Ninja Gaiden Sigma (PS3)

Hot
REVIEWED ON PS3  

Super Slashes.

Εδώ και τρία χρόνια έχουμε την τύχη να παίζουμε Ninja Gaiden αλλά και Ninja Gaiden Black. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, κάτι τέτοιο ήταν προνόμιο του Xbox 360, κι έτσι οι φίλοι του PS2 και του PS3 δεν μπορούσαν να γευτούν την μαγεία του απόλυτου Action-Ninja game. H Team Ninja έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε και με μία κίνηση ματ, φέρνει το καινούργιο Ninja Gaiden Sigma αποκλειστικά, για πρώτη φορά στο PS3. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία έρχεται να γεμίσει την έκδοση Black, η οποία κυκλοφόρησε στο Xbox 360 καθώς και να προσθέσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι. Ο τίτλος αυτός κερδίζει αυτόματα αβαντάζ απέναντι στους άλλους που έχουν ήδη κυκλοφορήσει για το PS3 καθώς αξιοποιεί επαρκέστατα την ανάλυση των 1080p.

Σενάριο
Το παιχνίδι ξεκινάει με έναν Ninja, τον Ruy Hayabusa, σε μία μικρή πίστα όπου σκοπός σας είναι να ξεκάνετε τους αντιπάλους που εμφανίζονται μπροστά σας. Το story αρχίζει και ξετυλίγεται αργότερα αλλά αποτελεί και πάλι απλά το έναυσμα για ν’ αρχίσετε να περπατάτε στον αέρα και να αποκεφαλίζετε τους αντιπάλους σας. Αν δεν έχετε παίξει τα προηγούμενα Ninja Gaiden τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα καθώς η ιστορία του είναι αρκετά απλή. Συγκεκριμένα παίρνετε τον ρόλο του Ruy, ενός εξαίρετου ninja του οποίου σκοπός είναι να πάρει πίσω ένα κλεμμένο θρυλικό σπαθί, το Dark Dragon Blade, καθώς και να εκδικηθεί για την καταστροφή του φιλειρηνικού χωριού του. Στην διάρκεια του ταξιδιού του θα συναντήσει την Rachel. Oι ιστορίες και των δύο ηρώων ταιριάζουν απόλυτα στην εξέλιξη του παιχνιδιού και η δράση είναι καταιγιστική και ασταμάτητη.



Γραφικά
Το Ninja Gaiden Sigma εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του PS3 καθώς τρέχει στην ανάλυση των 1080p. Όλες οι επιφάνειες φαίνονται πολύ όμορφες οπτικά αλλά και πολύ ξεκάθαρες. Οι πίστες έχουν πολύ λεπτό σχεδιασμό και τα πάντα μοιάζουν να έχουν μία ρεαλιστικότητα. Ο Ruy φαίνεται να είναι σχεδιασμένος πολύ σωστά και με κάθε λεπτομέρεια. Όλες οι κινήσεις του αποδίδονται με χάρη και η γενική αίσθηση που παίρνουμε είναι μία πανδαισία από χρώματα κατά μήκος των πιστών. Η στολή του γυαλίζει αφού είναι κυρίως από μαύρο δέρμα και τα όπλα που χρησιμοποιείτε κάθε φορά φαίνονται όπως ακριβώς στα μενού όπου τα επιλέγετε. Η ομάδα ανάπτυξης έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο frame rate το οποίο διατηρείται σε κορυφαία επίπεδα ασχέτως με το πόσοι αντίπαλοι βρίσκονται ταυτόχρονα μπροστά σας. Αυτό διευκολύνει πολύ το gameplay αλλά και τα εφέ που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μίας μάχης. Έτσι, μπορείτε να βρίσκεστε αντιμέτωπος με 10 αντιπάλους ninja ταυτόχρονα και πετώντας ένα flame arrow σε ένα βαρέλι να πεθαίνουν όλοι τους χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή αλλοίωση στα frames. Παρ’ όλα αυτά, τα cut-scenes φαίνεται να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, αφού καθ’ όλη την διάρκειά τους εμφανίζονται θαμπά. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο ότι δεν τους έγινε η απαραίτητη high-definition επεξεργασία που χρειαζόταν προκειμένου να τρέχουν χωρίς κανένα πρόβλημα.



Ήχος
Οι δυνατότητες του PS3 είναι πολλές, ακόμη και σε ότι αφορά τον ηχητικό τομέα. Έτσι, με την επιλογή για αναπαραγωγή του ήχου σε dolby surround system το gaming περνά σε άλλη διάσταση και η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται. Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού νιώθετε ότι παρακολουθείτε ταινία του Hollywood αφού η μουσική επένδυση του Sigma είναι πολύ καλής ποιότητας, περιλαμβάνοντας έντονα τραγούδια σε στιγμές απίστευτων σφαξιμάτων και ‘λεπτή’ μουσική σε στιγμές διαλόγων. Οι φωνές των ηθοποιών είναι αρκετά καλές και πετυχαίνουν να δώσουν στους ήρωες την ζωντάνια που έχουν και εντός του παιχνιδιού. Ο Ruy, αν και πρωταγωνιστής, δεν είναι αυτό που λέμε πολυλογάς, αλλά αντίθετα μετρημένος και σοβαρός. Δεν λέει περιττά πράγματα και αφήνει τις πράξεις να μιλήσουν αντί για το στόμα του.

Ο πανίσχυρος μεγιστάνας των Ninja έρχεται για πρώτη φορά στο PS3



Gameplay
Το Ninja Gaiden Sigma είναι ένα απ’ τα καλύτερα games που έχουν κυκλοφορήσει αυτή τη στιγμή στο PS3. Αυτό το καταφέρνει γιατί μπορεί να συνδυάσει άψογα γρήγορο και εντυπωσιακό gameplay, πολύ καλό χειρισμό του παίχτη, ενώ παράλληλα διαθέτει μία μεγάλη γκάμα από επιθέσεις αλλά και μαγικά καθώς τα γραφικά έρχονται να κάνουν την ατμόσφαιρα πιο εκρηκτική και όμορφη. Το NGS είναι από την φύση του πολύ γρήγορο παιχνίδι καθώς αναλαμβάνετε το ρόλο ενός Ninja που σημαίνει ότι πρέπει να σκοτώσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ορδές των μισθοφόρων που θα σας ακολουθούν σε κάθε πίστα.

Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλη, σχεδόν ίδια με αυτή του πρώτου Ninja Gaiden που είχε κυκλοφορήσει πριν από τρία χρόνια. Οι νέοι gamers θα χρειαστούν περίπου μία ώρα για να συνηθίσουν τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να κινούνται στο παιχνίδι. Αν έχετε ξαναπαίξει κάποιον τίτλο της σειράς τότε όλα θα σας φαίνονται λίγο πολύ γνώριμα καθώς το Sigma είναι ένα mix των Ninja Gaiden και Ninja Gaiden Black. Οι αλλαγές όμως που έχουν γίνει είναι πολλές και σημαντικές στην εξέλιξη του παιχνιδιού, κάνοντας έτσι τους βετεράνους του είδους να το αγοράσουν.



Ένα από τα καινούργια και ομολογουμένως εντυπωσιακά στοιχεία που εισήχθησαν, είναι τα Dragon’s Claw και Tiger’s Fang. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ζεύγος από δύο σπαθιά τα οποία χρησιμοποιούνται για να εκτελέσετε δυνατά combos. Ακόμη, έχουν προστεθεί και κάποιες καινούργιες πίστες έτσι ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι παίζετε έναν τίτλο του Xbox 360 στο PS3. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα ανακαλύψετε και άλλες τέτοιες αλλαγές, όπως το περπάτημα πάνω στο νερό. Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Πολύ απλά, τρέχοντας προς μία λίμνη, ο Ruy θα περπατήσει πάνω στο νερό αυτόματα.

Η μεγαλύτερη καινοτομία σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους είναι η προσθήκη της Rachel, μίας γυναίκας κυνηγού η οποία είναι και playable χαρακτήρας. Η Rachel είχε ξαναεμφανιστεί στα προηγούμενα Ninja Gaiden αλλά ποτέ δεν μπορούσατε να την χειριστείτε. Τώρα λοιπόν έχετε την ευκαιρία εκτός από το να ξετινάξετε όλη την συνομωσία των ninja με τον Hayabusa, να φρεσκάρετε το gameplay σας με την χρήση της Rachel. Η συγκεκριμένη κυρία είναι αρκετά δυνατή με την έννοια ότι δεν θα χρειαστείτε πολλά χτυπήματα για να σκοτώσετε έναν αντίπαλο. Μπορείτε πολύ εύκολα να τον βγάλετε νοκ-άουτ με δύο απανωτά hits. Στη θεωρία ακούγεται εύκολο αλλά τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει κι αυτό γιατί η Rachel είναι αρκετά αργή στις κινήσεις της. Έτσι, θα πρέπει να έχετε στρατηγική και να χρησιμοποιείτε πολύ την άμυνα σας, κάτι που γίνεται αρκετά δύσκολο όταν βρίσκεστε περικυκλωμένοι σε μία γωνία και το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά καλά ακροβατικά για να ξεφύγετε από την δύσκολη κατάσταση. Οι ενότητες που καλύπτονται απ’ την Rachel είναι τρεις και όλες τους είναι αρκετά καλά σχεδιασμένες χωρίς να καταντάνε βαρετές. Μπορεί σε κάποια σημεία, εξαιτίας της μειωμένης ταχύτητας που επιτίθεται και τη χρήση μίας μόνο μαγικής ικανότητας, να γίνονται λίγο επαναλαμβανόμενες, αλλά γενικά η προσθήκη της είναι πολύ θετικό στοιχείο.

Η πρόοδος που ακολουθεί το παιχνίδι είναι σταδιακή με αποτέλεσμα να μην βαριέστε, ούτε να νιώθετε ότι επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια πράγματα δίχως κανένα νόημα. Στην αρχή του παιχνιδιού ξεκινάτε με ένα σπαθί και μία μωβ στολή Ninja. Η πίστα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να μάθετε εύκολα τον χειρισμό του παίκτη καθώς και το μενού που συμπεριλαμβάνει το backpack σας και τα όπλα σας. Έτσι, ο πρώτος σας στόχος είναι να τρέξετε, να πηδήξετε απ’ το ένα μέρος στο άλλο, καθώς και να μάθετε τα πρώτα ακροβατικά. Χρησιμοποιώντας το τετράγωνο επιτίθεστε με το σπαθί σας. Η επαναλαμβανόμενη πίεση του κουμπιού μαζί με τα βελάκια θα σας κάνουν να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά combos με ποικίλες χρήσεις. Στη συνέχεια ακολουθούν οι πρώτοι αντίπαλοι οι οποίοι σε σύγκριση με το τι έπεται είναι αρκετά εύκολοι, ακόμα και για τους αρχάριους gamers. Ένα από τα πρώτα ακροβατικά είναι το περπάτημα στον τοίχο, το οποίο πραγματοποιείται με το πάτημα του Χ όταν πλησιάσετε αρκετά σε κάποιον τοίχο. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σκοτώσετε τους αντιπάλους ποικίλλουν. Μπορείτε για παράδειγμα να τους σφάζετε απευθείας και μετωπικά ή να ανεβείτε στον τοίχο με το Χ κι από εκεί να πιέσετε τετράγωνο και να κάνετε ένα πανίσχυρο κατέβασμα με το σπαθί σας, το οποίο είναι βέβαια και ακαριαίο για τους αντιπάλους.



Όταν βρεθείτε περικυκλωμένοι από πολλούς αντίπαλους ninja τότε η καλύτερη στρατηγική που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι να πετάτε συνεχώς shuriken με το Ο για να χάνουν ζωή και στη συνέχεια να πραγματοποιείτε πολλά κατεβάσματα από τοίχους και υψώματα. Έτσι εξασφαλίζετε μία καλή άμυνα και μία αποτελεσματική επίθεση. Για τους πιο δύσκολους αντιπάλους, η Team Ninja, έχει προνοήσει να υπάρχουν μερικές επιθέσεις-κλειδιά οι οποίες είναι οπτικά εξωπραγματικές αλλά και παντοδύναμες. Με το πάτημα του Δ, ο Ruy κρατάει το όπλο με τα δύο χέρια προς τα πίσω και εκείνο με την σειρά του περνάει από δύο charge modes. Στο πρώτο δημιουργείται γύρω του μία μπλε αύρα και στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο με πορτοκαλί χρώμα. Αυτός ο τρόπος charge θυμίζει λίγο Onimusha 4. Η αλλαγή από το ένα mode στο άλλο ακολουθείται από τον αντίστοιχο θεαματικό ήχο. Όταν τελειώσετε το charge, εξαπολύεται μία πανίσχυρη αλλά ευθεία επίθεση στον αντίπαλο με το μειονέκτημα της αποφυγής της από τον δεύτερο. Μερικά όπλα μετά το πέρας του charge, προσφέρουν εκτός του πανίσχυρου χτυπήματος και κάποιο εφέ, δηλαδή προκαλούν ανεμοστρόβιλους ή πανίσχυρο ηλεκτρισμό. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πώς θα χρησιμοποιήσετε τις δυνατές σας επιθέσεις καθώς κινδυνεύετε να μείνετε ακάλυπτοι μπροστά στο έλεος των παντοδύναμων bosses.

Όταν βρεθείτε να χάνετε σε μία μάχη και θέλετε να προκαλέσετε στον αντίπαλό σας άμεσο και μεγάλο damage τότε η λύση είναι μία. Να χρησιμοποιήσετε μία επίθεση ninpo. Όσοι φίλοι παρακολουθούν anime θα ξέρουν ότι ninpo σημαίνει ‘ninja art’ και δεν είναι τίποτε άλλο από μαγικές επιθέσεις οι οποίες προκαλούν μεγάλο και ευρύ damage σε όσους βρίσκονται γύρω σας. Στην αρχή του παιχνιδιού δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μαγικές επιθέσεις. Αργότερα και συγκεκριμένα μετά το πρώτο chapter, θα μάθετε να χρησιμοποιείτε το ninpo της φωτιάς. Πατώντας το Ο και το Δ, ο Ruy βγάζει γύρω από το σώμα του φωτιές και όποιος σας πλησιάσει αυτομάτως παθαίνει μεγάλη ζημιά. Οι φορές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μαγικά σας είναι ανάλογες με το επίπεδο που βρίσκεστε. Όταν αποκτάτε το πρώτο σας ninpo κάτω από την μπάρα της ζωής σας εμφανίζεται ένα στρογγυλό σημάδι, το οποίο δηλώνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φορά ένα μαγικό. Από εκεί και πέρα, για να το ξαναχρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να βρείτε τα κατάλληλα potions για να κάνετε restore την ενέργεια που καταναλώσατε. Καθώς προχωράτε στα chapters θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέχρι και τέσσερις συνεχόμενες φορές τα ninpo σας.



Η Team Ninja εισήγαγε στο gameplay και τον sensor του sixaxis. Δηλαδή τη στιγμή που θα ενεργοποιήσετε ένα μαγικό, αν κουνήσετε με δύναμη το sixaxis πάνω κάτω τότε το αποτέλεσμα θα είναι μία πολύ πιο δυνατή επίθεση. Ένα παράδειγμα της χρήσης του είναι το ninpo του ηλεκτρισμού. Όταν κουνήσετε το sixaxis τότε ο Ruy εκτός από την προκαθορισμένη επίθεση θα χτυπήσει και τα χέρια του στο πάτωμα με επακόλουθο μια μεγάλη έκρηξη με ηλεκτρισμό.

Τα όπλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικίλουν. Αρχικά ξεκινάτε με melee weapons όπως το πρώτο σας σπαθί (dragon’s sword). Στη συνέχεια μπορείτε να διαλέξετε μέσα από μία αρκετά μεγάλη λίστα όπως, μεγάλα σπαθιά, κοντάρια, nunchuck και άλλα περίεργα όπλα, που θυμίζουν πολύ αυτά της παραδοσιακής Ιαπωνίας. Όταν επιλέξετε κάποιο από τα melee weapons τότε στην οθόνη θα σας εμφανιστεί μία λίστα με τα διαθέσιμα combos που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Εκτός όμως από melee έχετε και projectile weapons, όπως τόξα με φλεγόμενα βέλη. Τέτοιου είδους όπλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν δεν έχετε αρκετή ζωή και θέλετε να ξεκάνετε τους αντιπάλους από απόσταση.

Επίλογος
Για άλλη μία φορά η Team Ninja κατάφερε να μας καταπλήξει, δίνοντας μας ένα πραγματικό διαμάντι. Το Ninja Gaiden Sigma είναι ένας must-have τίτλος για όλους του κατόχους PS3.

Θετικά:
- Πολύ όμορφα γραφικά
- Εκπληκτικό gameplay
- Πολλά και διαφορετικά όπλα
- Απλός χειρισμός
- Μεγάλος αριθμός από combos

Αρνητικά:
- Δύσχρηστη κάμερα
Προβληματικά βίντεο
Διαθέτει μόνο τρεις ninpo επιθέσεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8 
Γενικά: 8.6

Ένα από τα καλύτερα action games των τελευταίων ετών.

Kωνσταντίνος Κουτσούμπας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.6
8.86 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Αction
Developer: Team Ninja
Publisher: Tecmo
Διάθεση: Centric Multimedia (210-9480000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 06/07/2007
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification