια νέα passive δυνατότητα στον χαρακτήρα σας, όπως περισσότερο HP, critical hit chance, αύξηση της ταχύτητας σας όταν έχετε λίγο HP κ.α.



Επίσης, ολοκληρώνοντας ένα level, εκτός από τα spirits, αυξάνεται και η ποσότητα των Tonics (potions) που μπορείτε να κουβαλάτε πάνω σας. Εκτός από τα Health Tonics, τα οποία αναπληρώνουν την υγεία σας, υπάρχουν και τα Black Tonics, τα οποία σας βοηθούν να κάνετε ορισμένες ειδικές και πανίσχυρες κινήσεις. Τόσο τα Health, όσο και τα Black Tonics, τα βρίσκετε διάσπαρτα μέσα στις πίστες, κυρίως πριν και μετά από κάποια μεγάλη μάχη με αντιπάλους.

Οι αντίπαλοι
Οι εχθροί που συναντάτε στο Bastion, ποικίλουν ανάλογα με το επίπεδο σας. Αρχικά οι αντίπαλοι είναι μικρά ιπτάμενα ζωάκια και σκοτώνονται αρκετά εύκολα, ενώ στη συνέχεια μεγαλώνουν και κρατούν διάφορα αιχμηρά αντικείμενα. Γύρω από κάθε αντίπαλο υπάρχει μια κυκλική μπάρα με την ενέργεια που του έχει απομείνει, ώστε να γνωρίζετε πόσο damage του κάνετε. Επίσης, μπορείτε να τους εξουδετερώσετε το ίδιο εύκολα, είτε με ranged όπλα, είτε με melee, αφού είναι το ίδιο ευάλωτοι σε όλα.

Εκτός από αυτούς τους εχθρούς, στο παιχνίδι υπάρχουν και οι πολεμικές μηχανές, οι οποίες εκτοξεύουν μεγάλες μπάλες προς το μέρος σας και ο μοναδικός τρόπος να τις αποφύγετε είναι να χρησιμοποιήσετε την ασπίδα σας. Τραβώντας μπροστά την ασπίδα λίγα κλάσματα πριν σας αγγίξει η φονική μπάλα, την χτυπάτε με δύναμη και την στέλνετε κυριολεκτικά από κει που ‘ρθε, καταστρέφοντας τον εχθρικό μηχανισμό.



Οπλισμός και χειρισμός
Εκτός από την πολύτιμη ασπίδα, στο οπλοστάσιο του The Kid υπάρχουν ένα σωρό όπλα με τα οποία καλείστε να εξολοθρεύσετε τους πάντες στο πέρασμά σας. Οι δυο κύριες κατηγορίες όπλων είναι τα ranged (όπως τόξα και καραμπίνες με τα οποία βαράτε από απόσταση) και τα melee, όπως τσεκούρια και σπαθιά, για κοντινά και τελειωτικά χτυπήματα. Μπορείτε να κουβαλάτε ταυτόχρονα μέχρι δύο όπλα της επιλογής σας, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι διαφορετικού είδους και βεληνεκούς.

Ο χειρισμός, τόσο κατά την περιήγηση, όσο και κατά την διάρκεια της μάχης, είναι εξαιρετικά εύκολος και απλός. Πατώντας το πλήκτρο Α, ο ήρωάς σας κάνει μία τούμπα προς τα εμπρός, αποφεύγοντας τους κοντινούς εχθρούς, ενώ με το Υ πίνετε αστραπιαία Health Tonics. By default, το πλήκτρο Χ αντιστοιχεί στο ranged weapon που έχετε επιλέξει, ενώ με το Β χτυπάτε από κοντά. Βέβαια, μπορείτε να αλλάξετε θέση στα όπλα ή ακόμα και να μην επιλέξετε melee όπλο αν δεν σας βολεύει.

Μην τον βλέπετε έτσι μικρό. O «The Kid» έχει μεγάλη… καρδιά!

Επιπλέον, μπορείτε να αυξήσετε τις δυνατότητες των όπλων σας περνώντας από διάφορα τεστ εκπαιδεύσεων, στα οποία πρέπει να πετύχετε ή να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό στόχων σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι τα όπλα σας γίνονται πιο δυνατά και το gameplay πιο εύκολο.



Η ανάπλαση της πόλης
Όλα τα κτίρια της Bastion έχουν διαλυθεί από το Calamity και αρχικά η περιοχή είναι εντελώς γυμνή. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει χάρη σε εσάς και αντικείμενα που μαζεύετε στο πέρασμα σας. Μαζεύοντας «Cores» μπορείτε να κατασκευάσετε νέα κτίρια στην Bastion, όπως το Arsenal, στο οποίο αλλάζετε τα όπλα σας, το Forge, όπου εκεί αναβαθμίζετε τον οπλισμό σας με κρυστάλλους, το Distillery, για να προσθέτετε νέα passive skills, αλλά και το Shrine, μέσω του οποίου μπορείτε να αυξήσετε την δυσκολία του παιχνιδιού όπου σας βολεύει, με αντάλλαγμα περισσότερους πόντους XP και κρυστάλλους.

Η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού κυμαίνεται στις έξι με οκτώ ώρες, ανάλογα με τη σχολαστικότητά σας στα challenges που θα σας ζητηθούν, τα οποία βέβαια μπορείτε να αγνοήσετε. Τα δύο διαφορετικά endings, αλλά και το New Game Plus που γίνεται διαθέσιμο κατά τον τερματισμό, είναι σίγουρο ότι θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον για αρκετές ακόμα ώρες παιχνιδιού.


Γραφικά
Τα καρτουνίστικα γραφικά του Bastion, ενδεχομένως να σας θυμίσουν εκείνα του League of Legends, μιας και τα χρώματα σε όλες τις επιφάνειες διαφέρουν ανάλογα με την αίσθηση που θέλουν να σας μεταφέρουν οι σχεδιαστές. Όσο πιο ασφαλής είναι μια περιοχή, τόσο πιο έντονα χρώματα την χαρακτηρίζουν, ενώ τα πιο σκοτεινά και σκουρόχρωμα μέρη δηλώνουν την επικινδυνότητα της στιγμής.

Χωρίς να χρησιμοποιήσει υπερσύγχρονα γραφικά, η Supergiant Games καταφέρνει και αποτυπώνει με επιτυχία στην οθόνη την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, χωρίς ιδιαίτερες φωτοσκιάσεις και φαντασμαγορικά εφέ. Δυστυχώς, τα γραφικά, αν και απλά, καταναλώνουν πολύ χρόνο στην φόρτωση της κάθε πίστας, με μέσο όρο γύρω στα 20 δευτερόλεπτα ανά Loading Screen, χρόνος αρκετά μεγάλος αν αναλογιστείτε πως τα επίπεδα αλλάζουν αρκετά συχνά.

Ήχος
Η μουσική του παιχνιδιού είναι απαλή με αρκετά ανατολίτικα στοιχεία, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Ο σοφός γέροντας Rucks, δανείζεται την φωνή του από τον Logan Cunningham, ο οποίος ερμηνεύει με εξαιρετικό ύφος τα λόγια του και μπορούμε να πούμε με ευκολία πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή την δουλειά. Τα ηχητικά εφέ δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως απογοητεύουν.



Επίλογος
Δεδομένου ότι το Bastion ανήκει στα Arcade games του Xbox 360, πολλοί βιάστηκαν να το χαρακτηρίσουν σαν μια ακόμη μετριότητα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα arcade games που συναντάμε στο Xbox Marketplace. Το παιχνίδι όμως φαίνεται πως κάνει την διαφορά και τείνει προς την ανοδική πορεία των εξαιρετικών arcade games, όπως αυτή των Limbo και Braid. Το Bastion κοστίζει 1200 Microsoft points, ενώ προς τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να το δούμε και στα PC.

Θετικά:
- Ποικιλία όπλων και customizations
- Άρτιος χειρισμός
- Προσεγμένη αφήγηση

Αρνητικά:
- Χαλαρή κι επαναλαμβανόμενη μουσική
- Πολλά και χρονοβόρα loading screens

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Ένα από τα καλύτερα φετινά XBLA games.

Γιάννης Μπόκας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 asmilon (Level 26) 03/08/2011 12:35
Tα γραφικα δεν θα τα εβαζα στα αρνητικα του παιχνιδιου, ισα ισα αυτα ειναι που το χαρακτηριζουν και κατα την γνωμη μου ειναι πολυ ομορφα.

Εχω δει το demo του και ηταν αρκετα συμπαθητικο, σιγουρα αξιζει να ασχοληθει καποιος μαζι με το παιχνιδι.
#2 ilovegames (Level 25) 03/08/2011 14:09
Πρέπει να συμφωνήσω με τον Asmilon. Τα γραφικά είναι μέρος της γοητείας του ;-)
#3 x_yannis (Level 21) 04/08/2011 01:45
@asmilon και ilovegames: Τα καρτουνίστικα και χαριτωμένα γραφικά του Bastion σίγουρα είναι μέρος της γοητείας του. Αν όμως πάρουμε τα πράγματα αντικειμενικά, τα γραφικά του θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα, σε σχέση με αυτά που έχουμε δει στα υπόλοιπα arcade games. Η άποψή σας είναι σεβαστή και γι' αυτό το λόγο αφαιρέσαμε τα Γραφικά από τα αρνητικά στοιχεία.
#4 asmilon (Level 26) 04/08/2011 15:50
@x_yannis σε ευχαριστω που πηρες υποψιν σου την αποψη που εκφρασαμε!
#5 Fotis_Rozakis (Level 15) 12/08/2011 11:28
Καλό θα ήταν να λανσαριστεί και στο PS3, τόσο ενδιαφέρον παιχνίδι είναι κρίμα να μην μπορούμε να το παίξουμε...
#6 xristamati (Level 10) 19/08/2011 23:03
ναι κι εγω συμφωνώ πως πρέπει να βγει και για ps3, θέλουμε κι εμείς να το δούμε
#7 Marilena Kat (Level 4) 10/09/2011 13:11
Μακαρι να βγει και για ps3!!
#8 +1 Mellistalachti (Level 10) 17/06/2012 03:48
Τέλειο παιχνίδι με σουρεαλιστικά γραφικά υπέροχο δέσιμο χρωμάτων και διαφωνώντας , η μουσική είναι μαγική.... Δηλαδή όταν έπαιξε το zia's song δεν σταματήσατε για να το ακούσετε?
Score 7.8
8.22 User Score
(17 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Warner Bros. Interactive Entertainment
Publisher: Supergiant Games
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: Xbox 360: 20/7/2011, PC: Τέλη 2011
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification