Shadow of the Colossus

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PS2  

Μέχρι που θα φτάσετε για να σώσετε αυτή που αγαπάτε;

Αν σας έλειψαν οι τίτλοι που περιλαμβάνουν μεσαιωνικές μάχες τύπου Castlevania, όπου απλώνατε τις σπαθάρες σας, καθαρίζατε τους δαίμονες τον ένα μετά τον άλλο και στο τέλος του level περιμένατε τα ωραία Big Bosses για να εκτονώσετε όλα τα απωθημένα της ημέρας, τότε το Shadow of the Colossus είναι σίγουρα ένα παιχνίδι το οποίο, αν είστε κάτοχοι του Playstation 2, δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από την συλλογή σας. Δημιουργήθηκε από την προγραμματιστική ομάδα του ICO, η οποία δούλεψε στο ίδιο μοτίβο για να δημιουργήσει άλλο ένα αριστούργημα, το οποίο σίγουρα θα σας ικανοποιήσει ακόμα κι αν δεν είστε fan των action games.Το σενάριο
Το παιχνίδι διαθέτει μία εντυπωσιακή εισαγωγή μέσω της οποίας μαθαίνετε την υπόθεση του παιχνιδιού. Είστε ένας νεαρός πολεμιστής, του οποίου η αγαπημένη έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά με κίνδυνο να χάσει την ζωή της. Ως τελευταία σας ελπίδα, φέρνετε την κοπέλα μέσα σε έναν ναό ζητώντας την ευλογία του. Ένα πνεύμα εμφανίζεται και σας πληροφορεί ότι υπάρχει μία πιθανότητα να σώσετε την κοπέλα σας, αλλά θα πρέπει πρώτα να κυνηγήσετε και να καταστρέψετε 16 κολοσσιαία τέρατα (από εκεί προκύπτει και ο τίτλος του παιχνιδιού) τα οποία περιτριγυρίζουν τον ναό. Στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι το κάθε κολοσσιαίο τέρας είναι τόσο μεγάλο σε όγκο, που το ύψος σας δεν φτάνει ούτε το μισό παπούτσι του (!) κάτι που σημαίνει ότι αρκετές φορές θα πρέπει να σκαρφαλώνετε σε διάφορα σημεία της πίστας για να του καταφέρετε καίρια χτυπήματα. Όταν εξοντώνετε κάποιον τελικό κακό-τέρας, τότε απορροφάτε την ενέργειά του, επιστρέφετε στον ναό και στη συνέχεια λαμβάνετε από το πνεύμα την εντολή για την επόμενη αποστολή σας.Gameplay
Ο ήρωας έχει στην κατοχή του (εκτός από το άλογο το οποίο είναι κι ο μόνος σύμμαχός του) μόνο ένα σπαθί κι ένα τόξο, όπλα τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα προκειμένου να εξοντώσει τα διάφορα minions της κάθε πίστας αλλά και τα γιγαντιαία big-bosses. Ο χειρισμός είναι λίγο περίπλοκος, αφού εκτός από τα δύο όπλα, υπάρχει και μία ακολουθία κινήσεων που περιλαμβάνει άλμα, πιάσιμο, άμυνα κτλ. Σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να επιτύχετε σωστό συνδυασμό πολλών πλήκτρων ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα αν η κάμερα σας δυσκολέψει τότε θα πρέπει να την φέρετε στο κατάλληλο ύψος, κάτι που απαιτεί κάποια δεξιοτεχνία, ιδιαίτερα όταν είσαι σκαρφαλωμένος στην πλάτη ενός γίγαντα κι έχεις ένα σωρό κέρατα στο μυαλό σου!

Ένα θετικό στοιχείο που σας βοηθάει να ξεκολλήσετε από τα δύσκολα σημεία του παιχνιδιού είναι η δυνατότητα ύψωσης του σπαθιού προς τον ουρανό. Τότε, εμφανίζεται μία δέσμη φωτός που σας αποκαλύπτει το πλησιέστερο σημείο όπου βρίσκεται εχθρός. Το σημείο αυτό μπορεί να παρεμβάλλεται από λόφους, βράχια ή γκρεμό, αλλά σε κάθε περίπτωση σας κατατοπίζει σημαντικά στο να βρείτε την διέξοδο όπου κι αν βρίσκεστε.Τα γιγαντιαία Big-Bosses, όπως αναφέραμε και πριν, είναι 16 γιγαντιαία τέρατα, τα οποία ιδιαίτερα στα τελευταία επίπεδα δεν πέφτουν κάτω και τόσο εύκολα. Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να βρείτε το αδύναμο σημείο του κάθε τέρατος. Κι εδώ θα πρέπει να έχετε θάρρος κι υπομονή, βρίσκοντας το κατάλληλο σημείο και σκαρφαλώνοντας πάνω τους για να τους χτυπήσετε εκεί που πρέπει. Αυτά θα αντιδρούν συνεχώς κι εσείς θα πρέπει να έχετε το κουμπί με το οποίο κρατιέστε διαρκώς πατημένο. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να μπλεχτείτε στα πόδια τους γιατί είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε στα θυμαράκια! Ο ήρωάς σας μπορεί να αντέξει την πτώση από μεγάλο ύψος αλλά όχι τα χτυπήματα ενός τέρατος το οποίο είναι πάνω από 100 φορές μεγαλύτερο από αυτόν! Το A.I. των τελικών εχθρών είναι αντίστοιχο με αυτό ενός μαμούθ στην εποχή των πάγων. Σας κοιτάνε, έρχονται κατά πάνω σας, θέλουν να απαλλαγούν από εσάς αλλά μέχρι εκεί. Δεν σας βλέπουν ως κάποια μεγάλη απειλή και μοιάζουν να έχουν πρόθεση να αποφύγουν τα χτυπήματά σας και να σας ξεφορτωθούν, παρά να σας κάνουν κομματάκια με το καλημέρα, όπως θα έκανε ένας πραγματικά απειλητικός εχθρός. Συμπεριφέρονται δηλαδή περισσότερο ως ζώα. Σκεφτείτε απλά ότι ακόμα κι όταν βρίσκεστε μπροστά τους και προσπαθείτε να σκαρφαλώσετε κάπου για να ανεβείτε πάνω τους, δεν αντιδρούν άμεσα και γρήγορα στην κίνησή σας. Παρ’ όλα αυτά, όσο προχωράτε στα ανώτερα επίπεδα και τα πράγματα δυσκολεύουν, εκεί αυξάνεται ελαφρώς και το A.I. τους.Στο Shadow of the Colossus υπάρχει και μία σαφής έλλειψη ποικιλίας όπλων όπως μαστίγιο (απλό ή chained), μικρές ή μεγάλες ασπίδες, staffs κτλ. όμως εδώ είναι εμφανές ότι οι developers ήθελαν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο action και στο εξερευνητικό κομμάτι του παιχνιδιού, παρά να εμβαθύνουν περισσότερο σε RPG στοιχεία.

Γραφικά
Η απεικόνιση του χαρακτήρα, των landscapes και όλων των εχθρών κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα με τα textures να είναι καλοσχεδιασμένα, ενώ σε όλο το παιχνίδι επικρατεί μία απαράμιλλη ατμόσφαιρα με άφθονο σκοτάδι όπου χρειάζεται, ομίχλη και τοπία μισογκρεμισμένα. Όλα αυτά θυμίζουν λίγο εφιάλτη. Δικαιολογημένα άλλωστε αφού μετά την πτώση κάποιου μεγάλου big-boss μεταφέρεστε πίσω στον ναό, σε κατάσταση ύπνου, για να ακούσετε και πάλι το πνεύμα να σας ανακοινώνει την νέα σας αποστολή. Το σενάριο του παιχνιδιού σε συνδυασμό με τα διάφορα animations των cut scenes που συνοδεύουν τις μάχες, σίγουρα δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Πρόκειται για έναν εικονικό κόσμο που αποδίδεται άψογα στην οθόνη σας. Κι έτσι όπως μας παρουσιάζεται σαν να έχουμε την υποψία ότι ο εμπνευστής του παιχνιδιού πρέπει προηγουμένως…να το είδε στον ύπνο του!Η κίνηση του χαρακτήρα σας είναι άκρως ρεαλιστική αφού θα παρατηρήσετε από τα στραβοπατήματά του και το σάστισμά του μέσα στη μάχη μέχρι και τα πολύ όμορφα physics την ώρα που θα ιππεύει το άλογό του. Η κίνησή του θυμίζει αρκετά τον πρίγκιπα του Prince of Persia, μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα αντιγραφής αφού ο χαρακτήρας έχει τα δικά του ιδιαίτερα γνωρίσματα. Συμπεριφέρεται περισσότερο ως απλός πολεμιστής (έτσι άλλωστε παρουσιάζεται), παρά ως ένας σκληρά εκπαιδευμένος ιππότης. Το αδύναμο σημείο στην απεικόνιση των γραφικών είναι το frame rate, το οποίο ανά διαστήματα πέφτει σημαντικά την ώρα της μάχης, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί αγκάθι στον χειρισμό του παιχνιδιού.

Ήχος
Το παιχνίδι συνοδεύεται από εντυπωσιακά ηχητικά εφέ που αφορούν κινήσεις χαρακτήρων, ήχους από το περιβάλλον και κραυγές των big-bosses. Τα μουσικά themes δένουν πολύ ωραία με τις μάχες, ενώ τα vocals, στα λίγα σημεία όπου θα τα απολαύσετε, έχουν επίσης πολύ καλή ποιότητα. Όλη η ηχητική επένδυση είναι εξίσου καλή με το επίπεδο γραφικών του παιχνιδιού.Επίλογος
Το Shadow of the Colossus είναι ένα παιχνίδι που διαθέτει εκπληκτική ατμόσφαιρα και απογειώνει τις δυνατότητες του Playstation 2. Αν σας αρέσουν τα Games στο στυλ του Prince of Persia (αφού κι εδώ τα puzzles απαιτούν αρκετό σκαρφάλωμα και μάλιστα σε φυσικούς στόχους) τότε σίγουρα θα πρέπει να τιμήσετε δεόντως τον συγκεκριμένο τίτλο. Το συνολικό Gameplay time του παιχνιδιού για έναν μέσο χρήστη υπολογίζεται γύρω στις 12 ώρες, εκτός κι αν θέλετε να απολαύσετε τα τοπία του και να ταΐσετε τα τέρατα, οπότε εκεί ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2-3 ώρες παραπάνω.

Θετικά: Άριστη ποιότητα γραφικών, εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, φανταστικά cut-scenes τα οποία παρουσιάζουν άψογα τα γεγονότα του παιχνιδιού, εξαιρετικά ηχητικά εφέ.

Αρνητικά: Frame rate που κάνει κατακόρυφη «βουτιά» στις μάχες, χειρισμός που σε ορισμένα σημεία δυσκολεύει τον χρήστη, έλλειψη ποικιλίας όπλων.

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 9

Ένα από τα εντυπωσιακότερα action games για το Playstation 2.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 lemansoua (Level 3) 11/02/2011 17:03
Epic!Απίστευτο! Τέλειο! Μοναδικό στο είδος του. Μπράβο για το review.
#2 TheMetalhead111 (Level 2) 28/06/2011 22:46
Το παιχνιδι ειναι πολυ καλο!Και σε λιγο καιρο θα το επανακυκλοφορισ ουν μαζι με το ico για ps3.Ομως δεν υπαρχουν καθολου minions (ασχετα με το τι λεει το review) και αυτο κανει το παιχνιδι πιο βαρετο.Ομως υπαρχουν εκατομμυρια secrets (και μεσα σε αυτα και secret weapons που ο reviewer λεει πως αποσιαζουν).Επι σης πολυ καλο review, με μερικα λαθακια.
#3 NoGood! (Level 24) 28/07/2014 21:58
Το ότι είχες μόνο το σπαθί,το τόξο σου και πολέμαγες τεράστιους γίγαντες,ήταν για μένα κάτι το μαγικό.Ειδικά όταν ήσουν πάνω τους,κρατιόσουν απ'τις τρίχες και τα φτερά τους και ήσουν στον αέρα,ήταν μοναδική εμπειρία.
Score 9
9.46 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Adventure
Developer: Sony
Publisher: Sony
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 18/10/2005
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Death's Door   (8)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification