Lost in Random

Hot
Ερμής Δερβίσης

Στην ζωή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα.

Στην ζωή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα.

Στην ζωή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα.

Στην εποχή μας οι τίτλοι μικρότερης κλίμακας που δεν έχουν τεράστιο budget είναι πλέον αρκετά λίγοι. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες και οι publishers κοιτούν να δημιουργήσουν τεράστιες παραγωγές με σκοπό τις περισσότερες δυνατές πωλήσεις. Έτσι λοιπόν είναι μια ευχάριστη αλλαγή όταν κάποια μεγάλη εταιρεία, ειδικά η ΕΑ, δίνει ευκαιρίες δεν games μικρότερης κλίμακας και διάρκειας. Τα τελευταία χρόνια η EA έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα EA Originals, το οποίο μας έχει χαρίσει διαμαντάκια όπως τη σειρά Unravel και τους τίτλους του Josef Fares, το A Way Out και το εξαιρετικό It Takes Two.

Μία ακόμα εταιρεία που έχει επωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η Σουηδική Zoink καθώς έχει ήδη κυκλοφορήσει, μέσω αυτού, το Fe, το 2018. Η Zoink ξεκίνησε την λειτουργία της το 2010 και από τότε έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 15 τίτλους, για όλα τα format, από κονσόλες μέχρι κινητά. Φέτος επιστρέφει με το πιο ιδιαίτερο project της ως τώρα, το Lost in Random, το οποίο έχει εμπνευστεί μεταξύ άλλων από τις ταινίες του Tim Burton.

lost in random 1

Η μοίρα μας είναι θέμα τύχης
Η ιστορία διαδραματίζεται στο βασίλειο Random. Κυρίαρχος αυτού του τόπου είναι η κακιά Βασίλισσα ή οποία μέσω ενός καταραμένου ζαριού αποφασίζει τις μοίρες όλων των ανθρώπων στην ηλικία των 12. Το τελευταίο θύμα της είναι ένα κορίτσι η Odd, την οποία έχει απαγάγει. Πρωταγωνίστρια είναι η αδερφή της Odd, Even, η οποία ξεκινάει ένα ταξίδι στις έξι περιοχές του Random με σκοπό να σώσει την αδερφή της από τα χέρια της Βασίλισσας. Στην πορεία θα βρει ένα από τα τελευταία εν ζωή Ζάρια, τον Dicey, ο οποίος θα την συντροφεύσει στην περιπέτειά της αλλά και θα τη βοηθήσει στις πολλές μάχες που την περιμένουν.

Η ιστορία αν και κάπως προβλέψιμη έχει αρκετό ενδιαφέρον και μας κράτησε μέχρι το τέλος. Παρότι υπάρχει ένα σκοτεινό ύφος δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερα βαριά λόγω του καρτουνίστικο χαρακτήρα και του χιούμορ που υπάρχει. Το ταξίδι της Even θέλει να της δείξει ότι στη ζωή δεν γίνεται να προβλέψει τα πάντα και πολλές φορές πρέπει να ρισκάρει για να προχωρήσει. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι ο ένας πιο περίεργος από τον άλλον στον σχεδιασμό τους, όμως οι περισσότεροι είναι αρκετά πιο συμπαθητικοί από ότι δείχνουν αρχικά. Σαν σύνολο το Lost in Random μας πήρε γύρω στις 11 ώρες για να το ολοκληρώσουμε, διάρκεια αρκετά ικανοποιητική για το είδος του, ενώ μας έμειναν και διάφορα side quests.

Αν δεν σε θέλει το ζάρι
Φαινομενικά το Lost in Random δείχνει ότι είναι ένα συνηθισμένο Third-person Action Adventure. Αυτό ισχύει ως ένα σημείο. Η εξερεύνηση στους τόπους η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και η επίλυση γρίφων είναι κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές. Στα μέρη που θα επισκεφτείτε θα σας ζητείτε από την αρχή να βρείτε για παράδειγμα 3 αντικείμενα ή να ολοκληρώσετε κάποιες συγκεκριμένες δοκιμασίες. Όσο περιπλανιέστε στις πόλεις θα μπορείτε να αναλάβετε μερικές ακόμα αποστολές, όπως να βρείτε κάτι ή κάποιον που χάθηκε.

Εκεί που το Lost in Random όντως κάνει την διαφορά, είναι στις μάχες. Το μόνο όπλο που έχετε πάντα μαζί σας είναι η σφεντόνα σας. Με την σφεντόνα πρέπει να χτυπάτε συγκεκριμένους κρυστάλλους, οι οποίοι βρίσκονται πάνω στους εχθρούς, ώστε να πέσουν κάτω και να τους μαζέψει ο Dicey. Αφού μαζέψετε αρκετούς, ξεκλειδώνονται μερικές τυχαίες κάρτες από την τράπουλά σας και τότε μπορείτε να ρίξετε το ζάρι (τον Dicey). Οι κάρτες αυτές έχουν πολλές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα να σας δώσουν ένα melee όπλο ή τόξο για ξεκινήσετε να αντιμετωπίζετε τους εχθρούς, να σας δώσουν βόμβες, να σας αναπληρώσουν το HP κ.ο.κ.

lost in random 2

Το ποιες κάρτες θα παίξετε κάθε φορά εξαρτάται από την ζαριά σας, δηλαδή κάποια κάρτα μπορεί να απαιτεί να φέρετε πάνω από 2 ή πάνω από 3. Έτσι λοιπόν η πορεία της κάθε μάχες εξαρτάται από τις κάρτες και τις ζαριές που θα σας έρθουν αλλά από το πως θα τα εκμεταλλευτείτε όλα. Νέες κάρτες μπορείτε είτε να αγοράζετε είτε να περιμένετε να ξεκλειδωθούν όσο προχωράτε την ιστορία. Ο Dicey δεν μπορεί από την αρχή να φέρει μέχρι έξι στις ζαριές και καταφέρνει να επισκευαστεί σταδιακά.

Η διάρκεια των μαχών εξαρτάται από τις κάρτες που θα σας τύχουν και πως θα τις χρησιμοποιήσετε.

Τα όπλα σας έχουν όλα περιορισμένη διάρκεια ζωής, καθώς με κάθε χτύπημα που κάνετε καταστρέφονται όλο και περισσότερο. Οι melee επιθέσεις είναι αρκετά ικανοποιητικές και κάθε χτύπημα δείχνει να έχει αντίκτυπο. Επίσης μπορείτε να αποφεύγετε τις δυνατές επιθέσεις τον εχθρών με το σωστό timing. Οι εχθροί έχουν αρκετή ποικιλία καθώς στην αρχή συναντάτε μικρούς και στην πορεία έρχονται μεγαλύτεροι με σπαθιά, ασπίδες, ιπτάμενοι ή ακόμα και τεράστιοι, που είναι ουσιαστικά mini bosses. Στα κανονικά bosses υπάρχει αρκετή φαντασία και συνήθως είναι σημαντικοί χαρακτήρες της ιστορίας. Συνοπτικά ή τύχη είναι μεγάλος παράγοντας για τις μάχες το Lost in Random, πράγμα που μπορεί να μην αρέσει όλους. Εμάς μας φάνηκε σωστά εκτελεσμένο και σίγουρα είναι κάτι πρωτότυπο.

lost in random 3

Αισθητικά το Lost in Random δείχνει να είναι εμπνευσμένο από τις animated ταινίες του Tim Burton ενώ μας θύμισε αρκετά το MediEvil και την σειρά Alice του American McGee. Το ιδιαίτερο καρτουνίστικο στυλ υπάρχει παντού από τα περιβάλλοντα μέχρι και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, ανθρώπινων και μη. Τα περιβάλλοντα έχουν αρκετή ποικιλία και κάθε περιοχή του Random ξεχωρίζει. Αυτό που κάνει αρκετά μέρη πολύ όμορφα είναι οι πετυχημένοι φωτισμοί και οι αντανακλάσεις. Παρά τους περιορισμούς στα μέρη που μπορούμε να πάμε σε αρκετά σημεία τα περιβάλλοντα δείχνουν αρκετά μεγαλύτερα από ότι είναι στην πραγματικότητα κάνοντας το παιχνίδι αρκετά κινηματογραφικό. Ένα παράπονο που έχουμε είναι ότι σε ορισμένα σημεία μπορεί να επικρατεί ένα συγκεκριμένο χρώμα όπως μπλε ή πράσινο, πράγμα που γίνεται κουραστικό στο μάτι.

Εκεί που φαίνεται ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή είναι το σχεδιασμό των χαρακτήρων. Άλλοι μοιάζουν περισσότερο με συνηθισμένους ανθρώπους, ενώ άλλους τους λες και χαριτωμένα τερατουργήματα. Παντού υπάρχει μία ικανοποιητική λεπτομέρεια που δεν αφήνει ιδιαίτερα παράπονα. Τα animations είναι πολύ όμορφα στα cutscenes και στις μάχες ενώ δεν αφήνουν παράπονα, δεν έχουν μεγάλη ποικιλία και γίνονται κάπως επαναλαμβανόμενα. Το Lost in Random τρέχει στο PS5 στα 60fps και δεν παρατηρήσαμε framedrops, ακόμα και σε μάχες με πολλούς εχθρούς. Bugs επίσης δεν εντοπίσαμε, όμως υπάρχουν μερικά σημεία που η Even μπορεί να κολλήσει στιγμιαία, επειδή δεν επιτρέπεται να πάμε από εκεί.

lost in random 4

Στον ακουστικό τομέα υπάρχουν αρκετά ταιριαστά κομμάτια, τα οποία μπορούν να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα ή να δημιουργήσουν ένταση, για παράδειγμα, στις μάχες. Φυσικά θα μπορούσαν να είναι λίγο περισσότερα. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης προσεγμένα με τα χτυπήματα των melee επιθέσεων να είναι τα πιο ικανοποιητικά και μοιάζουν με τζάμι που σπάει. Οι ηθοποιοί κάνουν επίσης αρκετά καλή δουλειά και δείχνουν να διασκεδάζουν με τους ρόλους τους.

Η Katey Parr που είναι και η πρώτη της δουλειά, κάνει αρκετά καλή δουλειά στον ρόλο της Even, ενώ ο Ty Konzak δίνει αρκετό χιούμορ και σαρκασμό στον ρόλο του Αφηγητή. Επίσης έχει γίνει καλή δουλειά και στην φωνή της κακιάς Βασίλισσας, την οποία υποδύεται η Karen Kahler και προκαλεί δέος κάθε φορά που την ακούμε. Το μεγαλύτερο παράπονο που έχουμε από το Lost in Random είναι το lip-sync, το οποίο είναι κάτω του μετρίου και οι περισσότεροι χαρακτήρες φαίνονται να ανοιγοκλείνουν απλώς τα στόματά τους όταν μιλάνε. Σίγουρα δεν αλλοιώνει ιδιαίτερα την συνολική εμπειρία, όμως χρειαζόταν περισσότερη δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα.

lost in random 5

Μία όμορφη και πρωτότυπη περιπέτεια
Συνοπτικά το Lost in Random, παρά τα θεματάκια του είναι από τους τίτλους που χαιρόμαστε να βλέπουμε ακόμα να κυκλοφορούν, ειδικά με την βοήθεια μεγάλων εταιρειών όπως η ΕΑ. Σίγουρα δεν είναι ένα τεράστιο blockbuster και ανήκει περισσότερο στην indie κατηγορία. Ο αισθητικός τομέας του, η ενδιαφέρουσα ιστορία του και το πρωτότυπο σύστημα μάχης του το κάνουν έναν από τους πιο ιδιαίτερους τίτλους που έχουμε δει πρόσφατα. Αν ψάχνετε ένα κλασσικό Action game, τότε σκεφτείτε καλά την αγορά του. Αν όμως είστε ανοιχτοί σε κάτι λίγο διαφορετικό και σας αρέσει εμφανισιακά, τότε το Lost in Random σας το προτείνουμε.

Θετικά:
- Όμορφος αισθητικός τομέας
- Πρωτότυπο σύστημα μάχης
- Ιδανική διάρκεια για το είδος του
- Ικανοποιητικό σενάριο και ερμηνείες

Αρνητικά:
- Άστοχό ως ανύπαρκτο lip-sync
- Περιορισμοί στην εξερεύνηση
- Μπορεί να γίνει κουραστικό στο μάτι, σε ορισμένα σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.6

Μακάρι η EA να υποστηρίξει περισσότερους παρόμοιους τίτλους.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Lost in Random: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης EA Play 2021 ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυλοφορίας του Lost in Random. Το Lost in Random είναι ένα Action-Adventure game, το οποίο ανακοινώθηκε το 2019 και θα περιέχ...
Posted (23 Jul 2021)

Lost in Random

[Αρχική Δημοσίευση: 21/6/21] Το νέο project από την εταιρεία ανάπτυξης του Fe την Zoink Games έκανε την εμφάνισή του στο EA Play Live 2020. Το παιχνίδι είχε ανακοινωθεί αρχικά στην περσινή E3, όμως...
Posted (21 Jun 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Kostas Dalaklidis (Level 14) 03/10/2021 15:18
Ενδιαφέρον game!
Score 7.6
8.17 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Zoink
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση: Electronic Arts
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής AMD FX-6350 ή Intel Core i3-4170, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή ανώτερο, Κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7950 ή NVIDIA GeForce GTX 670, Χώρος στο σκληρό δίσκο 20GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 10/9/21
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Grandia II   (8.6)
4
Crusader Kings III   (8.6)
7
Castlevania   (8.5)
9
F1 2021   (8.4)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification