• Reviews
  • Marvel's Spider-Man: Silver Lining DLC

Marvel's Spider-Man: Silver Lining DLC

Hot
REVIEWED ON PS4  

Αυτή η πόλη δεν θα κοιμηθεί ποτέ.

Αυτή η πόλη δεν θα κοιμηθεί ποτέ.

Αυτή η πόλη δεν θα κοιμηθεί ποτέ.

Όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. Μακάρι να μπορούσε να συμβεί το αντίθετο στην περίπτωση του Marvel’s Spider-Man, αφού εκατομμύρια fans ανά τον κόσμο απόλαυσαν όσο τίποτα το αριστούργημα της Insomniac Games. Ο ερχομός των επεισοδίων του The City That Never Sleeps έκανε αρκετούς να σηκώνονται από τους καναπέδες τους και να χοροπηδούν σαν παιδάκια, μόνο στην σκέψη ότι θα φορούσαν για ακόμα μία φορά την αραχνο-στολή τους και θα ζούσαν εκ νέου μία περιπέτεια στη Νέα Υόρκη. Με αυτά και με αυτά, φτάσαμε επιτέλους στο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο αυτής της σχετικά σύντομης ιστορίας που προστέθηκε στο δημοφιλές Action-Adventure. Τα The Heist και Turf Wars υποδέχονται πλέον το Silver Lining, ώστε να κλείσουν αυτό τον όμορφο κύκλο που ζήσαμε στο πλάι του Spider-Man.

marvels spider man silver lining dlc 1
Σε αυτό το review, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Πρόκειται για απορίες και θεωρίες που μας δημιούργησε η ίδια η Insomniac Games με τα γεγονότα που επέλεξε να παρουσιάσει στα παραπάνω DLC. Κομμάτι-κομμάτι, άρχισε να λύνεται το puzzle που αφορά αρχικά την ποιότητα τους και ακόμα περισσότερο το αν θα υπάρξει κάποια ενδεχόμενη συνέχεια υπό την μορφή sequel. Με χαρά σας διαβεβαιώνουμε πως μέχρι το τέλους του παρόντος κειμένου θα έχετε πάρει την απάντησή σας και στα δύο αυτά ερωτήματα που μας είχαν δημιουργηθεί πολύ προτού δοκιμάσουμε οποιοδήποτε DLC. Για την ώρα, ας ρίξουμε ιστό σε όσους περισσότερους ουρανοξύστες μπορούμε και πάμε να διαλύσουμε μερικούς ακόμη “πελάτες” του αγαπημένου υπερήρωα.

Οι τελευταίες σελίδες της ιστορίας
Όλα συνδέονται με λογική αλληλουχία στο Marvel’s Spider-Man και τα DLC του δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα. Το σχεδιάγραμμα που χαρακτηρίζει την πλοκή του παιχνιδιού είναι πολύπλοκο, ωστόσο κάθε πιθανή του κατάληξη καταφέρνει να μας προσφέρει εντυπωσιακά γεγονότα, που μόνο στα κόμικς και τις ταινίες του Spider-Man θα μπορούσαμε να δούμε. Το Silver Lining πατάει γερά στις βάσεις που έθεσαν τα δύο προηγούμενα επεισόδια. Λυπούμαστε προς όσους δεν έχουν παίξει τα πρώτα δύο DLC, αλλά αν κάνετε σκανταλιά και διαβάζετε πρώτα το review για το τρίτο επεισόδιο τα θέλει ο πισινός σας εδώ που τα λέμε, κοινώς μην παραπονεθείτε για τα λίγα spoilers που, αναγκαστικά, θα παραθέσουμε. Ο Hammerhead ζει εν τέλει, όπως μας αποκάλυψε η καθιερωμένη after-credit σκηνή του Turf Wars, κοινώς τα προβλήματα του Spider-Man δεν σταματούν ποτέ.

Και να ‘ταν το μόνο βάσανό του. Η Yuri Watanabe, η οποία έχασε ολοκληρωτικά την ψυχραιμία της στο Turf Wars, τιμωρήθηκε για την απερισκεψία της και τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την αστυνομία. Η παρουσία της αγνοείται και είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Spider-Man που, κακά τα ψέματα, την νοιαζόταν και την θεωρούσε φίλη του. Το κακό συνήθως τριτώνει και το τρίγωνο προβλημάτων του Spider-Man συμπληρώνει η Silver Sable. Οι δυο τους ήδη είχαν τις διαφωνίες τους από το main story, εφόσον η ικανότατη πράκτορας είχε βάλει στο μάτι τον παιχνιδιάρη ήρωα, πράγμα που έκανε τους πάντες να πιστεύουν πως η σύγκρουση ανάμεσά τους ήταν αναπόφευκτη. Το plot armor λειτούργησε θετικά στην παρούσα περίπτωση για τον Spider-Man, αφού ο ίδιος και η Silver Sable ανακάλυψαν πως η συνεργασία τους είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του Hammerhead, που κατάφερε να μεταφέρει το Project Olympus ένα στάδιο παρακάτω.

Πρόκειται για δύο πρόσωπα που διαφέρουν εκ διαμέτρου στην πραγματοποίηση της δουλειάς τους, αλλά ποιος δεν θα ένιωθε άνετα στο πλάι του Spider-Man, του πιο φιλικού και ακομπλεξάριστου ήρωα στην ιστορία της Γης; Για όσους αναρωτιούνται τι ζόρι τραβάει η Silver Sable στην όλη ιστορία, να σας υπενθυμίσουμε, αγαπητά χρυσόψαρα, πως ο Hammerhead της έχει κλέψει ένα σωρό εξοπλισμό, για να βελτιώσει το δυναμικό του στρατού του και να γίνει άκρως απειλητικός από κάθε μέτωπο. Είναι που είναι και οξύθυμη η Sable, όταν την τσιγγλάνε τόσο έχει έναν ακόμη λόγο να αρχίσει τις φάπες και να σταματήσει τους διαλόγους. Το ευχάριστο της όλης υπόθεσης είναι πως ο πρωταγωνιστικός ρόλος που δίνεται στην Silver Sable με το πλατινέ μαλλί, δίνει άλλη διάσταση και βάθος στον χαρακτήρα της και το character development καθυστέρησε αλλά ολοκληρώθηκε επιτυχώς για τη συγκεκριμένη θηλυκή οντότητα. Αντί για ξινή και απρόσιτη, στο Silver Lining είδαμε πως μπορεί να ανοίξει την καρδιά της, να δείξει εμπιστοσύνη και να έχει τον ρόλο της “ηρωίδας” κατά κάποιο τρόπο.

marvels spider man silver lining dlc 2
Δεν θα πούμε περισσότερα για τις 2-3 ώρες υπόθεσης που είναι ικανό να σας προσφέρει το Silver Lining, αφού η συνέχεια όλων των παραπάνω φέρνει άκρως σημαντικά γεγονότα, καταπληκτικές μάχες που δεν είδαμε τόσο στα προηγούμενα DLC και θύμισαν πολύ περισσότερο αυτές του βασικού campaign. Άφθονοι βασικοί χαρακτήρες, πολλή ίντριγκα και όπως προείπαμε, η αλληλουχία των γεγονότων του παιχνιδιού, ακόμα και στα DLC, είναι αξιομνημόνευτη. Το μεγάλο downside του τρίτου DLC είναι δυστυχώς το γεγονός το ότι είναι προβλέψιμο. Οι θεωρίες δηλαδή που κυκλοφορούσαν στο Ίντερνετ για το πώς θα έκλεινε όλο αυτό το storyline επιβεβαιώθηκαν μέχρι ενός σημείου. Ακόμα και μερικά wild guesses που είχαν να κάνουν με την επιστροφή συγκεκριμένων χαρακτήρων έγιναν από παραμύθι πραγματικότητα. Μπορεί τα τρία επεισόδια να κλείνουν ευχάριστα, αλλά περιμέναμε μεγαλύτερο plot twist στο πραγματικό τέλος αυτών. Το σίγουρο είναι πως “κακομάθαμε” από τις μηνιαίες κυκλοφορίες κάθε DLC και τώρα θα μείνουμε με το παράπονο.

Πιο αράχνη από ποτέ
Απευθυνόμενοι σε όσους μετρούν ήδη 30+ ώρες στο Marvel’s Spider-Man, είναι βέβαιο πως ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ωρών καλύφθηκε από την άνετη περιπλάνησή σας στη Νέα Υόρκη, πετώντας παντού ιστό και κάνοντας φιγούρες ανεξέλεγκτα. Στο Silver Lining οι κύριες αποστολές απαιτούν από εσάς να πραγματοποιήσετε πολλές μάχες και κυνηγητά στον αέρα, πράγμα που δεν συνέβη τόσο στα προηγούμενα επεισόδια. Φυσικά και θα χορτάσετε Spider-Man δηλαδή με αυτό το DLC, αφού όπως και να το κάνουμε, οτιδήποτε γίνεται στον αέρα κάνει τις καρδιές των παικτών να χτυπάνε λίγο πιο έντονα απ’ ότι στο έδαφος για πολλούς λόγους πέραν της υψοφοβίας. Στην ανύψωση των μαχών βοήθησε και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Silver Sable, αφού χρησιμοποιεί συνεχώς το τρομερό της Hovercraft για την μετακίνησή της στην πόλη. Το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο πέραν από πανέμορφο έχει και καταπληκτικούς τρόπους να καταστρέφει τα πάντα γύρω του, αφού τα laser που με τόση μαεστρία εκτοξεύει θα σας ξυπνήσουν αναμνήσεις από Transformers.

marvels spider man silver lining dlc 3
Είτε το βλέπετε εχθρικά στην αρχή, είτε παλεύετε για να το προστατέψετε στη συνέχεια, το Hovercraft της Sable είναι φανταστικό και πάνω του διαδραματίζεται μία από τις καλύτερες μάχες που είδαμε σε όλο το παιχνίδι. Ειδικά όταν το κυνηγήσετε από πίσω για να το προστατέψετε από εκρηκτικά drones, θα νοιαστείτε για αυτό σαν να ήταν δικό σας σκάφος. Όσον αφορά τις λοιπές πτυχές του gameplay, όπως και στα προηγούμενα DLC ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα νέο τύπο εχθρών. Για την ακρίβεια, η στολή που φορούσε ο Hammerhead στο τελικό boss fight του Turf Wars, μετατράπηκε σε ολόκληρη χειμερινή κολεξιόν, αφού είδαμε και απλούς εχθρούς να την φοράνε για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ήδη αγωνιώδη ζωή του Spider-Man. Παραδόξως, κάτι που επίσης δεν υπήρξε στα άλλα επεισόδια αλλά ούτε στο κανονικό παιχνίδι, θα έχετε την ευκαιρία για μία αποστολή να κάνετε Spider-Manιλίκια ως Peter Parker, χωρίς καμία στολή να σας προστατεύει. Ένα άλλο quest που είχε αρκετή δόση χιούμορ είναι η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου για να κάνετε πως δεν συμβαίνει τίποτα κατά την παρακολούθηση των κακοποιών.

Η στιγμή που έχεις παίξει τόσο Spider-Man και χρειάζονται να έρθουν τα cutscenes για να σταματήσουν το combo meter σου…Αξία ανεκτίμητη!

Ντροπή σε όσους παρατάνε τα DLC μετά τον τερματισμό της ιστορίας τους. Δεν επιτρέπεται να αφήνετε στην άκρη τα δεκάδες challenges που μπορείτε ελεύθερα να διεκπεραιώσετε ακόμα και μετά την λήξη της πλοκής. Για τρίτη και τελευταία φορά στα DLC, σημαντικό πρόσωπο που γεμίζει με δοκιμασίες τον χάρτη του παιχνιδιού είναι η Screwball. Αυτό το κακομαθημένο παλιόπαιδο θέλει τόσες κλοτσιές, που κάθε DLC σας κάνει να θέλετε όλο και περισσότερο να την κρεμάσετε από τον πύργο των Avengers, ανάποδα, με μία κλωστή από ιστό ως μόνο στήριγμα. Μήπως ήρθε η ώρα να της φάει; Στα παιχνίδια της, που μετέδιδε live στο Ίντερνετ, προστέθηκε μία νέα πρόκληση, όπου πρέπει να εντοπίσετε τις βόμβες μέσα από τα κουτιά που έχει τοποθετήσει και να τις αφοπλίσετε. Μας κούρασες Screwball, αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, όπως έλεγαν και οι παλιοί. Το εντελώς καινούριο feature αποτέλεσε μία νέα σειρά από collectibles, οι ηχογραφήσεις. Όσοι στήσουν αυτί και παρατηρήσουν τις συζητήσεις που εξελίσσονται μέσα από αυτές, θα οδηγηθούν στην λύση ενός φοβερού μυστηρίου που αποτέλεσε ένα τρανταχτό hint για το τι έπεται.

marvels spider man silver lining dlc 4
Το μεγαλύτερο υπέρ αυτού του DLC είναι πως περιέχει περισσότερες βασικές μάχες σε σύγκριση με τα άλλα. Δόθηκε πολύ μικρότερη αξία στο τι θα συμβεί μετά το παιχνίδι, τονίζοντας με τεράστια έμφαση την αξία του και την προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα χρήματα που θα δώσει ο κόσμος για να κερδίσει λίγες ακόμη ώρες από το Marvel’s Spider-Man. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο gameplay, αφού παρά τις, ως συνήθως, μικρές προσθήκες που μετέφερε, φάνηκε πως η Insomniac Games ήθελε να κλείσει με πιο immersive τρόπο την ιστορία. Και επειδή πρόκειται για κλείσιμο, όλα αυτά τα “περιττά” όπως χαρακτηρίστηκαν από μερικούς, σε ό,τι έχει να κάνει με challenges, collectibles και τα συναφή, απέκτησαν ουσία και έχουν και αυτά έναν επίλογο να προσφέρουν για να καταλάβουν επιτέλους οι fans που οδηγούσε το καθένα τους. Προσπαθήστε να χορτάσετε με το παραπάνω το gameplay του Silver Lining, διότι δεν θα υπάρξει άλλο στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Κλείνουμε στα 37
Ατιμούτσικα…Την κάνατε την πονηριά σας. Μουρμουρίσατε, γκρινιάξατε, παραπονεθήκατε και όλο αυτό, για μία στολή. Ήταν εκατοντάδες οι fans που ζητούσαν την στολή του Spider-Man από τις ταινίες που σκηνοθέτησε ο Sam Raimi. Ενώ ο Brian Intihar υποστήριξε πως δεν θα κάνει και ό,τι του πουν οι fans, εν τέλει κυκλοφόρησε δύο μέρες πριν το Silver Lining την πολυαναμενόμενη “αυθεντική” στολή του ανθρώπου-αράχνη. Το DLC έφερε, κατά τα πρότυπα των προηγουμένων, τρεις ακόμα στολές. Η μεταλλική του Aaron Aikman δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι σαφέστατα πιο λογική από την Cyborg στολή. Δηλαδή για να καταλάβουμε, πήρατε την σκισμένη στολή από την μάχη με τον Kingpin, της κολλήσατε ένα χέρι αλά Terminator και κάτι ακόμα μπιχλιμπίδια και βουαλά, νέο costume. Τρίτο και τελευταίο skin είναι αυτό της animated ταινίας Spider-Man: Into the Spider-Verse, που τόσο πολύ εκτιμήθηκε. Με την παραπάνω τριπλέτα, το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με 37 διαθέσιμες στολές, εκτός μελλοντικού απροόπτου. Είναι αχαριστία να ζητάμε περισσότερες, αλλά feel free να το κάνετε εκεί στην Insomniac Games.

marvels spider man silver lining dlc 5
Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να μιλήσουμε για τον υπόλοιπο οπτικό τομέα του παιχνιδιού, γιατί εννοείται πως αριστεύει από τις 7 Σεπτεμβρίου που κυκλοφόρησε το Marvel’s Spider-Man, μέχρι και σήμερα. Αλλά αυτός ο συνδυασμός ανάμεσα στους δύο κύριους τομείς του τεχνικού τομέα είναι ένας εκ των βασικών λόγων που πέτυχε τόσο αυτό το Action-Adventure. Επιτέλους, είδαμε και λίγο φως σε αυτό το DLC, αφού είχε πέσει πολλή νύχτα στα δύο προηγούμενα. Όταν μπαίνετε στις μεγάλες μάχες και βλέπετε γραφικά στον Θεό, τον ήχο να τρίζει τους τοίχους σας και τα δύο μαζί να συγκλονίζουν κάθε εκατοστό του κορμιού σας, είναι βέβαιο πως μιλάμε για επίτευγμα στον χώρο του gaming και το Silver Lining βοήθησε να το θυμηθούμε για ακόμα μία φορά. Καταπληκτική η ερμηνεία του Yuri Lowenthal για ακόμα μία φορά ως Spider-Man, ενώ παρουσιάστηκε ακόμα πιο πλακατζής, στο πλάι ενός χαρακτήρα που δεν σηκώνει τέτοια. Η ερμηνεία της Silver Sable άλλαξε πολύ το status της στο παιχνίδι και θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από τους fans για την πιο ενεργή συμμετοχή της.

Θέλουμε κι άλλο σύντομα
Στο Silver Lining ο Spider-Man μάλλον θα πετάξει τους τελευταίους του ιστούς όσον αφορά το PS4. Η τριλογία αυτών των εξτρά επεισοδίων κλείνει με πολύ ωραίο τρόπο, άσχετα με το ότι ορισμένες καταλήξεις ήταν προβλέψιμες. Το Silver Lining δεν είχε να δείξει πολλά πράγματα, δεν είχε να αφηγηθεί πολλές ιστορίες, ούτε να αποδείξει κάτι. Αν κρίνουμε από τα όσα είδαμε μετά τα credits, θα υπάρξει και sequel για το Spider-Man των Marvel και Insomniac Games, πιθανότατα για την επόμενη κονσόλα της Sony, αν είναι τόσο κοντά όσο προβλέπεται. Τόσο η κύρια ιστορία, όσο και καθένα από τα DLC είχαν κάποια ένδειξη, κάποιον δείκτη που σημάδευε προς έναν ενδεχόμενο διάδοχο, με άλλους χαρακτήρες από τα κόμικς της Marvel, τους οποίους δεν είδαμε στο συγκεκριμένο, αλλά σίγουρα θα δούμε στο επόμενο κεφάλαιο του, αν μετατραπεί στο τέλος σε franchise.

marvels spider man silver lining dlc 6
Ναι, αξίζει να αγοράσετε και τα τρία επεισόδια του The City That Never Sleeps, για να απολαύσετε περισσότερο Spider-Man, να δείτε περισσότερους χαρακτήρες και να προετοιμαστείτε για τους επόμενους. Το σύνολο των τριών DLC είναι ικανό να σας προσφέρει χαλαρά πάνω 10 ώρες επιπλέον gameplay και αν τιμήσατε αναλόγως το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια, σίγουρα θα απολαύσετε και αυτά. Οι επεκτάσεις αυτές αφήνουν πολύ θετικό απόηχο και δεν είναι συχνό φαινόμενο το να είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές όλες οι DLC κυκλοφορίες όταν πρόκειται για πληθυντικό αριθμό. Τα εύσημα οφείλουν να δοθούν για μία τελευταία φορά στην Insomniac Games, όχι μόνο επειδή τα έκανε να αξίζουν, αλλά επειδή λίγο πριν πέσουν τα credits είδαμε μία ειδική αφιέρωση στον τιτανομέγιστο Stan Lee, στον οποίο οφείλουμε εξ ολοκλήρου την ύπαρξη του Spider-Man. Ελπίζουμε η ψυχή του να αναπαύεται εν ειρήνη και μακάρι η δημιουργικότητά του να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την Insomniac Games, ώστε να συνεχίσει αυτό που κατάφερε με το Marvel’s Spider-Man, όπως δείχνει να σχεδιάζει. Η μεγαλύτερη έκπληξη του 2018 για το gaming κλείνει κάπου εδώ.

Θετικά:
- Τρεις ακόμη πρωτότυπες στολές
- Οι καλύτερες μάχες των DLC
- Θετική παρουσία από την Silver Sable
- Ικανοποιητικό κλείσιμο της ιστορίας
- Πολλές και διαφορετικές προκλήσεις

Αρνητικά:
- Προβλέψιμα γεγονότα
- Σιχαθήκαμε την Screwball
- Λίγες προσθήκες

Βαθμολογία: 7.6

Η περιπέτεια του Spider-Man για το PS4 ολοκληρώνεται και μείναμε τόσο ικανοποιημένοι που ήδη περιμένουμε την ανακοίνωση της επόμενης.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Johnkts (Level 1) 27/12/2018 17:45
Για ακόμα μια φορά ένα εξαιρετικό review, πολλά μπράβο Γιάννη!
#2 +1 nikostopaoki (Level 1) 27/12/2018 19:05
Κριμα που τελειωσαν τα DLC ! Πολυ ωραιο το review σου Γιαννη
#3 +1 Astro (Level 19) 29/12/2018 16:18
Ένας κύκλος κλείνει(!?) ένας άλλος ανοίγει, ελπίζω σε συνέχεια του game.
#4 pavtso (Level 11) 17/01/2019 18:13
Νice !!! γαματο game!!! Πολυ ωραιο το review !
Score 7.6
7.69 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Insomniac Games
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 21/12/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification