DC Universe Online

Hot
REVIEWED ON PS3   PC  

DC Universe Online review
Ένας τίτλος που υπόσχεται περισσότερα από το περιεχόμενο του




Τα MMORPG με υπερήρωες δεν είναι κάτι το καινούργιο. Μετά τα City of Heroes, City of Villains και Champions Online, άλλος ένας αντίστοιχος τίτλος έρχεται στο προσκήνιο. Το DC Universe Online , είναι ένα ακόμα RPG στο οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να ντύσετε τον χαρακτήρα σας σε στενά παντελόνια και φανταχτερά χρώματα και να του δώσετε τη δύναμη ενός υπερήρωα. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Sony Online Entertainment και βασίζεται περισσότερο στην άμεση δράση παρά σε στοιχεία ανάλογων τίτλων όπως, τα World of Warcraft και Lineage.



Σενάριο
Βρισκόμαστε στο σήμερα, αλλά η εισαγωγική κινηματογραφική σκηνή λαμβάνει χώρα σε ένα μέλλον, που έχει πληγεί από τους πολέμους. Μας απεικονίζει λοιπόν μια τελική μάχη ανάμεσα στους μεγαλύτερους υπερήρωες και τους κακοποιούς του κόσμου, στην ερειπωμένη πόλη Metropolis. Στο βίντεο παρουσιάζονται οι θάνατοι πολλών γνωστών χαρακτήρων από διάφορα comics της DC. Η μάχη κορυφώνεται με τον θάνατο του Superman στα χέρια του Lex Luthor. Καθώς ο Luthor ανασηκώνεται με περηφάνια για να διακηρύξει τη νίκη του, συνειδητοποιεί πως η γη δέχεται επίθεση από τον στρατό του Brainiac.

Η σκηνή επιστρέφει στο παρόν, στο κεντρικό παρατηρητήριο της Justice League, όπου ο μελλοντικός Luthor διηγείται την ιστορία στους σημερινούς Superman, Batman και Wonder Woman. Εξηγεί ότι ο μόνος λόγος που κατάφερε να σκοτώσει τον Superman ήταν επειδή ο Brainiac έκλεβε σιγά-σιγά δυνάμεις από τους υπερήρωες της γης κατά τη διάρκεια του χρόνου, με την πρόθεση να χρησιμοποιήσει την κλεμμένη αυτή ενέργεια για να δημιουργήσει έναν στρατό από metahumans υπό τον έλεγχο του ώστε να διευκολυνθεί η κατάκτηση της γης. Το σχέδιο απέτυχε, διότι ο Luthor και οι σύμμαχοι του κατάφεραν να καταστρέψουν την Justice League. Επισημαίνει δε πως ήταν ο μόνος επιζών του πολέμου και πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αντισταθεί στην υποταγή του πλανήτη.

Στην αναφορά του, ο Luthor ισχυρίζεται πως ήταν σε θέση να κλέψει την ήδη κλεμμένη ενέργεια από το mothership του Brainiac στην μορφή των exobytes. Πρόκειται για συσκευές nanobot οι οποίες έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν την ενέργεια αυτή σε ζωντανό ξενιστή. Ο Luthor ταξίδεψε στο παρελθόν του για να εξαπολύσει τα exobytes στην ατμόσφαιρα της σημερινής γης. Οι υπερήρωες εξοργίζονται, αλλά ο Luthor λέει πως με αυτή την κίνηση σύντομα χιλιάδες metahumans θα δημιουργηθούν από τους απλούς ανθρώπους. Τότε κάνει έκκληση στην Justice League να τους βρουν και να τους εκπαιδεύσουν, διότι ο Brainiac πλησιάζει και η Γη πρέπει να είναι έτοιμη να πετύχει εκεί που ο ίδιος απέτυχε.



Gameplay
Ξεκινώντας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας. Το character creation είναι χωρισμένο σε μια σειρά από μενού. Ξεκινάτε επιλέγοντας αν θα είστε ήρωας ή κακοποιός, φύλο, σωματότυπο, ενώ στη συνέχεια διαλέγετε ανάμεσα σε μία ποικιλία χαρακτήρων βασισμένη σε γνωστούς ήρωες από τους χαρακτήρες των κόμικ της DC, όπως ο Superman, ο Batman, ο Joker, η Catwoman και η Wonder Woman.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα από το μηδέν. Διαλέγετε δηλαδή προσωπικότητα και αμέσως μετά mentor, ο οποίος ή η οποία θα είναι και ο κύριος quest giver σας. Έπειτα, διαλέγετε την δύναμη σας η οποία θα καθορίζει και το ρόλο σας σε ένα party και μετά διαλέγετε ανάμεσα σε τρεις κλάσεις: defence, control και healing. Ύστερα έρχεται η επιλογή του στυλ κίνησης μέσα από τρεις διαφορετικούς τρόπους: flight, acrobatics και super speed. Στη συνέχεια επιλέγετε όπλο, χρώμα δέρματος, μαλλιά, στολή και χρώματα. Δυστυχώς όμως, με τόσες λίγες επιλογές στην κλάση, στον τρόπο κίνησης και στο customization, η διαμόρφωση του χαρακτήρα είναι αρκετά περιορισμένη.

Κάθε παιχνίδι θέλει να ξεχωρίζει, είτε με τα γραφικά, είτε με το story είτε με το gameplay. Το DC Universe Online προσπαθεί να διασταυρώσει τη βάση των RPG, με το σύστημα μάχης ενός action game, δυστυχώς όμως με ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα. Η μάχη είναι εύκολη, καθώς χρησιμοποιείται η γνωστή συνταγή των δυο πλήκτρων, ένα για το όπλο και ένα για την δύναμη σας, όπως η φωτιά και ο πάγος. Τα combos είναι εύκολα υλοποιήσιμα, αλλά πολύ περιορισμένα και μονότονα, ενώ και η ροη των κινήσεων του χαρακτήρα δεν είναι ομαλή, κάτι που καθιστά το σύστημα μάχης απογοητευτικό.



Το παιχνίδι πάσχει από πολλά bugs τα οποία φαίνονται από πολύ νωρίς, τόσο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, όσο και στο κυρίως παιχνίδι. Για παράδειγμα, όταν επιχειρήσετε να χρωματίσετε τα διάφορα μέλη του χαρακτήρα σας ίσως παρατηρήσετε ότι αντί να βαφεί η μέση του το χρώμα θα περάσει στα…παπούτσια! Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει και το σύστημα στόχευσης. Παρόλο που κάνετε lock on σε έναν εχθρό, η κάμερα συνεχίζει να ακολουθά πιστά τον χαρακτήρα σας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνετε την οπτική σας επαφή με αυτόν, γεννώντας το ερώτημα τι σκοπό εξυπηρετεί τελικά το lock on.

Το interface του κυρίως μενού είναι αργό και καθόλου κατατοπιστικό, πράγμα αρνητικό για ένα MMORPG, καθώς θα πρέπει να ψάξετε και να θυμόσαστε την κάθε υποκατηγορία απέξω και το τι αυτή σας προσφέρει. Πέρα από τις βασικές πληροφορίες για το πως να επιτεθείτε, τίποτε άλλο δεν εξηγείται μέσα στο παιχνίδι, όπως το πος να φτιάξετε μια clan με φίλους, πως να προσκαλέσετε άτομα στο party σας ή ποια quests απαιτούν παραπάνω από έναν παίκτη για ολοκληρωθούν με επιτυχία. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν και κλείνουν τα μενού για παράδειγμα, από το inventory στο talent tree, έχει πολλές καθυστερήσεις. Αυτό είναι πολύ κακό, ειδικά όταν δέχεστε επίθεση από κάποιον και πρέπει να περιμένετε να τελειώσει η διαδικασία αυτή για να αντιδράσετε, ελπίζοντας βέβαια ότι δεν έχετε ήδη βγει knock out.

Τα quests στο DC Universe είναι μονότονα και επαναλαμβανόμενα, καθώς δεν σας κάνουν να νιώθετε σαν ένας υπερήρωας. Σε κάθε chain quest υπάρχει ένα mini dungeon στο οποίο μπορείτε να συναντήσετε και να παλέψετε με πολλούς γνωστούς χαρακτήρες από τα comics της DC. Θα διαπιστώσετε επίσης πως είναι γεμάτα με παρόμοιους εχθρούς με αυτούς που πολεμάτε στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που είναι αρκετά μονότονο, χωρίς να προσφέρει μία στοιχειώδη πρόκληση.

Περισσότερο…DC Universe και λιγότερο Online.



Το looting system είναι εύκολο αλλά ταυτόχρονα και ενοχλητικό. Κάνετε loot πατώντας απλά ένα πλήκτρο, αλλά όταν είστε σε ένα party, τότε εμφανίζεται ένα μενού το οποίο καλύπτει πλήρως την οθόνη, πολλές φορές όταν πολεμάτε, μόνο και μόνο για να επιλέξετε roll, need ή απλά να το απορρίψετε. Η επικοινωνία με τους υπόλοιπους παίκτες είναι πολλές φορές δύσκολη και μπερδεύει, αφού θα πρέπει να αποστηθίσετε μια χρονοβόρα διαδικασία μόνο και μόνο για κάνετε whisper σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Το level cap φτάνει δυστυχώς μόνο στα 30, ενώ από εκεί και πέρα, είτε θα συμμετέχετε σε instances, είτε σε raids ή απλά θα κάνετε PvP με άλλους παίκτες.

Σε γενικές γραμμές, το PvP σε αυτό το παιχνίδι είναι σκληρό και όχι με την καλή έννοια της λέξης. Μπορείτε να κερδίσετε μαζικά, έχοντας φίλους στο πλευρό σας ή απλά να βγείτε knock out πάρα πολύ γρήγορα από μια ομάδα ατόμων που τρέχουν κατά πάνω σας. Η δράση είναι πάρα πολύ γρήγορη για να μπορέσει κανείς να αντιδράσει. Το PvP είναι ασύμμετρο και ενοχλητικό, καθώς βασίζεται στο πόσο γρήγορα θα πατήσει κάποιος τα πλήκτρα και όχι πόσα level διαφορά έχει από τον αντίπαλο του.



Ο θάνατος στο DC Universe Online είναι διαφορετικός σε σχέση με τα υπόλοιπα MMORPG. Κάθε ήρωας που πεθαίνει βγαίνει νοκ-άουτ, καταρρέει στο έδαφος και μια αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Αν κάποιος παίκτης που είναι με το μέρος σας, έρθει από πάνω σας και σας σώσει, χρησιμοποιώντας εσάς σαν αντικείμενο τότε επιστρέφετε στη μάχη με ελάχιστη ζωή. Αν όμως ένας αντίπαλος έρθει και σας κάνει το ίδιο ή τελειώσει η αντίστροφη μέτρηση, τότε ο ήρωας καταρρέει και θα εμφανιστείτε στο πλησιέστερο σημείο respawn. Αυτό δεν είναι και το πιο επιεικείς σύστημα θανάτου, αλλά είναι προτιμότερο από το να τρέχετε να βρείτε το πτώμα σας, όπως γίνεται στο World of Warcraft.

Γραφικά
Όσο αφορά τα γραφικά, τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι δυστυχώς φτωχά, όπως και τα γραφικά του παιχνιδιού. Τα περιβάλλοντα και οι πόλεις έχουν ωραίο σχεδιασμό με ζωντανά χρώματα, αλλά οι χαρακτήρες -και ακόμα χειρότερα οι NPC- δεν πείθουν καθόλου με τόσες απώλειες στο texturing, ειδικά σε υψηλής ανάλυσης οθόνη. Το παιχνίδι έχει αρκετά θέματα στον τομέα των γραφικών και πολλές φορές γίνεται κουραστικό για τον λόγο του ότι δεν έχει καθόλου physics. Με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς χάνει κάθε είδος ρεαλισμού, πράγμα που σίγουρα απογοητεύει.

Ήχος
Ηχητικά το DC Universe είναι αρκετά ασταθές, καθώς σε πολλά σημεία όπου υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ακούγεται δυνατά η εκτέλεση ενός χτυπήματος, δεν ακούγεται τίποτα. Η μουσική δίνει την αίσθηση ότι έρχεται από το υπερπέραν και η ποιότητα της είναι ελλιπής. Τέλος, το voice acting είναι συμπαθητικό, αλλά έχει αρκετά ελαττώματα. Οι φωνές διασταυρώνονται όταν συμβαίνουν πολλά γεγονότα ταυτόχρονα, όπως όταν μιλάει ένα NPC και παράλληλα ένας άλλος χαρακτήρας.



Επίλογος
Έχουμε δει αρκετές φορές πολυδιαφημισμένα games να μην εκπληρώνουν τις προσδοκίες τους. Όταν ένα παιχνίδι έχει πίσω του μια μεγάλη εταιρεία να το υποστηρίζει, τότε γίνεται εύκολα γνωστό. Όμως, όταν δεν καταφέρνει να παρουσιάσει αυτά που έχει υποσχεθεί , τότε δύσκολα θα διακριθεί. Το DC Universe Online είναι μια τέτοια περίπτωση και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να θεωρηθεί περισσότερο σαν ένα Action παιχνίδι παρά σαν ένα MMORPG.

Θετικά:
- Ωραία ιστορία
- Αλληλεπίδραση με πολλούς γνωστούς ήρωες από τα κόμικς της DC
- Το flight είναι αρκετά ενδιαφέρον

Αρνητικά:
- Πολλά bugs
- Φτωχά γραφικά
- Ελλιπής ήχος
- Μονότονα και επαναλαμβανόμενα quests
- Ασύμμετρο και ενοχλητικό PvP
- Προβληματικό interface

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 5
Gameplay: 6
Αντοχή: 4
Γενικά: 5.5

Με τόσα άλλα ελπιδοφόρα MMORPG να βρίσκονται ήδη στα σκαριά, το DC Universe Online είναι μια εμπειρία που θα ξεχάσετε πολύ εύκολα.

Αλέξανδρος Τασιόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 AntonKos (Level 17) 28/01/2011 17:19
Λίγο fail το βρήκα.Έφτιαξα έναν χαρακτήρα τύπου Superman και όχι μόνο με μπέρδεψαν τα skills στο level up, αλλά ακόμα και στο πέταγμα δεν είχα ιδέα το που πήγαινα.Δεν πρόλαβα καν να παίξω pvp και δεν μπορώ να το πουλήσω κιόλας γιατί χρησιμοποίησα το serial.Fail και πάλι fail... :-(
#2 jimkog (Level 6) 09/04/2011 13:21
πραγματικα δεν νομιζω οτι υπαρχει πιο φειλ παιχνιδι για το πσ3 ποιος θα κατσει να πληρωσει συνδρομη για να παιξει το ντισι που μπορεις να παιξεις και τσαμπα απο το πισι??ελεος μονο για τον τζοκερ βαζω ενα 4
#3 nikos36 (Level 11) 14/05/2011 17:40
mporite na mou eksigisete pos mporis na peksis epidi vlepo kati gia sindromes k kati tetia kai dn katalaveno?
#4 99κνιωεσ (Level 5) 22/06/2013 04:10
νταξει λιγο fail αλλα ειχε πλακα οσο το επαιζα
#5 Mr.Dododi (Level 25) 06/09/2014 13:52
Epic fail και βαρετό όσο δε πάει.

Quoting nikos36:
mporite na mou eksigisete pos mporis na peksis epidi vlepo kati gia sindromes k kati tetia kai dn katalaveno?

Από τη στιγμή που έγινε και free αυτό πιστεύω ότι τα λέει όλα...
Score 5.5
5.72 User Score
(18 votes )
User Reviews 0
Genre: MMORPG
Developer: Sony Online Entertainment
Publisher: Sony Computer Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής 3.0 GHz, Κάρτα γραφικών 256MB, Σκληρός δίσκος 30 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 14/01/2011
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification