• Reviews
  • Dr Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain?

Dr Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain?

Hot
GameWorld
REVIEWED ON Nintendo DS  

Brain Training

Site: www.brainage.comΥπάρχουν ορισμένα παιχνίδια τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες για να τα παίξετε, έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να παιχτούν από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Δεκάδες τέτοια games κυκλοφορούν κάθε μήνα αλλά κανένα δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει. Το Brain Training, «σπρώχθηκε» αρκετά με το λανσάρισμα του Nintendo DS Lite στην Ευρώπη, έγινε μόδα στην Ιαπωνία (όπου οι ασιάτες θέλουν να καλλιεργούν αρκετά το μυαλό τους) και κάτι αντίστοιχο προσπαθεί να επιτύχει και στην Ευρώπη.

Τι είναι το Brain Training
Ο εν λόγω τίτλος, ο οποίος εκτός Ευρώπης φέρει το όνομα “Brain Age”, είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι-συλλογή από διάφορα mini puzzle-games τα οποία έχουν ως στόχο τους να εξασκούν το μυαλό σε καθημερινή βάση. Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή νευρολογίας Ryuta Kawashima, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά από τεστ σχεδιασμένα ώστε να εξασκούν και να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο όποιου τα δοκιμάζει. Η Nintendo απλά ανέλαβε να μεταφέρει τα τεστ αυτά στο Nintendo DS. Με άλλα λόγια, τα τεστ αυτά θα μπορούσαν ακόμη και να σας δοθούν σε απλό χαρτί για να τα συμπληρώσετε!

Gameplay
Το παιχνίδι είναι πολύ απλό και λειτουργικό. Ξεκινάτε δημιουργώντας το δικό σας account στο παιχνίδι, το οποίο κρατάει συγκεντρωμένες κάθε είδους πληροφορίες για τις…«επιδόσεις» σας στα διάφορα mini games, κάτι που σας ωθεί να εξασκείστε συνεχώς στα συγκεκριμένα παζλ, προκειμένου να επιτύχετε όσο το δυνατόν καλύτερο σκορ. Όλα τα mini games που περιλαμβάνονται στο Brain Training χρειάζονται ικανότητα και ταχύτητα, η οποία αποκτάται με τον καιρό, αφού πρώτα συνηθίσετε αρκετά και τον χειρισμό του. Εκτός αυτού, το παιχνίδι σας παρουσιάζει και την “Brain Age” σας, η οποία μπορεί να είναι το λιγότερο 20 ετών. Με άλλα λόγια, όσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις σας τόσο μικρότερη θα είναι η (υποτιθέμενη, σύμφωνα με το παιχνίδι) ηλικία του μυαλού σας. Μέσα από διάφορα γραφήματα, έχετε την ευκαιρία να δείτε και τις επιδόσεις σας στην πάροδο του χρόνου, ενώ μέσω του ημερολογίου σας, μπορείτε να δείτε την δραστηριότητά σας μέσα στο παιχνίδι (πότε το χρησιμοποιήσατε και γιατί)

Ο χειρισμός του Brain Training απαιτεί να κρατάτε την φορητή κονσόλα στο πλάι (με την μία οθόνη αριστερά και την άλλη δεξιά) και με το δεξί σας χέρι να συμπληρώνετε με την βοήθεια του stick τα διάφορα tests. Αν είστε αριστερόχειρας, τότε υπάρχει και για εσάς ειδική ρύθμιση, μέσω της οποίας μπορείτε να περιστρέψετε το Nintendo DS ανάποδα και να χρησιμοποιήσετε το stick με το αριστερό σας χέρι.

Τα διάφορα mini games ποικίλλουν. Υπάρχει για παράδειγμα παιχνίδι με απλές αριθμητικές πράξεις (προσθέσεις, αφαιρέσεις και πολλαπλασιασμοί) οι οποίες εμφανίζονται στη σειρά η μία κάτω από την άλλη κι εσείς πρέπει να ζωγραφίσετε στην διπλανή οθόνη του DS το αποτέλεσμα της κάθε πράξης όσο πιο γρήγορα (και σωστά) μπορείτε. Στο τέλος του mini game θα εμφανιστούν οι επιδόσεις σας. Στην πορεία, οι 20 αριθμητικές πράξεις μπορούν να φτάσουν μέχρι 100, κι εσείς θα πρέπει όλες να προσπαθήσετε να τις κάνετε σωστά και με τον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Η μνήμη σας εξασκείται με ένα έξυπνο παιχνίδι μνήμης, το οποίο εμφανίζει μία σειρά αριθμών σε συγκεκριμένη διάταξη και σας δίνει ένα χρονικό όριο προκειμένου να τους θυμηθείτε. Στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να ζωγραφίσετε τους αριθμούς αυτούς στη σωστή θέση όπου βρίσκονταν. Όσο το επιτυγχάνετε αυτό τόσο αυξάνονται οι αριθμοί και μειώνεται ο χρόνος, προκειμένου το παιχνίδι να αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Ένα άλλο παιχνίδι μνήμης, έχει ένα σπίτι στο μέσο της οθόνης, από το οποίο περνάνε ανθρωπάκια είτε από την πόρτα, είτε από την καμινάδα και βγαίνουν αντίστοιχα είτε από την άλλη πόρτα είτε πάλι από την καμινάδα. Αφού περάσουν ορισμένα ανθρωπάκια από την οθόνη σας, εσείς θα πρέπει να κάνετε στα γρήγορα τις πράξεις στο μυαλό σας προκειμένου να βρείτε πόσα ανθρωπάκια θα βρίσκονται μέσα στο σπίτι στο τέλος της άσκησης.

Άλλα mini games περιλαμβάνουν ασκήσεις που σας ζητούν να βρείτε τον αριθμό των συλλαβών σε μία φράση, να μετρήσετε πόσοι αριθμοί συγκεκριμένου χρώματος υπάρχουν διάσπαρτοι στην οθόνη, να συγκρίνετε δύο ρολόγια και να σημειώσετε ακριβώς πόση ώρα πέρασε, μέχρι παιχνίδι στο οποίο καλείστε να σχεδιάσετε συγκεκριμένα αντικείμενα που σας ζητούνται (π.χ. σπίτι, φορτηγό κτλ.),. Εκτός αυτού, στο πακέτο του Brain Training συμπεριλαμβάνεται και το Sudoku! (με μία μεγάλη γκάμα από παζλ) Επομένως, αν είστε fan του συγκεκριμένου τίτλου, δεν χρειάζεται να τον αγοράσετε ως ξεχωριστό game, αλλά αντί αυτού μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά του Brain Training, το οποίο έχει και το extra κίνητρο καταγραφής του σκορ σας και συνεχούς προσπάθειας για ολοένα και καλύτερο High Score, άρα και καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την “Brain Age” σας. Όσο για το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού, εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να παίξετε μέχρι και 16 χρήστες ταυτόχρονα, σε ένα speed test ικανότητας μαθηματικών πράξεων και μάλιστα με ένα μόνο παιχνίδι (χωρίς δηλαδή να απαιτείται η αγορά του από όλους σας).

Παρά την απλότητα του παιχνιδιού, υπάρχει και μία σχετική δυσκολία στον σχεδιασμό αντικειμένων, αφού το DS απαιτεί το κάθε αντικείμενο να ζωγραφίζεται και με συγκεκριμένη σειρά. Για παράδειγμα αν έχετε συνηθίσει π.χ. να ζωγραφίζετε έναν αριθμό από κάτω προς τα πάνω, τότε η κονσόλα ενδέχεται να μην το δεχτεί και να σας ζητήσει να το ξανασχεδιάσετε (ή να το μπερδέψει με άλλον αριθμό).

Γραφικά-Ήχος
Ο συγκεκριμένος τίτλος περιλαμβάνει τα πιο απλά γραφικά που έχουμε δει ποτέ σε σύγχρονη φορητή κονσόλα. Εκτός από την παρουσία της φάτσας του Δόκτωρ Kawashima, δεν υπάρχουν κάποια άλλα αξιόλογα γραφικά, έστω κάποιων καρτούν που θα μοιάζουν με τους βοηθούς του Word! Επιπλέον, ο ήχος κατά την διάρκεια των mini games περιλαμβάνει διάφορα “ντλιν-ντλον” και τίποτα παραπάνω, κάτι που ίσως καταντήσει μονότονο μετά από αρκετές ώρες χρήσης του παιχνιδιού.

Επίλογος
Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Brain Training δεν είναι ένα καθαρόαιμο παιχνίδι. Είναι μία εφαρμογή η οποία εξασκεί το μυαλό σας. Σύμφωνα με την Nintendo, 10-15 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά προκειμένου το μυαλό σας να εξασκηθεί στην ταχύτητα και την μνήμη. Πρακτικά, μετά από αρκετή χρήση, το μυαλό σας θα εξασκείται αρκετά, αλλά μόνο σε καταστάσεις που σε αντιστοιχία έχουν να κάνουν με τα mini games του παιχνιδιού (π.χ. απομνημόνευση ενός αριθμού τηλεφώνου). Οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας θα δουν μικρή βελτίωση και θα καταφέρουν άνετα μετά από αρκετές ημέρες εξάσκησης να φτάσουν την Brain Age τους στο 20 (άρα κάποιοι από αυτούς ίσως το βαρεθούν). Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας σίγουρα θα δουν καλύτερα αποτελέσματα, επομένως ενδέχεται να το χρησιμοποιούν πιο συχνά.

Θετικά:
- Μπορεί να παιχτεί από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.
- Εξασκεί το μυαλό σας και την μνήμη σας.
- Ιδανικό τόσο για δεξιόχειρες όσο και για αριστερόχειρες με πολύ σωστή αξιοποίηση της οθόνης του DS.

Αρνητικά:
- Καμία φαντασία στα γραφικά του παιχνιδιού
- Ανύπαρκτος ήχος
- Μικρή ποικιλία από minigames
- Ο τρόπος σχεδιασμού ορισμένων συμβόλων (κυρίως αριθμών) πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο για να γίνει αποδεκτός.

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 3
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 7

Μία χαριτωμένη ασχολία για όσους θέλουν να…κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 nickh (Level 7) 11/10/2009 18:57
Είναι πολύ πιθανό αν είχα τη συσκευή να αγόραζα το συγκεκριμένο παιχνίδι
#2 LazyMaster (Level 4) 11/02/2011 17:03
Είναι απίστευτο και ιδιαιτέρως αξιόλογο!
#3 joni (Level 5) 30/07/2011 04:42
Το ειχα αγορασει για να παιζει η μανα μου...:D
#4 NoGood! (Level 24) 29/07/2014 17:26
Εγώ το πήρα δώρο στην κοπέλα μου,αλλά επειδή κόλλησα εγώ μετά,ξεκινήσαμε τις κόντρες και επειδή την κέρδιζα συνέχεια δεν ήθελε να το ξαναδεί. :lol: :lol:
Score 7
7.5 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle
Developer: Nintendo
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec Multimedia (210-2850681)
Players:
Release Date: 9/6/2006
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Half-Life: Alyx   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
5
Metroid Dread   (8.5)
9
Marvel Snap   (8.3)
10
Hogwarts Legacy   (8.2)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
3.
Hogwarts Legacy   (0.5)
4.
eFootball 2023   (5.0)
5.
7.
8.
9.
Overwatch 2   (6.0)
10.
Trek to Yomi   (9.0)
Notification