Project Gotham Racing 3 (Xbox 360)

Hot
REVIEWED ON Xbox 360  

Project Gotham Racing 3

Site: www.projectgothamracing3.comΈνα από τα σημαντικότερα franchises του Xbox, ήταν το Project Gotham Racing. Αναμειγνύοντας με αριστουργηματικό τρόπο το racing simulation με το arcade, το πρώτο παιχνίδι και το sequel του πήραν υψηλότατες βαθμολογίες και πολύ γρήγορα έγιναν από τους πιο πετυχημένους τίτλους της προηγούμενης κονσόλας της Microsoft. Mαζί με το Forza Motorsport, ήταν (και είναι) η απάντηση της εταιρείας στον απόλυτο βασιλιά της κατηγορίας ο οποίος δεν είναι άλλος από το Gran Turismo της Sony. To τρίτο μέρος της σειράς πραγματοποιεί το μεγάλο βήμα και περνάει στην επόμενη γενιά και το Xbox 360. Σίγουρα το πιο αναμενόμενο από τα launch games της κονσόλας, το PGR3 καταφέρνει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες των fans ή είναι απλά άλλο ένα συνηθισμένο launch game, που μετά από λίγο καιρό θα αποτελεί ψιλά γράμματα; Η απάντηση στη συνέχεια.Career Mode – Πίστες
To κεντρικό μέρος του παιχνιδιού, είναι το single player Career Mode, το οποίο βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων τίτλων. Για άλλη μία φορά επισκέπτεστε διάσημες πόλεις του κόσμου. Στο PGR3 είναι τέσσερεις. Το Τόκιο, το Λονδίνο, το Λας Βέγκας και η Νέα Υόρκη. Ακόμα, μην ξεχνάτε και την πασίγνωστη και τεράστια πίστα του Nurbugring. Η κάθε πόλη περιέχει αρκετές διαφορετικές διαδρομές στις οποίες καλείστε να αγωνιστείτε. Σε γενικές γραμμές μην περιμένετε να δείτε διαφορές στην χάραξή τους, ανάλογα με το σε ποια πόλη βρίσκονται. Ο σχεδιασμός των πιστών στο PGR3 είναι συγκεκριμένος, ανεξάρτητα από την τοποθεσία. Σε ορισμένα σημεία είναι φαρδιές, ενώ αλλού στενεύουν επικίνδυνα. Θα συναντήσετε όλα τα είδη στροφών, από απλές και εύκολες, μέχρι απότομες, τυφλές στροφές 360 μοιρών. Τέλος, ορισμένες απότομες αλλαγές στο υψόμετρο θα οδηγήσουν τα αντανακλαστικά σας στο όριο. Το σίγουρο είναι ότι οι ικανότητές σας θα δοκιμαστούν σκληρά και ότι χρειάζεται να κάνετε αρκετούς γύρους στην κάθε πίστα προκειμένου να μάθετε τα μυστικά της και να γίνετε ανταγωνιστικοί.Career Mode – Δομή
Το περίφημο σύστημα των Kudos επιστρέφει και εδώ. Τα Kudos είναι ουσιαστικά πόντοι που συγκεντρώνετε όταν οδηγείτε με στυλ, κάνοντας κινήσεις όπως στροφές με τις πάντες, οδήγηση σε δύο ρόδες και slipstreaming. Αν μάλιστα αυτά τα κάνετε συνεχόμενα, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε σερί που σας δίνει ακόμα περισσότερα Kudos. To Career mode περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τους απλούς αγώνες Και πολλών ειδών δοκιμασίες όπως cone challenges, eliminator, beat the camera, hot lap, κλπ, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε διάφορα events σε μία από τις τέσσερις πόλεις. Το κάθε challenge έχει τέσσερις βαθμούς δυσκολίας και ανάλογα με το ποιον θα διαλέξετε, θα ανταμειφθείτε με περισσότερα ή λιγότερα credits. Tα credits ουσιαστικά είναι τα λεφτά του παιχνιδιού, με τα οποία μπορείτε να αγοράζετε καινούρια αμάξια. Το Career mode στο σύνολό του είναι μεγάλο και δύσκολο. Αν θέλετε να το ολοκληρώσετε 100% θα πρέπει να του αφιερώσετε πολλές ώρες και να «λιώσει» το χειριστήριο στα χέρια σας.Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα modes όπως Race Against The Clock είναι τελείως δευτερεύοντα και δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά χρησιμεύουν κυρίως για να εξασκήσετε τις ικανότητές σας.

O παράδεισος των petrolheadsΧειρισμός – Αμάξια
80 supercars είναι στη διάθεσή σας, σχεδιασμένα ακριβώς όπως τα πραγματικά. Όλες οι διάσημες μάρκες κάνουν την εμφάνισή τους όπως Ferrari, Porsche, Lamborghini, ΜcLaren, TVR και χωρίζονται σε classes, ανάλογα με την απόδοσή τους. Το καθένα από αυτά ελέγχεται διαφορετικά και έχει ξεχωριστή οδική συμπεριφορά. Ορισμένα «το χάνουν» στις στροφές πολύ εύκολα αλλά είναι ταχύτατα, ενώ άλλα είναι σταθερότατα χωρίς όμως την ανάλογη τελική ταχύτητα. Επίσης, η απόκριση ποικίλει ανάλογα με το βάρος του αυτοκινήτου. Το PGR3 είναι ένα παιχνίδι που ανταποκρίνεται με επιτυχία σε όλα τα οδηγικά στυλ. Πραγματικά δίνει την εντύπωση ότι έχετε στα χέρια σας αυτά τα ανήμερα θηρία και εξαρτάται από εσάς το αν και πόσο γρήγορα θα τα εξημερώσετε. Το χειριστήριο του Xbox 360 φυσικά βοηθάει πολύ στο να υπάρξει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, μιας και τα δύο triggers λειτουργούν άψογα για το γκάζι και το φρένο. Έχετε να διαλέξετε από τέσσερις κάμερες, την κοντινή τρίτου προσώπου, την μακρινή τρίτου προσώπου, την bumper και την εντυπωσιακότερη από όλες, την cockpit camera. Με τον δεξί αναλογικό μοχλό μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ελέγχετε τι γίνεται στα πλάγια πίσω από το αυτοκίνητό σας. Πολύ καλή δουλειά από την Bizarre, η οποία εδώ και χρόνια δείχνει να έχει καταλάβει καλύτερα από πολλούς το πόσο σημαντικός είναι ο σωστός χειρισμός σε ένα racing game.Ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό ως προς το gameplay του παιχνιδιού, είναι η απουσία ουσιαστικού μοντέλου ζημιών. Και λέμε «ουσιαστικού», γιατί επιφανειακές ζημιές γίνονται, όπως ραγίσματα τζαμιών, σπάσιμο φώτων και στράβωμα αεροτομών. Δεν επηρεάζουν όμως τον χειρισμό των αυτοκινήτων σε καμία περίπτωση. Πολλές φορές δίνεται από το παιχνίδι η αρνητική εντύπωση του ότι οδηγάμε κινούμενους ογκόλιθους, μιας και σε περίπτωση σύγκρουσης, είτε με το περιβάλλον, είτε με άλλο αμάξι, η αίσθηση που αποκομίσαμε δεν ήταν καθόλου ρεαλιστική. Όλα αυτά σε οπτικό επίπεδο βέβαια, μιας και το rumble λειτουργεί άψογα.

Μultiplayer
Το PGR3 είναι σίγουρα ένα από τα παιχνίδια που θα παίζονται στο Xbox Live για πολύ καιρό, μετά την κυκλοφορία του. Υποστηρίζονται μέχρι οκτώ παίκτες σε κάθε αγώνα, που για ένα racing game κρίνονται αρκετοί. Το κεντρικό mode είναι το Online Career. Εδώ, καλείστε να τρέξετε στους αγώνες (όχι στις δοκιμασίες) του αντίστοιχου single player mode, με αντίπαλους άλλους παίκτες από όλον τον κόσμο. H πρόοδος σας αντικατοπτρίζεται στο Trueskill rating, το οποίο όσο υψηλότερο είναι, τόσο καλύτερα για εσάς. Επίσης, μπορείτε να βλέπετε το τι αξίζετε σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω των leaderboards. Αν επιλέξετε να παίξετε μόνο για διασκέδαση και τίποτα άλλο, στην επιλογή playtime θα βρείτε πολλά είδη αγώνων, όπως street race, cat and mouse, eliminator, team eliminator, κλπ. Tέλος, μπορείτε ξεχωριστά σε κάθε πίστα να τρέξετε μόνοι σας και να συγκρίνετε τους χρόνους σας με άλλους παίκτες από τον υπόλοιπο κόσμο. Το multiplayer του PGR3 σε γενικές γραμμές είναι εθιστικό και συμβάλει τα μέγιστα στο να αποκτήσει ο τίτλος μεγάλο replayability.Γραφικά-Ήχος
Ένα από τα ομορφότερα racing games όλων των εποχών. Τα 60 fps και το σταθερότατο frame rate, εξασφαλίζουν ομαλότητα στη ροή των αγώνων και εκπληκτική αίσθηση ταχύτητας. Φυσικά τα αυτοκίνητα είναι πανέμορφα και ακριβή αντίγραφα των πραγματικών μοντέλων. Τα περιβάλλοντα δεν είναι χάρτινα (εκτός από τα δέντρα), αλλά full 3D και απεικονίζουν σωστά τις λεπτομέρειες κάθε πόλης και το draw distance πολύ μεγάλο, που σημαίνει ότι οι ξαφνικές εμφανίσεις κτιρίων στο βάθος είναι οριστικά παρελθόν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις λεπτομέρειες ορισμένων κτιρίων, καθώς ορισμένες φορές διαπιστώσαμε pop in τοίχων και παραθύρων. Οι θεατές των αγώνων είναι και αυτοί 3D και αντιδρούν στα αυτοκίνητα που περνούν από κοντά τους παίρνοντας φωτογραφίες, χαιρετώντας ή ακόμα και τρομάζοντας σε περίπτωση που υπάρξει κάποια σύγκρουση. Η απουσία antialiasing είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γραφικών. Ειδικά σε HD, τα jaggies και οι γωνίες είναι εμφανέστατες ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα, κάτι που δημιουργεί αρνητική εντύπωση όταν παίζετε με κάμερα τρίτου προσώπου. Τέλος, να τονίσουμε την καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει στον σχεδιασμό των εσωτερικών του κάθε αμαξιού ξεχωριστά, ανάλογη της οποίας δεν έχει γίνει σε άλλο racing game μέχρι σήμερα.

To PGR3 υποστηρίζει Dolby Digital και με ένα surround ηχοσύστημα είναι απολαυστικό. Η μηχανή του κάθε αυτοκινήτου ακούγεται διαφορετικά. Τελείως διαφορετικά. Τα εφέ των ελαστικών που στριγκλίζουν και των τροχών καθώς περνούν πάνω από τα κερμπς είναι ικανοποιητικότατα. Ο ήχος των συγκρούσεων δυστυχώς είναι ο ίδιος για οτιδήποτε γίνει. Το πλήθος ζητωκραυγάζει όταν περνάτε από μπροστά του αλλά πολλές φορές δε θα το ακούσετε λόγω του εκκωφαντικού ήχου των κινητήρων. Η μουσική στα menus δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Μέσω του μενού επιλογών μπορείτε να διαλέξετε τι θέλετε να ακούτε όταν τρέχετε σε αγώνες. Πολλά είδη μουσικής είναι διαθέσιμα, σε γενικές γραμμές όμως θα σας αφήσουν αδιάφορους οπότε και μπορείτε να στραφείτε στη δυνατότητα προσθήκης δικού σας soundtrack.Επίλογος
To PGR3 είναι το καλύτερο launch game του Xbox 360 και ένα από τα καλύτερα της κονσόλας ως προς το mulitplayer. Παρ’όλα αυτά θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο αν δεν έλειπαν ορισμένα σημαντικά στοιχεία των οποίων η απουσία μάλλον οφείλεται στην προσπάθεια να προλάβει το παιχνίδι να κυκλοφορήσει στο launch.

Θετικά:
- Ρεαλιστικότατος χειρισμός που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το χειριστήριο του 360
- Πανέμορφα μοντέλα αυτοκινήτων
- Πολύ καλή αίσθηση της ταχύτητας
- Εθιστικότατο multipalyer
- Η εσωτερική κάμερα
- Ο ήχος των κινητήρων

Αρνητικά:
- Εγκληματική απουσία antialiasing, ιδιαίτερα στα αμάξια
- Τελείως επιφανειακό μοντέλο ζημιών
- Υπερβολικά δύσκολο σε ορισμένα σημεία του solo Carreer

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 8.7

Αν είστε fans των racing games και κάτοχοι του Xbox 360, τότε το Project Gotham Racing δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει από την συλλογή σας.

Σπύρος Κλαουδάτος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Sotiris (Level 29) 11/03/2014 14:18
Θα έπαιζα σίγουρα όλην την σειρά αλλά δυστυχώς δεν έχω Xbox360.
Score 8.7
9.07 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Bizarre Creations
Publisher: Microsoft Game Studios
Διάθεση:
Players:
Release Date: 2/12/2005
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Trek to Yomi   (9.0)
2.
God of War (PC)   (9.0)
3.
Stray   (8.0)
5.
Elden Ring   (9.0)
6.
Martha is Dead   (9.0)
8.
10.
It Takes Two   (8.0)
Notification