Devil May Cry

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PS2  

Το απόλυτο παιχνίδι δράσης παίρνει σάρκα και οστά στο PS2!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που παίξατε ένα παιχνίδι με μεσαιωνικούς δαίμονες και πραγματικά εκστασιαστήκατε απ’ το gameplay του; Αν η απάντησή σας ήταν “Castlevania” τότε θα έπρεπε σίγουρα να έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Τι θα λέγατε αν ένα ανάλογο παιχνίδι έβγαινε σε 3D, διατηρώντας παράλληλα ένα gameplay υψηλού επιπέδου ανάλογο του Castlevania; Συνδυάστε με το μυαλό σας μία τέτοια επιτυχημένη συνταγή και έχετε το Devil May Cry, ένα παιχνίδι από την Capcom, η οποία αξιοποιώντας την εμπειρία της από το Resident Evil, δημιούργησε άλλο ένα αριστούργημα για το PS2.


Σενάριο
Πριν από 2000 χρόνια, οι θνητοί της γης και οι δαίμονες της κόλασης βρέθηκαν σε μία μεγάλη συμπλοκή. Ένας ήρωας που πολέμησε για τους θνητούς ήταν ο Sparda, ένας δαιμόνιος ιππότης που είχε πάρει το μέρος των ανθρώπων. Ο Sparta και η γυναίκα του Eva γέννησαν δύο δίδυμους γιους, τον Dante και τον Vergil. O Dante είναι το κεντρικό πρόσωπο του Devil May Cry. Πρόκειται για έναν νεαρό με άσπρο μαλλί και άνετο στυλάκι, η εμφάνιση του οποίου θυμίζει αμερικανό τυχοδιώχτη του υποκόσμου. Ο πατέρας του Dante είχε πεθάνει για χάρη των δαιμόνων και όταν η θνητή μητέρα (Eva) είχε τα παιδιά της σε μικρή ηλικία, δέχτηκε επίθεση από δαίμονες και πέθανε. Μετά απ’ όλα αυτά, στόχος του Dante είναι η εξόντωση των δαιμόνων του υποκόσμου. Σε αυτό τον βοηθάει η φύση του αφού είναι μισός άνθρωπος και μισός δαίμονας. Ο Vergil απ’ την άλλη παρασύρθηκε από την πλευρά του κακού και θα τον δείτε ορισμένες φορές μέσα στη σειρά Devil May Cry να μάχεται ενάντια στον αδερφό του.

Μία μέρα ο Dante δέχεται επίθεση από μία μυστηριώδη, όμορφη γυναίκα, την Trish, την οποία και απωθεί με ευκολία. Αυτή του αποκαλύπτει ότι η επίθεση ήταν μια δοκιμασία γιατί πολύ απλά έψαχνε να τον βρει για να την βοηθήσει. Τον ενημερώνει σχετικά με τον δαίμονα-αυτοκράτορα Mundus, ο οποίος αναστήθηκε πριν από 20 χρόνια και έχει εδραιώσει το κάστρο του στο νησί Mallet, με απώτερο στόχο την κατάκτηση της γης. Η Trish τον οδηγεί στο νησί κι εξαφανίζεται. Εκεί, ο ήρωάς μας θα πρέπει να πολεμήσει με τις δυνάμεις του κακού και βέβαια τον ίδιο τον Mundus για να πάρει την εκδίκησή του και να αποτρέψει το κακό να εξαπλωθεί.Gameplay
Η κάμερα του παιχνιδιού θυμίζει αρκετά το Resident Evil μόνο που όταν ο χαρακτήρας μας προχωράει προς το τέλος της οθόνης τότε θα αλλάξει έγκαιρα (πριν φτάσει στο τέρμα) για να αποκαλύψει το επόμενο σημείο. Σε ανοικτούς χώρους, όταν είστε κοντά σε τοίχο τότε η κάμερα θα χαμηλώσει και θα στραφεί προς το σημείο όπου κοιτάει ο Dante. Όταν βρεθείτε στο κέντρο του ανοικτού χώρου τότε το πλάνο θα αλλάξει σε πανοραμικό, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν και τα σημεία στα οποία θα ευχόσασταν να μπορούσατε να δείτε τον χαρακτήρα σας σε ένα πιο κοντινό πλάνο ώστε να μπορέσετε να πολεμήσετε. Πάντως για τα δεδομένα μιας αυτόματης κάμερας, την δουλειά της την κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Τα αρχικά όπλα του Dante είναι το σπαθί του και τα διπλά πιστόλια αν και πολύ νωρίς στο παιχνίδι θα αποκτήσετε ένα ισχυρό σπαθί, το Alastor, το οποίο θα σας δώσει ταχύτητα και υψηλότερα άλματα. Απ’ την άλλη πλευρά, τα διπλά πιστόλια διαδέχονται το shotgun, grenade launcher αλλά και ακόμη πιο ισχυρά όπλα. Το κοινό στοιχείο όλων των όπλων είναι ότι έχουν άπειρες σφαίρες! Αυτό είναι ένα μη ρεαλιστικό στοιχείο (άλλωστε όλα τα υπόλοιπα στο παιχνίδι είναι ρεαλιστικά;) αλλά δεν μας χαλάει καθόλου, αντιθέτως μας διευκολύνει αφάνταστα μέσα στη μάχη.


Όσο πολεμάτε εχθρούς τόσο θα κερδίζετε αντικείμενα. Τα πρώτα αντικείμενα που συλλέγετε δεν είναι όπλα αλλά Orbs και πραγματικά θα συναντήσετε χιλιάδες από αυτά όσο θα παίζετε. Τα κόκκινα Orbs σας βοηθούν να αποκτήσετε skills και να ξεκλειδώσετε πόρτες (ορισμένες πόρτες ασφαλώς ανοίγουν και με κανονικά κλειδιά). Για να αποκτήσετε νέα skills θα πρέπει να συγκεντρώσετε έναν αριθμό από Orbs και να τα προσφέρετε στον Θεό του χρόνου (God of Time). Τα μπλε Orbs είναι πολύ σημαντικά αφού σας βοηθούν να μεγαλώσετε το όριο του health σας. Αυτά υπάρχουν διάσπαρτα σε κομμάτια (τέταρτα) οπότε αν συγκεντρώσετε τέσσερα κομμάτια τότε τα ενώνετε σε ένα μέρος και το όριο της ενέργειάς σας αυξάνεται. Τα πράσινα Orbs αναπληρώνουν το health σας κι αποτελούν μια ανάσα ζωής σε πολλά σημεία του παιχνιδιού λόγω της δυσκολίας του. Τέλος, υπάρχουν και τα μωβ Orbs, που σας δίνουν ειδικά bonus, καθώς και τα κίτρινα Orbs με τα οποία μπορείτε να επανέλθετε στη ζωή. Αυτά τα δύο είδη των Orbs αποκτούνται αν θυσιάσετε έναν μεγάλο αριθμό από κόκκινα Orbs.

Ο χειρισμός του Dante είναι σχετικά απλός. Αναπηδώντας σε τοίχο, μπορείτε να κάνετε και δεύτερο διαδοχικό άλμα ενώ οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο παιχνίδι μπορείτε να μεταβείτε στον χάρτη ή στο inventory προκειμένου να εξετάσετε τα αντικείμενα που έχετε στην κατοχή σας. Υπάρχει και διπλό άλμα στον αέρα, το οποίο αποκτάτε ως extra skill αφού συγκεντρώσετε τον απαραίτητο αριθμό από Orbs. Ο χαρακτήρας μας μπορεί κατά την διάρκεια της μάχης να αλλάξει όπλο (π.χ. από σπαθί σε όπλο βολής) και να πραγματοποιήσει μία μεγάλη γκάμα κινήσεων στις μάχες σώμα με σώμα, ανάλογα με το πόσες φορές πατάτε τα κουμπιά του pad (υπάρχουν από τριπλά μέχρι εξαπλά combos).


Όταν επιτίθεστε και χτυπάτε τον εχθρό με συνεχόμενα χτυπήματα, υπάρχει και η κλασική τελειωτική κίνηση που θα τον πετάξει κάτω, όπως και ειδικές περιστροφές του σπαθιού, συνεχόμενα μικρά χτυπήματα που αφαιρούν ενέργεια, άλμα στον αέρα όπου μένετε για λίγα δευτερόλεπτα και χτυπάτε με ηλεκτροφόρα πεδία τον αντίπαλο (η καλύτερη κίνηση!), το εναέριο κάρφωμα και πολλές ακόμη κινήσεις. Όταν δεν χρησιμοποιείτε σπαθί μπορείτε είτε να πυροβολήσετε με τα όπλα σας (μέσω ενός απλού συστήματος σκόπευσης τύπου Resident Evil) είτε να χρησιμοποιήσετε γροθιές και κλωτσιές. Το σύστημα χτυπημάτων ακολουθεί την λογική των σπαθιών, ενώ πριν χτυπήσετε καλό θα είναι να έχετε κάνει charge τις επιθέσεις σας ώστε να μπορούν να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό. Υπάρχουν κλωτσιές, μπουνιές, άπερκατ και βέβαια extra κινήσεις τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.

Οι πρώτες σας αποστολές είναι αρκετά απλές. Για παράδειγμα θα πρέπει να ψάξετε και να βρείτε έναν αριθμό από Orbs για να ανοίξετε τις επόμενες πόρτες και να προχωρήσετε ή να σκοτώσετε τους πρώτους δαίμονες. Αργότερα τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι αυτό γιατί αφενός μεν κάθε χτύπημα εχθρού σας αφαιρεί μεγάλο μέρος από την ενέργειά σας κι αφετέρου γιατί στο παιχνίδι εμπλέκεται και το ψάξιμο (κυρίως των Orbs). Ορισμένες ενέδρες των εχθρών είναι αρκετές για να χάσετε ζωή, οπότε η επανάληψη και η εκμάθηση των σημείων απ’ όπου έρχονται οι εχθροί θα βοηθήσει σημαντικά στο να βγάλετε το κάθε level.Πριν από την κάθε αποστολή θα μπορείτε να κάνετε Power Up στον Dante και να του δώσετε Extra skills που απαιτούν πολύ μεγάλο αριθμό από Orbs. Τα συγκεκριμένα skills χωρίζονται στις εξής κατηγορίες. Καταρχήν υπάρχουν τα βασικά extra skills των Orbs που βοηθούν σημαντικά την ενέργειά σας, εξοντώνουν τους εχθρούς γύρω σας, σας κάνουν άτρωτους για λίγα δευτερόλεπτα και γενικά δίνουν αρκετά σημαντικά bonus. Υπάρχουν ασφαλώς και Alastor skills που αφορούν την μάχη και συγκεκριμένα το upgrade στο σπαθί Alastor για να μπορεί να χτυπάει σε μεγαλύτερη ακτίνα ή να εκτοξεύεται στον εχθρό, το διπλό άλμα του Dante, η επίθεση από αέρα ή το χτύπημα Vortex.

Τέλος, υπάρχουν και skills για πιο ακριβά βαλάντια, τα οποία βοηθούν τον χαρακτήρα σας να αποκτήσει επιπλέον κινήσεις όπως φλεγόμενες κλωτσιές, fireballs από τα χέρια ή να σηκώσει ένα τεράστιο νέφος φωτιάς καίγοντας όποιον εχθρό τον περιτριγυρίζει (το συγκεκριμένο skill λέγεται “Inferno” και κοστίζει σχεδόν 5000 Orbs, για να καταλάβετε τι τρέλα πουλάνε οι προγραμματιστές!)Όσο δύσκολο είναι το παιχνίδι στους μικρούς εχθρούς, άλλο τόσο δυσκολότερο καταντάει στα big bosses. Οι πυροβολισμοί σας θα είναι ατελείωτοι σε κάθε τελικό κακό πίστας, ο οποίος θα σας βγάλει την πίστη για να τον νικήσετε ενώ 2-3 λάθη σας θα είναι αρκετά για να σκοτωθείτε και να πρέπει να τον πολεμήσετε και πάλι απ’ την αρχή. Παρά τις όποιες δυσκολίες ή δυσλειτουργίες της κάμερας, οι μάχες με τα bosses είναι ότι καλύτερο έχουμε δει σε Action παιχνίδι κι αποτελούν υπόδειγμα για όλα τα άλλα games του είδους.

Γραφικά
Το Devil May Cry αποτελεί ένα κόσμημα για το PS2. Με εξαίρεση το ελλειπές anti-aliasing, κάθε αντικείμενο μέσα στο παιχνίδι έχει σχεδιαστεί με απίστευτες λεπτομέρειες. Το σκοτεινό περιβάλλον είναι ατμοσφαιρικό όσο δεν φαντάζεστε, οι κινήσεις του Dante αν και γρήγορες φαντάζουν απόλυτα φυσικές και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι οι εχθροί σας είναι πολύ προσεγμένοι στον σχεδιασμό ενώ (ιδιαίτερα τα big bosses) παρουσιάζουν ποικιλομορφίες ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον σας. Τέλος, τα οπτικά εφέ από τις ειδικές κινήσεις του Dante είναι χάρμα οφθαλμών. Όλα συντελούν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, σαν να έχετε στηθεί και να παρακολουθείτε ταινία anime!


Ήχος
Η Capcom παρουσιάζει τους βασικούς πρωταγωνιστές του παιχνιδιού αλλά και τα big bosses με φωνή. Αυτό συντελεί στο να έχουνε κινηματογραφικούς διαλόγους πριν από κάθε μάχη, οι οποίοι μας θυμίζουν επικές ιαπωνικές παραγωγές! Επιπλέον, σχεδόν όλες οι κινήσεις του Dante συνοδεύονται από ήχους, ειδικά όταν πρόκειται για ειδικά skills όπως αυτά της φωτιάς και του ηλεκτρισμού. Το μόνο που θα έπρεπε η Capcom να φροντίσει είναι η ποιήτικα του ήχου, που σε μερικές περιπτώσεις απογοητεύει. Ειδικά όταν μπλέκονται πολλοί ήχοι μαζί, το παιχνίδι μοιάζει σαν να “μπουκώνει” αφήνοντας μια δυσάρεστη βαβούρα στο αυτί.

Επίλογος
Το Devil May Cry είναι ένας διαχρονικός τίτλος για το Playstation 2. Θα μας μείνει αξέχαστος για τους χαρακτήρες του, τις μάχες του και ασφαλώς για τα εκπληκτικά γραφικά του. Οι σκληροπυρηνικοί φίλοι των action games θα χρειαστούν 12-15 ώρες για να ολοκληρώσουν το παιχνίδι, ενώ το διάστημα αυτό θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό αν αποφασίσουν να ξεκλειδώσουν όλα τα skills που κρύβει ο Dante μέσα του. Όπως και να ‘χει, ο συγκεκριμένος τίτλος προτείνεται ανεπιφύλακτα, παρά τις όποιες μικροατέλειες στο gameplay, γιατί προσφέρει πρωτότυπη και γρήγορη διασκέδαση που όμοιά του σπάνια συναντάμε σε παρόμοια games.

Θετικά:
- Ατμοσφαιρικά γραφικά
- Ισχυρό σύστημα μάχης
- Κινηματογραφικά cutscenes
- Μεγάλη γκάμα κινήσεων
- Δεκάδες skills για τον χαρακτήρα σας

Αρνητικά:
- Δύσκολο στην ολοκλήρωση
- Η κάμερα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο σας

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 9

Η ιδανική πρόταση για τους φίλους των Action games και κατόχους του PS2.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 FadingShadow (Level 4) 11/02/2011 17:03
τελικα η πρωτη εκδοση της σειρας ητανε κι η καλυτερη! ;-)
#2 dioskouros88 (Level 5) 11/02/2011 17:03
τι να πρωτοπω για αυτο το παιχνιδι πολλες αναμνησεις οταν ειχε βγει ηταν πολυ μπροστα για την εποχη του σε πωροναν παρα πολυ οι μαχες και οι κινησεις του παικτη!
#3 Mr.Dododi (Level 25) 06/09/2014 13:56
Κλασσικό παιχνίδι που όταν πρωτοκυκλοφόρησ ε έκανε μεγάλη αίσθηση. Must-have για τους κατόχους PS2! ;-)
Score 9
9.13 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Adventure/Beat ‘Em Up
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση:
Players:
Release Date: 7/12/2001
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification