• Reviews
  • Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour

Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour

Hot
Ο Δούκας βγαίνει σε παγκόσμια περιοδεία.

Ο Δούκας βγαίνει σε παγκόσμια περιοδεία.

Ο Δούκας βγαίνει σε παγκόσμια περιοδεία.

H δεκαετία του '90 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρυσή εποχή των First-person Shooters, καθώς σε αυτήν είδαμε ορισμένες από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του συγκεκριμένου genre, όπως το Wolfenstein 3D, το Doom, το Quake, το Half-Life, το Unreal, αλλά και το Duke Nukem 3D. Το τελευταίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1996 και κατάφερε να σημειώσει μεγάλη αίσθηση στην gaming κοινότητα με το εθιστικό gameplay του, αλλά και την σατιρική-χιουμοριστική διάθεσή του. Εν αντιθέσει με τα Doom και Wolfenstein 3D, η δημιουργία της 3D Realms διέθετε και έναν εμβληματικό ήρωα, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει έναν από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες στη βιομηχανία των video games. Ο Duke (ελληνιστί Δούκας) έμεινε στην ιστορία με τις καυστικές, εριστικές αλλά και άκρως σεξιστικές ατάκες του χαρίζοντας μας μοναδικές στιγμές που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας.

Ένα ακόμη port ή κάτι παραπάνω;
20 περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία του Duke Nukem 3D και αφότου προηγήθηκαν αρκετά expansions, το απογοητευτικό Duke Nukem Forever και δεκάδες ports του δημοφιλούς FPS σε διάφορα format, η Gearbox Software μας παρουσιάζει το Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour. Εκ πρώτης όψεως, η κυκλοφορία αυτή φαντάζει ως κλασική περίπτωση... αρπαχτής, αφού δεν πρόκειται καν για ένα HD remaster του Duke Nukem 3D, αλλά για μια επανακυκλοφορία της πρωτότυπης δημιουργίας της 3D Realms στα PC και στις next-gen κονσόλες. Πρακτικά η συγκεκριμένη κυκλοφορία αντικαθιστά ουσιαστικά την Megaton Edition του Duke Nukem 3D, η οποία είχε εκδοθεί από την Devolver Digital (τα πνευματικά δικαιώματα πέρασαν και πάλι στην Gearbox Software τον Φεβρουάριο του 2016).

Με βάση τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε ήδη αρχίσει να αναρωτιέστε για ποιον λόγο να προχωρήσετε στην αγορά του Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour, ιδίως αν στο παρελθόν είχατε με την Megaton Edition του παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι ότι η κυκλοφορία της Gearbox Software είναι εξαιρετικά ελκυστική, καθώς περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο νέο επεισόδιο, το οποίο και έχει αναπτυχθεί από τους αρχικούς συντελεστές του Duke Nukem 3D, δηλαδή τους Alen Blum III και Richard “Levelord” Gray. Συν τις άλλοις, έχουμε νέα μουσικά θέματα από τον συνθέτη Lee Jackson, ο οποίος είχε εργαστεί στην πρωτότυπη έκδοση, αλλά και νέες ατάκες από τον Jon St. John, τον ηθοποιό δηλαδή που υποδύεται τον Duke.

O Duke κάνει βόλτα στην υφήλιο
Όπως είναι αναμενόμενο, ο κυριότερος λόγος ενασχόλησης με το Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour είναι το νέο -πέμπτο κατά σειρά- επεισόδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο Alien World Order. Σε αυτό αναλαμβάνετε για μια ακόμη φορά τον έλεγχο του Duke και καλείστε να απαλλάξετε την Γη από τις ορδές των εξωγήινων. Με βάση το υποτυπώδες σενάριο οι εξωγήινοι έχουν κατακτήσει όλη την υφήλιο και ως εκ τούτου τα οχτώ levels του Alien World Order εκτυλίσσονται σε διάφορες χώρες, όπως την Ολλανδία, την Ρωσία, την Αγγλία, την Αίγυπτο κτλ.


Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Duke Nukem 3D ήταν το εξαιρετικό level design του και με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και στα οκτώ νέα levels. Καθένα εξ' αυτών μάλιστα έχει και μια συγκεκριμένη “θεματολογία¨. Για παράδειγμα, όσο βρίσκεστε στο Άμστερνταμ καλείστε να εξερευνήσετε ένα... coffee shop, ενώ στην Αίγυπτο θα συναντήσετε τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας. Φυσικά κάθε level διαθέτει δεκάδες κρυφά περάσματα και διακρίνεται για την δαιδαλώδη δομή του. Είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε σε κάποιο σημείο, όμως με μια προσεκτική εξερεύνηση του γύρω χώρου θα διαπιστώσετε ότι είτε δεν έχετε ενεργοποιήσει κάποιον διακόπτη, είτε κάποιος τείχος μπορεί να καταστραφεί κ.ο.κ.

Οι ατάκες και οι βωμολοχίες του Δούκα κλέβουν και πάλι την παράσταση και χαρίζουν στιγμές απείρου κάλλους.


Η γενικότερη αίσθηση που μας άφησε το νέο επεισόδιο του Duke Nukem 3D είναι αναμφισβήτητα θετική, καθώς και τα οκτώ levels του θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν κυκλοφορήσει το 1996 συνοδεύοντας την πρωτότυπη έκδοση. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν ξένα ή αποκομμένα από τα υπόλοιπα τέσσερα επεισόδια, κάτι που αναμφισβήτητα μαρτυρά το μεράκι των δημιουργών τους. Φυσικά ο πυρήνας του gameplay παραμένει αμετάβλητος, οπότε οι παραδοσιακοί φίλοι του Δούκα, αλλά και όσοι αγαπούν τα old-school FPS θα περάσουν ευχάριστα τις τρεις περίπου ώρες που διαρκεί το νέο επεισόδιο (όλα τα επεισόδια διαρκούν 10 περίπου ώρες). Από πλευράς περιεχομένου πάντως η 20th Anniversary World Tour έκδοση του Duke Nukem 3D υστερεί σε σχέση με την Megaton Edition, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα expansions Duke it Out in DC, Duke Caribbean: Life's A Beach και Nuclear Winter. Υπάρχει πάντως πλούσιο developer commentary από τους δημιουργούς του παιχνιδιού, οι οποίοι αποκαλύπτουν διάφορες άγνωστες πτυχές του development.


Να σημειωθεί επίσης ότι ο Duke έχει πρόσβαση σε ένα νέο όπλο, το λεγόμενο Incinerator, το οποίο όπως υποδηλώνει και το όνομα του αποτεφρώνει τους αντιπάλους σας. Η χρήση δε του συγκεκριμένου όπλου είναι κάπως ιδιαίτερη, καθώς αν χτυπήσετε έναν εχθρό με αυτό θα διαπιστώσετε ότι αρχίζει να τρέχει δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να σβήσει τις φλόγες. Όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή ο εκάστοτε αντίπαλος δεν είναι σε θέση να σας πυροβολήσει. Γενικά το Incinerator δεν προκαλεί μεγάλο damage, αλλά όταν είστε περικυκλωμένοι από πολλούς εχθρούς θα εκτιμήσετε αφάνταστα το crowd control που σας προσφέρει.

Ο βαθμός πρόκλησης των νέων levels είναι αρκετά υψηλός, ακόμη και στο πρώτο εκ των τεσσάρων επιπέδων δυσκολίας, εντούτοις υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε rewind τον χρόνο και να διορθώσετε τα όποια λάθη σας. Υπάρχουν επίσης και διάφορα cheats, τα οποία μπορούν να κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη. Αν υπάρχει κάτι που μας δυσαρέστησε είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εναλλαγή των όπλων στις κονσόλες, καθώς θα πρέπει να πατήσετε αρκετές φορές το κουμπί RB για να μεταβείτε στο όπλο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Φυσικά στα PC η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού αρκεί να πατήσετε το numerical key (1, 2, 3, 4 κ.ο.κ.) που αντιστοιχεί στο κάθε όπλο.


Ούτε καν HD remaster

Σε ότι έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι το Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour τρέχει στα 1080p/60fps, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πραγματικό HD remaster. H μόνη αλλαγή που υπάρχει στον κώδικα του Duke Nukem 3D είναι ότι πλέον τα περιβάλλοντα και τα μοντέλα των χαρακτήρων γίνονται render σε πραγματικό 3D και όχι σε ψευδό 3D ή 2.5D αν προτιμάτε, όπως ίσχυε στην πρωτότυπη έκδοση. Υπάρχουν επίσης κάποιες μικρές βελτιώσεις στα lighting και στα particle effects, αλλά σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η δουλειά που έχει γίνει στον οπτικό τομέα είναι ελλιπέστατη.

Αντίθετα, στον ηχητικό τομέα είχε δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή, καθώς τα μουσικά themes έχουν υποστεί remaster και παράλληλα το soundtrack εμπλουτίζεται με αρκετές νέες συνθέσεις από τον Lee Jackson, o οποίος είχε επιμεληθεί την ηχητική επένδυση του Duke Nukem 3D. Παράλληλα, όλες οι ατάκες του Duke έχουν ηχογραφηθεί ξανά από την αρχή, ενώ έχουν προστεθεί αρκετές νέες. Όπως προαναφέραμε, στον ρόλο του Δούκα συναντάμε και πάλι τον Jon St. John, ο οποίος δίνει μια ακόμη “ψυχωμένη” ερμηνεία.


Για νοσταλγικούς λόγους και όχι μόνο

Το Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως η απόλυτη έκδοση του Duke Nukem 3D, κυρίως γιατί απουσιάζουν από αυτήν τα expansions του, αλλά και γιατί δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο οπτικό κομμάτι. Η προσθήκη του νέου επεισοδίου πάντως είναι ένα ικανοποιητικό κίνητρο για να ασχοληθείτε μαζί του, παρά την σχετικά “τσιμπημένη” τιμή διάθεσης (20 ευρώ). Ευχόμαστε πάντως η κυκλοφορία αυτή, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Δούκα στην επερχόμενη Bulletstorm: Full Clip Edition, να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να δούμε κάποια στιγμή ένα νέο αξιόλογο κεφάλαιο στη σειρά που θα καταφέρει να ξορκίσει μια για πάντα τον φάντασμα του Duke Nukem Forever.

Θετικά:
- Οχτώ νέα levels που διακρίνονται για τον σχεδιασμό τους
- Άρτιος ηχητικός τομέας
- Ικανοποιητικός βαθμός πρόκλησης
- Εθιστικό gameplay

Αρνητικά:
- Απουσιάζουν τα expansions της Megaton Edition
- Ελάχιστες βελτιώσεις στο οπτικό κομμάτι

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Ο Δούκας παραμένει ακμαίος παρά τα χρονάκια του.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

Duke Nukem 3D Anniversary Edition World Tour

[Αρχική δημοσίευση: 26/8/16] Σύμφωνα με δημοσίευση του χρήστη Tezla55 στο Reddit, το ιστορικό Duke Nukem 3D, ένα First-Person Shooter που μας έκανε να γελάσουμε με την ψυχή μας και να συμπαθήσουμε τον...
Posted (03 Sep 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Efane (Level 24) 20/01/2017 16:03
Πολλές ευχάριστες αναμνήσεις μας έφερε το review!
Παρόλο που δεν είναι HD remastered θα περιμένω να το αποκτήσω με κάποια έκπτωση, αν και για να πω την αλήθεια έχω μπει πολλές φορές στο τρυπάκι να δώσω τα είκοσι ευρωπουλακια!
#2 tasgeo (Level 11) 20/01/2017 20:20
Το Duke Nukem Forever έχει μπει στη λίστα με τα χειρότερα παιχνίδια. Είχε αργήσει η κυκλοφορία του κοντα στα 15 χρόνια από την ανακοίνωση της ανάπτυξης του και όλοι περιμέναμε να δούμε κάτι πολύ κορυφαίο. 'Ομως για μενα το Duke Nukem Forever είναι σαν τις cult b-movies και θα ήθελα να το ξαναπαίξω. Όσο για το 3D anniversary τα λόγια είναι περιττά και θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.
#3 Wizardgr (Level 5) 20/01/2017 22:23
Το πόσες φορες έχω παίξει αυτο το game, ακόμα και deathmatch με το 14αρι modem.. δε λέγεται.

Όμως αν δεν βγάλουνε κάτι νέο, πραγματικά δε λέει.

Ναίς Review Παντελή
#4 Lordwinter (Level 28) 20/01/2017 23:40
Quoting Wizardgr:
Το πόσες φορες έχω παίξει αυτο το game, ακόμα και deathmatch με το 14αρι modem.. δε λέγεται.

Όμως αν δεν βγάλουνε κάτι νέο, πραγματικά δε λέει.

Ναίς Review Παντελή

Νομίζω ότι το νέο επεισόδιο που περιλαμβάνεται εδώ είναι ακριβώς αυτό που ζητάς, εκτός κι αν αναφέρεσαι σε κάποιο sequel.
#5 ashbringer (Level 25) 21/01/2017 09:38
O Δούκας τα σπάει όσα χρόνια και αν περάσουν .Πολύ ωραίο review.
#6 Efane (Level 24) 22/01/2017 00:07
Δεν το έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου αλλά νιώθω πολύ τυχερός που έπαιξα ΌΛΑ τα παιχνίδια που αναφέρει ο Παντελής στην αρχή του review!
Score 7
7 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: Gearbox Software
Publisher: Gearbox Software
Διάθεση: Gearbox Software
Players: 1 (2-8 ανταγωνιστικό multiplayer)
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Pentium Dual Core E2220 στα 2.4GHz, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 1.2GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/8.1/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/10/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
8
Bayonetta 3   (8)
9
MultiVersus   (8)
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
2.
3.
Overwatch 2   (6.0)
4.
Trek to Yomi   (9.0)
5.
God of War (PC)   (9.0)
6.
Stray   (8.0)
8.
Elden Ring   (9.0)
9.
Martha is Dead   (9.0)
10.
Notification