Gran Turismo 4

Hot
REVIEWED ON PS2  

The Real Driving Simulator!

The Real Driving Simulator!

The Real Driving Simulator!


To Gran Turismo 3 έφερε τεράστια τεχνολογικά άλματα στο Playstation 2 και αγαπήθηκε από κάθε racing fan. Θεωρήθηκε από πολλούς ως το καλύτερο της σειράς. Πλέον, η τέταρτη έκδοση επιχειρεί να δώσει το κάτι παραπάνω, καθώς βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης με αρκετές αλλαγές, άλλες θετικές κι άλλες αρνητικές.

Gameplay
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του GT4 είναι ότι περιλαμβάνει πάνω από 700 αυτοκίνητα όλων των γνωστών κατασκευάστριων εταιρειών (πάνω από 80 στον αριθμό) καθώς και 50 πίστες (σε άσφαλτο, χώμα, χιόνι και πάει λέγοντας) συν όποιες επιπλέον ξεκλειδώσετε στην πορεία του παιχνιδιού. Τα αυτοκίνητα που μπορείτε να επιλέξετε ξεκινούν από παλιά μοντέλα απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και φτάνουν μέχρι τα σημερινά.


Το παιχνίδι περιλαμβάνει δύο modes. To Arcade mode (περιλαμβάνει single race, time trial και multiplayer modes) και το Gran Turismo mode, το οποίο είναι το κυρίως μέρος του παιχνιδιού στο οποίο αναμένεται να αφιερώσετε και το μεγαλύτερο διάστημα. Ότι γνωρίζατε από την προηγούμενη έκδοση ισχύει και φέτος με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Μπορείτε να αναβαθμίσετε το αυτοκίνητό σας, να αγοράσετε καινούργιο, να πουλήσετε κάποιο που ήδη έχετε κ.ο.κ.Παράλληλα, υπάρχει κι ο κλασικός διαγωνισμός για το δίπλωμα αυτοκινήτου, το οποίο θα πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε αν θέλετε να συμμετάσχετε σε αγώνες που δίνουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Αρχικά ξεκινάτε με 10.000 credits αλλά έχετε την δυνατότητα φορτώνοντας το save game από το Gran Turismo 3 να μεταφέρετε μέχρι 100.000 credits αλλά και διπλώματα αυτοκινήτου (καθόλου άσχημα!)


Το να πάρει κάποιος ένα δίπλωμα είναι μία διαδικασία μέτριας δυσκολίας. Κάτι διαδικαστικό, αλλά βαρετό και παράλληλα αναγκαίο. Υπάρχουν συνολικά πέντε διαφορετικά διπλώματα τα οποία περιλαμβάνουν μία σειρά από τεστ, όπως το να αγωνιστείτε ρίχνοντας ή αποφεύγοντας μία σειρά από κώνους, να ακολουθήσετε συγκεκριμένη πορεία σε πίστα, να πραγματοποιήσετε συγκεκριμένες στροφές κ.ο.κ.

Κερδίζοντας πρώτες θέσεις σε αγώνες μπορείτε να αποκτήσετε χρήματα αλλά και αυτοκίνητα, τα οποία αργότερα μπορείτε και να πουλήσετε. Το γκαράζ διαχείρισης του αυτοκινήτου σας έχει βελτιωθεί σημαντικά ως προς το περιβάλλον και τις επιλογές που προσφέρει για αναβάθμιση του αυτοκινήτου. Τα upgrades έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί στις αναβαθμίσεις.

Πολύ σημαντική είναι και η βελτίωση του συστήματος αναζήτησης μέσω του οποίου μπορείτε να βρείτε εύκολα οποιοδήποτε μοντέλο επιθυμείτε. Εκτός αυτού, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι όλα τα μενού του παιχνιδιού έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό τους, ούτως ώστε να είναι πιο ξεκούραστα στο μάτι.


Ο χειρισμός του αυτοκινήτου έχει βελτιωθεί σημαντικά αφού η engine του παιχνιδιού αντιλαμβάνεται και την παραμικρή σας κίνηση, όχι μόνο αν χρησιμοποιείτε τιμονιέρα αλλά και στο απλό controller του PS2. Εδώ όμως υπάρχουν και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι το ανύπαρκτο μοντέλο ζημιών του αυτοκινήτου σας –το οποίο αντικαθιστούν κάποια μικρά εφέ καπνού-, κάτι που μειώνει σημαντικά τον ρεαλισμό του παιχνιδιού και κάνει το έργο σας πιο εύκολο.

Με αμέτρητα νέα αυτοκίνητα και τα καλύτερα γραφικά που έχουμε δει ποτέ σε racing game, το Gran Turismo 4 είναι ένας τίτλος που για πολλούς μπορεί δίκαια να θεωρείται το καλύτερο racing game όλων των εποχών


Αν σε αυτό συνδυάσουμε το γεγονός ότι οι αντίπαλοί σας οδηγούν με την ίδια νοοτροπία όπως στο GT3 αλλά και το ότι σε ορισμένες πίστες μπορείτε να κόψετε δρόμο λες και δεν τρέχει τίποτα, αντιλαμβάνεστε ότι όσοι έχουν έστω και λίγη εμπειρία από προηγούμενα Gran Turismo, μπορούν να τελειώσουν τις πίστες του παιχνιδιού με μία σχετική ευκολία αφού οι οδηγοί θα συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχετε. Κι αν κολλήσετε και ξεμείνετε από λεφτά, απλά καταφεύγετε σε μία από τις πρώτες κούρσες κερδίζοντας εύκολο χρήμα οπότε προχωράτε κάνοντας τις επόμενες αγορές σας κι όλα ωραία και καλά.


Τα replays έχουν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα standard, όπου μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικές κάμερες για να δείτε το replay σας και τα photo drives, μέσω των οποίων μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες του αυτοκινήτου σας σε οποιοδήποτε σημείο της κούρσας επιθυμείτε. Τα replays σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε μέχρι και ανάλυση των επιδόσεών σας έτσι ώστε να δείτε την απόδοση του κάθε αυτοκινήτου αλλά και την σταδιακή βελτίωση των επιδόσεών σας.


Φέτος συναντάμε και διάφορα άλλα modes. Πρώτα απ’ όλα το B-spec mode. Πρόκειται για μία επιλογή στην οποία γίνεστε μάνατζερ και απλά κάνετε τα upgrades στο αυτοκίνητό σας, δίνοντας στη συνέχεια οδηγίες στον οδηγό του αυτοκινήτου σας για το τι τακτική θα ακολουθήσει στην πίστα. Αυτό σας γλιτώνει από πολύτιμο κόπο και χρόνο ειδικά αν βαριέστε τις μεγάλες διαδρομές. Το driving missions mode σας δίνει διάφορες δοκιμασίες τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσετε όπως για παράδειγμα να προσπεράσετε μία σειρά από αντιπάλους σε συγκεκριμένους γύρους ή έναν αντίπαλο σε συγκεκριμένο σημείο της πίστας κ.ο.κ. Τέλος, υπάρχει και το Photo Travel Mode, μέσω του οποίου μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες από διάφορες πίστες-τοποθεσίες του παιχνιδιού, να τις αποθηκεύσετε στην memory card και αργότερα αν θέλετε να τις εκτυπώσετε.


Αν μετά απ’ όλα αυτά καταλήξετε να βαρεθείτε το single-player, τότε μπορείτε είτε να παίξετε διπλό είτε μέσω LAN να αγωνιστείτε κόντρα σε πέντε αντιπάλους.

Γραφικά
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Gran Turismo 4 σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι τα γραφικά. Η νέα engine του παιχνιδιού έχει να μας επιδείξει επανασχεδιασμό των 3D models των αυτοκινήτων, ακόμη πιο προσεγμένα lightning effects, καθώς και frame rate το οποίο δεν πέφτει ποτέ, ακόμα κι αν έχουμε πολλά αυτοκίνητα στην οθόνη. Το κοινό που παρακολουθεί τους αγώνες έχει επανασχεδιαστεί και οι θεατές απεικονίζονται πλέον πιο «ζωντανοί» και πιο ενεργοί, θυμίζοντας και λίγο Sega Rally, αφού ανά διαστήματα μπαίνουν στην πίστα για να τραβήξουν φωτογραφίες κι απομακρύνονται όταν τους πλησιάζετε. Η απάντηση στην ερώτηση που σκέπτεται το πονηρό μυαλουδάκι όσων από εσάς έχετε παίξει Carmageddon είναι: “Όχι, δεν μπορείτε να τους πατήσετε”.


Η οπτική του αυτοκινήτου σας απεικονίζεται με τρεις διαφορετικές κάμερες, αν κι εδώ απουσιάζει το cockpit view (εδώ που τα λέμε δεν υπάρχουν και πολλοί που να βολεύονται με την συγκεκριμένη κάμερα). Τα physics που αφορούν κραδασμούς και αντιδράσεις των ελαστικών έχουν επίσης επαναπροσδιοριστεί και είναι ακόμη πιο ρεαλιστικά από ποτέ. Στον τομέα των γραφικών, το Gran Turismo 4 είναι το αρτιότερο racing game που έχουμε δει ποτέ! Βέβαια μας τα χαλάει σημαντικά στους χρόνους φόρτωσης. Η αναμονή ανάμεσα στις πίστες θα σας φτάσει αρκετές φορές στα όριά σας ενώ θα χρειαστεί να περιμένετε και προτού ξεκινήσει ο αγώνας για να δείτε κάποια animations.

Ήχος
Tο soundtrack του παιχνιδιού περιλαμβάνει ορισμένα δυνατά κομμάτια από Van Halen και Joe Satriani, δίνοντάς σας την δυνατότητα να φτιάξετε οι ίδιοι την playlist σας. Η μουσική των μενού κινείται στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες εκδόσεις.


Η πραγματική αποκάλυψη είναι τα ηχητικά εφέ, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στους ήχους των ελαστικών, όσον αφορά τα αυτοκίνητα αλλά και τις περιστάσεις, ενώ η ποιότητα του κάθε ήχου έχει πολύ καλύτερη απόδοση. Η Polyphony Digital δεν σταματάει εδώ, αφού μας προσφέρει ξεχωριστούς θορύβους μηχανών για όλα τα αυτοκίνητα (κι επειδή φέτος είναι εκατοντάδες καταλαβαίνετε ότι τις αξίζουν συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια) οι οποίοι είναι πιστά αντίγραφα των πραγματικών μηχανών αυτοκινήτων που απεικονίζουν.

Επίλογος
Το Gran Turismo 4 είναι ότι καλύτερο έχουμε δει στην κατηγορία των racing games. Με τόνους από αμάξια, κι ανανεωμένα γραφικά και ήχο, εμφανίζεται βελτιωμένο σε όλους τους τομείς κι αποτελεί ένα πραγματικό αριστούργημα. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι το A.I. Αν το παιχνίδι τα κατάφερνε άψογα και εκεί τότε θα έπαιρνε 10 με τόνο. Ίσως όμως να είναι καλύτερα κι έτσι, ώστε να μυηθούν στο κόλπο και οι…noobs του είδους. Ραντεβού στην επόμενη έκδοση, στο Playstation 3.


Θετικά:
- Τα καλύτερα γραφικά που είδαμε ποτέ σε racing game στο PS2
- Τεράστια ποικιλία αυτοκινήτων και πιστών
- Πληθώρα επιλογών για την αναβάθμιση του αυτοκινήτου σας
- Πολλά νέα modes που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς

Αρνητικά:
- Παιχνίδι χαμηλής δυσκολίας λόγω των γνωστών προβλημάτων με την A.I.
- Η απουσία ενός μοντέλου ζημιών
- Δεν εξέλιξε την βάση του gameplay του όσο θα έπρεπε

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.8

Εξελίσσει την σειρά στον τεχνικό τομέα, αλλά στα υπόλοιπα διακρίνεται από μια στασιμότητα.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 figo (Level 2) 11/02/2011 17:03
Ίσως ο καλύτερος εξομοιωτής αυτοκινήτων που έχει κυκλοφορήσει για ps2!Τέλεια γραφικά, εύκολος χειρισμός, πάρα πολλές επιλογές και καλό multiplayer game.
#2 Sotiris (Level 29) 11/03/2014 14:56
Είχε τεράστια διάρκεια και πολλούς γύρους στους αγώνες όσο περνούσες τα events βάλε και τις αποστολές γενικά είχε πολύ πράμα.
Score 8.8
9.22 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Polyphony Digital
Publisher: Sony
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 22/2/2005
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification