Dead or Alive 4

Hot
GameWorld
REVIEWED ON Xbox 360  

Dead or Alive 4
Τα όμορφα anima παίζουν ξύλο κι εμείς το απολαμβάνουμε!

Site: www.tecmogames.com

Ιστορική αναδρομή
Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον ιάπωνα developer Tomonobu Itagaki. Ο Itagaki ήταν πάντοτε λάτρης των arcade fighting games. Δημιούργησε το πρώτο Dead or Alive σε arcade έκδοση το 1996. Εκείνη την περίοδο ο κόσμος έπαιζε ακόμα Street Fighter και Tekken, οπότε το παιχνίδι μοιραία επισκιάστηκε. Δύο χρόνια αργότερα το παιχνίδι κάνει ντεμπούτο στο Playstation (Μάρτιος ’98). Παρά την αξιόλογη –για την εποχή- προσπάθεια στα γραφικά, το παιχνίδι διέθετε ανύπαρκτο ήχο και καθόλου βάθος στο gameplay με αποτέλεσμα να πάει ψιλοάπατο.Ο Itagaki όμως δεν το βάζει κάτω και κυκλοφορεί το 2000 την δεύτερη έκδοση του παιχνιδιού σε Playstation 2 και Dreamcast. Κι αν το Dreamcast προκαλεί σε εσάς ειρωνικές μουρμούρες, απλά να πούμε ότι τα Fighting Games ήτανε το πιο playable genre στην τελευταία κονσόλα της Sega. Τότε που το Soul Calibur έβγαζε μάτια και από πολλούς θεωρήθηκε το κορυφαίο fighting που έχουμε δει ποτέ σε κονσόλα. Στο Dead or Alive 2, πακέτο με την ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών και τα ανανεωμένα levels, αρχίζουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά και τα περίφημα βυζάκια & κωλαράκια, τα οποία γνωρίζουν την αποθέωση από τους fans του παιχνιδιού, μιας και πλέον ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είχε επιτέλους μια πιο…ανθρώπινη μορφή. Επιπλέον, το Gameplay βελτιώθηκε σημαντικά. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κυκλοφορεί το Dead or Alive 2: Hardcore το οποίο ουσιαστικά ήταν ίδιο με το DoA 2 με τη διαφορά ότι περιελάμβανε οκτώ νέα stages, περισσότερους χαρακτήρες, καθώς και επιπλέον ενδυμασίες για όλους τους μαχητές. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο ήταν ότι το παιχνίδι έτρεχε στα 60 frames ανά δευτερόλεπτο οπότε είχε να επιδείξει τα physics των boobs…εεεεχμ, της κίνησης των fighters σε όλο τους το μεγαλείο. Επιπλέον προστέθηκε και Gallery, ώστε ο ανδρικός πληθυσμός να μπορεί να θαυμάσει τα κάλλη των γυναικείων χαρακτήρων και όχι μόνο. Αργότερα κυκλοφόρησε και η έκδοση για το Xbox, η οποία έφερε τον τίτλο “Dead or Alive 2: Ultimate” και η οποία διέθετε πολύ ανώτερα γραφικά σε σχέση με τα νεότερα αδερφάκια της.

Η ιστορία του παιχνιδιού αφορά διάφορους μαχητές οι οποίοι εμπλέκονται σε ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών, το “Dead or Alive tournament”, το οποίο διοργανώνει η εταιρεία “DOATEC” (Dead or Alive Tournament Executive Committee). Το τουρνουά αυτό διοργανώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάθε μαχητής έχει κι έναν λόγο για τον οποίο συμμετέχει στο τουρνουά. Άλλοι συμμετέχουν για το χρήμα, άλλη για εκδίκηση ή και για δόξα. Στο τέλος του πρώτου μέρους, η Kasumi, μία γυναίκα νίντζα, σκοτώνει την Raidou.Στο Dead or Alive 2 σκοτώνεται ένας ηγέτης εν ονόματι Fame Douglas. Ο Fame Douglas ήταν ιδιαίτερα γνωστός ως σπόνσορας του τουρνουά “Dead or Alive World Combat Championship”. Μετά τον θάνατό του, ο κόσμος υπέπεσε σε χάος. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακοινώνεται το δεύτερο τουρνουά Dead or Alive, το οποίο φημολογείται ότι έχει δημιουργηθεί από τον φονιά του Fame Douglas, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την καταστροφή Tengu η οποία συνέβη στη γη την ίδια χρονική περίοδο. Εδώ έχουμε άλλα δύο συμβάντα. Ένα υπέρτατο πλάσμα, το Gohyakumine Bankotsu-bo (ήμαρτον με αυτά τα ιαπωνικά ονόματα) αποτελεί μεγάλη απειλή για την γη. Επιπλέον, ο αδερφός της Kasumi, ο Hayate, έχει πέσει θύμα απαγωγής από την DOATEC και πρέπει να κουβαλήσει ένα βιοχημικό όπλο, το “Epsilon”. Εδώ συναντάμε για πρώτη φορά την τραγουδίστρια Helena (η οποία έχει λατρεία στα… μικρόφωνα!) και τον μισθοφόρο Leon.

Η σειρά του Dead or Alive 3 έρχεται επιτέλους το 2001, όταν και ο τίτλος αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστός ως DoA (άλλωστε οι συντομογραφίες βοηθάνε πολύ στην διάδοση ενός παιχνιδιού –βλέπε Dota, CS κτλ.-). Δυστυχώς για άλλη μια φορά το DoA είχε να ανταγωνιστεί το…ασυναγώνιστο Tekken Tag Tournament. Η Microsoft όμως έδωσε την ευκαιρία στον Itagaki να παίξει μπάλα σε…δικό του πρωτάθλημα, προσφέροντάς του μία αποκλειστική συνεργασία για το Xbox, μιας και λόγω του πρώτου launch δικής της κονσόλας χρειαζότανε και αποκλειστικούς τίτλους. Ο Itagaki δέχτηκε, δεδομένου ότι το Xbox ήταν τεχνολογικά πιο μπροστά από το Playstation 2 και στον τομέα των γραφικών που τον ενδιέφερε και άμεσα θα είχε περισσότερο πρόσφορο έδαφος. Πράγματι, ο κόσμος παθαίνει παραλήρημα με τα γραφικά του DoA 3 και τα μοναδικά physics του. Τα boobs περνάγανε πλέον σε άλλη διάσταση! Από τεχνολογικής άποψης, το Dead or Alive 3 ήτανε μακράν το καλύτερο fighting της συγκεκριμένης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, στον τομέα του Gameplay, κάτι που άλλωστε ήταν και το ζητούμενο, δεν είχε να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό εκτός από κλωτσίδια και μπουνίδια για όλους τους χαρακτήρες. Το μηδενικό αυτό βάθος στο gameplay κόστισε αρκετά στον εν λόγω τίτλο, ο οποίος παρ’ όλα αυτά τιμήθηκε δεόντως από τους απανταχού ματάκηδες! Επειδή η αμερικάνικη έκδοση του Doa 3 είχε κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, για τον λόγο αυτό κυκλοφόρησε το 2004 και το “Dead or Alive Ultimate” σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Παρά το ότι το Doa Ultimate επέτρεπε στους χρήστες του να παίξουν εύκολα και γρήγορα μέσω του Xbox Live, ούτε αυτό ήταν αρκετό για να προσεγγίσει τους ασιάτες οι οποίοι έχοντας διαφορετική νοοτροπία είχαν γυρίσει προ πολλού την πλάτη στην κονσόλα της Microsoft.Όσον αφορά την ιστορία του Dead or Alive 3, εδώ έχουμε τον Ryu Hayabusa να χάνει από το Gohyakumine Bankotsu-bo και να μην προλαβαίνει να ανακόψει το Tengu of Destruction, μία συμφορά που σπέρνει τον πανικό στη γη και βυθίζει τον πλανήτη σε ένα πέπλο σκότους και τρόμου. Η DOATEC, η εταιρεία που διοργανώνει το τουρνουά “Dead or Alive”, ετοιμάζει τα δικά της κόλπα. Το τμήμα ανάπτυξης της εταιρείας μέσω του Dr. Victor Donovan, ολοκληρώνει το Omega Project παράγοντας μία νέα μορφή υπερανθρώπου, τον Genra. Πρόκειται για ένα ων το οποίο δημιουργήθηκε μέσω του νεκρού αρχηγού των Hajin Mon Ninja, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο. Το τουρνουά “Dead or Alive 3” αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο παιχνίδι Dead or Alive 3 είχαμε τέσσερις νέους χαρακτήρες. Δύο ωραιότατες γυναικείες παρουσίες, την Hitomi και την Christie και δύο αντρικές παρουσίες. Τον Brad Wong (ο ιάπωνας Brad Pete) και τον Hayate (ο οποίος παλιότερα ήταν γνωστός ως “Ein”). Το παιχνίδι περιελάμβανε και τρία τραγούδια των Aerosmith. Αυτό όπως καταλαβαίνετε ήταν καθαρά αμερικανική πινελιά! Όπως και να’ χει, το Dead or Alive 4 αποτελεί προϊόν δουλειάς πολλών ετών και είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη έκδοση της σειράς.Κυκλοφορία, νέοι χαρακτήρες και σενάριο
Αν και το παιχνίδι αναμενόταν να κυκλοφορήσει μαζί το launch του Xbox 360, παρ’ όλα αυτά καθυστέρησε για λίγους μήνες. Ίσως θα έπρεπε η καθυστέρηση αυτή να κρατήσει κι άλλο, δεδομένου ότι κατά την ενασχόλησή σας με τον συγκεκριμένο τίτλο είναι σίγουρο ότι θα εντοπίσετε ορισμένα μικροπροβλήματα σε γραφικά, ήχο και online multiplayer games.

Στο DoA 4 συναντάμε αρκετούς νέους χαρακτήρες. Την Kokoro (μία νεαρή γκέισα), τον Eliot (έναν έφηβο από την Αγγλία) και την La Mariposa (μία γυναίκα παλαιστή). Ακόμη, υπάρχει κι ένας κρυφός χαρακτήρας από το Halo, ο Spartan-458, σε…γυναικεία έκδοση (άλλη μια απόδειξη για το που εστιάζει ο Itakagi) που προσπαθεί με πιο σύγχρονες μεθόδους να κερδίσει την μάχη αφού από πολεμικές τέχνες δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή ιδέα.

Όσον αφορά την πλοκή, για άλλη μια φορά έχουμε τα πειράματα της DOATEC σε εξέλιξη και την αποκάλυψη ενός υπεράνθρωπου κλώνου της Kasumi. Πλέον οι μαχητές αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις προθέσεις της DOATEC κι εστιάζουν στο να ανακόψουν μια και καλή τα ύπουλα σχέδιά της. Κατά το intro του παιχνιδιού απολαμβάνουμε και την τραγουδίστρια Helena.Gameplay
Υπάρχει μία γκάμα από περίπου 24 μαχητές για να επιλέξετε. Όλοι είναι εδώ: Οι νίντζα Kasumi και Ayane, Ο Ryu Hayabusa, η Tina, o Jann Lee, o μεθύστακας Brad Wong, η Christie, αλλά και όλοι οι νέοι χαρακτήρες που προαναφέραμε καλύπτουν όλα τα γούστα, τόσο από πλευράς κινήσεων όσο κι από πλευράς εμφάνισης (με την αύξηση του γυναικείο φύλου δεν θα ξέρετε τι να επιλέξετε) ενώ όλοι τους διαθέτουν ανανεωμένο ρεπερτόριο κινήσεων.

Μετά από παράπονα αρκετών χρηστών για το gameplay των προηγούμενων εκδόσεων, ο Itagaki προσέλαβε μία ομάδα έμπειρων παικτών του Dead or Alive οι οποίοι ανέλαβαν να τον συμβουλέψουν στο που θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα μάχης. Ως hardcore gamers δεν θέλει και πολύ σκέψη στο να αντιληφθούμε τι προτείνανε. Η δυσκολία της τέταρτης έκδοσης έχει ανέβει σημαντικά με το A.I. των εχθρών να είναι τόσο ανεπτυγμένο ώστε να μπορούν να προβλέπουν τις επιθέσεις σας, να πραγματοποιούν συνεχόμενα combos αλλά και να μπλοκάρουν τα δικά σας. Όσο ανεβαίνετε επίπεδο τόσο ανεβαίνει κατακόρυφα και η δυσκολία με αποτέλεσμα το παιχνίδι να είναι απλά μία πρόκληση για τους παλιούς αλλά ένας πονοκέφαλος για τους νέους χρήστες, οι οποίοι θα χρειαστούν αρκετές ώρες εξάσκησης. Ευτυχώς που δεν υπάρχει Game Over σε περίπτωση που χάσετε, αντιθέτως έχετε δυνατότητα να ξαναπαίξετε κόντρα στον ίδιο αντίπαλο έως ότου να τερματίσετε το παιχνίδι.Οι βασικές κινήσεις (κλωτσιά, μπουνιά, reversal moves και άμυνα) είναι κοινές για όλους τους παίκτες ενώ ορισμένες παλιές τακτικές μάχης όπως επίσης και αρκετά combos, φαίνεται ότι ισχύουν και στην νέα έκδοση. Το gameplay είναι φέτος πιο γρήγορο ενώ η έννοια της τακτικής κατά την μάχη έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού οι κλωτσιές και οι μπουνιές «στον αέρα» δεν πιάνουν πλέον τόπο ενώ η engine του παιχνιδιού αντιλαμβάνεται την επανάληψη ορισμένων κινήσεων και αλλάζει άμεσα στρατηγική. Οι αγώνες μέσω των tag-teams είναι εξίσου απολαυστικές, επιτρέποντάς σας να κάνετε γρήγορη αλλαγή του μαχητή την ώρα που πέφτει το ξύλο.

Ο Itagaki έπιασε για τα καλά το νόημα της ζωής. Βυζιά, βυζιά και πάλι βυζιά! Με τέτοια γραφικά ήταν θέμα χρόνου να βελτιωθεί και το gameplay της σειράς.Τo Story mode (το βασικό mode του παιχνιδιού) ακολουθεί το ίδιο μοτίβο αφού σας δίνει την ευκαιρία να δείτε ορισμένες πληροφορίες για τον κάθε χαρακτήρα ενώ κατά τον τερματισμό υπάρχει κλασικά και μία διαφορετική κατάληξη της εκάστοτε ιστορίας. Αν όμως θέλετε να προπονηθείτε και να μάθετε τις κινήσεις των χαρακτήρων του DoA, τότε το Sparring mode είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε την προπόνηση. Εκτός από κινήσεις θα μάθετε και τον σωστό χειρισμό της άμυνας και της αντεπίθεσης.

Το Survival mode παρουσιάζει αρκετό χαβαλέ αφού καλείστε να πλακώσετε στο ξύλο μία σειρά από μαχητές οι οποίοι διαδέχονται γρήγορα ο ένας τον άλλο. Το Time attack mode είναι μάχες κόντρα στον χρόνο κι απαιτεί από τον χρήστη ταχύτητα, Τέλος, υπάρχει και το versus mode, το οποίο σας επιτρέπει να στήσετε παιχνίδι με τους δικούς σας κανόνες, είτε κόντρα στο Xbox, είτε κόντρα σε έναν αντίπαλο.

Γραφικά
Στον τομέα των γραφικών, το Dead or Alive κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια με την τρίτη έκδοση και παίρνει για άλλη μια φορά άριστα. Τα textures των landscapes να έχουν σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια ενώ οι χαρακτήρες έχουν –από την κορυφή ως τα νύχια- ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια και μοναδικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει και πολύ από ένα anime καρτούν της τηλεόρασης. Τα physics των χαρακτήρων είναι από τα καλύτερα στο είδος τους με τις κινήσεις των μελών του σώματος να είναι απόλυτα φυσικές. Παράλληλα, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από animations και εμφανίσεις χαρακτήρων, οι οποίες όμως είναι μικρότερες στον αριθμό σε σχέση με το DoA 3.

Τα οπτικά εφέ έχουν αυξηθεί αφού πλέον υπάρχει μεγαλύτερη διαδραστικότητα με την κάθε αρένα όπου διεξάγεται η μάχη. Θα πολεμήσετε μέχρι και σε σιδηροδρομικές γραμμές, σε δρόμους με κίνηση ή και σε πάρκο με δεινόσαυρους (!) ενώ θα μπορέσετε για άλλη μια φορά να σπάσετε τη μούρη του αντιπάλου σας σε τζάμια, τοίχους, βαρέλια ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο βρείτε μπροστά σας. Ο σχεδιασμός των ρούχων του κάθε μαχητή παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού καθένας διαθέτει μία μεγάλη γκάμα εμφανίσεων πρωτότυπου σχεδιασμού, τις οποίες μπορείτε να ξεκλειδώσετε όσο προχωράτε στο παιχνίδι.Ήχος
Για άλλη μια φορά έχουμε περυσινά (ή καλύτερα προπέρσινα) ξινά σταφύλια, αφού οι Aerosmith επανεμφανίζονται στο παιχνίδι με δύο νέα τραγούδια τους. Τα vocals του κάθε χαρακτήρα είναι αρκετά προσεγμένα από τους ιάπωνες που ανέλαβαν το σπικάζ ενώ την μάχη πλαισιώνει και μία γυναικεία φωνή που αναλαμβάνει τις ανακοινώσεις (αργότερα μπορείτε να ξεκλειδώσετε το mode μέσω του οποίου τοποθετείτε στη θέση της την φωνή οποιουδήποτε χαρακτήρα). Οι ήχοι από τους περιβάλλοντες χώρους είναι εξίσου καλής ποιότητας αν και με εξαίρεση μερικές εκλάμψεις έχουν κατά βάση διακριτική παρουσία.

Multiplayer
Το Xbox Live δίνει την δυνατότητα δημιουργίας πρωταθλήματος στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και 16 παίκτες. Οπότε είναι επιλογή σας το αν θα είστε οι ίδιοι host ή αν θα συμμετάσχετε σε κάποιο ήδη υπάρχον lobby (Αντώνης Παπαθανασίου not included). Όσο νικάτε αντιπάλους τόσο μπορείτε να επενδύσετε τα χρήματά σας σε δημιουργία lobby βάζοντας μέσα σε κάθε πίστα ότι στοιχεία θέλετε από τον προσδιορισμό του τοπίου μέχρι και ζώα ή αντικείμενα.

Όσον αφορά την ταχύτητα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ορισμένα μικροlags όταν μάχεστε, αλλά πολύ περισσότερα lags ή και bugs όταν παρακολουθείτε άλλους αγώνες, μιας και το Xbox Live δίνει προτεραιότητα στους χρήστες οι οποίοι μάχονται την δεδομένη στιγμή.Επίλογος
Το Dead or Alive 4 είναι ένα από τα καλύτερα Fighting Games στο Xbox 360, τόσο από την άποψη των γραφικών όσο και από πλευράς gameplay, το οποίο έχει πλέον σοβαρέψει αρκετά. Ακόμα κι αν δεν ασχολείστε με τα fighting games, λόγω των θηλυκών manga, έχετε ακόμη μία δικαιολογία να παίξετε τον συγκεκριμένο τίτλο! Όπως θα’ λεγε κι ο Χάρης Φλουρής “Όσοι πιστοί προσέλθετε”. Πέρα από την πλάκα το DoA 4 έχει βελτιωθεί όσο δεν παίρνει και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για το όλο project.

Θετικά: Γραφικά που κρατάνε τα υψηλά στάνταρ της σειράς, πολύ όμορφες animated παρουσιάσεις, μεγάλη γκάμα χαρακτήρων, γρήγορο gameplay

Αρνητικά: Μικροπροβλήματα στο Multiplayer του παιχνιδιού μέσω Xbox Live, ορισμένες μικροατέλειες στον ήχο

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.5

Αισθητικά είναι το πιο όμορφο Fighting game που έχουμε δει. Παράλληλα, το gameplay του είναι αρκετό για να σας κρατήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Sotiris (Level 29) 11/03/2014 17:35
Μόνο το 1ο είχα προλάβει στο Playstation 1 και αυτό ήταν από demo.
Score 8.5
8.9 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Fighting
Developer: Team Ninja
Publisher: Tecmo
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players:
Release Date: 27/1/2006
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Forza Horizon 5   (8.83)
3
Lost Judgment   (8.43)
4
Deathloop   (8.42)
6
Halo Infinite   (8.38)
9
F1 2021   (8.31)
10

Latest User Reviews

2.
It Takes Two   (8.0)
3.
4.
6.
7.
Dead by Daylight   (7.0)
9.
10.
Gran Turismo Sport   (8.0)
Notification