Metal Gear Solid: Peace Walker

Hot
REVIEWED ON PSP  

Το παιχνίδι θρύλος (ξανα)επιστρέφει!

Το Metal Gear Solid είναι ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στη βιομηχανία των games. Έχοντας βγάλει πάνω από 9 εκδόσεις μέσα σε 23 χρόνια και προσφέροντας εκατοντάδες ώρες διασκέδασης στους gamers όλων των ηπείρων, δεν σταματά να εκπλήσσει και να προκαλεί δέος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό εδώ και τόσα χρόνια είναι γιατί καταφέρνει και διατηρεί ψηλά τον πήχη έχοντας πρωτοποριακό σενάριο, τελευταίας τεχνολογίας γραφικά και ασυναγώνιστο ήχο. Επιπλέον, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι αν και μιλάμε για έναν stealth τίτλο, διαφέρει από τους υπόλοιπους της κατηγορίας καθώς καταφέρνει να μην είναι μονότονος προσφέροντας αρκετές φόρες σκηνές έντονες δράσης.

Ο Hideo Kojima (δημιουργός των Metal Gear Solid) διατήρησε αυτά τα υψηλά standards θέλησε να προσθέσει άλλο ένα διαμάντι στην σειρά MGS, αυτή την φορά για το PSP. Ο πολυαναμενόμενος τίτλος δεν είναι άλλος από το Metal Gear Solid: Peace Walker.Σενάριο
Η ιστορία του Peace Walker εξελίσσεται 10 χρόνια μετά τα συμβάντα του Metal Gear Solid 3. Τα γεγονότα παίρνουν μέρος στην Λατινική Αμερική (συγκεκριμένα στην Κόστα Ρίκα) και ο βασικός χαρακτήρας είναι για άλλη μια φορά ο Naked Snake (ή αλλιώς Big Boss). Στο σενάριό μας, μία άγνωστη στρατιωτική δύναμη εισβάλει στην Κόστα Ρίκα και το κράτος πρέπει να στηριχθεί στους Militaires Sans Frontieres (Στρατιώτες χωρις συνορα), ένα στρατό από μισθοφόρους (του οποίου ηγείται ο πρωταγωνιστής μας) που τελικά θα φέρει την άνοδο του Outer Heaven. Το Outer Heaven, είναι ουσιαστικά το όνειρο του Big Boss για μια ανεξάρτητη χώρα που οι στρατιώτες δεν είναι αιχμάλωτοι του κράτους, πολεμούν για αυτό που πιστεύουν και δεν υπακούν σε κανένα, παρά μόνο στον εαυτό τους.

Χειρισμός
Δεν είναι λίγα τα παιχνίδια του PSP που έχουν υποστεί αλλαγές στο χειρισμό λόγω της έλλειψης του δεύτερου αναλογικού μοχλού. Το Peace Walker δυστυχώς ανήκει στον ίδιο κανόνα και παρουσιάζει προβλήματα και δυσκολίες σε αυτό το τομέα. Η κίνηση του Snake πραγματοποιείται με τον αναλογικό μοχλό, ενώ την κάμερα την χειρίζεστε με τα X, O, τετράγωνο και τρίγωνο. Με το d-pad μπορείτε να σκύψετε, καθώς και να αλλάζετε όπλα και αντικείμενα. Με τα L και R μπορείτε να σημαδέψετε και να πυροβολήσετε αντίστοιχα. Βέβαια, το να χειρίζεστε την κάμερα πιέζοντας πλήκτρα, αντί να χρησιμοποιείτε κάποιο αναλογικό μοχλό, δεν είναι κι ότι καλύτερο. Αν όμως έχετε εμπειρία από άλλα παιχνίδια στο PSP, θα έχετε συνηθίσει την ιδιομορφία αυτού του χειρισμού.

Εχθροί
Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο εξελιγμένη A.I. (τεχνητή νοημοσύνη) σε κάποιο Metal Gear Solid. Οι αντίπαλοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους και σε περίπτωση που αντιληφθούν πως κάποιος τους πλησιάζει, (εσείς δηλαδή) στέλνουν σήμα μέσω ασύρματου, ώστε να είναι όλοι σε επιφυλακή. Εκτός αυτού, πλέον ο υπερπράκτορας Big Boss δεν είναι πλέον ο μόνος που εκμεταλλεύεται το περιβάλλον του, καθώς οι περισσότεροι εχθροί σας φοράνε ρούχα που τους δίνουν κάλυψη και πολλές φορές είναι δύσκολο να τους εντοπίσετε.

Ακόμη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς, τα bosses με τα οποία θα βρεθείτε αντιμέτωποι δεν θα είναι άνθρωποι, αλλά κάποια άψυχα και θανατηφόρα ρομπότ, τα οποία προφανώς είναι και δυσκολότερα για να τα καταστρέψετε.

Στο MGS: Peace Walker, το gameplay έχει υποστεί αρκετές αλλαγές. Όλες τις αποστολές σας τις παίρνετε πλέον μέσω της Mother Base. Η Mother Base είναι ουσιαστικά μια στρατιωτική βάση που μέσω αυτής διαχειρίζεστε τον στρατό σας και παίρνετε όλες τις αποφάσεις σας. Εκτός αυτού, όσο ολοκληρώνετε με επιτυχία ότι σας ζητείται, η βάση σας εξελίσσεται και επεκτείνεται.Αποστολές
Όπως και στο Portable Ops, έτσι και στο Peace Walker, υπάρχουν κύριες και δευτερεύουσες αποστολές. Στις κύριες αποστολές ή αλλιώς “Main Ops”, όπως ονομάζονται στο παιχνίδι, έχετε κάθε φορά να κάνετε κάτι διαφορετικό, ανάλογα με το τι συμβαίνει στο σενάριο. Ουσιαστικά, μέσω αυτών πραγματοποιείται η εξέλιξη της ιστορίας.

Πριν ξεκινήσετε την εκάστοτε αποστολή, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις διαθέσιμες στολές σας. Κύριο κριτήριο για την επιλογή της κατάλληλης ενδυμασίας είναι το πόσο καμουφλάζ σας προσφέρει το περιβάλλον που πρέπει να κινηθείτε. Τα περισσότερα ρούχα σας δίνουν την ικανότητα να κρατάτε μέχρι δυο ''μεγάλα'' όπλα, όπως αυτόματα, μπαζούκας, πιστόλια αλλά και τρία ''μικρότερα'', όπως χειροβομβίδες, μαχαίρια κτλ. Υπάρχει όμως μια ειδική στολή, η Battle Suit, που σας επιτρέπει να έχετε ακόμη περισσότερο εξοπλισμό. Θα συναντήσετε κι άλλες ενδυμασίες που προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες που θα σας χρειαστούν σε συγκεκριμένες αποστολές.

Οι Extra Ops είναι οι αποστολές που είναι ανεξάρτητες από την όλη ιστορία. Σε αυτές συνήθως αυτό που έχετε να κάνετε είναι να εισβάλετε, χωρίς να γίνετε αντιληπτοί, σε κάποια εχθρική στρατιωτική βάση και να αποσπάσετε πληροφορίες από τον εχθρό. Άλλες φορές θα πρέπει να βρεθείτε αντιμέτωποι με τανκ και ελικόπτερα, τα οποία μπορείτε είτε να τα καταστρέψετε, είτε να τα πάρετε για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα στο Outer Ops (αναλύεται παρακάτω).

Κάνοντας ότι σας ζητείται στην κάθε περίσταση, μπορείτε παράλληλα να αιχμαλωτίσετε αντίπαλους στρατιώτες ή να σώσετε διάφορους κρατούμενους και να τους πάρετε με το μέρος σας χρησιμοποιώντας το Fulton Recovery. Το τελευταίο είναι ένα είδος αερόστατου το οποίο όταν ενεργοποιείται εκτοξεύει απότομα στον αέρα όποιον είναι δεμένο σε αυτό και στη συνέχεια το εκάστοτε άτομο το περισυλλέγει με ένα ελικόπτερο ένας συνεργάτης του Snake, ο Kazuhira Miller.

Στις αποστολές θα συναντήσετε ορισμένες που είναι τελείως…εκτός κλίματος. Για παράδειγμα, υπάρχει μια αποστολή που βρίσκεστε αντιμέτωποι με δεινόσαυρους από την σειρά Monster Hunter! Σε μία άλλη, ο Snake βάζει τα καλά του, καθώς θα πρέπει να βγάλει... ραντεβού μια συμπρωταγωνίστρια! Γενικά συναντήσαμε σενάρια στα οποία ο Snake βρισκόταν έξω από τα νερά του, σε ρόλους που δεν τον είχαμε συνηθίσει.Co-Ops
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του Peace Walker είναι ότι το 98% των αποστολών μπορείτε να το ολοκληρώσετε με την βοήθεια έως και τεσσάρων φίλων σας με την χρήση του co-op mode. Ο βαθμός των ατόμων που μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα στο ίδιο level, είναι ανάλογος με το εκάστοτε επίπεδο δυσκολίας που έχει η συγκεκριμένη αποστολή.

Όταν σκοπός σας είναι να εισβάλετε σε κάποια στρατιωτική βάση ή απλώς προσπαθείτε να βγείτε μέσα από μια ζούγκλα, τότε επιτρέπεται να παίξετε μόνο με ένα φίλο. Αντίθετα, αν έχετε να αντιμετωπίσετε κάτι μεγαλύτερο όπως ένα boss ή το τρομακτικό metal gear (σ.σ. ένα τεράστιο ρομπότ) τότε εσείς και άλλα τρία άτομα μπορείτε να συνδεθείτε και να το αντιμετωπίσετε.

Κατά την διάρκεια του co-op mode, γύρω από τον κάθε παίκτη, υπάρχει ένας μικρός δακτύλιος. Όταν δυο ή και περισσότεροι δακτύλιοι ενωθούν δημιουργούν ένα νέο, μεγαλύτερο δακτύλιο που έχει την ονομασία co-op ring. Όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτόν μπορείτε μαζί με τους φίλους σας να κάνετε ομαδική δουλειά βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα, όταν ένας από εσάς χρησιμοποιεί το ραντάρ, τότε όλοι οι συμπαίκτες το βλέπουν ακόμη και αν δεν το έχουν.

Η επιλογή για το συμμετοχικό παιχνίδι θα λέγαμε πως είναι κατά κάποιο τρόπο αναγκαία καθώς το επίπεδο δυσκολίας του Metal Gear Solid: Peace Walker είναι πολύ υψηλό και τουλάχιστον στα πρώτα επίπεδα φαντάζει απίθανο το να καταφέρετε να τερματίσετε όλα τα level.

Staff
Τελειώνοντας με τις αποστολές, μπορείτε να πάτε στο management του στρατού σας. Επιλέγοντας από την Mother Base την επιλογή Σtaff μπορείτε να αναθέσετε δουλειές στα άτομα που ζουν μέσα στο Outer Heaven, έτσι ώστε η ομάδα σας να μπορεί να αποφέρει περισσότερα κέρδη, φαγητό για να ζήσει, αλλά και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες.

Για να κερδίσετε χρήματα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρατεύσετε όλο και περισσότερους ανθρώπους στους Militaires Sans Frontieres και αυτοί θα δώσουν ότι GMP (λεφτά) έχουν για την ανάπτυξη του Outer Heaven. Από την άλλη, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι πολύ σημαντική, καθώς έτσι δημιουργείτε νέα όπλα που είναι δυνατότερα από τα προηγούμενα αλλά και αντικείμενα -όπως γιατρικά- τα οποία είναι πιο αποδοτικά. Τέλος, θα πρέπει να αναθέσετε σε αρκετά άτομα να κάνουν την δουλειά του γιατρού γιατί έτσι σε περίπτωση που υπάρξουν τραυματίες από τον πόλεμο, δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα γιατρευτούν.

 

 

Metal Gear Solid: Peace Walker. Για τους gamers που...σέβονται τον εαυτό τους!Outer Ops
Σε αυτό το σημείο, το Peace Walker θυμίζει περισσότερο παιχνίδι στρατηγικής παρά Action. Πιο αναλυτικά, με την επιλογή Outer Ops στέλνετε τους στρατιώτες της MSF σε πολέμους που συμβαίνουν σε άλλες χώρες του κόσμου. Πριν τους στείλετε μπορείτε να δείτε ποιο είναι το όπλο που τους δίνει καλύτερες επιδόσεις και να τους εξοπλίσετε με αυτό. Αν θέλετε να δυναμώσετε πιο πολύ την ομάδα σας, μπορείτε να την ενισχύσετε με κάποιο από τα οχήματα που πήρατε από τους εχθρούς ή ακόμα και με το δικό σας Metal Gear!

Ολοκληρώνοντας μια αποστολή, είτε από τα Main Ops είτε από τα Extra Ops, παίρνετε τα αποτελέσματα της ομάδας που έχετε στείλει στο εξωτερικό και βλέπετε τι κινήσεις έγιναν από εσάς αλλά και τον αντίπαλο. Σε περίπτωση που κερδίσετε στην μάχη, ανεβάζετε τα στατιστικά του εκάστοτε στρατιώτη, ενώ κερδίζετε GMP και πυρομαχικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις δικές σας αποστολές.Metal Gear Zeke
Προηγουμένως αναφέραμε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας με το δικό σας Metal Gear. Έτσι λοιπόν, για πρώτη φορά στην ιστορία του MGS, σας δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάσετε ένα δικό σας ρομπότ Metal Gear το οποίο μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε μόνο για τις μάχες σας στο Outer Ops. Για να το κατασκευάσετε, θα πρέπει να διαλύσετε άλλα Metal Gears και να αποσπάσετε κομμάτια από αυτά που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην δημιουργία του δικού σας δίποδου ρομπότ. To συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να προκαλέσει άπειρο damage σε ότι κι αν βαρέσει, κάνοντας το, το απόλυτο όπλο για όλες τις βρώμικες δουλειές σας.

Versus Ops
Αν και δυστυχώς στο Peace Walker δεν θα βρείτε κάποιο online mode, μπορείτε να παίξετε σε wireless lan με έως και έξι φίλους σας. Η μόνη διαφορά από το co-ops είναι πως πλέον δεν είστε συνεργάτες αλλά αντίπαλοι, οπότε ο σκοπός σας είναι να αλληλοσκοτωθείτε σε κάποιο από τα 4 modes που υπάρχουν (Deathmatch, Team Deathmatch, Capture Mission και Base Mission).

Στα Deathmatch και στο Team Deathmatch κερδίζει ο παίκτης ή η ομάδα αντίστοιχα που θα καταφέρει να κάνει το μεγαλύτερο σκορ (με τα περισσότερα kills). Στην αποστολή Capture Mission κερδίζει η ομάδα που θα φέρει το ζητούμενο αντικείμενο πίσω στην βάση της πρώτη. Τέλος, στην Base Mission (αυτό θυμίζει λίγο Battlefield) νικήτρια είναι η ομάδα που καταφέρνει να κατακτήσει όλες τις βάσεις ή την κεντρική βάση του αντιπάλου.

Γραφικά
Μια ακόμη έκπληξη εκ μέρους του Peace Walker, ήταν η εξαιρετική ποιότητα στα γραφικά του. Το παιχνίδι διαθέτει αξιοθαύμαστα περιβάλλοντα, ενώ οι λεπτομέρειες στα πρόσωπα των χαρακτήρων φαντάζουν εξωπραγματικές για τα δεδομένα του PSP. Αξιοσημείωτο στοιχείο επίσης είναι ο ρεαλισμός στα καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν δοκιμάσαμε να σκοτώσουμε ένα ιπτάμενο ρομπότ και από την ομίχλη, το μόνο που μπορούσαμε να δούμε ήταν οι έντονες φωταψίες του και τίποτε άλλο. Βεβαίως, όταν εξαφανίστηκε αυτή η ομίχλη, το ρομπότ ήταν ορατό ακόμα και όταν βρίσκονταν αρκετά μέτρα μακριά, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο μεγάλο είναι το draw distance. Από την άλλη, η ανεπανάληπτη ποιότητα στο anti-aliasing θα σας κάνει να ξεχάσετε πως παίζετε στην φορητή κονσόλα της Sony.

Όσο αφορά τα βίντεο, για άλλη μια φορά ο Hideo Kojima επέλεξε να κάνει κάποια από τα cutscenes σαν βιβλίο κόμικ όπως ακριβώς είχε κάνει και στο Portable Ops. Τις περισσότερες φορές είναι πλήρως διαδραστικά και μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε, από το να ψάχνετε την περιοχή για τυχόν πληροφορίες μέχρι και να βρεθείτε σε μάχη. Γενικά στα ενδιάμεσα βίντεο θα βρεθείτε σε καταστάσεις που απαιτείται άμεση αντίδραση από μέρους σας καθώς, σε περίπτωση που καθυστερήσετε να πιέσετε τα εικονιζόμενα πλήκτρα, η ιστορία δεν θα μπορεί να συνεχιστεί.Δυστυχώς, αν και υπάρχουν όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία, όπως και στο Portable Ops, τα εφέ αίματος απουσιάζουν. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να σας ανησυχεί και τόσο, καθώς αυτή η παράληψη φαντάζει ασήμαντη μπροστά σε όλη την καλή δουλειά που έχει γίνει στο Peace Walker.

Ήχος
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο ήχος είναι ένα από τα στοιχεία που σε κάθε Metal Gear Solid καταφέρνει και καθηλώνει χιλιάδες gamers. Τα εξαίρετα ηχητικά εφέ αλλά και το soundtrack -που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα- είναι μόνο δύο από τους λόγους που τόσος πολύ κόσμος εντυπωσιάζεται από το, συγκεκριμένο τομέα. Επιπροσθέτως, το voice acting για άλλη μια φορά είναι απλά τέλειο. Την φωνή του πρωταγωνιστή, την κάνει (όπως και κάθε φορά άλλωστε) ο David Hayter όπου για άλλη μια φορά ο τρόπος που ομιλεί όταν βρίσκεται σε καταστάσεις κινδύνου (και όχι μόνο!) προκαλεί ρίγος. Βέβαια και για τις φωνές των υπόλοιπων ηρώων μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει σπουδαία δουλειά, καθώς η φωνή του κάθε χαρακτήρα ξεχειλίζει από συναίσθημα και σας κάνει να ταυτίζεστε με τον καθένα από αυτούς.

Επίλογος
Εν κατακλείδι, το Metal Gear Solid: Peace Walker είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς. Αν και είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για το PSP, καταφέρνει και συνδυάζει όλα τα καλά στοιχεία που έχουμε δει σε προηγούμενους τίτλους και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις εκδόσεις στις μεγαλύτερες κονσόλες. Μάλιστα, για να ολοκληρώσετε μόνο την ιστορία θα χρειαστείτε περίπου 14 με 15 ώρες, ενώ για να το τερματίσετε πλήρως θα πρέπει να ασχοληθείτε πάνω από 35 ώρες. Άρα καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μια ολοκληρωμένη εμπειρία Metal Gear Solid, που για ακόμη μια φορά κάνει τους πάντες να μένουν με το στόμα ανοικτό. Kojima did it again...

Θετικά:
- Από τα καλύτερα γραφικά που έχουμε δει στο PSP
- Πρωτότυπο σενάριο
- Εθιστικό gameplay
- Εξαιρετικός ήχος
- Τεράστια ποικιλία όπλων και αντικειμένων
- Το Co-Op mode
- Μεγάλο σε διάρκεια

Αρνητικά:
- Δύσκολος χειρισμός
- Υψηλό επίπεδο δυσκολίας
- Έλλειψη online mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9.2

Το Metal Gear Solid: Peace Walker είναι ένας τίτλος που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας είτε είστε fan της σειράς, είτε όχι.

Μπάμπης Χαραλάμπους

 

 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Zaratoth (Level 28) 26/01/2011 16:12
Καλό παιχνίδι μιας ιστορικής σειράς.
#2 ObsessedGeorge (Level 17) 11/02/2011 17:03
Φοβερο review! Ο Kojima ειναι ο αρχηγος! Καταφερε και παλι να μας εκπληξει με το αριστουργημα του! Υποκλεινομαι στον κολοσσο που ακουει στο ονομα Metal Gear Solid: Peace Walker!!! Εξαιρετικος τιτλος γεματος δραση! Ο David Hayter με την κλασικη του Snake φωνη τα σπαει! Αξιζει για αγορα!
#3 stormare (Level 14) 11/02/2011 17:03
ισως το καλυτερο psp game ever.απιστευτες ωρες gameplay.
#4 vadimakos (Level 4) 11/02/2011 17:03
10 kai apo emena..to paixnidaki kata tin apopsi mou einai oti kalytero gia to psp paixnidi pou exei vgei pote...
#5 naruto (Level 4) 11/02/2011 17:03
ήταν το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα στο ps2 όταν το είχα πρώτο πάρει , έχει φάση όλο αυτό τ κατασκοπικό στιλ του παιχνιδιού δεν το έχω παίξει στο psp αλλά πιστεύω θα μας δικαιώσει
#6 manosadam (Level 4) 11/02/2011 17:03
Παιχνιδάρα, ενα απο τα καλήτερα war game που εχω παίξει, αξίζει
#7 Sotiris (Level 29) 14/03/2014 00:12
Εξαιρετικό game για PSP.
Score 9.2
9.21 User Score
(19 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Stealth
Developer: Kojima Productions
Publisher: Konami
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 17/6/10
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Death's Door   (8)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification