Returnal (PC)

Hot
REVIEWED ON PC  

Tο Roguelike της Sony έφτασε στα PC.

 

Tο Roguelike της Sony έφτασε στα PC.  

Tο Roguelike της Sony έφτασε στα PC.

 

Δύο χρόνια σχεδόν μετά από την κυκλοφορία του στο PlayStation 5, έρχεται στα PC (στο Steam και στο Epic Games Store). Η Housemarque κάνει την αρχή της και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με αυτό το παιχνίδι. Πρόκειται για μία φιλανδική εταιρεία που τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αναπτύξει πολλούς τίτλους μικρής κλίμακας για τις παιχνιδομηχανές της Sony.

Το Returnal αποτελεί ένα Roguelike Shooter τρίτου προσώπου, το οποίο κληρονομεί και στοιχεία bullet hell. Είναι η πρώτη προσπάθεια της Housemarque, να φτιάξει μία τόσο μεγάλη παραγωγή και μάλιστα τρισδιάστατη.

Returnal PC 1

Ατελείωτοι θάνατοι σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει
H ιστορία του Returnal ακολουθεί την ελληνοαμερικανίδα Selene Vassos, η οποία είναι μία αστροεξερευνήτρια. Καθώς διασχίζει στο διάστημα το διαστημόπλοιό της λαμβάνει ένα άγνωστο σήμα με όνομα White Shadow από τον πλανήτη Atropos. Αποφασίζει, λοιπόν, να τον εξερευνήσει, αλλά, καθώς πλησιάζει την ατμόσφαιρά του, το διαστημόπλοιο παθαίνει μία κρίσιμη βλάβη και καταλήγει να κάνει αναγκαστική προσγείωση σε αυτόν.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών του παιχνιδιού, η Selene θα πεθάνει, λόγω κάποιου gameplay element. Εκείνη τη στιγμή θα διαπιστώσετε μαζί με τη Selene ότι θα αναγεννηθεί, μερικά δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή του διαστημόπλοιου, αλλά, η Selene, όπως και εσείς, θα έχετε διατηρήσει όλες τις αναμνήσεις σας. Το περιβάλλον, όμως, στο οποίο θα βρίσκεστε δε θα είναι το ίδιο.

Συνδυασμός Roguelike και ιστορίας
Το Returnal είναι κατά βάση ένα Roguelike, Third Person Shooter. Roguelike σημαίνει πως κάθε φορά που πεθαίνετε επιστρέφετε στην αρχή του παιχνιδιού έχοντας χάσει σχεδόν όλη σας την πρόοδο. Αυτό μεταφράζεται πολύ καλά σύμφωνα με την ιστορία που έχει θέσει το παιχνίδι, επειδή μπορείτε να αντικρίσετε κιόλας τα απομεινάρια από παρελθοντικούς εαυτούς σας.

Κάθε φορά που θα ξεκινάτε έναν καινούργιο κύκλο, όπως τον αποκαλεί και το παιχνίδι, έχετε μονάχα μαζί σας το πιστόλι και κάποια αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιείτε, για να κάνετε navigate στο χώρο, τα οποία ξεκλειδώνετε σταδιακά, όπως για παράδειγμα ο γάντζος. Όλες οι πρώτες ύλες χάνονται μαζί με τα κλειδιά τα οποία χρειάζονται για να ξεκλειδώσετε δωμάτια και δεν βρίσκονται συνέχεια στα ίδια σημεία, μιας και ο χώρος κάθε φορά είναι διαφορετικός. Ακόμα και τα όπλα τα οποία διαθέτετε έρχονται στη διάθεσή σας τυχαία, μιας και κάθε φορά εμφανίζοται σε διαφορετικό σημείο, οπότε προσπαθήστε να μην δεθείτε πολύ με ένα.

Returnal PC 2

Το Returnal διαθέτει διάφορα κλασικά όπλα τα οποία έχουν μία εξωγήινη ανάσα. Κάθε όπλο, παρόλο που χωρίζεται σε μερικές λίγες κατηγορίες και χειρίζονται με τον ίδιο τρόπο, μπορεί δύο όπλα να έχουν διαφορετικά perks, τα οποία το κάνουν να δημιουργεί περισσότερη ζημιά από κάποιο άλλο που έχει την ίδια εμφάνιση.

Πέρα από τα όπλα ένα άλλο πράγμα το οποίο συλλέγει ο παίκτης στη διάρκεια του παιχνιδιού είναι ικανότητες, για να τον βοηθήσει στο συγκεκριμένο κύκλο. Μερικά από τα αντικείμενα τα όποια μπορεί να συλλέξει ο παίκτης είναι παράσιτα, τα οποία κάνουν ένα καλό και ένα κακό, Obolites, τα οποία είναι σαν τα νομίσματα του Returnal που χρησιμοποιεί ο παίκτης για να αγοράσει αναβαθμίσεις. Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσει αναβαθμίσεις είναι με τα malifanctions που παρουσιάζονται, όταν συλλέγετε κάτι, αλλά, φεύγουν, εάν ολοκληρώσει κάποιο objective που είναι τύπου “σκότωσε 10 εχθρούς”.

Returnal PC 3

Προβλήματα απόδοσης και crashes
Επειδή το Returnal αναπτύχθηκε με κύριο σκοπό να τρέχει στο PlayStation 5, απαιτεί γενικά αρκετή υπολογιστική ισχύ για να τρέξει. Αυτό σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι το παιχνίδι έχει στοιχεία Bullet Hell και χρειάζεται ο παίκτης να επεξεργάζεται συνέχεια χιλιάδες πληροφορίες που παρουσιάζονται στην οθόνη και να αντιδρά πολύ γρήγορα, έχει ως αποτέλεσμα να τρέχει μόνο σε υπολογιστές ποιο υψηλών αποδόσεων.

Το παιχνίδι διαθέτει δύο βασικά προβλήματα όσον αφορά το performance. Καταρχήν, παρόλο που κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του παιχνιδιού διατηρούσαν σταθερά 40 - 60 fps, σε μερικά boss fight στα οποία υπήρχαν πάρα πολλά Elements στην οθόνη παρατηρούσα frame drops μέχρι και 15 fps. Το δεύτερο και βασικό πρόβλημα ήταν ότι πολύ συχνά το παιχνίδι κράσαρε τους drivers της κάρτας γραφικών το οποίο ήταν κάτι το οποίο έχει ξαναγίνει με port της sony και amd gpus. Μία στις τρεις φορές, στις οποίες πέθανε η Selene, το παιχνίδι έκλεινε εξολοκλήρου, πράγμα που έκανε την υπόθεση τελικά κουραστική πολύ γρήγορα.

Returnal PC 4

Το παιχνίδι δίνει πάρα πολλές επιλογές γραφικών, οπότε ο κάθε παίκτης μπορεί να το αλλάξει έτσι ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε τα κατάλληλα fps, ώστε να τρέχει ομαλά στο σύστημά σας. Υποστηρίζει επίσης το DualSense Controller, αλλά, αυτό ισχύει μόνο για την έκδοση Steam, αυτή την στιγμή, πράγμα που που κάνει όλη την εμπειρία να μεταφέρεται σχεδόν αυτούσια από το PlayStation 5 με haptic feedback και dynamic trigger effects. Δε δοκίμασα, όμως, τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δυστυχώς.

Άλλος τρόπος χειρισμού είναι επίσης οποιοδήποτε άλλο χειριστήριο και σαν σωστό port το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, o κύριος τρόπος χειρισμού στον υπολογιστή. Ο χειρισμός του παιχνιδιού με ποντίκι και πληκτρολόγιο ήταν πολύ καλά μεταφρασμένος γενικά, αν και ένα πράγμα το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι η ιδιαιτερότητα του male attact να ενεργοποιείται με το scroll wheel, αλλά όχι σαν κλικ! Ο χειρισμός με ποντίκι για τη στόχευση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το παιχνίδι σχεδιάστηκε για χειριστήρια με τα hitbox των κρίσιμων σημείων των εχθρών να είναι αρκετά μεγάλα, έκανε το παιχνίδι πολύ πιο εύκολο στο χειρισμό για οποιονδήποτε έχει ξαναπαίξει κάποιο shooter στα PC.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το Returnal δε διαθέτει καθόλου loading screen πέρα από το αρχικό. H Housemarque, βέβαια, το πέτυχε αυτό κάνοντας ένα σχετικά πρωτότυπο βήμα. Έθεσε σαν ελάχιστη χωρητικότητα της RAM τα 16 gb και όχι στα 8 gb που είναι το κλασικό. Αυτό κάνει την εκτέλεση του παιχνιδιού αδύνατη για αρκετούς χρήστες, αλλά, ταυτόχρονα ποιο ομαλή εμπειρία για αυτούς που μπορούν να το τρέξουν.

Πλήρης αξιοποίηση της κάρτας γραφικών
Το Returnal συνεχίζει να διαθέτει τα ίδια όμορφα γραφικά τα οποία έχει και στο PlayStation 5. Χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4 και δείχνει να την έχει φτάσει στα όριά της. Μάλιστα σαν δοκιμή το ρύθμισα στα low και εξακολουθούσε να είναι το ίδιο όμορφο και γεμάτο το περιβάλλον. Υπήρχαν, βέβαια, μερικές εξαιρέσεις, όπως για παράδιγμα σε μερικά σημεία του κόσμου να μη φορτώνουν άμεσα τα textures υψηλής ανάλυσης και πρώτα να φορτώνουν τα χαμηλής ανάλυσης. Αυτό παρουσιάστηκε σαν πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις ρυθμίσεις, που δοκίμασα. Το παιχνίδι, επίσης, διαθέτει ρύθμιση RTX για τις κάρτες γραφικών Nvidia.

Ο φωτισμός είναι εξαιρετικός και βοηθάει πολύ στο να θέσει την ατμόσφαιρα ενός αφιλόξενου, εξωγήινου πλανήτη. Οι εχθροί κινούνται πολύ ομαλά στο χώρο σαν να επιπλέουν στο νερό. Όλα της τα animation είναι πολύ καλοφτιαγμένα. Σχεδόν όλα του τα projectile είναι μπάλες ενέργειας οι οποίες λαμπυρίζουν και αντανακλούν λεπτομέρειες στο χώρο χωρίς να μειώνουν πραγματικά την απόδοση σε fps. Τα animations, δυστυχώς, μετά από περίπου μία ώρα παιχνιδιού, επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, καθώς από την μία για να προχωρήσετε στο παιχνίδι πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή και από την άλλη καθώς όλες οι αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον είναι παρόμοιες.

Είχα στη διάθεσή μου την έκδοση του παιχνιδιού η οποία είναι στο Steam. Για να τρέξει το παιχνίδι, όμως, ήθελε να υπάρχει το Epic Launcher ή να τρέξει μέσα από αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας αυτό. Μάλιστα κατεβαίνει το Epic Launcher μαζί με το παιχνίδι χωρίς να σας ενημερώσουν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Επίσης, ζητείται από τον παίκτη να συνδεθεί με το PSN Account του, για να αποκτήσει τα exclusive skins τα οποία υπάρχουν μόνο στο Steam.

Returnal PC 5

Γνωστές φωνές και θέμα μυστηρίου.
Ο ήχος είναι αρκετά καλός. Το soundtrack είναι αρκετά μυστηριώδες και ακολουθεί τον παίκτη, δηλαδή, όταν υπάρχει δράση είναι πιο ενεργητικό για να μεταφερθεί αυτή η ενέργεια στο gameplay. Επίσης, το Returnal διαθέτει 3D ήχο και οι εχθροί ακούγονται πραγματικά από την κατεύθυνση που βρίσκονται στην οθόνη. Η Jane Perry είναι η Selene που έχουμε δει στη σειρά Hitman και πιο πρόσφατα στο Cyberpunk 2077 ως Rogue, όπου δίνει μία πολύ καλή ερμηνεία. Οι αντιδράσεις της στο περιβάλλον είναι αρκετά πιστευτές και ρεαλιστικές.

Για παίκτες με σκληρές αντοχές.
To Returnal είναι μια εμπειρία που προϋποθέτει την ενασχόλησή σας για πολλες ώρες, διαθέτει εθιστικό gameplay, το οποίο έχει πολλούς θανάτους και χτισίματος από την αρχή, σε συνδυασμό και με τα πιθανά κλεισίματα του παιχνιδιού σε κάθε θάνατο, δεν είναι για κάποιον ο οποίος θα το πάρει χαλαρά. Η τιμή του, παρόλο που είναι ένα παιχνίδι 2 χρόνων, παραμένει στα 60 ευρώ που το κάνει, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες απαιτήσεις του, ακόμα λιγότερο προσιτό για τον μέσο χρήστη. Είναι ένα παιχνίδι για να δοκιμάσετε τα αντανακλαστικά σας, τις ικανότητές σας να επιβιώσετε και πάνω από όλα να ελέγξετε τα νεύρα σας.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay
- Ποιοτικός τεχνικός τομέας
- Μεγάλη διάρκεια και αρκετό replayability
- Υποστήριξη DualSense στα PC

Αρνητικά:
- Η τύχη είναι μεγάλος παράγοντας στην πρόοδο
- Αναγκαστικά 16GB RAM
- Δύσκολο, οπότε δεν είναι για όλους
- Συχνά crashes
- Χρήση third-party launcher

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.2

Το πρώτο "καθαρόαιμο" PS5 game που έρχεται στα PC και παράλληλα αξίζει την προσοχή των Roguelike fans.

Μιχάλης Τσακίρογλου

NEWS   VIEW ALL

Προσφορές σε games: Wild Hearts PS5 72€, Settlers μισή τιμή, Hogwarts Legacy από 38€, Returnal (PC) από 36€ και Atomic Heart από 37€

Ο Φεβρουάριος μπήκε και το Allkeyshop έχει όπως πάντα τις καλύτερες τιμές παγκοσμίως σε digital games, τόσο για PC, όσο και για κονσόλες (για τις οποίες δεν βρίσκετε εύκολα games). Το Allkeysh...
Posted (05 Feb 2023)

Returnal: Ημερομηνία κυκλοφορίας και ελάχιστες απαιτήσεις στα PC

[Αρχική δημοσίευση: 13/12/22] Το Returnal έρχεται στα PC και οι προτεινόμενες απαιτήσεις ζητούν 32GB RAM. Όλα αυτά την στιγμή που το PlayStation 5 έχει...16GB. Δείτε τος ελάχιστες απαιτήσεις που εί...
Posted (18 Jan 2023)

Τα Returnal και Sackboy έρχονται στα PC

[Αρχική δημοσίευση: 3/6/22] Σύμφωνα με screenshots που διέρρευσαν στο Reddit, τα Returnal και Sackboy: A Big Adventure έρχονται στα PC. Μετά την εμφάνισή τους στο PS5, πλέον έρχεται και η ώρα των υπο...
Posted (09 Dec 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.2
7.83 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Rogue-Like, Third-Person Shooter
Developer: Housemarque
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements: OS: Windows 10 64-bit (version 1903) Processor: Intel Core i5-6400 (4 core 2.7GHz) AMD Ryzen 5 1500X (4 core 3.5GHz) Memory: 16 GB RAM Graphics: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB) AMD Radeon RX 580 (8 GB) Storage: 60 GB available space
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 15/2/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Baldur's Gate 3   (9)
3
Half-Life: Alyx   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
6
Street Fighter 6   (8.7)
7
Alan Wake II   (8.5)
8
9
Metroid Dread   (8.5)
10

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.92)
2
3
Starfield   (8.63)
4
Alan Wake II   (8.6)
5
Diablo IV   (8.42)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
FC 24   (8.3)
9
10

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification