Paper Mario: Sticker Star

Hot
REVIEWED ON 3DS  

Ο Mario υπόσχεται να συμπληρώσει το άλμπουμ σας με αυτοκόλλητα!

Ο Mario υπόσχεται να συμπληρώσει το άλμπουμ σας με αυτοκόλλητα!

Ο Mario υπόσχεται να συμπληρώσει το άλμπουμ σας με αυτοκόλλητα!

Ο Mario είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες των games όλων των εποχών, ακόμα και για τους μη gamers. Στα 30 και πλέον χρόνια ζωής του, η Nintendo έχει φροντίσει ώστε να μας χαρίσει πολυάριθμες σειρές, αρκετές εκ των οποίων αποτελούσαν το βαρύ πυροβολικό της σε κάθε κονσόλα. 

Το Paper Mario: Sticker Star είναι το τέταρτο επεισόδιο της σειράς, που θέλει τον κόσμο του δημοφιλούς υδραυλικού να είναι “χάρτινος”. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε φορητή κονσόλα, στην προκειμένη περίπτωση στο 3DS. Υπεύθυνη για την ανάπτυξή του είναι η Intelligent Systems, μία ξεχωριστή προγραμματιστική ομάδα στο εσωτερικό της Nintendo. Η Intelligent Systems ξεκίνησε αποτελούμενη από μόλις ένα άτομο, τον Toru Narihiro, ο οποίος αρχικά ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά του λογισμικού των Famicom Disks στα cartridges του NES. Η ομάδα ολοένα και μεγάλωνε με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες, μέχρι που άρχισε να αναλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη games ως first-party developer.

Το νέο Paper Mario κρατάει κάποιους μηχανισμούς των προηγούμενων games αναλλοίωτους και καταργεί άλλους, προσθέτοντας το χαρακτηριστικό των “αυτοκόλλητων” που είναι άλλωστε και το κυρίως θέμα του Sticker Star. Αυτές οι αλλαγές ενδεχομένως να ξενίσουν όσους έχουν ασχοληθεί με τα προηγούμενα μέρη αλλά σε τελική ανάλυση κανείς δεν λέει όχι σε “φρέσκες” ιδέες που εμπλουτίζουν το gameplay, αρκεί να είναι καλά εκτελεσμένες και να έχουν το απαραίτητο βάθος. Ας δούμε λοιπόν τι έχει να μας προσφέρει το Sticker Star και κατά πόσο αξίζει η προσθήκη ενός ακόμη τίτλου με πρωταγωνιστή τον Mario στην συλλογή σας.

Ακόμη μία απαγωγή της πριγκίπισσας
Αν ανατρέξετε λίγο στην παιδική σας ηλικία οι περισσότεροι θα θυμηθείτε την μανία που υπάρχει και σήμερα στα παιδιά να συλλέγουν αυτοκόλλητα διαφόρων θεμάτων μέσα σε άλμπουμ. Το γεγονός αυτό έρχεται να εκμεταλλευτεί το Paper Mario: Sticker Star. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το σενάριο είναι στην ουσία μία ανακύκλωση της γνωστής πλέον κατάστασης “πρέπει να σώσω την πριγκίπισσα” υπό νέα φυσικά θεματολογία. Κάτι τέτοιο βέβαια ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο από ένα παιχνίδι Mario και δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο. Εξάλλου οι λάτρεις του υδραυλικού χρειάζονται μόνο μία πρόφαση για να τον ακολουθήσουν σε νέες περιπέτειες στο Mushroom Kingdom.


Πέραν όμως της επανάληψης, το Sticker Star διαθέτει μεγάλες δόσεις χιούμορ μέσα από απολαυστικούς διαλόγους και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο “αδικημένος” Luigi κάνει την εμφάνισή του μόνο ως κομπάρσος αλλά τουλάχιστον θα δείτε άλλους γνωστούς χαρακτήρες να συμμετέχουν, όπως οι Bowser Jr. και ο Kamek. Κατά γενική ομολογία το σενάριο καταφέρνει να είναι διασκεδαστικό κάνοντας σας να θέλετε να συνεχίσετε κάθε φορά την περιπέτεια δίχως να περιέχει μεγάλες ανατροπές και στιγμές συναισθηματικής φόρτισης. Έτσι κι αλλιώς, σκοπός του είναι η χαρά που το διέπει εξιστορώντας ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες με αξιαγάπητους χαρακτήρες για να αλληλεπιδράσετε.

Πρόσκληση σε φεστιβάλ με αυτοκόλλητα
Η εισαγωγή γίνεται με τον Mario να βρίσκεται στο ετήσιο φεστιβάλ του Sticker Star που παρουσιάζει η πριγκίπισσα και επιτρέπει τους κατοίκους του βασιλείου να πραγματοποιήσουν τις ευχές τους. Το εν λόγω άστρο είναι ιερό και απαγορεύεται να το αγγίξει κάποιος καθώς κρύβει μέσα του δυνάμεις που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στον κόσμο έτσι κι απελευθερωθούν.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι άκρως δελεαστικό για τύπους σαν τον Bowser ο οποίος αγγίζει με ύπουλο τρόπο το άστρο αποκτώντας τρομακτικές δυνάμεις. Όπως είναι φυσικό, δημιουργεί πανικό κλέβοντας για ακόμη μία φορά την Peach ενώ παντού επικρατεί μία χαώδης κατάσταση. Ο Mario με την σειρά του αποκτάει κι αυτός ένα νέο σύντροφο σε μορφή αυτοκόλλητου, ονόματι Kersti, που του δίνει την ικανότητα χρησιμοποίησης των αυτοκόλλητων που έχουν διασκορπιστεί παντού. Ξεκινάτε λοιπόν καταμεσής του κατεστραμμένου φεστιβάλ προσπαθώντας να βοηθήσετε τους Toads που είναι κολλημένοι σε κάθε επιφάνεια από μία κολλητική ταινία με τα διακριτικά του Bowser ενώ αποκτάτε κι ένα σφυρί για να σπάτε αντικείμενα. Συνεχίζοντας, θα πρέπει να ελευθερώσετε ακόμη περισσότερα από τα αγαπητά μανιτάρια που γεμίζουν τον κόσμο, ώστε να μπορέσετε να επαναφέρετε την τάξη στο χωριό.

Μόλις ολοκληρώσετε τις αποστολές σας έρχεται η ώρα να φύγετε με σκοπό να σώσετε την πριγκίπισσα, ωστόσο κάποιοι Goombas εμποδίζουν τον δρόμο σας και σας αναγκάζουν να τους πολεμήσετε. Μετά την πρώτη σας μάχη, όπου δίνονται και οι απαραίτητες οδηγίες από την Kersti, φτάνει επιτέλους η ώρα να συνεχίσετε την περιπέτεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Ποικιλόμορφη εμπειρία
Στο Sticker Star υπάρχει ένας χάρτης που μπορείτε να επιλέξετε την πίστα που θέλετε να παίξετε κι αποτελείται από έξι κόσμους που περιλαμβάνουν δάση, ερήμους, πάγους, πεδιάδες και ζούγκλες. Μέσα στα levels το gameplay δεν περιορίζεται μόνο στο Role-playing καθώς περιέχει (έστω σε μικρότερο βαθμό) το στοιχείο του platform που χαρακτηρίζει τα περισσότερα games με τον Mario. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστείτε το ταλέντο σας στα άλματα ώστε να αποφύγετε επερχόμενους κινδύνους ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και τα γνωστά κουτάκια με το ερωτηματικό που περιέχουν διάφορα “καλούδια”.

Το εθιστικό gameplay και η συλλογή των αυτοκόλλητων θα σας κάνουν να βυθιστείτε στον κόσμο του Ιταλού υδραυλικού.

Στη συνταγή έρχονται να προστεθούν και γρίφοι, οι οποίοι πολλές φορές μπορούν να καταντήσουν εκνευριστικοί μιας και δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνετε ή τουλάχιστον να έχετε μία σαφή ένδειξη της πορείας που θα ακολουθήσετε. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, το gameplay εμπλουτίζεται περεταίρω με διασκεδαστικά mini games όπως τηλεπαιχνίδι, διαδρομή επάνω σε τρένο αλά Donkey Kong Country, ανάβαση βουνού με lift και άλλα που θα σας κάνουν να ξεφύγετε λίγο από την πεπατημένη.

Το Paper Mario: Sticker Star διαθέτει πολλές μυστικές περιοχές για να ανακαλύψετε, ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του, ανεβάζοντας έτσι την αντοχή στον χρόνο. Εκτός από νομίσματα και άλλους θησαυρούς, οι μυστικές αυτές τοποθεσίες περιέχουν κυρίως τα λεγόμενα thing stickers τα οποία είναι μοναδικά αυτοκόλλητα μεγαλύτερης δύναμης ενώ κάποια από αυτά είναι απαραίτητα για συνεχίσετε την περιπέτεια σας.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι το paperisation mode το οποίο είναι βασικό εργαλείο για την επίλυση γρίφων αφού σας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το ίδιο το περιβάλλον ως αυτοκόλλητο και να το επεξεργαστείτε ανάλογα με τις περιστάσεις. Αν “κολλήσετε” σε κάποιο σημείο αξίζει να το δοκιμάσετε μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε. Για παράδειγμα μπορεί να συναντήσετε έναν τοίχο ο οποίος είναι τοποθετημένος ανάποδα και η πόρτα βρίσκεται στο πάνω μέρος του. Με το paperisation μπορείτε κυριολεκτικά να ξεκολλήσετε τον τοίχο και να τον επανατοποθετήσετε όπως πρέπει.

Χάρτινες μάχες
Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας θα το αναλώσετε στις μάχες, οι οποίες ακολουθούν το μοτίβο της σειράς με μόνη εξαίρεση ότι τώρα χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα. Μία μάχη ξεκινάει με πλεονέκτημα αν προηγουμένως έχετε χτυπήσει τον εχθρό και με μειονέκτημα αν σας έχει χτυπήσει εκείνος, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια ζωής του αντιπάλου ή της δικής σας αντίστοιχα.

Το σύστημα βασίζεται σε μία turn-based λογική που απαιτεί συγχρονισμό καθώς έτσι προκαλείτε περισσότερη ζημιά στις επιθέσεις και λαμβάνετε λιγότερη κατά την άμυνα. Κάθε εχθρός έχει τις ιδιαιτερότητές του τις οποίες πρέπει να έχετε κατά νου για να εφαρμόσετε την τακτική σας ανάλογα με τα αυτοκόλλητα που διαθέτετε. Αν βέβαια ξεμείνετε από αυτοκόλλητα τότε η μόνη επιλογή είναι να ξεφύγετε από την μάχη.

Στα αυτοκόλλητα διακρίνεται μεγάλη ποικιλία καθώς υπάρχει ένα για κάθε περίσταση ενώ δημιουργείται ακόμη και μουσείο που τα εκθέτει ζητώντας από εσάς να ολοκληρώσετε την συλλογή. Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται για επιθέσεις ενώ υπάρχουν κι αυτά που σας γιατρεύουν κι άλλα που σας προστατεύουν. Κάθε τύπος αυτοκόλλητου έχει διαβαθμίσεις. Όσο περισσότερο γυαλίζει, τόσο πιο δυνατό και κατάλληλο είναι για σκληρότερους αντιπάλους.

Η εισαγωγή των αυτοκόλλητων στο Sticker Star αφαιρεί ένα μέρος των RPG στοιχείων που περιλαμβάνονταν στους προκατόχους του καθώς απουσιάζουν πλήρως τα experience points και τα levels. Η δύναμή σας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα αυτοκόλλητα που έχετε στο άλμπουμ σας αλλά και από αναβαθμίσεις της μπάρας ζωής που πρέπει να ανακαλύψετε. Οι developers ισχυρίστηκαν πως αυτό ήταν ένα αναγκαίο βήμα αφού τα παραπάνω στοιχεία έπεφταν πολλές φορές σε σύγκρουση με το σύστημα των αυτοκόλλητων.

Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο στις μάχες είναι το battle spin. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι στην ουσία ένας κουλοχέρης που σας δίνει την δυνατότητα να εκτελέσετε περισσότερες από μία επιθέσεις σε ένα γύρο. Για να το ενεργοποιήσετε βέβαια πρέπει να ξοδέψετε νομίσματα με το κόστος να ανεβαίνει όσο το χρησιμοποιείτε. Κάτι τέτοιο μπορεί να αδειάσει γρήγορα το απόθεμα που έχετε μαζέψει γι' αυτό πρέπει να κάνετε προσεκτική χρήση και οπωσδήποτε κατά την διάρκεια μαχών με bosses.

Ευτυχώς για εσάς υπάρχει αφθονία από νομίσματα στον κόσμο του Sticker Star. Κατά γενική ομολογία το gameplay είναι αρκετά προσεγμένο σε όλους τους τομείς και αρκετά εθιστικό για να σας κάνει να ξεχάσετε επί πόσες ώρες παίζετε. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του κυμαίνεται γύρω στις 20 ώρες.


Οπτική πανδαισία
Τα γραφικά χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο art design, με την χρωματική παλέτα να είναι παρόμοια με αυτή του Super Mario 3D Land, αλλά οι επιφάνειες των textures να δείχνουν αρκετά επίπεδες. Τα animations του Mario ακολουθούν την πεπατημένη, αλλά επικεντρώνονται ιδιαίτερα στη χάρτινη αίσθηση, ενώ οι επιθέσεις των αντιπάλων στηρίζονται σε αυτή τη λογική. Για παράδειγμα ένας Koopa Troopa πρέπει να αναδιπλωθεί σε καβούκι για να σας επιτεθεί.

Ο -κατά τα άλλα 2D- Mario κινείται σε έναν 3D κόσμο που αποτελείται από 2D αντικείμενα και χαρακτήρες, δένοντας αρμονικά τις δύο διαστάσεις. Η εμπειρία βελτιώνεται αισθητά όταν έχετε πλήρως ενεργοποιημένες τις 3D δυνατότητες του 3DS.

Γνώριμα ακούσματα
Παρότι ο ήχος κινείται γενικά σε ικανοποιητικά επίπεδα δεν θα βρείτε κάτι νέο στο Sticker Star παρά τις συνηθισμένες μελωδίες και ηχητικά εφέ που ακολουθούν τον Mario σε όλα τα games που τον αφορούν. Βέβαια είναι αρκετά ευχάριστοι στο άκουσμα και σπάνια καταντούν κουραστικοί. Όπως είναι φυσικό δεν υπάρχουν voice overs ενώ στις μελωδίες διακρίνονται ανεπαίσθητες παραλλαγές. Τα ακούσματα είναι γνώριμα κι είναι εύκολο εξαιτίας τους να αναγνωρίσετε ότι κάποιος παίζει ένα Mario game από μακριά και μόνο με ένα άκουσμα. Συνολικά στον τομέα του ήχου η Intelligent Systems παράγει ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα.

Thank you Mario, Oh…Peach
Τα games που έχουν κυκλοφορήσει με τον δημοφιλή υδραυλικό είναι πραγματικά αναρίθμητα και είναι απορίας άξιο πως η Nintendo καταφέρνει κάθε φορά να συγκινήσει τους gamers με την ίδια συνταγή. Η απάντηση βρίσκεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις και την ποιότητα του gameplay, στοιχεία που δεν λείπουν από το Paper Mario: Sticker Star.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που θα το θεωρήσουν ένα "παιδικό video game" λόγω της υπερβολικά χαρούμενης ατμόσφαιρας που το χαρακτηρίζει. Ο τεχνικός τομέας του είναι επίσης φτωχός, κάτι που μπορεί να παραβλεφθεί αν επικεντρωθείτε στο gameplay. Το σίγουρο είναι πως όποιος αποφασίσει τελικά να κάνει το ταξίδι δεν θα απογοητευτεί καθώς η δυσκολία, παρότι ευκολότερη από άλλα της σειράς, δεν είναι αντίστοιχη κάποιων παιδικών casual games. Αν είστε λάτρεις της σειράς τότε καιρός είναι να ανακαλύψετε τα αναρίθμητα μυστικά και να συμπληρώσετε την συλλογή σας στο... μουσείο με τα αυτοκόλλητα.

Θετικά:
- Προσεγμένο gameplay
- Όμορφα γραφικά και animations
- Ισορροπημένο σύστημα μάχης
- Πληθώρα μυστικών προς εξερεύνηση
- Διασκεδαστικά mini games

Αρνητικά:
- Η ιδιόμορφη προσέγγιση γραφικών ίσως ενοχλήσει κάποιους
- Απουσία ενδείξεων σε ορισμένους γρίφους
- Απογοητευτικός ήχος

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Μία ευχάριστη περιπέτεια του Mario, με ιδιαίτερη προσέγγιση στο gameplay.

Γιώργος Κυρενές

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 x_yannis (Level 21) 23/03/2011 18:29
Το εντυπωσιακό σε αυτή την υπόθεση είναι η ταχύτητα λήψης του .zip! Έπιασα για πρώτη φορά ταχύτητα 1.6!
#2 mordred (Level 19) 24/03/2011 01:11
Δε θα χάσω...
#3 Manos (Level 39) 24/03/2011 16:37
Όπως είπαμε χθες στην εκπομπή, τα 25.000 αντίτυπα εξαντλήθηκαν εντός των πρώτων ωρών.
Τελικά το τζάμπα είναι πάντοτε περιζήτητο.
#4 Son Goku (Level 8) 27/01/2013 17:33
Ωραίο review. Κάποτε ήταν καλή σειρά.Τώρα το βρίσκω κάπως παρωχημένο και προτιμώ τα κλασικά Mario. Πάντως γενικά το 3DS εχει αναγκη απο δυνατά νέα exclusives.
#5 k850stratos (Level 13) 27/01/2013 20:03
Το αγόρασα το βαρέθηκα στις 2 ώρες και θα το δώσω για να πάρω το 3D land,ποτέ δεν με έκανε το paper να το αγαπήσω...
#6 terra81 (Level 2) 31/01/2013 18:53
Ωραίο review και από τα video που έχεις βάλει φαίνετε καλό . η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παίξει ποτέ κάποιο Paper Mario. Για την ώρα θα ασχοληθούμε με το New super Mario Bros Wii U και Super Mario Galaxy 2 και βλέπουμε τι θα επακολουθήσει .
Score 7
7 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Intelligent Systems
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec Multimedia (210-2850681)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 7/11/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification