Monster Slayers

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)  

Ετοιμαστείτε να βιώσετε το μετατραυματικό στρες του κυνηγιού τεράτων.
 

Ετοιμαστείτε να βιώσετε το μετατραυματικό στρες του κυνηγιού τεράτων.  

Ετοιμαστείτε να βιώσετε το μετατραυματικό στρες του κυνηγιού τεράτων.

 

Τα deck-building games είναι ένα ενδιαφέρον genre, ειδικά όταν συνδυάζονται με RPG. Εκτός από τις τακτικές και την στρατηγική που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε για να μην στείλετε στον τάφο τους χαρακτήρες σας, πλέον υπάρχει και το στοιχείο της τύχης το οποίο μπορεί να διαμορφώσει μια μάχη υπέρ ή κατά σας. Αυτό το σκεπτικό ακολουθεί και το Monster Slayers, ένα διαφορετικό roguelike RPG το οποίο αναπτύχθηκε από τον Nerdbook Productions. Σωστά διαβάσατε, αυτό το game αναπτύχθηκε από έναν και μόνο developer, ο οποίος με τις δημιουργίες του έγινε γνωστός στην ιστοσελίδα Kongregate πριν έρθει και στο Steam.

Το Monster Slayers είναι μια ανανεωμένη έκδοση ενός game με το ίδιο όνομα το οποίο ήταν διαθέσιμο δωρεάν. Έχει προφανείς επιρροές από ένα αντίστοιχο RPG, το Dream Quest, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει έναν μοναδικό χαρακτήρα με περισσότερες classes, περισσότερα επίπεδα, εχθρούς και εξοπλισμό και πολλά ακόμα. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι πόσο καλά εφαρμόζεται ένα σύστημα όπου οι επιθέσεις, τα abilities και ο εξοπλισμός είναι πλέον κάρτες και η τύχη είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία σας;

monster slayers 3

Μαθητευόμενοι κυνηγοί
Στο Monster Slayers θα δημιουργήσετε και θα ελέγξετε διαφορετικούς χαρακτήρες, αναλόγως για πόσο διάστημα θα καταφέρετε να κρατήσετε τον κάθε έναν ζωντανό. Κάθε χαρακτήρας θέλει να γίνει μέλος της Monster Slayers Guild και για να το πετύχει αυτό πρέπει να εξερευνήσει την Northern Valley, μια περιοχή με δάση, βουνά και σπηλιές όπου τα τέρατα βρίσκονται σε αφθονία. Η guild θα σας δεχτεί σαν μέλος της μόνο όταν βρείτε τον Harbinger και καταφέρετε να του πάρετε το κεφάλι, κάτι το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι και θα θυσιάσετε πολλούς ήρωες πριν το πετύχετε. Ο κάθε χαρακτήρας θα έχει και ένα τυχαίο backstory το οποίο ομολογώ πως βρήκα αρκετά διασκεδαστικό σαν στοιχείο της πλοκής. Για παράδειγμα, ένας rogue ήθελε να μπει στην Monster Slayers Guild επειδή τα “έτσουξε” ένα βράδυ με τους φίλους του και έχασε ένα στοίχημα, ενώ ένας paladin ήθελε να γίνει αποδεκτός από μια φυλή orc και με αυτό τον τρόπο θα αποδείκνυε την δύναμή του.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά backstory, κατά βάση ο στόχος σας είναι πάντα ο ίδιος, γεγονός που συντελεί στο να γίνεται το game επαναλαμβανόμενο. Το σενάριο εν τέλει είναι απλοϊκό χωρίς πολλά στοιχεία για τον κόσμο, τα τέρατα ή τους χαρακτήρες που θα συναντήσετε. Η πλοκή απλώς υπάρχει για να μην βρεθείτε ξαφνικά σε μπουντρούμια σφάζοντας τέρατα χωρίς λόγο και αιτία, καθώς και για να προστεθεί μια μικρή δόση χιούμορ σε διάφορες στιγμές. Θα ήταν ωραίο να υπήρχε ένα πιο εκτενές σενάριο με την μορφή περισσότερων main και side quests, καθώς θα κρατούσε το ενδιαφέρον αμείωτο και θα σας κρατούσε σε εγρήγορση.

Σφάξτε τέρατα με... τράπουλες
Όπως προαναφέραμε, το Monster Slayers είναι ένα διαφορετικό RPG καθώς όλες σας οι κινήσεις είναι πλέον στην μορφή καρτών. Αρχικά, να έχετε υπόψιν σας πως είναι πρακτικά αδύνατον να τερματίσετε το game με τον πρώτο σας χαρακτήρα, καθώς χρειάζεστε fame για την guild. Μπορείτε να συλλέξετε fame καθώς εξερευνείτε τις πίστες και σκοτώνετε τέρατα και ο ρόλος του είναι να σας εξασφαλίσει μόνιμα upgrades για τους μελλοντικούς χαρακτήρες σας, τα οποία θα τους επιτρέψουν να ζήσουν λίγο παραπάνω. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να αυξήσετε τα health points με τα οποία θα ξεκινήσει ο επόμενος χαρακτήρας σας, να δώσετε συγκεκριμένες κάρτες ανάλογα με την class που θα επιλέξετε, να έχει ο κάθε χαρακτήρας παραπάνω mana και action points και πολλά ακόμα. Πρακτικά είναι ένα αχανές skill tree με πολλές επιλογές, ανάλογα με το gameplay που προτιμάτε.

Όσον αφορά τα classes, υπάρχουν 6 βασικά με αρκετά περισσότερα αν αγοράσετε το ανάλογο DLC. Ανεξαρτήτως ποιά θα επιλέξετε τo gameplay στον πυρήνα του δεν αλλάζει, αλλά η κάθε class έχει διαφορετική τράπουλα με διαφορετικά πλεονεκτήματα και στρατηγικές. Για παράδειγμα, οι κάρτες του rogue έχουν στόχο το τράβηγμα περισσότερων καρτών και την απόκτηση χρυσού, ο knight έχει έμφαση στις κάρτες που του εξασφαλίζουν άμυνα και προστασία ενώ ο wizard έχει πολλές επιθετικές επιλογές με καταστροφικά για τους αντιπάλους αποτελέσματα. Αναλόγως το αν προτιμάτε επιθετικές ή αμυντικές τακτικές σίγουρα θα βρείτε στον κάθε χαρακτήρα την τράπουλα που σας ταιριάζει, αν και προτείνω να τις δοκιμάσετε όλες τουλάχιστον μια φορά για να δείτε πώς λειτουργεί η κάθε class.

monster slayers 1

Από την άλλη, η πρόοδος του κάθε χαρακτήρα στο Monster Slayers είναι αρκετά απλοϊκή. Σκοτώνοντας εχθρούς θα κερδίσετε experience με το οποίο ανεβαίνετε επίπεδο. Τότε θα σας δοθεί η επιλογή να αυξήσετε health, mana και action points ή να προσθέσετε μια νέα κάρτα στην τράπουλά σας. Κάθε κάρτα απαιτεί mana ή action points για να παιχτεί και έχει διαφορετικές επιδράσεις σε εσάς ή στους αντιπάλους σας. Αρκετές συνδυάζονται κιόλας είτε για να αυξήσουν την ζημιά που δέχεται ο αντίπαλός σας κάθε φορά που θα παίξετε μια εκδοχή της ή για να ακυρώσετε κάποια αντίπαλη κάρτα όταν παιχτεί. Η μάχη διεξάγεται ένα γύρο κάθε φορά μέχρι εσείς ή ο αντίπαλός σας να χάσετε όλο το health σας και να πεθάνετε. Αν καταφέρετε να επιβιώσετε, θα βρεθείτε σε ένα χάρτη με μορφή πλέγματος όπου θα επιλέξετε το επόμενο τετραγωνάκι για να προχωρήσετε. Εκεί μπορεί να βρείτε κάποιον θησαυρό, σύμμαχο ή εχθρό.

Όχι, δεν θα βρείτε κανέναν άσπρο δράκο με μπλέ μάτια εδώ, μόνο ξόρκια και abilities.

Εκτός από την τεράστια ποικιλία σε κάρτες, αρκετά σημαντική βοήθεια θα σας προσφέρουν τα μέλη του party σας. Θα σας δοθεί η δυνατότητα να επιλέξετε από δύο διαφορετικούς χαρακτήρες κάθε φορά που ξεκινάτε από την αρχή, με τα υποψήφια μέλη να είναι διαφορετικά κάθε φορά και με διαφορετικά abilities. Αν και τα μέλη του party δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες, σας δίνουν μια παραπάνω ability για να χρησιμοποιήσετε όταν κρίνετε πως το χρειάζεστε. Οι abilities αυτές μπορούν να σας σώσουν τη ζωή εναντίον δύσκολων αντιπάλων, όπως το να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα όταν έχετε ξεμείνει από κάρτες ή να σας θωρακίσουν ενάντια σε μια επίθεση που θα σας έστελνε στον άλλο κόσμο. Να θυμάστε μόνο πως αφού χρησιμοποιήσετε μια τέτοια ability, θα πρέπει να περιμένετε λίγο να τελειώσει το cooldown της για να την χρησιμοποιήσετε ξανά.

monster slayers 2

Φυσικά κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε και το Monster Slayers έχει τα ελαττώματά του, με βασικότερο κάποια προβλήματα με το balancing των χαρακτήρων. Για παράδειγμα, ο cleric είναι από τους πιο αδύναμους χαρακτήρες καθώς χωρίς σωστό εξοπλισμό είναι σίγουρο πως θα πεθάνει πολύ νωρίς, ενώ η ικανότητα του rogue να κερδίζει χρήματα και να τραβάει ταυτόχρονα κάρτες τον κάνει από τις πιο ισχυρές επιλογές. Επιπλέον, αν και οι διαφορετικές classes εκ πρώτης όψεως ακούγονται καλή ιδέα για να υπάρχει ποικιλία στο gameplay, στην πραγματικότητα θα είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία με τον κάθε χαρακτήρα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε παρόμοια τέρατα ξανά και ξανά σε ελαφρώς διαφορετικούς χάρτες με τις τράπουλές σας να ξεχωρίζουν η μια από την άλλη μόνο προς το τέλος του παιχνιδιού, καθώς στην αρχή είναι στον πυρήνα τους ίδιες. Επιπλέον, για έναν σκληροπυρηνικό gamer που έχει πάθος με τα RPG το Monster Slayers είναι υπερβολικά απλοϊκό και ρηχό, οπότε κάποιοι σίγουρα θα το παρατήσετε μερικές ώρες αφού ξεκινήσετε να παίζετε.

Ο μινιμαλισμός σε όλο του το μεγαλείο
Από αισθητική άποψη, στο Monster Slayers κυριαρχεί ο μινιμαλισμός. Το HUD είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε δείχνοντας health, action points, mana και το χρυσό σας ενώ οι επιλογές που έχετε για να διαμορφώσετε την εμφάνιση των χαρακτήρων σας είναι αρκετά περιορισμένες αλλά επαρκείς για να ξεχωρίζουν. Επιπλέον, κάθε πίστα έχει το ίδιο background ανάλογα το αν είστε σε βουνό, σπηλιά ή δάσος, κάτι που γρήγορα καταντάει μονότονο αλλά τουλάχιστον δεν κουράζει το μάτι. Το μεγαλύτερο αρνητικό που διέκρινα είναι πως η πίστα περιορίζεται σε μια μικρή λωρίδα στο κέντρο της οθόνης με το υπόλοιπο κομμάτι της να είναι ένα μαύρο πλάισιο, όπως θα δείτε και στις εικόνες. Είναι κρίμα που πήγε τόσος χώρος ανεκμετάλλευτος και δημιουργεί μια αίσθηση σαν να παίζετε μέσα σε έναν πολύ στενό σωλήνα. Τουλάχιστον τα ειδικά εφέ για τα abilities, ο σχεδιασμός των καρτών και τα μοντέλα των τεράτων σώζουν την κατάσταση με το πόσο καλαίσθητα είναι.

monster slayers 5

Ηρωϊκά ακούσματα
Ο ήχος στο Monster Slayers έχει τα κλασσικά ακούσματα που θα περιμένατε από ένα RPG, χωρίς όμως να είναι μονότονος ή κακόγουστος. Η μουσική είναι επική και ταιριάζει πολύ με το κλίμα της κάθε μάχης, δίνοντας ρυθμό και προκαλώντας αγωνία για την επόμενη κάρτα που θα τραβήξετε. Επιπλέον τα μουσικά κομμάτια παρουσιάζουν και αρκετή ποικιλία, αλλά το μεγαλύτερο αρνητικό είναι η έλλειψη voice acting καθώς οι διάλογοι περιορίζονται σε μερικές ατάκες που λένε οι χαρακτήρες όταν ανεβαίνουν επίπεδο ή τελειώνουν μια μάχη για παράδειγμα. Σκεφτείτε πως στη διάρκεια της μάχης ο μόνος ήχους που βγάζουν οι αντίπαλοι και εσείς είναι... μουγκρητά όταν κάποιος δέχεται ζημιά. Τουλάχιστον τα ηχητικά εφέ για τις επιθέσεις, τα ξόρκια μέχρι και για την ενεργοποίηση μιας κάρτας είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, δίνοντας χαρακτήρα στην κάθε σας κίνηση.

Μια αξιέπαινη προσπάθεια
Το Monster Slayers δεν είναι η σκληροπυρηνική εκδοχή ενός RPG που ίσως θα προτιμούσαν κάποιοι, αλλά το ξεχωριστό gameplay και οι διαφορετικές classes συντελούν στο να είναι μια εμπειρία που θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό διάστημα, ειδικά αν θέλετε κάτι χαλαρό για να περάσει η ώρα. Αν και πάσχει στο σενάριο και στο οπτικοακουστικό κομμάτι, η αγωνία και το άγχος για την επόμενη κάρτα που θα τραβήξετε θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Στην τιμή των 8,99€ αξίζει σίγουρα τα λεφτά του, καθώς και όσο χρόνο αποφασίσετε να επενδύσετε πάνω του.

Θετικά:
- Μεγάλη ποικιλία στο gameplay
- Καλός συνδυασμός deck-building και dungeon-crawling
- Σταδιακά γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον
- Γρήγορες μάχες χωρίς να σας κουράζουν

Αρνητικά:
- Κάποιες classes χρειάζονται balance
- Έλλειψη voice acting
- Μερικοί θα το βρείτε υπερβολικά απλοϊκό και βαρετό
- Μετά από ένα σημείο γίνεται επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.6

Ένα ξεχωριστό RPG που κρατάει χαρακτήρα. Ωστόσο δεν θα ταιριάξει σε όλους.

Νικηφόρος Μητράκος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.6
7.05 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Nerdbook Productions
Publisher: Digerati Distribution
Διάθεση: Nerdbook Productions
Players: 1
Requirements: 256MB RAM, Επεξεργαστής 2 GHz (Dual Core) , Κάρτα γραφικών OpenGL 2.1 συμβατή με 256 MB VRAM , 40 MB Διαθέσιμος Χώρος, Λειτουργικό σύστημα Windows XP / Vista / 7 / 8
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 23/3/17
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
5
Castlevania   (8.5)
9
F1 2021   (8.4)
10
FIFA 22   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification