The Last of Us: Part II Remastered

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PS5  

Η καλύτερη (αλλά καθόλου απαραίτητη) έκδοση του αμφιλεγόμενου sequel.

Η καλύτερη (αλλά καθόλου απαραίτητη) έκδοση του αμφιλεγόμενου sequel.

Η καλύτερη (αλλά καθόλου απαραίτητη) έκδοση του αμφιλεγόμενου sequel.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κυκλοφορίες που είδαμε τα τελευταία χρόνια είναι το The Last of Us: Part II, sequel ενός από τα πιο πολυβραβευμένα και αγαπητά video games όλων των εποχών. Ο λόγος δεν ήταν κάποιο τεχνικό θέμα, όπως bugs στην κυκλοφορία του (πράγμα που πλέον αποτελεί μάστιγα), αλλά το σενάριό του, το οποίο ήταν αρκετά διαφορετικό από τις προσδοκίες του κόσμου και το ότι είχε διαρρεύσει μήνες πριν την κυκλοφορία του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο μέρος του κοινού να το λατρέψει το ίδιο ή και περισσότερο από το πρώτο, ενώ για άλλους ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό. Παρόλα αυτά το The Last of Us: Part II ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία με πλέον περισσότερες από 10 εκατομμύρια πωλήσεις και, όπως έγινε με σχεδόν όλα τα exclusives της Sony, ήρθε η σειρά του να επανακυκλοφορήσει στο PS5 (και μάλλον σύντομα και στα PC). Το The Last of Us: Part II Remastered ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και ήρθε στα χέρια μας τον Ιανουάριο του 2024.

Το βασικό παιχνίδι σε gameplay και σενάριο παραμένει απαράλλακτο, πέρα από ένα μικρό γυάλισμα στα γραφικά. Για την εξέλληξή της ιστορίας δεν υπάρχει να κάτι να πουμε που δεν έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές πλεον και αν δεν ήταν του γούστου σας στο PS4 το 2020, αυτή η επανακυκλοφορία δεν θα σας αλλάξει την γνώμη. Για όσους όμως ενδιαφέρονται να παίξουν το The Last of Us: Part II για πρώτη φορά, έχετε πλέον την καλύτερη δυνατή έκδοση, όσον αφορά τον τεχνικό τομέα. Για όσους το έχουν ήδη παίξει, φυσικά μπορείτε να μεταφέρετε το Save file σας (και να ξαναπάρετε αυτόματα τα trophies σας) ή να το ξαναπαίξετε από την αρχή, αλλά το ζουμί βρίσκεται στο νέο περιεχόμενο, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την βασική ιστορία.

the last of us part 2 remastered 1

Διαδραστικό "Behind the Scenes" περιεχόμενο
Η πρώτη ενδιαφέρουσα προσθήκη στο Remastered είναι τα Lost Levels. Πρόκειται για ορισμένα, σχεδόν ανολοκλήρωτα, playable chapters, τα οποία η Naughty Dog είχε αναπτύξει για το The Last of Us Part II αλλά τελικά αποφάσισε να μην τα συμπεριλάβει στο τελικό παιχνίδι. Στην αρχή του κάθε chapter υπάρχει ένα σύντομο βίντεο, όπου ο Druckmann μας εξηγεί σε ποιο σημείο της ιστορίας θα βρισκόταν και τονίζει ότι πρόκειται για ένα μισοτελειωμένο build. Μέσα στα συγκεκριμένα chapters υπάρχουν κάποια συννεφάκια που αν πατήσετε επάνω τους ξεκινάει ένα commentary από τους developers, οι οποίοι εξηγούν τον τρόπο σκέψης τους και τις επιλογές που έκαναν στον σχεδιασμό του παιχνιδιού εκείνη τη στιγμή. Αυτό έχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς μας εξηγεί το πως σκέφτεται μια ομάδα ανάπτυξης σε ένα τόσο περίπλοκο project. Το απογοητευτικό είναι ότι υπάρχουν μόνο τρία Lost Levels και αρκετά σύντομα, αλλά η συγκεκριμένη ιδέα είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε και σε άλλα games.

Roguelike mode, το καλύτερο συνοδευτικό για ένα campaign
Η πιο σημαντική ίσως προσθήκη σε αυτήν την επανακυκλοφορία είναι το No Return (Χωρίς Επιστροφή). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Roguelike mode στο οποίο επιλέγετε έναν χαρακτήρα και παίζετε σε μια τυχαία σειρά από  6 levels μέχρι να φτάσετε στο τελικό boss. Στην αρχή κάθε run επιλέγετε το επίπεδο δυσκολίας, το οποίο δεν μπορεί να αλλάζει μέχρι να το ολοκληρώσετε ή να πεθάνετε. Φυσικά αν πεθάνετε σε οποιοδήποτε level τότε ξεκινάτε από την αρχή σε καινούργια levels με καινούργια σειρά. Οι πρώτοι δύο διαθέσιμοι χαρακτήρες είναι η Ellie και η Abby και παίζοντας με την κάθε μία ξεκλειδώνετε και έναν χαρακτήρα από την ιστορία της. Για παράδειγμα παίζοντας και ολοκληρώνοντας έναν ορισμένο αριθμό levels με την Ellie ξεκλειδώνετε την Dina. Αντίστοιχα, με την Dina ξεκλειδώνετε τον Jessie κ.ο.κ. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες από την πλευρά της Abby όπως είναι ο Owen, η Yara και η Mel. Οι ξεκλειδωμένοι χαρακτήρες παραμένουν όσες φορές και αν πεθάνετε.

Τα levels μπορεί να είναι από οποιοδήποτε chapter της βασικής ιστορίας και έχουν εντελώς τυχαία σειρά. Επιπλέον κάθε level δεν έχει το ίδιο είδος μάχης με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα το Assault αποτελείται από απλώς τρία κύματα εχθρών, τους οποίους πρέπει να σκοτώσετε για να ολοκληρώσετε το level. Σε άλλη περίπτωση όπως στο Hunted πρέπει απλώς να καταφέρετε να επιβιώσετε για συγκεκριμένο χρόνο, ο οποίος μετράει αντίστροφα, με νέους εχθρούς να κάνουν spawn συνεχώς. Στο Holdout θα σας βοηθάει και κάποιος NPC. Οι εχθροί χωρίζονται στα 3 είδη που γνωρίζουμε ήδη από την βασική ιστορία: WLF, Scars και Infected από την αρχή κάθε level γνωρίζουμε ποιο είδος θα αντιμετωπίσουμε. Μετά την ολοκλήρωση κάθε level μαζεύετε αυτόματα ορισμένα resources και μεταφέρεστε στο κεντρικό hub σας, όπου μπορείτε να αγοράσετε νέα όπλα, να αναβαθμίσετε τα ήδη υπάρχοντά σας ή να αναπτύξετε skills όπως γρηγορότερο crafting κλπ και μόλις ετοιμαστείτε πάτε στον πίνακα και ξεκινάτε το επόμενο. Συνοπτικά το No Return αποτελεί ένα ενδιαφέρον mode, στο οποίο μπορείτε να σκοτώσετε αρκετές ώρες αφού ολοκληρώσετε την βασική ιστορία, αλλά εμείς (και ίσως αρκετός κόσμος) ίσως εκτιμούσαμε περισσότερο ένα DLC τύπου Left Behind.

Πόσο πιο όμορφο να γίνει;
Ο τεχνικός τομέας του Remastered έχει λάβει τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις που έχουμε δει αρκετές next-gen επανακυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια. Πλέον μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του Fidelity mode με ανάλυση 4K στα 30FPS και του Performance με ανάλυση 1440p στα 60FPS. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οποίες είναο σχεδον πανομοιότυπες εμφανισιακά, το αποτέλεσμα φυσικά είναι ανώτερο από του PS4, όμως τα γραφικά του The Last of Us: Part II ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί ούτε δείχνουν την ηλικία τους, σχεδόν 4 χρόνια μετά. Επιπλέον η έκδοση του PS4 είχε ήδη την επιλογή για 60FPS στο PS5, οπότε στον θέμα των γραφικών δεν θα εντυπωσιαστείτε ιδιαίτερα αν το έχετε ήδη παίξει. Εκεί που θα δείτε διαφορά είναο στα πολύ πιο γρήγορα loading times. Στον ακουστικό τομέα δεν εντοπίσαμε κάποια διαφορά, χωρίς αυτό να μειώνει την ήδη εξαιρετική μουσική και τις φανταστικές ερμηνείες των voice actors.

the last of us part 2 remastered 2

Ταυτόχρονα εξαιρετικό και σχεδόν αχρείαστο
Το The Last of Us: Part II Remastered σίγουρα αποτελεί την καλύτερη έκδοση του αμφιλεγόμενου τίτλου της Naughty Dog που μπορεί να παίξει κάποιος, χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη κυκλοφορία. Πέρα από τον γυαλισμένο τεχνικό τομέα, το νέο περιεχόμενο είναι ευπρόσδεκτο και καλοφτιαγμένο και τα μόλις 10€ που κοστίζει για όσους έχουν ήδη το The Last of Us: Part II στο PS4, το κάνουν μία πολύ πιο εύκολη πρόταση από το remake του πρώτου, The Last of Us: Part I, που κόστιζε full price. Ίσως ο τίτλος που θα του ταίριαζε περισσότερο είναι Director's Cut και όχι Remastered, πράγμα που έχουμε ήδη δει σε τίτλους της Sony με αντίστοιχο περιεχόμενο. Αν δεν έχετε παίξει το The Last of Us: Part II και το έχετε σκοπό, φυσικά σας προτείνουμε το Remastered ανεπιφύλακτα. Όσοι το έχετε ήδη παίξει και σας άρεσε, έχετε λίγο ακόμα περιεχόμενο με χαμηλό κόστος. Αν όμως περιμένετε κάτι πιι ουσιαστικό όπως ένα expansion της ιστορίας θα απογοητευτείτε. Ας ελπίσουμε τώρα που η Naughty Dog έχει πλέον ξεμείνει από games που μπορεί να κάνει remaster, να μας παρουσιάσει το συντομότερο κάτι εντελώς καινούργιο και να δείξει τις πραγματικές δυνατότητές της στο PS5.

Θετικά:
- Ο συνολικός τεχνικός τομέας παραμένει εξαιρετικός
- Καλοφτιαγμένο και διασκεδαστικό Roguelike mode
- Η ενδιαφέρουσα ιδέα των Lost Levels
- Μικρό κόστος αναβάθμισης για όσους έχουν την αρχική έκδοση

Αρνητικά:
- Καθόλου νέο περιεχόμενο για την βασική ιστορία
- Τα Lost Levels είναι αρκετά λίγα και σύντομα

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.8

Εξαιρετικό για τους νέους παίκτες, απλά καλό ή και περιττό για τους παλιούς

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

The Last of Us: Part 2 remastered για PS5

[Αρχική δημοσίευση: 6/10/23] Η Naughty Dog ετοιμάζει ένα remaster του The Last Of Us: Part 2, σύμφωνα με φήμη που προέρχεται από προφίλ ενός developer στο Linkedin. Η πληροφορία εντοπίστηκε από το ...
Posted (05 Dec 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 makeLOVEnowar (Level 1) 22/01/2024 14:19
κοροϊδία να ζητάει 10 ευρω
Score 8.8
6.67 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Naughty Dog
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 19/01/24
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification