• Reviews
  • SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault (PS2)

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault (PS2)

GameWorld
REVIEWED ON PS2  

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault

Site: www.us.playstation.com/SOCOMCombinedAssaultΌταν πρωτοκυκλοφόρησε το SOCOM, το 2002, ήταν το πρώτο tactical shooter για το Playstation 2 που υποστήριζε multiplayer. Η κίνηση αυτή έφερε τεράστια επιτυχία στο παιχνίδι, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ο βασιλιάς του είδους του, αφού ακόμα και τώρα αποτελεί σημείο αναφοράς στα πολεμικά παιχνίδια του PS2.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην τέταρτη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς, το SOCOM U.S. Navy SEALs: Combined Assault.

Το παιχνίδι
Το campaign του παιχνιδιου ξεκινά με την κατάρριψη ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Ατζικιστάν (?!), ένα ανεξάρτητο κρατίδιο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (φυσικά δεν πρόκειται για αληθινό κρατίδιο), όπου μια επίλεκτη ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων αποστέλλεται στην περιοχή προκειμένου να διασώσει τους επιβαίνοντες και να ερευνήσει τις συνθήκες του συμβάντος.Εσείς, ως ο διοικητής της ομάδας αυτής, καλείστε να εκπληρώσετε συνολικά 18 αποστολές, που λαμβάνουν χώρα σε κάθε είδους πίστες, από κατεστραμμένες πόλεις μέχρι χιονισμένα βουνά.

Η κάθε αποστολή αποτελείται από καλοσχεδιασμένα objectives, τα οποία περιλαμβάνουν κάθε είδους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την εξουδετέρωση εχθρικών στρατιωτών σε κάποιο φυλάκιο, την καταστροφή κτιρίων, την σύλληψη αξιωματικών του εχθρού, την συνοδεία προσώπων και άλλα, ενώ μερικές αποστολές σας δίνουν και την δυνατότητα να εκπληρώσετε δευτερεύοντα και bonus objectives, τα οποία ναι μεν δεν έχουν αντίκτυπο στην ιστορία του παιχνιδιού, αλλά εκπληρώνοντάς τα μπορείτε να κερδίσετε μετάλλια και να ξεκλειδώσετε όπλα.

Στο Combined Assault υπάρχει μια σχετική ελευθερία στον τρόπο παιχνιδιού. Κατά την διάρκεια του campaign μπορείτε να επιλέξετε πως θα συνεχίσετε, επιλέγοντας από έναν αριθμό διαθέσιμων αποστολών, ενώ οι πίστες που διασχίζετε είναι σχετικά μεγάλες και πλήρως προσβάσιμες στο σύνολο τους, κάτι που σας δίνει την απαραίτητη ελευθερία να σχεδιάσετε και να εκπληρώσετε τις αποστολές όπως εσείς θέλετε.Gameplay
Όπως και σε κάθε tactical shooter, ο τρόπος που σχεδιάσετε την αποστολή σας, η σωστή επιλογή του εξοπλισμού σας, καθώς και ο τρόπος που διαχειριστείτε την ομάδας σας κατά τη διάρκεια της αποστολής είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να μετατρέψουν μια εφιαλτική αποστολή σε παιχνιδάκι ή το αντίθετο.

Η επιλογή του σωστού εξοπλισμού πριν από κάθε αποστολή μπορεί να παίξει ίσως και τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία της. Στην διάθεσή σας θα έχετε μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού, ενώ πραγματοποιώντας objectives μπορείτε να ξεκλειδώσετε επιπλέον όπλα και εξοπλισμό.

Σε κάθε αποστολή θα συνοδεύεστε από μια ομάδα τριών στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, τους οποίους χειρίζεται η AI. Εσείς, σαν διοικητής της ομάδας αυτής, μπορείτε να δίνετε διαταγές μέσω ενός έξυπνου menu που, αντιθέτως με παρόμοια συστήματα που συναντάμε σε άλλα παιχνίδια, καλύπτει σχεδόν όλες τις πιθανές καταστάσεις που θα αντιμετωπίσετε. Εκτός αυτού, μπορείτε να δίνετε πιο απλοϊκές διαταγές στην ομάδα σας, πατώντας το L2 και διατάζοντας την ομάδα σας να ανοίξει πόρτες, να κινηθεί στο σημείο που σημαδεύετε κλπ.Το παιχνίδι είναι 3rd person shooter, η οπτική σας γωνία δηλαδή είναι τρίτου προσώπου, κάτι που αρχικά μπορεί να φανεί δύσκολο σε όσους έχουν συνηθίσει τα παιχνίδια πρώτου προσώπου. Εντούτοις, δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού θα το συνηθίσετε, καθώς ο τρόπος που είναι σχεδιασμένο το user interface σε καμία περίπτωση δεν θα σας δυσκολέψει. Στο θέμα του ρεαλισμού, το Combined Assault είναι αρκετά ρεαλιστικό. Τα όπλα του παιχνιδιού αντικατοπτρίζουν τα αληθινά (αν και μερικά έχουν διαφορετική ονομασία, όπως π.χ. το XM8 ονομάζεται M8) ενώ οι τροχιές και η δυναμική των σφαιρών φαίνονται αρκετά ρεαλιστικές. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να σκοτωθείτε. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε μια αποστολή μόνος σας και να ορμήξετε ωσάν άλλος Rambo στο εχθρικό στρατόπεδο. Πέρα από το χιούμορ, λίγες σφαίρες είναι αρκετές για να εξουδετερωθείτε, κάτι που δίνει έμφαση στον σωστό σχεδιασμό μιας επίθεσης ή υποχώρησης.Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του Combined Assault, το οποίο κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη σειρά, είναι η υποστήριξη co-op multiplayer, με το οποίο θα ασχοληθούμε αργότερα.

A.I.
Και ερχόμαστε στο (κατά πολλούς) «ζουμί» της υπόθεσης στα περισσότερα, αν όχι όλα, tactical shooters. Ομολογουμένως, το να αναπτυχθεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ένα τέτοιο παιχνίδι είναι πολύ δύσκολη δουλειά, με αποτέλεσμα η ποιότητα της Α.Ι. να αποτελεί βασικό συγκριτικό των tactical shooters ανεξαρτήτου format. Πόσο μάλλον στο Combined Assault, όπου ανεξάρτητα με το αν εσείς δεν πάθετε τίποτα, αν σκοτωθεί όλη η υπόλοιπη ομάδα σας, αυτομάτως χάνετε την αποστολή.

Η ΑΙ του παιχνιδιού είναι, γενικώς, ικανοποιητική. Η ομάδα σας υπακούει τις εντολές σας, κινείται σωστά, καταλαμβάνει σωστές θέσεις μάχης και γενικώς βοηθάει. Μπορεί όμως να έρθετε αντιμέτωποι με περίεργες καταστάσεις. Όπως, για παράδειγμα, όταν η ομάδα σας έχει ακροβολιστεί στην περίμετρο ενός φυλακίου και εξουδετερώνει στόχους μέσα σε αυτό. Ξαφνικά ένα από τα μέλη της ομάδας σας αποφασίζει να αλλάξει θέση, σηκώνεται και περνάει... ακριβώς μπροστά από εσάς… ενώ εσείς πυροβολάτε κατά ρυπάς. Το αποτέλεσμα; Ένα αξιοπρεπέστατο team kill.

O βασιλιάς των tactical shootersΤο πρόβλημα είναι πιο έντονο σε κλειστούς χώρους, όπου τα μέλη της ομάδας σας στην κυριολεξία στοιβάζονται σε στενούς διαδρόμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν. Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν σπάνια μέσα στο παιχνίδι, αν συμβούν όμως μπορεί να σας μπερδέψουν αρκετά.

Όσον αφορά το εχθρικό Α.Ι. εκεί τα πράγματα είναι κάπως χειρότερα. Πολύ συχνά θα δείτε εχθρούς να συμπεριφέρονται εκτός τόπου και χρόνου κατά τη διάρκεια μιας μάχης, να περιφέρονται άσκοπα με αποτέλεσμα να γίνονται κινούμενοι στόχοι, ακόμα και να μένουν παγερά αδιάφοροι όταν λίγα μέτρα δίπλα τους οι συμπολεμιστές τους πέφτουν νεκροί.Ένας απλός τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι να παίξετε τις αποστολές μόνος σας, αναθέτοντας στην υπόλοιπη ομάδα δευτερεύοντες στόχους, προσέχοντας όμως παράλληλα την υγεία τους. Υπάρχει όμως και τρόπος να ξεμπερδέψετε πλήρως από τις ατασθαλίες της AI, με το feature που λαμβάνει ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για την τεράστια επιτυχία του παιχνιδιού: το multiplayer.

Multiplayer
Το multiplayer του Combined Assault υποστηρίζει μέχρι 32 παίκτες ταυτόχρονα και περιλαμβάνει 22 χάρτες, οι 12 από τους οποίους είναι οι ίδιοι multiplayer χάρτες από το SOCOM 3. Περιλαμβάνονται διάφοροι τύποι αποστολών, όπως escort, extraction, breach, demolition (deathmatch) και λοιπά, ενώ το μόνο που θα χρειαστείτε για να αρχίσετε να ανταλλάζετε πυροβολισμούς με τα φιλαράκια σας, είναι μια κάρτα δικτύου για το PS2 και βεβαίως σύνδεση DSL.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Combined Assault είναι ο πρώτος τίτλος της σειράς που υποστηρίζει co-op multiplayer είτε μέσω τοπικού δικτύου είτε online. Μαζί με άλλους τρεις παίκτες μπορείτε να παίξετε οποιαδήποτε πίστα ή ακόμα και ολόκληρο το campaign. Βέβαια, δεδομένου του ότι οι single player χάρτες του παιχνιδιού δεν έχουν σχεδιαστεί με βάση το co-op gameplay, το παιχνίδι σε αυτό το mode δεν αποτελεί πρόκληση, καθώς θα σας φανεί πανεύκολο, αλλά παραμένει διασκεδαστικό. Μπορείτε ακόμα και να τροποποιήσετε κάποιες από τις πίστες, ορίζοντας παραμέτρους όπως objectives και τόπο εκκίνησης.To Combined Assault περιλαμβάνει ακόμα και σύστημα στατιστικών καθώς και μια πολυπληθή online community η οποία συγκεντρώνει μέχρι και 20.000 μέλη καθημερινά. Το μόνο αρνητικό που συναντάμε στο multiplayer, είναι ότι προκειμένου να έχετε πλήρη πρόσβαση σε πολλά online features, όπως για παράδειγμα το σύστημα στατιστικών, την εγγραφή σε clan, και την friend list σας, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας χρησιμοποιώντας κάποια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Πρόκειται για ένα σύστημα που συναντήσαμε αρχικά στο SOCOM 3, στην προσπάθεια της Zipper να περιορίσει (ανεπιτυχώς) τους cheaters αν και ευτυχώς, στην Ευρωπαϊκή έκδοση του Combined Assault μπορείτε να το παρακάμψετε.

Γραφικά
Τα γραφικά του Combined Assault είναι μεν καλά, αλλά χρίζουν βελτίωσης. Συγκριτικά, έχουν να προσφέρουν λίγα extras από τα γραφικά του SOCOM 3, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως λείπουν τα «βασικά» στοιχεία ενός πολεμικού παιχνιδιού, όπως π.χ. οι θεαματικές εκρήξεις. Δεδομένης της στρατηγικής φύσης του παιχνιδιού, δεν μπορούμε να πούμε πως η μη αναβάθμιση των γραφικών λειτουργεί εναντίον του, αν και θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα.Ήχος
Ο ήχος του Combined Assault είναι από τους καλύτερους που έχουμε συναντήσει σε shooter ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Τα πάντα, από τους πυροβολισμούς μέχρι και τις εκρήξεις και τους στρατιώτες της ομάδας σας ακούγονται δυνατά και πεντακάθαρα, και σας κάνουν να νιώθετε πως ζείτε το παιχνίδι στην πραγματικότητα. Ακόμη, καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, υπάρχει voiceover και από τους στρατιώτες που διοικείτε, αλλά και από τους διοικητές σας.

Επίλογος
Το Combined Assault είναι μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη πρόταση για τους fans των tactical shooters, αλλά και για όσους ψάχνουν για κάτι πιο ρεαλιστικό από τα ήδη υπάρχοντα first/third person shooters στο PS2. Με ένα καλοδεμένο campaign, υποστήριξη co-op και συνολικά 22 multiplayer χάρτες, θα σας κρατήσει κολλημένους στην οθόνη σας για πολύ καιρό! Εγγυημένα!

Θετικά: Χορταστικό campaign, ρεαλιστικό, δυνατές μάχες, multiplayer με υποστήριξη co-op.

Αρνητικά: Προβληματική ΑΙ, μέτρια γραφικά.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Αν είστε φίλοi των tactical shooters και της σειράς SOCOM, θα σας συναρπάσει! Αν δεν είστε…θα γίνετε!

Αντώνης Παπαθανασίου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
7.6 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Tactical Shooter τρίτου προσώπου
Developer: Zipper Interactive
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Release Date: 6/12/2006
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification