Crash Bandicoot 4: It's About Time

Hot
Κάτι παραπάνω από αναγέννηση της σειράς.

Κάτι παραπάνω από αναγέννηση της σειράς.

Κάτι παραπάνω από αναγέννηση της σειράς.

Ήταν τέλη Ιουνίου του 2020 όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή του αγαπημένου μας bandicoot μέσα από ένα νέο κεφάλαιο, και όχι κάποιο remake. Το νέο αυτό κεφάλαιο είναι η συνέχεια της βασικής τριλογίας, χωρίς να έχει κάποια σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες των προηγούμενων χρόνων. Καθώς η σειρά βρισκόταν “στον πάγο” για 22 χρόνια, μία ανανέωση και προσαρμογή στην τρέχουσα εποχή ήταν κάτι το αναγκαίο. Έτσι κι έγινε. Πολλά περισσότερα levels, διαφορετικά storylines, νέοι playable χαρακτήρες, καινούργιες μάσκες με abilities, και πολλά ακόμη. Η Toys for Bob (Spyro Reignited Trilogy) έκανε μία πολύ καλή δουλειά σε όλους τους τομείς, και πάνω απ’ όλα δημιούργησε έναν παραπάνω από αξιόλογο διάδοχο στην αγαπημένη σειρά εκατομμυρίων gamers ανά τον κόσμο.

Φέρτε μου τις μάσκες
Τα γεγονότα του τέταρτου μέρους συνεχίζουν από εκεί που μας άφησε το τρίτο. Στο σημείο, δηλαδή, όπου ο Uka Uka, ο Dr. Neo Cortex και ο Dr. Nefarious Tropy βρίσκονται παγιδευμένοι σε μία φυλακή. Με στόχο την ελευθερία, ο Uka Uka αποπειράται να τους την προσφέρει. Ενώ η προσπάθεια αυτή αποδεικνύεται επιτυχής, δημιουργεί ένα ρήγμα στον χωροχρόνο. Εν τέλη, ο Uka Uka αποδυναμώνεται αρκετά, ο N. Cortex και ο N. Tropy τον εγκαταλείπουν και κάπως έτσι δραπετεύουν. Οι δυο τους θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το ρήγμα και να κατακτήσουν όλες τις διαστάσεις. Κάπου εδώ, κάνει την εμφάνισή του ο Crash μαζί με την αδελφή του, Coco, όπου αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν τις Quantum masks, οι οποίες μπορούν να δημιουργούν αλλαγές στον χώρο και τον χρόνο. Με αυτές, το ρήγμα θα κλείσει και θα μπει ένα τέλος στα σχέδια των δύο γνωστών “κακών” της σειράς.

crash bandicoot 4 1

Το σενάριο είναι αρκετά καλό με πολλές χιουμοριστικές πινελιές και γενικότερα μία εύθυμη διάθεση. Θα συμβούν μερικά αναπάντεχα γεγονότα που θα ήταν σημαντικό να μην αναφερθούν μιας και αποτελούν spoilers. Κατά την διάρκεια της ιστορίας, αρκετοί γνώριμοι χαρακτήρες θα κάνουν την εμφάνισή τους. Θα συναντήσετε αρκετά cutscenes στην αρχή και στο τέλος κάποιων levels, τα οποία βέβαια είναι skippable για όσους δεν ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ιστορίας.

Κουτιά να φαν κι οι κότες
Το gameplay έχει σημειώσει αρκετές αλλαγές σε σχέση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Για τους νέους παίκτες, ξεκινάτε από ένα σημείο και πρέπει να φτάσετε στο τέλος του level, ενώ σαν βοήθεια υπάρχουν τα checkpoints. Διάφορα εμπόδια όπως φωτιά, λέιζερ και το κενό μαζί με κάποιους εχθρούς θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη. Εκτός αυτών, στον δρόμο σας θα συναντήσετε τα wumpa fruits και κάποια κουτιά. Κάθε εκατό wumpa fruits που μαζεύετε κερδίζετε μία ζωή. Τα κουτιά είναι αρκετών ειδών. Τα Nitro και τα TNT πρέπει να αποφεύγονται, αφού τα πρώτα εκρήγνυνται στην πρώτη επαφή σας, ενώ στα TNT ξεκινάτε μία αντίστροφη μέτρηση τριών δευτερολέπτων μέχρι την ανατίναξή τους με ένα άλμα πάνω τους. Τα “καλά” κουτιά σας δίνουν wumpa fruits, μία ζωή ή τον Aku-Aku. Η μάσκα Aku-Aku σας επιτρέπει μία λανθασμένη κίνηση, μετά την οποία εξαφανίζεται. Οι βασικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι το απλό και διπλό άλμα, slam, slide, και spin.

Η σημαντικότερη προσθήκη είναι αυτή των Quantum masks. Αναλόγως το level και το σημείο στο οποίο βρίσκεστε, σας δίνεται μία μάσκα που θα σας βοηθήσει να πάτε στο επόμενο checkpoint, ή ακόμα και να ολοκληρώσετε το επίπεδο. Κάθε μία από αυτές έχει μία δική της δύναμη που επηρεάζει τον χώρο ή τον χρόνο. Η Lani-Loli σας επιτρέπει να εμφανίσετε και να εξαφανίσετε αντικείμενα. Όσα αντικείμενα μπορείτε να εμφανίσετε φαίνονται σαν ένα μπλε ολόγραμμα, το οποίο αποκτά ύλη όταν το θελήσετε. Η μάσκα Akano δίνει μία μεγάλη ώθηση στην απόσταση που θα διανύσετε όσο βρίσκεστε στον αέρα κάνοντας ένα συνεχόμενο και ασταμάτητο spin. Όπως είναι φυσικό, ο χαρακτήρας σας γίνεται πιο δύσχρηστος και δυσκολεύεστε να τον κρατάτε στο σημείο που επιθυμείτε. Η τρίτη μάσκα που θα συναντήσετε ονομάζεται Kupuna-Wa, και κάνει τον χρόνο να κυλάει πάρα πολύ αργά. Βέβαια εσείς κινείστε κανονικά και μπορείτε να αποφεύγετε θανατηφόρα εμπόδια που σε κανονικό χρόνο κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τέλος, η τέταρτη μάσκα ονομάζεται Ika-Ika, και αντιστρέφει την βαρύτητα. Έτσι, σε μερικά σημεία του παιχνιδιού θα βρεθείτε να περπατάτε στο ταβάνι και να πηδάτε προς τα κάτω.

Τα gems αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του Crash Bandicoot 4, όπου μπορείτε να πάρετε μέχρι έξι με την ολοκλήρωση κάθε level. Με αυτά, σας δίνεται πρόσβαση σε νέα skins του Crash και της Coco. Τα τρία πρώτα gems τα παίρνετε αναλόγως το ποσοστό wumpa fruits που συλλέξατε (το πρώτο 40%, το δεύτερο 60%, ενώ το τρίτο 80%). Για τα υπόλοιπα τρία, πρέπει να σπάσετε όλα τα κουτιά, να ολοκληρώσετε το level με το πολύ τρεις προσπάθειες και να βρείτε ένα καλά κρυμμένο gem αντίστοιχα.

crash bandicoot 4 2

Τα levels του main story δεν είναι τα μόνα που θα μπορέσετε να απολαύσετε. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε timelines τα οποία τα παίζετε με τους νέους playable χαρακτήρες Dingodile και Tawna. Εκτός των δύο, ένας νέος playable χαρακτήρας είναι και ο N. Cortex, καθένας από αυτούς με τα δικά του χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και κινήσεις. Από κάποια levels μπορείτε αν φτάσετε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να πεθάνετε, να πάρετε μία flashback tape, που ξεκλειδώνει αντίστοιχα ένα flashback level. Ολοκληρώνοντας αισίως ένα level, ξεκλειδώνετε άμεσα το n.verted mode. Εκεί παίζετε το ίδιο level αλλά ανάποδα, δηλαδή φέρνεται τούμπα οριζοντίως. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του όμως είναι η αλλαγή γραφικών που παρατηρείται στο περιβάλλον. Τα πάντα φαίνονται διαφορετικά από σκιές μέχρι χρώματα, χωρίς όμως να αλλάζει η δομή κάθε level.

Μερικές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες είναι η επιλογή να διαλέξετε πριν ξεκινήσετε το save σας ανάμεσα στο retro ή στο modern mode. Το retro έχει την νοοτροπία των ζωών, όπου όταν ξεμείνετε ξεκινάτε από την αρχή του level. Αντίθετα, το modern δεν έχει ζωές, κάθε φορά που χάνετε ξεκινάτε από το τελευταίο checkpoint. Μια καλή επιλογή για τους νέους παίκτες, αλλά και τους ανυπόμονους. Επίσης μία μικρή αλλά σημαντική αλλαγή είναι πως τα wumpa fruits και οι ζωές δεν χάνονται ούτε πετιούνται με ένα βιαστικό spin, αλλά έρχονται αμέσως πάνω σας. Γενικά, μία πολύ ωραία εμπειρία, με πολύ υψηλό δείκτη δυσκολίας. Η εμφάνισή του ίσως ξεγελάσει αρκετούς, αλλά το Crash Bandicoot 4: It’s About Time είναι μία μεγάλη πρόκληση από τα πρώτα κιόλας levels, ενώ όσο πλησιάζετε στο τέλος η δυσκολία εκτοξεύεται στα ύψη. Το συνολικό διάστημα που το main story αναμένεται να σας απασχολήσει κυμαίνεται στις 9 με 10 ώρες, ίσως περισσότερες για τους νέους παίκτες.

 

Το πιο πρόσφατο αλλά και καλύτερο Crash που θα βρείτε.

 

Παλιές καλές στιγμές
Όσοι επιθυμείτε να γευτείτε την multiplayer εμπειρία του Crash Bandicoot 4: It's About Time θα πρέπει να αρκεστείτε στο local μέχρι τέσσερις παίκτες. Δεν έχετε την δυνατότητα να παίξετε με κάποιον αν δεν βρίσκεται δίπλα σας. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο κατηγορίες, το Pass N. Play και το Bandicoot Battle. Στο πρώτο, παίζετε κανονικά το main story, με την διαφορά ότι σε κάθε θάνατο, σε κάθε checkpoint ή ακόμη και στα δύο ταυτόχρονα χάνετε και παίρνει σειρά ο επόμενος παίκτης. Το “μία ζωή ο καθένας” που όλοι λέγαμε κάποτε έγινε ένα mode. Το Bandicoot Battle χωρίζεται σε δύο modes και έχει ένα πιο ανταγωνιστικό πνεύμα. Στο checkpoint race ο κάθε παίκτης καλείτε να φτάνει από checkpoint σε checkpoint όσο γρηγορότερα γίνεται, ενώ ταυτόχρονα σπάει κουτιά που παγώνουν για λίγα δευτερόλεπτα το χρονόμετρο. Παρόμοια, στο crate combo πρέπει να σπάτε όσο πιο πολλά κουτιά μπορείτε, και με αυτό τον τρόπο να αυξάνεται το combo σας. Αρκετά ενδιαφέροντα modes, που ίσως κρατήσουν περισσότερο στην κονσόλα σας το παιχνίδι. Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται δεύτερο χειριστήριο, καθώς όλοι οι παίκτες θα μοιράζονται το ίδιο.

Τα πάντα όλα
Ανεπτυγμένο στην μηχανή γραφικών Unreal Engine 4, το Crash Bandicoot 4: It's About Time προσφέρει μία αρκετά καλή εμπειρία στον τομέα των γραφικών. Τα levels είναι εμφανώς βελτιωμένα από τα παλαιότερα games της σειράς, με πανέμορφα χρώματα και ατμόσφαιρα. Θα βρεθείτε να μαζεύετε wumpa fruits σε μέρη όπως πειρατικά πλοία, πόλεις του μέλλοντος, το Cortex Castle, και πολλά ακόμη. Είναι εντυπωσιακή η διάθεση που σας μεταδίδει το κάθε level, με μία πληθώρα εχθρών που μόνο στόχο έχουν να σας σταματήσουν. Δεν είναι αρκετά επικίνδυνοι, μιας και έχουν ένα συγκεκριμένο ρυθμό που επιτίθονται και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τέμπο, δεν θα σας αιφνιδιάσουν. Παραμένουν όμως πάντα ένας κίνδυνος που δεν πρέπει να παραλειφθεί. Η δυνατότητα να διαλέξετε skin για τον χαρακτήρα σας, είναι ένα ακόμα δείγμα της δουλειάς που έχει γίνει. Υπάρχουν skins για όλα τα γούστα, που σίγουρα δεν θα απογοητεύσουν κανέναν. Ξεχωρίζουν οι classic Crash και Coco, οι οποίοι είναι ακριβώς σχεδιασμένοι και ίδιοι με τις πρώτες κυκλοφορίες, στα πρώτα PlayStation. Ενώ το περιβάλλον είναι τόσο όμορφα φτιαγμένο, είναι αρκετά ενδιαφέρον τα γραφικά του χαρακτήρα σας να είναι δύο δεκαετίες πίσω.

crash bandicoot 4 3

Back to the future
Μερικές νέες προσθήκες εμφανίστηκαν στους voice actors. Πιο συγκεκριμένα, νέες φωνές απέκτησαν οι Crash, Coco, Tawna, N. Tropy. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες διατήρησαν τις φωνές που είχαν στην remake τριλογία του 2017. Οι καινούργιοι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο στους νέους τους ρόλους, όπως φυσικά και οι παλαιότεροι. Κατάφεραν να περάσουν με τις ερμηνείες τους το χιουμοριστικό κλίμα και την διάθεση που επικρατεί σε όλη την ιστορία. Αναφορικά με τους ήχους αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, δεν υπάρχουν διαφορές με τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Τα κουτιά TNT, τα spin, το σπάσιμο κουτιών, είναι ίδια και απαράλλαχτα. Επίσης νέα soundtrack απολύτως ταιριαστά στην νοοτροπία των Crash έκαναν την εμφάνισή τους, τα οποία θα σας συνοδέψουν σε όλο το ταξίδι που πρόκειται να ακολουθήσετε.

Τώρα μάλιστα
Είναι γνωστό πως ο Crash είχε πάρει τα τελευταία χρόνια έναν άλλο δρόμο, όχι τόσο σωστό και πετυχημένο. Το 2020 έμελλε να είναι η χρονιά που θα ακουστεί δυνατά ένα “επιτέλους” από τους λάτρεις της σειράς, αφού το αγαπημένο μας bandicoot επέστρεψε στις βάσεις του. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλειφθεί το γεγονός ότι στην εποχή των microtransactions, το Crash Bandicoot 4: It’s About Time θα μπορούσε κάλλιστα να χρεώνει τους παίκτες για περισσότερα skins και levels, παρ’ όλ’ αυτά μία τέτοια τακτική ευτυχώς αποφεύχθηκε. Μία κυκλοφορία που εκτός της χαράς που προσέφερε στους φανατικούς της σειράς, δίνει την ευκαιρία σε νεότερους παίκτες να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, αφού είναι προσαρμοσμένη στην σημερινή εποχή και πάνω απ’ όλα σέβεται το κοινό της. Βέβαια, η υψηλή δυσκολία του (τα τελευταία levels γίνονται σχεδόν αξεπέραστα) είναι αρκετά πιθανό να “χαλάσει” και να εκνευρίσει (δικαιολογημένα) ορισμένους παίκτες, αλλά παραμένει ένα 3D platform που πρέπει να του δοθεί μία ευκαιρία, και αυτό από την πλευρά του θα την δικαιολογήσει και με το παραπάνω.

 Θετικά:
- Καινούργιοι playable χαρακτήρες
- Μεγάλος πλήθος από levels
- Νέες μάσκες και abilities

Αρνητικά:
- Απροσδόκητα μεγάλα loading times
- Η αυξημένη δυσκολία ίσως απομακρύνει κάποιους παίκτες

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 6.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.1

Η επίσημη νέα έκδοση του αγαπημένου μας Crash είναι επιτέλους εδώ, όπως την περιμέναμε.

Μιχάλης Χριστοφέλης 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 TutuOfTutunia (Level 13) 07/10/2020 16:03
Θέλω πάρα πολύ να το παίξω το νέο Crash Bandicoot. Είναι από τα αγαπημένα μου παιχνίδια η σειρά Crash και ελπίζω σύντομα να το αποκτήσω, ώστε να μπορέσω επιτέλους να δω όλα όσα μας επιφυλάσσει αυτό το νέο παιχνίδι. Φαίνεται πάντως ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και πως θα μας συναρπάσει.
#2 apovag (Level 14) 08/10/2020 04:10
Το τερμάτισα ήδη.Αξιζει παιδια.Πωρωση!
#3 ashbringer0891 (Level 4) 08/10/2020 08:19
Ο Crash δεν μας απογοητεύει καθόλου και στο τέταρτο μέρος της σειράς .Το παιχνίδι είναι εξαιρετικό .Μπράβο στον Μιχάλη για το review.
Score 8.1
8.56 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Toys for Bob
Publisher: Activision
Διάθεση: IGE (210-2419600)
Players: 1 (2-4 multiplayer)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2/10/2020
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification