SteamWorld Heist

Hot
Μάνος Μαρίνος
REVIEWED ON 3DS (Primary version tested)   PC   Mac   PS4   PS Vita   Wii U   Xbox One   iOS   

Διαγαλαξιακή Άγρια Δύση.

Διαγαλαξιακή Άγρια Δύση.

Διαγαλαξιακή Άγρια Δύση.

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη έκπληξη της ανεξάρτητης σουηδικής εταιρίας ανάπτυξης Image & Form στον χώρο που αγαπάμε. Το Action-Adventure Platform με το όνομα SteamWorld Dig είχε κυκλοφορήσει αρχικά στο 3DS και μετά την επιτυχία που γνώρισε μεταφέρθηκε αρχικά σε PC και Mac, ενώ αργότερα έφτασε και στα PS4, PS Vita, Wii U και Xbox One. Αν και τότε έγινε γνωστή, η σειρά έχει στην πραγματικότητα τις ρίζες τις πίσω στο 2010 όταν και κυκλοφόρησε το SteamWorld Tower Defense για την υπηρεσία DSiWare του DSi. Το SteamWorld Heist είναι το νέο μέλος της σειράς SteamWorld κι ενώ διαδραματίζεται στο ίδιο σύμπαν με τα προηγούμενα, η πλοκή του δεν συνδέεται με αυτή των υπολοίπων με κάποιον τρόπο. Για την ακρίβεια, ο μόνος κοινός παρονομαστής των τριών παιχνιδιών είναι το αισθητικά πανέμορφο steampunk θέμα που περικλύει τα περιβάλλοντα και τους χαρακτήρες.

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη αλλαγή που γίνεται στο genre της σειράς. Μετά το SteamWorld Tower Defense (Tower Defense προφανώς) και το SteamWorld Dig, τo Heist αποτελεί ένα Turn-based Strategy με Shooting στοιχεία. Είναι πολύ πιθανο η Image & Form να θέλει να πειραματιστεί σε διάφορα genres, ενώ παράλληλα καθιερώνει ένα συγκεκριμένο franchise. Η σουηδική εταιρία ανάπτυξης δήλωσε ότι λόγω του μικρού μεγέθους της δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την ταυτόχρονη κυκλοφορία του SteamWorld Heist σε πολλές πλατφόρμες. Έτσι η αρχή έγινε τιμητικά με το 3DS όπου άνθισε και το προηγούμενο παιχνίδι. Στη συνέχεια μέσα στο 2016, το SteamWorld Heist θα κυκλοφορήσει και σε PC, Mac, PS4, PS Vita, Wii U και Xbox One, ενώ ετοιμάζεται για πρώτη φορά στη σειρά κι έκδοση για iOS.

Cowbots, Space Pirates και Royalists
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το σενάριο του SteamWorld Heist είναι αυτοτελές και δεν συνδέεται με αυτό του προκατόχου του, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα μιας και δεν είχα δοκιμάσει κάποιο από τα προηγούμενα games της Image & Form. Το setting του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα στο μακρινό μέλλον και στον διαστημικό χώρο γύρω από τη Γη. Μόνο που υπάρχει η αίσθηση ότι το άλμα στο μέλλον έγινε απευθείας από τα τέλη του 19ου αιώνα και την Βικτωριανή εποχή. Έτσι θα δείτε αεροσκάφη, πειρατές και μάχες στο διάστημα με αισθητική βιομηχανικού Λονδίνου σε συνδυασμό με Άγρια Δύση. Τα λάδια, τα γρανάζια, η σκουριά και τα μεταλλικά απορρίματα δίνουν την απόλυτη αίσθηση ενός steampunk διαστήματος.

Ο φλοιός της Γης έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει πλεόν ίχνος της ανθρωπότητας. Τα Cowbots είναι τα εργαζόμενα ρομπότ που κάνουν ανασκαφές και συλλέγουν την υγρασία από τη Γη και το διάστημα μιας και το νερό φαίνεται να κινεί πλέον τον κόσμο. Θα περίμενε κανείς η αναζήτηση να γίνεται για πετρέλαιο αφού μιλάμε για ανδροειδή, αλλά τα συγκεκριμένα πιθανότατα δεν λειτουργούν με Diesel. Ταυτόχρονα, στο διάστημα τριγυρνούν οι διαστημικοί πειρατές, οι οποίοι κάνουν επιδρομές και ληστεύουν τους πιο αδύναμους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η πρωταγωνίστρια, καπετάνιος Piper Faraday, η οποία όμως αποφασίζει με το πλήρωμά της να στραφεί προς τους υπόλοιπους πειρατές, βοηθώντας παράλληλα την τοπική κοινωνία, έτσι για την αλλαγή. Τέλος, συναντάμε και τους...βενζινοκίνητους υπηκόους τους βασιλιά (Royalists), οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Faraday αφού καταπιέζουν τους υπολοίπους, συλλέγοντας φόρους από τα πάντα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τους άγνωστους κινδύνους του διαστήματος, σκιαγραφούν τον κόσμο του SteamWorld.

Με στρατηγική... ευστοχία
Το σύστημα μάχης, το οποίο στους παλιούς θα θυμίσει Worms αλλά σε...σύγχρονη εκδοχή, πραγματοποιείται σε 2D περιβάλλοντα και περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων σε γύρους εναλλάξ. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε είτε να κάνετε λίγα βήματα σε κάθε γύρο και μετά να επιτεθείτε, είτε να τρέξετε διανύοντας μεγαλύτερη απόσταση, αλλά χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της επίθεσης. Η μεγαλύτερη διαφορά από άλλα games του είδους είναι ότι η επίθεση που πραγματοποιείτε δεν στηρίζεται σε πιθανότητες ευστοχίας ανάλογα με τα stats των χαρακτήρων, αλλά στην ικανότητά σας να πετύχετε τον στόχο. Δηλαδή, αφού κάνετε την κίνηση σας, αναλαμβάνετε εσείς να πετύχετε τον αντίπαλο σας στοχεύοντας απευθείας πάνω του ή εξοστρακίζοντας την σφαίρα στο περιβάλλον γύρω του. 


Αυτή η κίνηση από την Image & Form καταφέρνει να δημιουργήσει αγωνία ακόμα κι όταν είστε απολύτως σίγουροι για την στρατηγική που έχετε καταστρώσει και να δώσει μια φρέσκια πνοή στο gameplay. Μεγαλύτερα περιθώρια στρατηγικής δίνουν και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο level και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κάλυψη ή τα βαρέλια που εκρήγνυνται και προκαλούν damage στους εντός εμβέλειας χαρακτήρες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η μικρή οθόνη του 3DS δεν αρκεί για να απεικονίσει μεγάλο μέρος του επιπέδου ταυτόχρονα κι έτσι τις ελάχιστες φορές που δεν θα υπάρχουν εμπόδια μπροστά σας και θα μπορείτε να πετύχετε έναν στόχο από μακριά, θα πρέπει να το κάνετε με πολύ πίστη και προσευχή.

Η κίνηση των χαρακτήρων πραγματοποιείται με το D-Pad, ενώ η κάμερα κινείται με τον αναλογικό μοχλό. Αφού επιλέξετε το σημείο στο οποίο θα μετακινηθείτε, το επιλέγετε πολύ απλά με το A. Σε αντίθεση με άλλα Turn-based Strategy, η δράση εδώ φαντάζει αδιάκοπη, αφού μπορείτε να επιλέξετε τον επόμενο χαρακτήρα σας με το L, ενώ ο προηγούμενος βρίσκεται σε κίνηση. Το γεγονός αυτό προσδίδει μια ομαλότητα στην εξέλιξη της μάχης και καταφέρνει να σας κρατάει σε εγρήγορση. Ενώ οι μάχες διεξάγονται στην πάνω οθόνη του 3DS, η κάτω οθόνη απεικονίζει τον χάρτη του επιπέδου με πολλές βοηθητικές ενδείξεις, όπως τις θέσεις των αντιπάλων και του loot, με την προϋπόθεση να έχετε ανοίξει την πόρτα του αντίστοιχου δωματίου ώστε να ρίξετε την απαραίτητη ματιά.

Όλες αυτές οι διαμάχες που προαναφέρθηκαν και οι κίνδυνοι που καραδοκούν στο διάστημα μεταφράζονται σε αποστολές. Πολλές αποστολές. Τα επίπεδα που επισκέπτεστε ξεκλειδώνονται γραμμικά κατά κύριο λόγο και οι χάρτες τους δημιουργούνται τυχαία κάθε φορά. Βάση των randomly generated levels, ακόμα κι αν επισκεφθείτε μια προηγούμενη αποστολή για να πάρετε όλο το loot ή να κάνετε καλύτερο σκορ, θα παίξετε ένα διαφορετικό επίπεδο. Κάθε επίπεδο σας δίνει μάξιμουμ 3 αστεράκια όσον αφορά στο σκορ, ο συνολικός αριθμός των οποίων αντικατοπτρίζει και τη φήμη σας ως πλήρωμα. Τα δύο πρώτα αστέρια κερδίζονται αφού ολοκληρώσετε τα objectives, ενώ το τρίτο σε περίπτωση που συλλέξετε το πιο σπάνιο αντικείμενο του επιπέδου που ονομάζεται “Epic Swag”, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αντικείμενα που ονομάζονται απλώς “Swag”. Ναι, είστε πειρατές και μαζεύετε “Swag” από το διάστημα. Γιατί...yolo. Να σημειώσουμε ότι για κάθε μέλος του πληρώματος που πεθαίνει, θα σας αφαιρείτε κι από ένα αστέρι από το σκορ του επιπέδου, ενώ ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν θα παίρνει XP.

Το xp στο τέλος κάθε επιπέδου μοιράζονται ανάμεσα στα ζωντανά μέλη του πληρώματός σας. Καθώς ο κάθε χαρακτήρας σας ανεβαίνει level, θα βελτιώνει τα stats του και κυρίως θα ξεκλειδώνει νέα abilities. Το party σας μπορεί να αποτελείται από έως τέσσερα μέλη, με τους υπόλοιπους στρατολογημένους να μένουν πίσω στο σκάφος σας. Το γεγονός ότι κάθε χαρακτήρας εξελίσσεται διαφορετικά εμβαθύνει στην στρατηγική που καλείστε να εφαρμόσετε και στην σωστή επιλογή πληρώματος, ειδικά στα πιο προχωρημένα στάδια του SteamWorld Heist. Όσον αφορά στον εξοπλισμό του πληρώματος σας, αυτός αποτελείται από μια τεράστια γκάμα όπλων που μπορείτε να συλλέξετε στις αποστολές ως “Swag” ή να αγοράσετε απο πλανώμενα διαστημικά μπαρ και καταστήματα, χρησιμοποιώντας το currency του SteamWorld που δεν είναι άλλο από το νερό.

Το εθιστικό gameplay του θα σας παρασύρει να χάσετε ώρες παίζοντας “μόνο μια πίστα ακόμα”.


Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η δυνατότητα επιλογής ενός από τα πέντε επίπεδα δυσκολίας ακριβώς πριν την εκκίνηση μιας αποστολής. Όσο υψηλότερος ο βαθμός δυσκολίας, τόσο περισσότερο XP και καλύτερο “Swag” μπορείτε να κερδίσετε μέσα στο επίπεδο. Ταυτόχρονα, οι εχθροί γίνονται πιο δυνατοί, με περισσότερη ζωή, ενώ στα τελευταία επίπεδα δυσκολίας απαιτείται να ποντάρετε και απόθεμα από το νερό σας. Έτσι μπαίνει και το ρίσκο στη μέση. Σε περίπτωση που βιαστείτε να γεμίσετε xp και “Swag”, σκεφτείτε ότι μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ και να μείνετε άφραγκοι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας θα συναντήσετε κι ορισμένα challenges τα οποία θα σας δείχνουν κάποιες προτεινομένες συνθήκες προτού τα παίξετε. Το αν θα ακολουθήσετε τις υποδείξεις είναι στο χέρι σας. Παρόλα αυτά, τα challenges δεν διαφέρουν αισθητά από τις υπόλοιπες αποστολές και απλά προσφέρουν επιπλέον “Swag” κι αστέρια. Η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού αγγίζει περίπου τις 13 ώρες χωρίς να κυνηγήσετε όλα τα challenges, ενώ μαζί με αυτά ενδέχεται να προσθέσετε άλλες δύο ώρες. Το “New Game +” που εμφανίζεται στο τέλος, σε συνδυασμό με τα randomly generated levels και τα challenges υπόσχονται να σας δώσουν πολλές ώρες παιχνιδιού.

 

SteampunkWorld
Ο κόσμος του SteamWorld Heist απεικονίζει την ιδέα του steampunk με μεγάλη επιτυχία. Ότι είχατε στο νου σας για αυτό το πολυαγαπημένο setting, θα το αντικρίσετε μέσα στο παιχνίδι, ενώ παράλληλα θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των πραγμάτων που δεν είχατε φανταστεί. Τα τοπία και τα backgrounds έχουν σχεδιαστεί πολύχρωμα και η εικόνα δίνει συνεχώς την αίσθηση της καθαρότητας και της υψηλής ευκρίνειας. Ακόμα κι όταν ενεργοποιήσετε το 3D effect στο μέγιστο βαθμό, δεν θα αντιμετωπίσετε καμία θολούρα και θα διακρίνετε βάθος, αν και σε μικρό βαθμό.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στην ποιότητα του ηχητικού τομέα της δημιουργίας της Image & Form. Τα επίπεδα διακρίνονται από μια χαλαρή μουσική επένδυση που δένει με το αχανές διάστημα, ενώ τα ηχητικά εφέ των μετάλλικών εχθρών που συντρίβονται στο έδαφος αφού πεθάνουν, σας θυμίζουν συνεχώς το setting του ατμού και της σκουριάς που σας περιτριγυρίζει. Το voice acting περιορίζεται σε μηχανικά μουρμουρίσματα, τα οποία όμως αντιστοιχούν ευφάνταστα στους συχνά ξεκαρδιστικούς διαλόγους των πρωταγωνιστών. Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα τραγούδια που παίζουν από την μπάντα του μπαρ, τα οποία ανήκουν στο πραγματικό συγκρότημα “Steam Powered Giraffe”.

Διαστημική βιομηχανική επανάσταση
Η επιτυχία του SteamWorld Dig φαίνεται ότι ώθησε την σουηδική εταιρία ανάπτυξης Image & Form να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά αντί να στρογγυλοκαθίσει στους καρπούς της προηγούμενης δουλειάς της και να εδραιώσει ένα ολόκληρο franchise. Το SteamWorld Heist είναι ένα από τα εξυπνότερα και πιο εθιστικά Turn-based Strategy των τελευταίων ετών και σίγουρα ένα από τα καλύτερα 3DS games της χρονιάς. Το κόστος αγοράς του αγγίζει τα 20 ευρώ, αλλά αυτή την στιγμή με το launch offer βρίσκεται στα 17 ευρώ. Όσοι έχετε 3DS οφείλετε να το δοκιμάσετε μετά από μια μέτρια χρονιά για την φορητή κονσόλα της Nintendo, ενώ όσοι δεν έχετε, οπλιστείτε με λίγη υπομονή μέχρι να κυκλοφορήσει στο επιθυμητό format σας.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay
- Φρέσκο σύστημα μάχης
- Μεγάλη διάρκεια για indie game
- Προσιτή τιμή
- Ουσία στα εναλλακτικά επίπεδα δυσκολίας
- Αξιομνημόνευτο soundtrack
- Randomly generated levels

Αρνητικά:
- Η οθόνη του 3DS σε συνδυασμό με την οπτική γωνία δεν επαρκούν
- Τα challenges δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο
- Δύσχρηστο inventory που επιτείνει την εκμάθηση

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3

Ένα από τα καλύτερα 3DS games της χρονιάς.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

Steamworld Heist

[Αρχική δημοσίευση: 14/8/15] Η Image & Form Games ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Steamworld Heist για PC, PS4, Xbox One, Wii U, 3DS και PS Vita. To Steamworld Heist αποτελεί τον πνευματικό διάδο...
Posted (27 May 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 LazyMaster (Level 4) 13/12/2015 01:36
Δείχνει πολύ καλή προσπάθεια.αν και δεν εχω παιξει παιχνιδι της σειρας steamworld καιρος να αναθεωρησω.κριμ α που το χαιρονταο για αρχη μονο οι κατοχοι 3ds
#2 landogar (Level 13) 13/12/2015 22:30
Η Σουηδία βγάζει developers με το τσουβάλι και παρακολουθω την Image and Form εδώ και καιρό με την σειρα Steamworld.Οντω ς το Steamworld Heist μου μοιάζει πολύ καλό και εθιστικό TBS.Με 17 ευρώ και όσα προσφέρει είναι σαν να κάνεις ληστεία.Ανυπομο νώ να το παίξω στο Steam.Είτε το βάλουν 15 είτε 20 θα τα αξίζει.Παντως λαθος τους για μενα που το εβγαλαν πρωτα στο 3DS γιατί δεν κάνεις το ίδιο hype όπως το να κυκλοφορήσεις κάτι σε όλες τις πλατφόρμες μαζί.Εκτός κι αν το έκαναν για να πάρουν πρώτα τα καλά reviews,ετσι παω πάσο.
#3 Blood King (Level 25) 13/12/2015 23:43
Η αισθητική του μου άρεσε πολύ και το gameplay φαίνεται όντως καθηλωτικό, το περιμένω για PC.
#4 Jparout (Level 3) 16/12/2015 18:12
Φαίνεται αρκετά διασκεδαστικό θα το τιμήσω όταν βγει στις υπόλοιπες κονσόλες, γιατί δεν έχω 3DS.
#5 Diminio (Level 2) 25/12/2015 15:01
Το παιχνίδι της χρονιάς για το 3DS. Αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω.
Score 8.3
8.14 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Turn-based Strategy
Developer: Image & Form
Publisher: Image & Form
Διάθεση: Image & Form
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 3DS: 10/12/2015, PC, PS4, PS Vita, Wii U, Xbox One, iOS, Mac: 2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification