Yakuza Kiwami

Hot
Χριστιάνα Θάνου
REVIEWED ON PS4  

Επιστροφή στο 2006.

Επιστροφή στο 2006.

Επιστροφή στο 2006.

Η σειρά Yakuza αποτελεί προσωπική αγαπημένη μου αλλά και πολλών άλλων gamers. Η αλήθεια είναι πως σπάνια ακούω σε κουβέντες κάποιον να μου μιλάει για το πόσο του αρέσουν τα Yakuza games. Οι περισσότεροι θα μιλήσουν για την σειρά Grand Theft Auto, κάποιοι πιο εναλλακτικοί για την σειρά Saints Row και ακόμα πιο σπάνια θα ακουστεί κάτι για την σειρά Mafia. Ίσως αυτό είναι που με κάνει να αγαπάω αυτή την σειρά ακόμα περισσότερο, το γεγονός ότι λίγοι καταλαβαίνουν το πόσο διαφορετική είναι.

Το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός πως οι τίτλοι της σειράς αργούν να κυκλοφορήσουν σε Ευρώπη και Αμερική με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο spotlight των κυκλοφοριών πιο προβλεπόμενα games. Όλα ξεκίνησαν το 2006 στο PlayStation 2 με το πρώτο Yakuza, πριν είναι σίγουρο το αν θα γίνει σειρά. Τότε πρόσεξα την διαφορετικότητα του πρωταγωνιστή, του Kazuma Kiryu, ενός Yakuza που τον διακατέχει ευγένεια και δεν κοιτάει να σκοτώσει όποιον βρεθεί μπροστά του χωρίς λόγο. Η σειρά γνώρισε κάποια επιτυχία με αποτέλεσμα να έχει αρκετά sequels αλλά και spin-offs.

Ας γίνουμε extreme
Το Yakuza 0 αποτελούσε την τελευταία προσθήκη αλλά και prequel της σειράς και το είδαμε στις αρχές του 2017 αποκλειστικά για το PS4 ενώ στην Ιαπωνία οι τυχεροί gamers το είχαν παίξει από το 2015. Εντός του 2017 λοιπόν βρίσκουμε στην συλλογή μας και δεύτερο Yakuza τίτλο, κάτι που μόνο χαρά μας φέρνει. Το Yakuza Kiwami, που στα Ιαπωνικά Kiwami= Extreme, έρχεται ως συνέχεια του Yakuza 0. Για την ακρίβεια, το Kiwami αποτελεί remake του πρώτου τίτλου που είδαμε το 2006. Φυσικά ο τομέας στον οποίο παρατηρούμε τις περισσότερες αλλαγές είναι ο οπτικός με τα γραφικά να έχουν κάνει τεράστια άλματα και εμάς να τρίβουμε τα μάτια μας με αυτό που βλέπουμε.

Ως prequel, το Yakuza 0 αποτελεί ιδανικό τίτλο για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την σειρά αλλά και να γνωρίσει λίγο καλύτερα την πόλη Kamurocho την οποία στο Kiwami θα κάνουμε βόλτα άπειρες φορές. Το Yakuza Kiwami θα είναι εύκολη υπόθεση για όσους το έχουν παίξει ήδη καθώς θα γνωρίζουν την πόλη, τις αποστολές αλλά και τους κινδύνους που κρύβονται σε κάθε γωνία. Εάν είστε γνώστες της σειράς θα ξέρετε ότι οι κίνδυνοι δεν είναι κάτι το σοβαρό, απλώς διάφοροι που θα σας ζητάνε να παίξετε ξύλο κάθε πέντε λεπτά. Ναι, είναι αρκετά κουραστικό όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει τόσο συχνά και εμείς απλώς θέλουμε να προχωρήσουμε στην βασική ιστορία.

Μια Ιαπωνική σαπουνόπερα
Η ιστορία μας βρίσκει στον ρόλο του Kazuma Kiryu, ενός Yakuza ο οποίος ανεβαίνει γρήγορα τα σκαλιά της εξουσίας. Χάρις στον σωστό του χαρακτήρα και τον τρόπο που δουλεύει, ο Kiryu έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ανωτέρων του με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να γίνει πατριάρχης στην δική του οικογένεια, υπό την αιγίδα της παντοδύναμης Dojima Family για την οποία φυσικά δουλεύει. Μια κακοτυχία όμως τον αποτρέπει από αυτό το κατόρθωμα και αντιθέτως βρίσκεται στην φυλακή όπου κάθεται για τα επόμενα 10 χρόνια.

Χαρακτήρες κλειδιά είναι οι δύο παλιοί του φίλοι από το Sunflower Orphanage, ο Nishiki και η Yumi. Ο Nishiki αποτελεί στενό συνεργάτη του πρωταγωνιστή ενώ η Yumi είναι η συμπάθεια και των δύο αγοριών που κρυφά προσπαθούν να κερδίσουν την αγάπη της. Τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά έπειτα από ένα σοβαρό συμβάν το οποίο για λόγους spoiler θα παραλείψω. Ο Kiryu θα πρέπει πλέον να πολεμήσει γνωστούς και αγνώστους σε έναν κόσμο που τα τελευταία 10 χρόνια έχει αλλάξει τόσο πολύ, ενώ εκείνος έχει παραμείνει ίδιος.

Παντού μαγαζιά και φώτα
Η πόλη της Kamurocho παραμένει ίδια, πράγμα που σημαίνει πως εάν έχετε παίξει το Yakuza 0 ή κάποιο άλλο της σειράς, θα γνωρίζετε τα κατατόπια. Εάν όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς με το touchpad του DualShock 4 ανοίγει ο χάρτης ο οποίος έχει λεπτομερή σύμβολα για να βρείτε οτιδήποτε ψάχνετε. Εστιατόρια, super market, σημεία κλειδιά, strip clubs κ.α υπάρχουν όλα σε λίστα που έπειτα από λίγες ώρες θα τα μάθετε σαν την γειτονιά σας.

Τρέχοντας στην πόλη, ή περπατώντας εάν προτιμάτε, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλα τα διαθέσιμα μέρη. Πολλά καταστήματα βέβαια δεν θα έχουν επιλογή να μπείτε να τα εξερευνήσετε και κάπου εδώ θα νιώσετε ταυτόχρονα και ένα μικρό “ξενέρωμα” αλλά και το ακριβώς αντίθετο καθώς το συγκεκριμένο μέρος θα μείνει για πάντα κρυφό. Αυτό μας θύμισε εποχές PS2 που δεν είχαμε πολλά interactions με τον κόσμο παρά μόνο με ότι ήταν κομμάτι της βασικής ιστορίας. Φυσικά πέρα από την βασική ιστορία, θα έχετε την ευκαιρία να ασχοληθείτε και με side missions.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ολόκληρη σειρά από side αποστολές όμως που η μία συνδέεται με την άλλη. Πιο πολύ συναντάμε κατοίκους της πόλης που ζητούν βοήθεια από εμάς την οποία μπορούμε να δώσουμε άμεσα. Αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά, κάθε πέντε λεπτά και λιγότερο, είναι οι αναμετρήσεις με άλλους που θέλουν να...παίξουμε ξύλο. Έπειτα από λίγο, καταντάει ιδιαίτερα κουραστικό το γεγονός ότι θέλουμε να μεταφερθούμε από ένα σημείο της πόλης στο άλλο και πάντα κάποια ομάδα από νεαρούς θα θέλουν να αναμετρηθούμε. Τώρα το αν είναι χειρότερο που αναφέρονται στον πρωταγωνιστή ως “old man” ή το ότι έρχονται όλοι μαζί και με όπλα, θα το αφήσω στην δική σας κρίση.

Μια ωραία πόλη με επικίνδυνο κόσμο και εμείς βουτηγμένοι στα άδυτα της Yakuza, πρέπει να λύσουμε τα θέματά μας με μυστικότητα και ταυτόχρονα ακίνδυνα.

Στο τρέξιμο
Η βασική αποστολή έχει αρκετές διακλαδώσεις με αποτέλεσμα να μην ακολουθούμε έναν μοναδικό στόχο όλη την ώρα αλλά να έχουμε και άλλα πράγματα να ασχοληθούμε. Ορισμένα σημεία απαιτούν stealth κινήσεις όπου πρέπει να περάσετε σαν να μην υπάρχετε από διάφορα σημεία και εάν αποτύχετε ξεκινάτε πάλι από την αρχή. Άλλες φορές πρέπει απλώς να κάνουμε πολλά “πάνω-κάτω” στον χάρτη, με παράδειγμα την πρώτη αποστολή όπου για να αποκτήσουμε ένα δαχτυλίδι. έπρεπε να πάμε να βρούμε το κατάστημα να το αγοράσουμε, να μας το κλέψει κάποιος, να τον κυνηγήσουμε, να τον βρούμε, έπειτα να ξεφύγει, όταν τον βρούμε πάλι να μας πει ότι πούλησε το δαχτυλίδι, να βρούμε που βρίσκεται πάλι, να προσπαθήσουμε να το αγοράσουμε αλλά να μην έχουμε αρκετά χρήματα, να δανειστούμε...κουράστηκα και μόνο που το έγραψα.

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες και το συνεχές τρέξιμο χωρίς λόγο αποτελούν και σημεία που κουράζουν. Από την άλλη, το Yakuza Kiwami αποτελεί remake του πρώτου τίτλου, οπότε διατηρεί όλα τα στοιχεία που υπήρχαν παλιά χωρίς να αλλάζει την συνταγή. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αποτελούν τα boss fights τα οποία έρχονται σε διάφορες μορφές. Μπορεί να ξεκινήσουν ως βαρετές μάχες όπου το boss μας δείχνει περισσότερη αντίσταση από τον απλό μαχητή, μέχρι να δούμε ότι προς το τέλος αρχίζει και γεμίζει πάλι health με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε σχεδόν από την αρχή. Πάντως πριν και μετά τα boss fights έχουμε cutscenes με λεπτομέρεια και ενδιαφέρον που προχωράνε σε σημεία κλειδιά της ιστορίας. Συνολικά το κύριο campaign διαρκεί περίπου 15 ώρες.

Εάν θέλετε να ακολουθήσετε όλα τα side missions και να τα ολοκληρώσετε με την ησυχία σας, θα σας πάρει περίπου 35 με 40 ώρες και σε αυτό προσθέτουμε και τα mini games. Υπάρχουν mini games εκτός του campaign που μπορείτε να παίξετε με κάποιον άλλο φίλο όπως bowling, βελάκια και πιο...προκλητικά πράγματα τα οποία θα αφήσω σε εσάς να ανακαλύψετε. Το remake του πρώτου Yakuza έχει προσφέρει έναν νέο οπτικό τομέα και λίγους παραπάνω διαλόγους σε θέμα σεναρίου. Τα mini games αυτά σίγουρα προσθέτουν περιεχόμενο αλλά εάν έχετε ήδη παίξει τον παλιό τίτλο, θα σας φανούν μια μηδαμινή προσθήκη.

Ώρα να παλέψουμε
Το σύστημα μάχης του Yakuza Kiwami βασίζεται σε τέσσερα fighting styles. Έχουμε τα Brawler, Rush, Beast και Dragon. Το Rush αποτελεί το μόνο γρήγορο στυλ ενώ όλα τα άλλα βασίζονται στην τεχνική και σε πιο αργές και δυνατές κινήσεις. Το αγαπημένο μου στυλ ήταν σίγουρα το Brawler καθώς νιώθω πως συνδυάζει κατάλληλα την ταχύτητα και την δύναμη. Επίσης το κάθε στυλ έχει το δικό του χρώμα το οποίο ανάβει και στο φωτάκι του DualShock 4 στο χειριστήριο. Το Dragon στυλ είναι το χρακτηριστικό του πρωταγωνιστή μας.

Όταν το επιλέγουμε, ανάβει το κόκκινο χρώμα στο χειριστήριο και οι κινήσεις του Kiryu γίνονται πιο αρμονικές. Κατά την διάρκεια του gameplay μαζεύουμε πόντους τους οποίους μπορούμε να ξοδέψουμε πάνω σε νέες κινήσεις ή για να αναβαθμίσουμε την HP bar, την αντοχή και τον τρόπο κίνησης του πρωταγωνιστή. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στην μάχη είναι το Heat bar που μόλις γεμίσει, μας επιτρέπει να εκτελέσουμε αρκετά δυνατές κινήσεις που αποδεικνύονται σωτήριες σε boss fights.

Οπτικά η πόλη του Kamurocho μοιάζει με την παλιά μόνο που όλα έιναι πιο λεπτομερή πλέον. Πολλά καταστήματα μοιάζουν μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα τα super market που δύσκολα τα ξεχωρίζουμε από το εσωτερικό τους. Τα φώτα, η πόλη, ο κόσμος και η παλιά τεχνολογία του 2005 όπως για παράδειγμα τα κινητά με το πορτάκι που άνοιγε, σίγουρα δίνουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε 12 χρόνια πίσω. Μας άρεσε που είδαμε ανανεωμένες εμφανίσεις για Kiryu, Nishiki, Yumi και Reina αλλά και φυσικά αυτό ισχύει και για τους άλλους χαρακτήρες.

Τελικά δεν ήταν extreme
Το Yakuza Kiwami είναι ένα τίμιο remake του πρώτου τίτλου που κυκλοφόρησε το 2006 στην Ευρώπη. Το πρώτο Yakuza έπρεπε να δεχτεί αυτή την αλλαγή στα γραφικά του και χαιρόμαστε που το είδαμε αυτό καθώς για εμάς αλλά και τους fans της σειράς, ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν και η εισαγωγή μας στην σειρά. Η ιστορία είναι η ίδια συναισθηματικά φορτισμένη γεμάτη με έχθρες, κόντρες, ίντριγκα και ανθρώπινες σχέσεις που γνωρίσαμε. Η ανανέωση των γραφικών όμως μας έδωσε και το κάτι παραπάνω που θέλαμε και χρειαζόταν πλέον. Με το Yakuza Kiwami μπορείτε να περάσετε άνετα μέχρι και 40 ώρες παίζοντας στην πόλη Kamurocho. Ακολουθήστε την βασική αποστολή, σταματήστε να αναλάβετε άλλες, μπείτε σε όλα τα strip clubs ή απλά παίξτε βελάκια και bowling.

Είστε ελεύθεροι να πάρετε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και όλα αυτά σε έντονο ύφος Yakuza και όταν νιώσετε πάλι έτοιμοι, συνεχίστε με το βασικό σενάριο το οποίο δεν απογοητεύει. Εάν έχετε παίξει στο παρελθόν το πρώτο Yakuza, πιστεύω θα χαρείτε με τις αλλαγές που θα δείτε και θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε έναν παλιό τίτλο που άφησε εποχή. Σε περίπτωση που αυτή είναι η πρώτη σας επαφή με την σειρά, σας προτείνω το Kiwami, έπειτα να δείτε το Yakuza 0 και μετά να ξεκινήσετε με την σειρά και τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς. Εγώ προσωπικά περιμένω το Yakuza Kiwami 2, την συνέχεια που έχει ανακοινωθεί οπότε μείνετε συντονισμένοι.

Θετικά:
- Όμορφο σενάριο
- Πιστό remake του πρώτου
- Οπτικά ανώτερο
- Ανανέωση στο σύστημα μάχης

Αρνητικά:
- Ορισμένοι διάλογοι δεν έχουν voice acting
- Χαμηλό Α.Ι

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Ένα τίμιο remake του πρώτου Yakuza που αξίζει να έχει κάθε fan της σειράς.

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

Yakuza Kiwami

[Αρχική Δημοσίευση: 28/9/15] Το Yakuza Kiwami ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο Tokyo Games Show 2015 και αποτελεί remake του πρώτου τίτλου της σειρά Yakuza που είχε κυκλοφορήσει το 2005 στο Playstati...
Posted (29 Jul 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 10/09/2017 10:03
Μπράβο Χριστιάνα για το review.Θα το τσεκάρω οπωσδήποτε.Δείχ νει καλογυαλισμένο και αρκετά καλοφτιαγμένο σε όλους τους τομείς.Είναι καιρός να ξαναθυμηθώ παλιές καλές εποχές.
Score 8
8.36 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Adventure
Developer: Sega
Publisher: Deep Silver
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media (210 9011900)
Players: 1-2
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 29/08/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
2.
Gran Turismo Sport   (8.0)
6.
F1 2020   (7.5)
7.
Cyber Shadow   (8.0)
8.
9.
10.
Cyberpunk 2077   (8.0)
Notification