Patapon 2 Remastered

Hot
REVIEWED ON PS4  

Βαδίστε προς τη γη της επαγγελίας με οδηγό τη μουσική.

Βαδίστε προς τη γη της επαγγελίας με οδηγό τη μουσική.

Βαδίστε προς τη γη της επαγγελίας με οδηγό τη μουσική.

Το PlayStation Portable (PSP), μέλος της έβδομης γενιάς κονσολών, αποτέλεσε την απάντηση της Sony προς την Nintendo και το DS. Κυκλοφόρησε στην Ευρωπαϊκή αγορά στις 1 Σεπτεμβρίου του 2005 και οι δυνατότητες του το κατέταξαν αμέσως στην κορυφή των φορητών συστημάτων. Με εξελιγμένα, για την εποχή γραφικά και δυνατότητες συνδέσεως με PS2, PS3, Microsoft Windows, Apple Macintosh, άλλα PSP και το internet, έγινε αποδεκτό με διθυράμβους από την gaming κοινότητα και τους κριτικούς. Στην δεκάχρονη πορεία του κατάφερε να πουλήσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια μονάδες και η Sony κυκλοφόρησε διάφορα μοντέλα πριν την κυκλοφορία του διαδόχου του το 2012, PlayStation Vita.

Ένας από τους σημαντικότερους τίτλους του PSP ήταν το Patapon , ένα Rhythm game με στοιχεία god game που κυκλοφόρησε από τη Sony το 2008. Ο exclusive PSP τίτλος είχε τέτοια απήχηση από τον κόσμο, που μόλις ένα χρόνο αργότερα δόθηκε στην αγορά το sequel του. Η Pyramid διατήρησε όλα εκείνα τα στοιχεία που το έκαναν επιτυχημένο προσθέτοντας αρκετά έξτρα στοιχεία και βελτιώσεις από τον αρχικό τίτλο. Η πορεία του game ήταν τέτοια, που εξώθησε τη Sony να αναδημιουργήσει το original Patapon σε remastered έκδοση για το PS4 και κατά συνέπεια να ακολουθήσει αργότερα και το sequel. Η τάση των εταιριών με τις remastered εκδόσεις παλαιών games προφανώς οφείλεται στην ύπαρξη μίας μεγάλης μερίδας νοσταλγών των retro επιτυχιών του παρελθόντος. Και η Sony δεν θέλει να χάσει το μερίδιο που της αναλογεί.

patapon 2 remastered 1 review

Η δημιουργία της Pyramid καταφέρνει να παντρέψει τη μουσική με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Συνδυάζοντας καρτουνίστικες μινιατούρες και ένα, ομολογουμένως πιασάρικο ρυθμό, απευθύνεται τόσο σε νεανικό όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας κοινό.

Βοήθεια μας
Ως σύγχρονος Μωυσής έχετε επωμιστεί το τεράστιο βάρος να οδηγήσετε το λαό σας στη γη της επαγγελίας, που σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται Earthend (το λες και το τέλος του κόσμου). Όντας ελεήμων και δίκαιη θεϊκή οντότητα φορτώσατε το λαό σας σε μία κιβωτό και σαλπάρατε σε άγνωστα νερά προς την σωτηρία. Το ταξίδι προβλέπεται μακρύ και περιπετειώδες και οι θεοί της θάλασσας δεν πρόκειται να το κάνουν ευκολότερο. Μέσα από τρομερές καταιγίδες και κάτω από τον καυτό ήλιο οι υπήκοοι σας δεν το βάζουν κάτω. Από τα βάθη της αβύσσου αναδύεται ένα θαλάσσιο τέρας (μοιάζει ανησυχητικά με το kraken) και διαλύει συθέμελα το ξύλινο σκαρί σας. Δαρμένοι από τα μανιασμένα κύματα και εμφανώς καταπονημένοι από τη μάχη ξεβράζεστε σε μία άγνωστη παραλία που όλως περιέργως τυχαίνει να είναι η αρχαία Patapolis, η οποία στέκεται μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο προς την Earthend. Όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να την καταλάβετε και να οδηγήσετε το λαό σας στον τελικό προορισμό του. Συνεχίζοντας τις αναφορές από την Παλαιά Διαθήκη, θα κληθείτε τελικά να υπογράψετε τον όρκο των Patapons , όπου ως Great Leader δεσμεύεστε να τους οδηγήσετε στην Earthend.

Ω! Great Leader, δώσε το ρυθμό
Το Patapon 2 Remastered ξεκινάει μετά τον όρκο σας όπου θα κληθείτε να ονομάσετε την θεότητα σας. Σε αυτό το σημείο συνεχίζονται τα έντονα θρησκευτικά στοιχεία του game καθώς η προεπιλογή για το όνομα είναι kami, που στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σημαίνει θεότητα ή πνεύμα και είναι η βάση της θρησκείας τους, του Σιντοϊσμού. Από εκεί εξάλλου προέρχεται και η έκφραση kamikaze, που σημαίνει Θείος Άνεμος και χρησιμοποιήθηκε ως ορισμός για τον ηρωισμό των πιλότων της Ιαπωνικής αεροπορίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχοντας φτάσει σε απελπιστική κατάσταση, εκτελούσαν αποστολές αυτοκτονίας ρίχνοντας τα αεροσκάφη τους σε εχθρικούς στόχους.

Αφού ονομάσετε την αυτού εξοχότητα σας, θα μεταφερθείτε στον όχι και τόσο πρόχειρο καταυλισμό που έστησαν οι υπήκοοι σας στην Patapolis και θα γνωρίσετε την Αρχιέρεια σας, Meden. Οι Patapons είναι θεοσεβούμενος λαός και το αποδεικνύουν έμπρακτα, αφού το πρώτο μέλημα τους είναι να στήσουν έναν οβελίσκο – μνημείο για να σας λατρεύουν. Αυτό θα είναι και το σημείο εξορμήσεως για τις εκάστοτε αποστολές σας. Μετά από κάθε αποστολή, η Meden δε ξεχνάει να υπενθυμίζει στους ακολούθους σας το μεγαλείο σας και την ανυπέρβλητη δύναμη που πηγάζει από την θεϊκή σας ύπαρξη. Σε αυτό το σημείο, θα καταλάβετε πως οι Patapons θα δώσουν και τη ζωή τους για τον Great Leader, δηλαδή εσάς.

patapon 2 remastered 1 review

Νιώστε τον ήχο των τυμπάνων
Όσοι είχατε παίξει το Patapon 2 στο PSP θα νιώσετε αμέσως οικεία με το Patapon 2 Remastered. Ο χειρισμός είναι πανομοιότυπος με τον αρχικό τίτλο και οι συνδυασμοί των πλήκτρων στο DualShock 4 δε θα σας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Καλείστε να εκτελέσετε διάφορες αποστολές μέσω εντολών που θα δίνετε από το χειριστήριο σας με διαφόρους συνδυασμούς των κουμπιών. Κάθε συνδυασμός αποτελεί ένα μουσικό σκοπό που αντιστοιχεί σε διάφορες εντολές όπως βηματισμό, επίθεση και άμυνα. Το square για παράδειγμα αντιστοιχεί στον τόνο pata και δίνει εντολή για βηματισμό. Οπότε για να προωθήσετε το στρατό σας θα πρέπει να πατήσετε square, square, square, circle (pata, pata, pata, pon), που είναι και ο ρυθμός για να προχωρήσετε στο level. Όλοι οι ρυθμοί είναι εύκολοι να τους αποστηθίσετε αλλά η δυσκολία του game έγκειται στο να τους διατηρήσετε και να συγχρονιστείτε με αυτούς.

patapon 2 remastered 3 review

Εκτελέστε τις αποστολές σας σε ένα 2D side-scrolling game όπου θα χρειαστεί να οδηγήσετε το στρατό σας στο τέρμα κάθε level. Διατηρήστε το ρυθμό και ξεπεράστε τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν. Οχυρά, εχθροί, άγρια ζώα και τεράστιοι bosses, θα προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέρμα στην προσπάθεια να οδηγήσετε το λαό σας στην Earthend. Κρατήστε το ρυθμό των Patapons μέσω των συνδυασμών του χειριστηρίου σας και βηματίστε, επιτεθείτε ή αμυνθείτε αναλόγως του τι θα συναντήσετε. Περιπλανηθείτε στην άγρια βλάστηση της Juju Jungle και διασχίστε την αφιλόξενη στέπα του Nanjaro Hill για να φτάσετε στο chaka altar, που είναι ένας ραδιοφάρος με ένα λαμπάκι στην κορυφή του που αναβοσβήνει, στο τέλος κάθε level. Αυτά ποικίλλουν από αποστολές για κυνήγι, κατάληψη οχυρών και μάχες εναντίων αιμοβόρων τεράτων. Μετά από κάθε αποστολή θα επιστρέφετε στον καταυλισμό σας όπου θα μπορείτε να ξεκουραστείτε πριν την επόμενη μάχη σας και να αναβαθμίσετε το στρατό σας με καινούρια όπλα, κράνη κ.τ.λ. Επιπλέον σας δίνετε η δυνατότητα να δημιουργήσετε νέους στρατιώτες μέσω ενός ιερού δένδρου, που προφανώς αρέσκεται στο να γεννάει Patapons. 

patapon 2 remastered 3 review

Στο Patapon 2 Remastered έχουν προστεθεί και κάποια νέα στοιχεία σε σχέση με το πρώτο. Νέος χάρτης με πολύ περισσότερες αποστολές, mini games και νέα Patapons με ποικιλία οπλισμού και εξοπλισμού. Multiplayer mode δεν υπάρχει δυστυχώς, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε διάφορα mini games, όπως για παράδειγμα να αναλάβετε το ρόλο ενός παντοδύναμου ήρωα, όπου με τη βοήθεια τριών άλλων ηρώων καλείστε να φέρετε εις πέρας μία αποστολή. Να μεταφέρετε ένα γιγάντιο πασχαλινό αυγό με ασφάλεια, αφού καταφέρετε να καταβάλλετε την αντίσταση ενός αρκετά δύσκολου boss. Το αυγό στο τέλος του level σπάει αποκαλύπτοντας διάφορα δώρα αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί, αφού μπορείτε να επαναλάβετε την πίστα όσες φορές επιθυμείτε.

Οι Patapons είναι ένας ιδιαίτερα πολεμοχαρής λαός που αρέσκεται στο να μάχεται τραγουδώντας.

Get into the groove
Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κανείς μόλις αντικρύσει το Patapon 2 Remastered είναι το original game του PSP. Η Sony αποτυπώνει τα levels του χωρίς να διαφοροποιεί σχεδόν τίποτα οπτικά. Βέβαια η 4Κ ανάλυση στο PS4 Pro και η αντίστοιχη 1080p στο PS4, καθιστά την εικόνα κρυστάλλινη και είναι πραγματικά απολαυστικό να παρατηρείς τις χαριτωμένες καρικατούρες να κάνουν τα «δικά» τους, σε συνδυασμό με το απλό αλλά ευφάνταστα σχεδιασμένου περιβάλλοντος. Τα γραφικά θυμίζουν ζωγραφιές νηπίων και οι χαρακτήρες τις γραμμές που τραβούσαμε μικροί για να σχηματίσουμε έναν ανθρωπάκο με ένα κύκλο για κεφάλι. Είναι όλα τόσο χαριτωμένα και με χιούμορ σχεδιασμένα που δε χορταίνεις να τα παρατηρείς. Η μεταφορά από την 4.3 ιντσών οθόνη του PSP στην τηλεόραση αποκαλύπτει πλέον και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του game, όπως τα μάτια των Patapons που αλλάζουν εκφράσεις, δείγμα πως είναι έτοιμα να επιτεθούν. Σε γενικές γραμμές το οπτικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα remastered τίτλο στο PS4, αλλά το συγκεκριμένο στοιχείο δεν στέκεται αρκετό στο να χαλάσει τη γενικότερη εικόνα του Patapon 2 Remastered.

Σαν γνήσιο Rhythm game, αναμένει κανείς πως ο ήχος θα είναι και το δυνατό του σημείο. Εδώ η Sony μας τα χαλάει λίγο καθώς ο συγχρονισμός του ρυθμού που καλείστε να διατηρήσετε δε φαίνεται να συμβαδίζει εκατό τοις εκατό με τα ηχεία της τηλεόρασης σας, στοιχείο που από ένα σημείο και μετά καθώς θα προχωράτε στο game, θα δυσκολέψει τη ζωή σας αφάνταστα. Το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να σας αναγκάσει να ξεχάσετε τη μουσική και να προσπαθήσετε να συγχρονιστείτε από το πλαίσιο της οθόνης σας που αναβοσβήνει στο ρυθμό των Patapons. Η έλλειψη calibration είναι ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο, αφού δεν έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόσετε έστω και στο ελάχιστο τον ήχο για να καλυτερεύσετε την απόδοση του. Τα πράγματα γίνονται εμφανώς καλύτερα όταν φορέσετε ακουστικά. Ο ήχος απομονώνεται απόλυτα και συγχρονίζεται άψογα με το αυτί σας. Προφανώς η Sony δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στο, υποτιθέμενο σημαντικότερο τομέα του τίτλου της, θέτοντας στους παίκτες το δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα ομολογουμένως εκνευριστικό ηχητικό αποτέλεσμα των ηχείων της τηλεόρασης τους ή να δοκιμάσουν την υπομονή τους σε έναν τεράστιο σε διάρκεια game φορώντας τα ακουστικά τους.

patapon 2 remastered 3 review

Ένας λαός ξεριζωμένος
Συνοψίζοντας, το Patapon 2 Remastered καταφέρνει να ξεσκονίσει γλυκές αναμνήσεις από τον απόλυτα πετυχημένο τίτλο του PSP και να αναβιώσει τις ατέλειωτες ώρες που ξοδέψαμε στην handheld κονσόλα της Sony. Η εταιρία διατήρησε όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπήσαμε και τα μετέφερε στη σύγχρονη εποχή του gaming μέσω ενός απλού αλλά απολύτως εθιστικού gameplay. Οι Patapons μέσω της μουσικής, προσπαθούν να διασκεδάσουν τον καθημερινό αγώνα τους για λύτρωση, μεταδίδοντας απλόχερα λίγο από την μαγεία τους. Καλοπροαίρετοι, φιλότιμοι, πιστοί και ολίγον τι αφελείς, μας καλούν να συνταξιδέψουμε μαζί τους στο δρόμο προς την ευτυχία. Επιβιβαστείτε στο τρένο με οδηγό εσάς και οδηγήστε το λαό σας σε λιμένες ευημερίας.

Θετικά:
- Κράτησε όλα τα θετικά στοιχεία του πρωτότυπου τίτλου
- Προσθήκη νέων χαρακτήρων και mini games
- Μεγάλη διάρκεια
- Ποικιλία σε αναβαθμίσεις και όπλα

Αρνητικά:
- Τα γραφικά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα
- Έλλειψη calibration
- Δύσκολος χειρισμός αν επιλέξετε να μη χρησιμοποιήσετε ακουστικά
- Μη ύπαρξη cutscenes
- Έλλειψη multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.4

Η ενηλικίωση ενός αγαπημένου τίτλου μας αποζημιώνει απόλυτα μέσω των δυνατοτήτων του PS4.

Νικόλαος Κεχαγιάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.4
7.64 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Rhythm game, god game
Developer: Pyramid, Japan Studio
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 30/1/20
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification