• Reviews
  • Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition


Retro επιστροφή στον πλανήτη Hillys.

Retro επιστροφή στον πλανήτη Hillys.

Retro επιστροφή στον πλανήτη Hillys.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 η ανάπτυξη των video games δεν απαιτούσε το κόστος και τον χρόνο που απαιτεί σήμερα με αποτέλεσμα οι εταιρείες να βγάζουν πολλές κυκλοφορίες ετησίως και να έχουν περιθώριο για πειραματισμούς. Ορισμένες από αυτές τις κυκλοφορίες ξεκίνησαν σειρές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, άλλες ξεχάστηκαν εντελώς, ενώ άλλες έγιναν cult επιτυχίες με μικρό αλλά φανατικό κοινό. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει το Beyond Good & Evil, το οποίο κυκλοφόρησε το 2003 από την Ubisoft και ενώ είχε λάβει πολύ καλές κριτικές, οι πωλήσεις του δεν ξεπέρασαν τις 500.000.

Παρόλα αυτά το μικρό του κοινό το αγάπησε πολύ και αντί η Ubisoft απλά το ξεχάσει και να προχωρήσει παρακάτω, κυκλοφόρησε μία remaster έκδοσή του το 2011, το 2020 ανακοίνωσε σειρά στο Netflix, ενώ από το 2008 έχει ανακοινώσει και το sequel Beyond Good & Evil 2. Φυσικά το sequel, για όσους δεν γνωρίζουν, κατέχει πλέον το ρεκόρ της μακροβιότερης ενεργής ανάπτυξης video game, η οποία ξεπερνάει τα 16 χρόνια χωρίς να έχει κυκλοφορεί, όμως η Γαλλική εταιρεία επιμένει ότι προχωράει κανονικά το project και δεν έχει ακυρωθεί. Στην προσπάθειά της να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την σειρά, ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2024 και την επετειακή έκδοση της αρχικής κυκλοφορίας με τίτλο Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition, η οποία ήρθε σχεδόν ουρανοκατέβατη (πέρα από ορισμένα leaks πριν λίγους μήνες) και μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε στα χέρια μας.

beyond good and evil 20th anniversary edition 1

Οι εξωγήινοι έχουν εισβάλει στον πλανήτη μας!
Η ιστορία του Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition, όπως και το υπόλοιπο παιχνίδι, παραμένει ακριβώς η ίδια χωρία κάποια αλλαγή. Για αυτό άλλωστε η Ubisoft μας "προειδοποιεί" ότι υπάρχουν και κάποια "στερεότυπα" χαρακτήρων, πριν μπούμε στο κεντρικό menu. Το σενάριο διαδραματίζεται στο έτος 2345 στον πλανήτη Hillys, ο οποίος βρίσκεται υπό το δικτατορικό καθεστώς του στρατού Alpha Sections, οι οποίοι υπόσχονται να τον προστατέψουν από την εξωγήινη εισβολή των DomZ. Πρωταγωνίστρια είναι η Jade μία φωτορεπόρτερ, η οποία συμμαχεί με την επαναστατική οργάνωση IRIS για να διαλευκάνει μία συνομωσία στην οποία μπλέκονται οι Alpha Sections. Το σενάριο ήταν καλό για την εποχή και παρόλο που είναι πλέον προβλέψιμο, κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Η μόνη αξιόλογη προσθήκη είναι ένα σύντομο sidequest, το οποίο συνδέεται με το sequel (όποτε και αν βγει) αλλά θα σας αφήσουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Κάτι από τα παλία
Όπως αναφέραμε το Beyond Good & Evil επιστρέφει σχεδόν απαράλλακτο και αυτό ισχύει και στο gameplay. Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός εχθρός σας είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις η κάμερα, η οποία κάποιες φορές είναι fixed, όπως για παράδειγμα στις μάχες με απλούς εχθρούς, ενώ σε άλλες έχετε τον πλήρη έλεγχό της. Οι αλλαγές αυτές γίνονται απότομα, σχεδόν σε ενοχλητικό βαθμό. Επίσης όλος ο κόσμος, σχεδόν κάθε 2 με 3 δωμάτια ή τοποθεσίες, χωρίζεται με loading screens, κάτι απόλυτα κατανοητό για την μικρή μνήμη και ισχύ του PS2, αλλά θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί αν η Ubisoft είχε ασχοληθεί λίγο παραπάνω.

Αν ο κόσμος δεν χωριζόταν σε τομείς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κάλλιστα να βαφτιστεί open world, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για έναν μεγάλο χάρτη ο οποίος αποτελείται από περιοχές τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε με μία σχετική ελευθερία. Το μεταφορικό σας μέσο για να πηγαίνετε από την μία περιοχή στην άλλη είναι αρχικά ένα hovercraft, το οποίο θα πρέπει να αναβαθμίζετε ξοδεύοντας τα collectable pearls για να μπορείτε να προχωράτε. Πέρα από μεταφορά μπορείτε να συμμετέχετε και σε προαιρετικούς αγώνες με το hovercraft για έξτρα rewards.

Η συγκεκριμένη κυκλοφορία μας ταξίδεψε πίσω στην παιδική μας ηλικία

Ο βασικός σας σκοπός στις εξερευνήσεις είναι να τραβάτε φωτογραφίες με την κάμερά σας και να τις στέλνετε στο αρχηγείο να ανταμοιβές ή για να ολοκληρώσετε την εκάστοτε αποστολή. Επιπλέον μπορείτε και να τραβάτε προαιρετικά και οποιοδήποτε πλάσμα για να λάβετε παραπάνω ανταμοιβές. Για να προχωρίσετε σε πολλά σημεία θα πρέπει να λύνετε ορισμένους γρίφους που είναι ουσιαστικά mini fetch-quest, διότι θα σας ζητείται για παράδειγμα να πάτε να βρείτε τα απαραίτητα σύνεργα, εκ των οποίων το ένα είναι στον έναν όροφο και το άλλο στον άλλον. Σε αρκετές περιπτώσεις θα έχετε μαζί σας και κάποιον companion, στον οποίο μπορείτε να δίνετε εντολές για να ανοίγει περάσματα, να πατάει κουμπιά κ.λ.π. Οι companions σας βοηθούν επίσης και στις μάχες, καθώς έχουν κάποια super moves που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όσο θέλετε, αλλά θα πρέπει να προσέχετε να τους κάνετε και heals, καθώς γίνεται να πεθάνουν και να χάσετε.

beyond good and evil 20th anniversary edition 2

Στις περιοχές που θα εξερευνήσετε υπάρχουν αρκετοί εχθροί, τους οποίους θα πρέπει ή να τους αντιμετωπίσετε ευθέως σε μάχες ή να τους αποφύγετε με stealth, πράγμα εξαιρετικά εύκολο καθώς το A.I. τους είναι… του 2003. Το όπλο σας για melee επιθέσεις είναι ένα ραβδί Daï-jo για, με το οποίο κάνετε ένα combo των 3, το οποίο επαναλαμβάνεται και αποτελεί την βασική σας άμυνα ενάντια στους περισσότερους εχθρούς, καθώς λίγα χτυπήματα είναι αρκετά για να τους εξουδετερώσουν. Σε κάποιες από τις περιοχές υπάρχουν και bosses και οι μάχες μαζί τους θυμίζουν περισσότερο puzzles, καθώς δεν μπορείτε να τα χτυπάτε ευθέως, αλλά πρέπει να ακολουθείτε ορισμένες διαδικασίες κάθε φορά για να τους κάνετε damage.

beyond good and evil 20th anniversary edition 3

Στον οπτικό τομέα έχουν γίνει μερικές μικρές βελτιώσεις αλλά σαν σύνολο δεν θα δείτε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά. Τα μοντέλα των χαρακτήρων, έχουν δεχθεί τις περισσότερες καθώς έχουν καθαρότερα textures και το ίδιο ισχύει και για ορισμένα σημεία στα περιβάλλοντα. Οι φωτισμοί επίσης είναι πιο έντονοι από τους αρχικούς, χωρίς βέβαια να υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition αναμενόμενα τρέχει στα 60fps σε ανάλυση 4Κ, πράγμα που πλέον δεν κάνει τόσο εντύπωση για έναν τόσο ελάχιστα απαιτητικό τίτλο. Συνοπτικά το οπτικό αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό το ίδιο, παρά τις όποιες μικρές διαφορές, τις οποίες για να τις προσέξετε θα πρέπει να δείτε τις δύο εκδόσεις δίπλα-δίπλα σε κάποιο βίντεο.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι απαραίτητα άσχημο, ή ότι δεν είναι όμορφο για την εποχή του, αλλά ότι η Ubisoft θα μπορούσε να έχει ασχοληθεί λίγο περισσότερο. Η Ubisoft έχει κάνει remaster όλα τα κομμάτια μουσική, έχοντας βελτιώσει την ποιότητά τους, χωρίς όμως να τα αλλοιώσει. Μία ακόμα λεπτομέρεια που δείχνει την ηλικία του Beyond Good & Evil είναι ότι κάθε τοποθεσία έχει πάντα την δική της μουσική που παίζει όταν βρίσκεστε εκεί. Το voice acting παραμένει ίδιο και απαράλλακτο, ερχόμενο και αυτό από μία εποχή που δεν δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στις ερμηνείες.

beyond good and evil 20th anniversary edition 4

Σαν καλό κρασί;
Το Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition είναι πρακτικά μία επανακυκλοφορία του αρχικού τίτλου του 2003, που έχει όμως τις απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε να μην το αποκαλέσουμε ένα απλό port. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αγαπούν τις retro εμπειρίες, ή θέλουν να ξαναπαίξουν το Beyond Good & Evil για λόγους νοσταλγίας, εδώ θα το βρουν ατόφιο. Όσοι σκοπεύετε να το παίξετε για πρώτη φορά, σίγουρα αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία και η τα 20€ που ζητάει η συγκεκριμένη έκδοση είναι αρκετά δίκαιη τιμή, όμως θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι θα παίξετε ένα game του PS2, με ότι αυτό συνεπάγεται. Παρά τις όποιες αδυναμίες του όμως δεν γίνεται να του κρατήσουμε κακία, λόγω της νοσταλγίας που μας προκάλεσε. Ας ελπίσουμε η συγκεκριμένη κυκλοφορία να σημαίνει ότι το sequel βρίσκεται επιτέλους κοντά και να αξίζει έστω και λίγο την πολυετή υπομονή μας.

Θετικά:
- Το αρχικό παιχνίδι επιστρέφει ατόφιο, χωρίς "εκμοντερνισμούς"
- Αρκετές ευφάνταστες ιδέες και ευχάριστος κόσμος, ειδικά για την εποχή του
- Το νέο περιεχόμενο, αν και ελάχιστο
- Χαμηλή αρχική τιμή

Αρνητικά:
- Τα γραφικά μπορούσαν να δεχτούν περισσότερη φροντίδα
- Απαρχαιωμένη κάμερα και σύστημα μάχης
- Τα stealth σημεία είναι υπερβολικά πολλά

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 6
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Για τους λάτρεις των retro εμπειριών.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Οι fans του Beyond Good & Evil περιμένουν ανακοίνωση για το 20th Anniversary Edition από πέρυσι που έγινε leaked. Εν τω μεταξύ η επέτειος για τα 20 χρόνια από το release του ήταν στα τέλη του 20...
Posted (21 Jun 2024)

Φήμες για Beyond Good & Evil remaster ή anniversary

[Αρχική δημοσίευση: 2/9/23 - Beyond Good & Evil remaster] Την στιγμή που το Beyond Good & Evil 2 πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και εδώ και καιρό έχουμε χάσει τα ίχνη του, ξαφνικά το ESRB α...
Posted (15 Jun 2024)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 DragonSlayer (Level 6) 03/07/2024 16:49
Πραγματικά όμορφες εποχές να είσαι gamer. Τότε που η Ubisoft σεβόταν τους χρήστες της (αν και δεν νομίζω πως τότε υπήρχε η τεχνολογία να τους κλέψει). Όπως και να 'χει ήταν τρομερή περίοδος και για τα Rayman που σιγά σιγά είχαν ξεκινήσει να παίρνουν τα πάνω τους και τα ratchet and clank (insomniac). Εκείνη πάντως η δεκαετία 2000-2010 θαρρώ πως έθεσε τις γερές βάσεις, στα μεγάλα AAA που παίζουμε σήμερα. Δυστυχώς, όμως εν έτει 2024 πολλές εταιρείες δεν θέλουν να ρισκάρουν να "σηκώσουν" ένα μεγάλο project, οπότε και πατάνε και εμπορευματοποιο ύνται στην νοσταλγία του κόσμου.
Score 7
7.13 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Ubisoft
Publisher: Ubisoft
Διάθεση: Ubisoft
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/06/24
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification