MotorStorm: Arctic Edge

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PSP  

Ένα από τα καλύτερα racing games έρχεται το PSP!

Το MotorStorm είναι ένα από τα αγαπημένα games της Sony καθώς είναι ένας από τους τίτλους που συνόδεψαν το Playstation 3 στο παγκόσμιο ντεμπούτο της κονσόλας. Φέτος, κάνει το ντεμπούτο του και στο PSP, σε μία περίοδο όπου η Sony αρχίζει να στηρίζει την φορητή της κονσόλα και μάλιστα κυκλοφορώντας μέσα σε λίγες ημέρες δύο μεγάλα racing games! Παραδόξως, το MotorStorm: Arctic Edge είναι καλύτερο από το αντίστοιχο Gran Turismo στο PSP, παρ’ ότι αναπτύσσεται από την μικρή Βρετανική προγραμματιστική ομάδα Bigbig studios. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε από πρώην μέλη της Codemasters και εξαγοράστηκε πριν από δύο χρόνια απ’ τη Sony για να δουλέψει αποκλειστικά για το PSP. Κι όπως όλα δείχνουν, τελικά απέδωσε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με άλλους έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.Gameplay
Το φαινόμενο της ελληνικής γλώσσας είναι αρκετά σπάνιο στα video games, αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζει (προς όφελός μας) να επεκτείνεται και σε μη ελληνικούς τίτλους. Ένας από αυτούς είναι και ο παρόν τίτλος, μιας και ανάμεσα στις διαθέσιμες γλώσσες του παιχνιδιού συγκαταλέγεται και η ελληνική. Στην ελληνική μετάφραση έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, ώστε να μυηθούν στο παιχνίδι ακόμη κι οι νέοι χρήστες. Μέχρι και στο αρχικό intro υπάρχει σπικάζ από ελληνική φωνή και μάλιστα καλύτερο από το αντίστοιχο της αγγλικής!

Τα βασικά Modes του παιχνιδιού είναι το Festival και το Wreckreation (στην ελληνική έκδοση μεταφράζεται ως “Χαρά της Καταστροφής”!). Το Festival είναι κάτι αντίστοιχο με το κλασικό Career Mode, όπου θα πρέπει να κερδίσετε κάποιες κούρσες, συλλέγοντας πόντους και ξεκλειδώνοντας στην πορεία της καριέρας σας νέες κούρσες, νέα οχήματα και νέους οδηγούς. Για να συμμετάσχετε εδώ, απλά επιλέγετε έναν από τους 7 διαθέσιμους οδηγούς και ξεκινάτε. Συνολικά υπάρχουν 24 οδηγοί αλλά οι διαφορές μεταξύ τους είναι κατά κανόνα μηδαμινές. Όποιον κι αν επιλέξετε θα ξεκινήσετε με τρία βασικά οχήματα. Το Buggy, την νταλίκα και την μοτοσυκλέτα. Στην πορεία, εφόσον τερματίσετε σε μία από τις πρώτες θέσεις στις κούρσες, θα μπορέσετε (όπως προαναφέραμε) να ξεκλειδώσετε νέα οχήματα. Κάποιες κούρσες απαιτούν συγκεκριμένου τύπου όχημα ενώ κάποιες άλλες σας δίνουν το ελεύθερο να επιλέξετε ότι θέλετε. Όταν συλλέξετε τον απαραίτητο αριθμό πόντων από τις νίκες σας, τότε θα ανεβείτε Rank και θα ξεκλειδώσετε τις επόμενες διαθέσιμες κούρσες. Συνολικά τα Ranks φτάνουν μέχρι το επίπεδο 8. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε Rank μπορεί να έχει 4-15 πίστες τότε αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστείτε να περάσετε από πολλά στάδια μέχρι να ολοκληρώσετε το παιχνίδι.Το Festival έχει τέσσερα διαφορετικά είδη αγώνων. Την απλή κούρσα (Race), τον αγώνα ταχύτητας στον οποίο θα πρέπει να περάσετε γρήγορα μέσα από checkpoints (Speed) και δύο ακόμη ιδιόμορφα events, το Time-Ticker και το Invitational. Στο Time-Ticker, οι τρεις οδηγοί που θα τερματίσουν πρώτοι σε κάθε γύρο κερδίζουν ακατάπαυστα πόντους και νικητής είναι όποιος φτάσει πρώτους στους 999. Τέλος, το Invitational θα το συναντήσετε στα υψηλότερα ranks, όπου και θα σας ζητηθεί να συμμετάσχετε σε μία σειρά από αγωνιστικά events.

Το Wreckreation είναι μια κατηγορία παιχνιδιού η οποία περιλαμβάνει τρία διαφορετικά modes. Το Time Attack, στο οποίο απλά προσπαθείτε για τον καλύτερο χρόνο σε μία πίστα, το Free-Play και το Multiplayer. Στο Free-Play απλά εξασκείστε παίζοντας κόντρα σε άλλους οδηγούς, επιλέγοντας την πίστα και το όχημα που θέλετε, το είδος του αγώνα, καθώς και ένα από τα τρία επίπεδα δυσκολίας. Τέλος, το Multiplayer Mode περιλαμβάνει σύνδεση με Ad Hoc ή Online, ώστε να μπορέσετε να χαρείτε το παιχνίδι με άλλους χρήστες. Όλες οι διαθέσιμες ρυθμίσεις του Free-Play είναι ίδιες και στο Multiplayer, ώστε ο χρήστης που κάνει τον Host να διαλέξει το στυλ αγώνα που του αρέσει. Όμως, τόσο οι συνδέσεις μέσω Ad Hoc, όσο και Online, παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του παιχνιδιού κι αυτό είναι κάτι που η Sony θα πρέπει να διορθώσει άμεσα ώστε να ανέβει και το replayability του παιχνιδιού.Ο χειρισμός του MotorStorm: Arctic Edge είναι αρκετά απλός και σας δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές. R για γκάζι και L για φρένο ή X για γκάζι και τετράγωνο για φρένο. Η δεύτερη περίπτωση είναι σαφώς πιο προσιτή, καθώς το O ως χειρόφρενο βρίσκεται αρκετά δίπλα σας και θα σας βολέψει ιδιαίτερα στις κλειστές στροφές. Επίσης, το τρίγωνο χρησιμεύει ως κάμερα αν και υπάρχουν μόλις δύο κάμερες και σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα επιλέξουν την μακρινή. Τέλος, το πιο αγαπημένο κουμπί όλων θα γίνει σύντομα το Boost (δηλαδή το Nitro του οχήματός σας). Αν το κρατήσετε πατημένο την ώρα που έχετε ήδη το χέρι σας στο γκάζι, θα βοηθήσετε το όχημά σας να ανεβάσει ταχύτητα και μάλιστα για αρκετά δευτερόλεπτα. Εδώ οι προγραμματιστές μας χαρίστηκαν όσο δεν έπρεπε, καθ’ ότι το Boost γεμίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με τη βοήθειά του η δυσκολία του παιχνιδιού εκμηδενίζεται σημαντικά. Προσοχή όμως γιατί αν το Boost «τερματίσει» απ’ την συνεχή χρήση, τότε θα ανάψει ο συναγερμός. Σ’ αυτή την περίπτωση ή αφήνετε το κουμπί αμέσως ή το όχημά σας εκρήγνυται κι έτσι χάνετε πολύτιμα δευτερόλεπτα.

Το ντεμπούτο του MotorStorm στο PSP θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως μια “μικρή πολυτέλεια”.Οι συγκρούσεις μεταξύ των οχημάτων είναι παρόμοιες με το MotorStorm του Playstation 3. Είναι αρκετά εντυπωσιακές αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις στερούνται ρεαλισμού. Καταρχήν για να ανατιναχθεί το όχημά σας θα πρέπει να πέσετε πάνω σε τοίχο ή σε άλλο όχημα με δύναμη. Στην πρώτη περίπτωση όλα δουλεύουν ρολόι αλλά στην δεύτερη ορισμένες φορές θα καταφέρετε να γλιτώσετε ως δια μαγείας τη σύγκρουση. Το θετικό είναι πάντως ότι αν δεν συγκρουστείτε και απλά παγιδευτείτε, πατώντας το Select, το όχημά σας θα επανέλθει στο μέσο του δρόμου ώστε να συνεχίσετε την κούρσα σας.Ο σχεδιασμός των διαδρομών θυμίζει αρκετά τις προηγούμενες εκδόσεις της σειράς. Υπάρχουν πάντοτε εναλλακτικές διαδρομές και τα τοπία είναι γεμάτα γκρεμούς, τούνελ, υψώματα, στενά περάσματα και διαφόρων ειδών παγίδες. Παρά τις όποιες δυσκολίες, πολύ απότομες στροφές δεν υπάρχουν και μόλις μάθετε όλες τις πίστες του παιχνιδιού τότε η δυσκολία του θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι οι πίστες είναι μόλις 12 και υπάρχει μια διαρκής επανάληψη, με μόνη διαφοροποίηση στο είδος του event και στα οχήματα που συμμετέχουν.

Οχήματα
Τα είδη οχημάτων στο MotorStorm: Arctic Edge είναι οκτώ. Υπάρχουν μηχανές, γουρούνες, buggies, αγωνιστικά αυτοκίνητα, νταλίκες, snowmobiles, τζιπάκια και εκσκαφείς χιονιού. Καθένα έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του. Οι μηχανές για παράδειγμα είναι γρήγορες και ευέλικτες αλλά πιο εύθραυστες στις συγκρούσεις. Αντίστοιχα, οι εκσκαφείς χιονιού και οι νταλίκες είναι αργά οχήματα αλλά εκτοπίζουν εύκολα ότι κινείται.Γραφικά
Ο σχεδιασμός των οχημάτων και των διαδρομών του παιχνιδιού είναι όμορφος, αλλά ελέω PSP στερείται ενός καλού anti-aliasing. Το μειονέκτημα αυτό αναπληρώνεται με την σωστή απεικόνιση καιρικών συνθηκών, την απεικόνιση της λάσπης και βέβαια τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ συγκρούσεων σε αργή κίνηση. Εδώ ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα μπορούσε να είναι περισσότερο ρεαλιστικός, μιας και ακόμα κι αν συγκρουστείτε μετοπικά με έναν τοίχο, ο οδηγός σας θα εκτινάσσεται από το όχημά του αρκετά μέτρα μακριά, με μόνο κριτήριο την ταχύτητα σύγκρουσης. Σε γενικές γραμμές, οι χιονισμένες πίστες θα σας αφήσουν μόνο θετικές εντυπώσεις, εκτός κι αν παίξετε τόσες ώρες ώστε να…«μπουχτίσετε» από την επανάληψη.

Ήχος
Η μουσική υπόκρουση είναι γεμάτη με ευχάριστα rock, punk rock και hard rock κομμάτια, τα οποία δένουν απόλυτα με το hardcore κλίμα οδήγησης και συγκρούσεων που επικρατεί. Ο ήχος θα ήταν ενδεχομένως άριστος αν δεν υπήρχε ένα θέμα με τους ήχους των μηχανών, οι οποίοι δεν ακούγονται ιδιαίτερα. Εδώ υπάρχει γενικά μια υποτονική παρουσία από όλα τα οχήματα, με εξαίρεση ίσως τις νταλίκες και τους εκσκαφείς. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις περιμέναμε πιο έντονα σημάδια ήχου, ειδικά από τις μηχανές motocross, που είναι αδιανόητο να μην έχουν το κλασικό διαπεραστικό τους άκουσμα.Επίλογος
Το ευχάριστο gameplay, η πληθώρα δοκιμασιών και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του MotorStorm: Arctic Edge το καθιστούν ίσως το κορυφαίο racing game για το PSP αυτή τη στιγμή. Ασφαλώς τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις λιγοστές πίστες και στην συνδεσιμότητα του Multiplayer mode δεν περνάνε απαρατήρητα, αλλά με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις, σίγουρα η Sony μπορεί να βγάλει πολλά από τον συγκεκριμένο τίτλο. Η ουσία είναι ότι αυτό το MotorStorm δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τα αντίστοιχα «μεγάλα αδερφάκια» του στο Playstation 3. Αντίθετα, αποτελεί μια καλή και σοφή επένδυση, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν υψηλό μπάτζετ στο ταμείο τους.

Θετικά:


- Μεγάλη ποικιλία οχημάτων για τα δεδομένα του MotorStorm
- Γρήγορη κι ευχάριστη οδήγηση
- Ευχάριστα ροκ κομμάτια
- Η ελληνική έκδοση του παιχνιδιού

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενες πίστες
- Υποτονικοί ήχοι οχημάτων
- Πολύ εύκολο, ακόμα και για τους πιο άσχετους του είδους
- Προβλήματα στο multiplayer mode

 

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.1

Η μεταφορά του MotorStorm στο PSP είναι κάτι που η φορητή κονσόλα της Sony είχε ανάγκη εδώ και χρόνια. Το θετικό είναι ότι επιτέλους αυτό πραγματοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 1000giorgos (Level 17) 12/10/2009 18:04
θα το παρω μαλλον φαινεται καλο!Ειδικα τα γραφικα του!!!
#2 BilLyGaTe7 (Level 5) 21/10/2009 16:01
πολυ καλα γραφικα για παιχνιδι φορητης κονσολας μαλλον θα μπει στην συλογη μου....
#3 Γιωργος Βλαχος (Level 13) 21/10/2009 21:07
νομιζω βγαινει και σε ps2!!!!
#4 atg13 (Level 5) 22/10/2009 17:20
mallon den 8a to parw gt den 8a mou ftasoun ta lefta me ta alla pou 8a parw
#5 xristamati (Level 10) 11/02/2011 17:03
poly wraia grafika eidika gia paixnidi psp...dystyxws o hxos den einai o kalyteros
Score 8.1
8 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Sony
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Release Date: 18/9/2009
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
10
The Riftbreaker   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification