LittleBigPlanet (PSP)

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PSP  

Ο Sack έρχεται και στο PSP, μαζί με τον εξοπλισμό του!

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, είδαμε το LittleBigPlanet να έρχεται στο Playstation 3 και να αποσπάει ενθουσιώδεις κριτικές και βαθμολογίες, από ολόκληρο τον δημοσιογραφικό τύπο. Ένα απλό platform game, κατέκτησε σχεδόν όλους τους gamers, χωρίς να προσφέρει κάποια επαναστατική τεχνολογία ή νέους τρόπους παιχνιδιού. Γι’ αυτό το λόγο, η Sony αποφάσισε να κυκλοφορήσει το παιχνίδι και στο PSP, αφού πρώτα προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις και μετατροπές. 

Gameplay
Ο τρόπος χειρισμού του LBP δεν έχει αλλάξει πολύ από την κυκλοφορία του στο PS3. Το περιβάλλον παραμένει δυσδιάστατο και ο κεντρικός ήρωας είναι για μία ακόμη φορά ο Sack. Το μικρό αυτό πλάσμα, προχωράει ανάμεσα στις διάφορες πίστες και ξεπερνάει τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά του. Για παράδειγμα, μπορεί να πραγματοποιεί μικρά άλματα ώστε να αποφύγει τους γκρεμούς, να πιάνεται από αιωρούμενα σχοινιά και να οδηγεί ιπτάμενες συσκευές.

Τα παραπάνω στοιχεία μας κάνουν να σκεφτόμαστε το LittleBigPlanet ως ένα παιχνίδι-αντιγραφή του Super Mario. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο φαίνεται να επαληθεύεται, αλλά μόνο σε ότι αφορά τον τρόπο χειρισμού του ήρωα και τίποτε παραπάνω. Στο LBP υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα να κάνετε από το να παίζετε σε έτοιμες πίστες.Η βασική αρχή του τίτλου της Media Molecule, είναι η πλήρης ελευθερία δημιουργίας αντικειμένων και καταστάσεων εντός της πίστας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορείτε να δημιουργήσετε μία πίστα από το μηδέν και να την διακοσμήσετε με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε. Κάποιοι θα αναρωτιέστε ποιο είναι το νόημα στο να παίζει κάποιος το επίπεδο που εκείνος δημιούργησε, αφού ήδη γνωρίζει όλες τις πτυχές του και δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις. Ίσως η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι το LBP ποτέ δεν ήταν το παιχνίδι των φανατικών του PS3 και του PSP. Κατά γενική ομολογία, προτιμάται από άτομα μικρότερης ηλικίας και περιστασιακούς gamers.

Συνεχίζοντας με τη δημιουργία του δικού μας επιπέδου, γρήγορα αντιληφθήκαμε πως τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας είναι ακριβώς ίδια με εκείνα των προγραμματιστών του παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι θα φτιάξετε και το μοναδικό όριο είναι σε κάθε περίπτωση η φαντασία σας.

  Το LittleBigPlanet χωρίζεται σε τρία τμήματα τα οποία αποτελούνται από τη Γη (με 30 έτοιμα επίπεδα) τη Σελήνη (όπου εκεί δημιουργείτε τις δικιές σας πίστες) και την επιλογή να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε τις πίστες των άλλων χρηστών. Η συμμετοχή σας στο online mode είναι πολύ μεγάλη και οι περισσότεροι gamers έχουν φτιάξει περισσότερα από ένα δημιουργήματα. Αρκετοί από αυτούς έχουν θέσει πολύ υψηλά τον πήχη, αφού έχουν καταφέρει να καταστρώσουν πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις και έξυπνα minigames.

Όσον αφορά στο ίδιο το παιχνίδι, ο Sackboy μπορεί να περιφέρεται στις πίστες και να αποφεύγει εμπόδια προκειμένου να τερματίσει το κάθε level. Αυτό φαίνεται αρκετά κοινότυπο, αλλά αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν δεκάδες περάσματα, collectible αντικείμενα αλλά και μυστικά περάσματα, το παιχνίδι αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το LBP σας δίνει τη δυνατότητα να κολλήσετε αυτοκόλλητες ζωγραφιές σε οποιοδήποτε σημείο της πίστας στην οποία αγωνίζεστε. Αν είστε αρκετά προσεκτικοί και βάλετε τα αυτοκόλλητα στις μυστικές θέσεις, τότε ανοίγουν διάφορες πύλες όπου κρύβονται πολύτιμοι θησαυροί και ρούχα, ώστε να ντύσετε τον ήρωα με τρελά χρώματα και σχέδια.

Οι περιπέτειες του Sack προσφέρουν μεγάλες δόσεις γέλιου και διασκέδασης, αλλά δεν είναι αρκετές ώστε να σας κρατήσουν καθηλωμένους για μεγάλο χρονικό διάστημαΜπορεί οι περιπέτειες που υπάρχουν στα levels να φαίνονται διασκεδαστικές, αλλά από ένα σημείο και μετά θα σας κουράσουν. Σίγουρα οι αγώνες δρόμου με διάφορα οχήματα και οι ιπτάμενες συσκευές θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον, αλλά οι online αναμετρήσεις που είχαμε στο PS3, κάνουν αισθητή την απουσία τους. Πλέον, δεν σας δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάσετε οποιοδήποτε θεόρατο όπλο και να αρχίσετε να κυνηγάτε τον αντίπαλό σας με αυτό. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό να συμβεί, μιας και τώρα μιλάμε για την έκδοση του PSP, η οποία περιορίζει αρκετά τα πράγματα.Παρόλα αυτά, το LittleBigPlanet διαθέτει αρκετά διασκεδαστικά στοιχεία και τα μικροπροβλήματα στον χειρισμό του ήρωα δεν καταφέρνουν να χαλάσουν τη γενικότερη εικόνα του παιχνιδιού. Η διάρκειά του μπορεί να επεκταθεί κατά πολύ αν αποφασίσετε να παίξετε και στις πίστες των άλλων χρηστών.

 

Γραφικά
Ένα από τα πλέον διφορούμενα στοιχεία του παιχνιδιού είναι η ποιότητα των γραφικών του. Αρκετοί χρήστες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα μικρό διαμάντι, ενώ άλλοι στέκονται στην καρτουνίστικη απόχρωση και τα μέτρια textures. Η αλήθεια είναι πως τεχνικά χαρακτηριστικά του LittleBigPlanet δεν προσφέρουν κάποια καινοτομία. Μπορεί όντως το τελικό αποτέλεσμα να απαρτίζεται από χιλιάδες χρώματα, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Η δουλειά που έχει γίνει δεν ξεχωρίζει σε κανένα τομέα, αφού οι πίστες αποτελούνται από μικρά αντικείμενα δύο διαστάσεων, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο frame rate ούτε έχουμε θολούρες επάνω στους χαρακτήρες και στα περιβάλλοντα. 

Ήχος
Ο μικρός ήρωας δεν έχει δική του φωνή και κατά συνέπεια δεν θα συναντήσετε cutscenes με διαλόγους και έντονη κορύφωση στα γεγονότα. Αντίθετα, θα ακούσετε πολλά ηχητικά εφέ από ζώα, αυτοκίνητα, τραμπολίνο και κάθε λογής συσκευή που χρησιμοποιεί ο Sack. Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού αποτελείται από ανάλαφρα κομμάτια, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Επίλογος
Το LittleBigPlanet καταφέρνει να προσεγγίσει πολλούς gamers και προσφέρει ένα αρκετά διασκεδαστικό gameplay. Η διάρκειά του είναι αρκετά μεγάλη, καθώς το παιχνίδι αποτελείται κυρίως από μικρά minigames, τα οποία το πιο πιθανό είναι να σας κουράσουν ύστερα από λίγες ώρες ενασχόλησης. Παρόλα αυτά, είναι ένας διασκεδαστικός τίτλος για την φορητή κονσόλα της Sony.

Θετικά:


- Πολλές διαθέσιμες πίστες
- Διασκεδαστικό gameplay με πολλά minigames
- Πολλά unlockables και βραβεία

Αρνητικά:
- Η απουσία του online mode
- Τα γραφικά απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μικρότερης ηλικίας
- Η πρωτοτυπία από ένα σημείο κι έπειτα χάνεται.

 

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Οι περιστασιακοί gamers σίγουρα θα εκτιμήσουν πολύ το LittleBigPlanet. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τους hardcore, στους οποίους το παιχνίδι δύσκολα θα έχει μεγάλη απήχηση.

Κωνσταντίνος Κουτσούμπας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Van Basten7 (Level 18) 01/01/2010 20:56
Επιεικώς 1 στο review γιατί είναι αδιανόητο να βάλεις 8 σε αυτό το παιχνίδι ! Είναι άγνωστο ακόμα σε τι καταναλωτές ευθύνεται (έχω δώσει την ps3 version σε κοπέλα , αγόρι 13 και 8 χρόνων και σε κανέναν δεν άρεσε!!!!!!!!) είναι απλά τραγικό !!!!!!!! Ωραίο ποδαρικό το 2010....! Θάβεις το saw και βάζεις 8 ...
#2 Manos (Level 39) 02/01/2010 00:52
Το Saw θάφτηκε απο ΟΛΟ τον κόσμο! Κι εγώ ήμουνα fan της ταινίας αλλά το παιχνίδι απαράδεκτο. Όσο για το LittleBigPlanet στο PSP,πήρε 8.8 μέσο όρο στα reviews.Για PSP δεν είναι κακό.
#3 Nikolaras (Level 8) 02/01/2010 02:03
8/10?Πολύ του έβαλες-_- 1/10 και πολύ του βάζω,
#4 Γιωργος Βλαχος (Level 13) 22/01/2010 12:45
pos boresate kai balate 8 gia auto to game th stigmh
pou pezete kai alla kalutera game??apapapapa pa!!!!!
#5 xristamati (Level 10) 11/02/2011 17:03
den mou arese katholou to paixnidaki ...aparadekta grafika.den pistew pws tha exei aphxhsh sto koino...
#6 panastam (Level 5) 11/02/2011 17:03
poly metrio paixnidi...den sou prokalei idiaitero endiaferon, oso gia ta grafika poly proxeira.
#7 billy000 (Level 7) 22/06/2011 19:47
Αρκετα εντυπωσιακο για psp κονσολα αλλα ισως να το βαρεθεις ευκολα αφου λειπει το online
Score 8
8 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Media Molecule
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/11/2009
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10
Chivalry 2   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification