SoulCalibur III

Hot
Χάρης Φλουρής
REVIEWED ON PS2  

Είναι άραγε το τελευταίο αξιόλογο Fighting στο PS2;

Είναι άραγε το τελευταίο αξιόλογο Fighting στο PS2;

Είναι άραγε το τελευταίο αξιόλογο Fighting στο PS2;


Η σειρά των Soul Edge και Soul Calibur αποτελεί τον αξιολογότερο (αν όχι τον μόνο πλέον) εκπρόσωπο των τρισδιάστατων one-on-one weapon fighting games. Αν και αρχικά του αποδόθηκαν χαρακτηρισμοί όπως “Tekken με όπλα”, δεν άργησε να ξεχωρίσει ως παιχνίδι μοναδικό και καινοτόμο. Ο τρίτος τίτλος της σειράς (τέταρτος αν υπολογίσουμε και το Soul Edge) ήρθε στην Ευρώπη στις 18 Νοεμβρίου αποκλειστικά για το PS2. Η αποκλειστικότητα αυτή δεν είναι δικαιολογημένη, αν σκεφτούμε της πολύ καλές πωλήσεις που έκανε το Soul Calibur II στο XBox και ακόμα περισσότερο στο Gamecube, αλλά κατανοητή δεδομένου της πολύ καλής σχέσης της Namco με την Sony. Η ημερομηνία κυκλοφορίας βρίσκετε ανάμεσα σε αυτήν της Αμερικής (25/10) και της Ιαπωνίας (23/11) και οι τρεις εκδόσεις έχουν διαφορές, που είναι όμως σχεδόν ανεπαίσθητες. Να σημειωθεί ότι είναι πρωτόγνωρο για την Namco να διαθέσει έναν νέο τίτλο τελευταίο στην Ιαπωνία, η οποία συνηθίζει να τους απολαμβάνει πρώτη. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη, ότι αντίθετα με τους προκάτοχούς του το Soul Calibur III δεν βγήκε ποτέ στης αίθουσες των arcades, δηλαδή των (απαγορευμένων στην Ελλάδα) ηλεκτρονικών και από ότι φαίνεται ούτε θα βγει, αν και η Namco παραδέχτηκε ότι το ενδιαφέρον που δέχεται από τους φαν της σειράς για μία arcade έκδοση είναι εξαιρετικό. Το παραπάνω περιστατικό αποτελεί άλλο ένα δείγμα του πόσο έχει πέσει η δημοτικότητα των arcades, ιδιαίτερα εκτός Ασίας.

Mitsurugi VS Setsuka Η ιστορία
Η υπόθεση συνεχίζεται από το τέλος του Soul Calibur II. Ο Siegfried, ιππότης που κυριεύθηκε από το Soul Edge, το θρυλικό μοχθηρό σπαθί καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά του και να βυθίσει στο μάτι της καταραμένης λεπίδας το Soul Calibur, το σπαθί που φτιάχτηκε με σκοπό να το καταστρέψει. Το Soul Edge ψυχορραγεί και ο Siegfried παίρνει τα δύο ενωμένα σπαθιά καθώς διαισθάνεται ότι το τέλος του σκοτεινού σπαθιού δεν έφτασε ακόμη, ενώ εφιάλτες της κυριευμένης από το σπαθί ύπαρξης του, ακόμη τον στοιχειώνουν. Πραγματικά το πνεύμα του Soul Edge καταφέρνει και επιβιώνει βρίσκοντας καταφύγιο στην πανοπλία του ιππότη που κείτεται ακίνητη στο έδαφος, περιμένοντας μια ευκαιρία να αναστηθεί ξανά. Δεν περνάει πολύς καιρός και μια φιγούρα τυλιγμένη σε ένα μανδύα εμφανίζεται πάνω από την πανοπλία. Ο μυστηριώδης άγνωστος διαισθανόμενος τι συνέβη αλλά και το πνεύμα που κρύβει μέσα της η πανοπλία, έρχεται σε επικοινωνία μαζί του και αποφασίζει να το βοηθήσει…. Ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία των θρυλικών σπαθιών Soul Edge και Soul Calibur ξετυλίγεται, νέοι χαρακτήρες εμφανίζονται για να παίξουν τον ρόλο τους, ενώ παλιότεροι γνώριμοι συνεχίζουν το μονοπάτι της μοίρας που μοιράζονται με τα δύο σπαθιά.

Το roster των χαρακτήρων είναι πλουσιότερο από όλα τα παιχνίδια της κατηγορίας του. Από το Soul Calibur II επιστρέφουν ανανεωμένοι οι Μιtsurugi, Seοng Mi-na, Taki, Maxi, Voldo, Rock, Ivy, Kilik, Xianghua, Lizardman, Yoshimitsu, Astaroth, Cervantes, Raphael, Talim, Cassandra με την αδερφή της Sophitia (ναι, είναι Ελληνίδες), Yun-seοng, Nightmare και Siegfried. Οι δυο τελευταίοι είναι ξεχωριστοί χαρακτήρες, καθώς ο Siegfried δεν ενσαρκώνει πλέον τον Nightmare. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν τρεις νέοι χαρακτήρες, ο δρεπανοφόρος Zasalamel, η Tira με το ατσάλινο στεφάνι και η Setsuka που χρησιμοποιεί για όπλο το parasol της και το σπαθί που κρύβει μέσα στην λαβή του (σημ: parasol = ομπρέλα για τον ήλιο). Υπάρχει ακόμα ο Olcadan ο οποίος παίρνει τον ρόλο του Charade από το Soul Calibur II ή του Edge Master από το Soul Calibur I, δηλαδή του κλασσικού στα vs fighting της Namco, χαρακτήρα-πασπαρτού, δηλαδή ενός χαρακτήρα χωρίς δικές του κινήσεις, που χρησιμοποιεί ένα όπλο παραπλήσιο με κάποιου άλλου χαρακτήρα, το οποίο σε κάθε γύρο αλλάζει. Είναι ακόμα playable ο boss του παιχνιδιού ονόματι Abyss.

Tira VS Zasalamel

Siegfried VS Ivy


Όμως το cast δεν τελειώνει εδώ καθώς υπάρχουν άλλοι 17 (!) bonus χαρακτήρες (ποιοι είναι αυτοί θα το δούμε παρακάτω), αλλά και η δυνατότητα να φτιάξεις τον προσωπικό σου custom (!!!) χαρακτήρα. Αυτό επιτυγχάνεται διαλέγοντας φύλλο, όνομα, job (έχει 12), disciple (έχει 5 το κάθε job, 40 συνολικά) και εμφάνιση. Όσων αφορά την εμφάνιση ειδικά, οι επιλογές είναι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο fighting με την δυνατότητα αυτή, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του Fighter Maker 2! Μαλλιά, πρόσωπο, μάτια, επιδερμίδα είναι λίγα από τα πράγματα στα οποία μπορείτε να επέμβετε και κατόπιν να ντύσετε τον χαρακτήρα με ρούχα, πανοπλίες, αξεσουάρ, από τα εκατοντάδες (καλά διαβάσατε!) που έχετε στην διάθεσή σας. Όλα αυτά συν την επιλογή να δώσετε σε όλα τα παραπάνω, ότι χρώμα θέλετε από μια σημαντικά μεγάλη παλέτα, καθiστούν τους πιθανούς συνδυασμούς εμφάνισης αμέτρητους και την μοναδικότητα του χαρακτήρα σας δεδομένη.

Ωραία, το χαρακτήρα τον φτιάξατε, ξύλο ρίχνει; Φυσικά, καθώς του δίνετε τις κινήσεις από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα από τους σαράντα που υπάρχουν, εκτός του Abyss και του Olcadan. Μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε έναν θηλυκό Mitsurugi, ή έναν ανθρώπινο Lizardman. Μόνο όριο: η φαντασία σας. Από ότι φαίνεται φαντασίας δεν στερείται η παγκόσμια κοινότητα του Soul Calibur καθώς ήδη σε πολλές ιστοσελίδες θα βρείτε τους χαρακτήρες που έφτιαξαν διάφοροι παίχτες και περήφανα παρουσιάζουν στο διαδίκτυο. Ανάμεσα στα δημιουργήματα τους θα βρείτε τον King του Tekken (ναι, υπάρχει και αυτή η μάσκα), τον Cloud του Final Fantasy VII, τον Arthur του Ghosts ‘n’ Goblins (με το βρακί παρακαλώ, όχι την πανοπλία) και άλλες απροσδόκητα καλές δημιουργίες. Μήπως πρέπει να ‘’ανεβάσετε’’ και τους δικούς σας:Φτιάχνοντας τον custom χαρακτήρα σας

Οι single player επιλογές, που έχει το παιχνίδι, θέτουν νέα standards στην κατηγορία των fighting games. Στο Tales of Souls "παίζεις" την ιστορία του κάθε παίκτη παίρνοντας αρκετές φορές αποφάσεις για τον ήρωα, ώστε ανάλογα κάθε φορά να συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα και να αντιμετωπίζεις διαφορετικούς αντιπάλους. Στο μονοπάτι σου θα συναντήσεις αρκετούς αντιπάλους ανάμεσα στους οποίους οι βετεράνοι της σειράς θα αναγνωρίσουν την Amy (το κοριτσάκι του Raphael), τον Hwang (ο οποίος έχει κινήσεις του Seung Han Myong!!), τον Li Long (ο οποίος έχει να εμφανιστεί από το Soul Edge) και τον Arthur (αντικαθιστούσε τον Mitsurugi στην Κορεατική έκδοση του Soul Calibur I). Ακόμη θα βρείτε τους πρωτοεμφανιζόμενους Miser, Greed και Reverant, οι οποίοι μαζί με όλους τους παραπάνω είναι playable (θα τους βρείτε στο εικονίδιο Bonus Characters). Τέλος αν πάρετε ένα πολύ συγκεκριμένο μονοπάτι με κάθε παίκτη και δεν κάνετε continue μπορείτε στο τέλος να αντιμετωπίσετε αντί για τον Abyss, τον Night Terror μια unplayable έκδοση του Nightmare. Το World Competition έχει δύο επιλογές: πρωτάθλημα και κύπελλο (άντε και double-ούχοι).

Στο Soul Arena θα βρείτε την επιλογή Quick Battle όπου αντιμετωπίζεις οχτώ τυχαίους αντιπάλους συν το boss. Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο mode δεν έχει λόγω ύπαρξης αλλά υπάρχει τιμής ένεκεν για να θυμίζει τις arcade ρίζες του παιχνιδιού. Όμως έχετε βαρεθεί να παίζετε μόνος σας τις ίδιες μάχες; Θέλετε κάτι διαφορετικό; Διαλέξτε μία από τις 20 αποστολές, που θα βρείτε επίσης στο Soul Arena, όπου σε κάθε μία από αυτές οι μάχες διεξάγονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες και πρέπει να παίξετε πολύ διαφορετικά από ότι συνήθως για να νικήσετε. Για παράδειγμα στην αποστολή Dancing Statue τα βάζετε με ένα άγαλμα (του Ηφαίστου;), το οποίο είναι δέκα φορές ψηλότερο από εσάς!

Λες και τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά, υπάρχει και το Chronicles of the Sword, το οποίο είναι ένα strategy mini-game. Εδώ παίρνεις τον ρόλο ενός στρατιώτη (custom χαρακτήρας που φτιάχνετε), που μαζί με τους συντρόφους του, παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο τριών κρατών. Το σενάριο δεν έχει καμία σχέση με αυτό του Soul Calibur και χωρίζεται σε είκοσι chronicles. Σε αυτά θα γνωρίσεις πολλούς ακόμη χαρακτήρες, τους Abelia, Aurelia, Chester, Demuth, Giradot, Luna και Strife, όλοι μοναδικοί και playable και στο κανονικό παιχνίδι (στο εικονίδιο Bonus Characters).

Chronicles of the Sword

Στο κλασσικό πλέον museum υπάρχουν φωτογραφίες, videos, επιδείξεις των παιχτών, τα προφίλ τους, τα cutscenes που ξεκλειδώσατε από το Tales of Souls και άλλα. Φυσικά fighting game χωρίς την επιλογή practice δεν υπάρχει και το Soul Calibur III δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει μάλιστα από τα πιο ολοκληρωμένα που έχουμε δει, καθώς μέσα από τις επιλογές του θα ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του παιχνιδιού και βέβαια θα προπονηθείτε στα καλύτερα combo του αγαπημένου σας χαρακτήρα. Ακόμα έχει και ένα πολύ χρήσιμο tutorial που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους λιγότερο μυημένους, αλλά καλό θα ήταν και οι βετεράνοι να του ρίξουν μία ματιά. (πσσστ, τελειώνοντας το tutorial του κάθε χαρακτήρα ξεκλειδώνετε το Ancient, το τελευταίο όπλο). Και βέβαια στο Character Creation θα φτιάξετε έναν ή περισσότερους δικούς σας χαρακτήρες, πιθανότατα περνώντας πολλές ώρες διαλέγοντας συνδυασμούς ρούχων, ή χρωμάτων και τα κατάλληλα αξεσουάρ. αλλά και να αλλάξετε τα χρώματα των υπαρχόντων χαρακτήρων με αυτά της αρεσκείας σας. Από της μάχες που θα δώσετε θα πάρετε χρήματα με τα οποία θα πάτε, που αλλού; στο Shop. Εκεί οι τρεις χαριτωμένες owners Hualin, Valeria και Lynette (οι οποίες είναι playable) σας προτρέπουν να αγοράσετε όπλα για τους χαρακτήρες, αντικείμενα για τους custom χαρακτήρες, φωτογραφίες, demos και πολλά άλλα.

Oι single-player επιλογές θέτουν νέα standards στην κατηγορία των one-on-one FightingΤο gameplay βρίσκετε στο ίδιο πολύ καλό επίπεδο των Soul Calibur, ενώ το νέο engine φροντίζει ώστε να εξελίσσονται όλα ομαλά, χωρίς κάποια από τα προβλήματα των προκατόχων του. Φυσικά το «ψωμί» είναι στα διπλά (τι σόι VS fighting θα ήταν αλλιώς) και εδώ έχει δοθεί πολύ προσοχή. Οι ισορροπίες των παιχτών, των κινήσεών και των combos τους έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Στο θέμα του χειρισμού όλα είναι γνώριμα: ο σταυρός ελέγχου χρησιμοποιείται για την κίνηση του χαρακτήρα, ενώ με τα κουμπιά κάνετε επιθέσεις οριζόντιες (A), κάθετες (B), κλωτσιές (K) και άμυνα (G). Με συνδυασμούς των παραπάνω, που θα βρείτε στις αναλυτικές λίστες κινήσεων, θα μπορέσετε να κάνετε τις εκατό περίπου κινήσεις του κάθε παίχτη. Όλες οι ιδιότητες που γνωρίζετε από τα προηγούμενα παιχνίδια υπάρχουν: sidestep, 8-way run, guard impact (parry και repel) αλλά και το καινούργιο just impact, soul charge, technical crouch και jump, buffers, counter hits, stuns, escapes, guard crushes, unblockables, launchers, ring outs.και πολλά άλλα που αν δεν τα καταλαβαίνετε, το Glossary του παιχνιδιού θα σας τα εξηγήσει.

Οι παλιοί παίχτες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αφού ο χειρισμός δεν έχει αλλάξει. Όσοι δεν ασχολήθηκαν σε βάθος με το προηγούμενο παιχνίδι ίσως πουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο και δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω. Αλλά οι ποιο ψαγμένοι θα εντοπίσουν γρήγορα τις λεπτές διαφορές που αλλάζουν τις ισορροπίες και θα ξεκινήσουν με νέα όρεξη το παιχνίδι. Από την άλλη, όσοι δεν ασχολήθηκαν με τον τίτλο στο παρελθόν δεν θα αργήσουν να εγκλιματιστούν, καθώς ο χειρισμός είναι πολύ newbie-friendly. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι απευθύνεται μόνο σε αρχάριους παίχτες. Κάθε άλλο: οι ώρες που επενδύετε για να βελτιώσετε τις ικανότητες του, θα ανταμειφθούν με το παραπάνω. Όσοι δεν έχουν παίξει παιχνίδι με την άμυνα σε κουμπί, γρήγορα θα το ξεπεράσουν, ενώ όσοι έχουν παίξει μόνο 2D fighting, δεν θα βρουν καλύτερο παιχνίδι για να κάνουν το πέρασμα στα 3D. Γενικά είναι πολύ προσιτό και γι’ αυτό συνίσταται ανεπιφύλακτα και για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με fighting παιχνίδια.Τα γραφικά είναι από τα ποιο όμορφα που έχουμε δει στο PS2. Οι χαρακτήρες έχουν ελαφρώς manga αέρα, με έντονα χρώματα και όμορφα, λεπτομερή designs. Το animation τους είναι πάρα πολύ ρεαλιστικό, γεγονός που οφείλεται στο motion capture που εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιεί η Namco. Σημαντικό είναι ότι η δράση είναι ξεκάθαρη ώστε να ξεχωρίζεις αμέσως τι συμβαίνει και να αντιδράς άμεσα. Τα εφέ είναι ίσως υπερβολικά και μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή κάποιων, αλλά είναι μέχρι να το συνηθίσεις . Οι πίστες δεν είναι κάτι το εκπληκτικό, αλλά είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή, ώστε να αποφύγεις το μοιραίο ring out. Ούτως ή άλλως δεν χαζεύεις τα backgrounds την ώρα που παίζεις, αλλά έχεις το βλέμμα σου καρφωμένο στον αντίπαλο.Η ήχος είναι για άλλη μία φορά στα γνωστά πολύ καλά επίπεδα. Διάσημοι voice actors δανείζουν την φωνή τους στους χαρακτήρες του παιχνιδιού, κάνοντας πολύ καλή δουλειά. Μπορείτε να ακούσετε με την ησυχία σας τα samples, στα προφίλ των χαρακτήρων (ακούστε τον Yoshimitsu να πεθάνετε στα γέλια). Η μουσική δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και συνεισφέρει στην επική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει όλη την σειρά.

Από άποψη αντοχής το παιχνίδι τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά καθώς οι πολλαπλές επιλογές που προσφέρει δεν θα αφήσουν κανένα να βαρεθεί. Θα χρειαστούν τουλάχιστον πενήντα ώρες για να ξεκλειδωθούν όλα τα modes, χαρακτήρες και αντικείμενα που έχει το παιχνίδι, το οποίο μπορεί να απασχολήσει μέχρι και εκατό ώρες τον μέσο gamer. Βέβαια ο hardcore φαν της σειράς θα σπάσει το φράγμα των χιλίων ωρών παιχνιδιού, εκτός εάν εν τω μεταξύ κυκλοφορήσει το Soul Calibur IV. Κάτι που δεν είναι απίθανο στο μέλλον να δούμε στις κονσόλες τρίτης γενιάς, διότι όπως είπε και κάποιος (που η ιστορία δεν έχει καταγράψει το όνομά του): "Transcending history and the world, a tale of souls and swords, eternally retold".

Θετικά:
- Προσιτό για νέους παίχτες
- Αντοχή στο χρόνο
- Custom characters

Αρνητικά:
- Οι διαφορές από τον προκάτοχό του δεν είναι εξόφθαλμες
- Δεν μπορείς να σώσεις μάχες
- PS2 exclusive

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.7

Με μια ευρεία γκάμα από modes και fighting styles υπόσχεται να σας ενθουσιάσει!

Χάρης Φλουρής

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 TheReaper (Level 23) 11/02/2011 17:03
Πολύ καλό. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά ας μην υπερβάλουμε κιόλας. Καλύτερο από το Tekken. Ειδικά αυτό με την πλατφόρμα για ριγκ είναι φοβερή ιδέα για μένα.
#2 Mr.Dododi (Level 25) 07/09/2014 13:50
Πολύ καλό και το 3ο μέρος της σειράς! Τα fighting games απέκτησαν άλλον έναν αξιόλογο τίτλο.
Score 9.2
8.59 User Score
(17 votes )
User Reviews 0
Genre: Fighting Game
Developer: Namco
Publisher: Namco
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 25/10/2005
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Chivalry 2   (8)
10
Death's Door   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification