Ακόμα περισσότερο κάψιμο.
Η σειρά Fifa διανύει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Στο επίπεδο που έχει φτάσει το ποδοσφαιράκι της EA Sports, τα περιθώρια βελτίωσης είναι μικρά και οι developers φροντίζουν κάθε χρόνο να μας επιβεβαιώνουν ότι δεν επαναπαύονται με τίποτα.
Κάποιος που έχει «λιώσει» τα τελευταία Fifa και που έχει διαβάσει τα previews του GameWorld για το Fifa 12 μπορεί να σκέφτηκε ότι δεν θα έχουμε τις μεγάλες αλλαγές που είδαμε στα Fifa 10 και Fifa 11. Η αλήθεια όμως είναι ότι το gameplay του Fifa δεν χωράει πλέον αμφισβήτησης και οι όποιες μετατροπές πρέπει να γίνονται με προσοχή. Με την σιγουριά που εμπνέει, το Fifa αρχίζει να θυμίζει πλέον κάτι από Football Manager. Πρώτον γιατί έφτασε σε ένα επίπεδο που χωράνε λίγες αλλαγές και δεύτερον γιατί “μπορεί να μην έχουμε και τα καλύτερα γραφικά στο κόσμο ρε αδερφέ, αλλά who cares? Άστο για του χρόνου!”.
Περιβάλλον
Η πρώτη αλλαγή που θα δείτε με το που θα συνδεθείτε στο Fifa 12, έχει να κάνει με τα μενού. Πλέον, δεν υπάρχει το κάθετο browsing. Υπάρχουν μεγάλα οριζόντια buttons, τα οποία με ένα πάτημα ξεδιπλώνουν κάθετα υπομενού για να σας οδηγήσουν στην επιλογή σας. Η αλήθεια είναι ότι ειδικά όσοι είχατε συνηθίσει το παλιό layout, θα δυσανασχετήσετε στην αρχή, αλλά μετά απ’ τις πρώτες ώρες θα έχετε μάθει πλέον που βρίσκονται οι νέες επιλογές.
Database
Σε σύγκριση με το Fifa 11, η σεζόν αυτή μας επιφυλάσσει μια ολίγον τι δυσάρεστη έκπληξη. Αντί να έχουμε αύξηση των πρωταθλημάτων έχουμε μείωση! Πιο συγκεκριμένα, η Τσεχία και η Τουρκία είναι τα δύο πρωταθλήματα τα οποία αφαιρέθηκαν από την database. Άρα από τις 24 χώρες, τώρα έχουμε 22. Από τις ελληνικές ομάδες παραμένουν οι τέσσερις εκπρόσωποί μας, δηλαδή ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ.
Βέβαια, οι εκατομμύρια πωλήσεις του Fifa 11 ανά τον κόσμο, μας βάζουν σε σκέψεις για τον λόγο που δεν προστέθηκαν περισσότερα πρωταθλήματα. Άραγε η EA δεν ήθελε να επενδύσει χρήματα σε νέα δικαιώματα ή μήπως δεν ήταν ικανοποιημένη από τις πωλήσεις στις χώρες που δεν συμπεριέλαβε; Όπως και να ‘χει, όταν μαθαίνεις ότι ο αιώνιος ανταγωνιστής σου θα αρκεστεί στα λίγα, είναι λογικό να κάνεις κι εσύ πίσω. Πάντως, είναι απορίας άξιο πως το Fifa έχει μέχρι κι Ελβετικό, Μεξικάνικο, Πολωνικό και Αυστριακό πρωτάθλημα, αλλά όχι Ελληνικό.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο παιχνίδι έχουν περαστεί όλες οι τελευταίες μεταγραφές κι εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο Internet θα γίνονται συχνά updates ώστε να ενημερώνεται η βάση σας.
EA Sports Football Club και…Level Up!
Η πιο ορατή προσθήκη στο φετινό Fifa είναι το EA Sports Football Club. Με το που θα συνδεθείτε στο παιχνίδι σας ζητείται να δηλώσετε την ομάδα που υποστηρίζετε. Από το σημείο αυτό κι έπειτα, οι επιδόσεις σας μετράνε στην πρόοδο της ομάδας σας. Πως; Πολύ απλά με το σύστημα των levels! Είτε παίζετε Single-Player, είτε multiplayer, αποκτάτε xp. Μόλις μαζέψετε τον απαραίτητο αριθμό από xp τότε περνάτε στο επόμενο level. Από το xp που μαζεύουν οι υποστηρικτές μιας ομάδας καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, βγαίνει ένας μέσος όρος, ο οποίος καθορίζει τους πόντους της ομάδας σας.
Το βασικό μενού του EA Sports Football Club είναι προσβάσιμο αν πατήσετε το κουμπί Select από το βασικό μενού. Εκεί θα συναντήσετε μια εικονική κατάταξη ομάδων, στην οποία προστίθενται οι πόντοι. Κάθε εβδομάδα, ανάλογα με τους πόντους που έχουν μαζευτεί, οι ομάδες ανεβαίνουν ή πέφτουν κατηγορία. Δεν έχει καμία σημασία πόσους υποστηρικτές έχει ένας σύλλογος, αλλά πόσος είναι ο μέσος όρος του xp που συγκεντρώνεται. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα απόκτησης πόντων. Από το Level 1 στο Level 2 χρειάζονται 1000 πόντοι. Οι απλές λειτουργίες, όπως το ξεκίνημα νέας καριέρας ή η δημιουργία ενός παίκτη δίνουν 10 πόντους. Μία νίκη σε single-player αγώνα μπορεί να δώσει περίπου 120-150, ενώ στα online όπου εμπίπτουν και τα τουρνουά η ταρίφα ανεβαίνει.
Το μεγαλύτερο ποσό σε xp όμως το δίνουν τα challenges του EA Sports Football Club. Οι προκλήσεις αυτές εμφανίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σας βάζουν στο τρυπάκι να περάσετε έναν δύσκολο αγώνα στον οποίο θα πρέπει να ανατρέψετε το εις βάρος σας σκορ. Για παράδειγμα, με την Chelsea εναντίον της Manchester United, κληθήκαμε να κάνουμε το εις βάρος μας 1-3 σε 4-3! Ναι μεν είχαμε μεσαίο επίπεδο δυσκολίας, αλλά το να μπουν τρία γκολ σε ένα ημίχρονο δεν είναι κι ότι ευκολότερο. Πολλά τα xp λοιπόν, αλλά σε περιπτώσεις αποτυχίας χάνετε πολύτιμο χρόνο.
Τέλος, μέσω των Leaderboards μπορείτε φέτος να συγκρίνετε το level σας και το xp που κερδίζετε με αυτό των φίλων σας. Αυτή είναι μια πολύ καλή τακτική της EA για να σας βάλει στην διαδικασία του ανταγωνισμού. Το πέτυχε για πρώτη φορά με το Autolog του Need for Speed: Hot Pursuit, το συνεχίζει και τώρα. Βέβαια όλα αυτά κοστίζουν σε resources κι αυτό φέτος έχει αντίκτυπο στο loading, το οποίο έχει αυξηθεί κατά ορισμένα δεύτερα, κυρίως πριν από κάθε παιχνίδι.
Game Modes
Στα υπόλοιπα game modes του Fifa συναντάμε τις γνωστές επιλογές. Δηλαδή την δυνατότητα δημιουργίας φιλικού, κυπέλλου ή πρωταθλήματος, καθώς επίσης και το Career Mode, όπου υπάρχει η καριέρα μέσω του Virtual Pro, αλλά και η κλασική καριέρα προπονητή.
Η δημιουργία παίκτη Virtual Pro σας δίνει τις ίδιες επιλογές με πέρυσι, στις οποίες ως γνωστόν συγκαταλέγεται και το Game Face, μια λειτουργία με την οποία μπορείτε να προσθέσετε την φωτογραφία σας στο κεφάλι του ποδοσφαιριστή που δημιουργήσατε. Αναλαμβάνοντας τον παίκτη σας, παίζετε σε φιλικούς online αγώνες, σε πρωταθλήματα που στήνετε με ομάδες (κάθε παίκτης χειρίζεται από έναν Virtual Pro) ή στην πατροπαράδοτη single-player καριέρα. Εδώ η EA μας επιφύλασσε μια έκπληξη, καθώς πριν από κάθε παιχνίδι μπορείτε αν θέλετε να ελέγξετε όχι μόνο τον παίκτη σας, αλλά ολόκληρη την ομάδα.
Ακόμα όμως κι αν αποφασίσετε την hardcore μέθοδο, δεν θα πάει χαμένος ο κόπος σας. Το A.I. είναι τέτοιο ώστε με την βοήθεια του Pro Player Intelligence, οι συμπαίκτες σας σκέπτονται πιο λογικά, ενώ σας δίνουν την μπάλα αμέσως μόλις τους την ζητήσετε, όπου κι αν βρίσκονται. Σας την δίνουν όμως ακόμα κι αν δεν την ζητήσετε, αρκεί να βρίσκεστε στην κατάλληλη θέση, κάτι που σε σπάνιες περιπτώσεις που θα πατήσετε το κουμπί της πάσας (για να ζητήσετε μπάλα) μπορεί να αποβεί μοιραίο κι έτσι ο παίκτης σας να…πουλήσει την μπάλα στον αντίπαλο.
Η απόδοσή σας εξαρτάται από τις σωστές ή λανθασμένες πάσες που δίνετε, από τους χώρους όπου κινείστε και βέβαια από τα γκολ που θα πετύχετε. Οι αντίπαλοί που πρέπει να μαρκάρετε είναι σημειωμένοι με κόκκινους κύκλους, οι οποίοι πότε είναι έντονοι και πότε αχνοφαίνονται, ανάλογα με την σπουδαιότητα του μαρκαρίσματος. Υπάρχουν ακόμη τα γνωστά βελάκια που σας υποδεικνύουν προς τα που θα πρέπει να κινηθείτε, αν παρεκτραπείτε και βγείτε εκτός θέσης. Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να κριτικάρουμε και τον…προπονητή, ο οποίος ανά διαστήματα θα σας βάζει σε θέσεις διαφορετικές από την προκαθορισμένη που θέλετε να παίζετε!
Για κάθε σωστή σας ενέργεια, όπως πάσες, τάκλιν, κάθετες μπαλιές και γκολ, ξεκλειδώνετε ανά διαστήματα διάφορα achievements και αντίστοιχα εξελίσσετε τα χαρακτηριστικά του παίκτη σας, πράγμα πολύ σημαντικό όταν αργότερα θα χρειαστεί να κοντραριστείτε online. Η απόδοσή σας είναι για άλλη μια φορά μονίμως ορατή όσο παίζετε, ενώ για παρηγοριά στο τέλος του ματς μπορείτε να δείτε την συνολική απόδοση της ομάδας σας, για να παρατηρήσετε φέτος ότι –ευτυχώς- υπάρχουν πολλοί που έπαιξαν…χειρότερα από εσάς.
Career Mode
Είναι ίσως το πιο hot single-player mode, το οποίο και φέτος στέκεται με τη σειρά του στο ύψος των περιστάσεων. Πλέον, το σύστημα μεταγραφών έχει αλλάξει και είναι πιο δίκαιο. Καταρχήν υπάρχει ένα deadline στις 31 Αυγούστου, το οποίο σας δίνει μια αντίστροφη μέτρηση και μέσα σε 8 ώρες (που στην πράξη μοιάζουν με μέρες), θα πρέπει να έχετε κλείσει και τις τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις.
Υπάρχει επίσης καλύτερη παρουσίαση ειδήσεων, ενώ ο χαρακτήρας των παικτών παίζει σημαντικό ρόλο. Ο Mario Balotelli της Manchester City για παράδειγμα (θα μου επιτρέψετε την έκφραση «κλασικό κωλόπαιδο») θα αρχίσει να σας γκρινιάζει αν δεν τον βάζετε να παίζει, πόσο μάλλον όταν έχει φέτος μπροστά του τον Tevez και τον Aguero. Αντίστοιχα, στις μεταγραφές θα αντιμετωπίσετε κι εκεί δυσκολίες, καθώς το να έχετε χρήμα με τη σέσουλα δε σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα αγοράζετε όποιον θέλετε. Ο Puyol, ακόμα και σε αυτή την ηλικία, δύσκολα φεύγει από την Barcelona, ενώ ο Alex της Chelsea κι ο Gareth Bale της Tottenham δεν θα δεχτούν να έρθουν εύκολα σε άλλη ομάδα της Premier League, επικαλούμενοι δήθεν περισσότερα χρήματα. Αντίθετα, φέραμε στο Αγγλικό πρωτάθλημα με χαρακτηριστική ευκολία τον Lavezzi, τον Hulk και τον Akinfeev, οι οποίοι στο Fifa βγάζουν μάτια φέτος.
Όσοι είστε λάτρεις των ακαδημιών, μπορείτε να προσλάβετε scouts διαφόρων ικανοτήτων και να τους στείλετε σε συγκεκριμένες χώρες ανά τον κόσμο, όπου θα ιδρύσουν ακαδημίες με σκοπό την εύρεση ταλέντων. Κάθε μήνα θα σας ειδοποιούν για τις ανακαλύψεις τους, προτείνοντάς σας παίκτες 14-16 ετών με το πιθανό τους rating και το πόσο καλοί μπορεί να γίνουν. Αυτούς αν θέλετε τους προσλαμβάνετε στην ομάδα νέων, ενώ όσοι είναι από 16 και πάνω μπορούν να πάρουν συμβόλαιο στην πρώτη σας ομάδα και είτε να ξεκινήσουν να παίζουν είτε να στέλνονται δανεικοί για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους.
Gameplay
Ο χειρισμός του Fifa 12 έχει αλλάξει κυρίως σε έναν τομέα που δεν είναι άλλος από το σύστημα άμυνας. Φέτος, έχουμε το Tactical Defending, το οποίο σας επιτρέπει να μαρκάρετε τον αντίπαλό σας κρατώντας μια απόσταση ασφαλείας. Αν έχετε δοκιμάσει το demo, τότε πιθανόν να συμφωνείτε μαζί μου ότι το σύστημα αυτό δεν αποδίδει, με την έννοια του ότι αν θέλεις να πιέσεις για να κλέψεις την μπάλα θα πρέπει να το κάνεις manually. Και manually δεν γίνεται να προβλέψεις που θα κινηθεί ο παίκτης!
Συνεπώς, η πλειοψηφία από εσάς θα προτιμήσει τον παλιό τρόπο άμυνας που είναι το Legacy Defending με την οποία απλά με το κουμπί της πάσας πιέζετε κατευθείαν τον αντίπαλο, ενώ με το κουμπί του σουτ φέρνετε έναν δεύτερο παίκτη κοντά. Η εναλλαγή αυτή στο σύστημα άμυνας γίνεται πολύ εύκολα από τα Settings, τόσο εκτός όσο και εντός αγώνα. Αν θέλετε βέβαια να κρατήσετε απόσταση απ’ τον αντίπαλο χωρίς πίεση, χρησιμοποιείτε τα triggers. Στο PS3, με το L2 τον κρατάτε σε μια απόσταση λίγων μέτρων, ενώ με το R2 στέλνετε έναν συμπαίκτη σας να πιέσει, ενώ εσείς καλύπτετε τον αμυνόμενο (η λεγόμενη διαγώνια κάλυψη).
Στον ορισμό των κουμπιών παρατηρήσαμε φέτος μια διαφορά. Ότι για να μπορέσετε να βάλετε το Sprint στο R1 ή το RB αντίστοιχα, θα πρέπει να κάνετε μόντα. Συγκεκριμένα, επιλέγοντας τον Custom τρόπο χειρισμού για να ορίσετε δικά σας buttons, το Sprint θα πάει υποχρεωτικά στο d-pad κάτι που σίγουρα δεν θέλετε. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε λοιπόν είναι να επιλέξετε πρώτα τον Alternate τρόπο χειρισμού (με το σουτ στο αριστερά κουμπί απ' την τετράδα, γιατί φαντάζομαι οι περισσότεροι εκεί θα το προτιμάτε) και στη συνέχεια να κάνετε μία και μόνο αλλαγή, αυτή της εντολής Sprint. Πραγματικά είναι απορίας άξιο πως η EA δεν είχε παρατηρήσει αυτό το bug ή πως μετά από τόσες εκδόσεις μας παρουσιάζει ακόμα το σουτ στο δεξί button ως κλασικό τρόπο χειρισμού.
Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τον δρόμο για τα δίχτυα τότε ακούστε κι αυτό. Τα σουτ και οι τερματοφύλακες έχουν μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι! Δηλαδή για άλλη μια φορά θα χάσετε πολλά τετ-α-τετ, κάτι που μπορείτε ως ένα μικρό βαθμό να αποφύγετε αν χρησιμοποιήσετε το κουμπί Finesse shot πριν την εκτέλεση του σουτ. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να προτιμήσετε τα σουτ προς κενή εστία ή προς ελεύθερο συμπαίκτη που βλέπει κενή εστία, ενώ ως αμυνόμενοι μπορείτε να ελέγξετε και τον τερματοφύλακά σας με το Select. Οι σέντρες είναι άλλη μία καλή μέθοδος για την επίτευξη τέρματος, αφού αν πάρετε την κατάλληλη θέση και πιέσετε το σουτ σωστά, τότε πετυχαίνετε την ιδανική κεφαλιά.
Με την νέα Impact Engine, σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας δεν νιώθετε ποτέ ότι η CPU σας αδικεί.
Η νέα Impact engine παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο gameplay, καθώς τώρα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους παίκτες σας, κάνοντας οικονομία δυνάμεων. Τα φαινόμενα πτώσης στο χορτάρι μετά από σύγκρουση είναι πιο συχνά από ποτέ, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο ημίχρονο κι αυτό διότι όσο περνάει η ώρα κι όσο πέφτει η αντοχή των παικτών, τόσο «κλατάρουν» άρα είναι πιο επιρρεπείς σε πτώσεις και τραυματισμούς.
Αυτό που όμως θα πρέπει πάνω απ’ όλα να κρατήσουμε απ’ την Impact engine είναι την δικαιοσύνη που υπάρχει στις συγκρούσεις των παικτών. Ποτέ ξανά δεν θα νιώσετε ότι αδικείστε από μια διεκδίκηση της μπάλας. Αντίθετα, θα μπορείτε να «βάλετε το χεράκι σας» και να τραβήξετε έναν αντίπαλο απ’ τη φανέλα για να τον καθυστερήσετε, αρκεί να μην το παρακάνετε και βγει εις βάρος σας. Πάντως, δεν είναι τυχαίο το ότι ο Dave Rutter θεωρεί την Impact Engine ως την μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδο της σειράς απ’ την εποχή της μεταφοράς του Fifa στις κονσόλες PS3 και Xbox 360.
Στις ντρίπλες συναντάμε το Precision Dribbling, ένα νέο σύστημα που σας επιτρέπει να ντριπλάρετε ακόμα κι αν οι αντίπαλοι σας κρατούν. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κάνετε πιο μικρά κοντρόλ της μπάλας ώστε να την έχετε κοντά σας, άρα να την ελέγχετε καλύτερα. Οι ντρίπλες εκτελούνται για άλλη μια φορά με το L2 (PS3) ή το LT (Xbox 360) και το δεξί analog stick προς την ανάλογη κατεύθυνση και περιλαμβάνουν πατήματα της μπάλας, περιστροφές, προσποίηση με το εξωτερικό του ποδιού κτλ.
Online
H πιο συναρπαστική εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος με το Fifa 12 είναι τα online modes του, τα οποία όσο πάνε και αυξάνονται. Υπάρχουν λοιπόν αγώνες από 1vs1 μέχρι 11vs11 όπου ελέγχετε όποιον παίκτη θέλετε (από πέρυσι ως γνωστόν και τον τερματοφύλακα), ματς μεταξύ Virtual Pro, τουρνουά ή το Head to Head Seasons. Σε αυτό, μπορείτε από φέτος να παίζετε μεν επίσημους αγώνες, αλλά να κερδίζετε εικονικούς πόντους κατάταξης. Με τους πόντους αυτούς, για κάθε 10 αγώνες σας μπορείτε να ανεβείτε ή να πέσετε κατηγορία, από τις 10 διαθέσιμες που υπάρχουν. Επιπλέον, στο Head to Head κάθε λίγες εβδομάδες υπάρχουν και έκτακτα κύπελλα, τα οποία δίνουν πολλούς πόντους και xp σε όσους τα κερδίσουν.
Μια σημαντική αλλαγή που πρέπει να προσέξετε στο θέμα της άμυνας είναι το Tactical Defending, το οποίο είναι υποχρεωτικό στο Online. Αυτό ίσως δυσκολέψει όσους από εσάς δεν έχουν εμπειρία με τις τελευταίες εκδόσεις του Fifa και ίσως σας αναγκάσει να παίξετε έτσι και εναντίον της CPU για να εξοικειωθείτε. Απ' την άλλη, το να μην πιέζεις αυτόματα τον αντίπαλο στο Legacy Defending είναι ακόμη πιο ρεαλιστικό κι αυτή είναι άλλωστε η λογική της EA Sports. Σκεφτείτε ότι κι οι άλλοι παίκτες θα..."βράζουν στο ίδιο καζάνι" με εσάς. Η αλλαγή ισορροπιών θα υπάρχει μόνο σε μεικτούς αγώνες Virtual Pro μαζί με παίκτες της CPU, κάτι που όμως δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους εξοικειωθούν με το Tactical Mode και μάθουν να αμύνονται κατ' αυτό τον τρόπο. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα ranked matches, ενώ στα υπόλοιπα θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Legacy mode για να αμυνθείτε.
Τέλος, πέρα από το EA Sports Football Club, το οποίο καταγράφει διαρκώς το experience που κερδίζετε όσο παίζετε Fifa, δεν θα μπορούσαμε παρά να ασχοληθούμε και με το Ultimate Team, το οποίο από πέρυσι που διατίθεται δωρεάν από την Electronic Arts, έχει πλέον μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Στο Ultimate Team δεν φαίνεται να έχουν γίνει ιδιαίτερες αλλαγές, παρά μόνο υπάρχει ένα πιο λεπτομερές tutorial για όσους είστε αρχάριοι στο είδος.
Συνοπτικά, για τους μη γνώστες, απλά θα αναφέρουμε ότι δημιουργείτε μια ομάδα με το όνομα που θέλετε και σας δίνονται κάποιοι αρχικοί παίκτες. Κερδίζοντας μεμονωμένους αγώνες ή τουρνουά (Single-Player ή Online) αποκτάτε Coins. Με τα coins αυτά αγοράζετε παίκτες μέσω έτοιμων πακέτων από την EA ή μέσω του Trade (δηλαδή με αγορά από άλλους χρήστες που τους πουλάνε). Μπορείτε επίσης κι εσείς να πουλήσετε όποιον παίκτη θέλετε ή να αγοράσετε ακόμα και προπονητές, εμφανίσεις, γήπεδα και διάφορα άλλα καλούδια για την ομάδα σας.
Οι κάρτες τόσο των παικτών, όσο και των άλλων extras που αγοράζετε χωρίζονται σε μπρούτζινες, ασημένιες και χρυσές. Ανάλογη είναι λοιπόν και η αξία τους στο χρηματιστήριο τιμών. Στόχος σας είναι απλά να χτίσετε την καλύτερη δυνατή ομάδα (αν είναι δυνατόν με χρυσούς παίκτες) και να κατακτήσετε τα online τουρνουά που έχουν την μορφή κυπέλλων 16 ομάδων, με νοκ-άκουτ αγώνες.
Fifa Live Season
Για όσους επιθυμούν κάποιες έξτρα υπηρεσίες, η EA Sports σας επιτρέπει (με το ανάλογο αντίτιμο) να ξεκλειδώσετε το Fifa Live Season, στο οποίο ενημερώνεστε με Live στατιστικά για τις ομάδες σας και παίζετε επίσης live τους πραγματικούς αγώνες κάθε αγωνιστικής στην κονσόλα σας. Το κόστος για κάθε πρωτάθλημα είναι 400 MS points (4.5€) ή 800 MS points (9€) όλα μαζί. Υπάρχουν επίσης έξτρα πακέτα προσφορών με πολύ λιγότερα ευρώ, με τα οποία αγοράζετε νέα slots για να δημιουργήσετε δικές σας ομάδες στον editor και νέα τουρνουά, όπως επίσης να χρησιμοποιήσετε τις δικές σας ομάδες στο Career mode ή γενικότερα να ξεκλειδώσετε κρυφές επιλογές του editor.
Όλα αυτά τα καλούδια καλό θα ήταν να τα παρείχε η EA δωρεάν, καθώς με τόσες δραστηριότητες στο Fifa 12 και δεδομένης της κρίσης, λίγοι θα είναι αυτοί που θα τα επιλέξουν. Ελπίζουμε πάντως μελλοντικά να πάρουν κι αυτά τον δρόμο του Ultimate Team, δηλαδή του τζάμπα ή έστω να ξεκλειδώνονται με την προϋπόθεση ότι θα ανεβείτε ένα συγκεκριμένο level.
Γραφικά
Η νέα graphics engine του Fifa δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σύγκριση με την περυσινή, όμως οι developers απεικόνισαν φέτος πολύ καλύτερα τα πρόσωπα των παικτών και τις αντιδράσεις τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές, από την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, μέχρι τα κοντινά πλάνα κάθε κάμερας.
Με αφορμή την Impact engine, έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά στα animations και στο collision detection, ενώ στην έκδοση για PC με μια καλή κάρτα γραφικών και μια ψηφιακή οθόνη θα απολαύσετε φέτος γραφικά εφάμιλλα των κονσολών. Με όλες αυτές τις αλλαγές στο gameplay, ο σχεδιασμός των γηπέδων έχει για άλλη μια φορά θυσιαστεί για χάρη της νέας engine, τόσο ώστε να αποφεύγονται τα κοντινά πλάνα στις εξέδρες και τους οπαδούς, κυρίως για λόγους αισθητικής.
Αλλαγή σκυτάλης
Ο επί σειρά ετών σχολιαστής του Fifa Andy Gray, δεν συνεργάστηκε φέτος με την EA. Παραχώρησε έτσι την θέση του στον…βετεράνο του είδους, τον 66χρονο Martin Tyler, ο οποίος συνεχιζει το σερί εμφανίσεων κι αναλαμβάνει πλέον ηγετικό ρόλο. Δίπλα του έχει για βοηθό του τον βετεράνο ποδοσφαιριστή Alan Smith. Οι ατάκες τους είναι σε κάθε περίσταση εύστοχες, ενώ δε λείπουν και οι εκτενείς αναλύσεις για τις ιστορίες μικρών και μεγάλων ομάδων.
Στην μουσική, η επιλογή κομματιών είναι και την φετινή σεζόν επιτυχής. Μικρής εμβέλειας αλλά σημαντικοί καλλιτέχνες απαρτίζουν την λίστα, η οποία ακούγεται σε κάθε περίσταση ευχάριστα. Βέβαια κάτι μου λέει ότι ίσως οι φετινές επιτυχίες δεν θα είναι αντάξιες του Fifa 11. Σε κάθε περίπτωση θα φανεί στην πορεία.
Επίλογος
Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, το Fifa 12 είναι αναμφισβήτητα από τους κορυφαίους τίτλους της χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο το ότι αναδείχτηκε ως το καλύτερο παιχνίδι για κονσόλα στην φετινή Gamescom (άλλωστε οι ευρωπαίοι ξέρουν από μπάλα). Ούτε είναι τυχαίο το ότι πετυχαίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια πωλήσεις. Έχει άραγε μεγαλύτερο σκαλοπάτι στο βάθρο; Ναι, έχει. Όταν δούμε καλύτερα γραφικά και περισσότερα πρωταθλήματα, τότε πλέον ο τίτλος της EA θα γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα. Προς το παρόν, αν κάνετε το λάθος κι αφιερώσετε μία ολόκληρη μέρα μαζί του, μετά δεν θα ξεκολλάτε...ούτε με σφαίρες.
Θετικά:
- Η Impact Engine που επηρεάζει συγκρούσεις, τραυματισμούς και αντοχή
- Το EA Sports Football Club και το σύστημα των levels
- Πιο ρεαλιστικό A.I., σε συμπαίκτες (Virtual Pro) και αντιπάλους
- Βελτίωση στα γραφικά και ιδιαίτερα στον σχεδιασμό των προσώπων
- Προσεγμένος σχολιασμός για άλλη μια χρονιά
- Σύγχρονα γραφικά και στην έκδοση για PC
Αρνητικά:
- Δύο λιγότερα πρωταθλήματα σε σχέση με πέρυσι
- Μεγαλύτερο loading
Βαθμολογία PS3
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.2
Βαθμολογία Xbox 360, PC
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.1
Θέλω να ανέβω όλα τα levels. Κάποιος να με αποσυνδέσει για να σταματήσω να παίζω!
Μάνος Γρυπάρης
Comments
ακομα λιγο θελει 4 και σημερα για ειναι στα χερια μου
Αν είχε και ελληνικό πρωτάθλημα θα έπαιρνε 11 με τόνο!
Πιστευω αυριο μεθαυριο θα βγει στα καταστήματα.Άντ ε καλό κάψιμο σε όλους...
Σοβαρευτείτε, το site είναι αντικειμενικό, αλλά επειδή εσείς δεν είστε το βλέπετε έτσι σας θίξαμε το pro σας και σας πείραξε. Ρε παιδιά καλό και το pro δε λέω αλλά φέτος είναι ΦΑΝΕΡΑ μπροστά το fifa, δε χρειάζεται να είστε Χόγκινς ή Αϊνστάιν για να το καταλάβετε όσοι έπαιξαν το demo είδαν την διαφορά.
Αλλα δε θα μπω στη παγιδα να βαλω 0 στο Pro οπως κανετε καποιοι.Αφηστε τους να καουνε ρε αφου το αποτελεσμα το ξερουμε.
Ευχαριστη παντως ειναι η βελτιωση των γραφικων. Ειχε μεινει πισω το FIFA.
Κάθε χρόνο όλο και καλύτερο.Για μένα αν είχε ακόμα καλύτερα γραφικά θα έπαιρνε 10.
Δεύτερον μόνο κ μόνο που καταδικάζεται τόσο εύκολα το tactical defence αυτό δείχνει ότι δεν μπήκατε κ ιδιαίτερα στον κόπο να το μάθετε.
Κ επίσης δεν αναφέρεται πουθενά την χρησιμότητα που έχει πλέον το πλήκτρο SELECT οπού σου δίνει τον έλεγχο του τερματοφύλακα την ώρα που το πατάς αν έχει την μπάλα ο αντίπαλος!
Kαι ειναι απολυτα λογικο να μην υπαρχει.
Ο μονος τροπος να κατσει καποιος να ασχοληθει κ να μαθει το tactical defence θα ειναι να σε υποχρεώσει το παιχνιδι να το κανεις, διαφορετικα αν υπηρχε η δυνατοτητα επιλογης ολος ο κοσμος θα επελεγε τον ευκολο τροπο legacy defence κ το tactcal θα πηγαινε απατο.
Με το Tactical defence παιζεται καλυτερη μπαλα!
Τελος αυτο το πραγμα που ολοι μας απο την αρχη ως το τελος του ματς ειχαμε πατημενο το πρεσινγκ συνεχεια για να αμυνθουμε.