Tales of Graces f

Hot
REVIEWED ON PS3  

Μια...άχαρη ιστορία.

Μια...άχαρη ιστορία.

Μια...άχαρη ιστορία.

To Tales of Graces f αποτελεί το δωδέκατο κεφάλαιο της σειράς Tales, η οποία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το μακρινό 1995 στο Super NES. Η νέα αυτή πρόταση της Namco στο χώρο των JRPG αποτελεί το remake του Tales of Graces που είχε κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2009 στο Wii, αποκλειστικά για την Ιαπωνία. Η σειρά Tales είναι το πνευματικό παιδί της Namco Tales Studio και ως εκ τούτου η εταιρεία αυτή βρίσκεται ξανά στο τιμόνι του developer. Κατόπιν αυτού, δεν θα πρέπει να περιμένετε ιδιαίτερες εκπλήξεις όσον αφορά το gameplay, καθώς η Namco Tales χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά την ίδια φόρμουλα.

Παρά το γεγονός ότι η JRPG σειρά της Namco δεν έχει την αίγλη αντιστοιχών franchises, όπως το Final Fantasy της Square Enix, αποτελεί μια από τις μεγάλες δυνάμεις στον χώρο. To Tales of Graces f έχει πουλήσει 650.000 αντίτυπα μόνο σε Ιαπωνία και Αμερική και λογικά αναμένεται να διατεθούν τουλάχιστον αλλά 200.000 στην Ευρώπη, εδώ όπου πουλήθηκαν 30.000 αντίτυπα μόνο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του.


Childhood
To Tales of Graces f είναι ένα instanced Action RPG στα πρότυπα που έχουν καθιερώσει οι προκάτοχοί του. Η ιστορία ξεκινά από την παιδική ηλικία του πρωταγωνιστή Asbel Lhant, o όποιος μαζί με τον αδελφό του Hubert, εξερευνά έναν λόφο που βρίσκεται κοντά στο χωριό του. Εκεί θα συναντήσουν ένα μυστηριώδες κορίτσι που κοιμάται σε ένα λιβάδι με λουλούδια. Η κοπέλα όπως όλα δείχνουν πάσχει από αμνησία και σύντομα θα την πάρετε υπό την προστασία σας, ενώ θα της δώσετε και το όνομα Sophie.

Στην πορεία θα συνάψετε φιλικές σχέσεις και με άλλους χαρακτήρες, όπως τον πρίγκιπα της, Baronia Richard. Δυστυχώς όμως ο Richard σύντομα πεθαίνει ύστερα από την επίθεση ενός τέρατος στο κάστρο του και η Sophie αυτοκαταστρέφεται στην αναμέτρησή σας με το πλάσμα για να σας σώσει. Στην πορεία ο πρωταγωνιστής νιώθει χαμένος ύστερα από τον θάνατο των αγαπημένων του φίλων και γι' αυτό το λόγο αποφασίζει να φοιτήσει στην Knight Academy.

To σενάριο είναι αδιάφορο και μονοδιάστατο, με πολύ «ρηχούς» διαλόγους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ανατροπές, δεν καταφέρνει σε καμία περίπτωση να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Οι χαρακτήρες είναι υπερβολικά κλισαρισμένοι και η όποια προσπάθεια γίνεται για να ταυτιστείτε μαζί τους και να μπείτε στο "πετσί" του ρόλου τους πέφτει αναπόφευκτα στο κενό.


Knighthood
Τα παραπάνω γεγονότα εκτυλίσσονται στο πρώτο κεφάλαιο του παιχνιδιού το οποίο έχει την μορφή προλόγου. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενασχόλησης με το Tales of Graces f θα πρέπει να κολυμπήσετε...στα βαθιά. Αυτό συμβαίνει γιατί ρίχνεστε στην μάχη χωρίς να έχετε παρακολουθήσει πρώτα τα σχετικά tutorials, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα σας βοηθούσαν για να εξοικειωθείτε με τον χειρισμό του χαρακτήρα σας.

Το σύστημα μάχης θα φάνει αρκετά περίπλοκο σε όσους από εσάς δεν έχουν παίξει κάποιο από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Αρχικά θα επιδοθείτε σ' ένα ανελέητο button mashing για να σκοτώσετε τους πολυάριθμους αντιπάλους σας. Στις πρώτες 2-3 ώρες μετά από κάθε μονομαχία εμφανίζονται κάποιες πληροφορίες στην οθόνη σας που επεξηγούν τους διάφορους μηχανισμούς της μάχης. Αυτό το tutorial είναι κάπως ανορθόδοξο και τελικά καταφέρνει να σας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, αφού είναι αδύνατον να αφομοιώσετε τα στοιχεία που σας δίνει το παιχνίδι μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών.

Αφού ο κεντρικός πρωταγωνιστής αποφοιτήσει από την Knight Academy, θα αναλάβει την πρώτη του αποστολή, την οποία θα φέρει σύντομα εις πέρας με επιτυχία. Κατά την επιστροφή σας όμως θα πληροφορηθείτε ότι ο πατέρας σας πέθανε κατά της διάρκεια μιας εισβολής ενός γειτονικού κρατιδίου στη χώρα σας. Χωρίς δεύτερη σκέψη θα σπεύσετε για να οργανώσετε την άμυνα του χωριού σας και κάπου εδώ η περιπέτειά σας ξεκινά.


Χειρισμός και User Interface
To μοντέλο χειρισμού είναι απλό και λειτουργικό και πολύ σύντομα θα εξοικειωθείτε μαζί του, ακόμα και αν στο παρελθόν δεν έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Ο αριστερός αναλογικός μοχλός χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του χαρακτήρα σας, ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ανάλογη λειτουργία για να ελέγξετε την κάμερα, η οποία παραμένει στατική. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα (κυρίως στις πόλεις ή τα dungeons) δεν σας δίνει σωστή αίσθηση του χώρου.

Τα κουμπιά X και Ο αντιστοιχούν στις Α-Arte (Assault Arte) και B-Arte (Burst Arte) επιθέσεις, ενώ με το τετράγωνο μπορείτε να αμυνθείτε και με το κουμπί L1 να δείτε στην οθόνη ένα κείμενο που σας υποδεικνύει ποιο είναι το επόμενό σας objective. Δυστυχώς η όλη διαδικασία δεν συνοδεύεται από κάποια άλλη ένδειξη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το pathfinding να μην λειτουργεί σωστά. Αρκετές φορές θα πρέπει να σπαταλήσετε χρόνο για να βρείτε που ακριβώς θα πρέπει να μεταβείτε ώστε να εξελιχθεί το σενάριο.

Με το κουμπί Δ αποκτάτε πρόσβαση στο κεντρικό μενού. Μέσω αυτού μπορείτε να επιλέξετε τον εξοπλισμό σας, να κάνετε craft αντικείμενα, να διαλέξετε τον κεντρικό σας χαρακτήρα κ.ο.κ. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και κατά την διάρκεια της μάχης. Επιπλέον, με το control pad επιλέγετε ποιον από τους τέσσερις χαρακτήρες που αποτελούν το party σας θέλετε να ελέγξετε (οι τρεις υπόλοιποι ελέγχονται από την A.I). Εδώ να σημειώσουμε ότι το Tales of Graces f προσφέρει και offline co-op στο οποίο μπορείτε να παίξετε 2-4 άτομα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά έξτρα χειριστήρια και τους κολλητούς σας για να απολαύσετε το παιχνίδι παρέα!


To User Interface είναι ιδιαίτερα λιτό, καθώς όσο βρίσκεστε σε κάποια πόλη ή dungeon δεν υπάρχει το ανάλογο mini-map, αλλά στη θέση του συναντάμε μια πυξίδα που δείχνει τον βορρά. Ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλές διακλαδώσεις για να χάσετε τον δρόμο σας, καθώς το level design είναι κυρίως γραμμικό. Όσο βρίσκεστε στην μάχη, στην κάτω πλευρά της οθόνης εμφανίζονται τα πορτραίτα των χαρακτήρων της ομάδας σας. Αριστερά από αυτά βρίσκεται μια μπάρα κόκκινου χρώματος που αντιπροσωπεύει τα hit points σας. Ακριβώς κάτω από την παραπάνω μπάρα συναντάμε μια άλλη γαλάζιου χρώματος, η οποία γεμίζει με την πάροδο του χρόνου. Όταν γεμίσει, η επόμενη επίθεση που θα εκτελέσετε θα είναι critical, δηλαδή θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στους αντιπάλους σας. Δίπλα από την critical bar βρίσκεται ο Chain Capacity, αριθμητής του οποίου την λειτουργία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Combat
Όπως προαναφέραμε, το Tales of Graces f έχει αδιάφορο σενάριο, μονοδιάστατους χαρακτήρες, απουσία και κάποια μικρά θέματα με το pathfinding και την κάμερα. Εύλoγα λoιπόν μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: "Με τόσα αρνητικά στοιχεία, για ποιο λόγο να ασχοληθώ μαζί του;". Η απάντηση είναι "Το gameplay", καθώς στον συγκεκριμένο τομέα αυτή η δημιουργία της Namco Tales πραγματικά διαπρέπει.

Κατά την διάρκεια των μαχών αναδεικνύεται το στοιχείο της δράσης, ενώ οι σύντομες αναμετρήσεις είναι κάτι επίσης θετικό, αφού συνεχώς θα βρίσκεστε σε εγρήγορση. Κάθε χαρακτήρας διαθέτει δύο ειδών επιθέσεις, τις A-Artes και τις B-Artes. Κάθε επίθεση καταναλώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό CC (Chain Capacity) και το κλειδί της επιτυχίας έγκειται στην αξιοποίηση των CC πόντων σας και στον συνδυασμό των A-Artes και B-Artes επιθέσεων ώστε να πραγματοποιήσετε φονικά combos. Οι CC πόντοι αναπληρώνονται όταν αμύνεστε, ενώ ο διαθέσιμος αριθμός τους εξαρτάται από το level σας και τον τύπο του όπλου με το οποίο είστε εξοπλισμένοι. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να ελέγξετε όποιον χαρακτήρα από την ομάδα σας επιθυμείτε, αν και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η A.I λειτουργεί υποδειγματικά. Πολλές φόρες μάλιστα και ιδιαίτερα στην αρχή του παιχνιδιού όπου δεν έχετε ακόμα εξοικειωθεί με τους μηχανισμούς της μάχης, οι σύντροφοι σας είναι αυτοί που θα βγάζουν τα κάστανα από την φωτιά για χάρη σας.



Το Tales of Graces f διαθέτει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (Easy, Normal, Moderate και Hard) και καθένα προσφέρει διαφορετικό βαθμό πρόκλησης. Στο δικό μας playthrough βασιστήκαμε στο Moderate, αλλά για όσους δεν έχουν παίξει κάποιο από τα προηγούμενα Tales, θα προτείναμε το Easy ή το Normal. Το A.I των έχθρων είναι αρκετά υψηλό σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας και προσφέρει ικανοποιητική πρόκληση, που παράλληλα δεν αποθαρρύνει τους αρχάριους παίχτες.

Leveling system και Dualizing
Ο τρόπος με τον οποίο οι χαρακτήρες σας μαθαίνουν νέα skills και abilities είναι αρκετά ιδιόμορφος. Κάθε φορά που κερδίζετε μάχες ανταμείβεστε με skill points και experience points. Με τα experience points ανεβαίνετε level και με αυτό τον τρόπο αυξάνονται τα στατιστικά σας και τα διαθέσιμα CC points σας. Η εκμάθηση των skills γίνεται μέσω του μηχανισμού Title. Υπάρχουν παρά πολλά Titles στο παιχνίδι, τα οποία ξεκλειδώνoυν είτε παράλληλα με την εξέλιξη της ιστορίας, είτε ολοκληρώνοντας side quests.

To Tales of Graces f βασίζεται στο εθιστικό gameplay του για να καλύψει τις αδυναμίες του στον τεχνικό τομέα και στο σεναριακό υπόβαθρο.

Κάθε Title περιλαμβάνει πέντε συγκεκριμένα abilities. Η εκμάθησή τους γίνεται μέσω των skill points που κερδίζετε στις μάχες. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται αυτόματα και δεν μπορείτε να επιλέξετε ποια από τα πέντε abilities θέλετε να μάθετε, αλλά τα μαθαίνετε σταδιακά, δηλαδή θα πρέπει να ξεκλειδώσετε το πρώτο για να πάτε στο δεύτερο κ.ο.κ. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και αν αλλάξετε Title, τα abilities που έχετε μάθει παραμένουν ενεργά.

Το Tales of Graces f περιλαμβάνει και το παραδοσιακό crafting (ονομάζεται Dualizing) με το οποίο μπορείτε να συνθέσετε νέα αντικείμενα, καινούργιο εξοπλισμό κ.ο.κ. Στην πορεία σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε upgrade τα όπλα σας προσθέτοντάς τους διάφορα shards που τους δίνουν πανίσχυρες μαγικές ιδιότητες. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από αντικείμενα που μπορείτε να δημιουργήσετε και γενικά η όλη διαδικασία είναι αρκετά εθιστική. Κοινώς, αξίζει να πειραματιστείτε με το Dualizing, καθώς τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι πραγματικά τεράστια. Στον χώρο των JRPG ελάχιστα παιχνίδια έχουν αντίστοιχο μηχανισμό (με εξαίρεση την σειρά Atelier), οπότε η προσθήκη αυτή είναι αναμφισβήτητα ευπρόσδεκτη.

Διάρκεια
Θα χρειαστείτε περίπου 40 ώρες για να ολοκληρώσετε τα οκτώ chapters της ιστορίας. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε να ασχοληθείτε με τα προαιρετικά side quests, αλλά και με το ένα ακόμα κεφάλαιο διάρκειας 10 ωρών που προστέθηκε στην έκδοση του PS3. Παράλληλα, υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα για να συλλέξετε ή να κάνετε craft και γενικά το 100% completion είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Παρόλα αυτά, όσοι από εσάς είστε τελειομανείς και θέλετε να το προσπαθήσετε, να προσθέσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για New Game+, ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να βρείτε τυχόν αντικείμενα που σας ξέφυγαν στο πρώτο playthrough.



Τεχνικός τομέας
Τα γραφικά σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα port από το Wii. Παρόλα αυτά, το art direction είναι πολύ όμορφο, καθώς οι χαρακτήρες και τα περιβάλλοντα σας δίνουν την αίσθηση ότι έχουν ζωγραφιστεί με το χέρι, όπως ένας πίνακας με νερομπογιές.

Την παράσταση κλέβουν τα εξαιρετικά particle effects που κατακλύζουν την οθόνη κατά την διάρκεια των μαχών, με το όλο θέαμα να είναι πραγματικά φαντασμαγορικό. Κάποια μικρά προβλήματα aliasing παρατηρούνται σε διάφορα σημεία, αλλά σε γενικές γραμμές δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.



Enjoy the silence
Τα μουσικά θέματα του Tales of Graces f τα έχει επιμεληθεί ο "πολύς" Motoi Sakuraba. Ο ιάπωνας συνθέτης έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με πολλές συμμετοχές σε παλιότερα παιχνίδια της σειράς, αλλά και σε διάφορες ακόμα δημιουργίες, όπως τα Shining Force III, Valkyrie Profile, Phantasy Star Online και Dark Souls. Δυστυχώς, όμως και στον τομέα της σύνθεσης φαίνεται πως έχουν στερέψει οι ιδέες. Το soundtrack αποτελείται από κομμάτια που μοιάζουν λίγο-πολύ αναμεταξύ τους και σύντομα καταντούν βαρετά και επαναλαμβανόμενα.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο θεωρείται απόλυτα λογικό, αφού ο ιάπωνας μουσικός εργάζεται πάνω στη σειρά Tales από το 1999 και ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένο να του λείπει η έμπνευση, μιας και οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες. Ίσως η Namco Tales θα πρέπει στο επόμενο παιχνίδι της σειράς να σκεφτεί σοβαρά να προσλάβει κάποιον καινούργιο συνθέτη ή να εμπιστευτεί τον Go Shiina που είχε δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στο Tales of Legendia (ένα από τα λίγα παιχνίδια της σειράς στα οποία δεν εργάστηκε ο Sakuraba).


Το voice acting είναι πραγματικά κάκιστο στην αγγλική έκδοση και απλά υποφερτό στην Ιαπωνική. To cast των ηθοποιών περιλαμβάνει γνωστά ονόματα, όπως την Kate Higgins (Naruto), τον Bryce Papenbrook (Dissidia Final Fantasy) και την Cassandra Morris (Atelier Totori: The Adventure of Arland). Στο Tales of Graces f οι ερμηνείες τους κρίνονται αποκαρδιωτικές, αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους κακογραμμένους διαλόγους που καλούνται να εκφωνήσουν.

Συμπεράσματα
Είναι κοινό μυστικό ότι το είδος των JRPG έχει κορεστεί αφάνταστα τα τελευταία χρόνια. Όσοι από εσάς είστε λάτρεις αυτής της κατηγορίας παιχνιδιών θα έχετε παρατηρήσει ότι ελάχιστες κυκλοφορίες παρουσιάζουν καινοτόμες ιδέες. Το Tales of Graces f πάσχει ακριβώς σ' αυτόν τον τομέα, καθώς παρουσιάζει ελάχιστα καινούργια στοιχεία σε σχέση με τους προκατόχους του. Κατόπιν αυτού, προτείνεται μόνο σε όσους από εσάς δεν έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς ή αντίστοιχα σε όσους έχουν ελάχιστη σχέση με τα JRPG και θα ήθελαν μέσω αυτού του τίτλου να έχουν μια πρώτη γνωριμία με το είδος. Οι hardcore παίχτες καλό θα είναι να μείνουν μακριά και να επενδύσουν τον χρόνο και το χρήμα τους αλλού.

Θετικά:
- Όμορφο art direction
- Μεγάλη διάρκεια
- Πρωτότυπο leveling system
- Στιβαρό σύστημα μάχης
- Υψηλό Α.Ι.
- Λειτουργικό μοντέλο χειρισμού
- Offline co-op
- Ενδιαφέρον σύστημα crafting

Αρνητικά:
- Σενάριο χωρίς έμπνευση
- Ανούσια μουσικά θέματα
- Κάκιστο voice acting
- Αδιάφοροι χαρακτήρες
- Απουσία επεξηγηματικών tutorials
- Προβλήματα με το pathfinding
- Στατική κάμερα

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 3
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 6.5

Παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, αλλά το εθιστικό gameplay του θα αποζημιώσει όσους ασχοληθούν μαζί του.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 KINGxCOOLZ (Level 13) 18/09/2012 16:06
Ωραίο φαίνεται,όταν ξαναπάρω ps3 να το αγοράσω?Καλό review.
#2 Lordwinter (Level 28) 18/09/2012 18:04
Εάν το βρεις σε κάποιο κατάστημα (σημαντική προϋπόθεση γιατί είναι αρκετά σπάνιο) και σε αρέσει αυτό το στυλ παιχνιδιών θα στο πρότεινα για αγορά.
#3 KINGxCOOLZ (Level 13) 18/09/2012 18:40
Ευχαριστώ για τη βοήθεια!Το βρήκα στο Public.
Score 6.5
5.53 User Score
(17 votes )
User Reviews 0
Genre: Action JRPG
Developer: Namco Tales Studio
Publisher: Namco Bandai Games
Διάθεση: Namco Bandai Hellas (210-6018800)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 31/8/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification