Yakuza (PS2)

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PS2  

Yakuza
Η ιαπωνική μαφία χτυπάει στο Playstation 2

Site: www.sega.com/gamesite/yakuzaΤι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις περισσότερες ιαπωνικές ταινίες με μία λέξη; “Ξύλο”! Αν θα θέλατε να αισθανθείτε κι εσείς ένα μέρος μιας τέτοιας ταινίας και να ξυλοφορτώσετε ανελέητα ολόκληρα μπούγια από Ιάπωνες (χρησιμοποιώντας επίσης έναν Ιάπωνα) τότε αυτό είναι το παιχνίδι που σας ταιριάζει. Η λέξη “Yakuza” είναι καθαρά ιαπωνική. Το “Ya” στα ιαπωνικά είναι ο αριθμός 8, το “Ku” είναι το 9 και το “Za” είναι το 3. Το Yakuza χρησιμοποιείται από τους Ιάπωνες τόσο σε παιχνίδι καρτών, αντίστοιχο του Blacjack (αντί για “21” αυτοί παίζουν “19”) όσο και στο να δηλώσει την Ιαπωνική μαφία. Αυτό προκύπτει από το άθροισμα 8+9+3 που μας κάνει 20, δηλαδή ένα νούμερο πάνω από το 19, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το είδος ανθρώπου θεωρείται περιθωριοποιημένο. Στην Ασία το παιχνίδι κυκλοφορεί με το όνομα “Ryû ga gotoku”.Σενάριο
Η ιστορία μας διαδραματίζεται στην Ιαπωνία όπου χειρίζεστε τον Kazuma Kiryu, έναν πρώην…Yakuza, ο οποίος κάποτε ήταν μέλος της συμμορίας “Tojo Clan”, μέχρι που κλείστηκε στη φυλακή για 10 χρόνια, για ένα έγκλημα ενός γνωστού του που δεν διέπραξε. Όταν επιστρέφει μετά από αυτό το διάστημα στην σκληρή πραγματικότητα, ανακαλύπτει ότι ο κολλητός του δεν βρίσκεται πουθενά και πως η συμμορία στην οποία άνηκε έχει κλέψει 10 δισεκατομμύρια yen. Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι φίλοι του Kazuma, ο Akira Nishiki και η Yumi Sawamura, οι οποίοι μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο μαζί με τον πρωταγωνιστή μας. Ακολουθούν καμιά δεκαριά ακόμη Ασιάτες, φίλοι κι εχθροί, καθένας από τους οποίους παίζει τον δικό του ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης της υπόθεσης από τον Kazuma. Τέλος, θα πρέπει επίσης να καταγραφεί ότι το σενάριο του παιχνιδιού κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα και σε ταινία η οποία ως κλασική ιαπωνική έπιασε επίσης κλασικά τον πάτο.

Gameplay
Η λογική του παιχνιδιού είναι πολύ απλή. Βρίσκεστε σε μία τυπική Ιαπωνική πόλη και στόχος σας είναι να διελευκάνετε το μυστήριο που σας προβληματίζει. Για να μπορέσετε να βγάλετε άκρη, στην πορεία των πραγμάτων θα ανταλλάξετε διαλόγους (ενίοτε και μπινελίκια) με διάφορους ανθρώπους του υποκόσμου και τις περισσότερες φορές θα μπλεχτείτε σε καυγάδες οι οποίοι έχουν ως κύριο συστατικό τους τις μπουνιές, τις κλωτσιές και τις λάβές!Ο χαρακτήρας σας ακολουθείται πάντοτε από μία πανοραμική κάμερα δράσης. Οι λιγοστές ενδείξεις της οθόνης σας εμφανίζουν την ενέργειά σας (πάνω αριστερά) την ενέργεια του θύματός σας (κάτω δεξιά) και τον χάρτη (κάτω αριστερά) ο οποίος διατηρεί έναν διακοσμητικό ρόλο μιας και δεν έχει και τόσο ευδιάκριτες ενδείξεις. Όταν εξοικειωθείτε με τα γύρω μέρη σας και περάσουν οι πρώτες ώρες παιχνιδιού, τότε θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι τα περισσότερα μέρη στην πόλη είναι προσβάσιμα και όχι διακοσμητικά. Συγκεκριμένα θα συναντήσετε όλων των ειδών τα καταστήματα. Από εμπορικά κέντρα και φαγάδικα μέχρι μαγαζιά με ρούχα, clubs και στριπτιντζάδικα! Στα εστιατόρια και στα φαστ-φουντ μπορείτε να αγοράσετε φαγητό το οποίο θα αναπληρώσει την ενέργειά σας. Σε γενικές γραμμές το Yakuza θα σας θυμίσει αρκετά το Grand Theft Auto σε μία Beat ‘Em Up έκδοση.Το gameplay μπορεί αδιαμφισβήτητα να χαρακτηριστεί linear, λόγω της πλοκής, αλλά αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό του Yakuza το οποίο θα πρέπει να υποστείτε. Έχετε την ευχέρεια να μιλήσετε σε όποιον θέλετε ή ακόμα και να αγοράσετε πληροφορίες, ενώ κάθε λίγα μέτρα θα υπάρχει συνήθως κι ένα φρικιό του υποκόσμου που θα υψώνει τις γροθιές σας όποτε σας βλέπει. Δυστυχώς δεν μπορείτε να τους σκοτώσετε όλους και να ησυχάσετε. Όσο εξερευνάτε μέρη τόσο θα εμφανίζονται διαρκώς εχθροί, ενώ αν επιχειρήσετε να επιστρέψετε στο ίδιο μέρος μετά από 10 λεπτά τότε θα υπάρχουν νέοι εχθροί στη θέση αυτή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σπαστικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι συνήθως τρέχετε με τα πόδια κι αν θέλετε να διανύσετε μακρινές αποστάσεις τότε παίρνετε ταξί. Κρίμα που δεν έχετε την ευχέρεια να οδηγήσετε όχημα, όπως στο GTA.

Εκτός από την κύρια αποστολή σας υπάρχουν και κάποιες προαιρετικές υπο-αποστολές οι οποίες περιλαμβάνουν είτε ξύλο, είτε minigames για να περνάει η ώρα. Η πόλη διαθέτει ακόμα και καζίνο με ρουλέτα και blackjack, όπως επίσης και coin-op. Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται.βαρετά τότε μπορείτε να επισκεφθείτε ένα στριπτιτζάδικο και να το γλεντήσετε με τις κοπέλες του μαγαζιού. Ως Ιάπωνας που δε μασάτε είστε και το πρώτο καμάκι κι αυτό μεταφράζεται στο ότι μπορείτε να κάνετε παρέα με κοπέλες από τα club που δουλεύουν και να τις κεράσετε φαγητό, ποτό ή ακόμη και δωράκια. Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν προσφέρουν κανένα ενδιαφέρον. Ο κύριος στόχος σας είναι και παραμένει η εύρεση των βασικών μελών της συμμορίας.Ο Kazuma είναι ένας χαρακτήρας με τον οποίο δεν θα αρκεστείτε στο να χρησιμοποιήσετε μόνο μπουνιές, κλωτσιές και λαβές. Σύμφωνα με το Yakuza, προοδεύοντας μπορείτε να αναπτυχθείτε σε τρεις διαφορετικούς τομείς (body, technique και soul) οι οποίοι επηρεάζουν και τα abilities σας. Όσο κερδίζετε experience τόσο μαθαίνετε νέες κινήσεις και νέα combos. Για παράδειγμα μέσα στη μάχη μπορείτε να ενεργοποιήσετε ειδικές ικανότητες, όπως το heat mode, που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε πιο δυνατές κινήσεις. Εκτός αυτού, υπάρχουν και διάφορα αντικείμενα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα υπάρχουν μαχαίρια, σπαθιά, ρόπαλα, σωλήνες, λόγχες, καρέκλες, πινακίδες δρόμου…μέχρι και ρόδες αυτοκινήτου ή ολόκληρα μηχανάκια! Τέλος, ο εχθρός σας μπορεί να χτυπηθεί με γροθιές και κλωτσιές, ακόμα κι όταν βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, ώστε να χάσει επιπλέον ενέργεια.Γραφικά
Όντας Ιαπωνική εταιρεία, η Amusement Vision ανταποκρίθηκε σωστά στις απαιτήσεις ενός τέτοιου τίτλου. Η πόλη όπου διεξάγονται οι μάχες μαζί με τα σπίτια και τα καταστήματά της έχουν μία αυθεντική “μυρωδιά” Ιαπωνίας. Οι τυπάδες τους οποίους θα ματώσετε διαθέτουν ξεχωριστές εμφανίσεις που ταιριάζουν στον υπόκοσμο της Ιαπωνίας. Άλλοι φορούν σμόκιν, άλλοι απλά σακάκια, ενώ ορισμένοι διαθέτουν φόρμες με κουκούλα και “φουσκωτά” μπουφάν, αμφιέσεις που συνήθως ταιριάζουν σε κάγκουρες του υποκόσμου.

Τα physics του Yakuza παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα διότι δεν απεικονίζουν σωστά τις κινήσεις των χαρακτήρων. Σε αυτό ίσως φταίνε και τα frames, η ουσία όμως είναι ότι ειδικά μέσα στη μάχη, όλοι οι χαρακτήρες κινούνται σπασμωδικά και το μόνο που αφήνει καλή εντύπωση είναι οι λάμψεις από τις ικανότητες του Kazuma.Ήχος
Επειδή το Yakuza είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο στην Ιαπωνία, υπήρχαν δύο επιλογές. Η μετάφραση με υπότιτλους και η μεταγλώττιση. Τελικά συνέβη το δεύτερο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει και το ανάλογο lip-sync αφού οι χαρακτήρες υποτίθεται ότι μιλάνε ιαπωνικά και τα αγγλικά είναι απλώς περασμένα “από πάνω”. Αντίστοιχα, η μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού είναι αρκετά υποτονική, με μερικές μόνο εκλάμψεις κατά την διάρκεια της μάχης.

Στην υπόθεση της ιστορίας μας εμπλέκονται δύο φίλοι του Kazuma που μεγάλωσαν μαζί του σε ορφανοτροφείο. Ο Akira Nishiki και η Yumi Sawamura. Την φωνή των δύο αυτών τύπων υποδύονται οι γνωστοί ηθοποιοί Michael Rosenbaum και η Eliza Dushku αντίστοιχα οι οποίοι “το παλεύουν”. Τον Kazuma υποδύεεται ο σχεδόν άγνωστος Darryl Kurylo και ως έμπειρος μεταγλωτιστής τα καταφέρνει αρκετά καλά.Επίλογος
Με 12 ώρες gameplay time, συμπεριλαμβανομένων και των παράπλευρων αποστολών, το Yakuza είναι μία καλή πρόταση σε όποιον θέλει να ξεσπάσει με το Playstation 2 του και να ζήσει την περιπέτεια μιας αιμοβόρικης ιαπωνικής ταινίας του υποκόσμου. Παρά τα όποια προβλήματά του, ο συγκεκριμένος τίτλος μπορεί στην παρούσα φάση να ικανοποιήσει άνετα τον μέσο κάτοχο ενός Playstation 2.

Θετικά:
- Γρήγορη δράση και άφθονο ξύλο!
- Διασκεδαστικές μάχες με πλήρη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον
- Προαιρετικές αποστολές

Αρνητικά:
- Βαρετό gameplay με διαρκείς επαναλήψεις
- Αδιάφορη ιστορία, τουλάχιστον αν δεν είσαι Ασιάτης
- Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης
- Αδιάφορος ήχος
- Κραχτή αντιγραφή του Grand Theft Auto

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.6

Ένα δυνατό παιχνίδι δράσης με το οποίο αξίζει να περάσετε ευχάριστα λίγες ώρες.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 xristamati (Level 10) 11/02/2011 17:03
ελεος ! μου φανηκε πολυ γελοιο το σεναριο του παιχνιδιου.επισ ης δεν μου αρεσαν ιδιαιτερα οι εικονες του παιχνιδιου
#2 supermario644ever (Level 20) 28/09/2015 17:59
Γενικά είναι ένα μέτριο παιχνίδι
Score 7.6
6.67 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Fighting
Developer: Amusement Vision
Publisher: Sega
Διάθεση:
Players:
Release Date: 15/9/2006
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification