Death Stranding: Director’s Cut

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PC   PS5 (Primary version tested)  

Αναβαθμισμένα γραφικά, νέες προσθήκες και… περισσότερες παραγγελίες.

Αναβαθμισμένα γραφικά, νέες προσθήκες και… περισσότερες παραγγελίες.

Αναβαθμισμένα γραφικά, νέες προσθήκες και… περισσότερες παραγγελίες.

Το 2019 ο Hideo Kojima, μετά από περίπου 4 χρόνια απουσίας, επέστρεψε με τον πιο διαφορετικό τίτλο του ως τώρα, στο PS4. Το Death Stranding τελικά αποτέλεσε μία αμφιλεγόμενη κυκλοφορία, κυρίως λόγω του gameplay του, το οποίο δεν ήταν στα γούστα όλων. Σίγουρα όμως ήταν και παραμένει ένα από τα πιο ιδιαίτερα games των τελευταίων χρόνων. Λίγους μήνες μετά ήρθε και στα PC και όλα έδειχναν ότι είχε κλείσει ο κύκλος του. Βέβαια για κάποιους θεωρήθηκε και προφητικό καθώς ο κόσμος του είχε ομοιότητες με τον κόσμο μας στην εποχή της πανδημίας, που ήρθε λίγους μήνες μετά. Τελικά, 2 χρόνια μετά, ο Kojima ανακοίνωσε το Death Stranding: Director’s Cut, μία έκδοση για το PS5, η οποία φέρνει νέες προσθήκες και διευκολύνσεις στο gameplay, νέες αποστολές και φυσικά πλήρη εκμετάλλευση της νέας κονσόλας και του χειριστηρίου της.

Μία κυριολεκτική οδύσσεια
Το βασικό σενάριο του Death Stranding: Director’s Cut παραμένει ακριβώς το ίδιο. Βρισκόμαστε σε ένα μεταποκαλυπτικό κόσμο όπου λόγω μίας τεράστιας έκρηξης, οι κόσμοι των ζωντανών και των νεκρών έχουν ενωθεί. Η ανθρωπότητα έχει αποξενωθεί καθώς ο κόσμος ζει σε υπόγειες βάσεις για να προστατευθεί από της ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες. Πρωταγωνιστής είναι ο Sam Porter Bridges, ένας από τους θαρραλέους ανθρώπους που έχουν αναλάβει καθήκοντα μεταφορέα.

death stranding directors cut 1

Μετά από κάποια γεγονότα που δεν θα αναλύσουμε λόγω spoilers, ο Sam ξεκινάει μία προσπάθεια να επανενώσει την Αμερική και να δημιουργήσει ένα δίκτυο από βάσεις. Στο μεταξύ θα ανακαλύψει και μυστικά για τον ίδιο του τον εαυτό και τη ζωή του. Το σενάριο αν και στην αρχή μπορεί να φανεί δυσνόητο και η πληροφορίες του πολλές, τελικά μέχρι το τέλος δίνει όλες τις απαντήσεις που θέλαμε και προσφέρει μία ιστορία τόσο ολοκληρωμένη που σχεδόν δεν επιδέχεται και συνέχεια.

Οι περισσότερες προσθήκες του Director’s Cut έχουν γίνει στο gameplay. Για αρχή υπάρχει νέος εξοπλισμός που θα κάνει την ζωή σας ευκολότερη όπως ο Σταθεροποιητής, ένα εξάρτημα του σακιδίου σας που λειτουργεί περίπου ως jetpack και σας επιτρέπει να πέφτετε από μεγάλα ύψη χωρίς να χτυπήσετε το φορτίο σας ή να τραυματιστείτε. Επίσης προστέθηκε το όπλο bazer, με το οποίο μπορείτε να εξουδετερώνετε τους εχθρούς με ηλεκτροσόκ. Ακόμα, έχετε την δυνατότητα να κατασκευάζετε το Buddy Bot, ένα χαριτωμένο ρομπότ, το οποίο αποτελείται από δύο πόδια και μια βάση και μπορείτε είτε να το βάλετε να κουβαλήσει φορτίο, είτε να ανέβετε εσείς οι ίδιοι επάνω και να σας πάει βόλτα.

Στα διαθέσιμα κτίσματα έχουν γίνει επίσης προσθήκες, όπως κάποιες ράμπες, η οποίες μπορούν να εκτοξεύσουν το δίκυκλό σας επιτρέποντας στον Sam να κάνει κόλπα στον αέρα και οι εκτοξευτήρες φορτίων που λειτουργούν σαν κανόνια φορτίων για να τα εκτοξεύσετε αρκετά μακριά. Θα πρέπει όμως να βγάλετε το αλεξίπτωτό τους σχετικά νωρίς για να μην πάθουν ζημιά από την πτώση. Πλέον έχουμε πρόσβαση και σε ένα σκοπευτήριο, στο οποίο υπάρχουν πολλές δοκιμασίες, όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένους αριθμούς εχθρών, με συγκεκριμένα όπλα, στον καλύτερο δυνατό χρόνο. Ο σκοπός του είναι να μας εξασκήσει στα όπλα, αλλά και να διαγωνιστούμε με άλλους παίκτες για τον καλύτερο χρόνο.

Το Death Stranding μας θυμίζει 2 χρόνια μετά, ότι είναι διαφορετικό είδος ψυχαγωγίας από τα συνηθισμένα.

Ίσως η πιο περίεργη νέα δραστηριότητα είναι οι αγώνες ταχύτητας. Αφού προσθέσετε τα απαραίτητα υλικά σε ένα συγκεκριμένο κτίσμα θα δημιουργήσετε ένα δρόμο στον οποίο θα μπορείτε να διαγωνιστείτε με διάφορα από τα οχήματα, εναντίων άλλων παικτών για τον γρηγορότερο χρόνο. Η συγκεκριμένη αποτελεί μία ευχάριστη αλλαγή από τις απανωτές και δύσκολες παραγγελίες. Τέλος υπάρχουν και μερικές νέες αποστολές σε ένα καινούργιο χώρο, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον και δίνουν μερικές έξτρα πινελιές στην βασική ιστορία. Οι νέοι εξοπλισμοί δεν είναι όλοι διαθέσιμοι από την αρχή, όμως σε κάποιον που παίζει πρώτη φορά το παιχνίδι, κάνουν το playthrough του πιο βατό και λιγότερο εκνευριστικό. Επιπλέον όσοι έχουν ολοκληρώσει τη βασική ιστορία έχουν μερικούς παραπάνω λόγους να επιστρέψουν, καθώς μπορείτε να μεταφέρετε το save σας από την αρχική έκδοση του PS4. Ένα αρνητικό είναι ότι πρέπει να ανοίξετε πρώτα την αρχική έκδοση, να μπείτε στο παιχνίδι και από εκεί να εξάγετε το save files σας και μετά να ανοίξετε τη νέα, στο PS5 και να το εισάγετε.

death stranding directors cut 2

Όπως είναι αναμενόμενο το Death Stranding: Director’s Cut εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του χειριστηρίου Dualsense. Κάθε χτύπημα το νιώθουμε πιο τοπικά, ενώ όταν ο Sam τρέχει, νιώθουμε τα βήματά του δεξιά και αριστερά στο χειριστήριο. Επίσης όταν ξεσπάει η βροχή Timefall, νιώθουμε τις σταγόνες της, όπως στα Returnal και Astro’s Playroom, αν και σε λίγο πιο ήπιο βαθμό. Τα adaptive triggers, R2 και L2, τα οποία χρησιμοποιούμε για να κρατήσουμε την ισορροπία μας, προβάλουν αντίσταση ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το φορτίο μας. Όταν είναι πολύ ελαφρύ δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου. Επιπλέον το R2 κλοτσάει επαναλαμβανόμενα όταν πυροβολούμε με αυτόματο και όταν … ο Sam κάνει την ανάγκη του.

Τα Death Stranding ήταν και παραμένει ένα από τα πιο όμορφα games του PS4 και χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Decima Engine, που έχουμε δει και στο Horizon Zero Dawn και στο επερχόμενο sequel του. Η νέα έκδοση, όπως και σε πολλούς ακόμα αναβαθμισμένους τίτλους του PS5, ανεβάσει την ανάλυση σε 4K και τα frames στα 60 ανά δευτερόλεπτο. Συγκεκριμένα έχουμε την επιλογή για native 4K στα 30fps και 60fps με στόχο το 4Κ. Το οπτικό αποτέλεσμα δεν έχει υπερβολικές διαφορές με το αρχικό, όμως τα 60fps είναι πολύ ευπρόσδεκτα και βοηθούν στο βαρύ χειρισμό του χαρακτήρα, ειδικά όταν κουβαλάει αρκετό φορτίο, οπότε τα προτιμήσαμε. Το loading, που το βλέπαμε συνήθως μεταξύ menu και gameplay, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

death stranding directors cut 3

Τα τοπία, που είναι βασισμένα στην Ισλανδία, είναι ακόμα πιο όμορφα, όμως μπορούν να γίνουν λίγο μονότονα, από ένα σημείο και μετά. Οι φωτισμοί, όπου υπάρχουν, είναι επίσης αρκετά πετυχημένοι και το ίδιο και οι αντανακλάσεις. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των προσώπων παραμένει ένας από τους καλύτερους που έχουμε δει ποτέ σε video games, ακόμα και δύο χρόνια μετά. Λόγω των αναβαθμίσεων, παρότι είναι τίτλος του 2019 για το PS4, το Death Stranding δεν έχει να ζηλέψει πλέον τίποτα στα γραφικά, από αρκετά πιο πρόσφατους.

Στον ηχητικό τομέα δεν έχουν γίνει αλλαγές, πέρα από την προσθήκη νέων τραγουδιών τα οποία θα ακούσετε κατά την διάρκεια αποστολών, ή στο safe-room. Νέα προσθήκη αποτελούν επίσης και το χιόνι ή τα χαλίκια που ακούμε από το μικρό ηχείο του Dualsense όταν περπατάμε πάνω τους. Να θυμίσουμε φυσικά ότι το cast αποτελείται από αρκετούς γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Norman Reedus, ο Mads Mikkelsen και η Léa Seydoux, ενώ υπάρχουν cameos από γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Geoff Keighley, ο παρουσιαστής Conan O’ Brien και ο ίδιος ο πρόεδρος των PlayStation Studios, Hermen Hulst. Η μετάφραση των menus και των υποτίτλων καθώς και η πλήρης μεταγλώττιση στα Ελληνικά επιστρέφουν και στη νέα έκδοση.

death stranding directors cut 4

Μοναδικό, από όλες τις απόψεις, αλλά όχι για όλους
Συμπερασματικά το Death Stranding: Director’s Cut εκτός από τεχνικές αναβαθμίσεις φέρνει και αρκετές προσθήκες και καταφέρνει και με το παραπάνω να δικαιολογήσει το μικρό κόστος που μας ζητάει για την αναβάθμιση. Αν το Death Stranding δεν σας άρεσε από την αρχή τότε η νέα έκδοση πιθανότατα δεν θα σας αλλάξει γνώμη. Αν όμως ήσασταν 50-50, τότε ίσως πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε την αγορά του, ενώ όσοι το έχετε ήδη παίξει, έχετε πλέον τον καλύτερο λόγο να το ξαναπαίξετε στο PS5. Το Death Stranding ήταν και παραμένει ένας από τους πιο ιδιαίτερους τίτλους των τελευταίων χρόνων, που μόνο ο Hideo Kojima μπορούσε να μας προσφέρει. Ανυπομονούμε για την επόμενη δουλειά του γνωστού Ιάπωνα δημιουργού, είτε είναι το φημολογούμενο sequel του Death Stranding (που είναι σχεδόν αχρείαστο), είτε κάτι εντελώς καινούργιο.

Θετικά:
- Τα ήδη πανέμορφα γραφικά έγιναν ακόμα ομορφότερα
- Νέες προσθήκες που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη
- Οι νέες δραστηριότητες μεγαλώνουν περισσότερο την ήδη τεράστια διάρκεια
- Σωστή εκμετάλλευση του Dualsense και των δυνατοτήτων του PS5

Αρνητικά:
- Το gameplay παραμένει, σε ορισμένα σημεία, μονότονο και κουραστικό
- Πολλά και δύσχρηστα in-game menus, ειδικά στην αρχή
- Η μεταφορά του save είναι περισσότερο χρονοβόρα και περίπλοκη από όσο χρειάζεται

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος 9.5
Σενάριο 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή 8.5
Γενικά 8.3

Ο ξεχωριστός τίτλος του Kojima έρχεται αναβαθμισμένος και στην νέα γενιά κονσολών, για να μας θυμίσει τους λόγους που τον λατρέψαμε ή τον μισήσαμε.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Death Stranding: Director's Cut

[Αρχική δημοσίευση: 10/6/21] Ο Ιάπωνας game designer ανακοίνωσε το Death Stranding: Director's Cut. Το δημοφιλές Stealth Action-Adventure αποτέλεσε μία αξιόλογη κυκλοφορία από την Kojima Production...
Posted (08 Sep 2021)

Στον Kojima δεν άρεσε η ονομασία Director’s Cut για την νέα έκδοση του Death Stranding

Ο Kojima μέσω δημοσιεύσεων στο Twitter, εξήγησε γιατί δεν του αρέσει η ονομασία Director’s Cut για την νέα έκδοση του Death Stranding. Συγκεκριμένο ο Ιάπωνας δημιουργός δήλωσε: "Η Director’s Cut έκδο...
Posted (12 Jul 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Stephen King (Level 10) 24/09/2021 15:03
Εντάξει διόρθωσε κάποια πράγματα ο Kojima αλλά το βασικό μέρος του gameplay δεν σώζεται.
Ας κοιτάξει να φτιάξει επιτελους το P.T , Silent Hills βασικά με άλλο όνομα, αφου αυτο θελει ο κοσμος.
Score 8.3
8.4 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Kojima Productions
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PS5: 24/9/21, PC: 30/3/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Chivalry 2   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification