Wolfenstein: The Old Blood

Hot
Επιστροφή στο κάστρο των Ναζί.

Επιστροφή στο κάστρο των Ναζί.

Επιστροφή στο κάστρο των Ναζί.

Πριν από ένα περίπου χρόνο η MachineGames μας παρουσίασε την παρθενική δημιουργία της, το Wolfenstein: The New Order. Φυσικά η σειρά Wolfenstein δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς μαζί με το Doom έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε το FPS genre. Το Wolfenstein: The New Order δεν κατάφερε να προκαλέσει ανάλογη αίσθηση με το Wolfenstein 3D (όχι πως φυσικά περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο), εντούτοις κατάφερε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον μας για αυτή την θρυλική σειρά.

Η MachineGames λαμβάνοντας αυτό το θετικό feedback πήρε αρχικά την απόφαση να κυκλοφορήσει μια σειρά από DLC για να συνεχίσει την στήριξή της στο Wolfenstein: The New Order, τελικά όμως θεώρησε σκόπιμο να "πακετάρει" αυτά τα add-ons και να μας τα παρουσιάσει με την μορφή ενός standalone expansion. Το expansion αυτό φέρει τον τίτλο Wolfenstein: The Old Blood και κυκλοφορεί για PC, PS4 και Xbox One, σε αντίθεση με το βασικό παιχνίδι, το οποίο ήταν διαθέσιμο και στις last-gen κονσόλες.


Return to Castle Wolfenstein
Τα γεγονότα του Wolfenstein: The Old Blood λαμβάνουν χώρα το 1946 και μας παρουσιάζουν μια εναλλακτική εκδοχή του B' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ναζιστική Γερμανία είναι πολύ κοντά στο να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια τάξη ύστερα από την αποτυχημένη απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Ο "αρχιτέκτονας" αυτής της επιτυχίας είναι ο Στρατηγός Wilhelm “Deathshead” Strasse, o οποίος ηγείται το SS Special Projects Division, ένα τμήμα που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή των Ναζί με διάφορα εξελιγμένα όπλα.

Οι συμμαχικές δυνάμεις πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να βγάλουν τον Strasse από την μέση θα αποκτήσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το πρόβλημα όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει την τοποθεσία του αρχηγείου του. Κατόπιν αυτού, αποφασίζουν να στείλουν δύο πράκτορες στο Κάστρο Wolfenstein για να βρουν έναν απόρρητο φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά το αρχηγείου του Στρατηγού Deathshead. Ο πρώτος πράκτορας είναι ο Richard Wesley και ο δεύτερος είναι ο Β.J. Blazkowicz. Εσείς όπως είναι φυσικό αναλαμβάνετε τον έλεγχο του εμβληματικού πρωταγωνιστή της σειράς και καλείστε να αντιμετωπίσετε εκατοντάδες Ναζί για να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας.


Με βάση τα παραπάνω, όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί με το Wolfenstein: The New Order θα διαπιστώσατε ότι ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα prequel. Με εξαίρεση κάποιες "άτυχες" στιγμές, το σενάριο του The New Order είχε καταφέρει να μας προκαλέσει θετική εντύπωση. Εδώ δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι το expansion είναι εμμέσως πλην σαφώς χωρισμένο σε δύο μέρη. Η αίσθηση που μας δίνεται είναι ότι πρακτικά μιλάμε για δύο DLC, τα οποία απλά ενώθηκαν για να κυκλοφορήσουν ως expansion, αλλά ουσιαστικά τα γεγονότα μεταξύ τους δεν έχουν την απαραίτητη αλληλουχία. Εμείς μάλιστα κάποια στιγμή είχαμε ξεχάσει ποιος ήταν ο σκοπός μας και απλά πυροβολούσαμε όποιον Ναζί βλέπαμε στο δρόμο μας χωρίς να συμμετέχουμε στην ιστορία, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Wolfenstein: The New Order.

H τυπική φόρμουλα
Στο κομμάτι του gameplay δεν συναντάμε ιδιαίτερες αλλαγές, αν και συναντάμε ορισμένα νέα όπλα. Πρόκειται για την καραμπίνα Shockhammer, η οποία έχει σχεδόν εξωπραγματικό rate of fire και το Kampfpistol, ένα πιστόλι που εκτοξεύει εκρηκτικά βλήματα. Επιπλέον, στο πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας ο πρωταγωνιστής αποκτά πρόσβαση και σε έναν... σωλήνα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως melee όπλο, αλλά και ως εργαλείο αναρρίχησης, αφού με αυτόν έχετε την δυνατότητα να σκαρφαλώσετε σε διάφορες δυσπρόσιτες ή "κρυφές" περιοχές.


Η βασική φόρμουλα πάντως δεν αλλάζει, καθώς σε κάθε level θα πρέπει να ξεπαστρέψετε ολόκληρες ορδές στρατιωτών. Σε κάποια σημεία έχετε την δυνατότητα να εφαρμόσετε προαιρετικά και stealth τακτικές για να σκοτώσετε τους αξιωματικούς των Ναζί πριν αυτοί σημάνουν συναγερμό. Στους stealth μηχανισμούς ισχύει ουσιαστικά ότι είχατε δει και στο Wolfenstein: The New Order, κοινώς πλησιάζετε τους εχθρούς σας από πίσω για το τυπικό stealth takedown ή τους εξολοθρεύετε από απόσταση με το πιστόλι σας που είναι εξοπλισμένο με σιγαστήρα ή τα throwing knives σας.

Ο Blazkowicz συνεχίζει να δίνει... πόνο και μας χαρίζει και πάλι στιγμές απείρου κάλλους με τις larger than life ατάκες του.


Αυτό που συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει είναι το A.I, καθώς οι αντίπαλοί σας προσπαθούν με κάθε τρόπο να σας ξετρυπώσουν χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες και κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις στον χώρο για να σας περικυκλώσουν. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα θα δείτε τα hit points και το armor σας να εξανεμίζονται σε χρόνο dt ιδιαίτερα αν παίζετε σε κάποιο από τα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Στο Wolfenstein: The Old Blood υπάρχουν και αρκετά σημεία, στα οποία ουσιαστικά οι εχθροί σας στήνουν ενέδρα και θα πρέπει να επιβιώσετε πάση θυσία. Μόλις ολοκληρώσετε αυτές τις σεκάνς ακατάπαυστης δράσης ξεκλειδώνουν και τα αντίστοιχα Challenges, τα οποία είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή από το κεντρικό μενού.


Ένας ακόμη μηχανισμός που μεταφέρεται αυτούσιος από το περσινό Wolfenstein, είναι τα perks, τα οποία λειτουργούν ως ένα άτυπο skill tree. Για παράδειγμα, εάν εξολοθρεύσετε 50 εχθρούς με το Shockhammer θα ξεκλειδώσετε το σχετικό upgrade που σας επιτρέπει να κουβαλήσετε περισσότερα πυρομαχικά για το συγκεκριμένο όπλο. Γενικά αν θέλετε να έχετε τις μέγιστες δυνατές πιθανότητες επιτυχίας στο δύσκολο έργο σας καλό θα είναι να ξεκλειδώσετε όσα περισσότερα perks μπορείτε.

Αξίζει τα λεφτά του
Για να ολοκληρώσετε τα οχτώ κεφάλαια της ιστορίας θα χρειαστεί να αφιερώσετε 8-12 περίπου ώρες, ανάλογα με το αν θα επιδοθείτε στην συλλογή των collectables ή όχι. Ο χρόνος αυτός αφορά καθαρά το δεύτερο εκ των τεσσάρων επιπέδων δυσκολίας, καθώς στα δύο τελευταία (I Am Death Incarnate και Uber) είναι δεδομένο ότι θα πεθάνετε δεκάδες φορές και θα χρειαστεί να ξαναπαίξετε αρκετές φορές συγκεκριμένα σημεία μέχρι να καταφέρετε να τα περάσετε. Ακόμη και στο Hero επίπεδο δυσκολίας πάντως ο βαθμός πρόκλησης του Wolfenstein: The Old Blood είναι υψηλός ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των boss fights και κατά τις ενέδρες που σας στήνουν οι Ναζί.


Πέρα βέβαια από το βασικό campaign υπάρχουν και αρκετά Challenges, στα οποία όχι μόνο θα πρέπει να επιζήσετε, αλλά καλείστε να κάνετε όσο το δυνατόν ψηλότερο σκορ για να κερδίσετε το χρυσό μετάλλιο. Για να αυξήσετε το σκορ σας θα πρέπει να σκοτώνετε σε αλληλουχία τους εχθρούς, το λεγόμενο combo kill και να επιτύχετε όσο το δυνατόν περισσότερα headshots. Με δεδομένο ότι μιλάμε πρακτικά για ένα Horde mode θα μπορούσε ενδεχομένως να προστεθεί και ένα co-op, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει πάντως οι επιδόσεις σας δημοσιεύονται στα σχετικά leaderboards οπότε υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός σε online επίπεδο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε κάθε κεφάλαιο της ιστορίας υπάρχει και ένα “κρυφό” -συνήθως- bonus level, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στο Wolfenstein 3D. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το εν λόγω expansion κοστολογείται στα 20 ευρώ θα λέγαμε ότι είναι ικανό να σας προσφέρει συντροφιά για τουλάχιστον 15 ώρες, αν ασχοληθείτε με την συλλογή των collectables και την ολοκλήρωση των Challenges/κρυφών levels. Εάν μάλιστα θέλετε να κερδίσετε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα Challenges, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας ευχηθούμε καλή τύχη, καθώς το εγχείρημα αυτό απαιτεί μεγάλο skill.

Τεχνικός τομέας
Η MachineGames χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά την id Tech 5, μια μηχανή γραφικών που μας έχει δώσει γενικώς καλά δείγματα γραφής. Στην προκείμενη περίπτωση πάντως οι developers βελτίωσαν την ποιότητα των textures, αφού είχαν και την ευχέρεια να εργαστούν αποκλειστικά στα PC, PS4 και Xbox One σε αντίθεση με το The New Order, στο οποίο έπρεπε να παρουσιάσουν ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές αποτέλεσμα και στις last-gen κονσόλες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν πλησιάζαμε κοντά σε έναν τοίχο για να καλυφτούμε από τα πυρά των αντιπάλων μας, παρατηρήσαμε aliasing, αλλά αυτό θα λέγαμε ότι είναι και το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα τεχνικής φύσεως. Η δημιουργία της σουηδικής εταιρείας τρέχει στα 60fps, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές πτώσεις, ακόμη και όταν υπάρχουν πολλοί εχθροί στην οθόνη, κάτι που αν μη τι άλλο είναι και το ζητούμενο από ένα FPS που σέβεται τον εαυτό του.

Το soundtrack δεν είναι τόσο αξιομνημόνευτο, όσο το αντίστοιχο του βασικού παιχνιδιού, εντούτοις δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση. Τα voice overs κινούνται και πάλι σε υψηλά στάνταρ ποιότητας, καθώς ο Brian Bloom δίνει μια ακόμη εξαιρετική ερμηνεία στον ρόλο του B.J Blazkowicz. Ανάλογης ποιότητας είναι και τα ηχητικά εφέ, καθώς οι ήχοι των όπλων και οι εκρήξεις αποδίδονται με πειστικό τρόμο και σας μεταφέρουν με επιτυχία το κλίμα που επικρατεί στην μάχη.

Μια ακόμη καλή προσπάθεια
Το Wolfenstein: The Old Blood δεν προσφέρει κάτι νέο σε σχέση με τον προκάτοχό του, αλλά διατηρεί την σειρά στο προσκήνιο και μας δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα δούμε ακόμη καλύτερα πράγματα. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το όλο πακέτο διατίθεται σε μια εξαιρετικά ελκυστική τιμή (20 ευρώ) και παράλληλα προσφέρει καλό value for money θα λέγαμε ότι η αγορά του είναι επιβεβλημένη στην περίπτωση που ανήκετε στους λάτρεις της σειράς. Η MachineGames δείχνει ότι έχει τα φόντα να χαρίσει και πάλι στην σειρά Wolfenstein μεγάλες δόξες, αλλά θα χρειαστεί να προσπαθήσει παραπάνω και να δώσει λίγη παραπάνω προσοχή στο νευραλγικό κομμάτι του gameplay.

Θετικά:
- Υψηλό Α.Ι.
- Μεγάλη πρόκληση
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Χαμηλή τιμή διάθεσης
- Πλήθος προαιρετικών αποστολών

Αρνητικά:
- Καμία ουσιαστική προσθήκη στο gameplay
- Ελάχιστα νέα όπλα
- Αδιάφορο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.5

Πιστό στο κλίμα της σειράς, αλλά αποτυγχάνει να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 ramakin (Level 5) 19/05/2015 18:21
Τι να πει κανείς για αυτόν τον τίτλο! Legendary! Ακολουθώ τα βήματα του από τον Volume 1. Must have τίτλος!
#2 +1 ashbringer (Level 25) 19/05/2015 19:13
Είμαι fan της σειράς και θα το τσεκάρω.Μπορεί να μην προσφέρει κάτι νέο αλλά αξίζει να καούμε λίγο ακόμα στο wolfenstein περιμένωντας βέβαια και για το νέο Doom.
#3 lefteris923 (Level 3) 19/05/2015 19:51
Πολύ καλό το βίντεο στο live σας.
#4 svxd123 (Level 5) 19/05/2015 21:32
Παλευεται σαν παιχνιδι πρεπει να δω κανα 2-3 gameplay ακομα να δω πως ειναι
#5 +1 Deravon (Level 5) 19/05/2015 21:32
Συνταγή για σίγουρη επιτυχία το Wolfenstein! Εκτιμώ ιδιαίτερα την απόφαση να βγει σαν standalone expansion και όχι σαν DLC παρόλο που όπως βλέπουμε και από το αναλυτικό review σου δεν έχει προστεθεί κάτι ιδιαίτερο από άποψη gameplay. Ευχαριστούμε για το review Παντελή, ήταν πολύ ενημερωτικό!
#6 BlaCkFeATh3R (Level 18) 19/05/2015 22:05
Παιχνίδι θρύλος απλά!
#7 Dimitris_Gamer_ (Level 2) 19/05/2015 22:32
Παρά πολύ καλό και όμορφο game
Παίζει και σε λαπτοπ σε low βέβαια
#8 +1 Efane (Level 24) 20/05/2015 00:21
μην το σκεφτείτε καν,χαμηλή τιμή και καλή συνέχεια της σειράς. Στο xbox one σκίζει :D
#9 manoz (Level 5) 20/05/2015 00:53
Εμενα δεν μου αρεσε παντως,και εχω τερματισει το the new order.r9 280x εχω και σερνεται οπως και το the new order,γενικα εγω δεν ενθουσιαστηκα και η βαθμολογια που βαλατε ηταν υπερβολη.
#10 +1 Genji (Level 12) 20/05/2015 02:47
Quoting manoz:
Εμενα δεν μου αρεσε παντως,και εχω τερματισει το the new order.r9 280x εχω και σερνεται οπως και το the new order,γενικα εγω δεν ενθουσιαστηκα και η βαθμολογια που βαλατε ηταν υπερβολη.

Τότε σίγουρα δεν έχεις διαβάσει κανένα άλλο review για να καταλάβεις τι είναι υπερβολή.Αλλο το The New Order αλλο το Old Blood.Εγώ πάντως το νοίκιασα,το τερμάτισα και μου άρεσε σαν εμπειρία.Συμφων ώ με τον Παντελή για την AI και γενικά με το review.Στο δεύτερο τερματισμό που ανέβασα την δυσκολία τα βρήκα σκούρα.
#11 +1 Lordwinter (Level 28) 20/05/2015 18:42
Quoting manoz:
Εμενα δεν μου αρεσε παντως,και εχω τερματισει το the new order.r9 280x εχω και σερνεται οπως και το the new order,γενικα εγω δεν ενθουσιαστηκα και η βαθμολογια που βαλατε ηταν υπερβολη.

Αν αναφέρεσαι σε καθαρά τεχνικά ζητήματα στα PC (επειδή μου αναφέρεις κάρτα γραφικών και ότι σέρνεται) λυπάμαι αλλά δεν έχω άποψη. Το review αφορά την Xbox One έκδοση ξεκάθαρα. Όπως και να έχει σεβαστή η άποψή σου, αλλά δε νομίζω σε καμία περίπτωση ότι η βαθμολογία είναι υπερβολική, το αντίθετο μάλιστα. Πόσο μάλλον όταν 20 ευρώ κοστίζουν δεκάδες ανεκδιήγητα indies που διαρκούν 3 ώρες με το ζόρι.
#12 rjhe (Level 22) 21/05/2015 19:34
το Wolvenstein είναι ο ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΣ των FPS. Respect απλά και πολύ καλή δουλειά από την MachineGames στηρίζουμε και περιμένουμε την συνέχεια της μακροβιότερης σειράς ever. Ωραίος Παντέλα
#13 snowviliers (Level 8) 22/05/2015 11:56
poli wraio review panteli!!
#14 +1 George80s (Level 8) 23/05/2015 00:00
Αυτοί οι ναζί πάντα θα είναι αγαπημένη θεματολογία των βινετοπαιχνιδιώ ν 8)
#15 gmathiou4 (Level 5) 24/05/2015 00:04
καταπληκτικο παιχνιδι θελω περισσοτερο ΒΠΠ
#16 ArcmanGR (Level 5) 30/05/2015 03:23
Ντα'ξει τι αλλο να περιμενει κανεις απο αυτη την υπερκαλη εταιρια.Bethesd a και τα μυαλα στα καγκελα.
Score 7.5
7.43 User Score
(15 votes )
User Reviews 0
Genre: First-Person Shooter
Developer: MachineGames
Publisher: Bethesda Softworks
Διάθεση: IGE (210-2419600)
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel® Core™ i5-2500 @ 3.3 GHz / AMD FX-8320 @ 3.5 GHz, Κάρτα γραφικών NVIDIA® GeForce® GTX 560 / AMD Radeon™ HD 6870 (1GB VRAM), Χώρος στον σκληρό δίσκο 38GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: Digital: 5/5/15, Retail: 15/5/2014
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification