Season: A Letter to the Future

REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS4   PS5  

Καταγράφουμε το παρελθόν, καλωσορίζουμε το μέλλον.

Καταγράφουμε το παρελθόν, καλωσορίζουμε το μέλλον.

Καταγράφουμε το παρελθόν, καλωσορίζουμε το μέλλον.

Από την πρωτοεμφανιζόμενη βρετανική ανεξάρτητη ομάδα των Scavengers Studio, έρχεται ένας τίτλος βασισμένος στην περιπλάνηση και καταγραφή εμπειριών, με μια ιστορία-ωδή πάνω στην αναγκαιότητα διαφύλαξης της μνήμης, και μια ολόκληρη κοιλάδα ως βασικό περιβάλλον προς εξερεύνηση. Λόγω των ιδεών που θίγονται, της άκρως υποβλητικής και ποιητικής ατμόσφαιρας και του ποικιλόμορφου gameplay, η παρούσα δουλειά ήδη έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων, μεταξύ άλλων σε Big Festival 2023, στην κατηγορία αφήγησης αλλά και γενικότερα καλύτερα τίτλου, καθώς και στο Amaze Berlin 2023 στην κατηγορία “Long Feature”, όπου επιλέγονται δουλειές μέσης διάρκειας αρκετών ωρών. Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούν και οι σημαντικές διακρίσεις στα φεστιβάλ της Unreal 2023 και της Ubisoft 2021, χωρίς πάλι αυτές να είναι οι μόνες. Πάμε, όμως, στην πράξη να δούμε τι προσφέρει ο τίτλος.

season a letter to the future 1

Η αποστολή μιας χρονικογράφου
Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν εναλλακτικό κόσμο, όπου οι ιστορικές περίοδοι εναλλάσσονται απότομα μεταξύ τους. Ακολουθείτε την νεαρή πρωταγωνίστρια (σ.σ. η οποία δεν διαθέτει όνομα) καθώς φεύγει από το χωριό της με σκοπό να περιπλανηθεί στον κόσμο και να καταγράψει εικόνες και ήχους, όσα περισσότερα μπορέσει, πριν να έρθει η επόμενη ιστορική περίοδος. Αναλαμβάνει στην ουσία ένα σχέδιο. Το να διασώσει τον κόσμο, τόσο στην μνήμη της, όσο και στην μνήμη των άλλων, αφήνοντας πληροφορίες για την τρέχουσα εποχή, στις επόμενες γενιές, πριν η εποχή αυτή αλλάξει.

Η ιστορία, τόσο ενός παρόντος στα πρόθυρα της αλλαγής, όσο και του πλούσιου παρελθόντος, θα αποκαλυφθεί μέσα από την περιπλάνηση της ηρωίδας, όσα βρίσκει, και δύναται να συλλέξει και καταγράψει, καθώς και συζητήσεις της με διάφορους NPCs. Ο τρόπος, μάλιστα, που αποτυπώνονται οι διάφορες προγενέστερες περίοδοι, αλλά κι οι λόγοι εναλλαγής αυτών, αν και διανθισμένος με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, ποτέ δεν ξεφεύγει εντελώς στην σφαίρα της εξωπραγματικής φαντασίας. Πάντα θα βρίσκετε αναρίθμητες αντιστοιχίες και κοινά με συνθήκες του δικού μας κόσμου, καθώς προσεγγίζονται θέματα όπως η αστικοποίηση, ο πόλεμος, η οικονομική ευμάρεια, η ιδεαλιστική προσπάθεια οικοδόμησης του νέου. Όσον αφορά τα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, υπάρχουν νύξεις στο έργο σημαντικών σκηνοθετών της Άπω Ανατολής, με μια σκηνή-ευθεία αναφορά στο « Νεκροταφείο της Δόξας» (2015) του Apichatpong Weerasethakul μεταξύ άλλων, αλλά κι επιρροές, σύμφωνα και με τους developers, από το έργο του Bi Gan.

Οι χαρακτήρες, τόσο η ηρωίδα, όσο και οι NPCs, παρουσιάζονται σε βάθος και διαθέτουν έκδηλο παρελθόν. Ακόμα κι όσοι εμφανίζονται μόνο για λίγο προλαβαίνουν να αναδειχθούν πολύπλευρα, ενώ στην σκιαγράφησή τους βοηθάει κι ο υποβλητικός, ποιητικός λόγος που κυριαρχεί στους διαλόγους.

season a letter to the future 2

Ποδηλατάδα στην κοιλάδα
Το gameplay περιλαμβάνει μια πλούσια σειρά από mechanics. Αρχικά, θα τελέσετε μια τελετουργία αποχαιρετισμού με την μητέρα σας στην εισαγωγή, πριν το ταξίδι σας, όπου και θα κληθείτε να επιλέξετε από κάποια αντικείμενα συνδεδεμένα με αναμνήσεις, ποιων την μνήμη διατίθεστε να σβήσετε, σαν θυσία που θα σας παρέχει προστασία. Έπειτα ξεκινάει η εξερεύνηση.

Στην εξερεύνηση θα κινείστε με πόδια ή με ποδήλατο, ενώ θα έχετε μια κάμερα για λήψη φωτογραφιών κι ένα καταγραφικό ήχου ακόμα. Στην αρχή τα περιβάλλοντα θα είναι κάπως περιορισμένα, χωρίς διακλαδώσεις, μέχρι να φτάσετε στην κοιλάδα Tieng, ένα ανοιχτό περιβάλλον όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας και το οποίο προσφέρεται και για πιο χαλαρή βόλτα. Σε όλη την διάρκεια του τίτλου θα έχετε την δυνατότητα να φωτογραφίζετε όσα βλέπετε, ρυθμίζοντας focus, καθαρότητα, κι επιλέγοντας ακόμα και φίλτρα. Με το καταγραφικό ήχου θα μπορείτε, επίσης, με παρατεταμένο R στραμμένο προς τις πηγές ήχου του περιβάλλοντος, να καταγράφετε τους διάφορους ήχους, ενώ αργότερα θα συναντήσετε και λουλούδια που κουβαλάνε διαλόγους από το παρελθόν, κι αξίζει να τα ακούσετε για να τα εγγράψετε στο καταγραφικό. Με όσα συλλέγετε από τις καταγραφές, θα μπορείτε να διακοσμείτε το ημερολόγιό σας, το οποίο με προσχέδια σας καθοδηγεί σε έναν βαθμό ως προς το τι είναι προτιμότερο να συλλέξετε αλλά υπάρχει και μεγάλο περιθώριο ελευθερίας.

season a letter to the future 3

Πέραν, όμως της εξερεύνησης και των μηχανισμών καταγραφής, θα επανέρχονται συχνά στο gameplay κι οι πολλαπλές επιλογές, στα πρότυπα της εισαγωγής. Είτε θα κληθείτε να επιλέξετε που θα δώσετε βάση στην συνέντευξη που παίρνετε από μια ηλικιωμένη γυναίκα, είτε θα βοηθήσετε μια χήρα να αποφασίσει τι αξίζει να κρατήσει από τον αποθανόντα σύζυγό της, για να τον θυμούνται αυτή και το παιδί τους, αποφάσεις θα πάρετε σε πολλά σημεία της ιστορίας. Αποφάσεις θα πάρετε ακόμα και για το τι οι ίδιοι θα καταγράψετε εξάλλου. Καμία απόφαση, όμως, δεν θα φέρει ουσιαστικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας, περισσότερο φαίνεται να στοχεύουν ως έναυσμα για να σας βάλουν σε σκέψεις σχετικά με τις δικές σας προτεραιότητες όσον αφορά το τι αξίζει να διασωθεί – αυτό είναι το βασικό θέμα του τίτλου εξάλλου.

Με διάρκεια γύρω στις έξι ώρες, και μόνο ένα ανοιχτό περιβάλλον προς εξερεύνηση, ο τίτλος θα επωφελούνταν από την επίσκεψη σε περισσότερες κοινότητες στα πρόθυρα της αλλαγής, για να αποκτούσε μια τουλάχιστον διπλάσια διάρκεια. Η έλλειψη επίσης διακλαδώσεων στην εξέλιξη της ιστορίας καθιστά ελάχιστο το replayability, οπότε καλό είναι να το έχετε αυτό υπόψη κατά την αγορά. Τέλος, το gameplay, αν και σχετικά ποικιλόμορφο, δεν ξεφεύγει από τα όρια του casual gaming, οπότε θα δυσκολευτεί να προσεγγίσει το ευρύτερο κοινό, που επιθυμεί και προκλήσεις.

 

Η πρακτική του εθνογράφου-καταγραφέα, όπως μόνο ένα ποιητικό Adventure θα μπορούσε να προσεγγίσει.

Απαλοί τόνοι, ζωγραφική αισθητική
Τα γραφικά κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, επιλέγοντας αντί του ρεαλισμού μια πιο ζωγραφική προσέγγιση, που συνάδει και με το ύφος παραμυθιού. Περιβάλλοντα αποτυπώνονται σε απαλούς τόνους που προσιδιάζουν σε υδατογραφία, επιδρώντας γαλήνια σε όποιον περνάει λίγες ώρες σε αυτά και συμβάλλοντας στην όλη ποιητική εμπειρία. Οι χαρακτήρες επίσης αποδίδονται με απαλούς τόνους, ενώ κάποιοι πιο ογκώδεις δίνουν και μια αίσθηση καρτούν λόγω των κάπως υπερβολικών αναλογιών τους. Δεν παρατηρήθηκαν μεγάλα θέματα, εκτός από μια μικρή πτώση των frame-rates σε ένα-δυο σημεία.

season a letter to the future 4

Τίποτα λιγότερο από ASMR
Η ηχητική διεύθυνση πραγματικά απογειώνει τον τίτλο, τόσο στον τομέα του soundtrack και των ηχοτοπίων, όσο και με τις ερμηνείες. Ειδικά αν αγαπάτε την φύση, θα ηρεμήσετε ακούγοντας προβατάκια να βελάζουν, νερό να κυλάει, ακόμα και το τρίξιμο του ποδηλάτου στον δρόμο καταφέρνει να λειτουργήσει χαλαρωτικά. Τα μουσικά κομμάτια εντυπωσιάζουν, ιδίως κάποια φωνητικά σε φανταστική γλώσσα, που εσκεμμένα θυμίζουν παραδοσιακό τραγούδι κάποιας ξεχασμένης αγροτικής κοινότητας. Οι ερμηνείες επίσης μαγνητίζουν καταφέρνοντας να αποδώσουν την μελαγχολία που έρχεται αναπόφευκτα όταν μια εποχή φαίνεται να βαδίζει προς το τέλος της, αλλά και τον ενθουσιασμό για το καινούριο.

 season a letter to the future 5

Μια ποιητική, μυσταγωγική εμπειρία
Το Season: A Letter to the Future είναι ένα Adventure απαράμιλλης ομορφιάς, που όμως απευθύνεται σε ένα κοινό που θα είναι πρωτίστως έτοιμο να βιώσει μια καλλιτεχνική, σχεδόν μυσταγωγική εμπειρία. Κι ενώ η ηχητική επένδυση, η ζωγραφική αισθητική, ο ποιητικός λόγος υποβάλλουν, το gameplay δεν ξεφεύγει από τα όρια του casual gaming και κάποιες αναφορές σε arthouse κινηματογράφο θα αγγίξουν περισσότερο γνώστες και μυημένους, μειώνοντας το δυνητικό κοινό ελαφρώς. Επίσης η περιορισμένη διάρκεια – μόνο ένα βασικό περιβάλλον προς εξερεύνηση - και το ελάχιστο replayability, ίσως απογοητεύσουν σε έναν βαθμό. Όμως τροφή για σκέψη ο τίτλος παραμένει για όλους, με τις ιδέες και τους προβληματισμούς του πάνω στο ευμετάβλητο της μνήμης και σε όσα οφείλουμε σαν ανθρωπότητα να διασώσουμε.

Θετικά:
- Τροφή για σκέψη πάνω στην αναγκαιότητα διάσωσης πολιτισμών
-Υποβλητικός ποιητικός λόγος και δυνατές ερμηνείες
- Μαγευτική ηχητική επένδυση
- Ζωγραφική αισθητική ικανή να συνεπάρει
-Πλούσιο gameplay…

Αρνητικά:
- που όμως δεν ξεφεύγει από τα όρια του casual gaming
- Λίγα περιβάλλοντα προς εξερεύνηση
- Ελάχιστο replayability
- Αναφορές σε arthouse κινηματογράφο απευθύνονται σε μυημένο κοινό πρωτίστως
- Μικρή πτώση των frame-rates σε δυο σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά:7
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Σενάριο: 8
Αντοχή: 5
Γενικά:7.3

Μια μυσταγωγική εμπειρία, λόγω της υποβλητικής γραφής κι ατμόσφαιρας, ιδανική εισαγωγή στην arthouse πλευρά του gaming.

Μιχάλης Διαμάντης

NEWS   VIEW ALL

Season: A Letter to the Future

Η εταιρεία ανάπτυξης Scavengers Studio ανακοίνωσε το Adventure Season: A Letter to the Future. Στο Season θα αναλάβετε το ρόλο της εξερευνήτριας Estelle η οποία καταγράφει ότι βλέπει, πράγμα που είνα...
Posted (03 Jun 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.3
7.5 User Score
(2 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Scavengers Studio
Publisher: Scavengers Studio
Διάθεση: Scavengers Studio
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Core i3 ή Ryzen3, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 950, Χώρος στον σκληρό δίσκο 7GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10 ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Full Game: Download
Release Date: 31/1/2023
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification