Hard Corps: Uprising

Hot
Εσείς θα πάτε Contra σε μια αυτοκρατορία;

Εσείς θα πάτε Contra σε μια αυτοκρατορία;

Εσείς θα πάτε Contra σε μια αυτοκρατορία;

Από την μακρινή πλέον εποχή της ίδρυσης της το 1969, η Konami μας έχει χαρίσει κυριολεκτικά εκατοντάδες λόγους για να την αγαπούμε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα αριστουργήματα της ιαπωνικής εταιρείας ανάπτυξης που παίζουμε εδώ και δεκαετίες, τα Castlevania, τα Silent Hill, τα Metal Gear; Η μοίρα το έφερε να θυμηθούμε ένα από τα καλύτερα shoot-'em-ups που πέρασαν ποτέ απ’ τα πολύπειρα χέρια μας, το θρυλικό Contra. Το έτος γέννησης του ήταν το 1987 και την μέρα που το συναντήσαμε στα arcades ταυτιστήκαμε εύκολα με τον σκληροτράχηλο ξανθό πολεμιστή αλά Chuck Norris που ράντιζε τα πάντα με τις άπειρες σφαίρες του όπλου του.

Η λέξη Contra μπορεί για εμάς και τους Ισπανούς να σημαίνει "ενάντια" αλλά στον κόσμο του παιχνιδιού αναφέρεται σε έναν τιμητικό τίτλο που απονέμεται στην στρατιωτική ελίτ η οποία επιδεικνύει σχεδόν υπεράνθρωπες ικανότητες στην μάχη και κατέχει όλα τα μυστικά του ανταρτοπόλεμου. Τέτοιες ικανότητες όφειλε να καλλιεργήσει πάντα ο παίκτης ενός Contra αν σκόπευε να δει ποτέ το φινάλε και το όνομα του στον πίνακα των σκόρερ.

hard corps uprising 1

Η σειρά των συναρπαστικών side-scrolling shoot-'em-ups ξεπέρασε την ντουζίνα τίτλους μέχρι τις μέρες μας κάνοντας μικρά χρονικά διαλείμματα από τον ένα τίτλο μέχρι τον επόμενο. Ανάμεσα τους διακρίθηκε για την οπτική ποιότητα και την δυσκολία του το Contra: Hard Corps που κυκλοφόρησε το 1994 για το Sega Mega Drive. Μπορείτε εύκολα να φανταστείτε τον ενθουσιασμό μας μόλις μάθαμε για το απευθείας sequel του με τίτλο Hard Corps: Uprising στο αγαπημένο PS3, μια κονσόλα με την απαραίτητη ισχύ για να απεικονίσει την τιτάνια μάχη που μας περίμενε.

Επαναστατικός άνεμος πνέει
Το Hard Corps: Uprising αφηγείται ένα ζοφερό μέλλον για την ανθρωπότητα σε μερικές αιώνες από τώρα. Ο κόσμος είναι κάτω από την μπότα της αυτοκρατορίας με το ειρωνικό όνομα Commonwealth (Κοινοπολιτεία). Η διοίκηση ασκείται από τον Tiberius, άλλο ένα ειρωνικό όνομα που παραπέμπει στον συνονόματο ρωμαίο αυτοκράτορα. Η καταπίεση των λαών δημιούργησε έντονες δυσαρέσκειες και ένα αντιστασιακό κίνημα ξεπήδησε από τον απλό λαό.

Η ισχύς των αυτοκρατορικών δυνάμεων συνέτριψε ξανά και ξανά τον επαναστατικό στρατό στο πεδίο της μάχης δείχνοντας ότι μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας δεν επρόκειτο ποτέ να φέρει αποτελέσματα. Οι ηγέτες της επανάστασης εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα χέρια μιας μικρής ομάδας επίλεκτων πολεμιστών οι οποίοι θα διεισδύσουν στο αρχηγείο του Tiberius και θα τον εξοντώσουν. Της αποστολής αυτοκτονίας ηγείται ο Bahamut, πρώην μαχητής της Commonwealth. Όταν παρακολούθησε μπροστά στα μάτια του την σφαγή αθώων από τα πυρά των συμπολεμιστών του, ο Bahamut συνειδητοποίησε την αρρωστημένη φύση της αυτοκρατορίας και αυτομόλησε στους επαναστάτες.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το σενάριο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα αγαπημένα μας Star Wars και είχε την προοπτική να αναπτυχθεί στην διάρκεια της περιπέτειας. Με το κέντρο βάρους να τοποθετείται αποκλειστικά στην δράση, το σενάριο παραμένει προσχηματικό και αποτυπώνεται σε μορφή κειμένου όσο εσείς περιμένετε να φορτώσει το επόμενο επίπεδο. Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη των χαρακτήρων, καμία προσπάθεια να παρουσιαστούν σαν κάτι περιπλοκότερο από αυτό που είναι, πολεμικές μηχανές με μοναδικό λόγο ύπαρξης την συντριβή των αντιπάλων.

hard corps uprising 2

Με μια πανούργα κίνηση μάρκετινγκ, οι δημιουργοί του Hard Corps: Uprising σας δείχνουν πέντε χαρακτήρες στο αρχικό βίντεο αφήνοντας σας με ανοικτό στόμα στην συνέχεια, μόλις ανακαλύπτετε ότι μόνο οι δύο είναι διαθέσιμοι. Οι επόμενοι τρείς πρέπει να αγοραστούν σε μορφή DLC στην εξευτελιστική τιμή των δύο ευρώ έκαστος εντούτοις το γεγονός δεν παύει να φουσκώνει τον λογαριασμό σας κατά έξι ευρώ σε περίοδο που και το ένα μετράει.

Hardcore και όχι Hard Corps
Βλέποντας στο κεντρικό μενού τα δύο διαθέσιμα modes Arcade και Rising το χέρι σας θα πάει από μόνο του στο Arcade λόγω της αγάπης σας για το αρχικό Contra που ήταν φτιαγμένο θαρρείς για να το απολαμβάνετε σε μια αίθουσα arcade, με κόσμο γύρω από την καμπίνα να θαυμάζει τους λιγοστούς gamers που μπορούσαν να πετύχουν καλό σκορ. Παίζοντας αρκετή ώρα στο Arcade mode το χέρι σας θα πάει στο πρόσωπο σας σκουπίζοντας τα δάκρυα οργής που κύλησαν αφού χάσατε περισσότερες φορές από όσες προλάβατε να μετρήσετε. Το Hard Corps: Uprising ανήκει στα δυσκολότερα shooters που υπάρχουν, είναι ειδικά φτιαγμένο για να σας υποχρεώσει να απομνημονεύσετε κάθε σας βήμα και αντίπαλο αν επιθυμείτε να προχωρήσετε τα levels.

hard corps uprising 3

Στο Rising mode είναι που το Hard Corps: Uprising λάμπει πραγματικά. Το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για αλλεπάλληλα περάσματα από τα levels του μέχρι να μάθετε και τον παραμικρό κίνδυνο που καραδοκεί. Παίζοντας στο Rising mode οι πράξεις σας μετρούν ανεξάρτητα από το αν ολοκληρώσατε το εκάστοτε level ή όχι. Καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα σας και ολοκληρώνοντας ένα level σε καλό χρόνο γεμίζετε με corps points, τα αντίστοιχα xp που θα κερδίζατε σε ένα RPG. Αμέσως θα καταφύγετε στο in – game κατάστημα που ξεχειλίζει από χρήσιμες αναβαθμίσεις.

Επειδή ο θάνατος είναι ο μόνιμος σύντροφος σας στο παιχνίδι και οι ζωές σπαταλιούνται για πλάκα, οι πρώτες σας αγορές θα είναι οι σχετικές με την αύξηση των ζωών. Επόμενη σημαντική αγορά είναι τα automatic και rapid fire. Θα διαπιστώσετε με θλίψη μετά από πολλές χαμένες ζωές ότι το βασικό όπλο που κρατά ο πολεμιστής σας ρίχνει αργά τις βολές και προκαλεί ελάχιστο damage σε σχέση με τα upgrades.

hard corps uprising 4

Τα upgrades των όπλων από την άλλη, τα οποία σας έρχονται ουρανοκατέβατα σε μορφή ιπτάμενων… παστίλιων εξαφανίζονται μόλις φάτε ένα χτύπημα εγκαταλείποντας σας και πάλι με το default όπλο. Έχετε την δυνατότητα να κρατάτε δύο upgrades ταυτόχρονα, αλλάζοντας θέση αναμεταξύ τους, ένα τέχνασμα που επιτρέπει να κρατάτε ένα τουλάχιστον χρήσιμο upgrade για τα bosses αλλά και πάλι, όλη η δουλειά πρέπει να εκτελεστεί από το μίζερο αρχικό σας όπλο.

Τα automatic και rapid fire επιταχύνουν σημαντικά τις βολές του default όπλου, αυξάνοντας το damage του. Ταυτόχρονα, επιταχύνουν και τις ριπές των upgrades συνεπώς οι ζημιές που προκαλείτε στους εχθρούς αυξάνονται σε όλο το εύρος του οπλοστασίου σας. Αναφέρθηκα στην τραγική για εμένα επιλογή της απώλειας ενός upgrade με το παραμικρό damage που δέχεται ο μαχητής σας οπότε ήρθε η ώρα να μιλήσω για την πανάκριβη αναβάθμιση που αποτρέπει την απώλεια των upgrades. Κοστίζει 30 εκατομμύρια corps points, ποσό που θα σας βγει το λάδι για να μαζέψετε αλλά είναι απαραίτητη γιατί θα σας προσφέρει τεράστιο πλεονέκτημα στις μάχες. Ακόμα και με την σπουδαία αυτή αναβάθμιση μπορείτε να χάσετε τα upgrades αν χάσετε αυτόματα ζωή πέφτοντας σε κενό για παράδειγμά.

hard corps uprising 5

Σχεδιάζοντας την επιχείρηση
Γνωρίζοντας πλέον ότι οι πράξεις σας και η ταχύτητα με την οποία διασχίζετε ένα level (εφαρμόζοντας το ρητό: ο χρόνος είναι χρήμα) μεταφράζονται σε πολύτιμα έσοδα για απαραίτητες αγορές, θα σχεδιάσετε ένα έξυπνο πλάνο δράσης. Θα ξεσκονίσετε κάθε σπιθαμή ενός level, θα μάθετε τι μεσολαβεί πριν και μετά των checkpoints του. Οι αγορασμένες αναβαθμίσεις θα πληθαίνουν και οι χαρακτήρες σας θα προχωρούν ολοένα και πιο βαθιά στα 8 συνολικά stages, ξεκοιλιάζοντας τελικά την Commonwealth και τον αρχηγό της.

Αν σας αρέσει ο Rambo και επιθυμείτε να διαλύετε ολόκληρους ψηφιακούς στρατούς, εδώ θα μάθετε πως θα το κάνετε σωστά.

Ανήκετε στους βετεράνους παίκτες της σειράς Contra; Τότε είναι πιθανό να γονατίσετε τον Tiberius και τα στίφη του μέσα σε οκτώ ώρες συνεχούς απασχόλησης. Αν είστε νεοφερμένοι στην σειρά να περιμένετε ένα 15ωρο σκληρής προσπάθειας μέχρι την τελική νίκη. Το replayability είναι εξασφαλισμένο χάρη στην δυσκολία και το in – game shop αλλά μόλις το τερματίσετε, αμφιβάλω αν θα υποστείτε ξανά την επίπονη διαδικασία του για να πετύχετε υψηλότερο σκορ ή να κερδίσετε trophies.

hard corps uprising 6

Μπροστά στους χαρακτήρες σας και στο φόντο υψώνονται φαντασμαγορικά κατασκευάσματα που επιχειρούν να παντρέψουν την άγρια ομορφιά της φύσης με το μεγαλείο των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Χωριουδάκια βυθισμένα στην άμμο, ζούγκλες όπου η βλάστηση αποτελεί έναν επιπλέον αντίπαλο προσφέροντας κάλυψη στους ακροβολιστές, τεράστιοι αυτοκινητόδρομοι με μανιακούς οδηγούς που θέλουν να σας συντρίψουν ανάμεσα στις λαμαρίνες των αμαξιών τους. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το πάνοπλο ιπτάμενο θωρηκτό που σας περιμένει κοντά στο τέλος του αγώνα σας.

Η ναυαρχίδα του Tiberius δεν περιορίζεται στο να εξαπολύει λέιζερ σε μια προσπάθεια να σας τσουρουφλίσει αλλά συμπεριφέρεται σαν κορμί γίγαντα πάνω στον οποίο προσγειώθηκε ένα κουνούπι. Το… κουνούπι είστε εσείς και το σκάφος ανεβοκατεβάζει ρυθμικά τα χαλύβδινα τμήματα του προσπαθώντας να σας λειώσει ανάμεσα τους όπως θα λειώνατε εσείς μια ενοχλητική σκνίπα που περπατά στο δέρμα σας. Και τι δεν σκαρφίστηκαν οι game designers στην προσπάθεια τους να σας συναρπάσουν, πετυχαίνοντας απόλυτα τον στόχο τους.

hard corps uprising 7

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο
Το σχεδιαστικό μεγαλείο των levels κορυφώνεται στις μάχες με τα bosses. Κάθε λέξη που θα εκστομίζετε αντιμετωπίζοντας τους θα τελειώνει σε θαυμαστικό. Ένα σκάφος σαν πελώρια ρόδα του Λούνα Παρκ γεμάτο οπλικά συστήματα το οποίο στριφογυρίζει αφήνοντας σας ελάχιστα περιθώρια αποφυγής. Μια μεταλλική αράχνη που καλύπτει ένα φρεάτιο και, για να αποφύγετε τα πυρά της, πρέπει να εκτελείτε άλματα μοναδικής ακρίβειας αλλά αν σας αγγίξει μια βολή της, πέφτετε στο κενό χάνοντας ζωή. Τα bosses υπακούν κλασικά σε συγκεκριμένα μοτίβα, επιτρέποντας σας να τα διαλύσετε μόλις τα απομνημονεύσετε πλην της τελικής μορφής του Τιβέριου, ένα από τα δυσκολότερα bosses που έχετε αντιμετωπίσει ποτέ.

Για να εκτελεστούν οι άθλοι που διαβάσατε μέχρι στιγμής επιστρατεύτηκε ένα σύστημα ελέγχου που απαιτεί μεγάλη εξοικείωση. Στην αρχή της περιπέτειας θα επιλέξετε τα buttons που αντιστοιχούν στις κινήσεις των χαρακτήρων προσεκτικά, τοποθετώντας τα σε σημεία που βολεύουν τα δάχτυλα σας. Στην συνέχεια το χειριστήριο θα γίνει προέκταση των χεριών σας σε σημείο να δίνετε αστραπιαία τις εντολές στον χαρακτήρα σας. Αφού γίνουν τα παραπάνω, θα ξεχάσετε ότι κρατάτε χειριστήριο και θα επικεντρώσετε την προσοχή σας στον χαρακτήρα και στις κινήσεις αντιπάλων και βολών επί της οθόνης, αλλάζοντας θέση και στοχεύοντας εύστοχα στις 8 διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορεί να στραφεί το όπλο σας.

hard corps uprising 8

Οι ικανότητες σας θα εκτοξευθούν στα ύψη μόλις ελέγξετε τον time sensitive μηχανισμό του dash. Με το dash ο χαρακτήρας σας αρχίζει να τρέχει και είναι επόμενο η πορεία του ανακοπεί μόλις πέσει πάνω σε εχθρό ή αντικείμενο. Συνδυάζοντας το dash με το action ο πολεμιστής σας μπορεί να πηδήξει εμπόδια, να περάσει μέσα από εχθρούς πυροβολώντας τους στην συνέχεια πισώπλατα κ.ο.κ. Το εντονότερο συναίσθημα που προσφέρει τελικά το Hard Corps: Uprising αναδύεται όταν εξασκηθείτε τόσο καλά στον χειρισμό του ώστε να μπορείτε να αποφεύγετε τις βολές σαν τον Neo του Matrix, γνωρίζοντας ότι κλέψατε από τους επίδοξους δημίους σας το θύμα τους.

Το δίδυμο του θανάτου
Το είδος του Hard Corps: Uprising προσφέρεται για co – op απολαύσεις και αυτό ακριβώς θα βιώσετε παίζοντας το με έναν φίλο σας. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσετε το multiplayer, o χαλαρός και ο σοβαρός. Επιλέγοντας τον πρώτο θα τρέχετε ανέμελα με τον συμπαίκτη σας μέσα στις πίστες λες και βρίσκεστε στο μικρό σπίτι στο λιβάδι, πυροβολώντας και πηδώντας άνευ σχεδιασμού.

Κάθε φορά που εσείς και ο συμμαχητής θα βλέπετε τα ραδίκια ανάποδα θα γελάτε άρα θα γελάσετε μέχρις δακρύων με την χαλαρή προσέγγιση. Επιλέγοντας τον σοβαρό τρόπο θα χωρίσετε την οθόνη σε σφαίρες επιρροής και ο καθένας θα αναλάβει από μια περιοχή, ο ένας θα κινείται και να καθαρίζει τις πλατφόρμες και ο άλλος θα διαλύει την αντίσταση στο έδαφος. Με τον δεύτερο τρόπο δεν θα σπάσετε πλάκα αλλά θα βιώσετε μαγευτικές στιγμές, θα βρεθείτε "στην ζώνη", θα πάρει φωτιά η οθόνη από τα συνδυασμένα πυρά.

Ένα χαρακτηριστικό της αναπαράστασης αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια, το σταθερό frame rate. Η ζωή και ο θάνατος του μαχητή σας κρέμεται κυριολεκτικά από το να βρίσκεται ένα ή και περισσότερα χιλιοστά μακριά από την πηγή του κινδύνου συνεπώς το χάσιμο των frames θα καθιστούσε αδύνατο τον υπολογισμό της κατάλληλης απόστασης από εσάς. 

Προανέφερα τις εκπληκτικές τοποθεσίες που σας περιμένουν σεργιανίζοντας τα levels αλλά δυστυχώς, το μάτι σας θα τις απολαύσει ξώφαλτσα γιατί θα είναι μόνιμα απασχολημένο στο προσέχει τις εχθρικές επιθέσεις. Το animation παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από αντίπαλο σε αντίπαλο αλλά, έχοντας τερματίσει πρόσφατα το Bleed 2, το περίμενα πιο ρευστό, πιο γρήγορο αλλά τελικά αυτό που εισέπραξα ήταν άκαμπτες, ρομποτικές κινήσεις.

Η μουσική επένδυση σε ένα action game είναι δίκοπο μαχαίρι διότι πρέπει να είναι εξαιρετική για να μην σας βάλει στον πειρασμό να την κλείσετε και να ακούτε μόνο τα ηχητικά εφέ τα οποία σας πληροφορούν για τις κινήσεις των εχθρών. Εδώ δεν θα έχετε τέτοιο πρόβλημα καθώς το soundtrack είναι μια ηχητική πανδαισία από ήχους σκληρού ροκ με τις ηλεκτρικές κιθάρες και τα ντραμς να ενεργοποιούν στο έπακρο την αδρεναλίνη σας. Στο ενδιάμεσο των ρόκ ήχων προστίθενται συχνά πυκνά και νότες που ξεπηδούν από… ταμ ταμ για να δώσουν το πρωτόγονο κλίμα μιας ζούγκλας, ήχοι από όργανα ανατολίτικης προελεύσεως ώστε να ταιριάσουν με το όνομα ενός boss κ.ο.κ.

hard corps uprising 9

Contra σε όλους
Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε παίζοντας το Hard Corps: Uprising είναι να τα βροντήξετε όλα εγκαταλείποντας το μόλις η δυσκολία του σας σπάσει τα νεύρα. Αν το πράξετε θα χάσετε μια καταπληκτική ευκαιρία να βελτιώσετε τις ικανότητες σας σε ένα παιχνίδι με φρέσκα γραφικά και παλαιάς κοπής gameplay που ευνοεί τους ικανούς και όχι τους υπομονετικούς. Τα θαυμάσια γραφικά και οι νότες του σκληρού ροκ χαϊδεύουν τις αισθήσεις σας την ώρα που τα αντανακλαστικά σας δουλεύουν στην μέγιστη αποδοτικότητα, θερίζοντας κοπάδια από εχθρούς και αποφεύγοντας πληθώρα παγίδων. Η τιμή των 13 ευρώ αν το αγοράσετε από το Playstation Store είναι ένα πενιχρό αντίτιμο για την ικανοποίηση που θα αποκομίσετε.

Θετικά:
- Εξαιρετικά γραφικά χωρίς πτώση των frames
- Άρτιος χειρισμός με άμεση ανταπόκριση στις εντολές
- Απολαυστικό old school gameplay
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Πρέπει να αγοράσετε τους τρείς από τους πέντε χαρακτήρες
- Απελπιστικό επίπεδο δυσκολίας
- Ανεπαρκές περιεχόμενο
- Μηδαμινή σεναριακή ανάπτυξη
- Άκαμπτο animation


Βαθμολογία

Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 6

Γενικά: 7.3

Πολύ ζόρικο αλλά αν το «δαμάσετε» θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 09/04/2017 07:29
Φαίνεται αξιόλογο και έχει πολύ καλή τιμή.Πολύ καλό review απο τον Γιάννη.
#2 Playboy (Level 11) 09/04/2017 12:26
Εξαιρετικό παιχνίδι. Ο πυρήνας του Contra που αγαπήσαμε με πολλές καινοτομίες και αναβαθμίσεις του gameplay. Σημαντικό θεωρώ ότι το παιχνίδι κρατάει τον παραδοσιακό έλεγχο με toggle (κλείδωμα της κίνησης ή/και της στόχευσης) και δεν προτιμάει τον πιο μοντέρνο με τα dual analogs, ίσως κάτι δύσκολο βέβαια για τους νέους παίχτες, αλλά απόλυτα δικαιολογημένο για ένα παιχνίδι Contra.
Να σημειωθεί ότι την ανάπτυξη την έκανε η ArcSystems γνωστή από τα fighting games Gulty Gear και Blazblue. Μόνο διαμάντια βγάζει αυτή η εταιρία. Να δούμε τι θα κάνει με το Double Dragon τώρα που έχει πάρει τα δικαιώματά του, μετά το νοσταλγικό Double Dragon 4 που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Μια αναβίωση στο στυλ του Hard Corps: Uprising θα ήταν για μένα best thing ever!
Score 7.3
7.42 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Run and gun
Developer: Arc System Works
Publisher: Konami
Διάθεση: Playstation Store
Players: 1 – 2
Release Date: Xbox 360:16/2/2011, PS3:23/3/2011
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.