Minecraft: Story Mode: Episode 1

Hot
To Minecraft από την Adventure οπτική της Telltale Games.

To Minecraft από την Adventure οπτική της Telltale Games.

To Minecraft από την Adventure οπτική της Telltale Games.

To Minecraft είναι μια δημιουργία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς περισσότεροι από 70 εκατομμύρια παίκτες έχουν μυηθεί στον γοητευτικό sandbox κόσμο του. Κακά τα ψέμματα το πνευματικό παιδί του Markus “Notch” Persson, αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά της βιομηχανίας των video games, κάτι που αποδεικνύεται εμμέσως πλην σαφώς και από το χρηματικό ποσό που χρειάστηκε να δαπανήσει η Microsoft για να εξαγοράσει την Mojang. H κίνηση αυτή κόστισε στον "κολοσσό" από το Redmond της Washington περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δεν θα ασχοληθούμε με το δημοφιλές sandbox/survival, αλλά με το νέο Adventure ονόματι Minecraft: Story Mode, το οποίο φέρει την υπογραφή της έμπειρης Telltale Games. H τελευταία επανέρχεται στο προσκήνιο ύστερα από λίγες εβδομάδες απουσίας, καθώς πρόσφατα μας παρουσίασε το τέταρτο επεισόδιο του Game of Thrones: A Telltale Series. Το Minecraft: Story Mode αποτελεί ένα ακόμη crossover project της αμερικανικής εταιρείας μετά το Tales from the Borderlands και όπως είναι φυσικό απευθύνεται σε μια εξαιρετικά μεγάλη μερίδα κοινού.


Για να είμαστε ειλικρινείς η εν λόγω κυκλοφορία εμπεριέχει ένα σημαντικό ρίσκο, καθώς στην περίπτωση του Minecraft μιλάμε για ένα game που δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο story, παρά μόνο ένα υποτυπώδες lore. Το γεγονός αυτό βέβαια δίνει την ευκαιρία στους σεναριογράφους της Telltale Games να εργαστούν με απόλυτη ελευθερία και να μας παρουσιάσουν το όραμά τους χωρίς περιορισμούς. Όπως θα δούμε και παρακάτω λοιπόν η εταιρεία ανάπτυξης του The Walking Dead μας παρουσιάζει μια εντελώς νέα ιστορία, με καινούργιους ήρωες που λαμβάνει χώρα στον κόσμο του Minecraft.

Το Τάγμα της Πέτρας
Πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας καλείστε να κάνετε μια αρκετά ασυνήθιστη -με βάση τα όσα έχουμε δει από την Telltale Games- επιλογή. Αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν δύο εκδοχές του κεντρικού πρωταγωνιστή (Jesse), μια αρσενική και μία θηλυκή.. Επιπροσθέτως, συναντάμε και κάποιες περιορισμένες μεν, ευπρόσδεκτες δε επιλογές όσον αφορά το character customization, καθώς για κάθε ήρωα υπάρχουν τρία ξεχωριστά cosmetic skins.


Οι σκληροπυρηνικοί φίλοι του Minecraft ενδεχομένως να στεναχωρηθούν από την απουσία του Steve, του κεντρικού ήρωα του παιχνιδιού, αλλά όπως προαναφέραμε η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης αποφάσισε να στήσει το εγχείρημα της από το μηδέν με στόχο να μας προσφέρει μια ξεχωριστή ιστορία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το lore του Minecraft έχει παραγκωνιστεί, καθώς υπάρχουν αναφορές στο Nether, στον Ender Dragon, ενώ θα συναντήσετε και διάφορους γνώριμους εχθρούς όπως zombies, creepers κ.ο.κ. Μάλιστα θα διαπιστώσετε ότι σε όσα αφορούν το σεναριακό υπόβαθρο οι developers όχι μόνο δεν αγνόησαν το υπάρχον lore, αλλά αντίθετα φρόντισαν να το αναδείξουν. Αν μη τι άλλο τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το storytelling η Telltale Games μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την σειρά The Walking Dead.

Μιας και αναφερθήκαμε στο σεναριακό υπόβαθρο να προσθέσουμε ότι η ιστορία του Minecraft: Story Mode είναι στημένη στον μύθο του Order of the Stone, βάση του οποίου πέντε γενναίοι πολεμιστές ένωσαν τις δυνάμεις του για να σκοτώσουν τον Ender Dragon. Τα γεγονότα αυτά θα τα παρακολουθήσετε σε ένα σύντομο εισαγωγικό cutscene, το οποίο όπως είναι φυσικό έχει ως στόχο να σας μπάσει στον κλίμα του παιχνιδιού. Στην πορεία θα έχετε την πρώτη σας γνωριμία με τον Jesse και τα υπόλοιπα μέλη της παρεάς του, τον Axel, την Olivia και το τρισχαριτωμένο γουρουνάκι Reuben.


O Jesse και οι φίλοι του εδώ και χρόνια προσπαθούν να καταπλήξουν τα πλήθη συμμετέχοντας στην EnderCon, παρόλα αυτά κάθε χρόνο αποτυγχάνουν να κερδίσουν. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την εκδήλωση θα πρέπει να εξαντλήσουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους με στόχο να χτίσουν ένα εντυπωσιακό κτήριο. Στην πορεία ένα μυθικό τέρας, το οποίο απειλεί να καταπιεί ολόκληρο τον κόσμο, κάνει την εμφάνισή του και o... μαστροχαλαστής Jesse επωμίζεται το βάρος της σωτηρίας του πλανήτη. Το αν θα καταφέρει ή όχι να φέρει εις πέρας την αποστολή του είναι στο χέρι σας.

To κλίμα που επικρατεί στο νέο Adventure της Telltale Games θα λέγαμε ότι είναι εξαιρετικά ανάλαφρο, καθώς οι χαρακτήρες της ιστορίας αποδίδονται καθαρά με έναν κωμικό τρόπο. Αντίστοιχη προσέγγιση είχαμε δει και στο Tales from the Borderlands, στο οποίο βέβαια υπήρχαν και κάποιες πιο δραματικές στιγμές. Όσοι από εσάς έχετε παίξει το τέταρτο επεισόδιο καταλαβαίνετε ακριβώς τι πράγμα εννοούμε.


Η πλοκή της ιστορίας είναι εξαιρετική σε γενικές γραμμές με αρκετές μάλιστα ανατροπές ενώ αρκετές φορές θα χρειαστεί να πάρετε κάποιες πραγματικά κρίσιμες αποφάσεις. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε ουσιαστικά για το πρώτο εκ των πέντε συνολικά κεφαλαίων που θα κυκλοφορήσουν και κατ' επέκταση το αντίκτυπο των αποφάσεων σας δεν είναι άμεσα ορατό. Κοινώς υπάρχει αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί το σενάριο στα μελλοντικά επεισόδια. Στο φινάλε μάλιστα σας παρουσιάζονται δύο επιλογές εξέλιξης της ιστορίας. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν το σενάριο αλλάζει δραστικά ανάλογα με τις επιλογές σας, καθώς τουλάχιστον στο κομμάτι του replayability και της συνολικής αντοχής στον χρόνο οι κυκλοφορίες της Telltale Games (με εξαίρεση την πρώτη σεζόν του The Walking Dead) δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι η διάρκεια του Minecraft: Story Mode μετά βίας αγγίζει τις δύο ώρες.

Πριν προχωρήσουμε στο gameplay, το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα όσα είδαμε στις προηγούμενες κυκλοφορίες της Telltale Games, κρίνουμε σκόπιμο να προβούμε σε μερικές ακόμη παρατηρήσεις όσον αφορά το σενάριο. Οι ενστάσεις μας εντοπίζονται κυρίως στην παντελή έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το παρελθόν ή το βιογραφικό αν προτιμάτε του κάθε ήρωα. Ο Jesse και οι υπόλοιποι κεντρικοί χαρακτήρες μοιάζουν σαν να έχουν ξεφυτρώσει από το πουθενά, καθώς το μόνο που ξέρουμε ουσιαστικά είναι ότι προσπαθούν να βγουν πρώτοι στον διαγωνισμό της EnderCon. Κατά την ταπεινή μας άποψη, οι developers όφειλαν έστω να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες μέσα από ένα μενού Codex, όπως συνέβη λόγου χάρη στην περίπτωση του Game of Thrones.

Μετά τα survival, creative, adventure, spectator και multiplayer modes, το Minecraft αποκτά το δικό του story mode.


Ελάχιστα νέα στοιχεία
Είναι γεγονός ότι από το The Walking Dead και μετά η Telltale Games έχει κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη gameplay φόρμουλα, την οποία βλέπουμε σε όλες τις δημιουργίες της. To Minecraft: Story Mode δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα, εντούτοις εδώ οι developers έχουν προσθέσει αρκετές ακόμη πινελιές στο δημιούργημά τους. Λόγου χάρη αρκετές φορές θα χρειαστεί να χτίσετε διάφορα κτήρια, αλλά και να κάνετε craft διάφορα αντικείμενα. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά γνώριμη στους φίλους του Minecraft, καθώς μέσω του crafting table δύναται να κατασκευάσετε διάφορα χρήσιμα αντικείμενα όπως σπαθιά, τόξα, μοχλούς κ.ο.κ.


Εν τω μεταξύ, εδώ συναντάμε και ένα υποτυπώδες σύστημα μάχης στα πρότυπα του Minecraft. Συγκεκριμένα μπορείτε να επιτεθείτε στους εχθρούς σας με όποιο όπλο έχετε κάνει equip (κυρίως σπαθί). Παρά την απλοική φύση του συστήματος μάχης βρήκαμε πολύ πιο διασκεδαστικό να σκοτώνουμε zombies πατώντας το LT, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγουμε τις επιθέσεις τους, από το να πρέπει να πατήσουμε διάφορα κουμπιά σε ανούσια quick time events. Τα τελευταία σαφώς και υπάρχουν σε συγκεκριμένες σεκάνς δράσης, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με ανάλογες κυκλοφορίες.

Βέβαια αν αφήσουμε στην άκρη τα παραπάνω στοιχεία, το Minecraft: Story Mode είναι ένα τυπικό Adventure της Telltale Games με ότι αυτό συνεπάγεται. Κοινώς ελάχιστοι γρίφοι, εξαιρετικά χαμηλός βαθμός πρόκλησης και περιορισμένος βαθμός αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Η στενοκεφαλιά αυτή της αμερικανικής εταιρείας έχει αρχίσει να μας ανησυχεί εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά από την στιγμή που οι πωλήσεις πάνε καλά οι developers δεν κάνουν τον κόπο να προσθέσουν νέα στοιχεία στο gameplay.


Ο δεύτερος προβληματισμός μας έγκειται στο κατά πόσο οι αποφάσεις σας επηρεάζουν δραστικά την εξέλιξη της ιστορίας, καθώς το μότο της Telltale Games που αναφέρει “the story is tailored by how you play” είναι απλά ένα μεγάλο παραμύθι. Στην παρούσα περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα χέρια μας έχουμε μόνο το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Κατά την ταπεινή μας άποψη βέβαια, η οποία έχει διαμορφωθεί από την εκτενή ενασχόλησή μας με τα Adventures της εν λόγω εταιρείας είναι μάλλον απίθανο να δούμε δραστικές αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα.

Pixel Art
Στον οπτικό τομέα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τα screenshots που συνοδεύουν το review, είναι φανερό ότι οι developers έμειναν πιστοί στην αισθητική του πρωτότυπου Minecraft, χρησιμοποιώντας την μηχανή γραφικών Telltale Tool. To level design είναι εξαιρετικό και διακρίνεται για την ποικιλία του, καθώς στις μόλις δύο ώρες που διαρκεί το πρώτο επεισόδιο θα ταξιδέψετε σε διάφορες τοποθεσίες (δάση, σπηλιές, αρχαίους ναούς, υπόγειες κατακόμβες κ.α.). Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στα animations των κεντρικών χαρακτήρων, αλλά και στο lip sync.


Όσον αφορά το frame rate μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς τουλάχιστον στο Xbox One δεν παρατηρήσαμε ενοχλητικά drops, όπως συνέβη λόγου χάρη στην σειρά The Walking Dead ή στο Game of Thrones: A Telltale Series. Σε αυτές τις περιπτώσεις είχαμε δει ακόμη και την οθόνη μας να “παγώνει” για αρκετά δευτερόλεπτα σε συγκεκριμένα checkpoints.

Στον ηχητικό τομέα δεσπόζει το κορυφαίο voice acting, καθώς η Telltale Games για μία ακόμη φορά έχει επιστρατεύσει ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών. Στον ρόλο του Jesse έχουμε τον κωμικό Patton Oswald, ο οποίος ερμηνεύει με μαεστρία και πειστικότητα τον ρόλο του. O αμερικανός ηθοποιός έχει παίξει σε αρκετές ταινίες και είναι κυρίως γνωστός για την συμμετοχή του στο Ratatouille, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει στα Metro: Last Light και Dead Rising 2: Off the Record. Πέρα από τον Patton Oswald, συναντάμε τον Scott Porter (Hart of Dixie) στον ρόλο του Lukas και τον Paul Reubens που υποδύεται τον Ivor. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο soundtrack, το οποίο και έχουν επιμεληθεί οι Anadel, Antimo και Welles που αποδεικνύονται άξιοι αντικαταστάτες του Jared Emerson-Johnson. O τελευταίος είχε εργαστεί σε όλες τις τελευταίες κυκλοφορίες της Telltate Games δίνοντας μας εξαιρετικά δείγματα γραφής.


Τόσο διαφορετικό μα και τόσο ίδιο
Το πρώτο επεισόδιο του Minecraft: Story Mode έχει κυρίως εισαγωγικό χαρακτήρα και στοχεύει φανερά στο να μας βάλει στο κλίμα για το τι θα επακολουθήσει. Σε γενικές γραμμές είναι μια αξιόλογη νέα πρόταση από την Telltale Games που θα ικανοποιήσει τόσο τους φίλους του Minecraft, όσο και αυτούς των υπολοίπων δημιουργιών της.

Το κυριότερο επίτευγμα των developers πάντως είναι ότι καταφέραν να μεταφέρουν με επιτυχία το σύμπαν του Minecraft σε ένα Adventure. Στον αντίποδα το βασικό πρόβλημα που συναντάμε εδώ εντοπίζεται κυρίως στο gameplay, καθώς όσο επιτυχημένη κι αν είναι η φόρμουλα της Telltale Games, κάποια στιγμή κουράζει. Με δεδομένη την crossover φύση του Minecraft: Story Mode περιμέναμε πολύ περισσότερες νέες ιδέες, αλλά αντ' αυτού έχουμε απλά μια ανακύκλωση των crafting μηχανισμών και ένα υποτυπώδες σύστημα μάχης. Συν τις άλλοις, η συνολική διάρκεια του πρώτου επεισοδίου κρίνεται επιεικώς μικρή, καθώς μετά βίας ξεπερνά τις δύο ώρες. Τουλάχιστον η τιμή διάθεσης είναι χαμηλή, καθώς μπορείτε να το αποκτήσετε δαπανώντας μόλις 5 ευρώ (το κόστος του Season Pass κυμαίνεται στα 23-25 ευρώ ανάλογα με το format).

Θετικά:
- Άρτιος τεχνικός τομέας
- Σπαρταριστό voice acting
- Αξιόλογο soundtrack
- Σενάριο που καθηλώνει από την αρχή μέχρι το τέλος
- Χαμηλή τιμή διάθεσης
- Αναδεικνύει ιδανικά το lore του Minecraft

Αρνητικά:
- Μηδαμινή πρωτοτυπία στο gameplay
- Ελάχιστες νέες ιδέες
- Μικρή διάρκεια
- Ανύπαρκτη πρόκληση

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7
Αντοχή: 4
Γενικά: 7.3

Σε γενικές γραμμές αξιόλογο αλλά υπάρχουν σημαντκά περιθώρια βελτιώσης στα επόμενα επεισόδια.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

Minecraft: Story Mode

[Αρχική δημοσίευση: 18/12/14] Τον τελευταίο χρόνο, η Telltale Games μας έχει παρουσιάσει αρκετά καλές δημιουργίες. Μερικά παραδείγματα είναι το The Walking Dead και το The Wolf Among Us. Τώρα, η γνωστ...
Posted (16 Sep 2015)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 TheRedWood (Level 17) 20/10/2015 18:23
Σαν να αρχίζει να παίρνει τον κατήφορο η Telltale...
#2 +2 Akis 7 (Level 20) 20/10/2015 20:33
Δωστε στον κοσμο Clementine!
#3 +2 tonyler (Level 23) 20/10/2015 23:50
Προσωπικα βρισκω τη νεα σειρα πολυ ενδιαφερουσα... ..Το 7 στη βαθμολογια με κανει να θελω να το παιξω τοοοσο πολυ.
#4 TheLuckyShamrock (Level 15) 22/10/2015 16:53
Ξερνάω από τα μάτια με αυτό το παιχνίδι. xD Δε φτάνει που ήταν ελεεινό και χωρίς σενάριο, τώρα απέκτησε σενάριο και είναι και αυτό ελεεινό, όπως και το υπόλοιπο παιχνίδι. Η Telltale, όπως ειπώθηκε παραπάνω, έχει πάρει τον κατήφορο.
#5 supermario644ever (Level 20) 22/10/2015 23:28
Καταπληκτικό το story mode και πολύ ενδιαφερον
Score 7.3
7.44 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Telltale Games
Publisher: Telltale Games
Διάθεση: Telltale Games
Players: 1
Requirements: 3GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo 2GHz, Κάρτα γραφικών 512ΜΒ RAM, Χώρος στον σκληρό δίσκο 3GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Mac: 13/10/2015, iOS, Android: 15/10/2015, Wii U, PS Vita: Προς ανακοίνωση
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification