Pathfinder: Wrath of the Righteous

Hot
REVIEWED ON PC  

Στείλτε τις δαιμονικές ορδές πίσω στην Άβυσσο.

Στείλτε τις δαιμονικές ορδές πίσω στην Άβυσσο.

Στείλτε τις δαιμονικές ορδές πίσω στην Άβυσσο.

Πριν τρία χρόνια, η ανεξάρτητη ρωσική εταιρεία ανάπτυξης Owlcat Games κυκλοφόρησε το Pathfinder: Kingmaker το οποίο παρά τα όποια του σφάλματα, αγαπήθηκε από το φανατικό κοινό των κλασικών RPG. Μετά από μια επιτυχημένη καμπάνια crowdfunding μέσω της οποίας συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια, φέτος επανέρχεται με το Pathfinder: Wrath of the Righteous.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Pathfinder είναι ένα επιτραπέζιο RPG βασισμένο στην 3.5 έκδοση του Dungeons & Dragons (D&D) και λόγω των διαμορφώσεων που περιέχει στους κανόνες του, αποκαλείται “D&D 3.75” από μεγάλο μέρος του κοινού. Το Wrath of the Righteous (WotR), όπως και το Kingmaker, είναι μεταφορά μιας σειράς περιπετειών του επιτραπέζιου Pathfinder ως CRPG στα πρότυπα των Baldur’s Gate, Icewind Dale, Planescape: Torment, Neverwinter Nights, Divinity: Original Sin, Pillars of Eternity κλπ.

pathfinder wotr 1

Μια νοσηρή πληγή στον κόσμο
Στον φανταστικό κόσμο του Golarion, πριν από 100 χρόνια άνοιξε το Worldwound, μια πύλη προς τη διάσταση της Αβύσσου η οποία κατέστρεψε το βασίλειο Sarkoris και έκτοτε αποτελεί ορμητήριο δαιμονικών ορδών οι οποίες αποσκοπούν στο να σπείρουν το χάος και την καταστροφή. Τα γύρω βασίλεια, προκειμένου να περιορίσουν την απειλή ξεκίνησαν την διεξαγωγή απανωτών σταυροφοριών, οι οποίες όμως απέτυχαν στο να κλείσουν την πύλη και να εξορίσουν τους δαίμονες μια και καλή. Ωστόσο, μια επιτυχία ήταν η εγκατάσταση των wardstones, μαγικών αντικειμένων τα οποία τοποθετήθηκαν σε περιοχές που συνορεύουν με το Worldwound και απωθούν τις δαιμονικές υπάρξεις. Η κατάσταση σταμάτησε να είναι ελεγχόμενη όταν το wardstone της πόλης Kenabres σταμάτησε να λειτουργεί όπως πρέπει και ο Deskari, ένας πανίσχυρος δαίμονας, μαζί με μια στρατιά δαιμόνων κατέστρεψαν την πόλη και παράλληλα σκότωσαν σημαντικούς ήρωες και υπερασπιστές της περιοχής.

Εσείς ξεκινάτε ως τραυματίας στο Kenabres κατά την διάρκεια ενός πανηγυριού, λίγο πριν την επίθεση του Deskari. Το αν είστε προϋπάρχον μέλος των σταυροφοριών, τυχοδιώκτης ή απλά τυχαίος περαστικός, το επιλέγετε εσείς. Κατά την επίθεση, πέφτετε σε ένα ρήγμα και στον πάτο συναντιέστε με άλλους επιζώντες, προσπαθώντας αρχικά να καταλάβετε ακριβώς τι συνέβη και στη συνέχεια να επανέλθετε στην επιφάνεια και να αναζητήσετε ασφαλές καταφύγιο.

Προφανώς τίποτα δεν είναι απλό και αρχικά θα συναντηθείτε με τα mongrels, μεταλλαγμένους απόγονους των πρώτων σταυροφόρων που ζουν σε υπόγειες σπηλιές κάτω από την πόλη. Μαζί τους θα αποκαλύψετε ένα μαγικό μυστικό, το οποίο θα αλλάξει για πάντα τη μοίρα σας και κατά συνέπεια τη ζωή σας και από ένας “απλός” επιζών που ψάχνει ασφάλεια, ξεκινάτε μια μυθική διαδρομή στην οποία θα αναλάβετε μέχρι και τα ηνία της σταυροφορίας. Στο τέλος, μπορεί να είστε τελικά ο σωτήρας, ή και ο καταστροφέας των βασιλείων. Ως γενική εικόνα, το σενάριο δεν είναι κάτι πρωτότυπο, λίγο-πολύ είναι κάτι που συναντάται συχνά. Όμως, αυτό που κάνει την υπόθεση του WotR να μην είναι κοινότυπη, είναι οι παράλληλες ιστορίες των διαφόρων NPCs και companions σας, καθώς και η εξέλιξη με τις επιλογές του χαρακτήρα σας.

Χτίστε τον θρύλο σας
Μια από τις μεγαλύτερες προσδοκίες που έχει ένας σκληροπυρηνικός fan των κλασικών RPG από ένα αντίστοιχο video game, είναι το να μπορεί να φτιάξει έναν χαρακτήρα ακριβώς όπως τον φαντάζεται, ή να αναπαραστήσει αυτόν που παίζει στο αντίστοιχο επιτραπέζιο. Το WotR δεν απογοητεύει σε αυτό τον τομέα, καθώς έχετε επιλογές από 12 races (Aasimar, Dhampir, Dwarf, Elf, Gnome, Half-elf, Half-orc, Halfling, Human, Kitsune, Oread και Tiefling), το καθένα με τα δικά του θετικά και αρνητικά στοιχεία.

pathfinder wotr 2

Όσον αφορά τα classes, το WotR σας δίνει πρόσβαση σε 25 (Alchemist, Arcanist, Barbarian, Bard, Bloodrager, Cavalier, Cleric, Druid, Fighter, Hunter, Inquisitor, Kineticist, Magus, Monk, Oracle, Paladin, Ranger, Rogue, Shaman, Skald, Slayer, Sorcerer, Warpriest, Witch και Wizard), με το κάθε ένα από αυτά να έχει και 6 επιπλέον archetypes (μικροδιαφορές με το αρχικό class), δίνοντάς σας στην ουσία 150 επιλογές για το πως θα ξεκινά ο χαρακτήρας σας (χωρίς να υπολογίζεται το race). Από το level 6 και ύστερα, αν πληροίτε διάφορες προϋποθέσεις, μπορείτε να επιλέξετε και ένα από τα 13 διαθέσιμα prestige classes, τα οποία ειδικεύονται ακόμα περισσότερο σε κάτι συγκεκριμένο. Συνυπολογίζοντας και την ελευθερία του multiclassing (μπορείτε να παίρνετε levels σε όποιο class θέλετε κάθε φορά που κάνετε level up), μιλάμε για πραγματικά τεράστια γκάμα πιθανών συνδυασμών και playstyles μέχρι το level 20 που είναι το μέγιστο.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα Mythic Ranks, τα οποία είναι θεϊκής φύσεως δυνάμεις που αποκτά ο κάθε χαρακτήρας ανεξάρτητα από το level του και του παρέχουν είτε ενδυναμωμένες εκδόσεις κάποιων feats, ή νέες δυνάμεις και ανάλογα με την επιθυμητή εξέλιξη του χαρακτήρα, μπορείτε να επιλέξετε από 10 διαφορετικά Mythic Paths (Angel, Demon, Gold Dragon, Azata, Aeon, Trickster, Lich, Swarm-That-Walks, Legend και Devil). Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ classes και archetypes που έχουν φαινομενικά παρόμοιο ρόλο συνήθως φαίνονται στον τρόπο που επιτυγχάνουν τον σκοπό τους. Για παράδειγμα, οι Wizard, Sorcerer και Arcanist είναι και οι τρεις arcane spellcasters με πρόσβαση στα ίδια spells, αλλά έχουν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο απομνημονεύουν και κάνουν cast τα spells τους. Με τόσες επιλογές, είναι μεγάλος ο βαθμός πολυπλοκότητας, καθώς και η πιθανότητα του να κάνετε λάθη στο build σας είναι αυξημένη αν δεν γνωρίζετε τους κανόνες του Pathfinder ή έστω του D&D 3.5. Ευτυχώς, η Owlcat παρέχει και έτοιμους χαρακτήρες, ενώ σε κάθε class αναφέρει και τον αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας/πολυπλοκότητας.

pathfinder wotr 3

Πέρα από τον κεντρικό σας χαρακτήρα, θα συναντήσετε διάφορους NPCs τους οποίους θα μπορείτε να στρατολογήσετε ως συντρόφους σας, σχηματίζοντας ένα adventuring party. Αν και μπορείτε να παρέμβετε στα builds τους σε κάθε level up, δεν μπορείτε να τους πειράξετε οτιδήποτε είχαν πριν έρθουν μαζί σας. Μπορείτε ωστόσο να πληρώσετε gold και να φτιάξετε μισθοφόρους συντρόφους όπως τους θέλετε εσείς.

Τα Abilities σας είναι τα 6 τυπικά του D&D (Strength, Dexterity, Constitution, Intelligence, Wisdom και Charisma). Το κάθε ένα ξεκινάει στο 10 (ο μέσος όρος σε έναν μέσο άνθρωπο) και ανάλογα με το race σας και το πως ξοδεύετε τους πόντους που σας δίνει το παιχνίδι, ανεβοκατεβάζετε τις τιμές τους μέχρι να είστε ικανοποιημένοι από το μοίρασμα που κάνατε. Τα Abilities επηρεάζουν το κάθε τι που θέλετε να κάνετε, όπως το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα spells σας και το πόσο βάρος μπορείτε να κουβαλήσετε μέχρι το κατά πόσο θα είναι εύστοχες οι επιθέσεις σας πόσο πιθανό είναι το να αποφύγετε αντίστοιχα εχθρικές επιθέσεις και spells.

pathfinder wotr 4

Επίσης όπως στο D&D, υπάρχει και το σύστημα alignments, των συστημάτων ηθικής ανάμεσα στους άξονες Law-Chaos και Good-Evil. Πέρα από κάποιες επιλογές διαλόγων, το alignment του χαρακτήρα σας έχει σημασία στο πως θα τον επηρεάσουν κάποια spells και abilities που βασίζονται σε αυτό (πχ Good spellcasters δεν μπορούν να κάνουν cast evil spells ή διαφθείρονται από αυτά, ενώ Lawful επιθετικά spells κάνουν παραπάνω ζημιά σε Chaotic πλάσματα).

Τα skills του WotR είναι όπως και στο Kingmaker μεταφορά του consolidated skill system του Pathfinder. Τα 11 skills κάθε χαρακτήρα είναι τα Athletics, Knowledge: Arcana, Knowledge: World, Lore; Nature, Lore: Religion, Mobility, Perception, Persuasion, Stealth, Trickery και Use Magic Device και το πόσο καλός είναι ο εκάστοτε χαρακτήρας στο αντίστοιχο skill εξαρτάται από το ανάλογο Ability (πχ Charisma για Persuasion) συν τα skill points που επενδύετε σε κάθε level, συν bonuses ή penalties λόγω race, αντικειμένων, χαρακτηριστικών του class, επίδρασης spells κλπ. Τα δε feats είναι ικανότητες που αποκτάτε κάθε 2 levels και επηρεάζουν με σημαντικό τρόπο το πως πολεμάτε, την δύναμη των spells σας, τις άμυνές σας, ή την αποτελεσματικότητα κάποιων skills. Για παράδειγμα, με το feat Power Attack έχετε ένα penalty στην πιθανότητα να χτυπήσετε έναν εχθρό, αλλά σημαντικό bonus στο damage με melee όπλα.

pathfinder wotr 5

Ο κάθε χαρακτήρας έχει 10 slots εξοπλισμού (head, neck, shoulders, bracers, hands, chest, belt, legs, feet, ring 1 και ring 2) και μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 4 συνδυασμούς όπλων για στιγμιαία αλλαγήκαι, ενώ έχει πρόσβαση σε 5 αντικείμενα στο bandolier του (potions, scrolls, wands, rods, trinkets κλπ). Ανάλογα με το Strength του, ο κάθε χαρακτήρας έχει κάποιο όριο στο βάρος που μπορεί να κουβαλήσει, το οποίο αν ξεπεραστεί θα έχει penalty στην ταχύτητα, τα skills και τις επιθέσεις του. Αντίστοιχα, το Strength του κάθε μέλους του party συμβάλλει στο όριο βάρους του inventory, το οποίο κατά τ’ άλλα έχει απεριόριστο χώρο και αν βαρύνει πολύ επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα χρειαστεί το party ξεκούραση, καθώς και την ταχύτητά του στο World Map.

Το Pathfinder, όπως και το D&D, χρησιμοποιεί το D20 system για την επίλυση καταστάσεων. Στην ουσία ο υπολογιστής ρίχνει ένα 20πλευρο ζάρι (D20) και προσθαφαιρεί σχετικά bonuses & penalties, με σκοπό το αποτέλεσμα να ξεπερνά τον αριθμό δυσκολίας (Difficulty Class-DC) ώστε να πετύχει η πράξει. Από κει και ύστερα, χρησιμοποιεί άλλων τύπων ζάρια για να υπολογίσει damage και λοιπά effects (τετράπλευρο/D4, εξάπλευρο/D6, οκτάπλευρο/D8, δεκάπλευρο/D10, δωδεκάπλευρο/D12 και κατοστάπλευρο/D100). Σε γενικές γραμμές το D20 system του Pathfinder/D&D 3.5 δεν είναι ο,τι πιο φιλικό προς τον νέο παίκτη, αλλά τουλάχιστον σε αντίθεση με το Kingmaker, η Owlcat συμπεριλαμβάνει tutorials και επεξηγήσεις για το κάθε τι.

pathfinder wotr 6

Το WotR εκτυλίσσεται μέσω διαφόρων τρόπων gameplay. Ο κυριότερος είναι ο κλασικός, δηλαδή να παρακολουθείτε και να ελέγχετε το party σας σε πραγματικό χρόνο. Οι μάχες γίνονται ακριβώς όπως στο tabletop και έχετε την επιλογή είτε να τις παίζετε real-time με τη χρήση του tactical pause, δηλαδή έχετε τη δυνατότητα να δίνετε εντολές στους χαρακτήρες για την επόμενή τους κίνηση όσο η μάχη είναι paused (μπορείτε προφανώς να παίξετε μάχες και χωρίς pause, αλλά σημαντικά encounters και boss fights είναι αδύνατο να νικηθούν στο “χύμα”), ή να ενεργοποιήσετε το turn-based mode στο οποίο ο κάθε χαρακτήρας και εχθρός δρα όταν έρχεται η σειρά του σύμφωνα με το initiative του.

Πολεμήστε για το φως, ή για το σκότος. Δεν υπάρχουν λάθος επιλογές.

Αν και πιο χρονοβόρο, στο turn-based mode δεν θα δεχτεί πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις ένας χαρακτήρας και μάλλον θα παρεμβάλλονται κινήσεις συμμάχων ανάμεσα σε αυτές των εχθρών. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του mode είναι επίσης το ότι κάθε χαρακτήρας έχει 3 διαφορετικούς τύπους actions σε κάθε γύρο (standard, move και swift) και έχετε αρκετό χρόνο στη σειρά του καθενός για να τα αξιοποιήσετε πλήρως. Αντίστοιχα, στο real time mode, κάθε χαρακτήρας έχει ένα χρονόμετρο 6 δευτερολέπτων για να κάνει τα πάντα και μέσα στο χάος των περισσότερων μαχών, δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα παραλέιψετε ή θα ξεχάσετε κάποιο action ενός ή παραπάνω χαρακτήρων. Μια καλή ισορροπία είναι τις “πρόχειρες” μάχες να τις ξεπετάτε σε real-time, ενώ τις σημαντικές σε turn-based mode.

pathfinder wotr 7

Γενικά οι μάχες είναι αρκετά θανάσιμες και κάποιες από αυτές (ειδικά στα μεσαία επίπεδα δυσκολίας και πάνω) είναι αδύνατο να νικηθούν χωρίς να ακολουθηθεί κάποια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, ενώ κάποιες άλλες είναι ευθέως άδικες και βασίζονται καθαρά στην τύχη και το load game κατ’ εξακολούθηση γίνεται μονόδρομος μέχρι το party να καταφέρει να αντισταθεί στο αρχικό θανάσιμο debuff κάποιου boss, ή κάποιο σημαντικό ξόρκι να καταφέρει να περάσει την αντίσταση του εχθρού, η οποία μπορεί να είναι τόσο υψηλή που να χρειάζεται 20 στην ζαριά για να περάσει. Αν και κάποιοι έμπειροι παίκτες θα το παλέψουν και θα πεισμώσουν, ο μέσος νέος παίκτης θα εκνευριστεί και απλά θα ρίξει τη δυσκολία αρκετά ώστε να βγάλει τη μάχη χωρίς να ζοριστεί.

Τουλάχιστον, σε αντίθεση με το Kingmaker, στο WotR μπορείτε μέσω του inspect να δείτε κάποια χαρακτηριστικά ενός εχθρού επιτόπου, ανάλογα με το πόσο υψηλό lore έχει το party σχετικά με το αντίστοιχο πλάσμα. Η δε μαγεία, ως πιστή μεταφορά από το tabletop, θα φανεί πολύπλοκη στον μέσο νέο παίκτη καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που την επηρεάζουν και η γκάμα από spells είναι τεράστια. Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζουν και οι εχθροί, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από δαίμονες και undead, αλλά θα συναντήσετε κάθε λογής πλάσματα, από τερατόμορφα έντομα μέχρι γίγαντες καιι δράκους.

pathfinder wotr 8

Επίσης μεγάλο μέρος του playthrough καλύπτεται από διαλόγους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιλογές που θα κάνετε θα έχουν αντίκτυπο, είτε σε κάποια δευτερεύουσα ιστορία (πχ τη μοίρα κάποιου NPC), είτε στο αν θα προκαλέσετε την αποχώρηση ενός companion λόγω ξενερώματος, στο αν θα συνάψετε σχέση με κάποιον/α NPC, ενώ κάποιες σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε θα επηρεάσουν τον τερματισμό. Με επίσης αφηγηματικό τρόπο θα κληθείτε να εκπληρώσετε κάποια scripted events, όπου εμφανίζεται στην οθόνη σας ένα βιβλίο το οποίο περιγράφει μια κατάσταση και επιλέγετε την αντίδρασή σας. Συχνά θα απαιτεί κάποιο skill check και ανάλογα με το αν πετύχει η ζαριά ή όχι έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα στην έκβαση της κατάστασης.

Στο map mode κινείστε στην ευρύτερη περιοχή, ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη ή πηγαίνοντας σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, προκειμένου να εκπληρώσετε τις αποστολές σας και ουκ ολίγες φορές θα διακοπεί η διαδρομή σας είτε λόγω εχθρικής ενέδρας, είτε επειδή συναντήσατε κάποιον NPC ή μια κατάσταση στο διάβα σας που χρειάζεται επίλυση (κάποια quests ξεκινούν ή τελειώνουν με αυτό τον τρόπο). Ο χρόνος σε αυτό το mode κυλά πολύ γρήγορα όσο κινείστε και μετά από κάποια ώρα διαδρομών θα πρέπει να ξεκουραστείτε.

pathfinder wotr 9

Στην ξεκούραση θα πρέπει να ορίσετε ρόλους: 2 βάρδιες σκοπιά, 1 άτομο να κάνει προστατευτικά τελετουργικά, 1 άτομο να καμουφλάρει τα αντίσκηνα για να μην σας επιτεθούν ενώ κοιμάστε και προαιρετικά 1 άτομο να μαγειρέψει/φτιάξει potions και 1άτομο να φτιάξει scrolls. Τα φαγητά απαιτούν τη γνώση αντίστοιχων συνταγών, τα potions και τα scrolls προϋποθέτουν ο δημιουργός να είναι spellcaster, να έχει τα αντίστοιχα feats και να έχει πρόσβαση στα κατάλληλα spells, ενώ για όλα αυτά χρειάζονται και υλικά τα οποία μαζεύετε από εχθρούς, δοχεία κλπ. Θα πρέπει να έχετε επιπλέον το νου σας να μην ξεκουράζετε την ομάδα σας πολλές φορές εκτός πόλης ή κατεκτημένων περιοχών σας, καθώς η δαιμονική επιρροή του Worldwound ανεβάζει έναν μετρητή “corruption” ο οποίος όσο μεγαλώνει, σας δίνει penalties στα stats.

Ο έτερος τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το campaign είναι το Crusade mode. Σε αυτό, φροντίζετε την οχύρωση και την κατασκευή κτιρίων στις πόλεις και τα χωριά που έχετε ελευθερώσει από τους δαίμονες, ενώ στρατολογείτε σταυροφόρους από μια τεράστια γκάμα μονάδων και τους στέλνετε να πολεμήσουν τις ορδές της Αβύσσου. Κάθε στρατός που ετοιμάζετε μπορεί να έχει και έναν NPC στρατηγό να ηγείται αυτού, προσφέροντάς διάφορα buffs, abilities και spells στο εκάστοτε στράτευμα.

pathfinder wotr 10

Οι στρατοί σας κινούνται στο world map όπως και οι χαρακτήρες σας και όταν συγκρουστούν με μια εχθρική δύναμη, η μάχη διεξάγεται σε στιλ Heroes of Might and Magic: Κάθε μονάδα αναπαρίσταται από έναν στρατιώτη κάτω από τον οποίο βλέπετε το πόσα άτομα περιλαμβάνει. Οι μονάδες κινούνται και επιτίθενται κατά σειρά initiative και μόλις εξοντωθούν όλοι οι στρατιώτες της μιας πλευράς, η μάχη λήγει (εκτός αν επιλέξετε να τραπείτε σε φυγή). Οι δε στρατηγοί δεν λαμβάνουν ευθέως μέρος στη μάχη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν abilities όπως heal, επιθετικά spells ή αμυντικά buffs. Όσο κερδίζετε μάχες, ανεβαίνουν level και αποκτούν επιπλέον ικανότητες.

Οι νίκες και οι ήττες συμβάλλουν στο γενικότερο ηθικό των σταυροφόρων, το οποίο επηρεάζει την απόδοσή τους στις μάχες, αλλά και τον ρυθμό στρατολόγησης νέων μονάδων. Ένα αρνητικό στοιχείο είναι το ότι σε περίοδο στασιμότητας το ηθικό πέφτει, οπότε αν πάρετε φόρα και ξεπαστρέψετε όλες τις δαιμονικές δυνάμεις του αντίστοιχου κεφαλαίου νωρίς, το ηθικό των στρατιωτών σας θα πέφτει διαρκώς λόγω απραγίας, χωρίς να έχει σημασία ότι διαλύσατε τους εχθρούς σας αποφασιστικά.

pathfinder wotr 11

Επιπλέον, όσο περνούν οι μέρες, θα πρέπει να ανταποκριθείτε σε διάφορα συμβάντα που αφορούν τη σταυροφορία, καθώς και τις όποιες πολιτικές και διπλωματικές καταστάσεις που προκύπτουν από αυτή, ενώ μπορείτε επίσης να διεξάγετε έρευνες πάνω σε αντικείμενα που βρήκαν οι στρατιές σας, ή να εμβαθύνετε σε κάποιο περίεργο φαινόμενο που συναντήσατε σε κάποιο quest, μελετώντας. Τα αποτελέσματα των ερευνών συνήθως είναι μαγικά αντικείμενα, νέες μονάδες προς στρατολόγηση, ή buffs για το world map mode και το Crusade mode.

Τα bugs ήταν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα μόλις κυκλοφόρησε το WotR, καθώς εξαιτίας μερικών από αυτών κάποια quests κολλούσαν και θα έπρεπε να κάνετε load ή να χρησιμοποιήσετε cheats για να ξεκολλήσετε. Από τη μία “ευτυχώς” η Owlcat αφιερώθηκε στα συνεχή updates προκειμένου να λυθούν, οπότε δεν θα συναντήσετε κάποιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα. Από την άλλη όμως, δημιουργείται η απορία του πως γίνεται τόσα πολλά προβλήματα να μην διορθώθηκαν στην beta, καθώς μερικά από τα bugs αυτά υπήρχαν από τότε. Οι βιαστικές κυκλοφορίες με πολλά bugs είναι μια μάστιγα της εποχής και πρέπει κάποτε να σταματήσει.

To WotR είναι τεράστιο. Ένα μέσο playthrough θα σας πάρει θεωρητικά περίπου 100-120 ώρες, αν και την πρώτη φορά, ειδικά αν ασχοληθείτε όπως πρέπει, θα σας φάει ένα 150ωρο τουλάχιστον στο νερό. Σε συνδυασμό με την πληθώρα επιλογών σε builds χαρακτήρων, επιλογών διαλόγων και πιθανών εκβάσεων της ιστορίας, δύναται να σας απορροφήσει για αρκετό καιρό.

Χωρίς περιττές πολυτέλειες
Δεν θα έλεγε κανείς ότι οπτικά το WotR είναι κάτι αξιοσημείωτο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και κακό, καθώς ο σχεδιασμός των χώρων είναι λεπτομερέστατος (ειδικά πχ ο φωτισμός στα dungeons με τους κόκκους σκόνης είναι μια πανέμορφη λεπτομέρεια, η οποία παραβλέπεται εύκολα). Τα μοντέλα φαντάζουν να είναι τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω και τα animations δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά δεν είναι ενοχλητικά, καθώς ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε zoom αρκετά κοντά. Τα οπτικά εφέ είναι τίμια και το κάθε τι που βλέπετε είναι ξεκάθαρο ως προς το ποιο spell αντιπροσωπεύει. Το optimization έχει κάποια θεματάκια, καθώς το framerate κάνει σκαμπανεβάσματα σε σημεία με πολύ κόσμο ή πολλά spells, ενώ κάποια μικρά glitches συμβαίνουν πότε-πότε.

pathfinder wotr 12

Επική ατμόσφαιρα
Μια ατμοσφαιρική μουσική υπόκρουση είναι πολύ σημαντική σε ένα CRPG, καθώς ένας από τους σκοπούς του είναι να “το ζείτε” όσο περισσότερο είναι εφικτό. Η Owlcat προσέλαβε την Baltic Symphony Orchestra για να εκτελέσει τις συνθέσεις του soundtrack και το αποτέλεσμα είναι ένα επικό και ατμοσφαιρικότατο soundtrack. Πέραν αυτού όμως, και τα ambient μουσικά θέματα είναι πολύ όμορφα και ταιριαστά σε κάθε ανάλογη περίσταση. Το voice acting είναι ικανοποιητικό, αν και δεν έχει την ποικιλία σε φωνές και προφορές που υπήρχε στο Kingmaker, ενώ συνεχίζεται η “παράδοση” του να έχουν άπαντες την ίδια χροιά όταν κάνουν spells. Τα δε εφέ είναι επαρκώς λεπτομερή και οι ambient ήχοι προσθέτουν στην όλη ατμόσφαιρα.

Χορταστικότατο παράδειγμα του είδους
To WotR είναι σίγουρα αρκετά ανώτερο του Kingmaker σε πολλούς τομείς, κάτι το οποίο δείχνει πως η Owlcat λαμβάνει υπόψη της τα σχόλια και τις προτάσεις των παικτών. Τα tutorials, η βαθμολόγηση των classes με βάση τη δυσκολία και το inspect θα κάνουν σίγουρα τη ζωή ενός νέου παίκτη ευκολότερη, αν και το D20 system παραμένει ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα για video games. Ωστόσο, οι πλούσιες ιστορίες του σεναρίου, οι ενδιαφέροντες NPCs και το customization των χαρακτήρων συνθέτουν ένα αρκετά καλό CRPG το οποίο, παρά τα όποια του αρνητικά στοιχεία, θα σας κρατήσει για πολλές ώρες απορροφημένους στον κόσμο του.

Θετικά:
- Άπλετο customization των χαρακτήρων
- Αρκετά πιστή μεταφορά του tabletop RPG
- Πολλές διαφορετικές πιθανές εξελίξεις της ιστορίας
- Ικανοποιητικότατος βαθμός πρόκλησης
- Όμορφο soundtrack
- Ενδιαφέροντες NPCs και δευτερεύουσες πλοκές
- Διασκεδαστικές μάχες στο Crusade mode
-Tutorials και εργαλεία για νέους παίκτες
-Επιλογή μεταξύ real-time και turn-based μαχών

Αρνητικά:
- Το σετ κανόνων παραμένει πολύπλοκο
- Πολλά bugs στις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας
- Ξεπερασμένα γραφικά
- Προβληματικό το σύστημα ηθικού στο Crusade mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.1

Θα ικανοποιήσει τους φίλους των CRPG. Οι αμύητοι θα ζοριστείτε λίγο, αλλά αν σας αρέσει το είδος, αξίζει.

Γιώργος Τζίτζιφας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Blood King (Level 25) 12/10/2021 23:56
Μετα την αναποφευκτη επιτυχια του φανταστικου Pathfinder: Kingmaker και εχοντας ως δεδομενο οτι στην καθαροαιμη RPG κατηγορια δεν κυκλοφορει πληθωρα τιτλων στην εποχη μας, η επιτυχια του Pathfinder: Wrath of the Righteous ειναι εξασφαλισμενη.
Score 8.1
7.75 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Owlcat Games
Publisher: Owlcat Games
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz, Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce 940M, Μνήμη RAM 6GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 50GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2/9/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification