Among Us

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   iOS   Android  

Πέφτει η νύχτα στο μικρό Παλέρ- εεε, διαστημόπλοιο.

Πέφτει η νύχτα στο μικρό Παλέρ- εεε, διαστημόπλοιο.

Πέφτει η νύχτα στο μικρό Παλέρ- εεε, διαστημόπλοιο.

Πριν πολλά-πολλά χρόνια, πριν αποκτήσει κάθε σπίτι υπολογιστές και κονσόλες, το παιχνίδι των παιδιών βασιζόταν κυρίως στη φαντασία και την ανάληψη ρόλων, χωρίς πιόνια, κάρτες, ή ταμπλό. Κλέφτες και αστυνόμους, «οικογένεια», και ό,τι μπορούσε να μιμηθεί το κάθε παιδί ή να σκαρφιστεί ο κάθε γονιός για να ησυχάσει λίγο το κεφάλι του. Ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια ήταν το «Πέφτει η νύχτα στο μικρό Παλέρμο» ή απλώς «Παλέρμο». Κάποιος αναλαμβάνει το ρόλο του αφηγητή, κάποιος ή κάποιοι επιλέγονται τυχαία ως δολοφόνοι, και οι υπόλοιποι είναι απλοί κάτοικοι. Ο στόχος των κατοίκων είναι να εξορίσουν με πλειοψηφική ψηφοφορία όλους τους δολοφόνους από το Παλέρμο πριν αυτοί τους σκοτώσουν. Το παιχνίδι με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε, πρόσθεσε επιπλέον ρόλους και δυνατότητες, και διαδόθηκε ανά την υφήλιο με διάφορα ονόματα και παραλλαγές.

among us 1

Με την άφιξη της Εποχής της Πληροφορίας και έναν υπολογιστή όχι μόνο σε κάθε σπίτι αλλά σε κάθε τσέπη, ξεκίνησαν να εμφανίζονται διάφορες ψηφιακές εκδόσεις. Οι περισσότερες ακολουθούν πιστά τη συνταγή του πρωτότυπου παιχνιδιού, διαδραματιζόμενες αποκλειστικά με βάση την γραπτή ή προφορική επικοινωνία των παικτών. Υπάρχουν όμως και κάποιες που προσπαθούν να το μεταφέρουν πραγματικά στα σημερινά δεδομένα και να εισάγουν interactive στοιχεία που θα κάνουν την εμπειρία πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για όλους. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία εμπίπτει το Among Us, μια απόπειρα των τριών μελών του indie studio InnerSloth να φτιάξουν μια διασκεδαστική έκδοση για κινητά που θα μπορούσαν να παίζουν παρέες με local multiplayer στα σαλόνια τους.

Θέλω να ΚΑΝΩ κάτι, όχι να περιμένω τον επόμενο φόνο
Ο βασικός άξονας παραμένει ο ίδιος: βρείτε και καταψηφίστε τον ή τους Impostors πριν σας καθαρίσουν όλους. Το σκηνικό όμως είναι εντελώς διαφορετικό και πρέπει να συμμετέχετε ενεργά αν θέλετε να νικήσετε. Οι πρωταγωνιστές είναι οι 4-10 Crewmates ενός διαστημόπλοιου. Θα πρέπει να ολοκληρώσουν γρήγορα μια σειρά από tasks στα διάφορα δωμάτια του σκάφους για να καταφέρουν να επιστρέψουν στη βάση τους και να γλυτώσουν από την απειλή.

Οι ένας έως τρεις τυχαίοι «κακοί» της υπόθεσης θα πρέπει να τους αποτρέψουν, ξεμοναχιάζοντας και σκοτώνοντάς τους, σπέρνοντας ταυτόχρονα τη διχόνοια και την καχυποψία για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αν ολοκληρωθούν όλα τα tasks ή εκτοξευτούν στο κενό του διαστήματος όλοι οι Impostors νικούν οι Crewmates, ενώ αν λόγω φόνων και λάθος ψήφων καταλήξουν να υπάρχουν ισάριθμα μέλη στις δύο ομάδες νικούν αυτόματα οι Impostors αφού κάθε ψηφοφορία θα βγει σε ισοπαλία μέχρι να σκοτωθούν και τα τελευταία μέλη του πληρώματος.

 Οι διάφορες εργασίες που καλείστε να εκτελέσετε ως έντιμα μέλη του πληρώματος αποτελούν μικρά puzzles ή mini-games όπως το να ενώσετε καλώδια του σωστού χρώματος ή να πατήσετε κάποια κουμπιά με τη σωστή σειρά. Ακόμα και αν στην πορεία του παιχνιδιού σκοτωθείτε, θα πρέπει να συνεχίσετε να εκτελείτε τις δουλειές σας ως φάντασμα, καθώς οι συμπαίκτες σας βασίζονται στην ολοκλήρωσή τους για να νικήσετε.

Αν κληρωθείτε δολοφόνοι θα πρέπει να προσποιηθείτε ότι δουλεύετε κι εσείς, στεκόμενοι στα σωστά σημεία όταν περνάει κάποιος και κάνοντας τους ανήξερους. Επιπλέον έχετε την δυνατότητα να σκοτώσετε όποτε είναι διαθέσιμο το cooldown σας, να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα από vents ή αεραγωγούς για να το σκάσετε στα γρήγορα από το σημείο του εγκλήματος, καθώς επίσης και να ξεκινήσετε κάποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως παραδείγματος χάριν το να κόψετε το οξυγόνο στο σκάφος χαρίζοντάς σας τη νίκη αν δεν ενεργοποιηθεί ξανά εγκαίρως.

Ξεκινήστε να λέτε ψέματα μέχρι να σας πιάσουν στα πράσα. Πείτε καινούρια ψέματα για να ξεφύγετε.

Καθένας από τους τρεις χάρτες του παιχνιδιού έχει μια σειρά από διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης, όπως κάμερες ή αισθητήρες στους διαδρόμους, που θα σας δώσουν την ευκαιρία να βγάλετε στην επιφάνεια τον Σέρλοκ Χόλμς που κρύβετε μέσα σας και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το ποιος κινείται ύποπτα. Ταυτόχρονα, σε κάθε χάρτη αλλάζουν και τα διαθέσιμα σαμποτάζ που μπορούν να ενεργοποιήσουν οι Impostors, κάνοντας το πλήρωμα να τρέχει πανικόβλητο προς μια προβλεπόμενη κατεύθυνση, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για ξεμονάχιασμα ή αόρατες αποδράσεις.

among us 4

Οποιοσδήποτε από τις δύο ομάδες συναντήσει κάποιο πτώμα έχει τη δυνατότητα να το αναφέρει, ξεκινώντας τη διαδικασία διαβούλευσης και ψηφοφορίας. Θα πρέπει να πείσετε τους συμπαίκτες σας για το ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά και να δικαιολογήσετε τις κινήσεις σας προσπαθώντας να αποδείξετε την αθωότητά σας, ασχέτως με το αν στην πραγματικότητα είσαστε ο πανούργος υποκινητής. Στο τέλος, ο παίκτης με τις περισσότερες ψήφους εκτοξεύεται στο διάστημα, εκτός αν οι περισσότεροι αποφάσισαν να ψηφίσουν να ακυρωθεί η ψηφοφορία, οπότε και δεν απομακρύνεται κανείς αλλά συνεχίζετε τις εργασίες σας. Επιπλέον, κάθε παίκτης, Crewmate και μη, έχει την επιλογή να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση αν θεωρήσει ότι επικρατεί ύποπτα πολλή ησυχία ή δει κάποιον να κινείται ύποπτα. Προσοχή, μετά από κάθε διαβούλευση το kill cooldown των Impostors ξαναρχίζει να μετρά αντίστροφα, δίνοντάς σας μια ανάσα ασφαλείας, ενώ αν το σκάφος είναι σε κατάσταση συναγερμού δεν μπορείτε να ξεκινήσετε έκτακτη ψηφοφορία.

Όλα βασίζονται στους παίκτες, το παιχνίδι απλά υπάρχει
Η InnerSloth έχει επιλέξει να απεικονίζει το Among Us με ισομετρική κάμερα. Η ποιότητα των γραφικών είναι πολύ απλή και οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί με υποτυπώδη γραφικά, με το περιβάλλον να έχει λίγο καλύτερη λεπτομέρεια στο σχεδιασμό. Το animation στις κινήσεις και τις αυτόματες πόρτες είναι καλοδουλεμένο, αλλά την παράσταση κλέβουν οι meme-οειδής αναπαραστάσεις των φόνων, χωρίς αυτό να ξεγελάει από το συνολικό επίπεδο ποιότητας.

Στον ηχητικό τομέα, το Among Us περιορίζεται σε απειροελάχιστα ηχητικά εφέ, τα οποία περιλαμβάνουν τις πατημασιές των χαρακτήρων, το βόμβο των μηχανών και των ασπίδων, τα όπλα που καθαρίζουν τους αστεροειδής στην πορεία του σκάφους, και τα διάφορα συστήματα επιτήρησης. Αντί για μουσικό χαλί, η InnerSloth επέλεξε να μας κρατάει συντροφιά μόνο με τους ήχους του διαστημόπλοιου και το απέραντο κενό του διαστήματος, με σκοπό την δημιουργία ατμόσφαιρας τρόμου απέναντι στον δολοφόνο που κινείται ανάμεσά σας. Η έλλειψη soundtrack ωστόσο, μπορεί για κάποιους να κάνει την εμπειρία αρκετά μονότονη.

among us 2

Το άρτιο gameplay, η κατάλληλη οπτικοακουστική ατμόσφαιρα, οι δυνατότητες customization του χαρακτήρα σας, οι τρεις χάρτες και τα δεκάδες διαφορετικά tasks δίνουν αντοχή στο παιχνίδι, όμως στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από εσάς και την παρέα σας. Παρόλο που έχετε την επιλογή να παίξετε με αγνώστους αυτό είναι κάτι που δεν συνιστάται, καθώς είναι από δύσκολο έως αδύνατο να πετύχετε lobby με όλους τους συμμετέχοντες να είναι έντιμοι και σωστοί, ενώ, όπως δυστυχώς πλέον είναι αναπόφευκτο σε κάθε online game, δεν λείπουν και οι hackers που έχουν σκοπό της ζωής τους να σας χαλάσουν απλά το παιχνίδι. Ταυτόχρονα, παρά την ύπαρξη γραπτού chat μέσα στο παιχνίδι, το να είστε με την παρέα σας στο Discord και να ξελαρυγγιάζεστε προσπαθώντας να πείσετε τους πάντες ότι κατηγορείστε άδικα από τον πραγματικό Impostor είναι αυτό που κάνει το παιχνίδι πραγματικά απολαυστικό.

Θα πρέπει να ορίσετε και να ακολουθείτε πιστά κανόνες όπως το ότι μιλάτε αποκλειστικά κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι νεκροί δεν μιλούν καθόλου, και απαγορεύονται οποιουδήποτε τύπου επιφωνήματα την ώρα που συναντάτε το άδοξο τέλος σας στα χέρια του δολοφόνου. Θα πρέπει επίσης να αποδεχτείτε πως οφείλετε να ξεστομίσετε τα πιο εξωφρενικά ψέματα που έχετε πει στη ζωή σας, πείθοντας την ομάδα να εξορίσει τον αυτόπτη μάρτυρα των ατοπημάτων σας, καθώς και την ψυχρολουσία που θα υποστείτε όταν ανακαλύψετε ότι ο/η σύντροφός σας είναι πολύ πιο επιδέξιος/η με το να ψεύδεται απροκάλυπτα από ό,τι θα θέλατε. Μόλις όμως η παρέα μάθει καλά το παιχνίδι και βρει τους ρυθμούς της, σας περιμένουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης.

 

Ακόμα και όταν νιώσετε πως έχετε μάθει απ’ έξω και ανακατωτά και τους τρεις χάρτες και όλες τις πιθανές ακολουθίες κινήσεων που θα ακολουθήσουν οι αντίπαλοί σας για να σας κατατροπώσουν, αλλάζοντας λίγο τις ρυθμίσεις του κάθε γύρου θα μπορείτε να αλλάξετε τελείως τη δυναμική και να αναγκάσετε ακόμα και τους πιο ικανούς παίκτες της παρέας να ψάξουν μια διαφορετική προσέγγιση. Επιπλέον, εφόσον υπάρχει καλή συνεννόηση και διάθεση, η μηχανή του παιχνιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τελείως διαφορετικό gameplay. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε έναν φανερό αλλά δυσκίνητο (μέσω των επιλογών του lobby) δολοφόνο και χωρίς ψηφοφορίες αλλά με κραυγές στο voice chat να προσπαθείτε να συνεννοηθείτε και να τον αποφύγετε για να τελειώσετε τα tasks σας πριν σας σκοτώσει όλους. Όπως το παλιό καλό «Παλέρμο», το μόνο όριο είναι η φαντασία σας!

Κάπως φτάσαμε ως εδώ και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό
Ένα μικρό διαμάντι, που δυστυχώς πέρασε εντελώς απαρατήρητο στην κυκλοφορία του, χάρη στην επιμονή και υπομονή των δημιουργών που συνέχισαν να το υποστηρίζουν με content updates που πρόσθεσαν χάρτες και ένα σωρό cosmetics, κατάφερε να σιγοκαίει μέχρι τη στιγμή που, δύο ολόκληρα χρόνια και εν μέσω καραντίνας, με τον κόσμο να «πεινάει» για παρέα, μπήκε στο ραντάρ μερικών YouTubers και streamers, και απογειώθηκε από 30-50 ταυτόχρονους χρήστες σε εξαψήφια νούμερα.

among us 3

Προφανώς αυτό προκάλεσε τρομερά προβλήματα αστάθειας, καθώς η InnerSloth δεν ήταν έτοιμη για τέτοια προέλευση, όμως δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν το παιχνίδι τους, με γενναίες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν από άποψη servers και μικροπροβλημάτων, αλλά και ένα σωρό προσθήκες όπως νέους ρόλους, κανόνες, παραλλαγές, να δοκιμάζονται ήδη σε beta. Το διαμάντι πλέον εμφανίστηκε, γυαλίζει, έχει κατακτήσει το Twitch, μονοπωλεί το Steam, όπου κάνει μόλις €4, και τα mobile App Stores, όπου είναι εντελώς δωρεάν, και καθώς είναι απλά ένα εργαλείο για να διασκεδάσετε με την παρέα σας από όπου κι αν παίζει ο καθένας χάρη στο crossplay, φαίνεται να είναι εδώ για να μείνει.

Θετικά
- Καταπληκτική εκδοχή ενός αγαπημένου παιδικού παιχνιδιού
- Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς περιττά στοιχεία
- Ένα εργαλείο για ατελείωτες ώρες διασκέδασης με την παρέα
- Ουσιαστικά εντελώς δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους
- Ενεργοί developers, αποφασισμένοι να προσθέσουν περιεχόμενο…

Αρνητικά:
- …αν και προς το παρόν δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία
- Μερικά μικρά bugs που ίσως σας χαλάσουν μερικούς γύρους

Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 5 
Gameplay: 8.5 
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8 

Θα χρειαστεί να πείτε ψέματα σε όλους, με τρόπο που δεν είχατε ποτέ φανταστεί, όμως θα γελάσετε με την καρδιά σας με το θράσος των φίλων σας και τους ευρηματικούς τρόπους που θα βρείτε και θα βρουν για να δολοφονήσουν τους πάντες εν ψυχρώ.

Γρηγόρης Κοσμίδης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 AntonKos (Level 17) 01/11/2020 02:19
Πολύ φάση αλλά δυστυχώς πρέπει να βρεις παρέα για να το παίξεις και να γουστάρεις αλλιώς με αγνώστους δύσκολα βγαίνει άκρη.
#2 ashbringer (Level 25) 01/11/2020 08:16
Μερικά παιχνίδια χωρίς να έχουν κορυφαία γραφικά και ηχητικά εφέ καταφέρνουν να γίνονται αρεστά σε όλους .Πολύ ωραίο review απο τον Γρηγόρη.Ασχολού μαι εδώ και κάμποσο καιρό και είναι τέλειο.
#3 BigGreekGamer (Level 31) 01/11/2020 11:25
Ένα απίστευτο project που έχει ήδη βγει πολύ καλό. Εξαιρετικό παιχνίδι. Το μόνο που θες μια παρέα 10 ατόμων γιατί στα publi lobbies είναι απλά μια κακή εμπειρία.
#4 Κουβανός (Level 4) 05/11/2020 16:56
Πάρα πολύ εύστοχη η εισαγωγή. Τρομερά διασκεδαστικό παιχνίδι, πόσο μάλλον ότι είσαι με παρέα.
Score 8
8.05 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Online, Party, Social Deduction
Developer: InnerSloth
Publisher: InnerSloth
Διάθεση: Steam
Players: 4-10
Requirements: Windows 7 SP1 ή νεότερα, επεξεργαστής που να υποστηρίζει SSE2 (οποιοσδήποτε Intel ή AMD μετά το 2000), 1GB RAM, DirectX 10, 250MB χώρο στο δίσκο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 15/06/2018 iOS & Android, 16/11/2018 Steam
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification