Clash: Artifacts of Chaos


Οι περιπέτειες του Pseudo και του Boy.

Οι περιπέτειες του Pseudo και του Boy.

Οι περιπέτειες του Pseudo και του Boy.

Ανέκαθεν τα video games της ACE Team, και περισσότερο της σειράς Zeno Clash, είχαν κάτι το πραγματικά περίεργο στην αισθητική τους. Μια σειρά που ξεκίνησε και στήθηκε γύρω από την λογική ενός PC, κάνοντας δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα και σε κονσόλες. Η μετάβαση αυτή και στα 3 video games της σειράς δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη (λαμβάνοντας υπόψιν και τα reviews άλλων μέσων) με το Clash: Artifacts of Chaos, δυστυχώς να μην αποτελεί την εξαίρεση.

Είναι ένα Action – Adventure, όπως και αυτοπροσδιορίζεται, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα Beat ‘em up. Αγγίζει λίγο και τα όρια των Open World, αλλά με αρκετά loading screens, από περιοχή σε περιοχή. Ενώ πραγματικά φαίνεται μέσω των trailers, πως θα μπορούσε πραγματικά να έχει κάποιο ενδιαφέρον, στην πραγματικότητα δεν περιέλαβαν τα πραγματικά στοιχεία που θα βίωνε ο παίκτης στον συγκεκριμένο τίτλο.

clash artifacts of chaos 1

Η σωτηρία της Zenozoik
Αρχικά με την ιστορία του Action – Adventure της Nacon έχει ασχοληθεί ο Έλληνας Ιωνάς Κυρατζής. Το μέρος που καλείστε να εξερευνήσετε ονομάζεται Zenozoik (το ίδιο setting και των προηγούμενων 2 Zeno Clash) και μπορείτε να ελέγχετε τον Pseudo. Ο πολεμιστής σας βρίσκεται απομονωμένος από τον πολιτισμό, προσπαθώντας να ξεχάσει όλα εκείνα που τον βαραίνουν. Όσο εξερευνά την περίεργη αυτή περιοχή με τα περίεργα πλάσματα, που θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο και ζώο, συμβαίνει κάτι το οποίο θα του δώσει νέο σκοπό. Εκεί γνωρίζει και το Boy και με την βοήθεια του, θα ταξιδέψουν και θα παλέψουν τα πάντα, ώστε να αποκτήσουν όλα τα artifacts. Με τα artifacts θα μπορέσουν να νικήσουν την Gemini, η οποία απειλεί να φέρει το χάος στην Zenozoik.

“Επικαλούμαι τον One Law”
Ως Pseudo ξεκινάτε την περιπέτεια σας μέσα σε ένα όνειρο, στο οποίο μαθαίνει το fighting stance του και ετοιμάζεται να ξυπνήσει στον πραγματικό κόσμο. Ξεκινάτε από το Pseudo’s Tree, και το πρώτο που αντικρίζετε είναι ένα καζάνι, μια σκηνή και ενός τύπου dummy. Μέχρι στιγμής είστε το ίδιο χαμένοι, όσο και ο χαρακτήρας σας και απλά εξερευνάτε την γύρω περιοχή. Συναντάτε ένα σωρό από διάφορα πλάσματα, τα οποία είναι κάτι μεταξύ σε ζώο και άνθρωπο, αλλά αρκετά επιθετικά. Αφού βρείτε το Boy, σιγά σιγά μπαίνετε και στην διαδικασία να μάθετε για τον One Law. Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο με ζάρια, στο οποίο κερδίζει εκείνος που θα καταφέρει να μείνει με την μεγαλύτερη ζαριά. Εφόσον έχετε κερδίσει και έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο artifact, τότε θα έχετε εσείς τον "πρώτο λόγο" και το πλεονέκτημα στην μάχη.

Μπουκέτα στην φύση
Το Clash: Artifacts of Chaos είναι ένα Action – Adventure της Nacon. Αν και οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς είχαν ως εκδότρια εταιρεία την ίδια την εταιρεία ανάπτυξης την ACE Team, αποφάσισαν αυτή την φορά να συνεργαστούν με την Nacon. Μια εταιρεία η οποία λίγο πολύ έχει ασχοληθεί με αρκετά genres. Φυσικά και δεν γίνεται όλοι της οι τίτλοι να αρέσουν το ίδιο, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση διαφέρει πολύ. Φανταστείτε πως ούτε στην επίσημη σελίδα τους δεν το έχουν, μαζί με τα υπόλοιπα που έχει εκδώσει. Ωστόσο, δεν το λέτε και ακριβώς Action – Adventure. Πιο πολύ ανήκει στην κατηγορία Beat ‘em up, ενώ έχει τόσο ξύλο και τέτοια αίσθηση στα controls, που θυμίζουν ένα αρκετά κακό fighting simulator.

Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος τίτλος αρκείται απλά σε ένα και μόνο mode στο οποίο θα παίξετε την ιστορία του Pseudo με το Boy. Δεν υπάρχουν difficulties, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του, τόσο στον χειρισμό του όσο και στο σύστημα μάχης. Ένα απλό πέρασμα του gameplay της 1 ώρας, θα σας απαντήσει στο γιατί δεν υπάρχουν άλλα modes και difficulties. Φαίνεται σε αρκετούς τομείς η προχειρότητα τόσο στο gameplay, όσο και στον σχεδιασμό περιβαλλόντων με αρκετά invisible walls (τα οποία δεν διαφέρουν σε γραφικά από τα υπόλοιπα προσβάσιμα μέρη) να σας μπερδεύουν και να χάνετε μόνο και μόνο επειδή πιστέψατε πως είχατε το συγκεκριμένο άλμα.

clash artifacts of chaos 2

Ο χειρισμός του αν και απλός είναι αρκετά περίεργος. Με το Χ/Α (για PlayStation και Xbox αντίστοιχα) πηδάτε, ενώ αν το κρατήσετε πατημένο συνεχόμενα μπορείτε να καλύψετε την απόσταση ενός double jump σε μήκος. Είναι αρκετά χρήσιμο σε μάχες με πολλούς εχθρούς, ως ένας τρόπος να τους αποφύγετε. Ωστόσο, το animation του συγκεκριμένου jump είναι αρκετά "ρομποτικό" χωρίς καμία προσπάθεια αληθοφάνειας ή ρεαλισμού. Για την ακρίβεια θυμίζει jump από τα Swords and Sandals. Με το τετράγωνο/X βαράτε τους εχθρούς σας, ανάλογα με το πόσο παρατεταμένα έχετε κρατήσει το συγκεκριμένο κουμπί. Για παράδειγμα αν το κρατήσετε μέχρι το τέλος του, εξαπολύετε μια αρκετά αργή αλλά μεγάλης ζημιάς γροθιά, αν φυσικά πετύχετε τον εχθρό. Με τον κύκλο/Β κάνετε dodge τους εχθρούς σας. Ωστόσο, μόνο ως dodge δεν μπορεί να θεωρηθεί η συγκεκριμένη κίνηση, καθώς αν προσπαθήσετε να αποφύγετε την μάχη και κάποιον εχθρό, τότε η κάμερα θα κάνει lock in τον συγκεκριμένο εχθρό. Με το τρίγωνο/Υ κάνετε το special ability. Συνολικά έχετε 3 special abilities τα οποία εφαρμόζετε με συγκεκριμένο combo και μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα totems μέσα στο Zenozoid.

Τα totems αυτά σας μεταφέρουν σε ένα διαφορετικό realm παρόμοιο με εκείνον του tutorial, για να αντιμετωπίσετε τον εχθρό που φέρει το συγκεκριμένο ability. Είναι αρκετά δύσκολος, ωστόσο μην ανησυχείτε έχετε άπλετο χρόνο και ευκαιρίες να ασχοληθείτε με αυτό, καθώς δεν χάνετε και τίποτα. Αφού καταφέρετε και τον κερδίσετε, στην συνέχεια θα πρέπει είτε να πάτε σε ένα από τα ήδη υπάρχοντά σας checkpoints, είτε να βρείτε κάποιο καινούργιο. Χρησιμοποιείτε το ξύλινο dummy που θα βρείτε, για να το κάνετε equip. Μην ξεχάσετε να μαζέψετε οτιδήποτε βρείτε από figurines καθώς μέσω αυτών μπορείτε να αναβαθμίσετε τα attributes των abilities σας. To R1/RT είναι το action button σας. Μέσω αυτού μπορείτε να μαζεύετε πρώτες ύλες, διάφορα collectibles, αλλά και να αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον.

clash artifacts of chaos 3

Με το R2/RB κάνετε heal. Ένα αρκετά αργό animation μέχρι να πιάσετε το flask και να το πιείτε. Στο ενδιάμεσο είστε αρκετά επιρρεπής στο να φάτε μεγάλο damage, οπότε χρησιμοποιήστε τα λελογισμένα. Τέλος με το L1/LT κάνει perry σε διάφορες επιθέσεις και projectiles. Αν γεμίσετε την κίτρινη μπάρα (κάτω και αριστερά), μέσω εύστοχων perries και combos, μπαίνετε σε first person mode και προκαλείτε μεγαλύτερη ζημία στους εχθρούς. Το μόνο ελάττωμα εδώ είναι το timing. Σχεδόν ποτέ δεν δουλεύει, όσο καλό timing και να έχετε, με αποτέλεσμα να χάνετε αρκετά εύκολα στην μάχη.

Οι αποστολές είναι λίγες, αλλά αρκετά χρονοβόρες, καθώς αρκετά συχνά θα πρέπει να πηγαίνετε από την μια άκρη του χάρτη, στην άλλη. Είναι όλες τους υποχρεωτικές για την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας. Όποιο υποτυπώδες ενδιαφέρον και αν έχουν οι συγκεκριμένες αποστολές, χάνεται από την στιγμή που δεν υπάρχει η επιλογή του fast travel. Θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί και παρατηρητικοί για τα μέρη αυτά, τόσο την μέρα όσο και την νύχτα, καθώς είναι αρκετά εύκολο να χαθείτε. Ο χάρτης που σας παρέχεται δεν είναι και ιδιαίτερα βοηθητικός, αφού αρκετές φορές θα πρέπει να βρείτε εσείς τον δρόμο.

clash artifacts of chaos 4

Αν στο ενδιάμεσο βρείτε κάποιον μικρό διάλογο ή και cutscene, τότε να ξέρετε πως βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Το AI και οι εχθροί είναι εξίσου ασταθείς. Άλλες φορές θα περάσετε από δίπλα τους και θα σας αγνοήσουν τελείως, ενώ άλλες φορές θα σας επιτεθούν κανονικά. Υπάρχουν αρκετά mini και κανονικά bosses, τα οποία μπορείτε να τους ξεχωρίσετε τόσο από το μέγεθος τους, όσο και από την ροζ health bar τους. Είναι αρκετά laggy καθώς αν δοκιμάσετε να κρυφτείτε από πίσω τους, πέραν του ότι θα υπάρχουν frame drops, θα σταματήσουν να σας επιτίθενται. Άλλες φορές, από την άλλη, θα ξεχάσουν τελείως πως είστε εσείς ο εχθρός τους και θα ξεκινήσουν να χτυπιούνται μεταξύ τους.

Πέραν των collectibles, σημαντικό ρόλο στην επιβίωση σας, παίζουν το φαγητό και ο εξοπλισμός σας. Σε όλη την πορεία της περιπέτειας σας και μέσα από μάχες, μπορείτε να βρείτε πρώτες ύλες τις οποίες αργότερα να χρησιμοποιήσετε ως currency στους traders που θα βρείτε. Έχετε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη γκάμα armor και weapons, ώστε να είστε πάντα έτοιμοι στην μάχη. Πέραν του armor σας προσφέρουν και προστασία σε διάφορες κακουχίες της περιοχής, όπως για παράδειγμα προστασία από το κρύο και από τα κουνούπια. Τα όπλα, βέβαια, δεν μένουν για πάντα καθώς το κάθε ένα έχει συγκεκριμένο durability. Χρησιμοποιείστε τα σε στιγμές που πραγματικά τα χρειάζεστε. Το φαγητό, από την άλλη, το χρησιμοποιείτε στο καζάνι που θα βρείτε στα checkpoint σας. Μέσω αυτών μπορείτε να κάνετε brew τα flask σας και με διάφορα buffs. Βεβαιωθείτε πως έχετε αγοράσει επιπλέον flasks, καθώς σίγουρα θα σας χρειαστούν σε κάποιο boss. Αν από την άλλη έχετε ξεμείνει από τρόφιμα, τότε το flask σας θα γεμίσει μόνο με νερό προσφέροντας σας λιγότερο health regeneration. Όλη και όλη η ιστορία διαρκεί 6 ώρες, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να χρειαστείτε μέχρι και τον τριπλάσιο χρόνο, καθώς δεν τίθεται θέμα skills, αλλά τύχης.


Ζήστε την Zenozoik ή και όχι
Τα γραφικά και γενικότερα η αισθητική του Clash: Artifacts of Chaos είναι μια ακόμη "πονεμένη" ιστορία. Μην σας ξεγελάει η μηχανή γραφικών Unreal Engine, το φίλτρο που χρησιμοποίησαν ώστε να φαίνονται τα γραφικά σαν να σχεδιάστηκαν με μολύβι, δεν είναι σε καμία περίπτωση πετυχημένο. Επιπλέον, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαχωρίσουν μέρη των περιοχών (το έκαναν μόνο σε πολύ λίγα και μικρά σημεία) στα οποία δεν έχετε πρόσβαση, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να προοδεύσετε σε μερικά σημεία και να χάνετε. Άλλες φορές όταν αντιμετωπίζετε ένα αρκετά μεγαλόσωμο boss, υπάρχουν αρκετά μεγάλα frame drops, αλλά και bugs γενικότερα. Όπως για παράδειγμα εκεί που περπατάτε να χάνονται τα περιβάλλοντα γύρω σας, ή απλά να μπορείτε να περνάτε μέσα από τους νικημένους εχθρούς σας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Δίνουν περισσότερο την αίσθηση προχειροδουλειάς και παρόλο που πιθανώς να δούλεψε σε προηγούμενης γενιάς κονσόλες, δεν δοκιμάζουν ούτε και λίγο τις δυνατότητες ενός PS5.

 Ένα αρκετά κακό port από τα PC στις κονσόλες.

Η αστεία μεριά της φύσης
Τα sounding effects στο Action – Adventure της Nacon σε αaρκετά σημεία ακούγονται αρκετά άθλια. Πιο συγκεκριμένα ο ήχος από το ξύλο που ρίχνετε, αλλά και που τρώτε, θυμίζει εκείνων των παλιών western ταινιών, με παντελής έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας. Η φωνή του Pseudo (Glenn Wrage) ακούγεται ακριβώς το ίδιο σε όλες τις καταστάσεις. Υπάρχει αρκετά μεγάλη έλλειψη συναισθηματισμού και φαίνεται πως μετά βίας ο συγκεκριμένος ηθοποιός κατάφερνε να διαβάζει τους διαλόγους. Ακριβώς το αντίθετο είναι η φωνή του Boy (Anjali Kunapaneni), η οποία ζωντανεύει ξεκάθαρα τα συναισθήματα του χαρακτήρα σε κάθε στιγμή. Τον συγκεκριμένο τομέα έρχεται να "σώσει" ο Patricio Meneses, ο συνθέτης των video games της ACE Team. Αρκετά "πιασάρικες" μελωδίες που αντικατοπτρίζουν στο μέγιστο την κάθε στιγμή στην περιπέτειά σας.

 clash artifacts of chaos 5

Ένα αρκετά απογοητευτικό Action - Adventure
Το Clash: Artifacts of Chaos φλερτάρει στα όρια ενός κακού Action- Adventure. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο skill, αλλά τύχη περισσότερο. Δυστυχώς τα γραφικά δεν άφησαν και ιδιαίτερο χώρο, ώστε να αναδειχθεί το αρκετά μέτριο σενάριο. Η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική, ενώ θα μπορούσαν αρκετά από αυτά τα τεχνικά λάθη να είχαν αποφευχθεί. Η ACE Team έχει αρκετή εμπειρία με την συγκεκριμένη σειρά και μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να διορθώσει τους συγκεκριμένους τομείς. Μπορείτε να το βρείτε στο Steam για 30 ευρώ την standard και 40 ευρώ την Zeno έκδοση. Για αυτά που προσφέρει είναι αρκετά ακριβή η τιμή του, ωστόσο μπορείτε να το βρείτε αρκετά φθηνότερα σε περίοδο εκπτώσεων.

Θετικά:
- Όμορφο soundtrack
- Mεγάλη ποικιλία fighting stances και σε εμπόρευμα

Αρνητικά:
- Έλλειψη καθοδήγησης στις αποστολές
- Αρκετά frame drops και σε κονσόλα
- Αρκετά bugs
- Άσχημα γραφικά για next gen κονσόλα και αρκετά invisible walls τα οποία σας μπερδεύουν
- Η έλλειψη του fast travel

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 6
Gameplay: 5
Σενάριο: 6
Αντοχή: 5
Γενικά: 5.5

Σώστε την Zenozoik από το απόλυτο χάος.

Γιώργος Χατζηιωαννίδης

NEWS   VIEW ALL

Clash: Artifacts of Chaos

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης Nacon Connect, η εταιρεία ανάπτυξης ACE Team ανακοίνωσαν το Clash: Artifacts of Chaos, συνέχεια της σειράς Zeno Clash. Το Clash: Artifacts of Chaos διαδραματίζεται στ...
Posted (30 Aug 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 5.5
6.33 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Action - Adventure
Developer: ACE Team
Publisher: Nacon
Διάθεση: Nacon
Players: 1
Requirements: Μνήμη 8 GB RAM, Επεξεργαστής Intel i3 4130 (2.9 GHz) / AMD FX 8120 (3.1 GHz), Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 780 (3 GB) / AMD Radeon R7 260X (2 GB) ή ανώτερη, Χώρος στον σκληρό δίσκο 12 GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10 ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 9/05/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification