Dissidia Final Fantasy

Hot
REVIEWED ON PSP  

Dissidia Final Fantasy
Τhe warriors of light strike backH μακροβιότερη και συνάμα πιο εμπορική σειρά της Square Enix δεν είναι άλλη από το Final Fantasy, το οποίο μετρά περισσότερα από 20 χρόνια ιστορίας. Θέλοντας λοιπόν να γιορτάσει αυτές τις δύο δεκαετίες, η Ιαπωνική εταιρεία δημιούργησε ένα παιχνίδι στο οποίο συμπεριέλαβε χαρακτήρες από τα 10 πρώτα μέρη της σειράς. Στην Ιαπωνία, όπου και κυκλοφόρησε πρώτα στις 18 Δεκεμβρίου του 2008, το Dissidia αποτέλεσε μέρος της καμπάνιας για τον εορτασμό της εικοσαετίας από τη γέννηση της σειράς.

Η Square, θέλοντας να προσφέρει κάτι διαφορετικό, αποφάσισε να εξερευνήσει τα fighting μονοπάτια βάζοντας τους χαρακτήρες να παλέψουν σε επικές μάχες ένας με έναν. Αν και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τολμηρή επιλογή, απλά θα σας θυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει βγάλει στο παρελθόν ναι μεν λίγους αλλά τουλάχιστον ποιοτικούς fighting τίτλους, όπως το The Bouncer για το PS2 και το αλησμόνητο Bushido Blade για το PSX.Σενάριο
Η υπόθεσή μας επικεντρώνεται στην αιώνια μάχη μεταξύ της θέας της αρμονίας Cosmos και του θεού της διχόνοιας Chaos. Στη μάχη αυτή οι δύο θεοί κάλεσαν πολεμιστές από διάφορους κόσμους να πολεμήσουν στο πλευρό τους. Οι μαχητές του θεού Chaos όμως αποδείχτηκαν δυνατότεροι και έτσι ο ένας μετά τον άλλο οι πολεμιστές που μάχονταν για την θεά Cosmos άρχισαν να πέφτουν. Στους 10 αυτούς πολεμιστές, τους οποίους και ελέγχετε, δίνεται η αποστολή να μαζέψουν τους 10 κρυστάλλους οι οποίοι θα καταστρέψουν τον Chaos.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, καθώς και οι ανταγωνιστές τους, προέρχονται από τα 10 πρώτα παιχνίδια της σειράς Final Fantasy. Πιο αναλυτικά λοιπόν, στο πλευρό της Cosmos θα συναντήσουμε τους Warrior of light, Firion, Onion Knight, Cecil Harvey, Bartz Klauser, Terra Branford, Cloud Strife, Squall Leonhart, Zidane Tribal και Τidus. Οι πολεμιστές του θεού Chaos που μάχονται ως αντίπαλοί τους είναι οι: Garland, The Emperor, Cloud of Darkness, Golbez, Exdeath, Kefka Palazzo, Sephiroth, Ultimecia, Kuja και Jecht.

Modes
Το Dissidia Final Fantasy προσφέρει τέσσερα διαφορετικά modes. Το Destiny odyssey είναι το κλασικό story mode, κοινώς αυτό στο οποίο θα ξοδέψετε τις περισσότερες ώρες παίζοντας. Αφού ολοκληρώσετε το prologue επεισόδιο που περιλαμβάνει ένα μικρό tutorial έτσι ώστε να εξοικειωθείτε με τους μηχανισμούς της μάχης, μπορείτε να επιλέξετε όποιον από τους 10 διαθέσιμους ήρωες θέλετε και να ξεκινήσετε το προσωπικό του quest. Κάθε ήρωας έχει δικό του quest το οποίο έχει και διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας. Καλό θα είναι πρώτα να τελειώσετε τα πιο εύκολα σενάρια κι αυτό γιατί όταν βρείτε κάποιο όπλο ή κάποιο άλλο αντικείμενο, μπορείτε να το κάνετε equip σε όποιο χαρακτήρα θέλετε. Οπότε όταν επιχειρήσετε τα πιο δύσκολα σενάρια θα έχετε έναν ικανοποιητικό εξοπλισμό ίσως και μερικά summon που θα κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη.


Το επόμενο mode είναι το Arcade, εκεί όπου επιλέγετε έναν προκαθορισμένο χαρακτήρα και καλείστε να νικήσετε πέντε αντιπάλους στη σειρά. Εάν τα καταφέρετε θα κερδίσετε πολλά play points και κάποιο τυχαίο αντικείμενο. Δεδομένου του ότι οι χαρακτήρες είναι προκαθορισμένοι, δεν κερδίζετε experience points οπότε δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολύ χρόνο σε αυτό το mode. Εκτός βέβαια κι αν θέλετε να κάνετε practice τις διαφορετικές κινήσεις του ήρωα η να μαζέψετε play points τα οποία απαιτούνται για να ξεκλειδώσετε έξτρα περιεχόμενο του παιχνιδιού. Ενδεικτικά, μια μάχη στο story mode θα σας ανταμείψει με 10 play points ενώ οι πέντε arcade μάχες δίνουν 300 πόντους.

Το τρίτο mode είναι το Quick match, όπου επιλέγετε όποιον χαρακτήρα θέλετε από τους 20 των δύο θεών και τον βάζετε να πολεμήσει με κάποιον άλλο μαχητή της αρεσκείας σας. Μπορείτε να κάνετε και διάφορες τροποποιήσεις, όπως να αυξομειώσετε το level του αντιπάλου ή την μαχητική του ικανότητα ή ακόμα και την τακτική που θα ακολουθήσει. Σημαντική διαφορά με το Arcade mode είναι ότι εδώ οι χαρακτήρες δεν είναι προκαθορισμένοι και μπορείτε να κερδίσετε κανονικά experience από τις μάχες αυτές. Επίσης, στο συγκεκριμένο mode έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και κάποιον από τους πολεμιστές του θεού Chaos, όπως τον Sephiroth, τον Emperor κτλ.

Το communications mode αποτελεί το οnline mode του παιχνιδιού, το οποίο όμως δυστυχώς λειτούργει μόνο ως ad hoc, δηλαδή συνδέοντας δυο PSP ασύρματα. Αν και υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες σε αυτό το mode όπως ανταλλαγή friend cards, η συλλογή από artifacts που αφήνουν οι ηττημένοι πολεμιστές, τα ghost battles με παίχτες που έχετε ανταλλάξει κάποια friend card, σίγουρα το ad hoc δρα περιοριστικά και δεν συμβάλει σε μια ολοκληρωμένη online εμπειρία ενός RPG.Μάχες
Το Dissidia Final Fantasy ακροβατεί μεταξύ ενός RPG και ενός Fighting. Σκοπός σας είναι να ρίξετε τα hit points του αντιπάλου στο μηδέν. Κάθε χαρακτήρας έχει δυο μπάρες, μια για το bravery του και μια για τα hit points του. Αντίστοιχα έχει και δυο διαφορετικές επιθέσεις, την bravery η οποία εκτελείται πατώντας τον κύκλο, και την hp attack η οποία εκτελείται πατώντας το τετράγωνο. Κάθε φορά που εκτελείτε μια bravery attack, προκαλείται ζημιά στην bravery μπάρα του αντιπάλου και αντίστοιχα ανεβάζετε την δική σας ισόποσα. Η hp attack προκαλεί τόση ζημιά στα hit points του αντιπάλου, όσο και το bravery σας.

Σημαντικό στοιχείο στη μάχη αποτελεί το break, δηλαδή το να ρίξετε το bravery του αντιπάλου σας στο μηδέν. Αν το καταφέρετε, τότε ανταμείβεστε με σημαντική αύξηση του bravery σας, ικανή να αποτελειώσετε τον αντίπαλο με την επομένη hp attack σας. Οι μάχες γίνονται σε τρισδιάστατες αρένες στις οποίες έχετε απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Φυσικά εκτός από την επίθεση θα πρέπει να προσέξετε και την άμυνά σας γιατί το παιχνίδι δεν συγχωρεί λάθη. Έχετε επιλογή να κάνετε είτε block, είτε dodge τις επιθέσεις των αντιπάλων σας ή να χρησιμοποιήσετε την αρένα προς όφελος σας, για παράδειγμα να κρυφτείτε πίσω από έναν τοίχο και να αποφύγετε έτσι δυσάρεστες καταστάσεις. Εντυπωσιακή είναι κι η προοπτική ότι μπορείτε να πολεμήσετε και στον αέρα. Μάλιστα κάποιοι χαρακτήρες, όπως ο Zidane, είναι ειδικοί στα aerial battles.

Μια τελευταία παράμετρος που αξίζει να αναφέρουμε για την μάχη είναι το Ex mode. Αν μαζέψετε power ups μέσα στην αρένα, θα δείτε την μπάρα Ex mode να αρχίζει σταδιακά να γεμίζει. Όταν φτάσει στο μέγιστο θα είστε σε θέση να εξαπολύσετε μια πανίσχυρη επίθεση, την Ex burst. Αυτή η super επίθεση σε πολλούς θα θυμίσει τις limit break επιθέσεις που είχαμε δει σε παλιότερα παιχνίδια Final Fantasy.Αφού τελειώσει η μάχη, κερδίζετε play points με τα οποία μπορείτε να ξεκλειδώσετε χαρακτήρες, μουσικά θέματα, εναλλακτικά κοστούμια για τους ήρωες κτλ, gil με τα οποία μπορούμε να αγοράσετε πιο εξελιγμένο εξοπλισμό στο shop του story mode και exp points ώστε να ανεβούν level οι χαρακτήρες και να αποκτήσουν καλυτέρα στατιστικά και καινούργιες ικανότητες. Το level cap είναι το 99 και αν θέλετε να φτάσετε κάποιο χαρακτήρα σε αυτό το επίπεδο να ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε αρκετό grinding, είτε παίζοντας ξανά και ξανά το story mode του συγκεκριμένου ήρωα, είτε παλεύοντας στην αρένα.

Ένα από τα μειονεκτήματα του παιχνιδιού είναι η άνιση δυσκολία του. Από τη μια καλείστε να πολεμήσετε εχθρούς που θα τους ξεπαστρέψετε με ένα χτύπημα και στην επόμενη μάχη θα βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν χαρακτήρα 10 level περισσότερα από εσάς, ο όποιος συν τις άλλοις θα είναι και καλύτερα εξοπλισμένος.

Cosmos, the Goddess of Harmony. Chaos, the God of Discord

Αποστολές
Τα quests κάθε ήρωα μέχρι να φτάσει στο πολυπόθητο crystal χωρίζονται σε πέντε μέρη. Σε κάθε ένα από αυτά ο ήρωας ξεκίνα στην αρχή μιας σκακιέρας πάνω στην οποία υπάρχουν εχθροί, potions, σεντούκια και summon stones, έχοντας έναν περιορισμένο αριθμό κινήσεων που καθορίζεται από τα destiny points που έχετε διαθέσιμα. Κάθε κίνησή σας ξοδεύει ένα destiny point και στο τέλος του επιπέδου ανάλογα με τα destiny points που έχετε διαθέσιμα κερδίζετε διάφορα έπαθλα. Μπορείτε να κερδίσετε destiny points μόνο αν σκοτώσετε κάποιον ιδιαίτερα δυνατό αντίπαλο ο οποίος θα είναι αρκετά level μεγαλύτερός σας ή αν κερδίσετε έναν αντίπαλο σε χρόνο κάτω από 10 δευτερόλεπτα. Κοινώς, απαιτείται μεγάλη προσοχή στο πως θα χειριστείτε τις κινήσεις σας πάνω στη σκακιέρα ώστε να έχετε τα μέγιστα οφέλη για τον χαρακτήρα σας.

Πάντα στο τέλος του πέμπτου μέρους ο ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εχθρό του. Ο Cloud θα βρεθεί μπροστά στον Sephiroth, o Zidane στον Κuja κτλ. Μετά το τέλος της μάχης αυτής, ολοκληρώνεται το quest του χαρακτήρα καθότι αποκτά τον κρύσταλλό του. Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε κάποιον άλλο χαρακτήρα ή να ξαναπαίξετε το ίδιο story ώστε να βρείτε αντικείμενα που χάσατε στο πρώτο playthrough. Μάλιστα υπάρχουν σεντούκια τα οποία ανοίγουν μόνο στο δεύτερο playthrough. Αν θέλετε λοιπόν να βρείτε το 100% των αντικειμένων μέσα στο παιχνίδι, θα πρέπει να παίξετε περισσότερες από μια φορές το επεισόδιο κάθε χαρακτήρα.Summons
Στο story mode θα αποκτήσετε επίσης τα summons, τα οποία είναι ήδη γνωστά σε όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με κάποιο Final Fantasy. Δυστυχώς αν και το παιχνίδι διαθέτει περίπου 50 summons, τα αντικείμενα αυτά δεν δείχνουν τόσο εντυπωσιακά, όσο τα είχαμε συνηθίσει. Τα περισσότερα ενεργοποιούνται αυτόματα μέσα στο battle, δεν προκαλούν ζημιά στον αντίπαλο αλλά συνήθως αλλάζουν τις ισορροπίες στο bravery. Μπορούν για παράδειγμα να μηδενίσουν το bravery του αντιπάλου η να εξισώσουν τα braveries.

Κάποιες μάχες είναι αδύνατον να τις κερδίσετε χωρίς το κατάλληλο summon το οποίο σας δίνει μια πιθανότητα να κλέψετε την νίκη από τον αντίπαλο σας. Ένα ακόμα αρνητικό στοιχειό είναι ότι τα περισσότερα summons είναι σχεδόν άχρηστα και χωρίς λόγο ύπαρξης καθότι δεν προκαλούν κάποια συγκλονιστική αλλαγή μέσα στην μάχη. Έτσι λοιπόν όταν βρείτε το summon που σας ταιριάζει, λογικά δεν θα το αλλάξετε καθ’ όλη τη διάρκεια του story mode.

Πέρα από την εκνευριστική δυσκολία του, σε κάποια σημεία τα αρνητικά του Dissidia επικεντρώνονται στη χρήση της κάμερας και στο χειρισμό του. Η κάμερα δείχνει πολλές φορές ότι αδυνατεί να ακολουθήσει τη δράση και υπάρχουν σημεία στα οποία θα χάσετε τελείως την οπτική επαφή με το, χαρακτήρα σας, κάτι που συμβαίνει κυρίως στα κλειστά levels. Για παράδειγμα η κάμερα θα δείχνει τον τοίχο και ο ήρωας στην πίσω πλευρά του τοίχου θα δέχεται ανελέητα χτυπήματα χωρίς να μπορείτε να τον δείτε και να αντιδράσετε.

Όσον αφορά το χειρισμό για να κάνετε ένα απλό dodge θα πρέπει να πατήσετε δυο πλήκτρα ταυτόχρονα και να στρίψετε τον αναλογικό μοχλό ώστε να αποφύγετε την επίθεση. Η απόκριση μάλιστα δεν είναι η καλύτερη δυνατή και ενώ εσείς πατάτε τα πλήκτρα για να γλιτώσετε το χτύπημα, αυτό θα βρίσκει πάντα στόχο.


Αντοχή

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Dissidia αποτελεί η χωρίς υπερβολή τεράστια διάρκεια του. Για να ολοκληρώσετε το story mode σε ένα play through θα χρειαστείτε περίπου 30-40 ώρες. Αν θέλετε να ξεκλειδώσετε το maximum αυτών που προσφέρει το παιχνίδι θα πρέπει να ασχοληθείτε μήνες μαζί του, καθώς ο χρόνος που απαιτείται ξεπερνά τις 200 ώρες.

Αυτό που καταφέρνει όμως ο τίτλος της Square Enix, παρά την μεγάλη διάρκειά του είναι να μην γίνεται κουραστικός. Από την μια η φρενήρης δράση του από την άλλη η συνεχόμενη ανταμοιβή σας με αντικείμενα όταν κερδίσετε μια μάχη, δρουν καταλυτικά προκαλώντας εθισμό και κάνοντάς σας να θέλετε να παίξετε ακόμα περισσότερο. Προσθέστε ακόμα την ύπαρξη trophies τα οποία ονομάζονται accomplishments και φτάνουν τα 150 κι αντιλαμβάνεστε ότι η αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο εκτοξεύεται στα ύψη.

Γραφικά
Από πλευράς γραφικών, το Dissidia Final Fantasy συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους τίτλους του PSP. Ο σχεδιασμός των ηρώων είναι υπέροχος και ειδικά οι χαρακτήρες από τα πρώτα Final Fantasy αποδίδονται πανέμορφα στις τρεις διαστάσεις.. Τα οπτικά εφέ πολλές φορές κόβουν την ανάσα, ειδικά κατά την εκτέλεση των ex burst επιθέσεων. Μοναδική παρασπονδία αποτελεί ο σχεδιασμός των επιπέδων τα οποία ως επί τω πλείστον είναι φτωχά. Συγκεκριμένα, ο χρωματισμός τους είναι αρκετά μουντός σε σχέση με την πανδαισία χρωμάτων στο σχεδιασμό των ηρώων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα δε shadows εμφανίζονται τελείως στατικά.


Ήχος
Η μουσική ενορχήστρωση του παιχνιδιού είναι απλά μαγευτική. Εδώ θα ακούσετε τα καλύτερα μουσικά μέρη από τα 10 πρώτα παιχνίδια της σειράς. Στο μυαλό των παλιότερων fans του Final Fantasy είναι βέβαιο ότι τα themes θα φέρουν στο νου νοσταλγικές μνήμες. Ευτυχώς η Square Enix προνόησε και συμπεριέλαβε το soundtrack στο unlockable content, οπότε θα αποτελέσει μια καλή πρώτη επένδυση των play points σας, για να το ξεκλειδώσετε και να το ακούσετε όποτε θέλετε. Πέρα από τη μουσική, τα ηχητικά εφέ βρίσκονται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο στο voice acting όσο και μέσα στη μάχη. Δυστυχώς απουσιάζει το Ιαπωνικό voice acting, κάτι που έως ένα βαθμό θα στενοχωρήσει τους φανατικούς του είδους.

Επίλογος
Το Dissidia Final Fantasy είναι ένα παιχνίδι που παρά τα αρνητικά στοιχεία του καταφέρνει να είναι απόλυτα εθιστικό. Ταυτόχρονα, η υψηλή δυσκολία του σε ορισμένα σημεία αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους hardcore gamers. Όσο για το περιεχόμενό του, δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι του PSP, συνεπώς θα σας κρατήσει συντροφιά για πολύ καιρό.

Θετικά:
- Εξαιρετικό soundtrack
- Πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο
- Εθιστικό σύστημα μάχης
- 20 playable χαρακτήρες

Αρνητικά:
- Προβληματική κάμερα σε ορισμένα σημεία
- Υποβάθμιση των Summons
- Άνιση δυσκολία
- Δυσλειτουργίες στο χειρισμό

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8,5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.5

Είτε είστε οπαδοί της σειράς είτε όχι, το Dissidia Final Fantasy αξίζει να έχει μια θέση στη συλλογή σας.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Devilhunter_PS (Level 19) 26/01/2012 22:20
φοβερο παιχνιδι.και παρα πολυ μεγαλο σε διαρκεια,το 200 ωρες που αναφερεις ειναι παρα πολυ λιγο μπροστα στις 600+ που εχω ξοδεψει για να το παω 100%,και υπαρχουν ακομα πραγματα που δεν μπορω να παρω λογω του οτι θελουν να παιζεις online.ισως το αγαπημενο μου παιχνιδι αυτη τη γενια.

Προσωπικα δεν μου αρεσε το story και οι χαρακτηρες του παιχνιδιου.η ιστορια ειναι ακαταλαβιστικη στο ιδιο επιπεδο με αυτη του ffxiii και οι χαρακτηρες ειναι απο αδιαφοροι εως εκνευριστικοι(K UJA !!!)

για player vs player το παιχνιδι παιζεται μονο μεσω ad hoc,αν και υπαρχει και η εφαρμογη ad hoc party που συνδεειε psp με ps3 μεσω wireless
και μετα μεσω wired internet connection μπαινεις σε servers και παιζεις με αλλους psp owners......αν μπορεις να ανεχτεις τις συνεχεις αποσυνδεσεις,το και το εξευτελιστικα αργο framerate

τελος τα rpg elements του παιχνιδιου ειναι αρκετα περιπλοκα,αν θελετε να μαθετε πως να φτιαχνετε ενα καλο accessory build,πως να παρετε καλυτερα equipments και accessories,καθ ως και πως θα τερματισετε το παιχνιδι 100%,θα πρεπει να ανοιξετε κανα strategy guide η να μπειτε σε καποιο forum.

το παιχνιδι εχει σιγουρα καποια αρνητικα,αλλα αν εχετε psp ειναι απ τα καλυτερα παιχνιδια που μπορειτε να παρετε.το συστηνω ανεπυφηλακτα
#2 tensazangetsu (Level 12) 27/01/2012 01:10
Λιγα χρονια αργησαμε αλλα δεν πειραζει.Οντως ενα απο τα πιο δυνατα παιχνιδια του PSP.Στο θεμα της πλοκης συμφωνω με τον Devil απο κατω.Ηταν απλα ακυρη.Ωστοσο ηταν μια πρωτη ματια στο τι θα γινει αν συνθεσουμε ολα τα Final Fantasy μαζι.Το 012 Duodesim μπορω να πω πως κυμανθηκε στα ιδια επιπεδα με το Dissidia,με απλα μεγαλυτερη ποικιλια σε κινησεις και παιχτες.Παρ'ολα αυτα καλα εκανες και μας το θυμισες Παντελη,ειναι απο τους Must τιτλους του PSP.Και οπως ελεγε στην αρχη της τελευταιας μαχης ο Chaos και μου εχει μεινει μεχρι σημερα "Hope does not exist"
#3 JohnShepard (Level 13) 27/01/2012 01:34
Από τα καλύτερα games του PSP και όχι άδικα. Ωραίο review. Αυτά να βλέπουν οι developers γιατί ότι διαρκεί σε portable κρατάει με το ζόρι 4-5 ώρες και το θεωρούν επίτευγμα.
Score 8.5
8.62 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG/Fighting
Developer: Square Enix
Publisher: Square Enix
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 4/9/2009
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification