Steamworld Dig 2

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Mac   PS4   PS Vita   Switch   

Όταν το σκάψιμο (ξανα)γίνεται απόλαυση.

Όταν το σκάψιμο (ξανα)γίνεται απόλαυση.

Όταν το σκάψιμο (ξανα)γίνεται απόλαυση.

Η Σουηδική Image & Form έχει δημιουργήσει το δικό της ιδιαίτερο σύμπαν, το οποίο ξεκίνησε to 2010 με το μέτριο Steamworld Tower Defense, ένα tower defense RTS με έναν αρκετά χιουμοριστικό χαρακτήρα διαδραματιζόμενο σε μια εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία μετά τη βιομηχανική επανάσταση και τα ατμοκίνητα ρομπότ εξελίχθηκαν στην κορυφή και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε χαζά, παραμορφωμένα τέρατα με το όνομα “Shiners”. Οι developers είχαν ανακοινώσει πως το franchise του Steamworld θα αποτελείτο από games διαφορετικών μεταξύ τους ειδών και έτσι το Steamworld Dig που κυκλοφόρησε το 2013 ανήκει στην κατηγορία platform, αποσπώντας θετικότατες κριτικές και κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο “best handheld game 2013”. To 2016, η Σουηδική εταιρεία κυκλοφόρησε το Steamworld Heist, ένα διασκεδαστικό turn-based strategy το οποίο επίσης απέσπασε θετικότατες κριτικές. Φέτος τον Σεπτέμβριο, η Image & Form έκανε στροφή πίσω προς στα platform και παρουσιάζει το sequel του Steamworld Dig.

Ψάχνοντας τον Rusty
Το Steamworld Dig 2 εκτυλίσσεται μερικούς μήνες μετά τέλος του πρώτου Steamworld Dig, του οποίου ο πρωταγωνιστής Rusty ακόμα δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο της Dorothy, του θηλυκού ρομπότ-εμπόρου μεταλλευμάτων της πόλης Tumbleton η οποία αποφασίζει να περιπλανηθεί στα χνάρια του Rusty προκειμένου να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισής του και να τον φέρει πίσω στον κόσμο της επιφάνειας. Η νέα βάση της περιπέτειας της Dorothy είναι το El Machino, μια Far West αισθητικής πόλη χτισμένη πάνω από ένα ορυχείο. Στην πορεία θα συναντήσετε (με κάποιον αλλοπρόσαλλο τρόπο) τον Fen, μια μικρή μπλε φλόγα που μιλάει και ο οποίος αν και αρχικά έχει όρεξη για να σπείρει την καταστροφή, στη συνέχεια γίνεται πιστός συνοδοιπόρος της Dorothy. Η ιστορία δένει αυτές των Steamworld Dig και Steamworld Heist με έναν απλό και όμορφο τρόπο. Μην περιμένετε κάποιο τρομερό plot twist ή κάποια απρόσμενη πλοκή, το σενάριο είναι απλό και διασκεδαστικό και οι χαρακτήρες καλογραμμένοι και με προσωπικότητα.

steamworld dig 2 1

Κατεβείτε, σκάψτε, ανεβείτε, επαναλάβετε
Η κύρια ακολουθία παιξίματος του Steamworld Dig 2 είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με αυτή του πρώτου Steamworld Dig: Κατεβαίνετε στα ορυχεία και τις σπηλιές σκάβοντας, ανεβαίνετε στην πόλη μόλις γεμίσει το inventory σας, να πουλάτε τα ores που μαζέψατε και να ξανακατεβαίνετε. Ακούγεται σαν μια βαρετή διαδικασία, αλλά θα εκπλαγείτε ευχάριστα αν έχετε αυτή την εντύπωση, μιας και τακτικά θα ανακαλύπτετε σωλήνες μεταφοράς οι οποίες σας μεταφέρουν άμεσα σε όποια άλλη σωλήνα έχετε ανακαλύψει, συμπεριλαμβανομένης μίας στο El Machino. Έτσι, το πάνω-κάτω γίνεται εύκολα και γρήγορα, καθώς επίσης και οι μεταφορά σας ανάμεσα στα διάφορα σημεία του χάρτη.

Θα πρέπει να έχετε το νου σας σε 3 resources. Το πρώτο είναι το health σας, το οποίο μειώνεται όταν πέφτετε από μεγάλο ύψος ή όταν έρχεστε σε επαφή με οξύ, λάβα ή εχθρούς (και τις επιθέσεις τους.) και αν πεθάνετε, χάνετε ένα μικρός μέρος των ores που έχετε μαζέψει και επανασυναρμολογείστε στο El Machino, από όπου συνεχίζετε την περιπέτειά σας από εκεί που μείνατε. Το δεύτερο resource είναι το καύσιμο της λάμπας σας το οποίο μειώνεται σταδιακά όσο είστε κάτω απ’ τη γη και αν σβήσει τελείως δεν θα μπορείτε να βλέπετε καλά πέρα από μια πολύ κοντινή απόσταση. Το τρίτο resource το οποίο θα πρέπει να προσέχετε είναι το νερό, το οποίο μαζεύετε από υπόγειες λιμνούλες και χρησιμεύει σαν καύσιμο για το jackhammer και το pressure bomb launcher σας. Κάτω από τη γη θα βρείτε διάσπαρτα στο χώρο power-ups τα οποία σας γεμίζουν κάποιο από τα τρία αυτά resources και επίσης οι εχθροί που σκοτώνετε πετάνε κάποια. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στο El Machino, γεμίζουν πλήρως και τα τρία resources, οπότε αν δείτε πως ξεμένετε από κάποιο, μία άμεση λύση είναι να μπείτε στην πλησιέστερη σωλήνα μεταφοράς και να ανεβείτε στην επιφάνεια.

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός, χωρίς πολύπλοκες λειτουργίες και αν και οι developers προτείνουν τη χρήση gamepad, το πληκτρολόγιο δεν θα σας ζορίσει καθόλου. Η Dorothy κινείται μπρος και πίσω με το δεξί και αριστερό βελάκι αντίστοιχα, με το Space κάνει άλμα και με τα πλήκτρα A, D, Q και W χρησιμοποιεί το αντίστοιχο αντικείμενο του εξοπλισμού της. To έδαφος αποτελείται από ποικίλης σκληρότητας πετρώματα που κυμαίνονται από μαλακό χώμα που διαλύεται μόλις πατήσετε πάνω του, έως σκληρό βράχο που για να σπάσει χρειάζεται jackhammer. Τα κομμάτια εδάφους που περιέχουν ores χρειάζονται λίγα περισσότερα χτυπήματα από τα “άδεια” και αφού τα διαλύσετε, τα ores πέφτουν στο πάτωμα και όταν σταθείτε πάνω τους μπαίνουν στο inventory σας. Σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να σκεφτείτε στρατηγικά, ώστε να σκάψετε με τέτοιο τρόπο που η διαμόρφωση του εδάφους να διευκολύνει την πρόσβαση σε κάποια μυστική περιοχή ή κάποιο σπάνιο power-up, ενώ δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα πεισμώσετε και θα προσπαθείτε να διαμορφώνετε τον τρόπο που ανοίγετε δρόμο σκάβοντας έτσι ώστε να μαζεύετε όσο περισσότερα ores μπορείτε στο πέρασμά σας. Άξιο αναφοράς είναι ότι ενώ στο πρώτο Steamworld Dig ο υπόγειος κόσμος ήταν randomly generated, στο sequel όλα τα περιβάλλοντα είναι προσχεδιασμένα και έτσι γίνονται πιο συγκεκριμένες οι κινήσεις και οι τακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Στην αρχή οι δυνατότητες της Dorothy θα σας φανούν πολύ περιορισμένες, αλλά από νωρίς θα αρχίσετε να συλλέγετε και να περιλαμβάνετε νέα αντικείμενα τον εξοπλισμό σας εμπλουτίζοντας τις στρατηγικές σας επιλογές. Σκοτώνοντας εχθρούς μαζεύετε Experience, με το οποίο ανεβαίνετε levels τα οποία ανεβάζουν την τιμή των ores που πουλάτε και σας επιτρέπουν να αναβαθμίσετε τα αντικείμενά σας. Αναβαθμίσεις υπάρχουν 2 ειδών. Με dollars αναβαθμίζετε ευθέως κάποιο κομμάτι του εξοπλισμού σας, πχ. το lantern σας καταναλώνει διαρκεί περισσότερη ώρα κάθε φορά που τo αναβαθμίζετε, η χωρητικότητα του inventory σας μεγαλώνει κάθε φορά που αναβαθμίζετε τις τσάντες σας κλπ. Η αναλογία κόστους σε σχέση με το level σας είναι πολύ καλή και δεν φαντάζουν τρομερά ακριβά, κάτι που σας γλυτώνει από το grinding. Αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό σας με dollars, ξεκλειδώνετε και upgrades τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε στα αντικείμενά σας χρησιμοποιώντας cogs.

steamworld dig 2 2

Τα cogs είναι ένα σπάνιο είδος power-up και για να τα αποκτήσετε, συνήθως θα πρέπει να λύσετε κάποιον γρίφο ή να ψάξετε πολύ. Τα upgrades με cogs δεν αναβαθμίζουν απλώς τη χρήση των αντικειμένων σας, αλλά τους δίνουν και επιπλέον δυνατότητες, όπως πχ. το armor σας να κάνει damage σε όποιον εχθρό σας αγγίξει. Επιπλέον upgrades μπορείτε να ξεκλειδώσετε βρίσκοντας και παραδίδοντας artifacts, πολύ σπάνια αντικείμενα τα οποία είναι καλά κρυμμένα και πιο δύσκολο να τα φτάσετε απ’ ότι τα cogs. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια συνεχής αίσθηση προόδου, κάτι που συμβάλλει στο να σας κρατάει το ενδιαφέρον και έχετε πάντα κάτι στο οποίο να αποσκοπείτε όσον αφορά την εξέλιξη του χαρακτήρα, μιας και όλα τα upgrades θα σας φανούν χρήσιμα. Οι developers έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο να μην νιώθετε τελείως άχρηστοι στην αρχή, αλλά παράλληλα μέσω των αναβαθμίσεων να αναρωτηθείτε πως την παλεύατε πριν αποκτήσετε το “Χ” ή “Ψ” upgrade ή αντικείμενο.

Μαζί με τον εξοπλισμό σας, με τον ίδιο αρμονικό τρόπο εξελίσσεται και η δυσκολία. Το Steamworld Dig 2 φαίνεται να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να σας δίνει λίγο χρόνο να εναρμονιστείτε με κάποιο νέο αντικείμενο ή upgrade, την σταδιακή μείωση πηγών νερού και την εισαγωγή της λάβας, καθώς και την σταδιακή αναβάθμιση της νοημοσύνης των εχθρών οι οποίοι σας κυνηγούν όλο και πιο επίμονα όσο προχωράτε και έτσι επιτυγχάνεται μια ομαλή προσαρμογή στη διακύμανση της δυσκολίας. Όμως, αυτό έχει και ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αυτό της προβλεψιμότητας. Μόλις μπείτε σε μια νέα περιοχή θα χαρείτε από τα νέα στοιχεία, περιβάλλοντα, εχθρούς κλπ, αλλά γρήγορα θα μάθετε την ακολουθία που εκτελεί κάθε εχθρός ή παγίδα και έτσι μειώνεται η πρόκληση. Το ίδιο ισχύει και στις μάχες με τα bosses, οι οποίες είναι αρκετά τυπικές του είδους. Στην αρχή είναι αρκετά απλές και μόλις το health bar του boss πέσει κάτω από τη μέση, μπαίνει ένας επιπλέον παράγοντας δυσκολίας, όπως πχ. το boss να αρχίζει να κινείται πιο γρήγορα, να πυροβολεί περισσότερες φορές, το περιβάλλον να καταστρέφεται κάνοντας τις κινήσεις σας πιο δύσκολες κλπ. Η διάρκεια ένος playthrough είναι ικανοποιητική, με πάνω-κάτω 10 ώρες να χρειάζονται για την ολοκλήρωση της ιστορίας από την αρχή, ενώ αν θελήσετε να ψάξετε να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά μέρη και να ξεκλειδώσετε το extra μυστικό level, θα αφιερώσετε άλλες περίπου 5 ώρες. Δυστυχώς, σε σχέση με τον προκάτοχό του, το Steamworld Dig 2 δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο σε μετέπειτα playthroughs, αλλά απ’ την άλλη πολλά κλασικά platforms δεν προσέφεραν κάτι παραπάνω από την ικανοποίηση του τερματισμού.

Ατμοκίνητα ρομπότ στην Άγρια Δύση του μέλλοντος
Ο κόσμος του Steamworld έχει την δική του χαρακτιριστική αισθητική. Η post-apocalyptic/steampunk/western πόλη του El Μachinο, τα πέριξ και κυρίως τα υπόγεια ορυχεία, οι ξεχασμένες σπηλιές και οι αρχαίοι ναοί είναι πολύ καλά σχεδιασμένα, φέρνοντας στο νου μια εκσυγχρονισμένη και καλογυαλισμένη εκδοχή των 16-bit platform games. Συγκεκριμένα, οι σκοτεινές περιοχές με τη ραδιενεργή, φωσφορίζουσα βλάστηση είναι πανέμορφες. Οι διαφορετικοί τύποι εδάφους στην αρχή μπορεί να μην ξεχωρίζουν άμεσα, αλλά μόλις τους συνηθίσετε θα μπορείτε να ξεχωρίζετε με ευκολία τα διάφορα είδη πετρωμάτων. Τα animations είναι αρκετά αρμονικά και άξιο αναφοράς είναι πως κάθε αντικείμενο που περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό της Dorothy αναπαρίσταται οπτικά. Οι χαρακτήρες είναι χιουμοριστικά σχεδιασμένοι και προσθέτουν στην όλη αισθητική του κόσμου του Steamworld, ο οποίος αν και δεν θα κέρδιζε κάποιο βραβείο τεχνικής πρωτοτυπίας, έχει ωστόσο εδραιώσει έναν προσωπικό χαρακτήρα μέσω της απεικόνισής του το οποίο είναι πιο σημαντικό από το να είχε τελευταίας τεχνολογίας γραφικά.

 

Δεν θα βαρεθείτε να σκάβετε, αντιθέτως ίσως εθιστείτε κιόλας!

 

Διακριτική συνοδεία των περιπετειών της Dorothy
Η μουσική η οποία συνοδεύει τις περιπέτειες της Dorothy είναι διακριτική μεν, αλλά καλογραμμένη με όμορφα ambient/chillout κομμάτια. Την διακριτικότητα του soundtrack την εκτιμήσετε ιδιαίτερα εάν σας αρέσει να ακούτε άλλα πράγματα πλην μουσικής ενώ παίζετε (πχ. να βάλετε να ακούτε WTF News.), αλλά εάν σας αρέσει η ποικιλία ίσως σας ενοχλήσει ο περιορισμένος αριθμός μουσικών θεμάτων. Τα ηχητικά εφέ είναι κι εκείνα καλογραμμένα, με τους ήχους του σκαψίματος ευτυχώς να μη γίνονται ενοχλητικοί, αν και προφανώς επαναλαμβανόμενοι. To voice acting των ρομπότ είναι απολαυστικότατο, οι ρομποτικές χροιές να μιλάνε αλαμπουρνέζικα σε υψηλή ταχύτητα είναι αρκετά αστείες και συνάδουν με την γενικότερη καρτουνίστικη και κωμική ατμόσφαιρα του Steamworld Dig 2. Το μόνο “αρνητικό” του ηχητικού τομέα είναι ότι το voice acting των Shiners είναι ίδιο με των ρομπότ ως προς την ταχύτητα και την “γλώσσα”.

steamworld dig 2 3

Ένα βήμα προστά για τη σειρά
Το Steamworld Dig 2 φαίνεται να είναι ο τρόπος της Image & Form να παρουσιάσει ένα platform άξιο να συνεχίσει το όνομα της σειράς, βελτιώνοντας τα αρνητικά στοιχεία του προκατόχου του χωρίς να επαναπαυτεί στις δάφνες των βραβείων και των θετικών κριτικών. Θα σας φέρει στο νου παλαιότερα platform και θα προσφέρει αγνή διασκέδαση, τεστάροντας πότε-πότε τα αντανακλαστικά σας και την ταχύτητα των χειρισμών σας. Μην περιμένετε την επανεφεύρεση του τροχού, αλλά μια σχεδόν άρτια αντιπροσώπηση του είδους η οποία έχει αυτό το “κάτι” που θα σας κρατήσει. Τα easter eggs θα σχηματίσουν σίγουρα ένα χαμόγελο στα χείλη όσων από εσάς τα βρείτε και τα καταλάβετε, ενώ οι αστείες ατάκες (ειδικά από τον Fen) είναι ξεκαρδιστικές και δείχνουν μια όμορφη διάθεση η οποία έχει περάσει από τους developers στο gameplay του Steamworld Dig 2. Εν κατακλείδι, θα περάσετε όμορφα και τα μόλις 20 ευρώ που θα ξοδέψετε στο Steam για να το αποκτήσετε θα σας ανταμείψουν με μπόλικη διασκέδαση και σπαζοκεφαλιά.

Θετικά:
- Χιουμοριστικές ατάκες
- Όμορφη, καρτουνίστικη ατμόσφαιρα
- Συνεχής αίσθηση προόδου
- Σταδιακή άνοδος δυσκολίας
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Μηδαμηνή έμφαση σε mechanics μάχης
- Προβλέψιμοι εχθροί
- Μικρά κίνητρα να το ξαναπαίξετε αφού τερματίσετε

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Ένας όμορφος κόσμος γεμάτος χιούμορ ο οποίος θα σας προσφέρει μπόλικη διασκέδαση.

Γιώργος Τζίτζιφας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lyricaldemon (Level 22) 03/10/2017 16:18
Έχω το πρώτο ωραίο και αστείο είναι!Το δεύτερο φαίνεται λίγο καλύτερο θα το έπαιζα με ευχαρίστηση,μια φορά όμως!
#2 billfrigas (Level 29) 04/10/2017 12:38
αρκετα αξιολογη συνεχεια του πρωτου μερους
Score 8
7.95 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Image & Form
Publisher: Image & Form
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 1024MB RAM, Επεξεργαστής 2GHz με υποστήριξη SSE2, Κάρτα γραφικών 512MB συμβατή με OpenGL 2.1, χώρος στον σκληρό δίσκο 350MB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 22/9/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Baldur's Gate 3   (9)
3
Half-Life: Alyx   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
6
Street Fighter 6   (8.7)
8
Metroid Dread   (8.5)
10
Starfield   (8.4)

Top Reviews (by user score)

1
2
3
Starfield   (8.57)
6
Diablo IV   (8.42)
8
A Fold Apart   (8.33)
10
FC 24   (8.25)

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification