NEO: The World Ends With You

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PS4 (Primary version tested)   PC   Switch  

Εξερευνώντας την Ιαπωνία με στυλ.

Εξερευνώντας την Ιαπωνία με στυλ.

Εξερευνώντας την Ιαπωνία με στυλ.

Η Square Enix είναι ένας publisher που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις ,καθώς μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο σημαντικά franchises στη βιομηχανία του gaming ,όπως το Final Fantasy και πολλά άλλα. Στη περίπτωση του NEO η Square Enix σε συνεργασία με την h.a.n.d Inc κατάφεραν να μας φέρουν το sequel της σειράς, για το οποίο είχαν γίνει πολλές προσπάθειες από το 2007 και μετά την κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού.

Το NEO διαδραματίζεται σε ένα παράλληλο σύμπαν στην περιοχή Shibuya της Ιαπωνίας. Εκεί οδηγούνται όσοι έχασαν την ζωή τους και καλούνται να παίξουν το λεγόμενο “Reapers Game” με έπαθλο την επιστροφή τους στη ζωή. Εμείς έχουμε τον έλεγχο του Rindo Kanade ενός έφηβου αγοριού ,ο οποίος μαζί με το καλύτερο του φίλο Fret αναγκάζονται να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι.

neo the world ends with you 1

Παιχνίδι ζωής ή θανάτου
Η ιστορία ξεκινά όταν μια μέρα ο Rindo στέλνει μήνυμα στο fret και κανονίζουν να βρεθούν. Ενώ όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια κλασσική ήρεμη μέρα στην Ιαπωνία με βόλτες φαγητό και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Ξαφνικά ο πρωταγωνιστής μας έχει κάποιου είδους όραμα, όπου βλέπει τον κόσμο γύρω του να βρίσκεται σε χάος. Γίνονται εκρήξεις, εμφανίζονται παράξενα πλάσματα και ένα χαλαρό πρωινό στη Shibuya εξελίσσεται σε παιχνίδι ζωής ή θανάτου.

Η πλοκή αν και ξεκινά απότομα και χωρίς πολλά πράγματα να εξηγούνται , μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίχτη μέχρι και το τέλος της ιστορίας, καθώς έχουμε συχνά απρόσμενα σκηνικά(plot twist) και συνήθως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην αρχή. Η ιστορία εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους ενδιαφέρον χαρακτήρες και παράλληλα μαθαίνουμε για το background τους.Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης γίνεται μέσα από στατικά πορτρέτα, που έχουν την μορφή comic ,ενώ στις σημαντικές εξελίξεις χρησιμοποιούνται anime cutscenes. Το NEO αγγίζει θέματα paranormal είδους (ζωής-θανάτου, ταξίδι στο χρόνο), τοποθετεί και τον ίδιο το παίχτη στο να αναρωτηθεί για αυτά και όχι απλά να παρατηρεί μια ιστορία στην οθόνη του. Ακόμα και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι ιδιαίτερα καλογραμμένοι με αποτέλεσμα ο παίκτης να μπορεί να δεθεί μαζί τους. Έχουμε λοιπόν ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο με ωραίο ρυθμό που ενεργοποιεί τη φαντασία του παίχτη και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

neo the world ends with you 1
Εθιστικό σύστημα μάχης
To ΝΕΟ είναι ένα 3D Action RPG. Ως RPG βασίζεται στην εξερεύνηση του χάρτη. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως semi-open world , καθώς μπορούμε να εξερευνήσουμε ένα χάρτη που απαρτίζεται από περιοχές-instances, που μπορούμε να επισκεφτούμε ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν διάφορα shops στα οποία θα μεταβείτε για να αγοράσετε εξοπλισμό για τους χαρακτήρες. Στόχος σας όμως θα είναι πρώτα να τα ανακαλύψετε, μιας και βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη. Θα κληθείτε επίσης να λύσετε γρίφους και να εκτελέσετε είτε main quests, είτε side quests, ανάλογα με το τι θα επιλέξετε.

Κάποιες φορές θα χρειαστείτε...την φαντασία σας για να καταλάβετε τι συμβαίνει γύρω σας.

Το πιο δυνατό σημείο του gameplay είναι το σύστημα μάχης του. Ο πρωταγωνιστής ονομάζεται Rindo και θα ελέγξετε τόσο τον ίδιο, όσο και ένα ολόκληρο party χαρακτήρων που εμπλουτίζεται διαρκώς μέχρι το τέλος. Αποτελούν ξεχωριστές προσωπικότητες, αν και κάποιες από αυτές μάλλον δεν θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον ιδιαίτερα, τουλάχιστον με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι που έχει λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τους διαλόγους να θυμίζουν λίγο manga.

Η μάχη είναι real-time κι έχετε την δυνατότητα να εκτελέσετε combos και να εναλλάσσετε τους playable χαρακτήρες με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να υπάρχουν παύσεις. Το σύστημα μάχης βασίζεται στα pins, δηλαδή κονκάρδες που δίνουν ξεχωριστές ιδιότητες στους χαρακτήρες και τις οποίες κάνετε equip.Υπάρχει τεράστια ποικιλία στον αριθμό, πάνω από 300, αλλά και στις ιδιότητες καθώς έχουμε melee, ranged, charged attacks κ.α. Βέβαια δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με 300 είδη επιθέσεων, καθώς από ένα σημείο κι έπειτα ορισμένες εξ αυτών αποτελούν απλά παραλλαγές κάποιων που θα έχετε ήδη συναντήσει.

neo the world ends with you 1

Τα pins με τη συνεχή χρήση τους εξελίσσονται σε πιο δυνατά versions δίνοντάς σας έτσι λόγους να περαματιστείτε με διάφορα builds. Αν και ο ρυθμός της μάχης είναι φρενήρης υπάρχει και η ανάγκη στρατηγικής προσέγγισης ιδιαίτερα την ώρα που αντιμετωπίζετε bosses .Όλοι εχθροί έχουν κάποιες αδυναμίες σε διαφορά elements, επομένως ο παίκτης καλείστε να επιλέξετε τα σωστά pins για την κάθε στιγμή.

Η συνολική διάρκεια του NEO: The World Ends with you υπολογίζεται γύρω στις 40 ώρες, αριθμός που ανεβαίνει στις 50 ώρες, αν αποφασίσετε να κάνετε και τα προαιρετικά quests. Το περιεχόμενό του μπορεί να σας κρατήσει. Ωστόσο, το θέμα είναι αν θα αντέξετε ως εκεί, καθώς το gameplay σε ορισμένα σημεία είναι επαναλαμβανόμενο και πολλές από τις αποστολές που σας δίνονται θα σας φανούν βαρετές.

Πολύχρωμη Ιαπωνία
Από πλευράς τεχνικού τομέα, το NEO απαρτίζεται από πανέμορφα ζωγραφισμένα στο χέρι γραφικά, αλλά και animations, ενώ έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο art style του περιβάλλοντος. Οι artists δημιούργησαν έναν ζωηρό κόσμο που σφύζει από ζωντάνια, λόγω της ύπαρξης πολλών χρωμάτων. Η εικαστική αυτή επιλογή βοηθάει πάρα πολύ το τεχνικό μέρος και από πλευράς απόδοσης το παιχνίδι δεν δυσκολεύεται να διατηρήσει τα 60 fps και σε στιγμές μάχης με πολλούς εχθρούς. Επίσης τα animations είναι πολύ ομαλά δείγμα της προσοχής και της δουλειάς των developers στο συγκεκριμένο κομμάτι.

neo the world ends with you 1

Ο τομέας της μουσικής διακρίνεται από την ποιότητά του, όπως άλλωστε και στα περισσότερα games της Square Enix. Το NEO είναι η αλήθεια ότι δεν επιλέγει ένα σταθερό είδος και μοτίβο μουσικής. Έχουμε την ύπαρξη πολλών ειδών από punk, rock, J-pop και J-rock. Αν και στην αρχή μπορεί όλο αυτό να ακούγεται ασύνδετο και λάθος επιλογή σε κάποιους, ωστόσο ταιριάζει εξαιρετικά με την όλη ατμόσφαιρά του παιχνιδιού και το ζωηρό του χαρακτήρα. Το βασικότερο είναι οτι δεν κουράζει. Ιδιαίτερά στην διάρκειά της μάχης οι μουσικές επιλογές βοηθούν στην δημιουργία ενός ωραίου ρυθμού και αποφεύγουν έτσι να καταλήξουν μονότονες ή βαρετές.

Ένα αξιοπρεπές Action RPG
O κόσμος του NEO: The World Ends With You είναι πολύ ιδιαίτερος και προσπαθεί να σας μεταφέρει το αίσθημα ελευθερίας και ζωντάνιας, να σας βάλει να αναρωτηθείτε και να εξερευνήσετε μια άλλη πτυχή της Ιαπωνίας. Παράλληλα, προσφέρει ένα εθιστικό σύστημα μάχης, αλλά στα θεμέλιά του αρκετές αποστολές δεν θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον. Ασφαλώς το τελικό αποτέλεσμα δεν απευθύνεται στους περισσότερους RPGάδες και ιδιαίτερα σε όσους δεν είναι fans των RPGs Ιαπωνικής προέλευσης.

Ο τεχνικός τομέας είναι προσεγμένος και δεν παρατηρήσαμε κάποιο τεχνικό θέμα στις 50 ώρες που χρειαστήκαμε για να ολοκληρώσουμε τα πάντα σε αυτά. Σίγουρα γίνεται ένα κάλεσμα προς τους fans του πρώτου παιχνιδιού καθώς υπάρχουν μικρές αναφορές σε χαρακτήρες και γεγονότα από το prequel. Παρόλα αυτά και κάποιος που δεν είναι fan ή δεν έχει παίξει το πρώτο τίτλο της σειράς μπορεί να απολαύσει την ιστορία και το παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. 

Θετικά:
- Kαλογραμμένο σενάριο με ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις χαρακτήρων
- Εθιστικό σύστημα μάχης
- Όμορφα γραφικά φτιαγμένα στο χέρι

Αρνητικά:
- Η εξερεύνηση, οι γρίφοι και τα side quests είναι ρηχά σε αρκετά σημεία
- Τα comic πορτρέτα που αφηγούνται την ιστορία πολλές φορές χρειάζονται την φαντασία σας για να κατανοήσετε πλήρως τα γεγονότα που διαδραματίζονται
- Οι αναφορές στο πρώτο παιχνίδι δεν θα έχουν αντίκτυπο για οποίον δεν το έχει παίξει
- Μέτριος ηχητικός τομέας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.3

Στον πυρήνα του είναι απλά ένα αξιοπρεπές Action RPG.

Πέτρος Δρομπόνης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.2
7 User Score
(2 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Square Enix Creative Business Unit I h.a.n.d.
Publisher: Square Enix
Διάθεση: AstronGameClub.gr (210-2403078)
Players: 1
Requirements: Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 64-bit, RAM: 6GB, Επεξεργαστής: AMD A8-5600K / Intel® Core™ i3-3210, Κάρτα γραφικών 1GB με Pixel Shader και Vertex Shader 5.0: AMD Radeon™ RX 460 / NVIDIA® GeForce® GTX 750, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 15GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date:
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification