Dragon Ball Fusions

Hot
Μάνος Μαρίνος
REVIEWED ON 3DS  

Ενωμένοι θα νικήσουμε.

Ενωμένοι θα νικήσουμε.

Ενωμένοι θα νικήσουμε.

Το franchise του Dragon Ball έχει προσφέρει αναρίθμητα games με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν στο Fighting genre, κάτι λογικό αν κρίνουμε την φύση του ίδιου του anime. Το Dragon Ball Fusions διαφέρει από αυτήν την μάζα κάνοντας την προσπάθεια να ελιχθεί στον χώρο των RPG. Αυτή η προσπάθεια γίνεται σε μια ευνοϊκή περίοδο, αφού πρώτον τα δύο τελευταία Dragon Ball Xenoverse έχουν ανεβάσει το επίπεδο της σειράς και δεύτερον η δημοφιλία ολόκληρου του franchise έχει εκτοξευθεί μετά την επανέναρξη του ως Dragon Ball Super. Θα δούμε παρακάτω αν η Bandai Namco κατάφερε να αξιοποιήσει αυτό το μομέντουμ.

Το Dragon Ball Fusions βρισκόταν σε ανάπτυξη παράλληλα με το Dragon Ball Xenoverse 2. Στην ιαπωνική αγορά μάλιστα, το εν λόγω RPG έχει κυκλοφορήσει από τον Ιούλιο του ’16, με την αμερικανική αγορά να ακολουθεί μέσα στον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Εμείς καταφέραμε να δούμε την φορητή δημιουργία της Bandai Namco μόλις τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την δεύτερη προσθήκη της σειράς στο 3DS μετά το ομολογουμένως μέτριο Dragon Ball Z: Extreme Butoden. Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία ανάπτυξης Gambarion εργαζόταν κυρίως πάνω σε τίτλους της σειράς One Piece, ενώ υπάρχει στο βιογραφικό της κι ένα γνωστό RPG, το Pandora’s Tower που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Wii το 2012.

dragon ball fusions 1
Ο πιο δυνατός ήρωας
Μην περιμένετε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη ή ανατροπή σκηνικού κατά την διάρκεια του Dragon Ball Fusions. Αν και μιλάμε για ένα RPG, το σενάριο που θα αντικρίσετε είναι εξαιρετικά αδιάφορο και δεν θα συγκινήσει ούτε τους λάτρεις της σειράς στους οποίους συγκαταλέγεται και ο γράφων. Αν λάβουμε υπόψην ότι οι developers είχαν την ελευθερία να δημιουργήσουν μια νέα ιστορία και να μην ακολουθήσουν τους περιορισμούς του υπάρχοντος σεναρίου της σειράς, τότε μιλάμε για μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Για να λέμε όμως και τα θετικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το χιούμορ και η αφέλεια της σειράς είναι εμφανή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Συνοπτικά, θα επιλέξετε στην αρχή έναν χαρακτήρα, που θα ονομάζεται Tekka, ανάμεσα από πέντε φυλές της σειράς και μετά από ένα απλό character customization θα συναντήσετε τον κολλητό και ανταγωνιστή σας, Pinich, σε μια αρχή παρεμφερής με τα Pokemon games. Σε αυτό το σημείο οι δύο πρωταγωνιστές έχουν ήδη συγκεντρώσει τις Dragon Balls προκειμένου να ζητήσουν από τον δράκο να δημιουργήσει το απόλυτο τουρνουά πολεμικών τεχνών, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν μια και καλή ποιος από τους δύο είναι δυνατότερος. Μέχρι να φτάσουν όμως οι πρωταγωνιστές στο τελικό σημείο του τουρνουά, τα πράγματα περιπλέκονται και η περιπέτειά τους ξεκινάει.

Ενώσεις και πάλι ενώσεις
Η ευχή των πρωταγωνιστών δημιούργησε έναν κόσμο που αποτελεί κράμα όλων των κόσμων και εποχών του Dragon Ball, με πολλούς χαρακτήρες από διάφορα χρονικά σημεία να κάνουν την εμφάνισή τους. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, σκοπός σας είναι να φτάσετε στο τελικό σημείο του τουρνουά το οποίο βρίσκεται στην κορυφή μιας σειράς από κόσμων που θα ταξιδέψετε. Αφού συγκεντρώνετε τα απαραίτητα για την πρόοδο σας μέσα από quests και side-quests, θα πηγαίνετε στον επόμενο κόσμο. Εδώ θα συναντήσουμε το πρώτο αρνητικό στοιχείο στο gameplay, αφού ορισμένες φορές θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε εκτενές grinding αφού ολοκληρώσετε τα quests προκειμένου να καταφέρετε να συνεχίσετε.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά χρώματα ενέργειας από τα οποία απαιτείται να προσφέρετε ένα ποσό για να ανοίξετε ένα κλειδωμένο μέρος κάθε φορά. Αυτά τα πέντε χρώματα αντιστοιχούν στις πέντε φυλές που υπάρχουν στο παιχνίδι. Για να αποκτήσετε όμως ποσότητα από μια ενέργεια, θα πρέπει να στρατολογήσετε έναν αντίστοιχο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η πράσινη ενέργεια ανήκει στους Namekians και αν χρειάζεστε μια ποσότητά της για να πάτε στον επόμενο κόσμο, θα πρέπει να βρείτε έναν Namekian και αφού τον πολεμήσετε, να τον στρατολογήσετε. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για κάθε φυλή της οποίας χρειάζεστε την ενέργεια και αργότερα στο παιχνίδι καταντάει κουραστικό.

dragon ball fusions 2
Ευτυχώς, το μοναδικό σύστημα μάχης θα σας κρατήσει παραπάνω ακόμα και με το grinding που απαιτείται. Το εν λόγω σύστημα περιλαμβάνει τους μηχανισμούς πέτρα-ψαλίδι-χαρτί ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς τύπους χαρακτήρων του Dragon Ball Fusions. Αυτοί οι τύποι είναι οι Power, Speed και Tech. Η μάχη καθεαυτού είναι turn-based μέσα σε αρένα που μπορείτε να μετακινήσετε τους παίκτες σας. Απαιτείται αρκετή δόση στρατηγικής, αφού έχει σημασία από ποια κατεύθυνση θα χτυπήσετε τον αντίπαλο (αν ο αντίπαλος το μαντέψει, μπορεί να μπλοκάρει), πρός τα που θα τον ρίξετε και πότε θα χρησιμοποιήσετε τις ειδικές ικανότητές σας. Για παράδειγμα μπορεί να επιτεθείτε σε χαρακτήρα που δεν θα χάσει πολύ ζωή μόνο και μόνο για να βγει εκτός αρένας και να χάσει την σειρά του. Από την άλλη, μπορεί να χτυπήσετε αντίπαλο προς κατεύθυνση άλλου χαρακτήρα σας προκειμένου να ρίξει κι εκείνος με την σειρά του damage.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι μάχες γίνονται ανάμεσα σε parties που απαρτίζονται μέχρι κι εως πέντε χαρακτήρες. Για αυτό τον λόγο ενδέχεται αργότερα αυτές οι μάχες να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ’ όσο χρειάζεται. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο χάρη στον τεράστιο αριθμό ενώσεων που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Πέρα από τις γνωστές ενώσεις, μόλις γεμίσει μια συγκεκριμένη μπάρα θα μπορείτε να κάνετε μια Ultra Fusion που θα περιλαμβάνει και τους πέντε χαρακτήρες της ομάδας σας. Να τονίσουμε ότι κάθε χαρακτήρας μπορεί να γνωρίζει μέχρι τρεις κινήσεις, οπότε όταν αποκτάτε δυνατότερες καινούργιες, θα πρέπει να σβήνετε κάποια από τις προηγούμενες. Μέσω αυτής της κίνησης, σας παρέχεται ένα είδος customization. Τέλος, υπάρχουν οι EX Fusions κατά τις οποίες μορείτε να ενώσετε χαρακτήρες για αναπάντεχα αποτελέσματα, αρκεί να έχετε ικανοποιήσει κάποιες απαιτήσεις, οι οποίες δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν περαιτέρω grinding.

dragon ball fusions 3
Ο χάρτης του Dragon Ball Fusions είναι ευφάνταστος και οι developers έχουν καταφέρει να χωρέσουν αρμονικά την πλειονότητα των περιοχών που εμφανίζονται στο anime. Το μέγεθος του χάρτη όμως είναι πραγματικά μικρό, ειδικά για RPG. Θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να μεταβείτε από την μια άκρη κάθε κόσμου στην άλλη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτός ο μινιμαλισμός σας αφήνει την αίσθηση ότι οι developers προσπάθησαν να χωρέσουν στους ήδη υπάρχοντες χάρτες όσο περισσότερες αποστολές γινόταν. Για αυτό τον λόγο θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές φορές και backtracking.

Πέρα από τις μάχες, υπάρχουν και ορισμένες αποστολές όπου θα χρειαστεί να βρείτε αντικείμενα στον χάρτη ή να πετάξετε ταχύτατα μέσα από δαχτυλίδια. Αυτές οι αποστολές θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης, αλλά τίποτα παραπάνω. Μπορείτε ακόμα να απαντήσετε κουίζ με ερωτήσεις βασισμένες στο anime ή να αλλάξετε τα ρούχα που φοράτε, ενώ υπάρχει κι ένα mode στο οποίο μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφία δικιά σας και κάποιου φίλου με την κάμερα του 3DS και να τις ενώσετε. Το δικό μας playthrough διήρκησε λίγο πάνω από 19 ώρες με τα περισσότερα side quests ολοκληρωμένα. Παρόλα αυτά, θα ευχόμασταν να υπήρχαν περισσότερες δραστηριότητες πέρα από τις συνεχόμενες μάχες προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή του Dragon Ball Fusions.

Περιπλανηθείτε σε έναν αγαπημένο κόσμο με γνωστούς και άγνωστους χαρακτήρες.

Αναδείξτε τις δυνάμεις σας
Το Dragon Ball Fusions περιλαμβάνει και multiplayer που μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά με κάποιον φίλο ή online. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια φόρμουλα μάχης με την εξαίρεση ότι δεν μπορείτε να βάλετε τους δυνατότερους χαρακτήρες σας μέσα, αλλά αντ’ αυτού υπάρχει ένα όριο δύναμης προκειμένου να εστιάσετε περισσότερο στην στρατηγική. Δυστυχώς δεν παίζουν και πολλά άτομα αυτή την στιγμή και χρειάστηκε προσπάθεια 10 λεπτών για να πετύχουμε αντίπαλο. Παρόλα αυτά, υπάρχει ενδιαφέρον στο να δοκιμάσετε το σύστημά σας σε κάτι διαφορετικό από AI και να δείτε τις ενώσεις που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει κάποιος άλλος παίκτης.

Κρύο και ζέστη
Οι χαρακτήρες του Dragon Ball Fusions είναι πετυχημένοι στον σχεδιασμό τους, ενώ υπάρχει και αρκετή φαντασία στην δημιουργία εκατοντάδων χαρακτήρων που δεν υφίστανται στο σύμπαν του Dragon Ball. Με παρόμοια επιτυχία έχει σχεδιαστεί και ο κόσμος τριγύρω καθώς και οι διάφορες κινήσεις που πραγματοποιείτε στις μάχες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα και στους δύο τομείς. Πρώτον, ο κόσμος στον οποίον περιφέρεστε μοιάζει αρκετά άδειος, οπότε στην ουσία το level design ενδέχεται να σας απογοητεύσει. Δεύτερον, τα animations στις μάχες δεν έχουν μεγάλη ποικιλία, οπότε θα σας φανούν επαναλαμβανόμενα μετά από τόσες μάχες που θα πραγματοποιήσετε.

dragon ball fusions 4
Η μουσική επένδυση είναι αρκετά ικανοποιητική από άποψη μουσικών θεμάτων. Το voice acting όμως έχει τα προβλήματά του, αφού τις περισσότερες φορές είναι ελλιπές. Επίσης, είναι κατανοητό ότι ο καταλληλότερος τρόπος να απολαύσετε ένα anime είναι στην ιαπωνική γλώσσα, όμως θα έπρεπε αν μη τι άλλο να υπάρχει επιλογή τουλάχιστον και για την αγγλική γλώσσα. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ορισμένες φορές υπήρχαν προβλήματα στους υπότιτλους με το τέλος ορισμένων διαλόγων που δεν χωρούσαν στην οθόνη να μην πηγαίνουν στην επόμενη, αλλά απλά να παρακάμπτονται. Αυτό το σφάλμα δεν ήταν σημαντικό κι έγινε λίγες φορές, αλλά θα μπορούσε να σας ενοχλήσει.

Κάτι για τους fans
Μπορεί κανείς να πει ότι το Dragon Ball Fusions στέκεται λίγο άτυχο από την άποψη ότι κυκλοφόρησε αμέσως μετά από μια εξαιρετική χρονιά γεμάτη αριστουργήματα στον χώρο των RPG για το 3DS. Για να είμαστε δίκαιοι, η δημιουργία της Ganbarion τολμάει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο για την σειρά μετά από πολύ καιρό. Το γεγονός ότι αρκετοί τομείς θα μπορούσαν να έχουν εμφανιστεί καλύτεροι δεν θα πρέπει να αποτρέψει τουλάχιστον τους fans της σειράς να το δοκιμάσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πληθώρα των ενώσεων, το έξυπνο σύστημα μάχης και το γόητρο της σειράς θα πείσει εσάς που το περιμένατε να μείνετε μέχρι το τέλος.

Θετικά:
- Έξυπνο σύστημα μάχης
- Τεράστιο ρόστερ χαρακτήρων
- Το γόητρο της σειράς
- Online μάχες

Αρνητικά:
- Αδιάφορο σενάριο
- Ανορθόδοξο grinding
- Voice acting λειψό και μόνο στην ιαπωνική γλώσσα
- Υπερβολικά μικρός χάρτης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.9

Φρέσκο για Dragon Ball, αλλά χαμηλότερα από τον πήχη ενός πετυχημένου RPG.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

Dragon Ball Fusions

Η Bandai Namco ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του Dragon Ball Fusions στην ευρωπαϊκή αγορά. To επερχόμενο Fighting/RPG για το 3DS θα διαθέτει ένα σύστημα μάχης που θα συνδυάζει στρατηγική με...
Posted (07 Dec 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 6.9
6.73 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Ganbarion
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 17/2/17
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
F1 2021   (8.4)
9
It Takes Two   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification