Formula One 2006 (PS2)

Hot
REVIEWED ON PS2  

Formula One 2006
Φέτος η σειρά Formula One της Sony αποκτά την 11η έκδοσή της και θα λέγαμε πως έχει και επέτειο καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πρώτη έκδοση το 1996. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το franchise στα χέρια της θρυλικής Psygnosis έκανε ένα πολύ υποσχόμενο ξεκίνημα με το Fοrmula One 96 και ειδικά με το Formula One 97 το οποίο θεωρείται από πολλούς το καλύτερο f1 game στο PSone. Με τη διάλυση όμως της Psygnosis και την ανάθεση της σειράς σε άλλους, άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια παρακμής. Το 98 ήταν ένα από τα χειρότερα f1 games όλων των εποχών. Τότε η Sony αποφάσισε να αναθέσει τη συνέχεια σε ένα δικό της εσωτερικό studio, το studio Liverpool. Έτσι από το Formula One 99 και μετά η σειρά είχε ανοδική πορεία με αποκορύφωμα το Formula One 2001 για Playstation 2, το πρώτο καθαρό next gen(για τότε) f1 game. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε και πάλι κάποιο κορεσμό στο franchise. Καταφέρνει το Formula One 2006 να μας παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από τους προκατόχους του? Η απάντηση στη συνέχεια…

Γραφικά
Ξεκινάμε από το πιο προφανές, δηλαδή τον τεχνικό τομέα. Kατ’αρχήν, το παιχνίδι βασίζεται στο τρέχον πρωτάθλημα του 2006 και περιέχει όλα τα μονοθέσια(και παλαιότερα κλασσικά unlockables), τις ομάδες(συμπεριλαμβανομένων και των τριών καινούριων SCUDERIA TORRO ROSSO, SUPER AGURI και MIDLAND), τους οδηγούς, τους κανόνες και τις πίστες της φετινής χρονιάς. Όλα τα μοντέλα είναι πιστά αντίγραφα των πραγματικών καθώς και κάθε πίστα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη αληθινή. Λέμε παρόμοια, γιατί λόγω του περιορισμένου πλέον hardware του PS2, τα περιβάλλοντα των πιστών είναι αδύνατο να παρουσιαστούν 100% ακριβή. Λογικά στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS3 αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρχει. Όσο για τα γραφικά αυτά καθαυτά, η ηλικία του Playstation 2 δυστυχώς φαίνεται πολύ. Υπάρχουν πολλά jaggies και είναι εμφανέστατο το aliasing, ιδιαίτερα στα ανοικτά περιβάλλοντα, π.χ. στις πλατιές πίστες. Είναι ξεκάθαρο ότι η μηχανή γραφικών του Formula One 2006 είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε στα παιχνίδια των προηγούμενων εκδόσεων, με τις απαραίτητες, μικρές και ετήσιες βελτιώσεις φυσικά. Αυτό ναι μεν επιτρέπει στην ομάδα ανάπτυξης να έχει το παιχνίδι έτοιμο στην ώρα του αλλά από την άλλη αποτρέπει κάποια ουσιαστική βελτίωση στον τομέα των γραφικών. Η αλήθεια είναι ότι αν βάλετε την έκδοση του 2005 να τρέχει και σε μία διπλανή τηλεόραση αυτήν του 2006 θα διαπιστώσετε λίγες διαφορές. Βέβαια, ας μην κρυβόμαστε, φέτος το Playstation 2 κλείνει έξι χρόνια(εξίμιση στην Ιαπωνία) από την κυκλοφορία του και είναι ξεκάθαρο ότι η κονσόλα έχει φτάσει στα όρια της ως προς τις δυνατότητες γραφικής απεικόνισης. Games όπως ποδοσφαιράκια και Formula 1 που έχουν την υποχρέωση να βγάζουν καινούριες εκδόσεις κάθε χρόνο είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις κάθε χρονιά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία προσθέτουν στην αίσθηση ρεαλισμού που προσπαθεί να βγάλει το παιχνίδι. Πριν αρχίσει κάθε αγώνας θα βλέπετε μαζεμένους τους μηχανικούς γύρω από κάθε μονοθέσιο καθώς το ετοιμάζουν όπως και άλλους VIPs που παρακολουθούν το όλο θέαμα με την κάθε χώρα να βάζει τη δικη της πινελιά, ακριβώς όπως βλέπουμε και στις ζωντανές μεταδόσεις στην τηλεόραση. Για παράδειγμα, στο Μπαχρέιν θα δείτε σεϊχηδες να περιεργάζονται τα μονοθέσια και να κυκλοφορούν τριγύρω. Επίσης, θα δείτε «γραμμές» αέρα να φεύγουν από την πίσω αεροτομή του μονοθεσίου σας όταν αυτό τρέχει με υψηλή ταχύτητα. Το κάθε μονοθέσιο έχει και διαφορετικό τιμόνι, ενώ ξεχωριστές λεπτομέρειες υπάρχουν και στη στολή κάθε οδηγού. Τα pit crews, ωστόσο, δεν είναι σχεδιασμένα και πολύ καλά. Τέλος, υπάρχει και το motion blur effect το οποίο μπορείτε να απενεργοποιήσετε αν θέλετε, αλλά σε γενικές γραμμές μοιάζει ως μία φτηνή προσπάθεια εντυπωσιασμού του παίκτη καθώς δεν προσθέτει την αναμενόμενη αίσθηση της ταχύτητας. Τα γραφικά του παιχνιδιού στο σύνολό τους είναι μέτρια.

Ήχος
Το Formula One 2006 υποστηρίζει το περιορισμένων δυνατοτήτων surround του Playstation 2. Το κάθε μονοθέσιο έχει το δικό του, ηχογραφημένο από το πραγματικό, ήχο μηχανής. Όταν θα περνάτε δίπλα από τις κερκίδες θα ακούτε τους θεατές να ζητωκραυγάζουν και να κάνουν φασαρία με τις κόρνες τους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα δέχεστε συμβουλές, updates και ενημέρωση από το μηχανικό σας για διάφορα θέματα, όπως πότε να μπείτε στα πιτ, τί θέση είστε εκείνη τη στιγμή και αν τα πάτε καλά ή όχι. Το feedback που παίρνετε από τα πιτ είναι καλοδουλεμένο και εύστοχο. Δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το σχολιασμό του αγώνα. Tα σχόλια είναι τις περισσότερες φορές άστοχα και λιγοστά για την κάθε κατάσταση. Ο Άγγλος commentator για άλλη μία χρονιά αποδεικνύεται βαρετός και κοινότυπος. Αχ, Murray Walker που είσαι? Εδώ να τονίσουμε πως στο παιχνίδι έχουν συμπεριλιφθεί και ξεχωριστοί σχολιασμοί για τους Ισπανούς, τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Ιταλούς gamers. Ο ήχος αν και δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει τελικώς επιτυγχάνει το σκοπό του ικανοποιητικά.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!Gameplay – Χειρισμός
Περνάμε τώρα στο ζουμί του τίτλου, το gameplay. Ως προς το single player, υπάρχουν οι γνωστές επιλογές του Quick Race, Time Trial, Grand Prix Weekend, World Championship και Career. Όλες οι επιλογές είναι ίδιες με τα προηγούμενα παιχνίδια, εκτός από το Career που φέτος έχει αναβαθμιστεί. Πρόκειται για το πιο σημαντικό single player option, στο οποίο ξεκινάτε από το μηδέν με στόχο να γίνετε παγκόσμιος πρωταθλητής μέσα στις επόμενες πέντε σεζόν. Στην αρχή θα πρέπει να αναδειχτείτε μέσα από test sessions και σε μικρές ομάδες ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των μεγαλύτερων. Για multiplayer υπάρχει επιλογή split screen, online play και lan. Mπορείτε επίσης να παίξετε και online πρωτάθλημα αν θέλετε. Το σημαντικότερο νέο multiplayer feature είναι η δυνατότητα να παίζετε online και με κατόχους PSP, εκτός από PS2. Αυτό σίγουρα είναι μόνο ένα δείγμα από τη Sony του interactivity που θα δούμε στο μέλλον μεταξύ PS3 και PSP. Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι σε γενικές γραμμές καλός και άμεσος, με μοναδικό μειονέκτημα για άλλη μία φορά την υπερβολική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το Χ(γκάζι). Για να τρέχει το μονοθέσιο με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα πρέπει να πατήστε με πάρα πολλή δύναμη το κουμπί και όπως καταλαβαίνετε είναι σχεδόν αδύνατο να αντέξετε να κάνετε κάτι τέτοιο για όλο τον αγώνα. Εδώ η λύση έρχεται από το δεξί αναλογικό μοχλό τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά με το να το σπρώχνετε μπροστά ή πίσω ανάλογα με το αν θέλετε να επιταχύνετε ή να φρενάρετε. Παρ’όλα αυτά, είναι απαράδεκτο το ότι δεν έχει υπάρξει καμμία βελτίωση με το θέμα της ευαισθησίας του Χ εδώ και πολλά χρόνια. Μέσω των options μπορείτε να ενεργοποιήσετε πολλές driving aids αν τα βρίσκετε σκούρα αν και γενικά δε θα τις χρειαστείτε γιατί τα μονοθέσια χειρίζονται έυκολα και χωρίς αυτές. Επίσης, το παιχνίδι γενικότερα είναι πολύ εύκολο και η ρεαλιστική πρόκληση έρχεται μόνο όταν ρυθμίσετε το AI στο hard. Οι κάμερες που έχετε στη διάθεσή σας είναι πίσω από το μονοθέσιο, πίσω από το μονοθέσιο μακρινή, tv pod, μπροστινή αεροτομή και cockpit. Η θέαση ιδιαίτερα από το tv pod είναι πολύ διασκεδαστική, αληθοφανής και θυμίζει έντονα τηλεοπτική μετάδοση. Κάθε άλλο παρά αληθοφανές όμως είναι το μοντέλο ζημιών, το οποίο μοιάζει περισσότερο με ερασιτεχνικό.

Είναι εμφανέστατη η κατεύθυνση του τίτλου προς την arcade αίσθηση καθώς απαιτείται πολύ βαριά σύγκρουση προκειμένου να επέλθει ζημιά. Έτσι ο αγώνας γίνεται πιο έυκολος γιατί μπορείτε να τσουγκρίσετε λίγο τους αντιπάλους σας και να τους βγάλετε από τη μέση χωρίς να πάθετε τίποτα. Επίσης τα κομμάτια που φεύγουν είναι λίγα και μεμονωμένα, όπως αεροτομές και λάστιχα. Ξανά καθόλου ρεαλιστικό και ξανά καμμία βελτίωση από την περσινή έκδοση. Τα pit stops από την άλλη ακολουθούν ένα έξυπνο minigame που παρουσιάστηκε από τη σειρά τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθεί να κάνει καλά τη δούλειά του. Καθώς θα βλέπετε τους μηχανικούς να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στο μονοθέσιο, θα σας εμφανίζονται τα σήματα των κουμπιών του χειρηστηρίου του PS2(Ο,Χ,[],Δ) και εσείς θα πρέπει να τα πατάτε ανάλογα με το τι εμφανίζεται. Όσο πιο γρήγορα το κάνετε αυτό τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει το pit stop. Mέσα στον αγώνα μπορείτε να χρησιμοποιέιτε το slip streaming για να προσπεράσετε όμως πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση γιατί γίνονται διάφορα racing incidents όπως συγκρούσεις και αστοχίες κινητήρων. Η αίσθηση ρεαλισμού στον αγώνα είναι αρκετά έντονη αλλά τα μειονεκτήματα που αναφέραμε προηγουμένως αποτρέπουν την πολύ καλή simulation εμπερία. Aφήσαμε για το τέλος ίσως το καλύτερο νέο στοιχείο του παιχνιδιού. Οι μέρες που το στήσιμο του μονοθεσίου έμοιαζε με βαρετό γρίφο τελείωσαν καθώς παρουσιάζεται το Race Car Evolution System. Πλέον οι μηχανικοί σας κάνουν τις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και εσείς απλά τις δοκιμάζετε στην πίστα. Συγκρίνετε τους χρόνους σας και επιλέγετε τις ιδανικότερες, σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Π.χ. θα κάνετε άλλους τεστ γύρους για τα λάστιχα και άλλους για τις αεροτομές. Αν θέλετε μπορείτε να τους ζητήσετε να συνεχίσουν την εξέλιξη του setup μέχρι να μείνετε ευχαριστημένοι. Όλο αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία αλλά σας βοηθαέι να στήσετε το μονοθέσιο καλύτερα και πιο εύκολα συν το ότι μαθαίνετε και την πίστα με τους επιπλέον γύρους. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να τα κάνετε όλα μόνοι σας με τον old fashioned τρόπο.

Closing comments
Το Formula One 2006 κινείται σε σίγουρα μονοπάτια. Πάνω κάτω είναι μια ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση του FormulaOne 2005 με λιγοστά νέα στοιχεία. Από την άλλη, οι απαιτήσεις μας δε θα πρέπει να είναι και υπερβολικές γιατί το Playstation 2 έχει δώσει ότι μπορούσε και η ομάδα ανάπτυξης συγκεντρώνεται(και καλά κάνει) στο PS3 και στο PSP. Πιθανότατα είναι το τελευταίο game της σειράς που δημιουργήθηκε με βάση το PS2. Οι φανς της F1 σίγουρα αξίζει να του ρίξουν μια ματιά, μιας και ούτως ή άλλως είναι το μόνο f1 game με τα στοιχεία του 2006.

Θετικά
+ To Race evolution System
+ Ενημερωμένο πλήρως με τη σεζόν του 2006
+ Δυνατότητα σύνδεσης με PSP

Αρνητικά
- Απογοητευτικό damage model
- Mέτρια γραφικά
- Κακός σχολιασμός αγώνα
- Πολύ εύκολο
- Υπερβολικά ευαίσθητο και κουραστικό το Χ για άλλη μια φορά

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Σπύρος Κλαουδάτος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 psaraki (Level 8) 11/02/2011 17:03
εδω μαλιστα εδω θα κολαγα για καιρο αν κ δ νομιζω ν το βαριομουνα κ ποτε....
Score 7
7.9 User Score
(15 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Studio Liverpool
Publisher: : SCEI
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Release Date: 28/9/2006
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification