Battlestar Galactica Deadlock

Hot
REVIEWED ON PC  

Φονικά ρομπότ-ανθρωπότητα σημειώσατε Χ.

Φονικά ρομπότ-ανθρωπότητα σημειώσατε Χ.

Φονικά ρομπότ-ανθρωπότητα σημειώσατε Χ.

Η σειρά Battlestar Galactica που προβλήθηκε την δεκαετία του 1980 από την ελληνική τηλεόραση προσέθεσε άφθονη ομορφιά και χρώμα στην παιδική μας ηλικία. Η οργιάζουσα φαντασία μας ταξίδεψε στο διάστημα, πλάι πλάι με τον τελευταίο στόλο της ανθρωπότητας, στην έξοδο του προς την απαλλαγή από την απειλή των απάνθρωπων Cylons. Τα φανταστικά κοστούμια των ανθρωποκτόνων ρομπότ, οι απίθανες αστρομαχίες με τα πρωτοποριακά εφέ της εποχής και μια ομάδα χαρακτήρων με υποκριτικό ανάστημα, έγραψαν με χρυσά γράμματα την σειρά στο υποσυνείδητό μας.

Η αναβίωση της το 2003 ήταν εξαιρετική και αναθέρμανε το ενδιαφέρον μας για την πάλη της ανθρωπότητας με τους Cylons. Η gaming βιομηχανία επιχείρησε να αποτυπώσει τον αγώνα με σχετική επιτυχία, είμαστε όμως μαθημένοι να ζητούμε πάντα τα μέγιστα από τους φίλτατους developers. Το 2017 έγινε ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον του franchise στον χώρο μας με το Battlestar Galactica Deadlock, ένα Wargame προερχόμενο από την ειδική στο είδος Slitherine. Είναι ευτύχημα το ότι ήρθε η ώρα να το αναλύσουμε στην τρέχουσα χρονιά στην πιο ολοκληρωμένη του μορφή, με πολλά ενσωματωμένα DLC και τις σεζόν του να ρέπουν προς το άπειρο.

battlestar galactica deadlock 1

Άνθρωποι εναντίον ρομπότ, ο αιώνιος πόλεμος
Ο πρώτος πόλεμος με τους Cylons υπήρξε ένα αιματηρό μπρα-ντε-φέρ που διήρκεσε 12 χρόνια λυσσαλέων συγκρούσεων στο έδαφος, στον αέρα και στο διάστημα. Στο Battlestar Galactica Deadlock μας ενδιαφέρει αποκλειστικά το διάστημα, όσο και αν θα γουστάραμε αφάνταστα ένα μοντέλο gameplay με real-time μάχες στο έδαφος στα πρότυπα του Star Wars: Empire At War. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης με τα επαναστατημένα ρομπότ και μας έχει ανατεθεί η διοίκηση του αποικιακού στόλου που τα αντιμάχεται. Διαθέτουμε μεγάλη επιχειρησιακή ελευθερία αφού σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε όποιο αστρόπλοιο θέλουμε. Επίσης, στήνουμε νέους στόλους για να περιπολούν τις 12 αποικίες μας και επιλέγουμε ελεύθερα τους στόχους και την διεκπεραίωση των μαχών.

Το single player campaign είναι χωρισμένο σε τέσσερις εκστρατείες που καταγράφουν διαφορετικά χρονικά σημεία της τιτάνιας σύγκρουσης. Το Deadlock μαζί με τα missions του Broken Alliance είναι η αρχή του πολέμου, όπου η ανάγκη αναχαίτισης των ολοένα και πιο δραστήριων ρομπότ συγκρούεται με πολιτικές ίντριγκες που απειλούν την ενότητα της συμμαχίας των 12 αποικιών. Στο Sin & Sacrifice βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την Lachesis, στρατηγό των Cylons. Μια νέα εποχή θυσιών και ηρωικών μαχών μας ξημερώνει. Στο Resurrection είναι ώρα να καθίσουμε στην καρέκλα του διοικητή του Galactica και να ξεπλύνουμε την ντροπή από τις ήττες του παρελθόντος, συντρίβοντας αβέρτα Cylons. Το Ghost Fleet Offensive δείχνει να μας οδηγεί κοντά στην νικηφόρα έκβαση του πολέμου, όμως τα φαινόμενα απατούν.

Το Operation Anabasis είναι ένα mode αποσπασμένο από τα single player campaigns αλλά απαραίτητο για την κατανόηση του δεύτερου εξ’ αυτών, του Sin & Sacrifice. Το όνομα του mode διαλαλεί την συγγένεια του με το ιστορικό αριστούργημα Κύρου Ανάβασις που έγραψε ο Ξενοφώντας το 370 π.χ. Η δομή του είναι η αναμενόμενη. Αναλαμβάνουμε την διοίκηση ενός στόλου που συνθέτουμε εκ του μηδενός και υποχρεωνόμαστε να επιβιώσουμε για δέκα διαστημικά “άλματα” τα οποία μας χωρίζουν από την Caprica και την ασφάλεια των 12 αποικιών. Οι εχθροί που συναντούμε και η δομή των battlefields ακολουθούν την τακτική των Roguelikes, συνεπώς ποτέ δεν θα αντιμετωπίσουμε τους ίδιους κινδύνους στις προσπάθειές μας. Η περιορισμένη τροφοδοσία του στόλου επιβάλλει τεράστια οικονομία δυνάμεων, προσοχή στο να μην μείνει κάποιο αστρόπλοιο πίσω και σωτηρία των διάσπαρτων transports που συναντούμε. Είναι ένα mode που απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους έχουν μάθει καλά το gameplay και είναι ικανό να μας χαρίσει αρκετές ευχάριστες ώρες.

Το campaign βιώνεται μέσα από τα μάτια της ανθρώπινης φυλής και βρίσκεται σε αδιάκοπη εξέλιξη, χωρισμένο σε σεζόν σαν τηλεοπτική σειρά και απανωτά DLC που συνεχίζουν ασταμάτητα την ιστορία. Σε καμία από τις προσθήκες περιεχομένου έως σήμερα δεν έχουμε αναλάβει την διοίκηση των Cylons, γεγονός που ελπίζουμε να διορθωθεί στο μέλλον. Εντούτοις, τους ελέγχουμε όποτε θέλουμε στο multiplayer και στο skirmish για να πάρουμε μια πρώτη γεύση του τι σημαίνει να διοικούμε μια ρομποτική λεγεώνα, την πιο καταστροφική δύναμη στο σύμπαν του Battlestar Galactica.

battlestar galactica deadlock 2

Κάνε πίσω Star Wars, σε φάγαμε
Τα γραφικά του Battlestar Galactica Deadlock έχουν μεταφράσει με απολαυστικό τρόπο την επικότητα των αστρομαχιών από τις οποίες βρίθει το franchise. Διαθέτουμε τρισδιάστατη απεικόνιση του διαστημικού πεδίου μάχης και η οπτική μας γωνία περιστρέφεται όπως και όποτε το επιθυμούμε σαν κάμερα έμπειρου κινηματογραφιστή. Η σταθερότητα των frames εξασφαλίζεται από τον περιορισμένο αριθμό διαστημοπλοίων που συμμετάσχουν στην μάχη, ο οποίος δεν αποστερεί στο ελάχιστο τον παράγοντα δέος από την αστρομαχία. Η θέα των vipers όταν χιμούν σαν αρπακτικά στον στόχο τους, η βροχή από λέιζερ που τον μετατρέπει σε διαστημικό συντρίμμι, οι ομοβροντίες των capital ships και οι ανατινάξεις τους που φωτίζουν στο σκοτάδι του διαστήματος, μας μένουν αξέχαστες.

Διαπιστώσαμε μόνο ένα πρόβλημα στον οπτικό τομέα. Για να κινήσουμε ένα αστροσκάφος, σέρνουμε το είδωλό του στο μέρος που θέλουμε, είδωλο το οποίο συνδέεται με το διαστημόπλοιο με μια “κλωστή” σαν να πρόκειται για την αστρική προβολή του. Σε ελάχιστες ευτυχώς περιπτώσεις, το είδωλο χώθηκε στον διαστημικό μας σταθμό και δεν μπορούσαμε να το μετακινήσουμε με τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν η σύγκρουση του αστροσκάφους με τον σταθμό, η συντριβή του και το αναπόφευκτο load.

battlestar galactica deadlock 3

Η πληγή που μας δημιούργησε το κάκιστο είδωλο επουλώθηκε αυτόματα μόλις παρακολουθήσαμε τα replays των μαχών, μια αμιγώς κινηματογραφική παρουσίαση τους που συναγωνίζεται ευθέως τις τηλεοπτικές σειρές Battlestar Galactica. Τοποθετούμε την κάμερα πίσω από τα vipers και αισθανόμαστε δεμένοι σε αεροπλάνο που πετά με υπερηχητική ταχύτητα. Βλέπουμε τεράστια αστρόπλοια να εξαπολύουν τις βολές τους από απόσταση αναπνοής. Στην ουσία απολαμβάνουμε σε όλο του το μεγαλείο τον ρυθμό της μάχης χωρίς τις διακοπές. Το τμήμα του ήχου και ο ταλαντούχος Ash Gibson Grieg που επιμελείται το soundtrack έκαναν ότι ήταν δυνατό για να μεταφέρουν την πολεμική αισθητική του Battlestar Galactica στο game. Βροχή από κρουστά και ρεαλιστικά ηχητικά εφέ βρίσκουν τον δρόμο προς τους ακουστικούς μας πόρους και τους διεγείρουν στο έπακρο.

Σκεφτήκαμε να προσηλωθούμε στο normal επίπεδο δυσκολίας αφού το game μας πληροφορεί ότι είναι το καταλληλότερο για την απόλαυση του. Ξεγελαστήκαμε από τις αρχικές μας νίκες και νιώσαμε ότι οι Cylons αποκλείεται να μας προσφέρουν κάποια πρόκληση που να συναγωνίζεται τα skills μας. Την ώρα που η εμπειρία άρχισε να υποβαθμίζεται λόγω ευκολίας, εισήλθαμε με απόλυτη σιγουριά σε μια βασική αποστολή του σεναρίου. Μια μεγάλη έκπληξη μας περίμενε η οποία απέδειξε περίτρανα την συνεχή εξέλιξη των Cylons και την συνεχή ανάδραση προς τις κινήσεις μας. Νέα capital ships εμφανίστηκαν από το πουθενά, αρκετά ισχυρά για να πλήξουν άγρια τον έμπειρο στόλο μας με όλα τα καταδιωκτικά και τον παρασημοφορημένο διοικητή του. Η πρώτη ήττα ακολουθήθηκε από δεύτερη και τρίτη, αναγκάζοντάς μας να επανασχεδιάσουμε την στρατηγική μας, να αξιοποιήσουμε πυρομαχικά με τα οποία δεν είχαμε ασχοληθεί μέχρι τότε, να ελέγξουμε απόλυτα όλες τις παραμέτρους των στόλων μας. Η αντιπαραβολή των Cylons με εμάς οδήγησε στην βελτίωση των skills μας και στην κατακόρυφη αύξηση της ευχαρίστησης που αντλήσαμε από τα επόμενα missions.

battlestar galactica deadlock 4

Ασκήσεις επί χάρτου και θριαμβευτικές νίκες
Οι χάρτες που αποκαλούμε πεδία των μαχών γιατί εκεί διεξάγεται όλη η δράση δεν παρουσιάζουν καμία ποικιλία, πασχίζουν όμως να αποτυπώσουν την φυσική ομορφιά του διαστήματος. Δύο χαρακτηριστικά τους επηρεάζουν συχνά τις συγκρούσεις και πρέπει να τα “διαβάζουμε” για να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας. Τα νεφελώματα εξουδετερώνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι αστεροειδείς αποτελούν φυσικά εμπόδια για τις ρουκέτες και στα διαστημόπλοια. Αμφότερα πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται για να στήσουμε παγίδες στον εχθρό. Ο επιχειρησιακός χάρτης είναι σαν ένα high tech επιτραπέζιο στολισμένο με αστέρια, πλανήτες και τα εικονίδια των στόλων που κινούνται σε όλη την επικράτειά του. Η πλοήγηση είναι πανεύκολη και διευκολύνει σημαντικά τις στρατηγικές μας αποφάσεις. Το άγγιγμα του κέρσορα πάνω σε ένα στόλο των Cylons μας πληροφορεί άμεσα για την δυναμικότητά του ώστε να μην εξαπολύσουμε εναντίον του δικό μας στόλο με ασθενική δύναμη πυρός.

Τα λάβαρα των δωδεκα πλανητών της συμμαχίας είναι μια μόνιμη υπενθύμιση των σχέσεών τους μαζί μας. Αν μας βλέπουν ευνοϊκά, δηλαδή είναι ικανοποιημένοι από την προστασία που τους παρέχουμε ενάντια στην ρομποτική απειλή των Cylons, τότε προσφέρουν και περισσότερα χρήματα, δηλαδή Tylium. Αν επιτρέπουμε στις “φρυγανιέρες” να σουλατσάρουν ελεύθερα σε τροχιά γύρω από τους συμμαχικούς πλανήτες, οι κάτοικοι “θα τα πάρουν στο κρανίο” και θα εγκαταλείψουν την συμμαχία, μειώνοντας αυτόματα τα εισοδήματά μας. Τα εικονίδια των αποστολών μας προτρέπουν να ασχοληθούμε μαζί τους για να προχωρήσουμε το βασικό σενάριο. Αν τα objectives παρέχουν μπόλικους πόρους και blueprints τότε τις επιλέγουμε το γρηγορότερο. Οι περισσότερες αποστολές έχουν ένα βασικό σκοπό, την εξόντωση του στόλου των Cylons που θα τολμήσει να ξεπροβάλλει μπροστά μας. Κάποιες φορές υπερασπιζόμαστε μεταγωγικά που απειλούνται με αφανισμό, καθαρίζουμε ναρκοπέδια του διαστήματος ή εξερευνούμε διαστημικά ναυάγια που κρύβουν σκοτεινά μυστικά. Ότι και αν κάνουμε, η ουσία είναι πάντοτε η συντριβή του εχθρικού στόλου με όλα τα μέσα.

battlestar galactica deadlock 5

Νιώθουμε ότι οι κινήσεις μας πάνω στον χάρτη έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα και εναρμονίζονται απόλυτα με μια γνώριμη φράση του Apollo Adama από το lore του franchise. Ο Apollo είχε παρατηρήσει ότι, ακόμα και με την πλήρη υποστήριξη των δώδεκα αποικιών του Kobol, ο αποικιακός στόλος είχε κατορθώσει να έρθει ισόπαλος με τους Cylons στον πρώτο μεταξύ τους πόλεμο. Μετακινώντας τα πιόνια μας στον χάρτη, μοιράζοντας διαταγές και διεξάγοντας μάχες, βιώνουμε την αλήθεια των λόγων του. Στόλοι των Cylons ξεπηδούν σαν εστίες φωτιάς από το ένα πλανητικό σύμπλεγμα στο άλλο, απειλώντας τις αποικίες μας με διάλυση. Ο αρχικός στόλος που διοικούμε με τον Δαίδαλο σαν ναυαρχίδα του, οδηγείται στις “εστίες μόλυνσης” και τις καθαρίζει με απανωτές νίκες στις μάχες που διεξάγουμε.

Το όνειρο μιας ανίκητης διαστημικής αρμάδας υπαγορεύει όλες τις αποφάσεις μας στο παιχνίδι.

Οι turns περνούν και οι εχθρικοί στόλοι δείχνουν να πληθαίνουν αντί να μειώνονται από τις διαδοχικές ήττες τους, οδηγώντας σε “έμφραγμα” τα τέσσερα πλανητικά συστήματα και την συμμαχία στα πρόθυρα της διάλυσης. Απαντούμε αγοράζοντας σχεδιαγράμματα ισχυρότερων διαστημόπλοιων και οπλικών συστημάτων. Η ανανέωση του στόλου μας με τα φρέσκα θαύματα της πολεμικής βιομηχανίας είναι μια συναρπαστική διαδικασία η οποία μας σπρώχνει να χτυπούμε missions που “ξεκλειδώνουν” χρήσιμα σχεδιαγράμματα. Παράλληλα με την ενίσχυση του βασικού στόλου, κατασκευάζουμε και νέες αρμάδες, τοποθετώντας τους κατάλληλους διοικητές για να τις διαχειριστούν.

battlestar galactica deadlock 6

Η ανάγκη ενός καλού ηγέτη
Οι διοικητές αποτελούν τους πολυτιμότερους πόρους μας μετά τα δυνατότερα αστρόπλοια που μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία. Ανεβαίνουν επίπεδα κατόπιν κάθε επιτυχημένης μάχης και αποκτούν δυνατά skills με τα οποία δυναμώνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των στόλων τους. Τα σημαντικότερα για εμάς είναι εκείνα που αυξάνουν τα fleet points, την ισχύ που διαθέτει ένας στόλος. Ο περιορισμός μιας αρμάδας σε επτά αστρόπλοια μας κάθεται στον λαιμό σαν... ψαροκόκκαλο. Θέλουμε να διοικήσουμε ένα στόλο ανάλογο αυτού που έσερνε το Galactica πίσω από την πρύμνη του όμως δεν το μπορούμε. Με μέγιστο αριθμό τα 8000 fleet points, το game μας υποχρεώνει να σκορπίσουμε τις δυνάμεις μας σε πολλούς στόλους αντί να συγκεντρώσουμε μια γιγαντιαία αρμάδα που θα κερδίσει μόνη της τον πόλεμο.

Η επιλογή των κατάλληλων πλοίων ενισχύεται από την στρατηγική τοποθέτηση των διοικητών στις ναυαρχίδες τους. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα στόλο εξειδικευμένο στην επιβίβαση πεζοναυτών στα εχθρικά σκάφη; Τοποθετούμε έναν διοικητή που ενισχύει τα… ρεσάλτα. Αντίστοιχα, ένας διοικητής που ενισχύει την ναυαρχίδα με την παρουσία του, προορίζεται για ένα στόλο με Battlestars. Η στατιστική πώρωση μας περιμένει στην επιλογή intelligence, ένα τμήμα του μενού με πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Εκεί μελετούμε την προσφορά των αποικιών στο συμμαχικό ταμείο και κάνουμε τα κουμάντα μας. Μαθαίνουμε την πορεία των στόλων των Cylons και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο χτύπημα τους. Προτιμούμε να αναλαμβάνουμε όλες τις αστρομαχίες προσωπικά και να νιώθουμε την μεγάλη ευχαρίστηση που προσφέρει η καταστροφή των διαβολικών ρομπότ από τις δυνάμεις μας.

battlestar galactica deadlock 7

Το πλήθος των εχθρών μας αναγκάζει να στέλνουμε και τους βοηθητικούς στόλους για να τους αναλάβουν, επιλέγοντας το auto-resolve. Πριν εκτελεστεί η αυτόματη διεξαγωγή της μάχης, γνωρίζουμε τις πιθανότητες επιτυχίας και τις πιθανές απώλειες. Εδώ μπαίνει σε εφαρμογή το save-load τρικ που αγαπούμε σε πολλά turn-based αριστουργήματα. Αν το πρώτο auto-resolve καταλήξει σε απώλεια σκαφών, δεν την αποδεχόμαστε, κάνουμε load την προηγούμενη θέση μας και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία έως ότου ο στόλος μας θριαμβεύσει στην αστρομαχία ανέγγιχτος. Οι Cylons είναι ύπουλοι και προδοτικοί σαν τον συνεργάτη τους Baltar που γνωρίζουμε τόσο καλά από τον ρόλο του Ιούδα στο franchise. Στόλοι τους υλοποιούνται απροειδοποίητα στους πλανήτες που έχουν αράξει οι στόλοι μας και μας υποχρεώνουν να τους πολεμήσουμε. Υπάρχει ευτυχώς και το ενδεχόμενο του emergency jump, ενός αιφνιδιαστικού άλματος σε άλλο πλανήτη για να αποφύγουμε την σύγκρουση αλλά μας κοστίζει σε Tylium.

Το χρήμα στον κόσμο του Battlestar Galactica Deadlock έρχεται σε δύο μορφές, τα Tylium και Requisition. Τα δύο αυτά “νομίσματα” αντλούνται από όλες τις αποστολές του campaign και την διατήρηση της συμμαχίας μεταξύ των αποικιών. Τις έχουμε ανάγκη όσο και τον αέρα που αναπνέουν τα στρατεύματά μας στα διαστημόπλοια γιατί, δίχως αυτές, εμφανίζεται μια τεράστια αλυσίδα από “δεν” στην διεξαγωγή του πολέμου με τους Cylons. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε αστρόπλοια, να αποκτήσουμε νέα οπλικά συστήματα, δεν μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμε από το ένα σύστημα στο άλλο χωρίς τους δύο πολύτιμους πόρους μας. Η σωστή διαχείρισή τους πραγματοποιείται μετά από υπομονετική εκμάθηση του εξοπλισμού ώστε να μην τα χαραμίζουμε σε πράγματα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

battlestar galactica deadlock 8

Ένας κόσμος απώλειας και δόξας
Ο πόλεμος με τους Cylons κερδίζεται στο πεδίο της μάχης η οποία εκτελείται σε γύρους και είναι χωρισμένη σε δύο διακριτά στάδια που επαναλαμβάνονται μέχρι την ολοκλήρωσή της. Το πρώτο είναι το στάδιο του σχεδιασμού. Η χωρική μας ευφυΐα δοκιμάζεται σκληρά καθώς υπολογίζουμε τις τροχιές του στόλου μας και των εχθρικών σκαφών. Αλλάζουμε αδιάκοπα την τοποθέτησή τους στον χώρο, χαμηλώνοντας ή υψώνοντας τα διαστημόπλοια ώστε να σημαδεύουν το τμήμα των εχθρικών αστρόπλοιων που θέλουμε να λιανίσουμε.

Νιώθουμε κυριολεκτικά ότι διεξάγουμε μια ναυμαχία στο διάστημα. Αρκετά μεγάλα αστρόπλοια εξαπολύουν τις ομοβροντίες τους από τις πλευρικές πυροβολαρχίες, συνεπώς πρέπει να τα έχουμε στρέψει σωστά προς τον εχθρό για να τον λούσουν με τα πυρά τους. Τα μικρότερα διαστημόπλοια μοιράζουν τον θάνατο από την πλώρη τους και τα οδηγούμε ευθεία πάνω στον στόχο μας, σαν να βρίσκονται σε τροχιά εμβολισμού. Τα battlestars ρίχνουν προς πάσα κατεύθυνση καθιστώντας τα εξαιρετικά ευέλικτα σαν δύναμη πυρός. Όλα τα capital ships λειτουργούν σαν αεροπλανοφόρα, κουβαλώντας στα υπόστεγα τους ένα με δύο σμήνη από vipers. Τα καταδιωκτικά μας είναι τρομερά αποτελεσματικά ενάντια σε μικρότερα αστρόπλοια και δεν είναι λίγες οι φορές που 7-8 σμήνη μετέτρεψαν ένα capital ship των Cylons σε παλιοσίδερα.

Τα πυρομαχικά των διαστημόπλοιων είναι περιορισμένα εντός της μάχης και τα χρησιμοποιούμε πάντα την κατάλληλη στιγμή. Οι τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι δεν το έχουν σε τίποτα να προσγειωθούν πάνω στα δικά μας μαχητικά αν τα έχουμε τοποθετήσει δίπλα δίπλα. Αλλάζουμε το υψόμετρο τους, τα ρίχνουμε στον κοντινότερο ή στον πιο επικίνδυνο στόχο, εκτοξεύουμε αντίμετρα για τους εχθρικούς πυραύλους. Οι ανταλλαγές κανονιοβολισμών πλήττουν τα τμήματα που απαρτίζουν τα αστρόπλοια και μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε νέους μπελάδες. Θα αποσύρουμε ένα αστρόπλοιο από την επίθεση διατάζοντας το να επισκευάσει τα χτυπημένα υποσυστήματά του ή θα συνεχίσουμε απτόητοι, ρισκάροντας να το δούμε σμπαράλια λίγα λεπτά αργότερα;

Σύντομα διαπιστώνουμε την διαφορά της ανθρώπινης ευφυίας μας από τις “τοστιέρες” που κουμαντάρει το A.I. Οι εχθροί δεν επιτίθενται ποτέ σε σχηματισμό αλλά ακολουθούν το δόγμα της ολοκληρωτικής επίθεσης. Κάθε αστρόπλοιο τους επιλέγει ένα στόχο και του επιτίθεται μέχρι τέλους. Πιστεύουμε ότι η επιθετική τακτική του A.I. συμφωνεί με τις μαζικές εισβολές των Cylons που θυμόμαστε από τις σειρές, την τάση τους να καταβάλλουν τους εχθρούς με την δύναμη του αριθμού και όχι του στρατηγικού σχεδιασμού των αστρομαχιών. Εκμεταλλευόμαστε το μίσος τους για τους ανθρώπους, τσακίζοντας στοχευμένα τις δυνάμεις τους μέχρι να μην μείνει... κολυμπηθρόξυλο . Το δεύτερο στάδιο της μάχης είναι η εκτέλεση των οδηγιών την οποία παρακολουθούμε με τρομερό ενδιαφέρον. Βλέποντας τα σχέδια μας να πιάνουν τόπο γεμίζουμε ικανοποίηση και νιώθουμε ότι έχουμε πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ταυτόχρονα, απολαμβάνουμε αφάνταστα τα οπτικά εφέ της αστρομαχίας και χοροπηδάμε από χαρά όταν ένα εχθρικό σκάφος γίνεται κομμάτια μπροστά στα μάτια μας.

Στο multiplayer mode τα στοιχήματα αλλάζουν. Έχουμε πλέον δικαιοδοσία και στους στόλους των Cylons οπότε είναι στο χέρι μας αν θα διαλύσουμε και πάλι τις αρμάδες τους ή αν θα τις χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε ένα μάθημα στον αποικιακό στόλο. Ακόμα καλύτερα θα νιώσουμε αν επιλέξουμε έναν φίλο μας για συγκυβερνήτη της αρμάδας και δώσουμε μαζί την μάχη στο εξαιρετικό Co-Op του game. Η αντιπαλότητα με έναν γνωστό ή άγνωστο βρίσκεται επίσης στο τραπέζι. Ο ρυθμός μιας παρτίδας στην οποία συγκρούονται δύο users με βαθιά γνώση των game mechanics και προηγμένες τακτικές, είναι ένα θαυμάσιο θέαμα. Την όμορφη εικόνα χαλάνε δυστυχώς η έντονη απουσία online συμπολεμιστών και αντιπάλων που μας δείχνει ότι οι περισσότεροι κάτοχοι του έπους το απολαμβάνουν σε single player mode.

battlestar galactica deadlock 9

Είμαστε επίτιμα μέλη της οικογένειας Adama
Το πάντρεμα δύο αγαπημένων ονομάτων, Slitherine και Battlestar Galactica, μας τράβηξε σαν μαγνήτης προς το Battlestar Galactica Deadlock και δεν μετανιώσαμε καθόλου για την άνευ όρων παράδοση στην απότομη έλξη του. Ένα σωρό αναγνωρίσιμα σύμβολα του Battlestar Galactica σύμπαντος, από γνώριμα ονόματα (εσένα κοιτάζουμε ναύαρχε Cain) μέχρι σχεδιαγράμματα αστρόπλοιων και θρυλικοί πλανήτες, παρελαύνουν από την οθόνη και μας γεμίζουν ενθουσιασμό. Η μάχη είναι συναρπαστική, τα battle mechanics περίπλοκα και λειτουργικά, οι στρατηγικές επιλογές συνοδεύονται από ορατές συνέπειες.

Ο λόγος που το αγαπήσαμε περισσότερο είναι ο εθισμός που εισπράττουμε από το gameplay loop. Οκ, οι μάχες είναι επαναλαμβανόμενες και, πολλές φορές, επιβαλλόμενες από την εμφάνιση των θρασύτατων Cylons που ξεπηδούν από το πουθενά. Εν τούτοις, η διαχείριση πόρων στον χάρτη, η ενδυνάμωση των στόλων μας και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μας καθηλώνουν ολοκληρωτικά. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο, να καθαρίσουμε τον χάρτη από τα εικονίδια των Cylons, να ανοίξουμε όλες τις τεχνολογίες, να παίξουμε ένα γύρο ακόμα.

Θετικά:
- Άφθονες στρατηγικές αποφάσεις
- Δυναμικό και εύχρηστο σύστημα μάχης
- Πιστή απεικόνιση της λαογραφίας του Battlestar Galactica
- Πολυπληθή missions και περιεχόμενο που ανανεώνεται αδιάκοπα
- Συναρπαστικό σενάριο
- Πωρωτικό μοντέλο αναβάθμισης σκαφών και διοικητών
- Replays κινηματογραφικού επιπέδου
- Εθιστικό gameplay loop

Αρνητικά:
- Μικροπροβλήματα με την πλοήγηση των σκαφών
- Υποχρεωτικό grinding
- Ομοιομορφία των missions
- Μικρός αριθμός χαρτών
- Αραιή συμμετοχή στο multiplayer
- Δεν υπάρχει single player campaign για τους Cylons
- Περιορισμός αστρόπλοιων ανά στόλο
- Έπρεπε να περιλαμβάνονται όλα τα DLC στην τιμή των 40 ευρώ

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.6

Καλωσορίζουμε το Battlestar Galactica στην πιο εθιστική μορφή του έως σήμερα.

Γιάννης Μοσχονάς

 

NEWS   VIEW ALL

Battlestar Galactica Deadlock

Το νεότερο μέρος της σειράς Battlestar Galactica είναι στα σκαριά. Το Battlestar Galactica Deadlock είναι ένα 3D Strategy που βασίζεται στον πρώτο Cylon War. Στο νέο Strategy θα προσπαθήσετε να σχεδιά...
Posted (17 May 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.6
7.1 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Strategy
Developer: Black Lab Games
Publisher: Slitherine Ltd.
Διάθεση: Slitherine Ltd.
Players: 1-2
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo E4400 2.0GHz ή AMD Athlon II X2 280, Κάρτα γραφικών 1GB NVIDIA Geforce 460 ή ATI Radeon HD 5770, Χώρος στο σκληρό δίσκο 6GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/ 8.1/10 64μπιτα
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 31/8/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
2
Marvel Snap   (8.3)
3
Immortality   (8.2)
4
Dead Space (2023)   (8.2)
5
Returnal (PC)   (8.2)
6
Hogwarts Legacy   (8.2)
9

Top Reviews (by user score)

1
3
Marvel Snap   (8.38)
5
Immortality   (8.25)
6
Hogwarts Legacy   (8.14)
8
Bayonetta 3   (8)
9
10

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification