Rise of the Rōnin

Hot
REVIEWED ON PS5  

Πετσοκόμματα στην Ιαπωνία εν καιρώ πολέμου.

Πετσοκόμματα στην Ιαπωνία εν καιρώ πολέμου.

Πετσοκόμματα στην Ιαπωνία εν καιρώ πολέμου.

Τι γίνεται όταν μία εταιρεία αποφασίσει να ασχοληθεί με κάτι που την βγάζει από τα νερά της; Αυτό θα μας απαντήσει η Team Ninja με την κυκλοφορία του Rise of the Rōnin. Ο συγκεκριμένος τομέας της Ιαπωνικής Koei Tecmo ιδρύθηκε το 1995 και από τότε είναι μία από τις πιο γνωστές ομάδες ανάπτυξης της χώρας με σειρές όπως τα Ninja Gaiden και Dead or Alive. Τα τελευταία χρόνια η Team Ninja αποφάσισε να ασχοληθεί με τα soulslike, λαμβάνοντας δηλαδή αρκετή έμπνευση από την FromSoftware. Αποτέλεσμα είναι η κυκλοφορία των δύο τίτλων της σειράς Nioh, που βρίσκονται ανάμεσα στα πιο πετυχημένα games της κατηγορίας και το πρόσφατο Wo Long: Fallen Dynasty.

Τα soulslike φυσικά έχουν μεγάλο, αλλά περιορισμένο κοινό, οπότε η επόμενη κυκλοφορία της Team Ninja φτιάχτηκε με την προοπτική να προσελκύσει αρκετά περισσότερο κόσμο. Το Rise of the Ronin ανακοινώθηκε το 2022 ως το πιο φιλόδοξο project της εταιρίας ως τώρα, υπό την αιγίδα της Sony και την βοήθεια της υποστηρικτικής ομάδας της, XDev. Αναμενόμενα αμέσως ξεκίνησαν και οι συγκρίσεις με το πλέον πολύ αγαπητό Ghost of Tsushima. 1.5 χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2024, το Rise of the Rōnin κυκλοφόρησε, αποκλειστικά για το PS5.

rise of the ronin 1

Στο επίκεντρο μίας τεράστιας διαμάχης
Το Rise of the Ronin διαδραματίζεται στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα στα τελευταία χρόνια της εποχής Edo και πραγματεύεται τον πόλεμο μεταξύ του Tokugawa Shogunate και όσους θέλουν να το ρίξουν από την εξουσία. Πρωταγωνιστές είναι δύο Twin Blades, δηλαδή δύο δίδιμοι πολεμιστές, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, οι οποίοι μεγάλωσαν ως πολεμιστές, αφού έχασαν οικογένειά τους από απεσταλμένους του Shogunate. Στην αρχή της ιστορίας τα δύο αδέρφια χωρίζονται και ανάλογα ποιον από τους δύο θα επιλέξετε, αυτός θα γίνει ο βασικός χαρακτήρας σας. Από εκεί και πέρα ξεκινάτε μία περιπέτεια μέχρι να βρείτε ξανά το Blade Twin σας, όπου θα κάνετε διάφορες συμμαχίες ώσπου να καταλήξετε σε μία από τις δύο πλευρές του πολέμου. Οι περισσότεροι χαρακτήρες που θα συναντήσετε δεν θα σας μείνουν, πέρα από ελάχιστους, όπως ο Ryoma Sakamoto. Το σενάριο ξεκινάει με ενδιαφέρον, αλλά τελικά καταλήγει αρκετά προβλέψιμο χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και συνολικά μας πήρε γύρω στις 20 ώρες για να το ολοκληρώσουμε.

Μετά το εισαγωγικό cutscene θα βρεθείτε στον character creator για να φτιάξετε τις εμφανίσεις των δύο Blade Twins, τα πρόσωπα, τις φωνές, τα μαλλιά τους κλπ. Όλα βέβαια αργότερα θα μπορείτε να τα αλλάξετε. Το πρώτο mission δουλεύει και ως tutorial, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα 4 διαφορετικά είδη όπλων: κλασσικό Katana, Spear (κοντάρι που χρειάζεται 2 χέρια), Paired Swords (2 μικρότερα σπαθιά για γρήγορες επιθεσεις) και Odachi (ουσιαστικά μία μεγάλη εκδοχή του Katana). Το ποιο θα επιλέξετε δεν είναι καθόλου δεσμευτικό και μπορείτε να αλλάξετε οποιαδήποτε στιγμή σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, μέχρι να βρείτε αυτό που σας βολεύει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορείτε να έχετε μέχρι δύο διαθέσιμα για να εναλλάσσετε στιγμιαία.

Με πόσους τρόπους να σε πετσοκόψω;
Επιπλέον για κάθε όπλο έχετε stances, δηλαδή τεχνικές με τις οποίες το χρησιμοποιείτε. Κάθε μία έχει διαφορετικά combos και πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα στο εκάστοτε όπλο του αντιπάλου, πράγμα που γνωρίζετε από το αντίστοιχο σύμβολο στο hp τους. Παρότι έχετε την επιλογή για να αποφύγετε ή να αποκρούσετε τις περισσότερες επιθέσεις των εχθρών, το πιο κρίσιμο και σημαντικό είναι το parry. Για κάθε χτύπημα έχετε ορισμένα κλάσματα του δευτερολέπτου για να κάνετε parry, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μελετήσετε τους εχθρούς και τα μοτίβα των επιθέσεων τους.

Κάθε χτύπημα σας τρώει αρκετό hp, οπότε και πετυχημένο parry είναι σημαντικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε απλά να spamάρετε το Τετράγωνο για να κερδίσετε. Επίσης αν κάποιος εχθρός σας πετάξει κάτι εύφλεκτο και το κάνετε parry την σωστή στιγμή, τότε παίρνει φωτιά στο όπλο σας και κάνετε έξτρα damage για κάποια δευτερόλεπτα. Παρότι αρχικά χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσετε, ειδικά ανά αλλάζετε όπλα συχνά, σταδιακά το σύστημα μάχης γίνεται αρκετά εθιστικό και ικανοποιητικό.

rise of the ronin 2

Το θετικό είναι ότι υπάρχει αρκετή ποικιλία στους εχθρούς, στα όπλα τους και στις τεχνικές τους οπότε οι μάχες όχι μόνο δεν γίνονται μονότονες, αλλά παραμένουν το καλύτερο κομμάτι του Rise of the Ronin. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι φυσικά στα bosses, τα οποία είναι μπόλικα και θα σας ζορίσουν πολύ περισσότερο από τους απλούς εχθρούς μέχρι να εξοικειωθείτε. Να σημειώσουμε εδώ ότι συνολικά ύπαρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας, Dawn, Dusk και Twilight: Εύκολο, Μέτριο και Δύσκολο αντίστοιχα και μπορείτε να τα αλλάξετε οποιαδήποτε στιγμή. Το Μέτριο (Dusk) θα το παρομοιάζαμε με το Δύσκολο αντίστοιχων games, καθως η πρόκληση είναι υψηλή, αλλά σε καμία περίπτωση ακατόρθωτο, όπως στα soulslike. Το Dawn είναι πιο βατό, αλλά πάλι μπορεί να πεθάνετε από λίγα χτυπήματα ενός απλού εχθρού αν δεν είστε προσεκτικοί. Το Twilight είναι αρκετά πιο ζόρικο και το προτείνουμε σε όσους θέλουν μία αρκετά απαιτητική εμπειρία ή είναι γενικώς έμπειροι με προηγούμενα games της Team Ninja ή της FromSoftware.

Στις μάχες οι ομοιότητες με τα soulslike είναι ότι μπορείτε να κάνετε lock σε έναν εχθρό για να επικεντρωθειτε σε αυτόν μέχρι να τον εξουδετερώσετε και ότι έχετε stamina bar, το οποίο αδειάζει με κάθε χτύπημα ή άλμα, αλλά ξαναγεμίζει αυτόματα. Αντίθετα με τα games της FromSoftware όμως, τα checkpoints είναι αρκετά πιο γενναιόδωρα, ενώ πάντα υπάρχει ένα ακριβώς πριν κάθε boss fight. Πέρα από τα mellee όπλα, θα έχετε και στην διάθεσή σας και καραμπίνα της εποχής, τόξο και περίστροφο, τα οποία είναι αρκετά χρήσιμα για επιθέσεις από απόσταση. Μετά από κάθε μάχη ή mission παίρνετε ως ανταμοιβές όπλα και εξοπλισμό, που ειναι συνήθως καλύτερα από αυτά που έχετε ήδη, οπότε σπάνια θα μείνετε για πολύ χρόνο με την ίδια αμφίεση. 

rise of the ronin 3

Εκτός από τις μάχες μπορείτε να εξουδετερώσετε αρκετούς εχθρούς και με stealth και το Α.Ι. τους η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και πολύ λαμπρό, οπότε δεν θα σας καταλαβαίνουν συχνά. Αρκετές από τις αποστολές τις ξεκινάτε με έναν ή δύο συμμάχους οι οποίοι σας ακολουθούν και βοηθούν στις μάχες. Αν ο βασικός σας χαρακτήρας πεθάνει, τότε αυτόματα παίρνετε τον έλεγχο ενός από τους συμμάχους σας και μπορείτε κανονικά να ολοκληρώσετε τη μάχη ή να αναστήστε τον βασικό χαρακτήρα. Κάθε σύμμαχος έχει πάντα το δικό του ξεχωριστό όπλο και stances. Αυτό σημαίνει ότι για να χάσετε και να επιστρέψετε στο checkpoint, πρέπει να πεθάνει όλη η ομάδα.

Ένα ακόμα Open world
Ο κόσμος του Rise of the Ronin έχει την κλασσική Open world δομή που πλέον έχουμε δει αμέτρητες φορές. Συνολικά χωρίζεται σε τρεις μεγάλους τομείς, όπου στον καθένα βρίσκεται αντίστοιχα μια πόλη και τα περίχωρα της. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας θα περάσετε σταδιακά και από τους τρεις και από ένα σημείο και μετά θα μπορείτε να ταξιδέψετε σε οποιονδήποτε. Σε κάθε τομέα υπάρχουν περιοχές με τις οποίες έχετε Bond level, το οποίο ανεβαίνει όσο σκοτώνετε εγκληματίες, ολοκληρώνετε τυχαία θελήματα και ανάβετε τα Veiled Edge Banners. Τα συγκεκριμένα banners βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά μέρη και αφού τα ανάψετε μία φορά, θα μπορείτε μετά να κάνετε fast travel σε αυτά. Επιπλέον δουλεύουν και ως bonfires, καθώς μόλις ανάψετε κάποιο, κάνετε checkpoint, ενώ αναπληρώνεται το hp, τα heals και τα πυρομαχικά για τα μακρινά όπλα σας.

rise of the ronin 4

Επιπλέον υπάρχουν και τα γνωστά camps, τα οποία πρέπει να καθαρίζετε από εχθρούς για να ανεβαίνει το bond σας με την εκάστοτε περιοχή. Ο χάρτης είναι γεμάτος και με προαιρετικά collectables, όπως γατούλες, για τους completionists. Όσο πιο υψηλό bond έχετε με κάθε περιοχή, τόσα περισσότερα από τα collectables φαίνονται στον χάρτη. Τέλος εννοείται ότι υπάρχουν και διάφοροι, κάπως πιο σημαντικοί NPCs, οι οποίοι έχουν αρκετά sidequests, ο καθένας και ολοκληρώνοντας τα ανεβάζετε τα bonds μαζί τους. Σε κάθε τομέα του χάρτη υπάρχουν τα Testaments of the Soul, τα οποία σας επιτρέπουν να ξαναπαίξετε οποιοδήποτε βασικό mission, σε οποιαδήποτε δυσκολία και να κάνετε για παράδειγμα άλλες επιλογές στους διαλόγους, ή να δημιουργήσετε άλλες σχέσεις με τους NPCs.

Για την μετακίνησή σας θα αποκτήσετε αρκετά νωρίς άλογο, το οποίο μπορείτε να καλείτε σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο, οποιαδήποτε στιγμή. Από τον αντίστοιχο merchant μπορείτε, αφού τα ξεκλειδώνετε, να αγοράζετε και πιο γρήγορα άλογα, με armor κλπ. Βασικός τρόπος μετακίνησης είναι και το Avicula, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα glider και επιβραδύνει κατά πολύ τις πτώσεις σας από ψηλά σημεία, δίνοντας την αίσθηση ότι πετάτε. Η χρήση του όμως δεν είναι απεριόριστη, καθώς καταναλώνετε stamina όσο το χρησιμοποιείτε. Έτσι θα πρέπει να προσέχετε πάντα το ύψος που βρίσκεστε για να μην βρεθείτε ξαφνικά χωρίς stamina και πέσετε στο κενό. Φυσικά και αυτό αναβαθμίζεται για να καταναλώνει λιγότερο stamina και να έχει περισσότερη ταχύτητα.

Πεπαλαιωμένο, αλλά όχι άσχημο
Τα γραφικά του Rise of the Ronin αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα. Τα πάντα, από τα δέντρα μέχρι τα κτήρια έχουν αρκετή λεπτομέρεια και η Ιαπωνία του 19ου αιώνα απεικονίζεται με επιτυχία. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες και τον σχεδιασμό τους, ειδικά στα cutscenes. Από την άλλη όμως κάποια textures φαίνονται θολά και οι φωτισμοί υποτονικοί, τουλάχιστον σε σχέση με τα standards που έθεσε το Ghost of Tsuhsima. Έτσι το οπτικό αποτέλεσμα παρότι δεν είναι απαραίτητα άσχημο, δείχνει ξεπερασμένο και ίσως αδιάφορο. Επιπλέον εντοπίσαμε αρκετό pop-in, ακόμα και σε κοντινά αντικείμενα. Αυτό συνήθως δεν μας ενοχλεί, αλλά εδώ ήταν αρκετά συχνό. Τέλος παρατηρήσαμε κάποιες πτώσεις στα frames, στιγμιαίες μεν, αλλά αισθητές.

Ο ηχητικός τομέας είναι προσεγμένος, αλλά δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα σε κάτι. Τα ηχητικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα, ενώ θα χορτάσετε να ακούτε τους μεταλλικούς ήχους των σπαθιών που χτυπούν μεταξύ τους. Η μουσική καλοφτιαγμένη και είναι ταιριαστή στην εποχή, αλλά δεν υπήρξε κάποιο εντυπωσιακό κομμάτι που να μας έμμεινε. Οι voice actors των NPCs έκαναν καλή δουλειά, χωρίς όμως να ξεχώρισε κάποια συγκεκριμένη ερμηνεία. Ο βασικός μας χαρακτήρας δεν μιλάει ιδιαίτερα και στις περισσότερες σκηνές ακούει απλά τους υπόλοιπους να συζητούν, οπότε δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι για την ερμηνεία του.

rise of the ronin 5

Αξίζει μία ευκαιρία, χωρίς όμως υψηλές προσδοκίες
Το Rise of the Ronin προσφέρει ένα πλούσιο και εθιστικό σύστημα μάχης με αρκετά όπλα, κινήσεις και stances, αλλά απογοητεύει με την Open world δομή του, την οποία έχουμε δει αμέτρητες φορές και με τα, ως ένα σημείο, ξεπερασμένα γραφικά του. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα αφήνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές εντυπώσεις, αν δεν έχετε ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Αν όμως περιμένετε κάτι αντίστοιχο ή καλύτερο από το Ghost of Tsushima, πριν την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου sequel του, τότε ίσως απογοητευτείτε. Η Team Ninja σίγουρα δοκίμαστε κάτι διαφορετικό για τα δεδομένα της, αλλά το αποτέλσμα δεν μπορεί να ξεχωρίσει από πολλά games που έχουμε ήδη παίξει. Οι fans των soulslike και της Ιαπωνικής ιστορίας ή όσοι ψάχνετε έναν ακόμα Open world τίτλο για να περάσετε την ώρα σας, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο Rise of the Ronin, αλλά σίγουρα σε κάποια πτώση τιμής.

Θετικά:
- Απαιτητικό αλλά εθιστικό σύστημα μάχης που δεν κουράζει ακόμα και ώρες μετά
- Ποικιλία στα διαθέσιμα όπλα, στις κινήσεις και στα stances
- Πιστή απεικόνιση της Ιαπωνίας του 19ου αιώνα και της ιστορίας της
- Επίπεδα δυσκολίας για τον πιο απαιτητικό, αλλά και τον πιο αρχάριο

Αρνητικά:
- Open world δομή που έχουμε δει αμέτρητες φορές
- Ξεπερασμένα γραφικά, για την σημερινή εποχή
- Ορισμένα frame drops και pop-in
- Αρκετά προβλέψιμο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Για όσους λατρεύουν την Ιαπωνική ιστορία και τις απαιτητικές μάχες

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Rise of the Ronin

[Αρχική δημοσίευση: 14/9/22] Η εταιρεία ανάπτυξης των Nioh και Ninja Gaiden, Team Ninja, ανακοίνωσε το Rise of the Ronin, ένα Action Adventure στην φεουδαρχική Ιαπωνία, το οποίο θα κυκλοφορήσει αποκ...
Posted (26 Feb 2024)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 kostas294 (Level 8) 29/03/2024 16:49
Μου αρέσουν τα games με Ιαπωνικό θέμα, αν και δεν τα έχω παίξει! Πιθανότατα ενδιαφέρεται να παίξει το Rise of the Ronin ένας φίλος μου που έχει παίξει το Ghost Of Tsushima.
Score 7.5
7.6 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Action, RPG
Developer: Team Ninja
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1-4
Release Date: 22/03/24
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification